mamalgosia 10.03.05, 11:03 Co to może oznaczać? jestem w 26 tc Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jimg Re: leukocyty w moczu 10.03.05, 11:08 to jest białko w moczu i z tego co wiem norma jest 3-5 w polu widzenia a ile masz? Odpowiedz Link
mamalgosia Re: leukocyty w moczu 10.03.05, 11:14 Nie, to nie jest białko, bo białko mam napisane: negatywne. Ilość leukocytów w moczu mam: ++ (znaczy, że dosyć dużo przekroczone, bo jak mało przekroczone, to dają tylko jeden +), za to w osadzie moczu mam 7-9 Odpowiedz Link
jimg Re: leukocyty w moczu 10.03.05, 11:19 krwinki białe, czyli leukocyty Człowiek zdrowy wydala w moczu w ciągu doby od 1,5 do 4 milionów leukocytów, co przy rutynowym badaniu osadu moczu odpowiada obecności 1-5 leukocytów w polu widzenia pod mikroskopem. Stwierdzenie w polu widzenia 10 i więcej leukocytów przemawia za istnieniem leukocyturii, tj. zwiększonego wydalania krwinek białych. Jest ono wynikiem przenikania krwinek białych do moczu w jakimkolwiek odcinku układu moczowego. Najczęstszą przyczyną są ostre i przewlekłe bakteryjne zakażenia układu moczowego. Po stwierdzeniu znacznej ilości leukocytów dla potwierdzenia istnienia zakażenia konieczne jest wykonanie posiewu moczu i wyhodowanie w pracowni bakteriologicznej bakterii odpowiedzialnej za zapalenie. coś takiego znalazłam Odpowiedz Link
mamalgosia Re: leukocyty w moczu 10.03.05, 11:35 To ja mam mniej niż te 10, ale sądzę, ze mam jakiś stan zapalny, bo pobolewa mnie pęcherz. Dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link
myszunia1982 Re: leukocyty w moczu 10.03.05, 12:30 kup sobie UROSEPT jest przeciw zapalny i przeciw bakteryjny mnie pomagał w ciąży to jest lek ziołowy bez recepty Odpowiedz Link
aagulek Re: leukocyty w moczu 10.03.05, 20:10 czesc, a ja polecam zrobienie posiewu bo moze sie okazac ze masz bakterie i urosept nic nie pomoze, ja juz 2 razy od poczatku ciazy mam bakterie a nic mnie nie boli, wyszlo przy rutynowym badaniu moczu i posiewie, bralam antybiotyk a teraz furagine juz miesiac..pozdrawiam, Agnieszka i Magdalenka :-) Odpowiedz Link
mamalgosia aagulek 11.03.05, 12:03 A jakiego rzędu wielkości miałąś ilość tych leukocytów? Odpowiedz Link
mamalgosia Re: leukocyty w moczu 11.03.05, 12:02 Pomyślę o tym urosepcie, ale mam dzisiaj wizytę u gina, więc może coś się wyjasni Odpowiedz Link