Dodaj do ulubionych

USG połówkowe.

10.03.05, 13:34
Dziewczyny jestem w 9tc i mam do Was pytanie, ponieważ jestem zielona.
Co to jest USG połówkowe, kiedy je sie robi i co ono ma na celu?
Na forum bardzo dużo mówi się o tym USG , ale ja naprawdę nie wien nic na ten
temat.
Proszę nich ktoś mnie oświeci.
dziekuje i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • viewiorka Re: USG połówkowe. 10.03.05, 13:40
      no właśnie. Ja też jestem zupełnie zielona w tym temacie i też chętnie się czegoś dowiem :) Nawet sama miałam o to zapytać, ale mnie ubiegłaś. No więc, bardziej doświadczone dziewczyny, prosimy o info.
      • luna333 Re: USG połówkowe. 10.03.05, 14:08
        robi się pomiędzy 18-22tc ja będę miała za tydzień czyli w 21 - robi się je
        żeby sprawdzić czy dzidzia rozwija się prawidłowo - cz nie ma wad wrodzonych
        np. chorego serduszka czy wszystko jest ok :)
    • abneptis Re: USG połówkowe. 10.03.05, 14:08
      Czyli w połowie ciąży : (długość ciąży)/2= idziecie na USG połówkowe.
      Jak połowinki w LO, czy na studiach:)
      Pozdrawiam

----------------------------------
      Sprzed Muzeum im. Kornela Makuszyńskiego w Zakopanem zniknęła rzeźba Koziołka
      Matołka. Zostało tylko jedno kopytko...
      • sylwia.74s Re: USG połówkowe. 10.03.05, 21:15
        Właśnie dzisiaj robiłam usg połówkowe. Będziemy mieli dziewczynkę. Mąż był ze
        mną na badaniu. Jest zachwycony, bo wszystko było ślicznie widać, malutka
        kopała i machała rączkami, no i jest wszystko ok. Cudownie tak trochę ją
        popodglądać.:-)
        • 2aliki Re: USG połówkowe. 11.03.05, 13:23
          My dzisiaj mieliśmy usg połówkowe! Będziemy mieli synka!
          A co do konkretów: robi się je w okolicach 20-22 tyg. , choć są też opinie, że
          do 24.
          Można sprawdzić, czy dziecko prawidłowo się rozwija, czy serce ma dobrą budowę
          i pracuje bez zarzutu, jak dzidziuś wygląda i oczywiście sprawdzić płeć!
          Zafundowaliśmy sobie usg trójwymiarowe i nie żałujemy! Raz w ciąży można...
          Ślicznie widać buziunię, usteczka, nosek, cud...
          Ważne, żeby usg miało możliwość zrobienia Dopplera (sprawdzenia przepływu krwi
          np. w serduszku czy pępowinie).
          Ale wszystko jedno czy 3D czy nie - zobaczyć twarz dzidzi i przekonać się, że
          wszystko w porządku - warto (a nawet trzeba!).
          Pozdrawiam i życzę powodzenia!

Ala z synkiem:)
    • zebra102 Re: USG połówkowe. 11.03.05, 15:33
      Usg w "bezproblemowej" ciąży robi się kilka razy. Jak są problemy to częściej,
      na szczęście już od 30 lat robi się usg i nie stwierdza się szkodliwości.
      (szkodliwe może być tylko dla kieszeni, jeśli to dla Ciebie duży wydatek to
      pytaj i dzwoń, bo ceny są od 50 do 350 zł)

Pierwsze można zrobić, ale nie koniecznie, bo jeszcze za dużo się nie dowiesz,
      chyba że chcesz mieć pewność od początku ile ludzików tam się zagnieździło,
      albo jeśli jest podejrzenie ciąży pozamacicznej np. bóle. Ale nie wcześniej niż
      7 tc - żeby było widać bijące serduszko, wcześniej może być widać tylko
      pęcherzyk.

Dobrze jest zrobić usg między 11 a 13 tc. (nazywane oscar1) (Niedługo - lepiej
      się już zapisz). W tym okresie lekarz może zrobić badania genetyczne - czyli
      zrobić pewne pomiary, na przykład przyzierność karku, które wskazują ryzyko wad
      genetycznych. Wtedy też się robi się test PAPP-a czyli badanie krwi i usg w tym
      samym dniu (poszukaj na forum i internecie
      www.genetyka.hg.pl/USG_genetyczne.htm - dość drogie, ale bezpieczne dla
      maluszka i można wykluczyć choroby genetyczne).

Potem jest właśnie połówkowe czyli między 20tc a 24tc (oscar2). Jest to TO
      sławne badanie, bo wtedy najwczesniej można poznać płeć. A na 3D też widać już
      rysy twarzyczki. Robi się też pomiary jak rozwija się maleństwo.

Trzecie 28-32tc (oscar3). Badanie rozwoju dziecka i położenia łożyska.

Okołoporodowe 36-40tc. Sprwdza się ułożenie maluszka i gotowość do "wyjścia" na
      świat.

Powodzenia!
      U mnie jest dokładnie 20tc i już wiem że będę miała synka!
      z
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka