morym 02.10.03, 12:17 Czy ktoś się orientuje gdzie w Poznaniu można wykonać test PAPP-A? I ile kosztuje? Pozdrawiam Monika Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta.zet Re: test PAPP-A 03.10.03, 12:54 Cześć, nie wiem gdzie w Poznaniu, ale i tak wyniki przyslą ci z Łodzi ;) Tak było w moim przypadku, bo chyba w Łodzi jest centrum testowe. W Warszawie pewność w temacie zdrowia dziecka kosztuje od 520 do 680 zł. Drogo jak piorun, ale warto mieć spokojny sen. Pozdrawiam Mar Odpowiedz Link
morym Re: test PAPP-A 03.10.03, 15:05 Dzięki za odpowiedź. Znalazłam w internecie przychodnie, właśnie z Łodzi gdzie można wysłać próbki krwi na bibule, którą wczesniej Ci wysyłają ale aż nie chce się wierzyć, że takie badanie jest w pełni wiarygodne...Jaką drogą Ty miałaś wysyłaną krew? Pozdrawiam Monia Odpowiedz Link
tissu Re: test PAPP-A 03.10.03, 15:35 Witaj nie ryzykowałabym wykonywania tak ważnego badania w tak,hm,dziwny sposób. W Poznaniu jest chociażby np.oddział Medicoveru,który gwarantuje bardzo wysoką jakość usług i na pewno tam można wyk.to badanie,w necie łatwo znajdziesz adres i nr telefonu pod którym możesz zapytać o koszt.pzdr. Odpowiedz Link
dollores1 Re: test PAPP-A 04.10.03, 19:25 Ja jestem z Łodzi i płaciłam za badanie 250 zł. Odpowiedz Link
virfa Re: test PAPP-A 21.10.03, 15:05 Witam, czy ktos mi wyjasni co to jest za badania?? Warto je wykonac??? dzieki i pozdrawiam, Odpowiedz Link
agaa5 Re: test PAPP-A 21.10.03, 15:19 Witajcie Test PAPP-A jest wykonywany pomiędzy 10 a 14 tygodniem ciąży jako badanie przesiewowe głównie w kierunku zespołu Downa, Edwardsa i Patau u płodu. Składa się z oceny biochemicznych parametrów krwi matki i parametrów ultrasonograficznych płodu. Test PAPP-A jest odpowiedni dla pacjentek w każdym wieku. Na podstawie jego wyniku wyodrębniona zostaje grupa kobiet ciężarnych, u których ryzyko aneuploidii u płodu jest podwyższone, i tym kobietom proponowany jest test diagnostyczny – np. amniopunkcja, w wyniku, której można rozpoznać chorobę płodu, lub ją wykluczyć. W chwili obecnej po wykonaniu testu PAPP-A u większości kobiet starszych okazuje się, że ryzyko choroby płodu jest na tyle niskie, że nie uzasadnia wykonania amniopunkcji. Obecnie test PAPP-A jest badaniem o najwyższej wykrywalności zespołu Downa i innych aneuploidii ( czułość testu w kierunku zespołu Downa około 85 – 90 % co oznacza, że wykrywalnych jest około 9 na 10 płodów chorych. Dla porównania ogólna czułość testu potrójnego wynosi około 60 – 65 %). Test PAPP-A – zasady wykonywania. Pomiędzy 10 a 14 tygodniem ciąży pobierana jest próbka krwi pacjentki. Zazwyczaj tego samego dnia wykonywane jest badanie USG ciąży, które jest niezbędne dla dokonanej oceny wieku ciążowego. We krwi wykonywane jest pomiar stężenia dwóch substancji, które są markerami zespołu Downa i zespołu Edwardsa płodu, badanie powinno być uzupełnione u ultrasonograficzny pomiar warstwy płynu w obrębie tkanki podskórnej szyi płodu – przezierności karkowej. Biochemicznymi markerami oznaczanymi we krwi są: białko ciążowe A ( PAPP-A ) i wolna podjednostka beta gonadotropiny kosmówkowej ( wolne beta hCG ). Markerem ultrasonograficznym jest przezierność karkowa. W ciążach powikłanych z zespołem Downa poziomy PAPP-A są obniżone, a wolne beta hCG i przezierność karkowa są podwyższone. W ciążach z zespołem Edwardsa i Patau stężenie PAPP-A i beta hCG są obniżone a przezierność karkowa jest zwiększona. Wydaje mi się, że warto zwłaszcza jeśli ktoś ma więcej jak 30 lat i nie ma wskazań do amnipunkcji, która ma najlepszą wykrywalnośc chorób genet. Pozdrowienia Aga Odpowiedz Link