kika666 04.12.06, 21:49 Dla ... od świętego Mikołaja. a może ktoś zna jakiś wierszyk na tą okazję tzn mikołajki. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
grochemosciane Mikulasz 04.12.06, 21:56 Wiem, że w Czechach w zasadzie występuje tylko jako "ten" święty i jak się trafia, że ktoś ma tak na imię (np. zakonne), to wzbudza konsternacje... Odpowiedz Link
kika666 Re: Mikulasz 04.12.06, 22:13 grochemosciane napisał: > Wiem, że w Czechach w zasadzie występuje tylko jako "ten" święty i jak się > trafia, że ktoś ma tak na imię (np. zakonne), to wzbudza konsternacje... święty nie święty wiem na razie tylko że MIKULAS Odpowiedz Link
honzas Re: Mikulasz 05.12.06, 13:11 Mikuláš - Josef Kožíšek Až přijde Mikuláš, řeknu mu Otčenáš, nastavím košíček, on mi dá jablíček a já mu zazpívám jak v háji slavíček. Přijde-li rohatý s metličkou do chaty, schovám si hlavičku v proutěném košíčku, nedám mu jablíčko ani svou dušičku. Odpowiedz Link
grochemosciane mietliczka to ruzga! 05.12.06, 20:11 No i wychodzi na to, że przynosi ją jednak diabełek, a nie święty jak u nas: dobre... Odpowiedz Link