ms1975 11.02.04, 14:59 Już potrafię: - tworzyć raporty w SAP Query, - importować dane przy pomocy LSMW. Co waszym zdaniem powinienem jeszcze umieć? pozdrawiam mariusz Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
amoremio Re: Chcę być konsultantem SAP. 11.02.04, 17:41 > Już potrafię: > - tworzyć raporty w SAP Query, > - importować dane przy pomocy LSMW. Zabawne: Ja jestem od wielu (wewnetrznym) konsultantem, ale akurat tych dwoch rzeczy nie potrafie (oczywiscie wiem, o co chodzi). A Ty potrafisz jusz dwie rzeczy i chcesz byc konsultantem. Hmm. Albo jest to jakis zart ? Chyba tak, co ? Bo odpowiedz musiala by brzmiec mniejwiecej tak : Musisz jeszcze sie nauczyc tak ok. 28.637.123 rzeczy, wiele z nich nakladajacych sie na siebie czesciowo, uzupelniajacych sie nawzajem, nauczyc sie myslenia, ale tez uzywania, obslugi i ustawiania systemu w sposob 'zintegrowany'. Byc specjalista w konkretnym zakresie/module/temacie bedac jedoczesnie generalista (ciezka kombinacja). BlaBla. Ale fakt: > Co waszym zdaniem powinienem jeszcze umieć? Chyba jeszcze duzo. 1) Bo podajesz tak malo przykladow Twoich umiejetnosci. 2) Przede wszystkim: Bo w taki - oryginalny - sposob pytasz :) Odpowiedz Link
amoremio Re: Chcę być konsultantem SAP. 12.02.04, 11:43 OK - wczoraj bylem troche wredny - przepraszam. Ale Twoje pytanie, a raczej tylko sformulowan strasznie mnie rozbawilo. Jeszcze raz: sorry! Odpowiedz Link
ms1975 Re: Chcę być konsultantem SAP. 12.02.04, 17:51 Bywa... - ja też potrafię być złośliwy, tak więc jak najbardziej rozumiem Ciebie. Byćmoże i w nieodpowiedni sposób zadałem pytanie, ale pytanie jak najbardziej poważne. Kiedy mówisz o milionach zadań itd - to tak sobie myślę o sobie - bo też tak czasem mówie, ale wtedy sobie myślę że jestem rozstrzepany, że nie potrafię się skupić na poważnych rzeczach, tylko zajmuję się drobnostkami. Zadania które potrafie robić podałem, żeby ktoś wiedział o jaki rodzaj działań chodzi - na jakiej płaszczyźnie - myślące osoby o jakich piszesz - zwykle domyślają się tego (przepraszam - nie mogłem się powstrzymać - mówiłem, że też potrafię być złośliwy ;)). Poza tym uważam, że dwa wymienione przeze mnie zadania nie są w brew pozorom tak trywialne. Gdy pracowałem na ostatnim stanowisku, to wyśmienicie znałem swój profil stanowiska i zakres obowiązków - w skład którego wchodziło kilka głownych zadań np. tj. tworzenie raportów, backupów, przetwarzanie danych, sprawdzanie systemu itp. pozdrawiam m PS: nie zapominajmy o Pareto. Odpowiedz Link
friczek Re: Chcę być konsultantem SAP. 12.02.04, 11:03 Czesc, zajrzyj tutaj: www.sap.com/poland/szkolenia/katalog_mysap/technology/abap/abap.htm znajdziesz tam rozne szkolenia i ich opisy (z ktorych wlasnie mozesz wywnioskowac, czym zajac sie dalej) oczywiscie dotycza one tylko szeroko pojetego "programowania" SAP ABAP Query, z tego co sie orientuje to jedna lekcja kursu 405 (a lekcji jest kilkanascie) mam nadzieje, ze moj post nie wyglada jak jakas reklama - chodzi tylko o info na tej www Pozdrawiam serdecznie Michal Krawczyk abap.webpark.pl ABAP FAQ, Links mssqlserver.webpark.pl Microsoft SQL Server 2000 FAQ Odpowiedz Link
ms1975 Re: Chcę być konsultantem SAP. 12.02.04, 17:42 Friczek - bardzo dziękuję za tę podpowiedź - to jest to o co mi chodziło :) pozdrawiam m Odpowiedz Link
friczek Re: Chcę być konsultantem SAP. 13.02.04, 13:02 prosze bardzo:) Pozdrawiam Michal Krawczyk abap.webpark.pl ABAP FAQ, Links mssqlserver.webpark.pl Microsoft SQL Server 2000 FAQ Odpowiedz Link