Dodaj do ulubionych

Pytanie o VAT

06.10.04, 13:40
Cześć,
Mam problem z pojawianiem się na fakturach stawek VAT 7%. Dzieje się tak na
bardzo różnych produktach i nie za każdym razem. Problem jest w związku z tym
trudny do znalezienia.
Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją?
Obserwuj wątek
    • kklusek Re: Pytanie o VAT 06.10.04, 14:22
      styrand napisał:

> Cześć,
      > Mam problem z pojawianiem się na fakturach stawek VAT 7%. Dzieje się tak na
      > bardzo różnych produktach i nie za każdym razem. Problem jest w związku z tym
      > trudny do znalezienia.
      > Czy ktoś z Was spotkał się z taką sytuacją?

A czy mógłbyś trochę sprecyzować pytanie? Czy chodzi o wydruki czy faktyczne
      dokumenty w SAPie? Jeżeli to drugie, to czy próbowałeś analizę determinacji cen?

KKL
      • styrand Re: Pytanie o VAT 06.10.04, 14:41
        Chodzi o dokumenty.
        Zazwyczaj zajmuję się SAPem bardziej od strony produkcji, poza tym do wiedzy
        konsultanta niestety jeszcze mi dużo brakuje.
        Będę wdzięczny za więcej informacji odnośnie metody analizy determinacji cen.
        • kolanecki Re: Pytanie o VAT 06.10.04, 16:58
          Zakładam że chodzi o dokumenty sprzedaży (a nie zakupowe). VAT jest ustalany w
          naliczaniu cen dla pozycji. W standardzie (i w najczęściej spotykanych
          rozwiązaniach) ustala się na podstawie kraju, wskaxnika w danych podstawowych
          klienta i w danych podstawowych materiału. Ten ostatni z reguły definiuje czy
          ma to być 0, 5, 7, 22 czy Bógwieile procent. W danym przypadku, musisz
          sprawdzić w analizie ustalania cen (zaznaczasz pozycje-->skok do-->pozycja--
          >warunki-->button analiza), klikasz dwukrotnie na VAT i widzisz skąd sie wziął
          (z jakiej tabeli), znów podwójnyklik i widzsz klucz wg jakiego został ustalony
          No i tu trzeba pomyśleć i zobaczyć co jest innego w porównaniu z pozycja
          prawidłowo ustaloną. I to poprawić

K
          • kklusek Re: Pytanie o VAT 06.10.04, 17:05
            Kolega mnie troszkę wyprzedził, akurat pisałem własną odpowiedź :-)
        • kklusek Re: Pytanie o VAT 06.10.04, 17:04
          styrand napisał:

> Chodzi o dokumenty.
          > Będę wdzięczny za więcej informacji odnośnie metody analizy determinacji cen.

Mam nadzieję, że to pomoże:

VAT przy sprzedaży jest naczęściej ustalany na podstawie kilku wartości:
          klasyfikacji podatkowej materiału i klienta oraz kraju nadawcy i przeznaczenia.
          Te wartości determinują, jaki VAT będzie naliczany dla pozycji fakturowania.
          Dostępne kombinacje możesz sobie obejrzeć w tranzakcji VK13 dla warunku MWST
          lub ZWST (lub dowolnego innego jaki jest u Was wykorzystywany do celów
          podatkowych). Najczęściej, znajdziesz kilka kombinacji (tabel) w której te dane
          są przetrzymywane. Aby znaleźć właściwą tabelę, wykonaj powyższe kroki:

1. Tranzakcja VF03 (wyświetlanie dokumentu fakturowania)
          2. Podaj nr faktury dla której źle naliczył się VAT
          3. Po wejściu zaznacz interesującą Cię pozycję i naciśnij ikonkę "pieniążka"
          4. Przejdź na zakładkę Ustalanie Cen (Warunki) i naciśnij ikonę Analiza
          5. Zakładam, że VAT masz naliczany w warunku MWST lub ZWST, znajdź go na liście
          warunków po prawej stronie i dwukrotnie kliknij - zobaczysz z której tabeli
          została wzięta wartość.
          6. Kliknij na tym dostępie (tabeli), będziesz miał możliwość zobaczenia
          dlaczego system wskazał właśnie taką wartość i czy przypadkiem nie brakuje
          danych niezbędnych do wyliczenia podatku.

Teraz musisz się zastanowić, czy konieczna jest zmiana lub dodanie wpisu w
          tranzakcji VK12 lub też czy przyczyna leży gdzie indziej. Zakładam, że dane dla
          podatku zostały przy starcie systemu wprowadzone prawidłowo, więc sugeruję iż
          przyczyną może być brakujący wpis w danych podstawowych klienta (klasyfikacja
          podatkowa klienta) lub materiału (klasyfikacja podatkowej materiału).
          Oczywiście, jeśli nie to zawsze może to być brak odpowiedniego wpisu
          (kombinacji) dla klienta i materiału o 7% stawce VAT w tranzakcji VK12.

Mam nadzieję, że uda Ci sie rozwiązać problem, daj znać czy wszystko jest jasne
          i czy potrzebujesz więcej pomocy.

Pozdrawiam,
          KKL
    • styrand Re: Pytanie o VAT 07.10.04, 09:07
      Dziękuję za pomoc.
      Postaram się teraz jak najlepiej wykorzystać otrzymane wskazówki.

Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka