m.wojc 19.01.05, 11:58 Witam, Chciał wygenerować dla jakiegoś modułu funkcyjnego (powiedzmy BAPI_PO_GET_LIST) przykładowy program klienta (np. w języku C albo VB). Jak się to robi? Czy do tego służy SE37? Dzięki za odpowiedź, Pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abaper Re: RFC generator 19.01.05, 19:29 Wszystko znajdziesz w katalogu instalacyjnym GUIa w folderze o nazwie RFCsdk. Kierunek coś->SAP jest dość prosty. Powodzenia Odpowiedz Link
m.wojc Re: RFC generator 20.01.05, 09:42 Możesz rozwinąć myśl? Znajdę tam gotowe, wygenerowane pliki .h i .cpp dla modułów funkcyjnych? A gdybym chciał wygenerować program klienta dla własnego przeze mnie utworzonego modułu funkcyjnego? Próbuję to zrobić za pomocą transakcji SE37 (edytor funkcji) ale nie mogę znaleźć opcji generowania klienta. Odpowiedz Link
mrcb Re: RFC generator 20.01.05, 11:06 Scieżka dla 4.5B wygląda następująco: SE37->Pomoce->InterfejsRFC->Gen erowanie w 4.7 niestety opcji tej juz nie ma, nie wiem jak w wersjach pośrednich. Pozdr. BM Odpowiedz Link
klucha77 Re: RFC generator 20.01.05, 12:35 Dla nowego SAP (od basis 6.20) trzeba użyc .NET Connectora. Doinstalowywuje się on do Visual Studio i pozwala generowac klientów i serwer z poziomu C# na pewno. Można też z helpów przepisać ręcznie :). Mozna też korzystać z WEB Services. Każdą funkcję RFC można wywołać za pomocą WEB Services. Odpowiedz Link
abaper Re: RFC generator 20.01.05, 18:22 Witam, Metody znam trzy dla wersji 4.6C Piersza - najprostsza ro użyć obiektu OLE. Sap dostarcza razem z instalcją GIU szereg ActiveX służących do wywoływania BAPI. Najbardziej przyjazny wydajje się być obiekt "SAP.Functions". Można za jago pośrednictwem wywołać dowlny (zdalny) moduł funkcyjny na systemie. OLE pozwala na wywołanie z dowolnego windowsowego interfejsu np. makra Excel'a. Nie ma tu żadnego generowania, struktury danych generowane są w locie. Metoda druga - Biblioteki C. Masz zbiór bibliotek do komunikacji wz SAP. Maję tę przewagęże pozwalają na komunikację zwrotną, z ABAPa możesz wywoływać funkcje na serwerach windowsowych, napisane w C. Trzecia najmodniejsza odtatnio to SAP.NET Connector. Mamy już wersję 2.0. Biblioteka .NET instalująca się jako plugin Visual Studio wizualnie generujesz interfejs i struktury danych dla funkcji na systemie lub piszesz stub'a dla wywołań zwrotnych. Wszystko to jak wspomniałem znadziesz w katalogach instalacyjnych SAPGUI 6.20 Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link
m.wojc Re: RFC generator 17.02.05, 16:51 Chciałbym użyć SAP.NET Connector, ale nie mogę znaleźć tej biblioteki. Niestety w katalogach instalacyjnych SAPGUI 6.20 tego nie ma. Czy można ściągnąć to z internetu? Pozdrawiam, Marcin Odpowiedz Link
abaper Re: RFC generator 21.02.05, 20:16 Można pobrać z OSS. Na SDN to bardzo modny temat ostatnio. www.microsoft-sap.com/technology.asp#.NET_Connector Pozdrawiam Paweł Odpowiedz Link
klucha77 Re: RFC generator 22.02.05, 17:53 można sciągnąc z service.sap.com/connectors Odpowiedz Link