jaleo 02.04.03, 11:51 Czy sa tu jacys milosnicy Flamenco? Ja tancze Flamenco juz od kilku lat, jestem jedyna nie-hiszpanka w naszej grupie tanecznej (w Wielkiej Brytanii). Tancze tez Sevillanas. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ashanti5 Re: Flamenco 14.04.03, 15:37 uwielbiam flamenco. zaczęłam sie uczyć, ale potem nie miałam pieniędzy na lekcje. W tym momencie mam pieniądze, ale w ogóle czasu. czekam na jakies warsztaty kilkudniowe. Wtedy moze wezme urlop Odpowiedz Link Zgłoś
ashanti5 Re: Flamenco 14.04.03, 15:37 uwielbiam flamenco. zaczęłam sie uczyć, ale potem nie miałam pieniędzy na lekcje. W tym momencie mam pieniądze, ale w ogóle czasu. czekam na jakies warsztaty kilkudniowe. Wtedy moze wezme urlop Odpowiedz Link Zgłoś
aaagnieszkaa Re: Flamenco we Wrocławiu 15.04.03, 22:37 We Wrocławiu jest całkiem spora grupa osób tańczących flamenko, mnie nie za bardzo interesuje ten styl tańca, ale jak kogoś tak to na pewno są organizowane warsztaty, czy to pod kolumnami, czy w Pałacyku, czy w SKiBAie. Odpowiedz Link Zgłoś
artdancetheatre Re: Flamenco 25.04.03, 18:37 jaleo napisała: > Czy sa tu jacys milosnicy Flamenco? Ja tancze Flamenco juz od kilku lat, > jestem jedyna nie-hiszpanka w naszej grupie tanecznej (w Wielkiej Brytanii). > Tancze tez Sevillanas. > Co to jest Sevillanas? Odpowiedz Link Zgłoś
jaleo Re: Flamenco 02.05.03, 14:13 artdancetheatre napisał: > > Co to jest Sevillanas? Jest to taniec powstaly na bazie Flamenco. W odroznieniu do Flamenco, Sevillanas ma bardzo okreslona strukture krokow, sklada sie z 4 czesci, i tanczy sie w parach. Nazwa pochodzi stad, ze tanczone jest przede wszystkim na festynach w Sevilli. Odpowiedz Link Zgłoś
artdancetheatre Re: Flamenco zdjęcia 14.05.03, 15:53 foto.pap.com.pl/fotoreportaze/1999_04_06/fot.html Odpowiedz Link Zgłoś
maciej_florek Re: Flamenco 14.05.03, 22:28 Flamenco - niezwykła siła oddziaływania, z której muzyka ta słynie, ma swoje źródło w symbiozie różnych form artystycznego wyrazu - dynamicznej gry na gitarze, ognistego tańca i pełnego ekspresji śpiewu. Flamenco jest więc nie tylko pokazem wirtuozerii instrumentalnej, ale także barwnym i efektownym widowiskiem scenicznym. Tej wielości wrażeń należy też przypisywać ogromną popularność, jaką sztuka ta cieszy się na całym świecie i ostatnio także Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
maciej_florek Rafael Cortés z zespołem w maju 14.05.03, 22:30 Rafael Cortés - hiszpański wirtuoz gitary flamenco z zespołem www.flamenco.art.pl/?what=cortes www.swiatgitary.com.pl/aktu/cortez.htm 25 maja - Ruda Śląska ("Miejski Ośrodek Kultury", ul. Niedurnego 69, g. 19.00), 26 maja - Warszawa (Teatr Polski, ul. Karasia 2, g. 19.00), 27 maja - Poznań ("Blue Note" Jazz Club, C.K. Zamek wejście od ul. Kościuszki, g. 20.00), 28 maja - Kraków (Centrum Kultury "Rotunda", ul. Oleandry 6, g. 19.00), 29 maja - Lublin (Filharmonia Lubelska, ul. Marii Curie-Skłodowskiej, g. 19.00). R afael Cortés wystąpi z towarzyszeniem własnej grupy, w skład której wchodzą: Carlos Troya - taniec flamenco, Toni Gómez - śpiew, El Macareno - gitara, David Huertas - instrumenty perkusyjne, cajón, Nico Brandenburg - bas. Odpowiedz Link Zgłoś
anap1 Ballet Cristiny Hoyos 20.05.03, 16:47 Ballet Cristiny Hoyos przyjechał do Polski po raz pierwszy. Hiszpanie pokażą w sobotę i niedzielę na Łódzkich Spotkaniach Baletowych spektakl "A Tiempo y a Compas" z muzyką Jose Rodriqueza. Magda Piórek: W Polsce tańcem flamenco zafascynowane są głównie kobiety. Sama wczoraj słyszałam dwie nastolatki z przejęciem rozmawiające, że idą wieczorem do opery na flamenco. Czy, aby tańczyć, wystarczy mieć poczucie rytmu? Cristina Hoyos: Przede wszystkim na początek musi się to podobać, trzeba to czuć. Tym dwóm dziewczynom z pewnością się podoba i jestem pewna, że gdyby tylko mogły, poszły by na lekcje tańca flamenco. - Flamenco to sztuka andaluzyjska. Zajmujemy się tym w Andaluzji, co nie znaczy, że nie tańczą flamenco Hiszpanie z innych regionów czy cudzoziemcy, wśród których też przecież zdarzają się świetni tancerze. Uważam jednak, że aby dobrze tańczyć, trzeba udać się tam, gdzie flamenco się narodziło. Poza tym nie można nauczyć się tego tańca w krótkim czasie. Wręcz przeciwnie - nauka długo trwa. We flamenco mieści się ogromna ilość uczuć, serca, tego, co mamy wewnątrz. Bardzo ważna jest też technika, która służy uzewnętrznianiu uczuć. Mamy więcej pewności i wolności, gdy dobrze opanowaliśmy technikę, ale nie może ona zasłonić emocji, które wyraża taniec. Jeśli więc ktoś chce nauczyć się dobrze tańczyć flamenco, nie pozostaje mu nic innego jak podróż do Hiszpanii? - Mamy w Hiszpanii ogromną ilość szkół uczących tego tańca. Tak - trzeba jechać do Hiszpanii, albo sprowadzić Hiszpanów tutaj. Nie będzie dobrym tancerzem ani tym bardziej nauczycielem ktoś, kto nigdy tam nie był. Flamenco zawsze jest odzwierciedleniem życia. Tańczymy na cześć miłości, jej braku, śmierci itp. Próbujemy dotrzeć do serc widzów. I prawdę mówiąc nawet nie ma potrzeby, żeby widzowie rozumieli nasz spektakl. Muszą tylko go czuć. Nie sądzę, że zawsze zachwycając się malarstwem rozumiemy je. Tak samo jest z flamenco. Przyjechali z Panią ludzie bardzo młodzi. Głównie tancerze, także muzycy. Trudno dostać się do Pani zespołu? - Nie lubię naborów czy konkursów. Zawsze obserwuję młodych ludzi, jak śpiewają, tańczą i jeśli mi się podobają, staram się ściągnąć ich do zespołu. Z reguły są bardzo młodzi i dobrze już ukształtowani. Niektórzy po spędzeniu wielu lat w moim zespole, odchodzą i zakładają własne. Dużo ludzi próbuje się dostać do Pani baletu? - Ogromna ilość. Jest Pani dla nich surowa? - Absolutnie nie, nie ma mowy. Staram się wpoić im, że taniec powinien być ich życiem i muszą do niego podchodzić z szacunkiem. Trochę dyscypliny jest potrzebne, żeby na czas wszyscy byli w teatrze itd. Publiczność płaci za bilet, więc musimy zrobić wszystko, żeby to była najelpsza noc w ich życiu. Wszystko jedno, gdzie prezentuję spektakl, zawsze staram się robić to jak najlepiej. Aczkolwiek zawsze mówię, że następnego dnia będzie jeszcze lepiej. Tancerka z filmów Saury Cristina Hoyos pochodzi z Sewilli. Zaczęła tańczyć w wieku 12 lat, gdy skończyła 16, postanowiła specjalizować się we flamenco. Swój zespół założyła w 1989 roku. Rok później jej spektakl "Suenos Flamenco" odniósł wielki sukces w Operze Paryskiej. Dziś jej realizacje są nagradzane i oklaskiwane na całym świecie. Hoyos wystąpiła też w filmach Carlosa Saury - "Carmen" i "Czarodziejska miłość". Rozmawiała Magda Piórek Gazeta Wyborcza Łódź 17 maja 2003 Odpowiedz Link Zgłoś
mysticdance Podział tańców flamenco 19.05.03, 20:28 Charakterystyka poszczególnych form. Tańce flamenco różnią się między sobą nie tylko strukturą rytmiczną, ale przede wszystkim swoim wyrazem. Wśród nich wyróżnić można tańce, których celem jest wyrażenie bólu, cierpienia, jak i inne wyrażające szczęście i radość.Przez powyższe rozróżnienie możemy skatalogować poszczególne tańce flamenco. Istnieją dwa sposoby skatalogowania form flamenco. Pierwszy z nich dotyczy funkcji poszczególnych tańców w stosunku do całości spektaklu. Dzieli on pieśni i tańce na dwa rodzaje: cantes de alante oraz cantes de atras. cantes de alante rolę pierwszoplanową pełni tutaj muzyka. typowym przykładem cantes de alante jest tona. Jest to pieśń solowa bez akompaniamentu gitarowego. tematyka pieśni dotyczyła tragicznych tematów, wyrażała ból i cierpienie. cantes de atras w tych formach pierwszoplanową rolę pełni taniec, zaś muzycy i śpiewacy przejmują rolę akompaniamentu. Formy te zajmowały się weselszymi stronami życia. Najważniejszymi elementami są dynamika i mocne, wyraźne akcenty. Współcześnie dzieli się muzykę flamenco na dwa rodzaje: cante jondo i cante chico. cante jondo - ( zwane także cante grande ), śpiew solowy o dużej ekspresji, wyrażający silnie przeżywane uczucia (dosł . "głęboki śpiew" ) cante chico - przeważają tutaj formy weselsze, bardziej gitarowe (gitara ma przewagę nad śpiewem i tańcem) Do cante jondo należą głównie tańce takie jak sequiriya, soleares przekazujące treści ponadczasowe tj.: "wielkie" i "głębokie". Poniżej umieszczone są listy z nazwami poszczególnych tańców. . Sequiriya - Taniec o cygańskim rodowodzie - jeden z podstawowych przedstawicieli cante jondo. Pod względem rytmicznym stanowi naprzemienną kombinację metrum 3/4 i 6/8. Jest jedną z podstawowych i najstarszych tanecznych form flamenco. Występuje w niej śpiew, taniec i gitara Soleares - ( hiszp. "soledad" - samotność ) metrum 3/4. Stanowi, obok sequriyas, fundament cante jondo. Podobnie jak poprzedniczkę charakteryzuje ją cygańskie pochodzenie. Występuje w niej śpiew, taniec i gitara Buleria - (zwana także fiesta) metrum 3/8, typowa forma cante chico o cygańskim pochodzeniu (Jerez). Występuje w niej śpiew, taniec i gitara. Alegrias - ( z hiszp. "alegria" - radość) metrum 3/4. Jak wskazuje nazwa mówi o weselszych stronach życia, tak więc zaliczamy ją do form cante chico. Pochodzenie cygańskie jednak tym razem Cadiz. Śpiew, taniec i gitara. Sevillana - Kolejna forma cante-chico.metrum 3/4, jest mieszanką folkloru cygańskiego i andaluzyjskiego. Pieśń ta składa się zawsze z czterech zwrotek (coplas), ktorych podział rytmiczny jest jednakowy. Zmienia się natomiast melodyka i tonacja, na ogół w w nastepującej kolejności: a-moll, d-moll, E-dur, C-dur. Fandago - metrum 3/4. Występuje także w takcie 3/8, rzadziej 6/8. Rondena - dalsza krewna fandaga, nazwę wzięła od miasta Ronda, metrum 3/4. Przy tym tańcu gitarzyści przestrajają najniższą strunę z E na D. Tientos - jeden z nilicznych tańców w metrum 4/4 lub 12/8 , analogicznie do poniższego tango andaluz z tą różnicą, że grany wolniej. Tango andaluz - metrum 4/4. Wśród korzeni można znaleźć elementy typowo cygańskie jak i chrakterystyczne dla cantes de atras. W tekście zawiera szeroką roziętość tematyczną. Może być zarówno wolne i monotonne, a także żywe i wesołe. Malaguena takt 3/8 (rzadko 3/4). Forma wywodząca się z fandago de Malaga, przejściowo zwany malaga. Malaguena reprezentuje cante lub toque intermedio (chico). Toque - gitarowa gra flamenco. Farruca Przedstawiciel cante chico o andaluzyjskim pochodzeniu (Asturias). Śpiew, taniec i gitara. Saeta Petenera Taranta - Pochodzenie przypisywane jest cyganom z Almerii. Przedstawiciel intermedio. Wykonywany jako utwór do słuchania - występuje tylko jako śpiew lub utwór gitarowy. Zapateado - Występuje tylko w formie tanecznej wraz z akompaniamentem gitarowym. Tanguillo - Pochodzenie andaluzyjskie (Cadiz). Przedstawiciel cante chico Śpiew, taniec i gitara. Verdiales Sequisillas manchegas Danza mora Granadina Odpowiedz Link Zgłoś
maciej_florek Od 1 pazdziernika zapraszamy kursy flamenco. 23.09.03, 17:12 Od 1 pazdziernika zapraszamy kursy flamenco. Szczegolowa informacje dotyczaca planu zajec mozna znalezc na stronie www.flamenco.org.pl Planowane sa 4 nowe grupy poczatkujace: - poniedziałek 19.30 - 21.00 Małgosia Matuszewska - piątek 17.45 - 19.15 Agata Teodorczyk - sobota 14.00 - 15.30 Asia Strużewska - niedziela 9.30 - 11.00 Ania Redlin W tej chwili nie ma juz miejsc na grupe poniedzialkowa. Lekcja gry na gitarze (indywidulane) prowadzic bedzie w soboty Andrzej Lewocki Plan zajec dla pozostalych grup: --------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś