alfa36 05.02.09, 09:42 Wiem, że mnostwo wątkow bylo, ale mam inne pytanie. Skoro robale nie znoszą tego oleju, to może można posmarować tym olejem odbyt i do tego dac olej do picia? Zaatakowane z dwóch stron np. owsiki... może pozdychają? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
isa2 Re: Olej z pestek dyni 05.02.09, 10:38 Watpie wprawdzie by to pomoglo, ale z pewnoscia nie zaszkodzi Ja z 2giej strony chcialam zaptyac, do czego dodajecie olej z pestek z dyni, szczeg. dzieciakom i jak duzo? Ja nie jestem w stanie tego ohydztwa przemycic w niczym. Generalnie moje dzieci zjedza wszysko, ale po tym oleju chce im sie wymiotowac, nic dziwnego, ze biedne robale od tego zdychaja hehe Odpowiedz Link
jagabaga92 Re: Olej z pestek dyni 05.02.09, 11:38 mój synek (4,5 roku) dostaje 5ml na łyżeczce rano na czczo i 5ml wieczorem po kolacji (takie dawkowanie gdzieś wyczytałam). I... oblizuje się Mi i mojemu mężowi aż tak bardzo nie smakuje, ale spokojnie da sie przełknąć. Może powiedz, że to sok czekoladowo-orzechowy Mój synek ma alergie pokarmową i AZS. Od 2 tygodni łączę olej z pestek dyni z naturalnym octem jabłkowym i metodą samoleczenia BSM i widzę WIELKĄ poprawę Oby tak dalej! Odpowiedz Link
ebenark Re: Olej z pestek dyni 05.02.09, 13:09 Napiszcie proszę, gdzie przechowujecie ten olej w lodówce czy w szafce. Ja podaje córce 17 m-cy raz dziennie wieczorem w czasie kolacji-1 łyżeczke. Nie wiem ile dawkować więc tak ostrożnie postanowiłam raz dziennie dawać.Moze ktoś wie ile powinna wynosić dawka dla takiego maleństwa? Odpowiedz Link
mamciulka-nikulka Re: Olej z pestek dyni 05.02.09, 19:10 Mój synek lubi ten olej, smakuje trochę jak orzechy, polewam nim np. kaszę gryczaną, albo pierogi z mięsem albo np. robię smarowidło do chleba: oliwa, wyciśnięty czosnek, olej z pestek dyni i jakieś zioło np. majeranek, kminek. Trzymam go w lodówce. A swoją drogą to nie powątpiewajcie w skuteczność metod naturalnych, mój młody miał owsiki, nie wyszły w badaniach, ale objawy ewidentnie na nie wskazywały: sińce pod oczami, mniejszy apetyt, ślinotok, szorstka skóra, drapanie po tyłku, łapał się za pupę i mówił, że kupa, a kupy nie było, budził się w nocy z płaczem, nie tolerował glutenu. Odkąd zaczęłam podawać mu olej z pestek dyni i dodatkowo surowy czosnek objawy ustąpiły, mały ma gładziutką skórę, jest spokojniejszy, ładnie śpi i co najważniejsze w końcu może jeść pieczywo Odpowiedz Link
jagabaga92 Do mamciulka-nikulka 05.02.09, 22:06 mamciulka-nikulka napisała: robię smarowidło do chleba: oliwa, > wyciśnięty czosnek, olej z pestek dyni i jakieś zioło np. majeranek, kminek. Podaj proszę dokładne proporcje do przyrządzenia owego smarowidła. To bardziej chyba wychodzi "polewidło" niż smarowidło (???) Odpowiedz Link
mamciulka-nikulka Re: Do mamciulka-nikulka 07.02.09, 10:25 > Podaj proszę dokładne proporcje do przyrządzenia owego smarowidła. To bardziej > chyba wychodzi "polewidło" niż smarowidło (???) No takie trochę polewidło, choć u nas przechodzi ostatnio masło, więc też trochę dodaję. Ale nie wszystkie masła, po niektórych synek dostaje pokrzywki, ja używam bez obaw Łaciatego. A robię tak: wyciskam duży ząbek czosnku, łyżka oliwy, łyżeczka oleju z pestek dyni i do tego szczyptę dozwolonych ziół, u nas np. majeranek, tymianek, imbir, pieprz, oregano, kurkuma. Może być też trochę koperku dla kontrastu. A żeby zrobić z tego pastę na kanapki, gotuję cieciorkę, marchewkę i nawet indyczka i blenderem traktuję. Może stać parę dni w lodówce i fajnie smakuje. Odpowiedz Link
halszka111 Re: Olej z pestek dyni do mamciulki 09.02.09, 12:10 > Odkąd zaczęłam podawać mu olej z pestek dyni i > dodatkowo surowy czosnek objawy ustąpiły, mały ma gładziutką skórę, jest > spokojniejszy, ładnie śpi i co najważniejsze w końcu może jeść pieczywo > Mam pytanko: ten olej dodawałas tylko do potraw czy dawałaś też sam np. na czczo na łyżeczce? Odpowiedz Link
jagabaga92 Re: Olej z pestek dyni 05.02.09, 22:03 ebenark napisała: > Napiszcie proszę, gdzie przechowujecie ten olej w lodówce czy w > szafce. Olej z pestek dyni przechowywany w lodówce zachowuje ważność przez 9 m-cy, natomiast trzymany w temp. pokojowej - 3 m-ce. Odpowiedz Link
ebenark Re: Olej z pestek dyni 06.02.09, 20:33 Dzieki, własnie poleciałam przełozyc go do lodówki Odpowiedz Link
kotka.szrotka Re: Olej z pestek dyni 06.02.09, 23:03 A w sklepie trzymają go w lodówce? Nie wierzę. Oleje nie muszą być w lodowce by zachować właściwości. Tak mi się wydaje. Odpowiedz Link
jagabaga92 Re: Olej z pestek dyni 07.02.09, 21:12 to, co napisałam wcześniej odnośnie terminu ważności oleju z pestek dyni dotyczy przechowywania tego oleju po otwarciu butelki. Odpowiedz Link
bw277 Re: Olej z pestek dyni 09.02.09, 14:06 Mam pytanie gdzie ten olej kupujecie? W sklepach ze zdrową żywnością? Odpowiedz Link
jagabaga92 Re: Olej z pestek dyni 10.02.09, 14:15 ja kupuję w "stacjonarnym" sklepie ze zdrową żywnością. W sklepach internetowych też można kupić. Odpowiedz Link
rob3-331 Re: Olej z pestek dyni 04.12.09, 22:28 ostatnio w kauflandzie widzialem olej z pestek dynii dziwne ale mi bardzo smakuje ... byc moze moj organizm go potrzebuje bardzo dlatego mi smakuje bo pije go samego chcoiaz jako dodatek do zup i innych potraw tez mi smakuje niesamowicie ale mi wogole dynia smakuje i jej pestki Odpowiedz Link
malgozsia Re: Olej z pestek dyni 06.02.18, 08:44 Trzeba kupować olej zimnotloczony i świeży ten w marketach się nie nadaje,ja kupuję w małych Polskich olejarniach na necie Odpowiedz Link
kalkas Re: Olej z pestek dyni 09.11.09, 15:06 Witam, od ok mieciąca podaje małej olej z pestek dyni, na początku "ukryty",a od 2 ok. dwóch tygodni to jest syropek - łyżeczka na czczo i wieczorem, mam pytanko jaki stosować odstęp od posiłków by nie było "rewelacji". Ja teraz zachowawczo czas przerwy wydłużam, może niepotrzebnie, pozdrawiam. Odpowiedz Link
zuzannap3 do jagabaga92 11.02.09, 12:24 a jaka pozycje BSM na alergie stosujecie, jak często i przez ile Odpowiedz Link
jagabaga92 Re: do jagabaga92 20.02.09, 21:03 Pozycje: V i II Jak często i przez ile? - zwykle rano i wieczorem (po ok. 30-60min w zależności od cierpliwości dziecka), w weekendy, a czasem popołudniami, gdy mam więcej czasu siadamy i ogladamy bajki stosując BSM - najdłużej synek wytrzymał 2 godziny, ale zwykle jest to godzina) Odpowiedz Link
jagabaga92 Re: Jak długo kuracja olejem? 20.02.09, 21:07 no właśnie, jak długo (minimum) powinno sie pić olej z pestek dyni. Po czym poznać, że robale już poległy? Jak długo trwało u Was pogorszenie, jeśli w ogóle było? Odpowiedz Link
anyx27 Re: Jak długo kuracja olejem? 21.02.09, 12:06 Jula wcina olej z dyni od 3 dni, 2 razy dziennie po 1 łyżce. narazie zero reakcji. od wczoraj jest też na bardzo rygorystycznej diecie. Odpowiedz Link
juvit Re: Jak długo kuracja olejem? 23.02.09, 22:11 czy 9mieiseczne niemowle moze pic olej z pstek dyni? jakie dawki i jak długo? Odpowiedz Link
jagabaga92 Re: Jak długo kuracja olejem? 24.02.09, 10:43 Mój synek pije olej od 20 stycznia. Miał też dwie 5-dniowe serie dokładanego do oleju czosnku (po pół ząbka rano i wieczorem). Moje obserwacje w tym okresie: raz było lepiej, raz gorzej. Dodam, że poza alergią pokarmową w postaci atopowego zapalenia skóry nie ma żadnych innych objawów mogących wskazywać na pasożyty tzn. nie choruje, dobrze śpi, ładnie je, ogólnie jest spokojny i pogodny (tak praktycznie było zawsze). Odpowiedz Link
lolajna7 Re: Jak długo kuracja olejem? 24.02.09, 21:21 A czy można do zupek zamiast oliwy z oliwek dodawać-też zadziała? Czy działa tylko podany sam (ewent. z czosnkiem) czy generalnie samo używanie go w kuchni pomaga? Czy jest jakiś limit dzienny dla prawie rocznego malucha? Rozumiem że nie potrzebne jest wcześniejsze odrobaczywienie lekami bo sam olej działa jak lek? No i czy jeśli młoda ma(prawdopodonie)alergię a słyszałam że czosnek uczula to mogę go stosować(jeszcze jej nie dawałam)?Piszę, że prawdopodobnie bo jesteśmy w trakcie badań na pasożyty więc w zasadzie nie wiem czy to rzeczywiście alergia czy działanie powyższych Odpowiedz Link
jagabaga92 Re: Jak długo kuracja olejem? 25.02.09, 11:33 Gdy przeczytałam to, co napisałaś - że czosnek może uczulać, to zaczęłam się zastanawiać jakie są objawy alergii na czosnek. I jedno, co przychodzi mi do głowy, to zaostrzenie zmian skórnych, ze strony układu pokarmowego lub oddechowego. Ale to tak naprawdę nie pogorszenie z powodu alergii na czosnek, tylko... robale wkurzają sie na czosnek (to dla nich trucizna)i wydzielają więcej toksyn, które "gdzieś" się musza podziać, więc wychodzą (albo na skórę, albo z kupą, albo z katarem lub kaszlem). Poprawcie, proszę, mój tok rozumowania, jeśli poszedł w złym kierunku. Oliwa z oliwek jest zdecydowanie lepiej tolerowana przez pasozyty niż olej z pestek dyni. A co do dawkowania, to wszystkie źródła na jakie się natknęłam podają, że niezależnie od wieku stosuje się 5ml rano na czczo i 5ml wieczorem. Olej działa jak lek NATURALNY - robale go nie lubią i ponoć zdychają lub wyprowadzają się. I tak faktycznie jest, bo gdy jeszcze farmacja nie była rozwinięta, to ludzie leczyli się tylko darami natury - moja babcia w swej młodości zatłukła tasiemca jedząc ogromne ilości pestek z dyni. Pewnie potrzeba troche więcej czasu niz w przypadku stosowania chemii, ale niewątpliwie też działa i jest zdecydowanie bezpieczniejsze dla całości organizmu. Odpowiedz Link
lolajna7 Re: Jak długo kuracja olejem? 26.02.09, 12:03 O czosnku powiedziała mi pediatra bo spytałam czy mogę jej podawać troszkę(oczywiście jak się najpierw dokształciłam ile dobrego wnosi jego stosowanie)a ona że lepiej nie skoro ma skłonności do alergii (ja też tak rozumowałam jak Ty jagabaga92, że może to skutek "uboczny" trucia robali)... Dzisiaj odebrałam wynik z labu Diagnostyka-na pasożyty(czyli robale), że nie stwierdzono ale wyślę jeszcze do Felixa bo Panie z tego labu mnie nie przekonują(jak oddałam dwie kupki do badania to spytały zdziwione "po co? chce nas pani sprawdzić?" jakby głupie nie wiedziały, że więcej kup to większa pewność bo mogłam np. ominąć ten kawałek w ktorym coś było albo nie trafiłam w cykl, zresztą co je to obchodzi jeśli JA za to płacę?) No i poszukuję oleju z pestek dyni a jak coś to zamówię w necie Do czosnku wrócimy jak podleczę mlodą bo strasznie ją obsypało Odpowiedz Link
jagabaga92 Re: Jak długo kuracja olejem? 26.02.09, 12:28 > O czosnku powiedziała mi pediatra bo spytałam czy mogę jej podawać > troszkę(oczywiście jak się najpierw dokształciłam ile dobrego wnosi > jego stosowanie)a ona że lepiej nie skoro ma skłonności do alergii > (ja też tak rozumowałam jak Ty jagabaga92, że może to > skutek "uboczny" trucia robali)... A czy pani doktor uzasadniła, dlaczego "NIE"? Bo mi "przekreślanie" czosnku z powodu skłonności do alergii nie wystarcza. Mój synek jest mega-alergikiem pokarmowym i po czosnku jego skóra wyglądała fatalnie, ale teraz powoli wraca do normy, choć czosnek nadal wcina razem z olejem, więc dalej za przejściowy zły stan skóry swojego dziecka obwiniam toksyny pasożytnicze. Odpowiedz Link
mnaimmnia lolajna7 26.02.09, 16:08 ja też badałam w Diagnostyce 2 razy i n ic nie wyszło. Grzyba hodowali 4!!! dni i oczywiście nie wyrósł. Za ta kasę bym miała już wyniki z Feliksa. (Tak więc tego labu nie polecam, chyba o ten sam nam chodzi, mają sieć chyba w całej Polsce.) Co też dzisiaj załatwiałam i właśnie paczkę do stolicy nadałam daję robalom ostatnia szansę. Ponadto jak wątek wskazuje daję też olej z pestek dyni mojemu 9-miesięczniakowi od kilku dni. Odpowiedz Link
lolajna7 Re: lolajna7 27.02.09, 22:52 Hej mnaimmnia myślę że to ta sama Diagnostyka, ja czekam jeszcze na szkiełka z Allegro żeby zebrac materiał do badania owsików i wtedy (jak już będę miała wszystko)biorę się za zbieranie kup Daj znać jak wyniki z Felixa... Olej z pestek dyni kupiony jeszcze tylko muszę się zebrać na odwagę i dać młodej(panicznie boję się dawać jej cokolwiek nowego żeby jej znów nie wysypało ) Jagabaga-co do czosnku to tylko tyle mi powiedziała, że jeśli jest alergiczką to lepiej nie dawać bo często uczula. A tak apropo to dajecie sklepowy czosnek? Bo wyczytałam że najlepszy "własnoręcznie" hodowany i nawięcej właściwości ma taki zaraz po wyrwaniu z ziemi bo taki sklepowy, który długo leży traci bardzo dużo swoich"właściwości"(niestety nie pamiętam postu, w którym to wyczytałam bo ostatnio masę tego przerobiłam ale napewno znalazłam go na forum) Odpowiedz Link
mnaimmnia Re: lolajna7 28.02.09, 08:34 wiesz co, ja też się bałam dawać tego oleju, ale w sumie dynia mu nie szkodzi tak więc zaryzykowałam i widzę że nie pogorszyło się po tym nic a nic pomyślałam że to to samo: dynia i olej z niej no i najważniejsze że małemu zasmakowało szok! mówię do niego: olej olej a ten buzię otwiera i pije hehe. Do Feliksa poszło w czwartek, kupy z dnia 1,3 i 6. Jak będę miała wyniki to napiszę. Odpowiedz Link
lolajna7 Re: lolajna7 28.02.09, 10:48 Ja poszłam na pierwszy ogień trochę z ciekawości jak to smakuje a przy okazji młoda zawsze coś ściągnie z mlekiem(nie wiem czy już pisałam że jest na piersi)więc jak się nic nie będzie działo dam jej... mówcie co chcecie ale olej to olej na samą myśl stanęło mi w gardle ale dałam radę-najgorzej nie popijać niczym... tylko zastanawiam się czy 5 ml? bo ja wzięłam łyżeczkę od herbaty ale mam strzykawkę 2 ml(chciałam sprawdzić dokładniej ile to jest 5ml) i to już dużo to co dopiero 5 ml?To chyba ze dwie duże łyżki wyjdą? Odpowiedz Link
mnaimmnia Re: lolajna7 03.03.09, 07:57 wysyłałam UPS za 36 zł, ale mi się to trochę drogo wydało. Wyhaczyłam kuriera przypadkiem, więc nawet nie wiem czy mnie nie naciął, bo planowałam dhlem ale punkt wysyłki był akurat nieczynny. Odpowiedz Link
mnaimmnia Re: lolajna7 03.03.09, 07:58 aha, dziś koło 12 będę miałą wyniki jak zaksięgują pieniądze, ciekawa jestem czy coś wyjdzie Odpowiedz Link
binkaa Re: lolajna7 03.03.09, 09:42 kurde ja się w dhl-u dowiadywałam telefonicznie i jakieś kosmiczne kwoty ode mnie chcieli 90 zł!! nie wiem cos pokręciłam czy co, nie rozumiem Odpowiedz Link
malgozsia Re: Jak długo kuracja olejem? 06.02.18, 09:01 To zależy od objawów i samopoczucia,można podawać węgiel ,aby wzmocnić wątrobę,włączyć priobiotyki ,olej z ostropestu lub ostropest plamisty świeżo zmielony 2*1lyczeczka po posiłku popijając wodą, dużo pić,np.szalwię,sok z grejpfruta,brać chlorofil-3*5 ml przy jedzenia,można aloes, sok z kiszonej kapusty codziennie.Jeszcze wiem,że pomaga 109 gram siemienia lnianego +10 gram goździków wszystko zmielone na proszek.Przyjmować 2 łyżeczki mieszanki przez 3 kolejne dni na pusty żołądek .Można wymieszać z ciepłą wodą.Zrobić 3 dni przerwy i powtórzyć kolejne 3 dni . Odpowiedz Link
binkaa Re: Olej z pestek dyni 26.02.09, 13:12 a czosnek można dać dziecku do połknięcia? mały ząbek mój syn połknie wszystko za do rozdrobnionego czosnku nie ruszy jedyna myśl jaka mi przychodzi do głowy dać ząbek lub pół bezpośrednio do dzioba i kazać szybko popić jak pigułkę jak myślicie? Odpowiedz Link
jagabaga92 Re: Olej z pestek dyni 26.02.09, 13:45 z tego co czytałam, to najbezpieczniejszy jest czosnek zmiażdżony (albo w maszynce, albo dobrze pogryziony). Połykany w kawałkach (nawet pokrojony w kosteczkę) może uszkodzić śluzówke żołądka. Odpowiedz Link
rich69 Re: Olej z pestek dyni 26.02.09, 20:40 Przepis na sniadaniowa zupe antypasozytniczarzygotowujemy wywar warzywny,wsypujemy platki owsiane,tylko ze sklepow ze "zdrowa zywnosci",platki gorskie i blyskawiczne zawieraja znikome ilosci krzemu.Owies zawiera najwiecej krzemu ze wszystkich zboz,pasozyty polykaja krzem ,osoby z pasozytami maja ogromne niedobory tego mineralu,tak bardzo waznego dla wszystkich, a szczegolnie dla mlodych organizmow.Po pieciu minutach gotowania wywaru warzywnego z platkami,dodajemy rozgnieciony zabek czosnku (nie gotujemy wiecej),garnirujemy natka pietruszki(vit C),rozlewamy do talerzy ,nastepnie polewamy olejem z dyni,mozemy zamieszac,aby go ukryc.Smacznego. Odpowiedz Link
anyx27 Re: Olej z pestek dyni 26.02.09, 21:10 Moja córcia jest alergikiem - czosnek toleruje. ponieważ jednak przemycanie go na grzankach, w zupach itd nie ma sensu, bo obróbka termiczna zabija właściwości bakteriobójcze czosnku, a moja mała za nic go nie zje surowego, ja podaję go z olejem z dyni. tzn. wyciskam zawartość kapsułki Alitol na łyżeczkę. jest lepiej tolerowany niż "żywy" czosnek, nie podrażnia śluzówki i zwyczajnie nie śmierdzi Odpowiedz Link
rich69 Re: Olej z pestek dyni 26.02.09, 21:26 ...po dodaniu czosnku zupy nie gotujesz,natka pietruszki przebija zapach czosnku ,tak ze mozna go przemycic dla wrazliwych na jego zapach dzieci z zupa nie wyczuja smaku.Mysliszysz ze Allitol nie byl poddany dzialaniom obrobki termicznej? Odpowiedz Link
binkaa Re: Olej z pestek dyni 02.03.09, 23:17 jednak ruszył miażdżę i na łyżeczkę i zjada krzywi się ale zjada szok pozytywny Odpowiedz Link
binkaa Re: Olej z pestek dyni 27.02.09, 13:34 zapytam o dawki syn prawie 6 lat i syn 16 m-cy z chemii w domu mam tylko pyrantelum 15 ml, wiec starczy na 2 dawki dla obu więcej lekarka nie dała Odpowiedz Link
jagabaga92 Re: Olej z pestek dyni 27.02.09, 13:51 5ml rano i 5ml wieczorem (zarówno dorośli jak i dzieci) Odpowiedz Link
binkaa Re: Olej z pestek dyni 27.02.09, 13:53 dzięki wszelkie przepisy (Twój też) już nazbierałam w weekend na zakupy i do dzieła !! Odpowiedz Link
annamarta6 Re: Olej z pestek dyni 03.03.09, 14:28 a jak długo można taka kuracje olejem robic?m-c po wyleczeniu czy jak? Odpowiedz Link
rich69 Re: Olej z pestek dyni 03.03.09, 20:30 Olej z pestek dyni czy oliwe i oleje lnniane,ostropestu i inne,pwinny byc wlaczone do naszego codziennego pozywienia.Oleje te nie tylko ze dziaja przeciw pasozytniczo,zawieraja rowniez cenne kwasy oleinowe i nukleinowe oraz kwasy tluszczowe.Pamietajmy aby takie oleje byly tloczne mechanicznie,najlepiej z upraw ekologicznych. Rowniez bardzo wazne aby te oleje byly odpowiednio przechowywane jak i pakowane.Olej stojacy w sklepie na polce w przezroczystej butelce,poddany dzialaniom swiatla jarzeniowego nie bedzie spelnial warunkow leczniczych i do konsupcji sie nie nadaje.Oleje te maja krotki okres przydatnosci do spozycia.A olej lniany zaraz po wytloczniu powinien byc przechowywany w lodowce.Olej ten powinien byc spozyty przed uplywem 3 miesiecy od daty tloczenia. Odpowiedz Link
letizia2 Re: Olej z pestek dyni 11.03.09, 12:55 Czy można podawac olej z pestek dyni 11 miesiecznemu dziecku????? Odpowiedz Link
letizia2 Re: Olej z pestek dyni 11.03.09, 14:14 W jakiej dawce? Podajesz jeszcze dodatkowo np.oliwe z oliwek do zupki? Ja nie podaję na razie masła bo młoda nie moze nabiału. Widzisz jakąś poprawę po oleju? Leczyłaś dziecko np.pyrantelum? Moje dziecko śpi niespokojnie, kaszle nad ranem. Jestem pewna, że ma jakieś pasożyty, bo starsza córka też ma podobne objawy, tzn.miała, jest teraz lepiej. Odpowiedz Link
mnaimmnia Re: Olej z pestek dyni 11.03.09, 17:19 wiesz co, mały wypija w sumie około 2,5 łyżeczki, czasem mniej czasem więcej. Nie daję już oliwy do zupki, ten olej je przed zupką zawsze. Nie sądzę żeby coś to zmieniło póki co, a daję jakieś 2 tyg. U nas żadne pasożyty nie wyszły (a szkoda ) mój mały baaardzo niespokojnie śpi, ale z ukłądem oddechowym jest ok, nie kaszle kataru nie ma, tylko skóra i kupy są beeee. Odpowiedz Link
azja.3 Re: Olej z pestek dyni 20.09.09, 00:58 powinno Was to zainteresować. (wiem wątek stary, ale może ktoś tu jeszcze zagląda... ) www.antylicho.pl/pasozyt-wrog-czy-przyjaciel.html Odpowiedz Link
jagabaga92 Re: Olej z pestek dyni 04.10.09, 21:35 Ja kupuję z NATU. Raz kupiłam w Realu - niby troche tańszy, ale miał jakiś dziwny smak. Odpowiedz Link
edit38 Wymioty po oleju 30.09.09, 06:09 Od dłuższego czasu myślałam już o podaniu 2 latce oleju. Ponieważ wykryto u niej lamblie zdecydowałam się. Wczoraj wieczorem po kolacji dałam jej pół łyżeczki, nawet jej to smakowało chyba bo chciała więcej. Po około godzinie położyłam ją spać, nie mogła zasnąć, przewalała się z jednej na drugą stronę oraz pojękiwała przez ponad godzinę. W końcu zasnęła ale po 2 min się obudziła i zwymiotowała. Do 2:30 budziła się co 15-20 min i popłakiwała marudziła, mówiła że chce kupę(nie załatwiła się) Czy ktoś też tak miał po oleju? A może to czysty przypadek? Może zrobiłam błąd że podałam po kolacji może powinnam przed? Odpowiedz Link
jagabaga92 Re: Wymioty po oleju 04.10.09, 21:32 Zależy, co Twoja córka jadła na kolację i ile zrobiłaś odstępu po kolacji, no i czy olej nie był za zimny, czy nie piła niedługo po np. wody. Wiele czynników moglo zlozyć sie na taką, a nie inną reakcję. Odpowiedz Link
edit38 Re: Wymioty po oleju 05.10.09, 06:04 Na kolację jadła bułkę z szynką i serem żółtym. Olej dałam jej jakieś 20-30 min po kolacji. Wody nie piła a olej był zimny bo trzymam go w lodówce. Odpowiedz Link
super321_net Re: Wymioty po oleju 05.10.09, 10:01 Witam, zachęcona wypowiedziami na forum również nabyłam olej z pestek dyni i podałam go mojej 4 letniej córce. Ponieważ jesteśmy w trakcie 2 rundy balsamu kapucyńskiego postanowiłam podać córce olej w południe 4 ml(prawie łyżeczkę od herbaty).Rano i wieczorem balsam po 20 kropli. No i stało się po dwóch dniach takiego zestawu mała dziś w nocy dwa razy wymiotowała. Ale już rano nic się nie dzieje, nie boli ją brzuch, nie ma też gorączki. Nie wiem co o tym myśleć ale podejrzewam że to mogła być odpowiedź "lokatorów" na dziko ponieważ wcześniej nie było takich "atrakcji". Proszę piszcie o swoich doświadczeniach bo to świetne źródło informacji. Ja się też rozpisałam , bo może komuś się to przyda. Odpowiedz Link
jagabaga92 Re: Wymioty po oleju 05.10.09, 12:39 Kiedyś czytałam, że olej z pestek dyni przechowywany w lodówce zachowuje właściwości przez 9 m-cy, a w temp. pokojowej przez 3 m-ce. Ja trzymam "głowną" butelkę w lodówce, a trochę oleju odlewam do innej (też ciemnej) i trzymam w temp. pokojowej i ten właśnie jest do użytku. Zimne oleje (nie tylko ten z pestek dyni) są BARDZO niezdrowe i bardzo ciężko strawne. Odpowiedz Link
anzawa83 tabletki czy płyn? 17.02.10, 20:53 Czy jest duża różnica pomiędzy olejem w płynie a w tabletkach? Chodzi mi wybicie pasażerów z ciała moich dzieci. Co lepiej stosowac? Odpowiedz Link
blumch Re: tabletki czy płyn? 18.02.10, 15:02 Dynia jest wskazana dla alergików. Jest najbezpieczniejszym warzywem!! Po drugie to dzieci nie maja alergii tylko rozregulowane organizmy przez jedzenie, grzyby itd. dlatego cały wewnętrzny syf wywala im na skóre... Odpowiedz Link
jowita_p-b Re: Olej z pestek dyni 22.12.17, 22:31 Ciekawy wpis o pasożytach i ich zwalczaniu olejem dyniowym, a drugi na dole ogólnie o oleju z pestek dyni... Tekst linka . Można coś poczytać jak działa i jak stosować na różne dolegliwości. Odpowiedz Link
jowita_p-b Re: Olej z pestek dyni 22.12.17, 22:38 Gdyby był problem ze znalezieniem to tu jest ten drugi artykuł > oliwka24.pl/wlasciwosci-zastosowanie-lecznicze-oleju-z-pestek-dyni/ Odpowiedz Link
terencjusz.09 Re: Olej z pestek dyni 29.11.21, 12:00 Nie jestem pewien, czy jest to dobre rozwiązanie (choć pomysł ciekawy ) Ale może znajdziesz jakieś inne zastosowanie tego olejku. Spróbuj poczytać na spichlerz-zdrowia.pl/blog/jak-stosowac-olej-z-pestek-dyni.html . Może tam znajdziesz odpowiedź Odpowiedz Link
debouis Re: Olej z pestek dyni 01.03.22, 09:34 Mam do odstąpienia oryginalną Alinię Nizonide i Iwermektynę. Basia tel. 785 597 308 Skuteczne leki przeciw pasożytnicze. Odpowiedz Link