18.04.06, 22:01
Księstwo (wątek nam zrobiłem): cztery mapy dzisiaj kupiłem - stanowią całość,
datowane są na 1909, i co najważniejsze są dużo dokładniejsze i ładniejsze od
tych z Uniwersytetu w Budapeszcie (tą trzecią to q... "trochę" przepłaciłem).

na północny zachód od Kalisza:
www.allegro.pl/item97910786_mapa_poznan_gniezno_pyzdry_hohensalza_konin.html

na północny wschód od Kalisza:
www.allegro.pl/item97911644_mapa_wloclawek_plock_lowicz_kutno_kolo_sierpc.html

na południowy wschód od Kalisza:
www.allegro.pl/item97925367_mapa_lodz_piotrkow_sieradz_pabianice_skierniewice.html

na południowy zachód od Kalisza (i Kalisz):
www.allegro.pl/item97914069_mapa_wroclaw_ostrowo_kalisz_kempen_oels_lissa.html
Obserwuj wątek
    • ksiestwokaliskie Re: DM 18.04.06, 22:36
      a myślałem, że to będzie temat o Depeche Mode :)

a propos map - na żadnej nie widzę Kalisza. Ta ostatnia, gdzie w opisie jest
      Kalisz, na północnym wschodzie kończy się w okolicach Milicza.
      • wielkopolskawschodnia Re: DM 18.04.06, 22:42
        No bo to są tylko fragmenty tych map, kapujesz? Przecież na zdjęciu nie widać
        nawet marginesu... Ale wyobraź sobie jakie te mapy będą superowe jak się je da
        w powiększeniu na dużym skanarze...

DM też będzie, przecież pisać tu możemy co się nam podoba, co nie? :)
        -----
        • ksiestwokaliskie Re: DM 18.04.06, 22:45
          to ja muszę kiedyś tu wrzucic z mojego (czy raczej należącego do mej familii)
          starego, niemieckiego atlasu z lat 20-tych czy 30-tych. Stan idealny!
          • wielkopolskawschodnia Re: DM 18.04.06, 22:46
            A jaki to atlas? Mów mi tu szybko! :)
            -----
            • ksiestwokaliskie Re: DM 18.04.06, 22:48
              szczerze mówiąc nie pamiętam szczegółów - postaram się jutro coś tu wrzucic +
              informacje. Współczesna jest tylko okładka (zrobiona 30 lat temu u
              introligatora), reszta autentyk made in deutschland (tylko nie wiem czy jeszcze
              w Republice Weimarskiej czy w III Rzeszy ;))
              • wielkopolskawschodnia Re: DM 18.04.06, 22:56
                NB: obiecałeś już sporządzić listę kaliskich gazet ukazujących się 1916-1939.
                -----
                • ksiestwokaliskie Re: DM 18.04.06, 22:58
                  Wiem o tym i obietnicy dotrzymam, muszę tylko wreszcie wyrobic się i wyjśc do
                  tej biblioteki muzealnej.
                  • wielkopolskawschodnia Re: DM 18.04.06, 23:02
                    Wiem, wiem... Ja piszę szkic o historii diecezji kaliskiej od czasów
                    arcybiskupstwa gnieźnieńskiego i już trzeci miesiąc to piszę. :(
                    -----
                    • ksiestwokaliskie Re: DM 18.04.06, 23:04
                      Widzę, że masz podobne tempo do mnie ;) pisujesz do jakiegoś pisma
                      historycznego, czy doktoryzujesz się?
                      • wielkopolskawschodnia Re: DM 18.04.06, 23:13
                        Nie - tak sobie piszę.

Wydaje mi się, że nigdzie tego w jakiś porządny sposób nie przedstawiono, a
                        Napierała napisał o tym na stronie diecezji w taki sposób, jakby diecezja
                        kaliska pojawiła się dopiero teraz i to od razu w archidiecezji poznańskiej.
                        Poza tym ja go nie lubię, bo to poznański spadochroniarz.
                        -----
                        • a.niech.to Re: DM 07.06.06, 17:44
                          wielkopolskawschodnia napisał:

> Napierała napisał o tym na stronie diecezji w taki sposób, jakby diecezja
                          > kaliska pojawiła się dopiero teraz i to od razu w archidiecezji poznańskiej.
                          Zgadza się, wszelka dokumentacja musi być kompletna.
                      • wielkopolskawschodnia Re: DM 18.04.06, 23:15
                        Jak usłyszałem ostatnio to jego "z całom mocom" to mi się od razu "poznanioki"
                        przypomnieli :).
                        -----
                        • ksiestwokaliskie Re: DM 18.04.06, 23:21
                          co zrobic skoro to kartofel :)
                          • wielkopolskawschodnia Re: DM 18.04.06, 23:29
                            Jak pisałem o Drodze Żelaznej Warszawsko-Kaliskiej to też mi utkło :). A utkło
                            mi, bo w PAN się dworców nie mogą doliczyć - ja się doliczyłem, ale policzyłem
                            o jeden więcej niż oni i jest... obstrukcja. Ale się przecież z Uchowiczową i
                            Grygielem kłócić nie będę, bo ja nie jestem szpecjaliszta, co nie?
                            -----
                            • ksiestwokaliskie Re: DM 18.04.06, 23:33
                              A co to szpecjaliszci nie mogą się mylic? Niewykluczone, że masz rację.

W kaliskiej kablówce leci program pt. "Kalisz Władysława Kościelniaka" i nawet
                              on się czasem myli. Raz nawet przepraszał za pomyłki w kolejnym z programów. A
                              chodziło o pomnik cara przed Trybunałem. Pan Władysław walnął gafę i powiedział,
                              że stał przed teatrem.
                              • wielkopolskawschodnia Re: DM 18.04.06, 23:34
                                Eee tam, to przejęzyczenie było.
                                -----
                                • ksiestwokaliskie Re: DM 18.04.06, 23:36
                                  może wymienieni przez Ciebie szpece też się kiedyś przejęzyczyli, ale nie chcą
                                  się przyznac?
                                  • wielkopolskawschodnia Re: DM 18.04.06, 23:38
                                    To ci coś napiszę - fragment z listu Uchowiczowej: "Tomasz Grygiel również
                                    pracuje w PANie, może PAN w razie pytań na pewno do niego zdzwonić". :D
                                    -----
                                    • ksiestwokaliskie Re: DM 18.04.06, 23:39
                                      Dobre :) Ciekawe jaki jest procent PANa w PANie?
                                      • a.niech.to Re: DM 07.06.06, 17:55
                                        Nie oznaczysz, gdyż to zależy od okoliczności. Zresztą jaka aparatura pomiarowa?
                                        • ksiestwokaliskie Re: DM 07.06.06, 19:37
                                          ta sama, co do mierzenia poziomu cukru w cukrze :)
                                          • a.niech.to Re: DM 07.06.06, 19:50
                                            Ano...Widzę, że jesteś bardzo dosłowny.
                                            • ksiestwokaliskie Re: DM 07.06.06, 20:24
                                              Bo te eksperymenty muszą byc utrzymane w największej tajemnicy;)
              • a.niech.to Re: DM 07.06.06, 17:41
                ksiestwokaliskie napisał:

> reszta autentyk made in deutschland (tylko nie wiem czy jeszcze
                > w Republice Weimarskiej czy w III Rzeszy ;))
                Jeśli rzecz pochodziłaby z Niemiec hitlerowskich, miałabym prośbę o
                zamieszczenie obok niej choćby njmniejszego wizerunku pacyfki. Wiem, że mnie
                zrugacie, ale mam na jej punkcie małego bzika, stąd taki niedorzeczny post.
                • ksiestwokaliskie Re: DM 07.06.06, 19:39
                  no wiesz co, niszczyc zabytek książkowy? grrr :/
                  • a.niech.to Re: DM 07.06.06, 19:57
                    Są nośniki elektroniczne. Położyłamy albo zawiesiła na wzmiankowanym obiekcie
                    pacyfę, pstryknęła foto i tak udostępniała widzom. Gdyby dodać właściciela
                    pacyfki i użyć kamerki, powstałby filmik. Chociaż pozowanie doń trochę
                    niebezpieczne, bo niejeden/a miłujący pokój musiał za swoje przekonania
                    zapłacić u dentysty.
                    • ksiestwokaliskie Re: DM 07.06.06, 20:26
                      Nośnik elektroniczny nigdy nie zastąpi klimatu starych ksiąg. Zresztą po co
                      mieszac niewinne atlasy do polityki, ideologii i wojny?
            • ksiestwokaliskie Re: DM 19.04.06, 11:10
              Ten atlas to MEYERS HANDATLAS z 1937 r. Wydał go Bibliographisches Institut AG.
              z Lipska.

Oprócz map, są tam także opisy krajów, regionów geograficznych. Jest także
              mapa...nieba, mapy językowe, fizyczne etc.

A tu bardzo ciekawa mapa pogranicza niemiecko-polskiego z zaznaczonymi terenami,
              z których utraceniem Niemcy się nie pogodzili:
              img145.imageshack.us/img145/4273/pict0684resize1nv.jpg
              I mapa całej Polski:
              img145.imageshack.us/img145/2812/pict0685resize4ji.jpg
              Niestety, na imageshack można tylko obrazki takiej wielkości wrzucac, stąd
              nienajlepsza jakośc:(
              • wielkopolskawschodnia Re: DM 19.04.06, 11:40
                Najstarszy atlas jaki ja mam to "Andrees Allgemeiner Handatlas", Velhagen &
                Klasing, Lipsk 1893 (mapy 56x40cm). Ale brak w nim jednej strony (bo atlas jest
                jednostronny): część wschodnia mapy Prus Wschodnich.
                • ksiestwokaliskie Re: DM 19.04.06, 19:48
                  kiedy szykujesz "atak" na jeszcze starsze atlasy?
                  • wielkopolskawschodnia Re: DM 19.04.06, 22:17
                    Jeszcze starsze są już poza moim zasięgiem. :(

Najstarsza mapa jaką mam to mapa Pomorza (jest na niej także część północnej
                    Wielkopolski) z takiego samego atlasu, jakiego używała Anna Jagiellonka (ale za
                    diabła nie wiem który to atlas, bo w katalogu aukcyjnym pisałem jak kura
                    pazurem i nie mogłem się później odczytać). Kupiłem ją na aukcji w Szczecinie,
                    zresztą w antykwariacie, który prowadzi Wojciech Lizak, człowiek z Ostrowa.

Kiedy dowiedziałem się, że jest z Ostrowa, zrobiło mi się miło, że na obczyźnie
                    spotykam kogoś z rodzinnych stron - ale on od razu zaczął te ichnie ostrowskie
                    teksty (a człowiek pracuje na którymś wydziale US). Jak widać ostrowska choroba
                    strasznom jezd - i nie wybiera.
                    -----
                    • ksiestwokaliskie Re: DM 20.04.06, 09:32
                      widziałem kiedyś na allegro mapki z XVIII w. ale drogie jak cholera:/

a odnośnie kwestii z drugiej części Twego postu, to faktycznie tak jest. Jak
                      kiedyś studiowałem w Łodzi to jeden z moich tamtejszych znajomych znał ludzi z
                      Ostrowa (Kalisza też) i niestety, ostrowiacy przenieśli zarazki swej choroby
                      nawet tam:/
        • a.niech.to Re: DM 07.06.06, 17:34
          wielkopolskawschodnia napisał:

> Ale wyobraź sobie jakie te mapy będą superowe jak się je da
          > w powiększeniu na dużym skanarze...
          A gdyby tak na co najmniej trzech (szczęśliwa liczba) widniał jeszcze autograf
          jakiegoś (najlepiej miejscowego)Romera? To dopiero byłaby jazda puf, puf...
          > przecież pisać tu możemy co się nam podoba, co nie? :)
          Aluzyjnie, metaforycznie - słowem - jak nam się pasuje.

• sector11 Re: DM 19.04.06, 12:47
      to ja sie pochwale, ze mam ksero mapy z 1821 roku ;oP
      • rytwin1257 Re: DM 19.04.06, 13:06
        Wielkopolskowschodnia!! Odpisałem na Twoje pytanko o teatrze w dziale o
        galeriach. Wybacz, że tak późno. Pozdrawiam.
        • wielkopolskawschodnia Re: DM 19.04.06, 13:12
          Dziekuję - i szukaj dalej :). Pozdrawiam cię również.
          -----
      • ksiestwokaliskie Re: DM 19.04.06, 19:47
        eee ksero to nie to samo. To można sobie wydrukowac na dobrej drukarce mapy ze
        starożytności :)
    • wielkopolskawschodnia Re: DM 19.04.06, 21:28
      Pacz ksienstwo jak mnię nazwali! Tym... no... szowinistom mnię nazwali... no!

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20551&w=35845181&a=40487808
      Ale to i tak letko, bo poznanioki to mnię burkiem obikujoncym dżewo nazwali.
      -----
      • ksiestwokaliskie Re: DM 19.04.06, 22:25
        chyba się nimi nie przejmujesz?:)
        • wielkopolskawschodnia Re: DM 19.04.06, 22:27
          A wypadałoby się przejąć, prawda? :>
          -----
          • ksiestwokaliskie Re: DM 19.04.06, 22:30
            niekoniecznie. Zawsze będziesz dla ostrowiaków szowinistą broniąc Kalisza etc.
            • wielkopolskawschodnia Re: DM 21.04.06, 00:03
              Nie wytrzymałem i im odpisałem:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20551&w=35845181&a=40523255
              • ksiestwokaliskie Re: DM 21.04.06, 00:05
                ale chyba sobie wzięli do serca polecenie moderatora i bez odzewu coś? ale chyba
                na tym podforum zawsze taki słabiutki ruch?
                • wielkopolskawschodnia Re: DM 21.04.06, 00:08
                  Siadło im, kiedy okazało się, że kolej pójdzie przez Kalisz - teraz tygodniami
                  nic nie piszą.
                  • ksiestwokaliskie Re: DM 21.04.06, 00:08
                    oto i cała aglomeracja. Nie idzie coś, to się wycofujemy...
                    • wielkopolskawschodnia Re: DM 21.04.06, 00:16
                      No ja im to prosto w oczy napisałem:
                      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=39350777&a=39397758
                      I nie uważam, że napisałem tam cokolwiek szowinistycznego, ale oni się nawet
                      nad tym nie zastanowią, tylko rzucają we mnie błotem albo się obrażają. Juz ten
                      Sector to tam najmiliszy jest - serio.
                      • ksiestwokaliskie Re: DM 21.04.06, 00:20
                        dlatego nie ma sensu bawic się w jakieś poważniejsze dyskusje, Ostrów zawsze
                        będzie się czuł pokrzywdzony przez Kalisz. Ta bariera chyba nigdy nie zniknie.
                        • wielkopolskawschodnia Re: DM 21.04.06, 00:26
                          Zniknie wtedy, kiedy ich zdystansujemy na tyle, że znajdziemy się poza
                          zasięgiem ich możliwości. Wtedy spasują i zrozumieją, gdzie ich miejsce.
                          • ksiestwokaliskie Re: DM 21.04.06, 00:31
                            Całkiem możliwe, ale...czy ich zdystansujemy na tyle, że znajdziemy się poza
                            zasięgiem ich możliwości?
                            • wielkopolskawschodnia Re: DM 21.04.06, 00:35
                              Myślę, że tak - przeczytaj:
                              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20551&w=35845181&a=35862494
                              • ksiestwokaliskie Re: DM 21.04.06, 00:41
                                Obyś miał rację. Nie życzę źle Ostrowowi, życzę dobrze Kaliszowi. Zawsze zresztą
                                powtarzam, że trzeba gonic lepszych, a nie oglądac się na słabszych i cieszyc,
                                że są za nami.
      • ksiestwokaliskie Re: DM 21.04.06, 14:48
        Ja mam kompleksy za to :)))))))
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=232&w=40592050&a=40617815
    • wielkopolskawschodnia Re: DM 19.04.06, 21:37
      Jeeeny, księstwo, jacy mili ludzie się dzisiaj na forum pojawili!
      -----
      • wielkopolskawschodnia Re: DM 21.04.06, 22:54
        O! Harnaś się pojawił, to chyba Harnaś z inwestycji - zaczął od rogalików. :)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=40589198&a=40643336
        • ksiestwokaliskie Re: DM 21.04.06, 23:09
          już wcześniej parę razy się odzywał :)
          • wielkopolskawschodnia Re: DM 24.04.06, 00:20
            Chyba niezła jajcara ta Baśka, co nie?
            • ksiestwokaliskie Re: DM 24.04.06, 00:22
              lekarze i pielęgniarki w Sokołówce strajkują :)))
    • wielkopolskawschodnia Re: DM 21.04.06, 00:21
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=39934458&a=40588799
      Ale ja się tu nie dla chleba przeprowadziłem, lecz dla swojego widzimisię!
      (Tylko nie mów mi, że jestem osioł, bo już to wiem!)
      • ksiestwokaliskie Re: DM 21.04.06, 00:43
        to czemu narzekasz, jak chciałeś do Poznania i nie chcesz (chyba) go opuszczac?
        • wielkopolskawschodnia Re: DM 21.04.06, 00:48
          Sam już nie wiem - serio. :/
          • ksiestwokaliskie Re: DM 21.04.06, 00:50
            to może Cię tam chociaż praca trzyma?
            • wielkopolskawschodnia Re: DM 21.04.06, 00:51
              Średnio.
              • ksiestwokaliskie Re: DM 21.04.06, 00:51
                zawsze lepiej niż jakby miało byc w ogóle.
    • wielkopolskawschodnia Bank Polski 21.04.06, 01:01
      A ty masz jakiś pomysł, co zrobić z Bankiem Polskim (tym w Alejach)?

"Kalisz pyszni się swoimi nowymi gmachami, umie je odpowiednio umieszczać.
      Takim doskonałym zespołem jest układ teatru i gmachu Banku Polskiego,
      przeglądających się w wodach Prosny w otoczeniu starych drzew parkowych." -
      prof. Jan Kilarski w przewodniku po Kaliszu z 1936.
      • ksiestwokaliskie Re: Bank Polski 21.04.06, 11:59
        Zdecydowanie ten budynek powinien trafic w ręce jakiejś organizacji kulturalnej
        lub naukowej. Marzy mi się np. teatr muzyczny. Myślę, że gdyby się znalazły
        pieniążki to i ludzie którzy by umieli to zorganizowac by się ujawnili :)
        • wielkopolskawschodnia Re: Bank Polski 21.04.06, 12:04
          Teatr muzyczny? A gdzie ty chciałbyś tam pomieścić na przykład maszynownię, nie
          mówiąc już o scenie? No chyba, że chciałbyś coś wybudować w ogrodzie. Ale wtedy
          pierwszy pobiegnę złożyć zawiadomienie w prokuraturze... :p
          • ksiestwokaliskie Re: Bank Polski 21.04.06, 12:15
            no właśnie - tu jest pies pogrzebany. Nie znam warunków technicznych jakie są w
            banku. Tak czy inaczej mam nadzieję, że dożyję czasów, kiedy coś takiego będzie
            w Kaliszu. A inne pomysły na zagospodarowanie banku - zależy ile jest miejsca.
            • wielkopolskawschodnia Re: Bank Polski 21.04.06, 12:26
              Podobno któryś z poznańskich urzędników marszałkowskich powiedział ostatnio,
              że "oper na prowincji się nie buduje".
              • ksiestwokaliskie Re: Bank Polski 21.04.06, 14:49
                na szczęście my sobie umiemy radzic, bez funduszy wojewódzkich.
    • wielkopolskawschodnia Myślę, że ostrowian trzeba 21.04.06, 14:53
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=40616458
      Myślę, że ostrowian trzeba ignorować, izolować, (sorry, ale wprost) lekcewazyć.
      • ksiestwokaliskie Re: Myślę, że ostrowian trzeba 21.04.06, 14:54
        może masz rację. No ale wiesz, ja mam wg nich kompleksy hehe :)
        • wielkopolskawschodnia Re: Myślę, że ostrowian trzeba 21.04.06, 22:40
          Coś mi się przypomniało w sprawie Ostrowa:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=39815130&a=40277387
    • wielkopolskawschodnia Katedra św. Mikołaja Biskupa była kolegiatą? 21.04.06, 14:59
      Na twojej stronie przeczytałem, że katedra była kiedyś kolegiatą - skąd masz tę
      informację? Możesz napisać coś więcej?
      • ksiestwokaliskie Re: Katedra św. Mikołaja Biskupa była kolegiatą? 21.04.06, 15:31
        trochę się nieprecyzyjnie wyraziłem - to była kolegiata, ale zakonna. Informacje
        wziąłem ze strony "Stary Kalisz":

>>Rozkwit konwentu i jego aktywności w życiu religijnym miasta sprawiły, że w
        1441 roku na Soborze w Bazylei klasztor kaliski uznano za samodzielny, a kościół
        w tymże roku wyniesiony został przez arcybiskupa Wincentego Kotta, do godności
        kolegiaty zakonnej. Nowo powstałej kolegiacie nadane zostały liczne przywileje,
        które w sto lat później, na walnym zjeździe w Krakowie, potwierdził sam Zygmunt
        August. Filiami kaliskich kanoników były trzy nie istniejące dzisiaj kościółki:
        św.Trójcy na Przedmieściu Wrocławskim, św.Walentego na Przedmieściu Toruńskim i
        św. Jakuba na Piskorzewiu.<<
        • wielkopolskawschodnia Re: Katedra św. Mikołaja Biskupa była kolegiatą? 21.04.06, 15:35
          Już kumam. :)
    • ksiestwokaliskie Wybory do IV Dumy w 1912 r. 25.04.06, 18:00
      ww: wiesz może, jakie były kryteria przyznania prawa wyborczego dla obywateli w
      wyborach do IV Dumy w 1912 r.? Wiek, majątek, pochodzenie? etc...A może ktoś
      inny wie? :)
      • wielkopolskawschodnia Re: 25.04.06, 22:55
        Nestety ne wem. :(
        • ksiestwokaliskie Re: 25.04.06, 22:56
          a tak w Ciebie wierzyłem :)
          • wielkopolskawschodnia Re: 26.04.06, 00:14
            Ty mi Księstwo lepiej powiedz, gdzie można znaleźć tłumaczenie z polskiego
            dąbrowskiego na polski kaliski (czytam "Noce i dnie"), bo nie wiem co gdzie
            jest. Kumam, co to są te Karolińskie Aleje, ale reszta... pojęcia nie mam!
            • ksiestwokaliskie Re: 26.04.06, 11:10
              Nie chodzi przypadkiem o Aleje Józefiny? Bo ona tak przekręcała autentyzne nazwy:)
              • wielkopolskawschodnia Re: 26.04.06, 13:10
                No to, to wiem! Wiem też co to jest Raciborskie Przedmieście. Ale na przykład
                Witoszyce, Owocowy Rynek, Nieznanów, nieznanowska szosa, Dziadowe Przedmieście,
                Oczków?
                • ksiestwokaliskie Re: 26.04.06, 13:44
                  zadzwoń do Kościelniaka ;)
      • a.niech.to Re: Wybory do IV Dumy w 1912 r. 07.06.06, 21:10

> ww: wiesz może, jakie były kryteria przyznania prawa wyborczego dla obywateli
        w
        > wyborach do IV Dumy w 1912 r.? Wiek, majątek, pochodzenie? etc...A może ktoś
        > inny wie? :)
        Sądzę, że znakomitą orientację ma spory tłum kaliszan, nie tylko oczywiście.
    • wielkopolskawschodnia Re: DM 30.04.06, 14:27
      Jeśli moderator może sprawdzać IP forumowiczów, to poproszę cię, żebyś (jak już
      zostaniesz modem) sprawdził IP: monika_z_kalisza, kalisz-dobrzec, mlodykalisz i
      nie zdziwił się, że są identyczne.
      • ksiestwokaliskie Re: DM 30.04.06, 20:47
        inwigilację i weryfikację przejdą wszyscy ;)
        • wielkopolskawschodnia Re: DM 30.04.06, 20:49
          A ciebie kto zweryfikuje, co? Też ty? :>
          • ksiestwokaliskie Re: DM 30.04.06, 20:53
            poddam się autolustracji :)
            • wielkopolskawschodnia Re: DM 01.05.06, 13:44
              Autolustracji z przymrÓżeniem oka? :p
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=41113571&a=41124805
              • ksiestwokaliskie Re: DM 01.05.06, 13:46
                właśnie z takim ;)
        • a.niech.to Re: DM 07.06.06, 21:16
          CZUJĘ SIĘ ZAGROŻONA!
      • a.niech.to Re: DM 07.06.06, 21:14
        To częste w wszelkich forach? W czym widzisz problem?
    • faust1981 DM 30.04.06, 21:11
      Faktycznie drogo, to mapy z początku XXw. ja mam takie z XIXw.
      • wielkopolskawschodnia Re: DM 30.04.06, 21:14
        No tą łódzką przepłaciłem, ale chciałem mieć wszystkie cztery.
        A to ty ostatnio kupiłeś "Place du Marche a Kalisz", prawda?
        • faust1981 DM 30.04.06, 21:19
          Tak, oddałem go do oprawienia, ale tak, żeby można było go ewentualnie
          wyciagnąć. Polowałem na niego od dawa, mam taki podobny, ale na placu są cztery
          postacie, na tym jak zauwazyłeś są oddziały wojskowe.
          • wielkopolskawschodnia Re: DM 30.04.06, 21:30
            "Place du Marche a Kalisz" też mam, nawet w dużo lepszym stanie niż twój, ale
            nie mam tego, który kupiłeś poprzednio (dobrze, że udało ci się tak tanio). A
            ta poprzednia litografia, to była z "Przyjaciela Ludu"?
            • faust1981 DM 30.04.06, 21:39
              Także publikacja francuska, identyczny układ rynku, takie same napisy,tylko jak
              już pisałem inna akcja. Ten poprzedni mam w bardzo dobrym stanie, bez
              najmniejszego zabrudzenia. Ten niestety jak już zauważyłeś jest troche
              zabrudzony, ale w końcu ma swoje lata. Już wcześniej chciałem go kupić, był
              nawet na allegro jakieś 5 mieś temu, ale zapomniałem o aukcji:|
    • wielkopolskawschodnia Re: DM 02.05.06, 21:14
      ;(
      www.allegro.pl/item100634626_konin_lodz_kalisz_czestochowa_.html
      • ksiestwokaliskie Re: DM 02.05.06, 21:46
        piękna pocztówka. Współczuję przelicytowania, ale głowa do góry - zdaje się, że
        kiedyś widziałem taką samą, może znów ktoś wystawi?
        • a.niech.to Re: DM 07.06.06, 21:24
          A nie można kopiami nasycić zainteresowania?
          • ksiestwokaliskie Re: DM 07.06.06, 21:45
            Kupujesz pewnie od czasu do czasu jakieś ciuchy, tak? A nie wystarczą Ci zdjęcia
            tych ubrań? ;)
    • wielkopolskawschodnia SE7EN 03.05.06, 01:11
      • ksiestwokaliskie Re: SE7EN 03.05.06, 12:52
        dobry film, widziałem kiedyś ze 2 razy.
    • dcba11 Re: DM 04.05.06, 22:29
      DM zastąpiono przez Euro
    • wielkopolskawschodnia :( 05.05.06, 12:28
      miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,3323734.html?nltxx=1078293&nltdt=2006-05-05-02-05
      • ksiestwokaliskie Re: :( 05.05.06, 14:34
        Cóż nic nie jest wieczne. Swoją drogą, nigdy tam nie byłem, mimo, że mieszkałem
        jakiś czas w Łodzi. Piło się w innych knajpach lub melinach studenckich. Biedne
        studenckie czasy...:)
        • wielkopolskawschodnia Re: :( 05.05.06, 14:37
          W "Fabryce" nie byłeś!? Księstwo, no co ty...
          • ksiestwokaliskie Re: :( 05.05.06, 14:39
            to nie był depeszowski klub - wtedy z tamtejszym FC Faith mieliśmy swoje lokale.
    • wielkopolskawschodnia Re: 7600 06.05.06, 00:16
      Co, w 7600 celujesz? :>
      • wielkopolskawschodnia Re: 7600 06.05.06, 00:17
        To ja se uceluje! :p
        • ksiestwokaliskie Re: 7600 06.05.06, 00:19
          oddawaj moje bateryjki łobuzie! :)
    • wielkopolskawschodnia Re: DM 06.05.06, 00:30
      A ten "dembny", to "ten" Dembny?
      • ksiestwokaliskie Re: DM 06.05.06, 11:31
        zielonego pojęcia nie mam. Ale widzę, że czuwasz :)
    • wielkopolskawschodnia Re: DM 07.05.06, 01:49
      KK, masz tę książkę?
      www.allegro.pl/item102306819_ziemianstwo_wielkopolskie_w_kregu_arystokracji.html
      Jeśli masz lub wiesz coś o niej, napisz please.
      • ksiestwokaliskie Re: DM 07.05.06, 10:50
        nie znam tej książki. Gdyby była tańsza i dotyczyła zaboru rosyjskiego to bym ją
        kupił. Planujesz ją kupic?
        • wielkopolskawschodnia Re: DM 07.05.06, 13:35
          No właśnie nie wiem czy kupić, czy nie. Trochę droga, masz rację, tym bardziej,
          że wczoraj kupiłem to:
          www.allegro.pl/item100777225_kwiatkowski_wl_obraz_rubensa_w_kaliszu_autogr.html
          Ale została wydana w Poznaniu, to zajrzę do Kapitałki, może tam będzie, obejrzę.
          • ksiestwokaliskie Re: DM 07.05.06, 13:41
            piękny okaz kupiłeś, nic tylko pogratulowac!
    • ksiestwokaliskie Re: DM 07.05.06, 20:34
      Kurde, w którym to miejscu?
      www.allegro.pl/item102670721_kalisz.html
      • kaliszanin2 Re: DM 07.05.06, 20:37
        Widok od strony KTW.
      • wielkopolskawschodnia Re: DM 07.05.06, 20:38
        I co mi w allego grzebie, co? :>

To chyba jest cypel, tam gdzie był Domek Szwajcarski.
        • ksiestwokaliskie Re: DM 07.05.06, 20:41
          i tak już wszystko wykupiłeś co było :>
          • wielkopolskawschodnia Re: DM 07.05.06, 20:42
            Nieprawda! :(
            • ksiestwokaliskie Re: DM 07.05.06, 20:44
              do końca lata wszystko już wykupisz :) dla mnie takie bajery to na razie
              niespełnione marzenia :(
    • wielkopolskawschodnia Re: DM 07.05.06, 22:12
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=41032440&a=41430686
      Tobie, to wlejemy. :p
      Napisz w końcu, skąd twoje przeświadczenie o tym, że DB przejmie projekt
      szybkiej kolei. Tylko nie, że "słyszałem", ale konkrety. :>
      • ksiestwokaliskie Re: DM 07.05.06, 22:18
        kiedyś pisałem troche na inwestycjach o tym. Skąd moje przeświadczenie? jestem
        bardzo związany z Wrocławiem i to co piszę, to wnioski wyciągnięte z rozmów z
        ludźmi, którzy tam wiele znaczą pod różnymi względami. O bliższych konkretach
        nie powiem. Jedynie wspomnę tyle, że pierwotna linia kolei
        Wrocław-Kalisz-Łódź-Warszawa (bez Poznania na początku, choc jego pojawienie się
        w projekcie też ma swoją rolę) nie wzięła się z księżyca. Znasz się na mapach -
        spójrz na mapę autostrad w Polsce i plany szybkiej kolei - wyciągnij jeden
        wniosek z układu tras - zgadniesz o co mi chodzi?
        • wielkopolskawschodnia Re: DM 07.05.06, 22:22
          Nie mam siły zgadywać! Napisz mi maila (ale na a_wro).
          • ksiestwokaliskie Re: DM 07.05.06, 22:26
            za kilka minut Ci napiszę.
          • ksiestwokaliskie Re: DM 07.05.06, 22:46
            zerknij do skrzynki.
            • wielkopolskawschodnia Re: DM 07.05.06, 23:05
              Nic nie ma. :(
              • ksiestwokaliskie Re: DM 07.05.06, 23:08
                dziwne:/ wysłałem jeszcze raz.
                • ksiestwokaliskie Re: DM 07.05.06, 23:20
                  i jak? doszło? jak nie, spróbuj mi coś wysłac na gazetowe konto, najlepiej też z
                  gazetowego. Możliwe, że im poczta nawala.
        • kaliszanin2 Re: DM 07.05.06, 22:32

> kiedyś pisałem troche na inwestycjach o tym. Skąd moje przeświadczenie? jestem
          > bardzo związany z Wrocławiem i to co piszę, to wnioski wyciągnięte z rozmów z
          > ludźmi, którzy tam wiele znaczą pod różnymi względami. O bliższych konkretach
          > nie powiem. Jedynie wspomnę tyle, że pierwotna linia kolei
          > Wrocław-Kalisz-Łódź-Warszawa (bez Poznania na początku, choc jego pojawienie
          si
          > ę
          > w projekcie też ma swoją rolę) nie wzięła się z księżyca. Znasz się na
          mapach -
          > spójrz na mapę autostrad w Polsce i plany szybkiej kolei - wyciągnij jeden
          > wniosek z układu tras - zgadniesz o co mi chodzi?

Jeżeli masz takie kontakty, to podrzuć tam może nasz pomysł ze sprzężeniem
          kaliskiej stacji z lotniskiem - każdy szczegół może być istotny dla
          opłacalności projektu kolejowego, natomiast dla wrocławskiego lotniska
          ewentualne kaliskie nie byłoby zagrożeniem.
          • ksiestwokaliskie Re: DM 07.05.06, 22:45
            aż takich konszachtów nie mam. Aczkolwiek na hasło "lotnisko w Michałkowie"
            ujrzałem kręcenie głową...
    • wielkopolskawschodnia wiatrak 08.05.06, 23:04
      Czy twój wiatrak też tak kur... wyje? Bo ja muszę wyłączać kompa czasami, bo
      już mi głowa siada od tego jęczenia.
      • ksiestwokaliskie Re: wiatrak 08.05.06, 23:09
        to zależy. Zawsze Ci tak wył? bo może po prostu już zdycha i trzeba wymienic.
        Kilka razy musiałem to zrobic, jak tak się wiatraki zachowywały, może i Ty musisz?
        • wielkopolskawschodnia Re: wiatrak 08.05.06, 23:10
          Po roku!?
          • ksiestwokaliskie Re: wiatrak 08.05.06, 23:13
            mi kiedyś zdechł po pół roku - szczególnie podatne są te na kartach graficznych.
            To zależy od ich ułożenia, inaczej zużywają się te umieszczone poziomo, inaczej
            pionowo. Nadmiar kurzu i takie tam, też szkodzą. W sumie w moim kompie do
            wymiany jest też główny wiatrak, ale olałem to na razie i póki co, śmigam na
            firmowym komputerku :)
            • wielkopolskawschodnia Re: wiatrak 08.05.06, 23:16
              No z kurzem to akurat u mnie luz. Mam go pod dostatkiem! :D
              • ksiestwokaliskie Re: wiatrak 08.05.06, 23:20
                z tym cholerstwem się nie da wygrac:/ ale można walczyc - dobre są puszki ze
                sprężonym powietrzem. Tylko nie należy czyścic nimi wnętrza kompa w domu ;)
            • a.niech.to Re: wiatrak 07.06.06, 21:36

> na razie i póki co, śmigam na
              > firmowym komputerku :)
              Nie bierzesz pod uwagę oka pracodawcy?
              • ksiestwokaliskie Re: wiatrak 07.06.06, 21:42
                Nie wzięłaś pod uwagę tego, że ja jestem tym pracodawcą? :)
    • wielkopolskawschodnia 8000 09.05.06, 00:29
      :)
      • ksiestwokaliskie Re: 8100 09.05.06, 15:27
        a co mi tam:)
    • Gość: ww Re: DM IP: 82.160.122.* 11.05.06, 20:27
      Czy oni cię chociaż poinformowali, co się dzieje z forum?
      • ksiestwokaliskie Re: DM 11.05.06, 20:31
        a gdzie tam. Nawet moje maile pozostają bez echa :/
    • Gość: ww Re: DM IP: 82.160.122.* 11.05.06, 23:20
      Przyszły te mapy! Są śliczne! Łódź na mapie jest śliczna! Nooo... Kalisz też
      jest śliczny. ;)
      • ksiestwokaliskie Re: DM 11.05.06, 23:34
        gratuluję :) pochwalisz się ile już takich cacek nazbierałeś?
        • Gość: ww Re: DM IP: 82.160.122.* 11.05.06, 23:38
          Różnych cacek są jakieś cztery pudła po butach. Ale tych najstarszych (no i
          niestety najdroższych) to na dnie jednego pudła tylko. :(
          • ksiestwokaliskie Re: DM 11.05.06, 23:42
            jak możesz profanować takie rzeczy w pudłach po butach. Ja swój jedyny stary
            atlas ocalały z wojny bez okładki oprawiłem (a właściwie zrobił to mój Ojciec,
            bo to jego atlas był, po jego ojcu z kolei etc)

ps. chyba mam pomysł na swoje drugie wcielenie, w sensie drugi nick, ale to już
            nie dziś :)
            • Gość: ww Re: DM IP: 82.160.122.* 11.05.06, 23:43
              "kalisz.adm"?
              • ksiestwokaliskie Re: DM 11.05.06, 23:44
                nic w ten deseń

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka