Dodaj do ulubionych

DM drogerie

28.03.25, 23:50
Przyznam, że bardzo się cieszyłam na te sklepy w Polsce, mam jakieś swoje ulubione produkty. Całkiem niedawno i w mojej okolicy się pojawiła, co prawda nie tak dobrze wyposażona jak np.w Niemczech, ale zawsze!
Macie swoje produkty, które w tej drogerii lubicie? Polecicie?
P.s. ambasadorką tej marki jest Bardowska z Rolnika smile na prawdę, nie było juz nikogo innego? Nieustannie zadziwia mnie fakt, że ponad 200.000 osób obserwuje na Instagramie tą osobę, która nic innego nie robi tylko prezentuje, co kupiła w A., w P., co ugotowała na obiad i co jej ogrodnicy posadzili w ogródku smile
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: DM drogerie 28.03.25, 23:56
      Dostałam od córki krem z ceramidami, bo sama sobie nie umiem nic dobrać i tylko się to kurzy i ląduje w śmietniku. Ale poza tym, to córki fanki, a ja nie rozumiem fenomenu.
      • eva_evka Re: DM drogerie 29.03.25, 09:36
        Tak, wśród młodzieży jest spore zainteresowanie smile
    • elinborg Re: DM drogerie 29.03.25, 05:31
      Dużo rzeczy tam kupuję.
      Żele pod prysznic marki własnej alverde. Masło do ciała alverde z makadamią- idealny do wysuszonych i zniszczonych rąk.
      Szampony też alverde. Przeciwłupieżowy i dodający objętość są super.
      Nici dentystyczne, płukanki do zębów, szczotki dr Scott, pasty do zębów- marką własną Dontodent.
      Balsam i krem do twarzy alverde ultrasensitiv- nie uczulają, syn używa, ja też, świetnie natluszczają i chronią .
      Pianka do golenia Balea ultra sensitiv.
      Żele do prania- dopierają i nie uczulają (moich alergików rzecz jasna, bo to indywidualne).
      Lubię ich bio produkty spożywcze- kawa bezkofeinowa, passaty, pomidory w puszkach ( dobra cena i bez kwasku cytrynowego).
      I małe bio batoniki, marcepan np.
      Na pewno o czymś zapomniałam, ogólnie lubię tam kupować.
      • elinborg Re: DM drogerie 29.03.25, 08:44
        O jeszcze- krem różany do twarzy i pod oczy.
    • iberka Re: DM drogerie 29.03.25, 06:46
      Drogo i nijako. Kupuję tam tylko herbatę jak akurat jestem w okolicy
    • mocca25 Re: DM drogerie 29.03.25, 09:07
      Kupuję sporo z bio żywności (oczywiście nie tylko tam, ale w ramach urozmaicenia źródła dostaw)
      Dezodoranty w atomizerach.

• mocca25 Re: DM drogerie 29.03.25, 09:43
        dodam, że dostawa pod dom, za darmo
    • evening.vibes Re: DM drogerie 29.03.25, 09:21
      Polski rynek kosmetyczny rozwinął się tak mocno, że DM żadnego szału nie robi.
      • pani.asma Re: DM drogerie 29.03.25, 11:03
        O to to
        Niemieszki w tyle zostały

Kiedyś wydawało mi się że te rzeczy są fajne ale teraz kupiłam ostatnio i męczę

Na pewno ceny niskie ale Niemcom powoli dziekujemy
        • kropkacom Re: DM drogerie 29.03.25, 11:11
          Mam nadzieję, ze nikt cię poważnie na forum Asma nie bierze. Rossmann też niemiecki. W Polsce dodatkowo na przykład hebe i inne. No DM w tej chwili niewiele zawojuje. Co innego w CR gdzie już jest długo na rynku a i konkurencja mała.
          • pani.asma Re: DM drogerie 29.03.25, 11:20
            Krynica mądrości

W niemieckich perfumeriach w Polsce górują polskie kosmetyki jeśli nie zauważyłaś

To trochę smutne jaką nam po rzeczywistość zgotowało że oni zarabiają na dystrybucji naszych produktów dla nas

Niestety brąz perspektyw zmiany z obecnym rządem
            • kropkacom Re: DM drogerie 29.03.25, 11:34
              No cóż, może przestaną sprzedawać polskie kosmetyki big_grin
    • madame_edith Re: DM drogerie 29.03.25, 09:39
      W Niemczech zawsze lubiłam tam zaglądać, a tu, gdzie mieszkam nie ma w pobliżu. Ale przyznam szczerze, że żaden z licznych kupionych produktów mnie na tyle nie zachwycił, żebym go kupiła drugi raz (bywam regularnie w Berlinie, więc okazję mam). Chyba polskie kosmetyki mi jednak najbardziej pasują.
      • eva_evka Re: DM drogerie 29.03.25, 10:17
        Właśnie ja w Niemczech też lubiłam, a tutaj jakoś tak skromnie z asortymentem, może się dopiero rozkręcają.
        I jeszcze ta Bardowska reklamująca płyn do prania....
        • madame_edith Re: DM drogerie 29.03.25, 20:27
          Może tak jak z Aldim, w Niemczech ten sklep bardzo lubię, zwłaszcza wersję południową. W Polsce to jest jakaś żenada.
    • kropkacom Re: DM drogerie 29.03.25, 10:21
      Tu gdzie mieszkam (nie w PL ale tez nie w DE) mają całkiem dobry program lojalnościowy. Jednak coraz gorszy wybór. Ich produktów, poza żwirkiem dla kota, mokrym papierem toaletowym czy rolkami do czyszczenia ubrań z kłaków, nie kupuję.
    • gorzka.gorycz Re: DM drogerie 29.03.25, 11:22
      Ja bardzo lubię, co prawda asortyment w porównaniu z niemieckim jest skromniutki, ale i tak chodzę.
    • snakelilith Re: DM drogerie 29.03.25, 14:27
      DM to skrót od Drogeriemarkt, co oznacza po prostu drogerię. W Niemczech DM to konkurent do Rossmanna, przy czym DM ma chyba więcej sklepów, dlatego też tam kupuję. Mam praktycznie pod nosem. DM posiada wiele klasycznych marek, dostępnych też w innych sklepach, ale znane jest przede wszystkim z ekonomicznych marek własnych, jak np. kosmetyki Balea, Alverde, produkty dla dzieci Babylove, chemia DenkMit, Profissimo, apoteka Mivolis, czy żywność DmBio. Wiele produktów wygrywa testy, jak np. proszki do prania DenkMit, czy kosmetyki Balea i ekologiczna Alverde. Dobre są też pasty i produkty DontoDent. Mają moim zdaniem najlepsze na rynku nici do zębów. Z linii Sundance kupuję na urlop lekki fluid UV do twarzy sensitiv 50+ (bez oktokrylenu, zapachu, silikonu i alkoholu)
      Mają też bardzo dobrą kawę (serio, po wielu testach kupuję tylko tam, DmBio Klassik oraz Caffè de Peru), dżemy, makarony, świetną mąkę, ryż, różne produkty zbożowe i strączkowe, mleko owsiane, masła orzechowe, passatę. Ostatnio kupiłam bardzo dobre kakao. Mają niezłą ekologiczną oliwę, taką codzienną, do wszystkiego, ale ostatnio mocno skoczyła cenowo w górę.
      Z kosmetyków aż tak wiele tam nie kupuję. Tylko mleczko do demakijażu różane i bogaty krem do twarzy Natural Expert oraz podkład mineralny. Wszystko Alverde. Z dziecięcych BabyLove emulsję do mycia ciała ultra sensitiv. Mąż lubi szampon kofeinowy Alverde i krem różany tej samej marki.
      Kupuję tam za to praktycznie całą chemię DenkMit, od proszków i płynów do prania (Ultra Sensitiv bez zapachu), przez tabsy do zmywarki (jedyne na rynku, które mi nie śmierdzą Denk Mit Multi-Power 12) i płyny do kibla, do papieru toaletowego Sanft&Sicher. Plus jakieś duperele do kuchni i łazienki, jak gąbki, rękawiczki, ścierki, szczotki i takie tam. Ich podpaski Jessa są lepsze od Always. Tampony Jessa porównywalne z OB.
      • eva_evka Re: DM drogerie 29.03.25, 15:48
        Dzięki! Rozejrze się, co jest u mnie i popróbuję.
      • mikams75 Re: DM drogerie 29.03.25, 17:51
        Podpaski jessa nie są lepsze od always w białym opakowaniu, ale lepsze od innych alwaysow i sporo tańsze. Kupuję hurtem jak już pojadę do dm, przy nastolatce zużywającej hurtowo opłaca się bardzo. Mnie też pasuja i podpaski i tampony.
    • beata985 Re: DM drogerie 29.03.25, 17:32
      Wpadłam tam ostatnio po olej kokosowy do butow...inny wątek
      W przelocie złapałam krem do rąk na moje naprawdę zmasakrowane dłonie, które w desperacji przeleczylam już nawet pod kątem swierzbu i nic....po tygodniu smarowania tym czymś w końcu doprowadziłam je do normalnego stanu....nie są wysuszone, nie pękają do krwi, nie swędzą nocami
      Nawet miałam założyć wątek polecający...
      To jest to....polecam, nie wiem czy w innych miejscach jest dostępny ale po tygodniu chciałam dokupić i niestety już nie ma, także chyba naprawdę musi być mega dobry
      • mocca25 Re: DM drogerie 29.03.25, 22:25
        właśnie wrzuciłam do koszyka po Twojej rekomendacji - jest online
        • beata985 Re: DM drogerie 29.03.25, 22:41
          Naprawdę....żałuję że nie mam zdjęć...tzn mam ale one nie oddają faktycznego stanu moich dłoni przed i po...
          Nawet też tu kiedyś opisywałam, że jedyne co mi pomagało to kąpiele w adriatyku...po 3 kąpielach dłonie byly ok...chyba sole i minerały coś tam podziałały ..
          Daj znać czy Tobie też podpasował
          • mocca25 Re: DM drogerie 30.03.25, 09:17
            to troche potrwa ale przy okazji dam znać.
            • beata985 Re: DM drogerie 30.03.25, 10:13
              Niezbyt wyraźne i nie oddają sytuacji ale opiszę...dłoń była spuchnirta aż z lekka bardzo swędzącą wysypką. Skóra tak sucha, że aż przy zginaniu palmy pękała, pomiędzy palcami tworzyły się małe swedzace pęcherzyki z ropą..cała skóra była połuszczona co widać na jednym zdjęciu na zbliżeniu. Jak myłam ciepłą wodą to myślałam że zadrapie się do krwi tak swędziało....czasami nawet w nocy się budziłam.
              • beata985 Re: DM drogerie 30.03.25, 10:14
                A to zdjęcie z dzisiaj
                • mocca25 Re: DM drogerie 30.03.25, 18:19
                  zamówione, powinnam mieć we wtorek najpóźniej. Nie mam w tej chwili żadnego materiału badawczego, bo dłonie raczej ok, ale sądzę, że i tak będę w stanie ocenić czy mi odpowiada i "co mi robi"

Ja ze swej strony polecam dezodorant Alverde w atomizerze - w sprayu mnie duszą, w kulce są ok, ale latem lubię bardziej wodne.
                  • mocca25 Re: DM drogerie 01.04.25, 20:05
                    melduję, że krem dotarł. Bardzo przyjemny w użyciu - ani nie za tłusty ani nie za "wodnisty", taki jak w sam raz. Dobrze się wchłania i ręce po uzyciu są miłe w dotyku.
                    • beata985 Re: DM drogerie 01.04.25, 22:57
                      Niech się dobrze sprawuje 😊
    • bei Re: DM drogerie 30.03.25, 10:25
      Kupuję tam z Barwy kosmetyki do domu ( w DM zawsze są), listki do prania, płyny do mycia szyb, (testuję głównie chemię do domu), a dla siebie z Kaufmanna kremy dla dzieci,
      • chatgris01 Re: DM drogerie 30.03.25, 10:40
        Najlepszy na świecie płyn do mycia szyb to zielony spirytusowy Froscha.
        • snakelilith Re: DM drogerie 30.03.25, 15:05
          chatgris01 napisała:

> Najlepszy na świecie płyn do mycia szyb to zielony spirytusowy Froscha.
          >

Mam sentyment do Froscha, bo mieli jako pierwsi na rynku nieco bardziej ekologiczną chemię, ale już dawno wiele producentów robi lepsze i tańsze produkty. DenkMit z DM ma świetny płyn do mycia szyb. Kosztuje też tylko 0,95 euro za litr. Frosch kosztuje 3,90 euro za litr. Do tego Frosch ma zielony barwnik, wiele ludzi ma na barwniki alergię.
          • chatgris01 Re: DM drogerie 30.03.25, 16:37
            Niestety nie mam dostępu do DM 🤷
            Froscha pod nazwą Rainett mam w lokalnym Intermarche i Carrefourze, oraz na francuskim i niemieckim Amazonie, a także w polskim rodzinnym miasteczku w Rossmannie (tam jako Frosch).
            Jeśli gdzieś w Rzeszowie i okolicach powstanie DM (bo we Francji nie mam na to raczej szansy), to z pewnością ten ich płyn wypróbuję, dzięki za polecenie 🙂 (płyn do prania sensitiv też wypróbuję, choć rossmannowskie demole też nie sa złe).
            • snakelilith Re: DM drogerie 30.03.25, 17:21
              chatgris01 napisała:

> choć rossmannowskie demole też nie sa zł
              > e).
              >

Stiftung Warentest, największa niezależna organizacja konsumencka, publikują regularnie testy środków do prania. Proszki są zwykle lepsze, płyny piorą ogólnie gorzej. I zwykle też ekonomiczne środki jak DenkMit z Dm, Formil z Lidla, Tandil z Aldi oraz Domol z Rossmanna wypadają lepiej od markowych jak Ariel, Persil i Frosch. Te markowe koncentrują się podobno już tylko na droższych produktach jak kombinowane kapsułki, bazę jak proszki i płyny traktują od dłuższego czasu po macoszemu, bo wiedzą, że ekonomiczna konkurencja ich wyprzedza. Ale kapsułki wypadają generalnie gorzej od proszków i płynów, więc kompletnie się nie opłacają.
              • chatgris01 Re: DM drogerie 30.03.25, 17:49
                Formil z Lidla znam i używam, zwłaszcza proszek na mydle marsylskim jest fajny. Ariela sobie odpuściłam już ze 30 lat temu, bo pachnie tak silnie, że mnie przewraca na glebę (choć dopiera świetnie), no i jest drogi. Tandil w proszku i płynie używałam kilkanaście lat temu (zanim w moim miasteczku otworzono Lidla) i byłam bardzo zadowolona, kupiłam znów ostatnio proszek i niestety, zmienili zapach i ten obecny zabija, jest silniejszy i bardziej duszący od zapachu Ariela, grrr. Z proszków najbardziej lubię (polecony na ematce, a jakże big_grin ) niemiecki Dalli Sensitiv, dopiera bardzo dobrze, nie jest drogi i jest kompletnie bez zapachu, co mi bardzo odpowiada, kupuję go w Niemczech przez e-Bay. Z płynów mam jeszcze zapas (pandemiczny big_grin ) Baby Froscha, ale jak go skończę, to przerzucę się na francuskiego Briochin, który jest normalnie dostępny u mnie na miejscu. Z kapsułek używałam (nabytych w promocji) Persil Sensitiv/Le Chat Sensitive Henkela, ale jednak wolę płyny, bo prościej je dozować i lepiej się wypłukują.
                Ogólnie piorę białe/jasne/mocniej zabrudzone w proszku, a kolorowe/mniej zabrudzone w płynach. Są jeszcze ekologiczne marki francuskie, jak L' Arbre Vert czy marki własne francuskich sieci supermarketów, ale dopierają słabiej od wszystkich niemieckich (w tym lidlowych).
                Rossmannowskie są bardzo dobre, ale używam ich tylko w czasie pobytów w Polsce, bo we Francji ich nie ma w sprzedaży.
                • snakelilith Re: DM drogerie 31.03.25, 12:57
                  chatgris01 napisała:

> Tandil w proszku i pł
                  > ynie używałam kilkanaście lat temu (zanim w moim miasteczku otworzono Lidla) i
                  > byłam bardzo zadowolona, kupiłam znów ostatnio proszek i niestety, zmienili za
                  > pach i ten obecny zabija, jest silniejszy i bardziej duszący od zapachu Ariela,

Ja tandila kupuję płyn sensitv. Nadaje się do wszystkiego, także wełny, jest bez zapachu i zadziwiający dobrze jak na płyny pierze.
                  Kapsułek nie używam żadnych, bo to kompletnie niepraktyczne, nie można dozować do ilości prania i wszystkie kapsułki w testach (ogólna czystość prania, wybawianie plam i ochrona materiału) wychodzą gorzej. Wszystkie, drogie i tanie.

• chatgris01 Re: DM drogerie 31.03.25, 15:51
                    Zainteresował mnie ten Tandil Sensitiv, ale wygląda, że we Francji go niestety nie ma, są jakieś sensitiv o zapachu mydła marsylskiego (3L) albo kwiatu pomarańczy (2L), zupełnie inne niż ten niemiecki 1,5L.
        • andace Re: DM drogerie 30.03.25, 17:17
          Potwierdzam, Frosch ma świetne produkty,booze tym do mycia okien, jest też winogronowy do mycia kabin pysznicowych. Od lat używam płyny do mycia naczyń tylko od nich.
          Jak jestem w Niemczech to robię zapasy, zazwyczaj w DM Frosch jest trochę tańszy niż w Rossmannie. Lubie też ich płyny do prania i w zasadzie większość produktów używam w domu z tej firmy.

Mogę też polecić francuską markę Starwax, mają świetne produkty do czyszczenia np do kamiennych blatów, do mycia lodówki i mikrofali czy ocet w żelu.

starwaxathome.pl/pages/soluvert
    • krwawy.lolo Re: DM drogerie 30.03.25, 17:39
      Tak w kwestii słownej. Drogerie powinny z nazwy być drogie. Niechby ulubione. A nazywają się pochodnie do narkotyków. Dlaczego?
      • snakelilith Re: DM drogerie 30.03.25, 17:49
        Drogeria pochodzi od niderlandzkiego słowa droog, czyli suche. W ten sposób określało się produkty jak przyprawy i suszone zioła, podstawa średniowiecznych sklepów aptekarskich, od których rozwinęły się apteki, ale także drogerie, czyli sklepy z mydłem, pastami do zębów, środkami do prania i plam, do czyszczenia butów itd.
        • krwawy.lolo Re: DM drogerie 30.03.25, 17:56
          Czyli drug store to sklep sprzedający wytrawne wina. Zaiste osobliwe są drogi etymologii.
          • krwawy.lolo Re: DM drogerie 30.03.25, 18:32
            A propos, był taki serial, Polskie Dragi.
    • alina460 Re: DM drogerie 31.03.25, 12:42
      Nie lubię, drogo i słabe promocje, zwłaszcza w porównaniu do Rossmanna. Nie wróże tym sklepom przyszłości, bo zawsze zieje tam pustkami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka