Dodaj do ulubionych

Nawiedze Was :P

20.04.06, 10:51
Wybieram sie do Was rowerkiem z Sieradza i mam pytanie - czy daleko jest od
Was do zamku w Goluchowie?
Obserwuj wątek
    • kaliszanin2 16 km /nt 20.04.06, 11:02
    • kaliszanin2 Szlakiem rowerowym może być trochę więcej 20.04.06, 11:03
      To przez las nad jeziorem.
      • farbenheit Re: Szlakiem rowerowym może być trochę więcej 20.04.06, 11:13
        Link do jakiejs mapki? Jesli mozna prosic? Wybieram sie jak sadze w nastepny
        łikend wiec sobie troche pozwiedzam Kalisz i porobie troche fotek :) No i zrobie
        sobie mala przerwe w jeżdzeniu na Starym Rynku :)
        • wielkopolskawschodnia Re: 20.04.06, 13:46
          Na Głownym Rynku. :)
    • mlodykalisz Re: Nawiedze Was :P 20.04.06, 19:12
      Potem wrzuć te fotki na nasze forum:)
    • kaliszanin2 W takim razie będziemy nawiedzeni :) 20.04.06, 19:15
      Cała przyjemność po naszej stronie. :)
      • monika_z_kalisza Re: W takim razie będziemy nawiedzeni :) 20.04.06, 19:18
        I tak już jesteśmy nawiedzeni. Głównie przez mocherowe babcie przybywające do
        Kalisza z różnego typu pielgrzymek. AVE
        • kaliszanin2 Re: W takim razie będziemy nawiedzeni :) 20.04.06, 19:37
          monika_z_kalisza napisała:

> I tak już jesteśmy nawiedzeni. Głównie przez mocherowe babcie przybywające do
          > Kalisza z różnego typu pielgrzymek. AVE

To inny rodzaj nawiedzenia. A babcie (i nie tylko) do Kalisza przybywają nie
          tylko z pielgrzymek, ale i w ramach pielgrzymek - z pozytkiem dla kasy
          miasta. :)
          • wielkopolskawschodnia Re: 20.04.06, 21:36
            Kaliszanin2, ja bardzo lubię czytać twoje posty, ale jak czasem coś walniesz...

Gdzie te babcie wydają pieniądze? W restauracjach? W butikach? W księgarniach?
            W klubach? W pubach? No gdzie (z wyjątkiem księżej tacy)? Hm?
            • ksiestwokaliskie Re: 20.04.06, 21:54
              w sklepiku przykościelnym:)
            • kaliszanin2 Re: 20.04.06, 23:12
              wielkopolskawschodnia napisał:

> Kaliszanin2, ja bardzo lubię czytać twoje posty, ale jak czasem coś
              walniesz...
              >
              > Gdzie te babcie wydają pieniądze? W restauracjach? W butikach? W
              księgarniach?
              > W klubach? W pubach? No gdzie (z wyjątkiem księżej tacy)? Hm?

E tam. Jak ksiądz więcej zarobi, to więcej w mieście wyda i pieniądze tak czy
              owak znajdą się w obrocie. One nie znają czarnej dziury - z wyjątkiem
              gospodarki planowej. :)
              • kaliszanin2 I to się uważa za sprawiedliwe 20.04.06, 23:20
                kaliszanin2 napisał:

(...)
                >Jak ksiądz więcej zarobi, to więcej w mieście wyda(...)

W dodatku ksiądz, który przysporzył parafii większych dochodów, nie ma oporów,
                żeby więcej wydać, uważa życie na wyższej stopie za sprawiedliwą nagrodę -
                "godzien robotnik zapłaty swojej".
                • mlodykalisz Re: I to się uważa za sprawiedliwe 21.04.06, 17:04
                  babcie podnoszą statystyki..:) mamy prawie 80 tys. pielgrzymów w ciągu
                  roku :lol:
                  • mlodykalisz Re: I to się uważa za sprawiedliwe 21.04.06, 17:05
                    mlodykalisz napisał:

> babcie podnoszą statystyki..:) mamy prawie 80 tys. pielgrzymów w ciągu
                    > roku :lol:

z czego pewnie 70% to wspomniane babcie:)
    • farbenheit Pole namiotowe 24.04.06, 17:20
      Potrzebuje namiary ( najlepiej stronka ) na pola namiotowe w okolicach Goluchowa :)
      • ksiestwokaliskie Re: Pole namiotowe 24.04.06, 17:32
        Proszę bardzo :)
        www.goluchow.pl/htm/9/osrodek.htm
        Tam masz wszystkie informacje i namiary. Pozdrawiam!
        • farbenheit Re: Pole namiotowe 24.04.06, 17:53
          Hehe - dzieki wielkie :) jedziecie z nami? :P
          • ksiestwokaliskie Re: Pole namiotowe 24.04.06, 18:48
            nie mam roweru :) i chyba już z ponad 10 lat jak nie miałem z tym doczynienia :)
            • farbenheit Re: Pole namiotowe 25.04.06, 17:45
              To wez samochod - bedziesz robil za naszą obsluge techniczna :)
              • ksiestwokaliskie Re: Pole namiotowe 25.04.06, 17:48
                bardzo chętnie, ale czyj samochód mam wziąc? :)
              • kaliszanin2 A helikopter? 25.04.06, 17:48
                farbenheit napisał:

> To wez samochod - bedziesz robil za naszą obsluge techniczna :)

Kiedyś w imprezach rowerowych brał udział helikopter, w którym siedział
                sprawozdawca radiowy i krzyczał: "tu helikopter, tu helikopter" - tylko tyle
                było słychać wśród warkotu. To chyba było jeszcze przed początkiem świata. :)
                • mlodykalisz Re: A helikopter? 25.04.06, 18:45
                  ja sobie nie wyobrażam życia bez roweru:P
                  • kaliszanin2 Re: A helikopter? 25.04.06, 19:45
                    mlodykalisz napisał:

> ja sobie nie wyobrażam życia bez roweru:P

Ale bez helikoptera chyba się obejdziesz? :)
    • farbenheit Moze by tak w realu co? 29.04.06, 19:07
      Moze tak spotkamy sie w realu co? Bedzie sztuk 2 z sieradzkiego forum i bedzie
      to chyba sroda ( 3 maj ) i proponuje na Starym Rynku u Was? co Wy na to?
      • kaliszanin2 Re: Moze by tak w realu co? 29.04.06, 19:26
        farbenheit napisał:

> Moze tak spotkamy sie w realu co? Bedzie sztuk 2 z sieradzkiego forum i bedzie
        > to chyba sroda ( 3 maj ) i proponuje na Starym Rynku u Was? co Wy na to?
        >

Ja nie mogę, ale może inni będą?

Mamy GŁÓWNY Rynek, a nie Stary. :)
      • mlodykalisz Re: Moze by tak w realu co? 29.04.06, 19:29
        w środe bedzie padać
        • farbenheit Re: Moze by tak w realu co? 29.04.06, 20:06
          Ha! Podobno wlasnie ze nie bedzie padac :P Sprawdzalem :P
          Ja tylko rzucam haslo - i tak tam bedziemy i tak takze jest okazja :)
          • intermasterkalisz Re: Moze by tak w realu co? 29.04.06, 20:25
            Mnie nie ma wtedy w Kaliszu ;/
      • ksiestwokaliskie Zlot forumowiczów 29.04.06, 22:23
        3 maja odpada, ale to dobra idea. Któregoś dnia byłoby chyba fajnie zrobic jakiś
        kalisko-sieradzki/sieradzko-kaliski zlot forumowiczów :)
        • kaliszanin2 Re: Zlot forumowiczów 30.04.06, 18:28
          ksiestwokaliskie napisał:

> 3 maja odpada, ale to dobra idea. Któregoś dnia byłoby chyba fajnie zrobic
          jaki
          > ś
          > kalisko-sieradzki/sieradzko-kaliski zlot forumowiczów :)

To może oba? :)
        • farbenheit No to my jutro bedziemy :) 02.05.06, 16:52
          Tak czy inaczej - w czwartek wracamy :) Gdyby ktos chcial to od ok 15 - 16
          przez jakas godzinke bedzie tam dwojka ludzikow na rowerkach - jeden
          czlowieczek ladniejszy drugi brzydszy :P
          • dcba11 Re: No to my jutro bedziemy :) 04.05.06, 22:21
            ładna wypowiedź
          • farbenheit Fajnie tam u Was :) 05.05.06, 20:55
            Bylismy i Kalisz super...no moze droga ktora wjezdzalismy nie byla super ale za
            to Rynek i uliczki obok - super :) Troszke fotek porobilem i stwierdzilem, ze
            ludzie w Kaliszu troszke nie doceniaja tego co mają :)
            Pozdrowienia i do nastepnego razu - to juz niedlugo :)
            • kalisz-dobrzec Re: Fajnie tam u Was :) 05.05.06, 20:59
              a gdzie moge zobaczyc twoje fotki z kalisza?
            • plus601 Re: Fajnie tam u Was :) 05.05.06, 21:01
              W Gołuchowie był?
            • wielkopolskawschodnia Re: Fajnie tam u Was :) 05.05.06, 21:12
              A do marchwacza zajrzał?
              • farbenheit Re: Fajnie tam u Was :) 05.05.06, 21:36
                W Goluchowie byl a jakze :) Siedzial tam caly dzien :) Do Marchwacza nie -
                przejazdem tylko. Bylismy na tym kamieniu upamietniajacym wydarzenia z 2003r :)
                BTW - jak wrzuce fotki to dam Wam linka :)
                • farbenheit fotki :) 09.05.06, 18:53
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=166&w=21908106&a=41410384
                  • wielkopolskawschodnia Re: fotki :) 09.05.06, 19:47
                    Oooooo, i mordki wam się opaliły! :)
                  • plus601 Re: fotki :) pozytywnie zakręconych. 09.05.06, 22:25
                    Też lubiłem kiedyś takie długie trasy na rowerku. Zjeździłem całe Sudety,
                    jeżdziłem do Wrocławia, Łodzi, Konina, w Sieradzu też byłem rowerem. Pierwszy
                    samochodowy mandat zapłaciłem też w Sieradzu, na wylocie do Kalisza. MO stała w
                    ślepej uliczce po prawej stronie 15 m przed końcem miasta.

Podoba mi się to co robicie, zapraszamy częściej do Kalisza.
                    Fotki fajne.
                    • kaliszanin2 Re: fotki :) pozytywnie zakręconych. 09.05.06, 22:30
                      plus601 napisał:

> (...)Podoba mi się to co robicie, zapraszamy częściej do Kalisza.
                      > Fotki fajne.

Może warto byłoby odwiedzić Sieradz. Kiedyś specjalnie wybrałem się do
                      Sieradza, żeby po prostu po nim połazić, ale to bardzo dawno było. Fajne hobby
                      macie. :)
                      • farbenheit Re: fotki :) pozytywnie zakręconych. 10.05.06, 12:18
                        no pewnie ze warto odwiedzic :D teraz taka fajna pogoda :)
                        Nam sie tak spodobalo tym razem, ze w wakacje pojedziemy tam drugi raz - tym
                        razem na dluzej. Bedzie czas, zeby pochodzic po Kaliszu, Goluchow tez
                        zwiedzilismy pobieznie ( nie bylismy w muzeum lesnictwa np. ). Ja chcialbym
                        zobaczyc jeszcze dworzec w Nowych Skalemierzycach ( dobrze mowie - tak sie ta
                        miejscowosc nazywa? ) no i Russow :)
                        • ksiestwokaliskie Re: fotki :) pozytywnie zakręconych. 10.05.06, 12:39
                          Nowe Skalmierzyce:) jak już tam będziecie, to możecie zachaczyc o pobliskie
                          Śliwniki i bunkry w Kaliszu-Szczypiornie :)
                          • farbenheit Re: fotki :) pozytywnie zakręconych. 10.05.06, 15:51
                            A co jest w Śliwnikach?
                            • ksiestwokaliskie Re: fotki :) pozytywnie zakręconych. 10.05.06, 15:54
                              ciekawy, neogotycki pałacyk.
                            • szycha-ns Re: fotki :) pozytywnie zakręconych. 11.05.06, 12:50
                              To są moje strony, mogę posłużyć za przewodnika. Sam często podróżuje rowerem w
                              takie miejsca, więc mam rozeznanie. Koniecznie trzeba odwiedzić Lewków, co
                              prawda jest trochę oddalony od Kalisza, ale naprawdę warto.
                              www.galeria.i365.pl/lewkow.html
                              • Gość: ww Re: fotki :) pozytywnie zakręconych. IP: 82.160.122.* 11.05.06, 13:09
                                Ładna strona, ładne zdjęcia. :)

Lewków jest całkiem dobrze znany, bo to oddział muzeum okręgowego w Kaliszu.
                                Ale od kiedy Gołuchów to okolice Ostrowa Wlkp.? Czy Gołuchów zmienił ostatnio
                                położenie geograficzne? ;)
                                • szycha-ns Re: fotki :) pozytywnie zakręconych. 11.05.06, 13:24
                                  Chodzi o tytuł strony? Jak by nie patrzeć jest to okolica powiatu ostrowskiego
                                  (nie Ostrowa Wlkp.) ;)
                                  Tak na serio, witryna trochę się rozrosła, w pierwotnym założeniu miał być sam
                                  powiat, po jakimś czasie pojawiało się coraz więcej miejscowości... Pewnie
                                  tytuł "południowa Wielkopolska" byłby odpowiedniejszy, ale na razie nie mam
                                  czasu wszystkiego zmieniać. Potraktujmy, że "okolica" to szerokie pojęcie ;)
                                  • Gość: ww Re: fotki :) pozytywnie zakręconych. IP: 82.160.122.* 11.05.06, 13:29
                                    W wielu przewodnikach Ostrów to okolice Kalisza ("Kalisz i okolice"). :p :)
                    • ebusia_fam_fatal Re: fotki :) pozytywnie zakręconych. 15.05.06, 15:45
                      pozytywnie zakrecona polowa pozytywnie zakreconej wycieczki rowerowej
                      Sieradz - Goluchow
                      dziekuje ;)

pozdrowienia dla mieszkancow Kalisza!
                      (:
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka