Dodaj do ulubionych

Turystyczne okolice powiatu kaliskiego

IP: 83.18.143.* 10.05.06, 20:04
Witam!
Chciałbym się od Was dowiedzieć, jakie miejscowości uważacie za atrakcyjnie
turystycznie? Chodzi mi głównie o zabytki typu dwory, pałace oraz kościoły.
Byłbym wdzięczny za podanie chociaż kilku ciekawych lokacji. W czerwcu
planuję objechać rowerem takie miejsca w celu ich sfotografowania i wrzucenia
na moją stronę. Niestety nie mam żadnej książki na ten temat, a w Internecie
nie ma zbyt wielu informacji. Byłbym wdzięczny za pomoc!
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • mlodykalisz Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 10.05.06, 20:05
      Przede Wszystkim, Gołuchów i Russów
      • kaliszanin2 Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 10.05.06, 20:06
        mlodykalisz napisał:

> Przede Wszystkim, Gołuchów i Russów

Gołuchów to powiat pleszewski.
      • Gość: Szycha Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego IP: 83.18.143.* 10.05.06, 20:16
        Chodzi mi o powiat kaliski. Mniej znane miejsca byłyby również wskazane. Macie
        przecież tyle pięknych, drewnianych kościołów. Jestem pewien, że dwory i pałace
        również.
      • ok333 Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 12.05.06, 16:53
        Szycha , a jak juz bedziesz w Russowie , to masz 2 km do Borkowa Starego , a
        tam jadac wzduz zabytkowej Kaliskiej Kolei Mniejszych Predkosci dojedziesz do
        drewnianego kosciolka pw sw.Andrzeja Apostola (polecam) i dworku ze stawem ,
        ktory jest obecnie znow prywatna wlasnoscia . Wejsc i focic mozna po
        zapytaniu .Pozdrawiam

ok333
    • ksiestwokaliskie Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 10.05.06, 20:28
      Opatówek, Marchwacz, Koźminek, Chrusty, Jarantów, Kamień, Mycielin, Petryki,
      Rożdżały, Russów, Szczytniki, Tłokinia Kościelna, Zborów, Złotniki Małe,
      Złotniki Wielkie, Żegocin, Żelazków, Żydów.
      • Gość: Szycha Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego IP: 83.18.143.* 10.05.06, 20:42
        Dziękuję za pomoc. Swoją drogą, może mi ktoś doradzić jakąś dobrą, dostępną w
        księgarniach książkę opisującą zabytki regionu? Same nazwy miejscowości to
        niestety za mało. Na stronie wolałbym przedstawić historię konkretnego obiektu,
        więc bez lektury pewnie i tak się nie obejdzie.

Uważacie, że prezentowanie takich miejsc w Internecie ma sens? Ktoś może się
        tym zainteresować, czy jest to po prostu strata czasu?
        • ksiestwokaliskie Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 10.05.06, 20:46
          Polecam Ci książkę "Majątki wielkopolskie. Powiat kaliski" autorstwa Stanisława
          Mołyszko. Tam masz wszystko o dworkach i majątkach.

Dla mnie jako podróżnika, fotografa i historyka-pasjonaty opisywanie i
          fotografowanie jest warte zachodu. Sam może kiedyś coś takiego zrobię...jak
          znajdę czasu więcej, by ruszyc tyłek z Kalisza w powiat.
          • Gość: Szycha Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego IP: 83.18.143.* 10.05.06, 21:00
            Mam wydanie "Majątków" tylko, że powiatu ostrowskiego. Niestety nie ma tam
            opisanych kościołów, na których mi bardzo zależy. Może jest jeszcze jakaś inna
            książka?

Wolnego czasu będę miał niedługo bardzo dużo, warto jest więc zrobić coś
            pożytecznego. Tym bardziej, że takie wyprawy rowerowe dobrze wpływają na
            zdrowie i samopoczucie. Planuję przejechać ok. 750 km- powiat pleszewski,
            ostrowski oraz kaliski. Zobaczymy jak z realizacją :)
            • ksiestwokaliskie Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 10.05.06, 22:07
              Gość portalu: Szycha napisał(a):

> Mam wydanie "Majątków" tylko, że powiatu ostrowskiego. Niestety nie ma tam
              > opisanych kościołów, na których mi bardzo zależy. Może jest jeszcze jakaś inna
              > książka?

oj, nie przychodzi mi teraz nic do głowy :(

> Wolnego czasu będę miał niedługo bardzo dużo, warto jest więc zrobić coś
              > pożytecznego. Tym bardziej, że takie wyprawy rowerowe dobrze wpływają na
              > zdrowie i samopoczucie. Planuję przejechać ok. 750 km- powiat pleszewski,
              > ostrowski oraz kaliski. Zobaczymy jak z realizacją :)

Dasz radę! 3mam kciuki bo umiesz nieźle foty robic :)
      • kalamata99 Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 10.05.06, 20:42
        Koscielec z jedynym romanskim kosciolem w pow.kaliskim.
        • jagron Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 10.05.06, 22:04
          Polecam bardzo stare i zabytkowe drewniane kościółki w Blizanowie i Rychnowie. W okolicy jeszcze kościół w Brydzewie i wyremontowany dwór w parku w Jarantowie
          • ksiestwokaliskie Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 10.05.06, 22:06
            w Zbiersku zdaje sie jest też drewniany kościół.
            • ok333 Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 12.05.06, 17:07
              W Zbiersku jest wiecej obiektow .Drewniany kosciolek jest na pewno i nowy w
              budowie , dalej po lewej stronie ulicy w strone Cukrowni budynek przedszkola i
              dom szachulcowy i ... wpisany na liste 60 ciu zabytkow industrialnych
              Polskiej Organizacji Turystyki s t u l e t n i zespol budynkow Cukrowni
              Repphana Wilhelma( lacznie Kalisko - Turecka Koleja Waskotorowa )rozp.....w
              majestacie prawa przez Syndyka (Gdzie jest Wojewodzki Konserwator Zabytkow i
              Lokalna Organizacja Turystyczna ??? ) Ma tam ponoc powstac gorzelnia
        • szycha-ns Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 10.05.06, 23:11
          Nie wiedziałem, że w powiecie kaliskim jest romański kościół, dzięki za info.
          Myślałem, że jedyny tego typu obiekt w południowej części Wielkopolski znajduje
          się w Kotłowie.

PS. W końcu się zarejestrowałem :)
          • kaliszanin2 Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 10.05.06, 23:13
            szycha-ns napisał:

> (...)
            > PS. W końcu się zarejestrowałem :)

Bardzo dobrze - to niewymuszanie logowania na tym forum jest przejściowe.
            • ksiestwokaliskie Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 10.05.06, 23:50
              Miejmy nadzieję ;)
          • wielkopolskawschodnia Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 10.05.06, 23:22
            Nie dziwię ci się, że nie wiedziałeś. Nadęcie ostrowskiej propagandy przechodzi
            czasem ludzkie pojęcie, a to, co wypisują o tak zwanej Południowej Wielkopolsce
            graniczy z grafomańskim uwielbieniem.
          • ksiestwokaliskie Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 10.05.06, 23:51
            zrób koniecznie zdjęcia tego kościoła - nie byłem tam nigdy i pewnie zajedziesz
            tam prędzej, niż ja :)
            • szycha-ns Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 11.05.06, 10:30
              Co prawda z N. Skalmierzyc do wsi Kościelec jest kawałek drogi, jak na rower,
              ale postaram się dojechać. Kwestia miesiąca. Znalazłem trochę informacji na
              temat tego kościoła, pochodzi z pierwszej połowy XII wieku, niestety tylko jego
              część jest romańska, reszta bodajże drewniana.
              • ksiestwokaliskie Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 11.05.06, 10:38
                hmmm, jest tylko jedno "ale". Sprawdziłem tą miejscowośc i są 2 Kościelce: w
                gminie Mycielin (powiat kaliski) i drugi, w powiecie kolskim. I właśnie w tym
                drugim jest ten romański kościół oraz klasycystyczny pałac. Więcej tutaj:
                pl.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%9Bcielec_%28powiat_kolski%29
                • szycha-ns Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 11.05.06, 10:48
                  Takich miejscowości jest aż... 7 :) Oczywiście w tym wypadku chodzi o Gminę
                  Kościelec, w której na pewno jest taki kościół, tylko, że nie jest w całości
                  romański. Proszę: www.mycielin.pl/podstrony/hist_pl.html
                  • ksiestwokaliskie Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 11.05.06, 11:05
                    faktycznie, nie byłem dokładny w poszukiwaniach. Mamy zatem 2 romańskie
                    kościółki w okolicy :)
                    • kalamata99 Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 11.05.06, 21:21
                      Koscielec, o ktorym pisalem to ten kolo Mycielina w powiecie kaliski. Wikipedia
                      znowuz sie myli. To prawda, ze dodana czesc drewniana jest pozniejsza, ale
                      kamienny budynek kosciola jest czysto romanski. Bylem tam kilka lat temu, kiedy
                      ksiadz zmienial dach i bardzo mis sie podobalo. Naprawde miejsce warte
                      zwiedzania tymbardziej, ze niezbyt znane. Mam tez ksiazeczke o tym kosciele.
                      Druga budowla z romanskimi korzeniami to kosciol sw. Wawrzynca w Koscielnej
                      Wsi. Wstyd sie przyznac., ale wlasciwie nigdy tam nie bylem. Poza tym to jest
                      powiat pleszewski, ale i tak latwiej tam dojechac niz do Koscielca.
                      • Gość: ww Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego IP: 82.160.122.* 11.05.06, 21:30
                        Dorośli ludzie nie korzystają z nibyencyklopedii. :/
                      • szycha-ns Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 11.05.06, 21:35
                        W Kościelnej Wsi byłem, zrobiłem kilka zdjęć, niestety kościół był zamknięty,
                        więc nie mogłem obejrzeć wnętrz, które podobno są naprawdę piękne.

Informacje na temat wsi Kościelec czerpałem ze strony gminy, nie Wikipedii,
                        która przedstawia pewnie inną miejscowość o takiej samej nazwie.
                  • Gość: ww Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego IP: 82.160.122.* 11.05.06, 21:38
                    "Po roku 1806 weszły w skład Księstwa Warszawskiego, pod którego twardymi
                    rządami miejscowości te były aż do odzyskania przez Polskę niepodległości w
                    1918r." Ktoś, kto pisał historię tych wsi chyba do szkoły nie chodził. :(
    • jagron Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 11.05.06, 18:47
      Witam ponownie.
      W moim wczesniejszym poście wskazywałem Ci kościółki z gminy Blizanów (stamtąd pochodzę, ale prawie trzydzieśli lat juz tam nie mieszkam). W linku poniżej widoczne sa wszystkie kościółki, o których pisałem. Warto na nie rzucić okiem.
      ug-blizanow.everest-pi.com.pl/images/wydawnictwo/kościoły.png
      Pozdrawiam.
      • ksiestwokaliskie Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 11.05.06, 18:48
        link nie działa :(
        • szycha-ns Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 11.05.06, 19:08
          Link działa, tylko trzeba wchodzić bezpośrednio ze strony gminy. Dzięki za info.
          • wielkopolskawschodnia Kościelec Kaliski - kościół romański 11.05.06, 20:07
            Chodzi chyba o: "Kościelec Kaliski - kościół romański, w górnej części
            nadmurowany cegłą gotycką - zbudowany w I poł XII w. Od południa portal
            romański. Ślady zamurowanych okienek romańskich w ścianie południowej i
            absydzie." (...) "Dojazd [z Kalisza] w kiedrunku Cewkowa lub Stawiszyna."
            źródło: przewodnik "Kalisz i okolice", WKKFiT 1968.
            • ksiestwokaliskie Re: Kościelec Kaliski - kościół romański 14.05.06, 10:25
              Kościół w Kościelcu Kaliskim w grafice W.Kościelniaka:
              www.info.kalisz.pl/grafika/images/img035.jpg
          • kalamata99 Koscielec Kaliski 13.05.06, 19:24
            Nareszcie znalazlem publikacje wspomniana przeze mnie w jednym z postow. Jest to ksiazeczka Anieli Rutkowskiej-Nowak "Koscielec Kaliski dawniej i dzis" JWK Kalisz 1995 (JWK to Jozef Wojciech Krenz). Oryginalny kosciolek kamienny powstal w XII wieku, w koncu XV wieku dodano cegle i przerobion sklepienie, a moze juz w XVI w dobudowano czesc drewniana. W kosciele jest oryginala romanska chrzcielnica i oltarze z XVII i XVIII wieku. Ta czesc romanska jest o tyle ciekawa, ze daje wyobrazenie o tym jak mogl wygladac kosciol na Zawodziu, bo w Koscielnej Wsi budowla romanska jest pokryta tynkiem. Zreszta w swojej pracy o kolegiacie sw. Pawla na Zawodziu T. Rodzinska-Chorazy i T.Weclawowicz (w ksiazce "Kalisz Sredniowieczny" 1998) pisza wprost, ze kosciol na Zawodziu nalezy do tej samej grupy XII-wiecznych kosciolow co Koscielec Kolski, Koscielec Kaliski, Giecz, Krobia i Kotlow. Przewodnik Pawla Andersa (wydanie z 1986) podaje, ze Kotlow zostal zbudowany w 1108 przez Piotra Wlasta, ktory podobno wzniosl tez kosciol w Chelmcach. Ten ostani, mial podobno byc najstarszym w kaliskiem (pierwsze koscioly na Zawodziu byly drewniane) i byc moze zostal wzniesiony na miejscu kultu poganskiego. Czyli Chelmce to tak nasza kaliska gora Sleza. W kazdym razie na pewno byla tam osada z XI-XII wieku. Wracajac zas do Koscielca to byl tam tez dwor, ale chyba jeszcze przed Pierwsza Wojna (opis majatku jest w ksiazce S. Malyszki). W ogole to mysle ze archeolodzy maja jeszcze sporo do kopania jesli chodzi o okres wczesnosredniowieczny w Kaliszu i okolicach, no ale to juz inny watek.
            • wielkopolskawschodnia Re: Koscielec Kaliski 13.05.06, 19:46
              "Chełmce to tak nasza kaliska góra Ślęża" - bardzo ładnie napisałeś.

Czy widział ktoś Ślężę z autostrady A2 i Górę Chełmską z drogi krajowej nr 11?
              • kaliszanin2 Re: Koscielec Kaliski 14.05.06, 18:49
                wielkopolskawschodnia napisał:

> "Chełmce to tak nasza kaliska góra Ślęża" - bardzo ładnie napisałeś.
                >
                > Czy widział ktoś Ślężę z autostrady A2 i Górę Chełmską z drogi krajowej nr 11?

Czy Chełmce były ośrodkiem jakiegoś pogańskiego kultu? Może plemię Helisiów
                miało tam swój święty dębowy gaj? Kościoły często powstawały w takich miejscach.

A Ślężę i Górę Chełmską można też oglądać z pociągu.
                • kaliszanin2 Re: Koscielec Kaliski 14.05.06, 18:54
                  kaliszanin2 napisał:

> (...)
                  > Czy Chełmce były ośrodkiem jakiegoś pogańskiego kultu? (...)

Swoją drogą: czy w ogóle znamy jakieś pobliskie ośrodki kultów pogańskich?
              • kaliszanin2 Dla porównania 14.05.06, 22:39

> (...) Czy widział ktoś Ślężę(...)

Tu jest widok Ślęży:

przewodnik.onet.pl/_i/masywslezy/sleza.jpg
                • wielkopolskawschodnia Re: 14.05.06, 22:45
                  K2, ale mnie nie chodziło o to, czy ktoś widział Ślężę, tylko o to, że obie
                  góry robią podobne wrażenie... :>
                  • kaliszanin2 Re: 14.05.06, 22:50

> K2, ale mnie nie chodziło o to, czy ktoś widział Ślężę, tylko o to, że obie
                    > góry robią podobne wrażenie... :>

Właśnie wkleiłem ten link, ale z innego profilu, jak się jedzie koleją do
                    Świebodzic, Ślęża jest trochę mniej podobna, bardziej stożkowata. Jednak to
                    ujęcie robi rzeczywiście podobne wrażenie.
                    • kaliszanin2 Re: 14.05.06, 22:52
                      A jeśli chodzi o podobieństwa, to ciekaw jestem, czy Góra Chełmska też była
                      ośrodkiem jakiegoś kultu.
                      • wielkopolskawschodnia Jura Krakowsko-Wieluńska 15.05.06, 01:02
                        Przejrzałem trochę książek, ale nic na ten temat nie znalazłem. :(

Przy okazji przeczytałem, że w Trojanowie znajdują się ostatnie wzgórza Jury
                        Krakowsko-Wieluńskiej (Jury Krakowsko-Częstochowskiej), więc sama Góra Chełmska
                        też do niej (chyba) należy.

Bibl.: Kazimierz Sosnowski, "Jura Krakowsko-Wieluńska", Warszawa 1955. Stefan
                        Michalik, "Wyżyna Krakowsko-Wieluńska"' Warszawa 1974.
                        -----
                        • ksiestwokaliskie Re: Jura Krakowsko-Wieluńska 15.05.06, 14:46
                          i za takie wlaśnie ciekawostki Cię lubię :)
              • ok333 Re: Koscielec Kaliski 15.05.06, 10:27
                Tak, Gora Chelmska godna jest tego okreslenia, adekwatnie do roli jaka pelnila
                w czasach poganskich.Uwazam jednak , ze porownanie takie jast
                zbyt ,,mocne''.500 metrowe przewyzszenie Slezy robi wielkie wrazenie ,
                szczegolnie jadac DK5 - widoczna juz od Wroclawia pojawia sie z boku , potem w
                trakcie jazdy , raz jest z przodu , to z tylu , to znowu z boku.Z grzywa chmur
                dookola samego wierzcholka(najwyzsza ilosc opadow - ca 1000 mm w roku - w
                porownaniu z reszta Dolnego Slaska)i otoczona wianuszkiem nizszych wzgorz jak
                Wiezyca , Stolna , Wzg.Oleszenskie i Masyw Raduni.Czczona w dawnych czasach
                przez kupcow i patnikow podazajacych z Czech na Slask i do Wielkopolski .I ten
                cudowny (choc rodem z Chocholowa) kosciolek pw MB Dobrej Rady w
                Sulistrowiczkach.Z kazdego kierunku inny widok. Czy to od str. Jordanowa Sl,czy
                to Dzierzoniowa i Pieszyc , czy wreszcie od str.Swidnicy.Zawsze cudowny.
                Szkoda , ze obydwie swiete gory ,,zbeszczeszczono'' nadajnikami - przekaznikami
                RTV.
                • kaliszanin2 Re: Koscielec Kaliski 15.05.06, 10:39
                  ok333 napisał:

> Tak, Gora Chelmska godna jest tego okreslenia, adekwatnie do roli jaka
                  pelnila
                  >
                  > w czasach poganskich.(...)

Znasz jakieś publikacje na ten temat?
                  • kalamata99 Re: Koscielec Kaliski 15.05.06, 16:53
                    No wlasnie, sam jestem ciekaw czy ktos znajdzie informacje na ten temat. Cala niedziele szukalem jakichs innych wzmianek o tej osadzie sredniowiecznej i miejscu kultu poganskiego w Chelmcach, ale nic nie znalazlem. Trzeby by pojsc do MOZK po informacje, albo poszukac w ich bibliotece. Jedyne co ja znam to ta wzmianka w przewodniku. Poniewaz koscioly czesto budowano na miejscach kultu poganskiego, to niewykluczone, ze tam sie wlasnie znajdowalo jakas praslowianska boznica czy swiety gaj i jakies palenisko. Oczywiscie, ze Sleza robi wieksze wrazenie, ale jak na okolice Kalisza to Gora Chelmska tez jest imponujaca. Inne znane mi miejsce to Rowokol niedaleko Leby. Tez znana jako miejsce poganskiego kultu.
    • ksiestwokaliskie Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 12.11.06, 20:15
      Dzisiaj z Szychą spełniliśmy nasze marzenie i odwiedziliśmy Dzierzbin - kościół
      częściowo romański (był otwarty!) i stamtąd Kościelec Kaliski - mamy wspaniałe
      foty tego cudownego kamienno-drewnianego kościoła! Już niebawem będziecie mogli
      obejrzec zdjęcia zarówno na stronie Szychy, jak i na mojej: www.kalisz.9o.pl

Następnie wróciliśmy na piechotę z Kościelca do Russowa - jedyne 16 km i po
      drodze kilka zabytków ofociliśmy (Goliszew, Żelazków, Tykadłów) i z Russowa -
      przemoczeni, zmarznięci i wykończeni wróciliśmy busem.

Wszystko to niebawem będziecie mogli obejrzec na www.kalisz.9o.pl
      • ksiestwokaliskie Kościelec (Kaliski) 12.11.06, 21:04
        Podbijam, bo ważne i moje :D
      • kaliszanin2 Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 13.11.06, 20:33
        Dajcie zajawkę - wizytówkę w galerii.
        • ksiestwokaliskie Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 15.11.06, 23:12
          Fotki z Kościelca i innych miejscowości już są na mojej stronie.
          • kaliszanin2 Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 16.11.06, 21:25
            ksiestwokaliskie napisał:

> Fotki z Kościelca i innych miejscowości już są na mojej stronie.

To wstaw link w wątku "galerie Kalisza".
            • ksiestwokaliskie Kościelec Kaliski 17.11.06, 19:51
              Fotki z Kościelca i paru innych miejscowości już są w galerii (wraz z linkami).
              Limity zostały zniesione więc można wrzucac fotki swobodniej :)
              • o00 Re: Kościelec Kaliski 17.11.06, 21:11
                A co ty taki c-z-e-r-w-o-n-y, chę!?
                • ksiestwokaliskie Re: Kościelec Kaliski 17.11.06, 21:14
                  Ech, zapomniałem się przefarbowac na czarno hehe:)
                  • o00 Re: Kościelec Kaliski 17.11.06, 21:20
                    A to ty jesteś c-z-a-r-n-y m-a-l-o-w-a-n-y, chę!? :)
                    • ksiestwokaliskie Re: Kościelec Kaliski 17.11.06, 21:21
                      My Depeches, wszyscy jesteśmy czarni - czyżbyś nie wiedział o tym? :>
      • jawnuta3 Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 17.11.06, 08:08
        Na swojej stronie www.kalisz.9o.pl umiściłeś kilka zdjęć kościoła w Tykadłowie i zabudowań pofolwarcznych. Na podstawie Majątków Kaliskiego S. Małyszki trudno zgodzić się z twierdzeniem, że prezentowana fotografia jednego z budynków to tzw. rządcówka. Starsi mieszkańcy Tykadłowa również tego nie potwierdzają.
        • ksiestwokaliskie Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 27.11.06, 12:19
          jawnuta3 napisał:

> Na swojej stronie www.kalisz.9o.pl umiściłeś kilka zdjęć kościoła w Tykadłowie
          > i zabudowań pofolwarcznych. Na podstawie Majątków Kaliskiego S. Małyszki trudno
          > zgodzić się z twierdzeniem, że prezentowana fotografia jednego z budynków to t
          > zw. rządcówka.

Po części masz rację, po części nie masz. Otóż założenie dworskie w Tykadłowie w
          pierwszej ćw. XX wieku uległo likwidacji po parcelacji majątku i utworzenia
          nowego obejścia resztówki. Zabudowa resztówki pochodzi z lat 20 XX wieku.
          Zachowane są 3 budynki i dom mieszkalny. Nie ma słowa o budynku dworskim czy
          rządcówki, ale ten dom mieszkalny zalicza się do założenia. Mieszkała tam pewnie
          rodzina, która posiadała cały ten folwark. (Dzięki Szycha!)

> Starsi mieszkańcy Tykadłowa również tego nie potwierdzają.

Kiepskie źródło. Często starsi mieszkańcy nie mają pojęcia historii budynków
          które istnieją i są opisane. "Najciekawsze" doświadczenia w tym temacie miałem
          podczas poszukiwań pozostałości majątków należących dawno temu do mojej rodziny.
          Gdyby nie posiadane wcześniej materiały, samochód i szczęście - wielu rzeczy bym
          nigdy nie ustalił.
          • o00 Re: Turystyczne okolice powiatu kaliskiego 27.11.06, 13:41
            A ten samochód to też z tamtych lat, co ten dworek? :p :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka