ebusia_fam_fatal 19.05.06, 18:39 czytalam w jakiejs gazecie o stateczku (?) Calisia. czy moglibyscie mi opowiedziec cos na ten temat? :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mlodykalisz Re: Calisia - pływa? 19.05.06, 19:19 z tego co wiem to są dwa rodzaje rejsów tym statkiem- Łódź Św. Wojciecha- Calisia, a rejsy odbywają się na trasie od Teatru Bogusławskiego po Parku albo od Teatru do Zawodzia... I ztego co się orientuje to są one w soboty i niedziele (nie wiem czy w piątek czasem ich nie ma... trzeba sprawdzić), zresztą jest wiele plakatów na mieście więc chyba jest to tam napisane Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Calisia - pływa? 19.05.06, 19:22 Ale Ebusia z Sieradza jest, to jak ma na plakacie sprawdzić... :/ Bądź uczynny, sprawdź, i napisz jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
kalamata99 Re: Calisia - pływa? 19.05.06, 19:24 Ja myslalem, ze Calisia plywa po zalewie Szale. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Calisia - pływa? 19.05.06, 19:19 To raczej taka bardzo duża łódź słowiańska (podobna trochę do łodzi Wikingów). Kursuje między mostem Teatralnym a Starym Miastem albo Zawodziem - tego już nie wiem dokładnie, ale Księstwo będzie więcej wiedział. :) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Calisia - pływa? 19.05.06, 19:37 w zeszłym roku pływała do Zawodzia. W piątki popołudniu też chyba są ze 2 rejsy (tam i spowrotem), no i oczywiście w soboty i niedziele. Zawsze można zadzwonić do jednego z właścicieli łodzi - p.Mieczysława Machowicza i dowiedzieć się szczegółów: 062 753 43 29 :) Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Calisia - pływa? 20.05.06, 09:58 a skad sie ta łódź wzięła? tzn ktoś ją zrobił :D:D ale ta powiedzmy tradycja.. ona cos przedstawia, czy po prostu wymysł jako "atrakcja turystyczna"? i od kiedy sobie pływa? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mlodykalisz Re: Calisia - pływa? 20.05.06, 10:33 Zbudowali ją państwo Machowiczowie z Kaliskiego Zawodzia... to taki lokalny patriotyzm , bo swego czasu po Prośnie pływały łodzie np. łodzie motorowe, a łódź o którą Ci chodzi jest poświęcona Janowi Pawłowi II Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Calisia - pływa? 20.05.06, 10:45 łódkę zbudowano przed rokiem i od razu "puszczono" ją na Prosnę. Niestety pływa tylko w sezonie letnim. Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Calisia - pływa? 20.05.06, 11:18 rozumiem. jeszcze jedno pytanko, byc moze dla Was to oczywiste, ale ja przeciez nie wiem: mozna sobie tą łodzią popływac? w sensie kupic bilet i wsiasc tu, wysiasc tam? czy ona tylko "wyglada" :) ? nota bene ładna jest, w tej gazecie bylo tez foto :) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Calisia - pływa? 20.05.06, 11:20 oczywiście, że tak. O to chodzi, by sobie można było popływać nią - bynajmniej nie jest to rzecz do ozdoby. Nie pamiętam ile bilet kosztuje - chyba 10 zł. Taki kurs z 40-60 minut trwa. Odpowiedz Link Zgłoś
ebusia_fam_fatal Re: Calisia - pływa? 20.05.06, 11:41 to fajnie :D a jeszcze cos :) bo nie znam kalisza tak za bardzo. jak sie plynie w taki rejs to cos ciekawego mozna zobaczyc? albo odpoczac chociaz? :) kiedys se przyjade do Was poplywac :) ale w sumie to smutne.. jak ludzie zarabiaja na JPII ... juz teraz nawet nie mowie o Calisii ale ogolnie. taki marketing bezduszny :/ ech pozdrawiam łikendowo :) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Calisia - pływa? 20.05.06, 11:46 możesz sobie pooglądać w czasie takiego rejsu park od innej strony, no i możesz wysiąść na Zawodziu i iść do rezerwatu archeologicznego, gdzie niebawem zaczną się prace rekonstrukcyjne. Pozdrawiam również i zapraszam na rejs :) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Łódź św. Wojciecha 17.08.06, 01:55 Ktoś gdzieś o to pytał, ale nie mogę znaleźć gdzie, więc daję tutaj: Łódź św. Wojciecha - rejsy po Prośnie w letnie weekendy Mieczysław Machowicz, ul. Bolesława Pobożnego 74a tel. 62.7534329 fax. 62.7534329 e-mail: machowicz@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś