Dodaj do ulubionych

pożar w centrum Kalisza!!!!!!!1

29.05.06, 19:45
Pożar w Kaliszu. Palą się dawne, zabytkowe koszary w centrum miasta.
Przyczyna pojawienia się ognia na razie nie jest znana.
Obserwuj wątek
    • arek_753 Re: pożar w centrum Kalisza!!!!!!! 29.05.06, 19:52
      Te na Babinej?
      • mlodykalisz Re: pożar w centrum Kalisza!!!!!!! 29.05.06, 19:52
        raczej
        • mlodykalisz Re: pożar w centrum Kalisza!!!!!!! 29.05.06, 19:53
          Koszary Godebskiego
    • kaliszanin2 Ktoś chce się pozbyć problemu? 29.05.06, 19:55
      Podejrzana sprawa. :>
    • ksiestwokaliskie Re: pożar w centrum Kalisza!!!!!!! 29.05.06, 19:59
      czyli "problem" Koszarów Godebskiego został "rozwiązany" :( teraz wiem, skąd
      wzięła ta ogromna czarna chmura dymu nad centrum za moim oknem. Obecnie widoczny
      jest biało-szary słup dymu. Jako, że tam nikt nie mieszkał, można podejrzewac,
      że to jacyś "dzicy lokatorzy" zaprószyli ogień. A w tym budynku to nie problem -
      ściany działowe były zrobione z trzciny i wapna więc pewnie z koszar zostaną
      spalone zgliszcza ceglanych ścian nośnych.
      • kaliszanin2 Re: pożar w centrum Kalisza!!!!!!! 29.05.06, 20:03
        ksiestwokaliskie napisał:

> czyli "problem" Koszarów Godebskiego został "rozwiązany" (...)

Dotychczasowi "inwestorzy" oferowali rozebranie koszar i pobudowanie w ich
        miejsce atrapy - identycznie wyglądającej, ale całkiem nowej. Teraz będą mieli
        pole do popisu. Jakieś fatum nad naszym miastem. Dlaczego tutaj stale (przez
        wieki) coś trzeba odbudowywać?
        • farbenheit Re: pożar w centrum Kalisza!!!!!!! 29.05.06, 20:37
          Cieszcie sie, ze macie co odbudowywac i ze ktos chce to odbudowywac...Nie
          wszyscy tak mają...
          • ebusia_fam_fatal Re: pożar w centrum Kalisza!!!!!!! 29.05.06, 21:03
            czy ja wiem czy tu jest sie z czego cieszyc...

skoro trzeba odbudowac, znaczy ze zniszczalo,z reguly dlatego ze nikt nie dbal
            o to :/

choc z drugiej satrony wiem o czym mowisz, farben... :/
    • harnas_kalisz Re: pożar w centrum Kalisza!!!!!!!1 29.05.06, 21:04
      W tym temacie są zdjęcia:
      inwestycje.kalisz.fastom.pl/viewtopic.php?t=492&highlight=
    • wielkopolskawschodnia Re: Płoną Koszary Godebskiego 29.05.06, 21:06
      www.kalisz.mm.pl/~rm1988/pozar/050529_191452.jpg
      www.kalisz.mm.pl/~rm1988/pozar/050529_191853.jpg
      www.kalisz.mm.pl/~rm1988/pozar/050529_191906.jpg
      www.kalisz.mm.pl/~rm1988/pozar/050529_192017.jpg
      www.kalisz.mm.pl/~rm1988/pozar/050529_192026.jpg
      www.kalisz.mm.pl/~rm1988/pozar/050529_192204.jpg
      www.kalisz.mm.pl/~rm1988/pozar/050529_192351.jpg
      www.kalisz.mm.pl/~rm1988/pozar/050529_192600.jpg
      www.kalisz.mm.pl/~rm1988/pozar/050529_193047.jpg
      (zdjęcia z telefonu komórkowego)
      • mlodykalisz Re: Płoną Koszary Godebskiego 29.05.06, 21:14
        Ja założyłem osobny topick z fotkami...
        • o00 Re: Płoną Koszary Godebskiego - reakcja ostrowian 29.05.06, 22:15
          Cytaty pochodzą z poratalu rc.fm:

"cebula cebula sie pali hahaha"
          "a u mnie Git Cebula sie pali ale smierdzi:D:D"
          "pewnie smierdzi tam cebula a nie zpalonym drzewem itp hahaha"

Co to za k... naród. Skąd oni się wzięli w Wielkopolsce!? Z Bangladeszu!?

Rytwin1257, który pisywał też u nas, ładnie im odpowiedział: "Poziom wiekszości
          wypowiedzi jest porażająco niski. Płonie zabytek, a na forum komentarze
          prymitywów zza miedzy (...). Smutne, ale cóż o zabytkach moga wiedzieć ludzie,
          których miasto nie jest starsze od krzesła na którym siedze (typ bidermaier)."
          • ksiestwokaliskie Re: Płoną Koszary Godebskiego - reakcja ostrowian 29.05.06, 23:29
            banda gó..arzy, którzy czują się anonimowi na rc.fm psuje reputacje swemu miastu :/
            • o00 Re: Płoną Koszary Godebskiego - reakcja ostrowian 30.05.06, 00:44
              Ale oni NAPRAWDĘ tak myślą - mało już mieliśmy na to dowodów?
      • rm1988 Re: Płoną Koszary Godebskiego 29.05.06, 23:28
        Widze ze ktos wykorzystal moje zdjecia ...
        • wielkopolskawschodnia Re: Płoną Koszary Godebskiego 30.05.06, 00:03
          Umieściłem linki (nie "wykorzystując" zdjęć) - sądzę, że zdjęcia zostały
          opublikowane właśnie w tym celu - żeby inni mogli je zobaczyć. Mylę się?
    • mlodykalisz Co dalej? 29.05.06, 21:33
      Myśle że te Koszary a właściwie resztki Koszar nadają się jedynie do
      rozbiórki.. aż dziwne że cała konstrukcja się jeszcze nie zawaliła :>
      • wielkopolskawschodnia Re: Co dalej? Odbudowa! 29.05.06, 23:09
        Niestety spłonął jeden z cenniejszych zabytków Grodu nad Prosną. Koszary
        wybudowano w 1820 roku. Ogień doszczętnie strawił dach i stropy budynku, oraz
        całe wnętrze koszar. Jednak zdaniem przybyłych na miejsce władz miasta i
        konserwatora zabytków mury i cenne zdobienia ocalały, i są do odrestaurowania.

rc.fm
        -----
        • ebusia_fam_fatal Re: Co dalej? Odbudowa! 29.05.06, 23:19
          szczerze wspolczuje

ostatnio bylo pytanie "przy okazji" kosciola w gdansku
          "Czy pożar katedry św. Mikołaja też tak strasznie wyglądał?"

moze te koszary nie takie piekne jak katedra, ale z pewnoscia nie jest to
          najmilsze wrazenie, uczucie ani widok :/

• ksiestwokaliskie Re: Co dalej? Odbudowa! 29.05.06, 23:27
            pożar katedry miał miejsce w 1973 r. więc większośc z nas zna go głównie z
            opowiadań i książek.

W kwestii pożaru Koszar, "obserwowałem" go z okien bloku w którym mieszkam.
            Początkowo nie wiedziałem co się dzieje, ale czarna chmura była ogromna i
            spowijała 3/4 nieba nad Śródmieściem (mam fajny widok z okien - szczególnie
            zimą, gdy mi liście nie zasłaniają;)). Widac było też momentami ogień. A skoro
            widac było go w tak odległym miejscu jak mój dom, to musiało byc poważnie.

Szczerze mówiąc, wątpię czy coś da się uratowac. Niby ocalały zdobienia i inne
            elementy, ale po pierwsze - budynek jest w kiepskim stanie technicznym,
            pogorszonym jeszcze bardziej pożarem; i po drugie - deszcz szybko zniszczy
            pomieszczenia wewnątrz koszar, pozbawione dachu. No chyba, że miasto szybko
            kogoś wpuści i obiekt zostanie odrestaurowany.
            • ebusia_fam_fatal Re: Co dalej? Odbudowa! 29.05.06, 23:50
              wiem ze on mial miejsce wtedy
              ale to troche analogiczne i jakos tak .. powiazane:/
              • ksiestwokaliskie Koszary nie będą raczej odbudowane - info z WP 29.05.06, 23:53
                ebusia_fam_fatal napisała:

> wiem ze on mial miejsce wtedy
                > ale to troche analogiczne i jakos tak .. powiazane:/

szczególnie, że Katedra stoi kilkaset metrów dalej.

A tu info z WP:
                wiadomosci.wp.pl/kat,1342,wid,8329627,wiadomosc.html
                • ebusia_fam_fatal Re: Koszary nie będą raczej odbudowane - info z W 29.05.06, 23:57
                  zawsze ogien mnie przerazal
                  brrrrr.....
                  • michal714 Re: Koszary nie będą raczej odbudowane - info z W 30.05.06, 00:12
                    A mnie podniecał:P
                    • ebusia_fam_fatal Re: Koszary nie będą raczej odbudowane - info z W 30.05.06, 00:14
                      no coz. jedni sa zdrowi, a innych podnieca ogien ;)
                • wielkopolskawschodnia Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 00:08
                  Księstwo, dziennikarze, w tym niejaki "plukas", nie są omnikompetentni. :>
                  • ksiestwokaliskie Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 01:20
                    pewnie, że nie. Znając jednak specyfikę pracy mediów, podejrzewam, że gośc
                    napisał ten tekst w oparciu o informacje uzyskane od rzeczników prasowych. Jutro
                    może okazac się, że nie jest źle i rzecznicy podadzą zupełnie inne oświadczenia.
                    • ebusia_fam_fatal Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 01:22
                      sorry, ale czemu jestes raz w czerwonej sukience, a raz w czarnych
                      ogrodniczkach?
                    • o00 Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 02:37
                      Konserwator Beata Matusiak powiedziała dzisiaj (co prawda "na gorąco", no ale
                      powiedziała), że będzie odbudowa (rc.fm). Jak wiemy, przednio nie godziła się
                      na przebudowę - teraz będzie musiała podjąć inną decyzje, skoro i tak będzie
                      trzeba od/b-u-d-o-w-a-ć.
                      • ksiestwokaliskie Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 02:59
                        oby tak było!

ps. myślałem, że o tej porze tylko taki wariat jak ja siedzi przy kompie :) ale
                        robotę wykonałem planowo - do 3 :)
                • wielkopolskawschodnia Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 00:12
                  Zwłaszcza dziennikarze, którzy w swojej korespondencji piszą "koszarów"... :> :p
                  • ok333 re : Komu zalezalo na dzialce w Centrum? 30.05.06, 00:19
                    Jak w temacie. Powiem Dalej - Kto daje , a kto bierze ???
                    Panow Cz. nam nie brakuje.
                    • wielkopolskawschodnia Re: Komu zalezalo na dzialce w Centrum? 30.05.06, 00:35
                      Pomyślałem DOKŁADNIE o tym samym - że komuś Koszary przeszkadzały!!!
                      • ebusia_fam_fatal Re: Komu zalezalo na dzialce w Centrum? 30.05.06, 00:40
                        sorry, ale jakim trzeba byc debilem, zeby spalic zabytek, bo komus sie miejsce
                        podoba!
                        na rynek - w dyby i baty na dupsko!
                        • wielkopolskawschodnia Re: Komu zalezalo na dzialce w Centrum? 30.05.06, 00:42
                          Ebusiu - czy w naszym kraju brakuje debili? :(
                          • ebusia_fam_fatal Re: Komu zalezalo na dzialce w Centrum? 30.05.06, 00:44
                            w naszymkraju brakuje rynkow i dybow i batow na nich ;)
                            :(
                            • o00 Re: Komu zalezalo na dzialce w Centrum? 30.05.06, 02:59
                              Ale wiesz Ebusiu, ten pożar to jest jakiś taki PRZEDZIWNY ZBIEG OKOLICZNOŚCI...
                              • ebusia_fam_fatal Re: Komu zalezalo na dzialce w Centrum? 30.05.06, 11:17
                                to tym bardziej w dyby ;(
                  • ksiestwokaliskie Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 01:22
                    to się zdarza ;) a ja nawet tego nie zauważyłem - ostatnio piszę od rana
                    do...rana. Jeszcze popiszę dziś tak do 3 godziny :/
                • wielkopolskawschodnia Re: Kalisz w czasach Księstwa Warszawskiego 30.05.06, 00:39
                  W czasach Księstwa Warszawskiego Kalisz był stolicą departamentu (i tu generał
                  Józef Zajączek zorganizował II Legię Kaliską).

21 stycznia 1807 roku do miasta przybył na czele wojsk bawarskich król
                  westfalski, brat cesarza Napoleona Bonaparte, Hieronim Bonaparte (to on chciał
                  wywieźć z Kalisza "Zdjęcie z krzyża" Rubensa), a później generał Quidinot z
                  wojskami francuskimi, które zakwaterowano w klasztorze oo. reformatów. Wkrótce
                  wkroczył do Kalisza 8. pułk Księstwa Warszawskiego z komendantem Cyprianem
                  Godebskim. Stanął on na czele miejscowego garnizonu wojskowego. Na cześć
                  Napoleona najważniejszej ulicy miasta nadano wówczas imię cesarzowej Józefiny.
                  W Kaliszu gościł również książę Józef Poniatowski, generał Henryk Dąbrowski, a
                  także pozostali generałowie i marszałkowie napoleońscy.

W czasie odwrotu spod Moskwy, przez miasto przemaszerowały wojska napoleońskie:
                  Legia Polska z księciem Józefem Poniatowskim, 20-tysięczny korpus saski, 30-
                  tysięczny westfalski oraz korpusy bawarskie i wirtemberskie, a także Włosi i
                  Hiszpanie. W kwietniu 1813 roku przebywał tu ponownie Hieronim Bonaparte. Dla
                  sztabu, dworu i służby opróżniono gmach prefektury, Trybunału, domki kapitulne
                  i część gmachu Korpusu Kadetów. Dla wyczerpanych i schorowanych żołnierzy
                  napoleońskich w klasztorze pobernardyńskim urządzono szpital. Do dziś przed
                  klasztorem jezuitów stoi kolumna z krucyfiksem na szczycie, zwana obeliskiem
                  Napoleona. Wznieśli ją Francuzi na pamiątkę żołnierzy francuskich i bawarskich
                  zmarłych w czasie odwrotu spod Moskwy.

17 lutego 1813 roku do Kalisza przybył cesarz rosyjski Aleksander I z wojskiem,
                  feldmarszałkami, generałami, posłami różnych państw i dyplomatami. W Kaliszu
                  car przebywał 6 tygodni i mieszkał w budynku prefektury. Później dołączył król
                  pruski Fryderyk Wilhelm III. Kaliski zjazd monarchów, prowadzone wówczas
                  rozmowy oraz zawarte tu między Rosją a Prusami traktaty zadecydowały o nowym
                  porządku w Europie.
                  -----
                  • o00 Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 01:01
                    forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=42166982&a=42687267
                    Księsto - NIE PISZ TAKICH STRASZNYCH RZECZY !!!

Koszary da się, jeśli nie odbudować, to zrekonstruować!
                    • ksiestwokaliskie Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 01:19
                      zrekonstruowac to się da wszystko, tylko wartośc nie ta sama, aczkolwiek jestem
                      za. Tak samo jak jestem za rekonstrukcją innych kaliskich zabytków.
                      • plus601 Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 08:12
                        Rozebrali pobliski budynek Straży to rozbiorą i Koszary. Powstanie piękne
                        nowoczesne centrum handlowe i będzie się nazywało "Centrum Handlowe Przy
                        Plantach" albo "Historyczne Centrum Handlowe nad byłą Prosną" W tej okolicy
                        wszystko rozbierają, bo to była dzielnica żydowska. Na rogu 3 Maja i
                        Majkowskiej też był zabytkowy budynek (nie pamiętam, co to było), ale pamiętam,
                        że był w nim "rzeźnik". Budynek ten też komuś przeszkadzał. Najchętniej całą
                        Szopena i Ciasną by wyburzyli.
                        • plus601 Re:Po rozbiórce budowa i nowy parking samochodowy. 30.05.06, 08:24
                          Zapomniałem dodać, że Planty przerobione zostaną na nowoczesny płatny parking.

To jest moja smutna wizja przyszłości.
                  • kalamata99 Re: Kalisz w czasach Księstwa Warszawskiego 02.06.06, 16:49
                    Informacja jest w porzadku, nie chodzi mi o Godebskiego, ale o budynek, ktory przypuszczalnie powstal ok. 1820 r i nie ma nic wspolnego z Godebskim. Jak wspomnialem w poprzednim poscie zolnierzy 8 pulku rozlokowana na kwaterach prywatnych.
    • wielkopolskawschodnia Re: Beata Matusiak 30.05.06, 14:31
      Czy ktoś zna mail do konserwatora zabytków odpowiedzialnego m. in. za stan
      Koszar Godebskiego - Beaty Matusiak?

Może należy zacząć pisać do niej maile? Może jak będzie miała zawaloną skrzynkę
      pocztową, to poczyta i zrozumie na czym polegają jej obowiązki!?

Ta kobieta prowadzi systematyczną akcję UNICESTWIANIA zabytków Kalisza!!!
      • ksiestwokaliskie To już ruina 30.05.06, 17:36
        Byłem dziś zobaczyc jak wyglądają koszary. Smród spalenizny na plantach unosił
        się jeszcze o 15. Strażacy ściągali resztki stropów, niszcząc przy tym gzymsy.
        Nie ma też już charakterystycznego tympanonu:
        www.depechemode.9o.pl/kalisz/galeria/god02.jpg
        • o00 Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 18:47
          A tablica pamiątkowa? Ocalała, czy pękła od wysokiej temperatury? Zrobiłes
          dzisiaj zdjęcia?
          • mlodykalisz Ubezpieczone Koszary? 30.05.06, 18:58
            Czy koszary były ubezpieczone???? bo np. kościoły są ubezpieczone, ratusz
            też... a inne zabytki w tym wypadku Koszary?
            • ksiestwokaliskie Re: Ubezpieczone Koszary? 30.05.06, 19:02
              nie ma takiej możliwości by były ubezpieczone. I tak dobrze, że nie został
              zburzone wcześniej, chociaż teraz pewnie ten smutny los Koszar nie ominie :(
          • ksiestwokaliskie Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 19:00
            nie robiłem fotek, a tablica jest nienaruszona. Mury grożą zawaleniem - ogień i
            woda naruszyły chyba dośc mocno konstrukcję i nie wiadomo co będzie dalej. Poza
            tym strażacy wycenili wstępnie straty materialne na 90 tysięcy zł. Policja bada
            sprawę - niewykluczone, że było to podpalenie celowe, lub jacyś menele
            zaprószyli ogień. Jeszcze się dowiedziałem od jednego znajomego, który
            obserwował całe zdarzenie, pewnej ciekawostki, ale to nie nadaje się na forum ;)
            • o00 Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 19:09
              Skoro się nie nadaje, to dlaczego o tym piszesz? :>
              • ksiestwokaliskie Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 19:11
                żeby zobaczyc reakcję ciekawskiego WW ;P
                • o00 Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 19:26
                  Teleskop: dwóch meneli i paniusia w futrze, że "wyburzyć i wybudować jakąś
                  ładną kamienicę"... Motłoch po prostu. :(
                  • ksiestwokaliskie Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 19:56
                    A w sondzie teletopu, dwóch meneli z ławki: "wyburzyc to w pierona, mieszkania
                    socjalne ludziom pobudowac". Inna babka: "bloki jakieś by mogli pobudowac,
                    przecież tylu ludzi nie ma mieszkań"...
                    • kachna.kachna Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 22:27
                      Mnie bardziej od menel wkurzyla wypowiedz Pecherza, ze budynek szpecil, ze nie
                      jest to atrakcyjna czesc miasta itp. Faktem jest, ze ta czesc jest rzeczywiscie
                      siedliskiem meneli i ubikacja dla psow. Ale o rewitalizacji slyszalam juz od
                      chyba 1,5 roku. Sa jakies narady, spotkania ale konkretow nie widac. Skoncza
                      sie takim samym efektem jak narady z Holendrami na temat sciezek rowerowych.
                      Mnostwo gadania, "czerpania z doswiadczen" a wynikiem bylo postawienie kilku
                      znakow w parku.
                      Planty sa bardzo ladna czescia Kalisza-szkoda tylko, ze tak zaniedbana.
                      • o00 Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 22:37
                        Zdaniem prezydenta Pęcherza pewnie on sam jest najatrakcyjnieszym zabytkiem w
                        Kaliszu... I ma rację. Bowiem sposób rządzenia miastem, jaki realizuje jego
                        ekipa, nadaje się już do muzeum. Muzeum Komunizmu.
                        • ksiestwokaliskie Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 22:47
                          mnie prześladuje myśl, że już niebawem spłonie Kamienica "Pod Aniołami" :(
                          • o00 Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 23:29
                            Ja proponuję, żeby spłonęło kolegium jezuickie: ma już blisko pół tysiąca lat
                            (więc jest strasznie stare - na co to komu?), jest brzydkie, zaniedbane, prawie
                            w ruinie, historię też ma niezbyt ciekawą - jakieś obserwacje słońca, itp., a
                            na jego miejscu można przecież wybudować kilka ładnych nowych domów, prawda?
                            Najlepiej z mieszkaniami socjalnymi - zdobędzie się poklask gawiedzi, a poklask
                            w narodowo-socjalistycznych czasach ma cenę najwyższą. Bo po co to kolegium,
                            tylko kłopot z tym jest. A jak spłonie, kłopotu nie będzie.
                            • ebusia_fam_fatal Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 23:30
                              to sa niesmaczne zarty :/
                              • o00 Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 23:45
                                To są gorzkie żarty. :(
                                • ksiestwokaliskie Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 23:50
                                  gorzkie żarty niestety:( przypomniał mi się jeszcze jedna rzecz, która hańbi
                                  konserwatorów zabytków. Otóż nie wolno formalnie wykonywac żadnych prac
                                  remontowo-konserwacyjnych na własną rękę na cmentarzu miejskim (już nie mówię o
                                  tym, że na ewangelickim przepiękne XIX-wieczne rzeźby i grobowce się sypią).
                                  Ciekawe zatem gdzie jest konserwator, gdy ktoś dokonuje samowolki i maluje
                                  rzeźby z piaskowca (chyba) - uwaga - farbą olejną!!!
                                  • o00 Re: Co dalej? Odbudowa! 30.05.06, 23:52
                                    Gdzie? W pałacyku na Tuwima.
                                  • a.niech.to Re: Co dalej? Odbudowa! 02.06.06, 23:06

> Ciekawe zatem gdzie jest konserwator, gdy ktoś dokonuje samowolki i maluje
                                    > rzeźby z piaskowca (chyba) - uwaga - farbą olejną!!!
                                    Nie wymagaj za wiele, akurat farbisko da się usunąć, a czas też zrobi swoje.
                          • a.niech.to Re: Co dalej? Odbudowa! 02.06.06, 23:02
                            Nie musi płonąć, niebawem się rozsypie. Czy ktoś widział jej wnętrze? Przy nim
                            fasada prezentuje się całkiem okazale. Może gdyby ją dotknął jakiś kataklizm,
                            zyskałaby szansę na ratunek? Zastanawiałam się kiedyś, czyją jest własnością.
                            Sądząc po stanie, wnoszę, że Miasta. Sprzedaż choćby za złotówkę jakiemuś
                            inwestorowi, rozwiązałaby sprawę.
                            Bezsilność, i tyle...
                            • ksiestwokaliskie Re: Co dalej? Odbudowa! 02.06.06, 23:33
                              To własnośc prywatna niestety, albo i stety, bo MZBM tak samo zarządza budynkami
                              jak niektórzy kamienicznicy. A w kwestii inwestorów - jak się rozsypie, to
                              będzie atrakcyjny teren dla inwestorów - stąd brak jakichkolwiek remontów
                              podejmowanych przez właściciela.
    • o00 Re: Koszary Godebskiego podpalono 31.05.06, 23:15
      Podobno Teletop podał, że to jednak było podpalenie, tak?

Wczoraj Teleskop podał, że pożar pojawił się w kilku miejscach jednocześnie. :(
      • a.niech.to Re: Koszary Godebskiego podpalono 02.06.06, 23:07
        Nie bardzo chce mi się wierzyć, żeby podpalacz był idiotą.
        • ksiestwokaliskie Re: Koszary Godebskiego podpalono 03.06.06, 00:33
          a jednak to prawda - sprawców złapano - to dwóch 13-letnich bandziorów,
          notowanych wcześniej przez policję.
          • a.niech.to Re: Koszary Godebskiego podpalono 03.06.06, 11:26
            Wycofuję słowo _idiota_.
    • ksiestwokaliskie Podpalacze zatrzymani!!!!!! 02.06.06, 14:59
      Sprawcy poniedziałkowego pożaru w Kaliszu zatrzymani. To dwaj 13-letni kaliszanie.

Zostali zatrzymani wczoraj, teraz Sąd Rodzinny i dla Nieletnich w Kaliszu
      decyduje gdzie ich umieścić - mówi rzecznik kaliskiej policji Barbara
      Buśkiewicz. 13-latkowie mają już na swoim koncie pobicia.

Koszary Godebskiego paliły się w poniedziałkowy wieczór. Straty wstępnie
      oszacowano na 90 tysięcy złotych. Spłonęły doszczętnie: dach i drewniane stropy.
      Obiekt nie nadaje się do użytku, dwie rodziny znalazły już tymczasowe lokum.

rc.fm
      • o00 Re: Podpalacze zatrzymani 02.06.06, 15:02
        Do pierdla ich!!! Razem z rodzicami!!! Do pierdla, powtarzam, do pierdla!!!
        • mlodykalisz Re: Podpalacze zatrzymani 02.06.06, 15:06
          Winni są rodzice!!!!

• o00 Re: Podpalacze zatrzymani 02.06.06, 15:15
            SRidN powinien prawomocnym wyrokiem zezwolić na podanie ich personaliów do
            publicznej wiadomości. Jak bum-cyk-cyk. I do pierdla ich, razem z rodzicami!!!

A najstraszniejsze jest to, że na sto procent ani ci gó..arze, ani ich rodzice
            nie zdają sobie sprawy z tego, co oni zrobili!!!
            • ksiestwokaliskie Re: Podpalacze zatrzymani 02.06.06, 15:25
              Ci gó..arze mieli już wcześniej kartoteki (pobicia) więc ich rodzice nie
              pierwszy raz nie dopilnowali ich. Ze względu na wiek conajwyżej wsadzą ich do
              poprawczaka (albo i nie). Ja mam lepszy pomysł - niech rodziny poniosą koszty
              materialne - chocby miały je spłacac 3 pokolenia, a i sami "zainteresowani"
              powinni karnie zapie..c przy - miejmy nadzieję - odbudowie Koszar.
        • kalamata99 Nie-Godebskiego 02.06.06, 15:54
          Nie zauwazylem, zeby ktos skorygowal mit o "koszarach Godebskiego". Bylo to juz dawno temu wyjasnione przez Kunickiego w "Balladach Kaliszkich", ze Legia Nadwislanska w Kaliszu nie stacjonowala i ze w ogole za Ksiestwa Warszawskeigo nie bylo w Kaliszu koszar. Budynek powstal dopiero w czasach Krolestwa Polskiego i nie ma nic wspolnego z Godebskim. Kazdego zabytku oczywiscie szkoda.
          • ksiestwokaliskie Re: Nie-Godebskiego 02.06.06, 16:16
            Czy istniały, czy nie istniały, to Godebski i jego żołnierze stacjonowali w
            Kaliszu. W podziemiach kościoła poreformackiego jest nawet pochowane dziecko
            Godebskiego, a i same dzisiejsze ogrody ss. nazaretanek służyły żołnierzom jako
            plac cwiczeń.
            • kalamata99 Re: Nie-Godebskiego 02.06.06, 16:30
              Nie pisalem o Godebskim, ale o koszarach. Sam Godebski i jego 8 Pulk Piechoty kwaterowali w prywatnych domach.
              • wielkopolskawschodnia Re: Nie-Godebskiego 02.06.06, 16:44
                Czy to znaczy, że ja popełniłem tu jakiś błąd? Sprawdźcie proszę:
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=110&w=42670725&a=42688893
                • kalamata99 Re: Nie-Godebskiego 02.06.06, 16:58
                  Wyslalem odpowiedz na link zamiast tutaj. Ja nie neguje pobytu Godebskiego z 8 Pulkiem w Kaliszu w 1807 r., tylko pisze, ze budynek rzekomych "koszar Godebskiego" powstal chyba ok. 1820 r. Zolnierze Godebskiego mieszkali na kwaterach prywatnych.
                  • o00 Re: A to było tak (1806/07) 02.06.06, 23:39
                    Trochę dzisiaj czytałem o czasach napoleońskich do chwili utworzenia Xięstwa
                    Warszawskiego i napisałem mały skrót. Może kogoś to zainteresuje. :p

1806
                    14.10 - bitwy pod Jeną i Auerstadt, armia francuska (56.000 żołnierzy) gromi
                    armię pruską (72.000 żołnierzy), gwałtowne załamanie państwa pruskiego.
                    24.10 - Napoleon wkracza do Poczdamu i Berlina.
                    29.10 - kapituluje twierdza w Szczecinie.
                    03.11 - Henryk Dąbrowski i Józef Wybicki wydają odezwę do Polaków z wezwaniem
                    do powstania i walki o niepodległość. W departamentach kaliskim i poznańskim
                    Polacy usuwają załogi i urzędy pruskie, metodą faktów dokonanych tworzy się
                    polska administracja (Komisje Wojewódzkie), sądownictwo i wojsko. Wybucha
                    powstanie wielkopolskie.
                    09.11 - kaliszanie rozbrajają załogę pruską. Kalisz wolny.
                    10.11 - wojska kaliskie toczą walki z Prusakami pod Ostrzeszowem i Kępnem.
                    13.11 - wojska kaliskie toczą walki z Prusakami pod Sieradzem.
                    14.11 - wojska francuskie wkraczają do Kalisza.
                    20.11 - wojska kaliskie wyzwalają Częstochowę.
                    27.11 - wojska francuskie wkraczają do Warszawy. W każdym z trzech (pruskich)
                    departamentów tworzy się armia polska: I Legia (Legia Poznańska gen.
                    Dąbrowskiego), II Legia (Legia Kaliska gen. Zajączka) i III Legia (Legia
                    Warszawska ks. Poniatowskiego).
                    19.12 - do Warszawy przybywa Napoleon Bonaparte.

1807
                    14.01 - powołanie Komisji Rządzącej w Warszawie.
                    21.01 - do Kalisza przybywa Hieronim Bonaparte.
                    07.07 - pokój w Tylży (część francusko-rosyjska).
                    09.07 - pokój w Tylży (część francusko-pruska). Utworzenie Xięstwa
                    Warszawskiego. XW liczyło 104.000 km. kw., 2.600.000 mieszkańców i
                    administracyjnie dzieliło się na 6 departamentów, (francuski) departament
                    kaliski sięgał po Pilicę i pod Kraków.
                    22.07 - nadanie Konstytucji Xięstwa Warszawskiego. Art. 4. konstytucji
                    głosi: "Znosi się niewola. Wszyscy obywatele są równi wobec prawa" - początek
                    nowożytnej państwowości polskiej (w pewnych dziecinach życia Kodeks Napoleona
                    obowiązywał jeszcze w dwudziestoleciu międzywojennym).
      • ebusia_fam_fatal Re: Podpalacze zatrzymani!!!!!! 02.06.06, 19:47
        > Sprawcy poniedziałkowego pożaru w Kaliszu zatrzymani. To dwaj 13-letni kaliszan
        > ie.

dzizas
        ja jak mialam 13 lat to "karteczki" zbieralam :D
        a ci sie leja i po(d)palaja sobie, szybko dzisiejsza mlodziez dorasta :/
        • intermasterkalisz Re: Podpalacze zatrzymani!!!!!! 02.06.06, 23:36
          jak w tym wieku zbierałaś `karteczki` to musisz być z roku 1985 :D
          • ksiestwokaliskie Re: Podpalacze zatrzymani!!!!!! 02.06.06, 23:43
            kobiecie się wieku nie wypomina, nie wiesz? :>
          • ebusia_fam_fatal Re: Podpalacze zatrzymani!!!!!! 02.06.06, 23:58
            intermasterkalisz napisał:

> jak w tym wieku zbierałaś `karteczki` to musisz być z roku 1985 :D

pudlo :P :P :P
        • o00 Re: Podpalacze zatrzymani 02.06.06, 23:42
          Jedni w wieku lat 13tu zbierają karteczki, inni uzupełniają katrotekę. :/
    • kaliszanin2 Czy ci podpalacze to tak sami z siebie? 05.06.06, 23:04
      Tacy najwygodniejsi do wynajęcia - dość wyrośnięci, żeby trzymać język za
      zębami, a jednocześnie jeszcze praktycznie niekaralni.
      • a.niech.to Re: Czy ci podpalacze to tak sami z siebie? 06.06.06, 12:57
        Nie masz racji. Są silni tylko w stadku, w pojedynkę dość szybko pękają. I
        bardzo dobrze. Myślisz, że istnieje coś takiego jak praktyczna niekaralność? A
        ostracyzm środowiska, który nierzadko dotyka boleśnie wszystkich członków
        rodziny? To okrutna kara w tak małym mieście, gdzie wszyscy wszystkich znają.
        • ksiestwokaliskie Re: Czy ci podpalacze to tak sami z siebie? 06.06.06, 14:14
          Jaki ostracyzm? Jeżeli pochodzą (co jest bardzo prawdopodobne) z rodzin
          patologicznych, to takie sprawy jak poprawczaki i więzienia to norma i nikogo
          nie dziwi, że co jakiś czas któryś z członków rodziny idzie siedziec :(
          • a.niech.to Re: Czy ci podpalacze to tak sami z siebie? 06.06.06, 19:13
            A zwróć uwagę ja jedną rzecz, jak taki wskazany palcem bądź jego krewniak
            zarobi na chleb? Przecież nie spędzi życia na państwowym wikcie, o to i chorym
            trudno.
            • ksiestwokaliskie Re: Czy ci podpalacze to tak sami z siebie? 06.06.06, 22:07
              oj chyba nie znasz tej sfery - ja znam takich ludzi z różnych perspektyw
              (współpraca w sprawach zawodowych z różnymi instytucjami). Są ludzie grubo po
              czterdziestce (zdrowi!), którzy nie przepracowali więcej niż 5 lat i jeszcze im
              miasto (tak, to niestety prawda!) przyznaje mieszkania! socjal w tym kraju to
              skandal. Znam też młodych, pracowitych ludzi, którym zimą okna zamarzają i
              siedzą pod kocami, tylko nie umieją przyjąc postawy roszczeniowej - czy to jest
              sprawiedliwośc?

Wracając do głównego tematu - rodzinom tamtych gó..arzy nic się nie stanie,
              pewnie jeszcze zostaną pożałowani, że dzieci tak "nieładnie" postąpiły i dostaną
              paczki, by zanieśc im do poprawczaka.
              • a.niech.to Re: Czy ci podpalacze to tak sami z siebie? 06.06.06, 23:19

> oj chyba nie znasz tej sfery - ja znam takich ludzi z różnych perspektyw
                > (współpraca w sprawach zawodowych z różnymi instytucjami). Są ludzie grubo po
                > czterdziestce (zdrowi!), którzy nie przepracowali więcej niż 5 lat i jeszcze
                im
                > miasto (tak, to niestety prawda!) przyznaje mieszkania! socjal w tym kraju to
                > skandal. Znam też młodych, pracowitych ludzi, którym zimą okna zamarzają i
                > siedzą pod kocami, tylko nie umieją przyjąc postawy roszczeniowej - czy to
                jest
                > sprawiedliwośc?
                Nie jest, bez dwóch zdań.
    • intermasterkalisz Re: pożar w centrum Kalisza!!!!!!!1 16.06.06, 00:09
      Na Koszarach wisi tabliczka, że budynek przeznaczony jest do rozbiórki :(
      • ksiestwokaliskie Re: pożar w centrum Kalisza!!!!!!!1 16.06.06, 10:08
        od lat jest tam ta tabliczka.
    • ksiestwokaliskie Znowu to samo :/ 04.04.07, 20:43
      Znów dziś podpalił Koszary. Teraz to już można tam chyba urządzic tylko grillowe
      centrum miasta...
      • kaliszanin2 Pożar - przekręt 04.04.07, 21:00

> Znów dziś podpalił Koszary.(...)

To wygląda na podpalenie w wielu punktach. Najwyraźniej jakiś bezczelny
        przekrętas uważa, że z takimi władzami miasta i takim konserwatorem zabytków da
        się ubić interes, żeby w miejscu pogardzanej przez burzymurka "budy" postawić
        wspaniały pałac handelku i innego geszeftu z blachy falistej.
        • wielkopolskawschodnia Re: Pożar - przekręt 06.04.07, 02:54
          K2, a ciebie to już tylko pożar jest w stanie uaktywnić? :)
          • kalamata99 Re: Pożar - przekręt 06.04.07, 15:23
            No wlasnie, ale za to mlodykalisz jak zniknal tak zniknal, a to on przeciez zaczal ten watek w zwiazku z pierwszym pozarem. Swoja droga faktycznie bardzo podejrzane te pozary.
    • szymkalisz Re: pożar w centrum Kalisza!!!!!!!1 05.04.07, 10:01
      www.tvn24.pl/-1,1501542,,,1,wiadomosc.html
      Odnośnik do TVN 24
      • o00 Re: Pożar w centrum Kalisza 05.04.07, 16:57
        To się już nadaje na poważne postępowanie prokuratorskie.
        Zabytki normalnie nie palą się średnio co pół roku.
      • wielkopolskawschodnia Re: Pożar w centrum Kalisza 06.04.07, 02:51
        miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4040030.html?nltxx=1077859&nltdt=2007-04-06-02-06

Oczywiście nie "koński targ", tylko Koński Targ (Rozmark, Rosmark, Rozmarek,
        Rosmarek, albo Różany Rynek).
        Konserwator, zarówno ten w Kaliszu, jak i ten w Warszawie już się jednoznacznie
        wypowiedział (wypowiedzieli), więc Sztandera znowu majaczy.
        • szycha-ns Re: Pożar w centrum Kalisza 07.05.07, 11:52
          8 Marca 2007 zrobiłem taką oto panoramę koszar:
          www.s36.photobucket.com/albums/e27/alexlie/?
          action=view¤t=koszary.jpg Czy od tego czasu coś się zmieło? Wygląda to
          jeszcze gorzej?
          • ksiestwokaliskie Re: Pożar w centrum Kalisza 07.05.07, 17:01
            Szczerze mówiąc, to wyglądają teraz nieco lepiej, bo robotnicy zdjęli popalone
            resztki dachu i chyba wywieźli częśc gruzu i rupieci.
      • ebusia_fam_fatal Re: pożar w centrum Kalisza!!!!!!!1 07.04.07, 14:21
        o dżizas, jakże to źle wygląda :/
        • wielkopolskawschodnia Re: Pożar w centrum Kalisza 07.05.07, 03:13
          Najprawdopodobniej podpalenie było przyczyną pożaru pałacu w Oporowie:
          miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4108635.html?nltxx=1077859&nltdt=2007-05-07-02-06
          Co to, moda jakaś na podpalanie zabytków!? :> :> :>
          • ok333 Re: Pożar w centrum Kalisza 15.10.07, 23:15
            Mam czarnobiale foty z zamku oporowskiego z 1974-5 roku . A pisze o
            tym zeby upowac ten tematr , bo bedziemy do niego wracac .
            • ksiestwokaliskie Re: Pożar w centrum Kalisza 15.10.07, 23:27
              ok333 napisał:

> Mam czarnobiale foty z zamku oporowskiego z 1974-5 roku . A pisze o
              > tym zeby upowac ten tematr , bo bedziemy do niego wracac .

A ja mam na sobie czarne skarpetki i kupiłem słuchawki do Skype'a za 9.90 (nie
              ma co szaleć;). A piszę o tym, żeby upolować ten temat, bo będziemy do niego
              wracać :))))))
              • wielkopolskawschodnia Re: Pożar w centrum Kalisza 16.10.07, 00:11
                A ja nie napiszę co mam na sobie, żeby nie było do czego wracać.
                (Napiliście się czegoś!?)

Poza tym rozwiązanie problemu koszar będzie trudną sprawą dla TOnZu.
                • ksiestwokaliskie Re: Pożar w centrum Kalisza 16.10.07, 00:20
                  wielkopolskawschodnia napisał:

> A ja nie napiszę co mam na sobie, żeby nie było do czego wracać.
                  > (Napiliście się czegoś!?)
                  >
                  > Poza tym rozwiązanie problemu koszar będzie trudną sprawą dla TOnZu.

Jaki problem? Kilofy i młoty w dłonie. Później wjeżdżamy taczkami i
                  odgruzowujemy. Następnie z kupy gruzu wybieramy całe cegły i stawiamy koszary od
                  fundamentu wzwyż. Z braku cegieł dobierzemy sobie te z zawalonego dworku Pedów,
                  ewentualnie może coś się do tego czasu zawali? w Kaliszu wszystko jest możliwe.
                  Znam się na demolowaniu budynków oraz budowie. Mogę być Waszym brygadzistą (ale
                  u mnie nie ma picia w pracy!). Zapewniam też cześć narzędzi (mam chyba 2 kilofy,
                  kilka szpadli i łopat oraz młotki, no i co najważniejsze - taczkę), ale musicie
                  sobie odebrać z narzędziowni (mieści się niedaleko autostrady A4).

A tak całkiem serio to nic nie piłem (nie wiem jak ok333), ale trzeba się czasem
                  pośmiać:)
                  • ok333 Re: Pożar w centrum Kalisza 17.10.07, 00:29
                    Ja mam Jadzie , mam prawo i nie mam prawka , heheh . Sliwowka
                    Sadecka - vol.59 jest wyborna , lecz nie dla LiDu !!! A ostatni sie
                    racze ukrainska , bo mamuska po Bieszczadach chodzila .
                    • ok333 Re: Pożar w centrum Kalisza 17.10.07, 10:28
                      ok333 napisał:

> Ja mam Jadzie , mam prawo i nie mam prawka , heheh . Sliwowka
                      > Sadecka - vol.59 jest wyborna , lecz nie dla LiDu !!! A ostatni
                      sie
                      > racze ukrainska , bo mamuska po Bieszczadach chodzila .

Bylbym zapomnial o mojej dewizie zyciowej :

,,Zbyt malo i zbyt duzo - psuja kazda rzecz''
                      • wielkopolskawschodnia Re: Pożar w centrum Kalisza 17.10.07, 11:43
                        Eeej, na takie pierdu-piedru to może załóżcie sobie osobny wątek, hm?
    • kaliszanin2 Znowu pożar przy Babinej 15.03.08, 18:25
      www.rc.fm/informacje/?id_informacje=26802
      Niezbyt sensacyjna wiadomość, chociaż na pewno ciężka strata dla
      lokatorów. Natomiast żenująca polszczyzna relacjonującego
      dziennikarza, według którego zdarzenie miało miejsce przy ul. Babina.

Ten Babin to potwór, kaliski Jożin, który kiedyś mieszkał w Babince
      i pożarł wszystkich kaliskich dziennikarzy z wyjątkiem analfabetów.
      Może by tego Babina jakoś wylansować?
      • kaliszanin2 Re: Znowu pożar przy Babinej 15.03.08, 18:28
        kaliszanin2 napisał:

> (...) Babin (...) kaliski Jożin, który kiedyś mieszkał w Babince
        > i pożarł wszystkich kaliskich dziennikarzy z wyjątkiem
        analfabetów.
        > Może by tego Babina jakoś wylansować?

Może ktoś z WP-A mógłby napisać piosenkę o Babinie?
      • kaliszanin2 Jożin z Babin 16.03.08, 00:16
        Przytaczam całą dyskusję z RC. Potem mogłaby zaginąć. Po
        uporządkowaniu:

Pożar mieszkania w kamienicy przy ulicy Babina w Kaliszu. Z
        nieustalonych jeszcze przyczyn spłonęła kuchnia. W akcji
        uczestniczyły trzy jednostki straży pożarnej. W czasie zdarzenia
        lokatora nie było w mieszkaniu. Nie trzeba było też ewakuować
        pozostałych mieszkańców kamienicy. W tej chwili trwa oddymianie
        pomieszczeń i szacowanie strat. Przez kilkadziesiąt minut na tej
        ulicy mogą wystąpić utrudnienia w ruchu.

figiel@rc.fm

Najnowsze komentarze (4) Dodaj komentarz

k2
        Pewnie Babin podpalił. Talenty dziennikarskie w pełnej okazałości.
        2008-03-15 18:09

k2
        Babin to zły duch kaliskiej polszczyzny.
        2008-03-15 18:11

k2
        Babin - kaliski Jożin. Kiedyś mieszksał w Babince. Pożarł wszystkich
        kaliszan z wyjątkiem analfabetów.
        2008-03-15 18:13

sobieray
        Bo figiel polegana tym ,ze redaktor to jozin z babin :)
        2008-03-15 21:48
        • wolf2007 Re: Jożin z Babin 16.03.08, 00:20
          nie bardzo rozumiem o co jest cale zamieszanie
          • kaliszanin2 Re: Jożin z Babin 16.03.08, 00:24
            wolf2007 napisał:

> nie bardzo rozumiem o co jest cale zamieszanie

O to, że Babin jest z jożin. :)
            • wolf2007 Re: Jożin z Babin 16.03.08, 00:34
              no to sie dowiedzialem wszystkiego eh
              • ok333 Re: Jożin z Babin 16.03.08, 15:47
                wolf2007 napisał:

> no to sie dowiedzialem wszystkiego eh

To nie koniec . Ten figlarny jozin jest z Babin :)>).
                • ok333 Re: Pozar z Babin 16.03.08, 21:08
                  Czy juz ten pozar opanowali, ugasili ?
            • wielkopolskawschodnia Re: Jożin z Babin 17.03.08, 03:12
              Tyle się mówiło o ulicy Babinej, Kościelniak tyle pisał, i d*pa, na
              nic wszystko. No Jożin z Babin po prostu :).
      • ksiestwokaliskie Re: Znowu pożar przy Babinej 17.03.08, 19:30
        kaliszanin2 napisał:

> Ten Babin to potwór, kaliski Jożin, który kiedyś mieszkał w Babince
        > i pożarł wszystkich kaliskich dziennikarzy z wyjątkiem analfabetów.
        > Może by tego Babina jakoś wylansować?

Jesteś moim idolem! :)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka