Dodaj do ulubionych

Zburzą Dworzec PKS-u!!!

20.06.06, 09:54
Kaliski biznesmen zamierza kupić teren PKS-u wraz z całą infrastrukturą i
przeznaczyć go na działalność komercyjną. Procedury już ruszyły.

Zmiany zapewne nie nastąpią szybko, bowiem w sprawie zbycia należącego do
państwa terenu musi wypowiedzieć się najpierw Ministerstwo Skarbu, a w
sprawie jego zagospodarowania -Urząd Miejski. Dyrekcja PKS w Kaliszu ocenia ,
że procedury potrwają około 2 lat. Dworzec zostanie przeniesiony bliżej ul.
Wrocławskiej, natomiast aktualna infrastruktura zostanie zburzona. Co
powstanie w tym miejscu? Tego jeszcze nie wiadomo. W przyszłości nieopodal
przebiegać ma kolejny odcinek Trasy Bursztynowej, dlatego teren położony
dodatkowo przy drodze krajowej będzie łakomym kąskiem dla inwestorów.
Niewykluczone że potencjalny nabywca - jeden z kaliskich biznesmenów
przeznaczy go na budowę hipermarketu.

SFK
Obserwuj wątek
    • kaliszanin2 Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 20.06.06, 11:43
      Może być i hipermarket, byle nie blaszak! Ten punkt to brama śródmieścia,
      powinnny tam już być jakieś efektowne obiekty.
    • ksiestwokaliskie Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 18:02
      Pewnie dworzec stanąłby w miejscu "burdelu" gdzie aktualnie można pograc w
      paintballa. Ale market na miejscu obecnego dworca? chyba kogoś pogięło. Zresztą
      ten teren jest za mały na hipermarket. Jakaś kilkukondygnacyjna galeria
      (ewentualnie z biurami) z podziemnym garażem to co innego.
      • mlodykalisz Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 18:02
        jakiś biurowiec, budynek handlowo-usługowy, minimum 5 pięter :)
        • ksiestwokaliskie Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 18:08
          byle coś efektywnego, by nie trzeba się było wstydzic przed podróżnymi
          przejeżdżającymi przez Kalisz.
          • mlodykalisz Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 18:10
            no dokładnie. Lokalizacja jest wprost idealna... myśle że to będzie baaardzo
            łakomy kąsek dla potencjalnych inwestorów. Chyba to jest najlepszy teren pod
            jakąś inwestycje w Kaliszu. Mimo że około 2km od Centrum to myśle że
            zainteresowanie bedzie duze... oby tym razem udało się tam coś "fajnego"
            pobudowac...
    • mlodykalisz Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 18:06
      np. nie obraziłbym sie gdyby tam powstało zamiast marketu jakieś multikino...
      lokalizacja wprost idealna... ewentualnie "Focus Park" :)
      • ksiestwokaliskie Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 18:10
        dobra koncepcja, tylko czy ten biznesmen okaże się na tyle rzutki, by nie
        odwalic popeliny w stylu biurowców na Górnośląskiej czy innych.
    • mlodykalisz Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 18:07
      Ale pewnie powstanie trzecie Tesco =]
      • ksiestwokaliskie Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 18:09
        wszystko możliwe, nowa strategia Tesco zakłada masowe tworzenie sklepów a'la
        "osiedlowe"...
    • asiasia1 Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 21:00
      Dworzec Pks-u bedzie wybudowany na ul. wrocławskiej tam gdzie znajduje sie
      parking, a podobno na miejscu obecnego dworca ma byc MC DONALD'S.
      • mlodykalisz Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 21:34
        Kolejny Mc Donald`s? przecież w Galerii Kalisz też ma być następny :>
        • ksiestwokaliskie Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 21:37
          Jakieś plotki. Prędzej niż za 2 lata tam się nic nie zmieni a już by było
          wiadomo, że będzie tam McGó.., heh.
          • mlodykalisz Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 21:38
            może się też okazać że w Galerii Tęcza będzie też mc donald i może jeszcze mc
            donald`s przy Media Markcie :P
            • ksiestwokaliskie Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 21:39
              i jeszcze McD na balkonie u sąsiada ;)
              • mlodykalisz Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 21:41
                Może przy okazji ktoś zainteresuje się dworcem PKP, bo jak narazie to tylko
                stoi i straszy popadając w ruine :>
              • ok333 Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 22:36
                Czyli McGie totalnie zasmrodzi nam miasto przepalonym olejkiem.Wystarczy
                przejsc sie Sadowa od kladki w kierunku Alei.
          • asiasia1 Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 21:41
            musimy byc cierpliwi bo moze dworca jednak nie wyburzą :-D, ale powiem szczerze
            że ja już wiedziałam z 2 tygodnie wczesniej o tym fakcie że dworzec wyburza
            zanim pojawiła się informacja w gazecie , ale niechciałam robić zamętu bo i tak
            by niket nie uwierzył
            • mlodykalisz Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 21:42
              asiaasia a skąd wiedziałaś ?:) i co niby miałby tam powstać ale tak bez
              ściemy!!!

ja chcę Multikino:)
              • asiasia1 Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 21:54
                powiedzmy że mam tam "swoich ludzi" :-D i mi powiedzieli że MC donald's ale czy
                to prawda to niewiem ale napewno prawda jest ze powstanie na wrocławskiej tam
                gdzie jest parking
    • mlodykalisz Trasa Bursztynowa 2 etap 22.06.06, 21:45
      a jeśli już jesteśmy w tych okolicach to już wiadomo że Trasa Bursztynowa nie
      będzie poszerzona o kolejne 2 pasy. A II etap trasy bursztynowej też będzie 1
      pasmówką... (miał być dwu), ale nie ma tam dużego natężenia ruchu.

Licze na to że tę kase która mieli wydać na kolejne dwie nitki BUrsztynowej,
      przeznaczą na dwie kolejne nitki Trasy Stanczukowskiego, choć nie wiadomo kiedy
      powstanie 2 etap bo całe procedury muszą zaczynać od nowa , bo mieszkańcy
      TYŃCA , głównie ul. Niemojowskich nie zgodzili się aby 2 etap Stanczukowskiego
      przebiegał tak jak zaplanowano :>
      • ksiestwokaliskie Re: Trasa Bursztynowa 2 etap 22.06.06, 21:52
        mlodykalisz napisał:

> a jeśli już jesteśmy w tych okolicach to już wiadomo że Trasa Bursztynowa nie
        > będzie poszerzona o kolejne 2 pasy. A II etap trasy bursztynowej też będzie 1
        > pasmówką... (miał być dwu), ale nie ma tam dużego natężenia ruchu.

I się miasto obudzi z ręką w nocniku jak w przypadku Podmiejskiej i
        Stańczukowskiego - zapchanych ciągle ulic.

> Licze na to że tę kase która mieli wydać na kolejne dwie nitki BUrsztynowej,
        > przeznaczą na dwie kolejne nitki Trasy Stanczukowskiego, choć nie wiadomo kiedy
        >
        > powstanie 2 etap bo całe procedury muszą zaczynać od nowa , bo mieszkańcy
        > TYŃCA , głównie ul. Niemojowskich nie zgodzili się aby 2 etap Stanczukowskiego
        > przebiegał tak jak zaplanowano :>

Projekt obwodnicy w tym miejscu istniał już w latach 70-tych i ci, co tam się
        budowali wiedzieli o tym, a teraz protestują - obłudnicy. Coś jak w przypadku
        Ogrodów - nie wiem jak jest teraz, ale jeszcze kilka lat temu narzekali
        mieszkańcy tej dzielnicy, że piwnice mają zalewane. Jednak dobrze wiedzieli, że
        to tereny podmokłe i mimo administracynego zakazu podpiwniczania domów - robili
        to, tworząc z czasem spore osiedle.

Chory kraj... może ja też się pobuduję w miejscu gdzie ma iśc jakiś fragment
        obwodnicy i poprotestuję sobie?
    • mlodykalisz Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 21:54
      od razu kojarzy mi się piosenka Sidneya Polaka - "Chorwat" :P
      • ksiestwokaliskie Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 21:57
        a co to ma wspólnego z tym tematem?
        • mlodykalisz Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 21:58
          To się tyczy tego co napisałeś, o strajkach ludzi o ich bezmyślności...
          realistyczna wizja POLAKA!!!
          • ksiestwokaliskie Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.06.06, 22:01
            mi to się bardziej z filozofią Kalego kojarzy, a raczej z jej luźną interpretacją :/
            • mlodykalisz N e w s y ! 27.06.06, 15:04
              "Zainteresowany kupnem dworca PKS kaliski biznesmen zaprzeczył doniesienom,
              jakoby na tym terenie zamierzał budować hipermarket. - Mogę powiedzieć tylko
              tyle, że będzie to coś niezwykle atrakcyjnego, czego jeszcze w Kaliszu nie ma."

SFK
              • ksiestwokaliskie Re: N e w s y ! 27.06.06, 15:51
                pożyjemy, zobaczymy czy nie będzie to coś pachnącego prowincjonalizmem...
                • mlodykalisz Re: N e w s y ! 27.06.06, 16:13
                  Mam nadzieje że to na prawdę będzie coś godnego uwagi
                • mlodykalisz Re: N e w s y ! 27.06.06, 16:13
                  jakieś 10 salowe multikino np :D
                  • paul50 Re: N e w s y ! 27.06.06, 22:51
                    a ja mam nadzieję że zostanie tak jak jest obecnie.Przesuwanie dworca o 100m to strata pieniedzy.Nie wiem skąd roją sie w glowach tak chore pomysły.Niech sobie dyrekcja PKS-u sprzeda teren przy Wroclawskiej a pieniadze w ten sposób pozyskane przeznaczy na zakup nowych autobusów a nie budowę nowego dworca.

• target85 Re: N e w s y ! 27.06.06, 23:54
                      strata pieniędzy.. hmm.. a dla kogo owa strata bo nie sczaiłem??
                      • paul50 Re: N e w s y ! 28.06.06, 07:21
                        a co za róznica ?na nowy dworzec trzeba władowac kasę

Fatalna pomyłka sprzed 100 lat ?To nie byla pomyłka tylko okres zaborów i nie bylo wplywu na lokalizacje dworca.Sukcesem jest ze wogóle powstała stacja w Kaliszu.
                        • wielkopolskawschodnia Re: N e w s y ! 28.06.06, 13:34
                          paul50 napisał: "Sukcesem jest ze wogóle powstała stacja w Kaliszu".

Przypomnę, że dworzec kolejowy w Kaliszu był stacją DOCELOWĄ wybudowanej wtedy
                          Drogi Żelaznej Warszawsko-Kaliskiej (już sama nazwa kolei powinna wszystko
                          wyjaśnić). Zatem twierdzenie Paula jest z gruntu fałszywe: bo czy mozna było
                          budować kolej w Warszawy do Kalisza bez dworca w Kaliszu!?

Dworce DŻWK są położone źle (to znaczy peryferyjnie względem centrów miast) -
                          dotyczy to nie tylko dworca w Kaliszu (gdzie fatalne położenie dworca można by
                          tłumaczyć ukształtowaniem terenu - Śródmieście leży bowiem na dnie pradoliny
                          Prosny), ale także innych stacji DŻWK, takich jak Łowicz Kaliski czy Łódź
                          Kaliska (gdzie nie było przecież żadnych tego typu uwarunkowań topograficznych).

Wydaje mi się, że Paul prezentuje typowy dla kaliszan, a pełen nieuzasadnionych
                          kompleksów sposób myślenia, który można by scharakteryzować jednym zdaniem,
                          mianowicie: "Bogu dziękować, że w ogóle coś u nas jest!".

Zastanawia mnie z czego takie podejście do samych siebie i swojego miasta
                          wynika. Z poznańskiej propagandy? Z niewiary w siebie? Z upadku miasta po 1914?
                          Z nieznajomości ogromnego znaczenia (historycznego, gospodarczego, kulturowego)
                          Kalisza w dziejach naszego kraju? Hm? No bo z czego?
                          -----
                          • paul50 Re: N e w s y ! 28.06.06, 18:16
                            Zapewniam Cię ze nie jestem żadnym zakompleksionym kaliszaninem.Jak slusznie zauwazyłes wydaje Ci się.O nieznajomośc historii moge równiez Ciebie posądzić.Poczytaj trochę to sie dowiesz dlaczego dworzec wybudowano 2 km od miasta.
                            Taki maly cytat ze strony Starego Kalisza: "Miejscowe władze już od połowy XIX w. pertraktowały z niechętnymi władzami rosyjskimi w sprawie połączenia Kalisza z siecią kolejową funkcjonującą na obszarze Rosji i podporządkowanego jej Królestwa. Wreszcie 28 lutego 1898 r. car podpisał decyzję o budowie kolei, a 14 kwietnia 1900 r. oficjalnie zatwierdził przygotowane projekty techniczne. Zdecydowano się na połączenie miasta z Warszawą"

Jak widzisz mozna z tego wnioskować to co napisałem :dobrze ze wogole mamy połaczenie kolejowe.
                            Wybudowanie nowego dworca PKS w pobliżu dworca PKP było wiec jedynym sensownym rozwiązaniem.Mialo to ulatwić pasażerom przesiadanie sie z jednego środka lokomocji na drugi.Dzisiaj to nie jest zaden argument bo przez Kalisz przejeżdza bodajże 15 pociągów na dobę ale 30 lat temu gdy rozpoczeto budowe dworca sytuacja wyglądało nieco inaczej.

Ja tylko twierdzę że nie ma potrzeby wydawanie pieniędzy na budowe nowego wcale nie byłbym taki pewien czy lepszego (raczej mniejszego) nowego dworca PKS.
                            Zresztą dopóki nie ma konkretow w tej sprawie to możemy sobie tylko gdybać.

• ok333 Re: N e w s y ! 01.07.06, 13:13
                            Nie sadzisz WW , ze taka lokalizacja dworcow DZW-K ( i nie tylko tej
                            drogi ) .to carska strategoa wojskowa. W razie buntu latwo bylo oddzialy wojska
                            szybko przemiescic i wyslac cichcem przeciw zbuntowanym
                            • jasiek53 Re: N e w s y ! 03.07.06, 14:17
                              W Sieradzu dworzec kolejowy też powstał wtedy dobre 2 km od centrum!
                              taka była właśnie ówczesna polityka władz carskich
                              pozdro!
                    • wielkopolskawschodnia Re: N e w s y ! 28.06.06, 01:00
                      1. Dworzec jest niefunkcjonalny.
                      2. Dworzec jest ekstremalnie brzydki.
                      3. Dworzec jest położony w fatalnym miejscu: przyjezdni muszą dojeżdżać (!) z
                      dworca do Śródmieścia (paranoja na skalę krajową).
                      4. Wybudowanie nowego dworca 100 metrów dalej (dalej od Śródmieścia, hehehe)
                      niczego nie zmieni.
                      5. Ulokowanie dworca autobusowego obok fatalnie położonego dworca kolejowego
                      było kontynuacją fatalnej pomyłki sprzed 100 lat - nikt dotychczas głośno chyba
                      o tym nie powiedział.
                      6. Miastu potrzebny jest dworzec międzyregionalnej komunikacji autobusowej
                      czynny także w nocy.
                      7. Na samą myśl o tym, jakie kolejne architektoniczne monstrum może znowu
                      powstać w Kaliszu, chce mi się wołać: Finis Calisiae!
                      • narcyz19 Re: N e w s y ! 28.06.06, 02:00
                        no tak znowu jakas bzdurka pewnie goiscia z ostrowa a wiec tak
                        1 dlaczego nie funkcjonalny bo jakos nie podales nic konkretnego
                        2 nie jest brzydki w porownianiu do innych dworcow w polsce mozna powiedziec ze
                        nawet jest bardzo ladny dobrym przykladem brzydoty sa dworce w ostrowie czy
                        poznaniu
                        3 od kiedy to dworzec lezy w srodmiesciu co? chyba nigdy w kaliszu nie byles ze
                        takie pierdoly zalosne piszesz o tej paranoi na skale krajowa tez przykladowo
                        ten w ostrowie jest blizej centrum niz kaliski a zobacz tez gdzie lezy dworzec
                        w poznaniu a potemn dopiero powiedz cos
                        5 dworzec kolejowy nie byl fatalnie polozony jak na tamte czasu byl w sam raz
                        bo tam bylo duzo pustych terenow a latwy dojazd tylko potwierdza trafnosc
                        polozenia Fakt ze w latach 50tych warszawa planowala wybudowanie nowego dworca
                        kolejowego w kaliszu razem z wezlem gdyz wezel w malym ostrowie byl nielogiczny
                        ale niestety poznan nie dal na to pieniedzy bo sie bal rozwoju miasta
                        6 no ten dworzec dobrze spelnia swoja role jest duzy i nie widac powodu zeby
                        budowac cos co juz jest
                        7 idiotyczny punkt wiec i bez komentarza
                        • target85 Re: N e w s y ! 28.06.06, 10:11
                          płakać się chce jak się czyta takie komentarze! jeśli jest ktoś, dzięki którego
                          pieniądzom pks-owi kaliskiemu uda się zbudować coś nowocześniejeszego i jeszcze
                          dodatkowo mu z tej transakcji coś zostanie to nad czym się zastanawiać??? co to
                          za komunistyczne myślenie?
                          • narcyz19 Re: N e w s y ! 30.06.06, 01:20
                            No popierwsze to co piszesz nie ma wiele wspolnego z tym co on napisal i z tym
                            co ja podsumowalem.A wiec na dzien dobry idz do podstawowki moze cie naucza
                            rozumiec tekst.I tak wogole to nie wiem po co tu siedzisz ostrowiaku udajesz
                            madrzejszego niz jestes?
                        • wielkopolskawschodnia Re: N e w s y ! 28.06.06, 12:32
                          Narcyz, jeśli na forum Kalisza będziesz stosować tę samą retorykę (tak bliską
                          retoryce Sectora), jaką stosowałeś dotychczas na forum Aglomeracja (na którym
                          czasem cię broniłem), to także tutaj nikt cię poważnie traktować nie będzie.
                          -----
                          • narcyz19 Re: N e w s y ! 30.06.06, 01:15
                            To nie jest moja wina ze ty same glupoty piszesz kaliski dworzec jest w
                            srodmiesciu?????????Czlowieku byles chociaz w Kaliszu?? Takie gnioty piszesz a
                            do ludzi masz pretensje
                      • kalamata99 Dworce kaliskie 29.06.06, 17:43
                        Narcyz19 uchodzi wprawdzie za trolla (przynajmniej na forum Ostrowa), ale w zasadzie ma racje. Dworzec PKS jest OK i lokacja kolo PKP ma, a przynajmniej miala sens w czasach, gdy jezdzilo sporo pociagow i mieszkancy roznych Turkow, Stawiszynow czy Pleszewow przesiadali sie z PKS na PKP lub odwrotnie. Nie bardzo wiem, gdzie w srodmiesciu mozna by umiescic dworzec autobusowy. Juz taki kiedys byl przy Liceum Asnyka i to bylo fatalne. Jesli chodzi o zbudowanie dworca Kolei Warszawsko-Kaliskiej z dala od miasta, tak jak to bylo tez w Lowiczu i gdzieindziej, to bylo to podyktowane wzgledami strategicznymi wojsk carskich. W rezultacie jednak doprowadzilo do rozwoju miasta w kierunku zachodnim.
                        • narcyz19 Re: Dworce kaliskie 30.06.06, 01:17
                          Wiesz nie tio zebym sie tym przejmowal.Na forach gdzie wiekszosc siedza
                          ostrowiaki to powazanie maja idioci ktorzy tylko potrafia bezmyslnie jechac na
                          Kalisz i przescigaja sie w durnotach wypisywanych w swoich postach typu jaki to
                          ostrow piekny wielki.
                          • mlodykalisz NOWA galeria handlowa?????????? 30.06.06, 09:50
                            "ZK" donosi że najprawdopodobniej w miejscu tego dworca wyrośnie kompleks
                            uslugowo-handlowy z centrami kultury i rozrywki jakie funkcjonują m.in w
                            Poznaniu czy Warszawie..."
                            • o00 Re: N e w s y ! 30.06.06, 14:29
                              Ale jakie centrum jak w "Poznaniu czy Warszawie"? Jakaś nazwa?

Bo jak znam "Życie Kalisza", to Pod Zegarem jest dla nich takim samym centrum
                              handlowym jak Złote Tarasy czy Stary Browar... :D Pismakowa pisanina...
                              • mlodykalisz Re: N e w s y ! 30.06.06, 14:37
                                Nie nie... dla nich już Rogatka jest na miare Galerii Dominikańskiej we Wrocku,
                                a Pod Zegarem to już identyko Galeria Mokotów... :P
    • ksiestwokaliskie Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 21.11.06, 17:02
      Minister Skarbu wyraził zgodę na sprzedaż terenów PKSu, zatem pewnie na wiosnę
      wjadą tam buldożery. Jeśli do tego dojdzie budowa drugiej nitki Trasy
      Bursztynowej, to będzie w tych rejonach wielki plac budowy.
      • mrdj1 Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 21.11.06, 17:09
        Ale chyba zanim zburzą ten dworzec to będą musieli postwaić nowy. Więc to
        pewnie potrwa jakieś 2-3lata zanim go zburzą. Cieawe co powstanie w miejscu
        tego dworca. Lokalizacja wprost idealna. Duże osiedla, blisko dworca PKP, Trasy
        Bursztynowej.
        • ksiestwokaliskie Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 21.11.06, 17:24
          Nowy dworzec postawią raz dwa - ma byc mniejszy niż obecny, bo ten wielki moloch
          jest niepotrzebny. A na miejscu starego dworca, ma powstac coś - co jak mówi
          pewien lokalny biznesmen, który ma przejąc te tereny - czego jeszcze w Kaliszu
          nie było. Jeżeli to jest ten sam (a tak ptaszki cwierkają), który postawił te
          brzydkie klocki na Górnośląskiej, to ja dziękuję.
    • narcyz19 Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 21.11.06, 23:02
      Boshe co sie w tym kraju wyrabia jakis biznesmenik chce wykupic dworzec i
      jakies badziewie wybudowac? takie bzdety to chyba tylko w polsce sie moga
      dziac.To moze ktos niech wykupi ratusz i tam wybuduje kolejnego badziewnego mc
      d ze sztucznym zarciem.Co oni chca zbudowac za dworzec na takim malym placu?
      tragedia oby nic z tego nie bylo
      • mrdj1 Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.11.06, 18:12
        Przecież, ten obiekt ma budować ktoś inny niż pan Mazek. (OBY!!!!!!), a
        nieoficjalnie mówi się tam o centrum handlowym z multikinem. Pożyjemy,
        zobaczymy, raczej sceptycznie bym podchodził do tych informacji, póki nie ma
        jeszcze żadnych konkretów i póki budowa się nie rozpoczęła.
        • paul50 Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 22.11.06, 23:49
          Tereny dworca sa napewno bardzo atrakcyjne dlatego szkada byloby je zmarnować na jakąś pseudoinwestycję.Prawde mówiąć początkowo sceptycznie odnosiłem sie do budowy nowego dworca.Jednak kiedy zobaczyłem nowy dworzec PKS w Krakowie zmieniłem zdanie na ten temat.Poprostu standardy sie trochę zmieniły i nie wielkośc ale funkcjonalność ma znaczenie chociaz kaliski dworzec nie wydaje sie jakims olbrzymem.Nie tyle budynek co pewnie cały teren dworca jest problemem bo jest faktycznie spory i nie ma mozliwości wydzierżawienia poszczególnych niewykorzystanych jego częsći.To pewnie skloniło PKS do sprzedaży całego terenu.

• narcyz19 Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 28.11.06, 18:16
            No tak zeby poswiecic dworzec to musi byc naprawde jakas ssuper dobra
            inwestycja np wielkie multikino bo szkoda by go bylo dla jakiegos marketu
            nastepnego.Natomiastnie zgadzm sie z twierdzeniem ze duze dworce sa
            niefunkcjonalne.Tak to mozna myslec krotkoterminowo.A wyobrazmy sobie ze kalisz
            odzyskuje pozycj stolicy ze miasto sie stale powieksza rosna nowe inwetstycje
            coraz wiecej ludzi dojezdza do miasta.Jak w takim razie taki maly dworzec
            mialby spelnic odpowiednia role????A jak sie za iles lat okaze ze za maly jest
            to co znowu burzymy i nastepny budujemy???? a przeciez sa inne miejsca tez
            bardzo dobre na inwestycje typu miltikino ba nawet moim zdaniem lepsze np kolo
            stanczukowskiego masa miejsca na budynki i parkingi.Zamiast cos burzyc
            bezsensownie trzeba pomyslec
        • narcyz19 Re: Zburzą Dworzec PKS-u!!! 28.11.06, 18:11
          no gdyby tam mialo byc jakies wielkie multikino to jeszcze bym nie zalowal ale
          obawiam sie tylko zeby nie zburzyli dworca dla jakiegos niepotrzebnego nikomu
          g......
    • ksiestwokaliskie Jest już przetarg... 07.12.06, 22:33
      ...na wykonanie projektu nowego dworca. Termin otwarcia ofert - 20 grudnia. Tu
      macie konkrety:
      inwestycje.kalisz.fastom.pl/viewtopic.php?t=506&postdays=0&postorder=asc&start=20
      • o00 Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 00:07
        Nie wiem, ale dla mnie jakoś burzenie tego dworca stało się bez sensu...
        • ksiestwokaliskie Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 00:13
          Czemu? Dworzec i zajezdnia stały się niefunkcjonalne, są zresztą zdewastowane
          (mam na myśli stanowiska z których odjeżdżają busy oraz nawierzchnię). Wielki
          dworzec jest też niepotrzebny - ludzie nie czekają masowo godzinami na busy bo
          kursują one często, przychodzi się na określoną godzinę, a i busy zatrzymują się
          w mieście w 2 czy 3 miejscach, więc dworzec jest im niepotrzebny. Obok znajduje
          się nieco mniejszy teren należący do PKSu. Na całej operacji firma ma zarobic i
          przeznaczyc zysk na rozbudowę taboru, więc cała operacja ma sens ekonomiczny.
          Miejmy tylko nadzieję, że nabywca terenów po obecnym dworcu nie zbuduje tam
          jakiejś kiszki - o ty tylko się należy martwic.
          • no_nick mazek plaza 4 08.12.06, 11:52
            Szanowni nie zapominajcie,że to Kalisz.Przetarg został ogłoszony,kiedy już
            wiadomo,kto wygra.W normalnym mieście tak atrakcyjny teren miałby chociaż cień
            szansy żeby trafić do ECE (galeria łódzka,nowe miasto kraków) lub do ludzi od
            focusów (bydgoszcz,rybnik) czyli do operatorów dobrych i ŁADNYCH centrów
            handlowych - jakby to dobrze sprzedać to jeszcze układ komunikacyjny by
            przebudowali w pakiecie - tak jak ECE chce na terenie dworca PKS w Poznaniu,ale
            Grobelny nie chce się zgodzić,bo Kulczykowy browar jest zbyt blisko.
            Ale tu ??? W Pechęrzewie ? Po co się wysilać ?? Żałość.
          • o00 Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 12:13
            Kiedy rozważano przebieg Trasy Bursztynowej wciąż słyszeliśmy, że nie można jej
            zbudować po ludzku, prosto, łącząc z ul. Podmiejską, tylko trzeba wyginać w
            esyfloresy ul. Dworcową, bo stoi dworzec i ruszyć go nie można. Aż tu nagle
            okazało się, że można, i to wcale nie dlatego, żeby nie wyginać Trasy. Dziwne.
        • narcyz19 Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 15:37
          Bo to jest bez sensu mamy fajny dworzec w dobrym miejscu a oni chca jakas klite
          zbudowac i to na wroclawskiej na zadupiu ciekawe jak stamtad ludzie beda
          odjezdzac autobusami
          • ksiestwokaliskie Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 15:41
            Wrocławska zaczyna się tam, gdzie kończy się Górnośląska. Czyli najprościej
            mówiąc, nowy dworzec powstanie 200 metrów dalej, po drugiej stronie tej małej
            uliczki (która jest jakby przedłużeniem Podmiejskiej).
            • o00 Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 15:59
              Absolutnie zgadzam się z Narcyzem. Szczytem głupoty jest burzyć dobry dworzec
              tylko po to, żeby wybudować gorszy (zapewne mniejszy i brzydszy, bo przecież
              kasa jest kasa, i tylko to się liczy). Mankamentem obecnego dworca PKS jest
              jego peryferyjne względem Śródmieścia położenie. Pomysł budowania nowego dworca
              jeszcze dalej od Śródmieścia (obojętnie, czy 1 metr czy 1.000 metrów dalej)
              jest po prostu niemądry. Niemądre jest też zachowanie prezydenta miasta,
              któremu cała ta sprawa wydaje się wisieć i dyndać.

Ta "mała uliczka", to też jest Podmiejska.
              • narcyz19 Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 16:11
                Dokladnie jak mowisz.Po co budowac dworzec jak juz mamy?Chociaz akurat jezeli
                chodzi o polozenieto sie nei zgadzam jest bardzo dobre.Dworzec znajduje sie
                okolo 2 km od centrum ale ma dobre polaczenia komunikacji miejskiej.Chcialbym
                zauwazyc ze w innych miastach (przynajmniej tych co je znam) dworce nie sa
                budowane w centrum bo i po co?Przykladem moze byc chociazby poznan.Pozatym
                jakos sie tak przyjelo ze dworce pksu sa obok dworcow kolejowych.
                • o00 Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 16:13
                  Jak to "bo i po co"!?
                  • narcyz19 Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 16:16
                    Chciazby dlatego ze cetra mias sa bardzo zatloczone i nie ma sensu ladowac
                    autobusy tam.osobiscie uwazam ze dworzec powinien byc w miejscu takim gdzie
                    jest latwo dojechac z kazdej czesci miasta(nasz jak najbardziej spelnia te
                    wymogi)
                    • o00 Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 16:19
                      Poczytaj trochę o ekonomice transportu osobowego. Dobrze ci to zrobi.
                      • narcyz19 Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 16:41
                        No wiesz z racji wyksztalcenia to akurat na ekonomi sie znam :)
              • intermasterkalisz Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 20:16
                Podmiejska powinna biec właśnie dalej częściowo przez teren obecnego dworca,
                następnie pod (tunelem) lub nad (estakadą) torami. Następnie przecinać Obozową i
                dalej rozbudowaną Piwonicką iść przez Sulisławice nowo zbudowanymi traktami i
                rozbudowaną ul. Wenedów tworzyć wylotówkę na Grabów. Odciążyło by to ruch na
                Częstochowskiej, która obecnie pełni taką funkcję. Poza tym taka droga
                uatrakcyjniłaby Sulisławice pod względem inwestycyjnym.
                • o00 Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 20:38
                  Dokładnie tak!
            • narcyz19 Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 16:07
              Ale gdzie tam ma byc dworzec? na tym malym placyku gdzie kiedys stala taka
              rudera?przeciez zaraz za tym sa jakies parkingi i widac ze cos sie tam dzieje
              wiec pytam sie gdzie?
              • ksiestwokaliskie Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 17:09
                Cały ten teren gdzie stoją rudery i parkingi czy coś takiego, to właśnie to miejsce.
                • paul50 Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 18:23
                  Wszystkich przeciwników małych dworców zapraszam do Krakowa.Zobaczycie jak może wygladać nowy,mały ale funkcjonalny obiekt.Na pczatku równiez byłem przeciwny burzeniu tego co dobre ale zmieniłem zdanie.Mnie nie martwi to ze nowy dworzec bedzie gorszy od obecnego bo zapewne tak nie bedzie.Martwi mnie bardziej żeby na tych atrakcyjnych terenach nie powstał jakiś straszak ktory bedzie witał kolejne pokolenia kaliszan.

P.S. A tak prywatnie to myślę ze tereny nabył ktoś tylko po to aby na nich nieźle zarobić.O placach przy dworcu pisała Maria Dąbrowska w "Nocach i dniach";)
                  • narcyz19 Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 22:03
                    Ten nowy w krakowie nie jest wcale taki maly.POzatym wlasnie sie boje zeby na
                    tym miejscu po pksie nie zrobili jakiegos kiczu bo wtedy byloby jeszcze
                    bardziej zal dworca
                • narcyz19 Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 22:01
                  No to zes mnie kolego zalamal
                  • ksiestwokaliskie Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 22:02
                    Dlaczego?
                    • narcyz19 Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 22:04
                      A tak jakos ukazal sie oczami mojej wyobrazni maly beznadziejny dworzec :(
                      • ksiestwokaliskie Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 22:19
                        To już zależy od architekta. Biorąc pod uwagę kaliskie "talenty", to jeśli nikt
                        z zewnątrz się nie zgłosi, może faktycznie byc kiepsko.
                        • narcyz19 Re: Jest już przetarg... 08.12.06, 22:21
                          I wlasnie dlatego jestem przeciwny burzeniu dworca
                        • o00 Re: Jest już przetarg... 12.12.06, 20:21
                          A jak się ma ktoś zgłosić, skoro nikt nie ogłasza konkursu?
    • ksiestwokaliskie Już prawie wszystko wiadomo! 11.01.07, 19:31
      No i znamy firmę, która wygrała przetarg na zaprojektowanie nowego dworca.
      Zgadnijcie, jaka to firma? :) Tak, tak, to pracownia M.Weiraucha'a...
      • paul50 Re: Już prawie wszystko wiadomo! 11.01.07, 23:13
        Wygrała bo nie było ponoć wiecej chętnych.Mimo wszystko trzeba byc dobrej myśli;)
      • o00 Re: Już prawie wszystko wiadomo! 11.01.07, 23:45
        O, kur...
        • fear25 Re: Już prawie wszystko wiadomo! 14.01.07, 22:35
          A może ktoś przypomniec co ta firma juz robiła?
          • ok333 Re: Już prawie wszystko wiadomo! 15.01.07, 10:13
            Noooo, i prosze . W PKT na ...pierwszym miejscu !

firmy.pkt.pl/miasto_branza/Kalisz_Biura_projektow_Qml1cmEgcHJvamVrdPN3X0thbGlzeg==.html

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka