Dodaj do ulubionych

Kaliszoki!

02.08.07, 11:33
Wlasnie pisze z komorki na Ostrowskim Rynku. A kiedy my doczekamy sie Wifi?
Obserwuj wątek
    • ok333 Re: Kaliszoki! 02.08.07, 12:33
      DZIWNEE !!! A ja sie dziwie ,ze najlatwiej szafowac epitetami . Widocznie takze
      miales nierownomierny dostep do takiego DOBRA jak NAUKA . Tak , to takie samo
      dobro jak dobro dostepu do WiFi! Lepiej sie ugryz w jezyk , zanim znowu
      palniesz . Jak narazie , to z ciebie wychodzi ,,kaliszok'' .
      • smutekkalisza Re: Kaliszoki! 02.08.07, 13:16
        A ja rozumiem sam chłoszczę (słownie) mieszkańców niemiłosiernie. No a od
        Ostrowa trzeba sie uczyć. Przykładowo Rynek w Kaliszu i Rynek w Ostrowie to
        odległe bajki. Rynek w Ostrowie jest piękny i zadbany z bezprzewodowym dostępem
        do Internetu a w Kaliszu z dostępem do betonki. Kaliskie kawiarnie i restauracje
        a ostrowskie - no trochę sie ostatnio poprawiło. Podobnie trzeba się uczyć od
        Poznania.
        Województwo środkowopolskie już po samej nazwie widać że nie którym tradycyjna
        nazwa województwo kaliskie nie może przejść przez usta.
        Bardzo chciałbym zarówno województwa jak i uniwersytetu ale nie na zasadzie
        wymiany tabliczek.
        • o00 Re: Kaliszoki! 03.08.07, 15:55
          Mieszkam w Poznaniu od lat.
          Nie sądzę, by w czymkolwiek należało się wzorować na Poznaniu.
          Wręcz przeciwnie, to dla wszystkich antywzór.
          Kto w Polsce stawia sobie za przykład Poznań? Nikt!
          • kaliszman Re: Kaliszoki! 03.08.07, 17:04
            Skoro ci się tak nie podoba to co tam robisz,no chyba ze studiujesz.Sam trochę
            tam mieszkałem tak zakochanych w sobie ludzi nigdzie nie widziałem.Zresztą w
            Kaliszu czuje się najlepiej moja rodzina mieszka tu co najmniej 8 pokoleń a
            więc jestem prawdziwym Kaliszakiem nie mylić z kaliszokiem.
            • smutekkalisza Re: Kaliszoki! 05.08.07, 02:42
              Mieszkałem w Poznaniu dwa lata, rzeczywiście nie czułem się tam dobrze ale jak
              patrze na to co dzieje sie w Kaliszu i na to co dzieje sie w Poznaniu....
              • kaliszman Re: Kaliszoki! 05.08.07, 08:23
                Niestety ale poznan rozwija się znacznie szybciej,końcu ma prawie 600 tys.
                mieszkabców ponad 100 tys. studetów sporo znich zostaje tam po studiach w tym
                wielu kaliszaków a połączeniem kolejowym bija nas na głowę plus okradanie
                całego woj.Poznan ciagle narzeka na Warszawę ale łape wyciąga po kazda dotacje
                niestety my w wyborach głosujemy na spadochroniarzy z innych miast ktorzy w
                stolicy nie walcza o rzadowe inwestycje dla kalisza bo maja nas w d.
                • ok333 Re: Kaliszaki! 05.08.07, 10:55
                  Wczesniej czy pozniej , wybory nas nie omina ! Krotko mowiac - PRECZ ZE
                  SPADOCHRONIARZAMI !!! Jak zwykle sa do doopy . Ja stawiam na mlodych fachowcow .
                  • o00 Re: Kaliszaki! 06.08.07, 19:48
                    A skąd ty chcesz wziąć młodych fachowców w Kaliszu!?
                    Przecież każdy "młody fachowiec" z miasta tak zarządzanego przez
                    prezydenta Pęcherza jak Kalisz po prostu spiernicza!
            • o00 Re: Kaliszoki! 06.08.07, 19:45
              Jesteś chyba kaliszaninem (mieszkańcem Kalisza) lub Kaliszaninem
              (mieszkańcem Kaliskiego), no bo jeśli jesteś "kaliszakiem", to ja
              dziękuję za takie posty, których autor po dwóch latach mieszkania w
              ziemniaczanym mieście nie oparł się bambersko-ziemniaczanej gwarze.

I po cholerę Dąbrowska tak się starała?
            • sjp Re: Kaliszoki! 09.08.07, 15:50
              Od 8 pokoleń - czyli mniej więcej od 1800-1825 r. Ty masz wyobraźnię!
              • kaliszman Re: Kaliszoki! 13.08.07, 16:27
                sjp napisął.>Od 8 pokoleń- czyli mniej wiecej od 1800-1825r.Ty masz
                wyobraznie! nie wiem co masz na mysli. Ale z dokumentów dostępnych w
                kaliszu wynika ze mój prapra i cos tam jeszcze ur. się w kaliszu
                1790r niestety aby się dowiedzieć czy moja rodzina mieszkała tu
                przed narodzinami mojego prapra i coś tam jeszcze masiałbym udać się
                do poznanskiego arch. ale czasu brak.To czyste fakty nie wyobrażnia.
                • sjp Re: Kaliszoki! 14.08.07, 14:08
                  Już wyjaśniam. W USC znajdują sie akta mające 100 lat, czyli 1907-2007; w archiwum kaliskim akta metrykalne od 1874/5 roku, w archiwum poznańskim akta od 1808 do 1874 r. (w 1808 r. powstały urzędy sc) Natomiast akta wcześniejsze powinny być w archiwum diecezjalnym we Włocławku. I jeszcze jedno, a aktach parafii Mikołaja i Józefa rejestrowano urodziny, śluby i zgony mieszkańców okolicznych wsi podkaliskich, obecnie dzielnic Kalisza. Przeglądając mikrofilmy zauważyłeś zapewne ten fakt.
          • kaliszman Re: Kaliszoki! 06.08.07, 22:07
            oOO napisałes ze mieszkasz od kilku lat poznaniu rzeczywiscie da sie
            zauwazyc,wystarczy poczytac twoje teksty z których wynika jaki z
            ciebie nieomylny geniusz w sprawach Kalisza skąd ja to znam acha
            rzeczywicie z poznania.Jestes bardziej podobny do pyrek niz ci sie
            wydaje moze juz jestes pyrą ale o tym nie wiesz lepiej sie przejrzy
            w lustrze moze wyrosły ci juz jakieś bulwy.Smacznego.
            • poludniowawielkopolska Re: Kaliszoki! 08.08.07, 10:38
              Nie dziwię się, że opinia o mieszkańcach Kalisza jest taka, jaka jest. Znam
              wielu porządnych Kaliszan - ludzi normalnych także w Poznaniu, w którym jestem
              raz-dwa razy w tygodniu z powodów służbowych. Dobrze się z nimi współpracuje.
              Niestety, opinie o Kaliszu wyrabiają również tacy frontmani kaliskiego bandu jak
              np. użytkownik "o00". Jeden taki frontman potrafi przekreślić pozytywną opinię
              10 innych kaliszan. Jest to negatywny przykład spadochroniarstwa kaliskiego w
              Poznaniu, o którym pisał smutekkalisza. Jak mu się w Poznaniu nie podoba, to
              czego tam szuka? Może pracy w zawodzie, której w Kaliszu nie dostałby, z powodu
              braku odpowiednich instytucji? Może jest już zgorzkniałym emerytem (tylko
              studenci, budżetówka i emeryci mają czas okupować forum)?

Co ja tu piszę. Nieomylni doktorzy zawsze wiedzą lepiej...
          • wolf2007 Re: Kaliszoki! 12.08.07, 23:04
            zgodze sie poniewaz znam akurat opisywane rynki.trzeba przyznac ze rynki w
            ostrowie kaliszu i poznaniu sa po prostu nudne.jak nie lubie wroclawia to jednak
            przyznac trzeba ze tak rynek i kilka najblizszych ulic ma wiecej ciekawych
            miejsc niz rynki wszystkich wymienionych miast.
        • wolf2007 Re: Kaliszoki! 12.08.07, 23:02
          He nie sadze zeby zamiana jednej literki w wyrazie byla az taka
          obrazliwa.Dalszej czesci wypowiedzi nie rowumiem.czego niby kalisz moze sie
          uczyc od ostrowa? bywalem na rynku w ostrowie i wcale piekny nie jest.jest
          przecietny zreszta nasz w sumie tez nie jest gigantem pieknosci.pozatym pierwsze
          co sie rzuca w oko na ostrowskim rynku to malutki ratusz wygladajacy kiepskawo i
          niskie kamienice nadajace miastu raczej niezbyt wielkomiejski wizerunek.u nas
          jest wprost przeciwnie.co do internetu to niestety ostrow jest kilka lat do
          tylu.moja znajoma niedawno w jakiejs ich kablowce wziela internet tak slaby ze
          nawet jak ponad dwa lata temu bralem w multimedii lacze to najmniejsze bylo dwa
          razy szybsze.pozatym z tego co czytam na ostrowskim forum oni sami nie sa z
          internetu zadowoleni a my jak trzeba przyznac nie mozemy narzekac.pozatym
          internet bezprzewodowy byl juz kilka lat temu na dobrzecu wiec samowifi na rynku
          nic nie zmienia.badzmy obiektywni w swych ocenach.
          • szycha-ns Re: Kaliszoki! 13.08.07, 11:04
            Jeśli chodzi o porównanie dwóch rynków to jednak wolę ten ostrowski,
            jest dla mnie po prostu przyjemniejszy. Mały ratusz wcale tutaj nie
            przeszkadza. Wygląda kiepskawo? Nie do końca rozumiem, jego stan
            jest wyśmienity a projekt architektoniczny dobry, w końcu
            projektował go Häberlin, współpracownik i uczeń Karla Schinkla.
            Przebudowa tylko go upiększyła, ale to już kwestia gustu. Sam nie
            lubię wielkomiejskiej architektury, a taki ratusz w Sulmierzycach
            uważam za prawdziwe cudo :) Otoczenie rynku jest zdecydowanie
            ciekawsze i ładniejsze w Kaliszu, tu nie ma się co spierać.
            • wolf2007 Re: Kaliszoki! 13.08.07, 14:53
              To co wolisz to jest twoja sprawa prawda? a co do ciekwszego niby otoczenia to
              chyba tylko ludzie zwiazani uczuciowo z ostrowem moga pisac takie rzeczy
              • szycha-ns Re: Kaliszoki! 13.08.07, 18:55
                Oczywiście, że moja sprawa, każdy ma prawo do własnej opinii, Ty
                wolisz kaliski rynek a ja ostrowski. Ja cenię sobie architekturę
                małomiasteczkową, a Ty pewnie wolisz inne klimaty :) Co do
                otoczenia, napisałem przecież, że w Kaliszu wygląda to zdecydowanie
                ciekawiej, mamy tutaj zabytki z różnych epok historycznych, więc
                następnym razem czytaj dokładniej a nie zachowuj się jak lokalny
                szowinista. Cenię sobie oba te miasta, nie rozróżniam je na lepsze
                czy gorsze.
                • wolf2007 Re: Kaliszoki! 18.08.07, 22:22
                  "Otoczenie rynku jest zdecydowanie
                  ciekawsze i ładniejsze w Kaliszu, tu nie ma się co spierać." zmeczony wtedy
                  bylem i z tego wszystkiego odczytalem to jako "Otoczenie rynku jest zdecydowanie
                  ciekawsze i ładniejsze NIZ w Kaliszu, tu nie ma się co spierać." w tym tkwil
                  blad.Ale nie trzeba od razu bez podstawy rzucac epitetami o szowinistach.
                • wielkopolskawschodnia Re: Kaliszoki! 18.08.07, 22:45
                  Racja: jedni wolą Rynek we Wrocławiu, inni w Kazimierzu Dolnym. :)
    • kaliszman Re: Kaliszoki! 08.08.07, 12:38
      Wielkopolska płd. nie istnieje chyba ze w głowach ostrowiaków.Chyba
      ze sie myle w takim razie proszę o dowody.
      • szycha-ns Re: Kaliszoki! 08.08.07, 13:34
        Wpisane w Google hasło "Wielkopolska Południowa" daje nam aż 484,000
        stron, czyli coś jest na rzeczy ;) W rozmowie z moim znajomym z
        Punktu Informacji Turystycznej z Ostrowa wynikło, że spokojnie można
        się posługiwać takim zwrotem, jest on poprawny. W każdym razie sam
        wolę używać terminu "południowa Wielkopolska", czyli tereny
        południowe województwa. Dodam, że nie pochodzę z Ostrowa, aby
        poszukiwacze spisków darowali sobie teksty pokroju kaliszmana.

Co do tematu wątku, dostęp do Internetu na ostrowskim rynku uważam
        za pomysł warty naśladowania. Z tego co się orientuję w Kaliszu też
        jest takie miejsce, gdzie można za darmo korzystać z tego typu łącza-
        jest to UAM.
        • kaliszman Re: Kaliszoki! 08.08.07, 13:52
          Teksty pokroju Kaliszmana dobry jestes.Punkt Informacji Turystycznej
          w ostrowie ha a co miał ci powiedzieć ze sobie to wymyslili.Dla
          scisłosci nie jestem jakims gosciem pałajacym nienawiscią do ostrowa
          szczerze to mam nadzieje ze nadal sie bedzie rozwijał.A jesli idzie
          o wrogosc i brak wspólpracy to wiecej jest jej po stronie ostrowa
          dowodów na potwierdzenie tych słów jest sporo.
          • poludniowawielkopolska Re: Kaliszoki! 08.08.07, 16:22
            W geografii jest coś takiego jak Niziny Południowowielkopolskie. W skład tych
            Nizin wchodzi m.in. Wysoczyzna Kaliska, jako forma genetycznie powiązana.

Podział ten zaproponował śp. Jerzy Kondracki. Nie, nie był z Ostrowa Wlkp., ani
            z Poznania. Był z Krakowa.
            • poludniowawielkopolska Re: Kaliszoki! 08.08.07, 16:25
              Pardon, Kondracki był oczywiście z Warszawy. W Krakowie pracował inny znany
              polski geomorfolog Mieczysław Klimaszewski. I ten na "k" i ten drugi też.
        • o00 Re: Kaliszoki! 08.08.07, 15:13
          Znajomy znajomego, fajnie... :D
          A nie mówił ci, że Ostrów to stolica regionu? :D
          • ok333 Re: Kaliszoki! 09.08.07, 16:32
            Ja tam kiedys spotkalem babe - kaliszoka , w Sankt Petersburgu -
            wtedy Leningrade4m zwanym .Otoz owa kaliszonka , ogladajac
            Rembrandta w Ermitazu ciagle w pytaniach do przewodnika mylila go z
            Rubensem . Usilowala sie wlasnie wytlumaczyc , ze tem na ,,R'' i ten
            drugi tez na ,,R''.To jest tez typowy przyklad ,,kaliszoka''.
            Jako ,,naplywowy'' ( nie,nie z Pyrlandii,z bosych Antkow raczej) w
            poczatkowym okresie wolalem kontaktowac sie z ostrowiakami . Zas
            nawet z takim ,,szycha'', ktory mieszka na naszym gruncie -
            przesunieta granica o 0,5km na wschod przez ostrowiakow - zupelnie
            inaczej sie rozmawia. Oni chociaz mowia ,,czeba'' ,,czymaj'' , to
            rozmawia sie z Nimi konkretnie .
            • greffen Odbudowac etos Kaliszanina 10.08.07, 16:36
              Dawni Kaliszanie słynęli w całej Polsce z wysokiej kultury i uprzejmości
              upodobniającej ich podobno do Gaskończyków. Niewątpliwie wpływ na to miał
              inteligencko - ziemiański charakter elit naszego grodu.
              Dziś jest różnie powiedziałbym źle.Miasto nabrało charakteru dresiarsko
              sztajfowskiego. Królują również wulgarne panienki z odsłoniętymi brzuchami, i w
              rózowych wdziankach upodobniających je do tzw. cór Koryntu. Na domiar złego
              gdyby te dziewczęta miały co pokazywać ale niestety większosc pokazuje wystające
              wałki tłuszczu. Kompletny brak lustra w domu? Nie mam nic przeciwko eleganckiej
              seksownej modzie, u nas jednak obowiązuje model wyzwolonej Jagny która wyszła ze
              stogu siana w zakupionej koło Tęczy podróbie typu D&B lub Versace. Może konkurs
              na najlepiej ubraną Kaliszankę.
              • greffen konkurs mody 10.08.07, 16:39
                Z elit władzy nr 1. M.Ścisła.
                • ok333 Re: konkurs mody 10.08.07, 17:48
                  Eech greffen - co za wladza ? Ja tam nic przeciw p.Marzenie nie
                  mam . To nie wladza - to niestety tylko ...sluzba , to sluzebna
                  rola stanowiska w administracji miejskiej w stosunku do nas kaliszan
                  i do ...,,kaliszokow'' tez . Nawet tych ,ktorym zlotowy przeslaniaja
                  oczy i ...czesto rozum tez !
                • o00 Re: konkurs mody 11.08.07, 14:49
                  Na marginesie: do dziś pamiętam ów dzień, kiedy okazało się, że pani
                  nr 1 nie odróżnia wydawnictwa książkowego od drukarni...
                  Ale zdaje się, że ona znowu zostanie p.o. filharmonikiem, heh.
      • wolf2007 Re: Kaliszoki! 12.08.07, 23:06
        oczywiscxie ze istnieje. jest toco prawda taki termin umowny ale uzywany.
        • ok333 Re: Kaliszoki! 13.08.07, 14:09
          Czyli ... nie ma co sie smucic ! Zawsze w odwodzie pozostaje Pan
          Henio ... od orkiestry detej . Tak 3mac !
        • o00 Re: Kaliszoki! 26.11.07, 12:16
          Wielkopolska dzieli się na Kaliskie i Poznańskie. I kropka.
          • kaliszman Re: Kaliszoki! 26.11.07, 12:23
            Problem polega na tym,że oprócz garstki ludzi nikt o tym
            niewie.Niewiedza jest największym problemem polskiego społeczenstwa.
    • o00 Re: Kaliszoki! 04.01.08, 21:16
      Internacjonalna w-i-o-c-h-a!!!

www.pardon.pl/artykul/3582/wtc_teorie_spiskowe_kwitna
      • ksiestwokaliskie Re: Kaliszoki! 05.01.08, 15:13
        Dlaczego Godziesze robią nam wiochę? wstydzą się robić wiochę na swoje konto?
        • ok333 Re: Kaliszoki! 05.01.08, 18:02
          ksiestwokaliskie napisał:

> Dlaczego Godziesze robią nam wiochę? wstydzą się robić wiochę na
          swoje konto?

Pewnie chca za przykladem Sulislawic byc dzielnica Kalisza? A moze
          i Koscielna Wies ???
        • kaliszanin2 Kaliski New York 07.01.08, 11:25
          ksiestwokaliskie napisał:

> Dlaczego Godziesze robią nam wiochę? wstydzą się robić wiochę na
          swoje konto?

Może by je administracyjnie włączyć do New Yorku? Tylko co najpierw
          przemianować na New York? Brzeziny chyba się nie zgodzą. To może
          jednak do amerykańskiego? Ambasador już tam był.
          • wielkopolskawschodnia Re: Kaliski New York 07.01.08, 14:11
            Swoją drogą: propaganda medialna w Polsce była tak wielka, że ludzie
            chyba naprawdę uwierzyli, że zburzenie WTC to był jakiś Armagedon.
            • ok333 Re: Kaliski New York 08.01.08, 09:53
              wielkopolskawschodnia napisał:

> Swoją drogą: propaganda medialna w Polsce była tak wielka, że
              ludzie
              > chyba naprawdę uwierzyli, że zburzenie WTC to był jakiś Armagedon.

Wystarczylo ogladac w TV jak samoloty wbijaly sie w towers/wieze, a
              potem ogrom tragedii, kiedy runely przygniatajac tysiace ludzi !!!
              Tego poprostu swiat nie widzial - ot tak sobie w jednej chwili
              zalamaly sie ludzkie wartosci. Przeciez na Czarnym Ladzie dochodzi
              do nie mniejszych tragedii, ale informacje stamtad splywaja jakby
              dawkowane i nie sprawiaja juz takich samych doznan, choc sa tak samo
              tragiczne. Tragiczne niezaleznie kto tego dokonal .To samo mozna
              powiedziec o Bieslanie czy Madrycie - Dworcu Atocha .Najsmutniejszym
              jest fakt,ze zasrani politycy, z ludzkich uczuc zrobili sobie
              organki i graja jak im sie podoba.
            • kaliszanin2 Re: Kaliski New York 08.01.08, 10:52
              wielkopolskawschodnia napisał:

> (...)ludzie
              > chyba naprawdę uwierzyli, że zburzenie WTC to był jakiś Armagedon.

To jednak była wielka tragedia, co nie znaczy, że kaliskie (to nie
              był pomysł godzieski) wieże to najlepszy sposób okazania współczucia.
              • wielkopolskawschodnia Re: Kielczoki tyż 12.01.08, 01:44
                pl.wikipedia.org/wiki/Homo_Homini
                • ok333 Re: Tu nie chodzi o taka wieze ... 12.01.08, 10:49
                  Zaraz, zaraz Panowie , ale w tym temacie nie chodzi o taka/takie
                  wieze jak w Kielcach. Te ta sa elegenckie z czarnego gfabra pewnie ?
                  Ta z Godziesz jest godna ,,kaliszokow'' - betono-lastriko-rdza!!!
                  Nam , w krolewskim miescie Kaliszu potrzebna jest zgola inna wieza ,
                  juz nawet nie taka krzywa, jak w Zabkowicach ( nic nie wspominajac i
                  Pizie). Nam potrzebna jest wieza ,taka jak w Kruszwicy nad Goplem
                  Nasza moze powstac nad zalewem Szale i musi byc pojemna. Pojemna do
                  tego stopnia ,zeby pomiescila wszystkich ,,kaliszokow'' , i zeby
                  myszy mogly ich - przepraszam za wyrazenie - WPIEPRZAC !!! Zalew
                  SZALE godny jest takiego wlasnie KALISZACTWA.To jest klasyczne
                  egzemplum , jak z pieknej sprawy mozna zdzialac ... GOOWNO!
                  Tyle lat wzajemnego sier spierania miejskich ,,kaliszokow'' z
                  gminnymii ciagle smrod . Nawt nie pomogly zenkowe budowle a la
                  America!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka