czaszki1 11.08.07, 12:07 Która z dzielnic Kalisza na pewno nie jest jego chlubą? Moim zdaniem zdecydowanie Kaliniec. Stare brzydkie blokowisko, proste stare bloczyska, którym nawet nowe kolorowe elewacje nie pomogą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
o00 Re: Kaliniec 11.08.07, 14:38 A po co się wstydzić? Nie lepiej posprzątać? Zresztą bez architekta miejskiego oczy bedą zawsze bolały... Odpowiedz Link Zgłoś
czaszki1 Re: Za jaką dzielnice Kalisza powinniśmy się wsty 11.08.07, 15:31 Obawiam się że Kalińcowi to już nic nie pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Czaszki ? 11.08.07, 17:14 No to pogadajmy o Czaszkach !!! Dla mnie ladne nie sa .Prawie zupelny brak sklepow . Dla ich mieszkancow nie ma wyjscia - musza jezdzic do marketoe , tych hiper . Odpowiedz Link Zgłoś
czaszki1 Re: Czaszki ? 11.08.07, 17:56 Nie ma sklepów na Czaszkach?. Są dwa supermarkety: Polo Market oraz Tesco supermarket, w budowie jest Netto. Nie wspominam już o małych sklepach. Jest kilka żabek , delikatesów itp. itd. Odpowiedz Link Zgłoś
wolf2007 Re: Czaszki ? 12.08.07, 22:53 przedmowca chyba nie bardzo wie jaki rejon obejmuje dzielnica czaszki.choc opis ten nawet nie bardzo pasuje do samego osiedla.hm nie lubi go moze? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Czaszki ? 13.08.07, 23:28 Lubi , nie lubi . Ciagle pod gorke . Bylo kirchol , kirchola nie ma . Netto nie wiadomo czy skoncza , poLeaderowe TESCO - zaopatrzenie juz nie takie jak w centrali . Do kosciola macie blisko , ale tez pod gorke i te ... potykacze . Na parkingu autokar juz nie stanie , bo komunistom przeszkadza . Mam nadzieje ,ze Wam sie polepszy jak obejmie osiedle koncowka Trasy Bursztynowej . Nazwa niby historyczna , ale zle sie kojarzy ! Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Czaszki ? 13.08.07, 23:49 prawe mówiąc wszystkie dzielnice które nie są ścisłym centrum za piękne nie są. Jak cała Polska wzdłuż i wszerz skundlone. Architektoniczny bezład jakieś koszmary architektoniczne lub rudery w których tylko oko znawcy może się doszukać wartości zabytkowej. tylko że przy takiej ilości nienormalności wszystko to wydaje się całkowicie naturalne tak jak papiery na ulicach obklejone karteczkami i reklamami przystanki i zabytki psie kupy na ulicach, brud smród klatek schodowych, podwórek, zabytkowe cmentarze w ruinie, 4-5 % społeczeństwa wiecznie pijanych i śmierdzących, wysypujące sie kosze na śmieci (wersja optymistyczna)Słownictwo rodem z rynsztoka. Przykłady tylko z dnia dzisiejszego jakieś nastoletnie dzieweczki z odsłoniętymi pępkami w biały dzień pisaly sprejem na murze cmentarza prawosławnego ludzie przechodzili i nikomu to nie przeszkadzało. Miałem znajomego prawicowca który to tak strasznie kochał Polskę i w ogóle Polska ponad wszystko i najpiękniejsza najcudowniejsza. Wyjechał do pracy na tzw zachód. Obecnie bawi sie w gejowskich pubach (nie z racji preferencji ale po prostu jak sam określił najlepsze imprezy) a na pytanie czy wróciłby do Polski - do czego do tego śmietnika, do tego braku perspektyw i poniżania ludzi, Nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Czaszki ... i nie tylko ? 16.08.07, 12:00 Masz racje Greffen - smutne to , a prawdziwe zarazem . Dopoki rodzice nie przejma calkowicie na swoje barki wychowania swoich dzieci , dopoty bedziemy musieli te przypadlosci znosic. Im szybciej zlikwidujemy ,,tumiwisizm'' , tym szybciej powrocimy do nowej normalnosci . Ja zaczalem od siebie i nie mam przwa narzekac na swoje dzieci . Nie mam problemow ani alkoholowych , ani narkotykowych . Ciesze sie , ze mam normalne dzieci . Odpowiedz Link Zgłoś
czaszki1 Widok 14.08.07, 20:24 Widok, również niewiele różni się od Kalińca. Okropna architektura bloków i wieżowców. W zasadzie na korzyść Kalińca może być tylko to że z Kalińca bliżej do Śródmieścia a Widok bardziej na uboczu. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Widok 16.08.07, 05:53 Ale ulica widok w swej początkowej fazie jest bardzo ciekawa te XIX w domki rzemieslników mimo wyglądu ruder mogą sie podobać. Niestety w wiekszosci wypadku doprowadza się je do ruiny aby zburzyć. W ten sposób zniknęła czasami bardzo oryginalna zabudowa lipowej. Trochę szkoda... chociaz niby rozumiem. Coż świat sie zmienia Odpowiedz Link Zgłoś
czaszki1 Re: Widok 16.08.07, 11:56 Ulica w swej początkowej fazie nie należy do Osiedla Widok tylko do Rogatki, proponuje najpierw zapoznać się z tym jakie ulice należą do jakiej dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Widok 18.08.07, 18:22 A ja proponuję najpierw zapoznać się z historią dzielnic, dopiero póżniej powielać bzdurne podziały nierozumnych radnych. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Widok 18.08.07, 18:49 Racja , racja . Jeszcze w poznych latach szescdziesiatych na terenach osiedla rosly zyta Soltysiaka , a ul.Widok juz byla . Byla bez asfaltu , i bez plomb . Kiedys , w niedziele robilem tam fotki podczas mszy u obloznie chorych . Co niedziela u innego . Chory zadowolony - przyjmowal ksiedza posrod swoich , tez zadowolonych sasiadow . To ich jednoczylo . Fajnie tez bylo wedrowac z gorki po Widoku sluchajac spiewu wiernych czy dzwonka ministrantow. Klimacik niepowtarzalny - sam mniod . Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Widok 18.08.07, 18:51 Dodam jeszcze . Cmentarzy jeszcze wtedy nie niszczono. Mlodziez byla inna ? Czy ci rodzice popelnili jakies bledy ??? Odpowiedz Link Zgłoś
wolf2007 Re: Widok 18.08.07, 22:25 przepraszam jezeli sie myle ale nie ma takiego osiedla czy dzielnicy jak rogatka wiec jak moze ulica widok do niej( niego ) nalezec Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Widok 18.08.07, 22:36 Otóż istnieje twór osiedlowy zwany "Rogatką" (z radą osiedla), ale nazwa owego tworu właśnie sama w sobie jest jakąś straszną pomyłką. W Kaliszu nigdy nie było dzielnicy o tej nazwie. Odpowiedz Link Zgłoś
wolf2007 Re: Widok 19.08.07, 00:00 o to ciekawe a wiesz moze jaki obszar obejmuje to osiedle? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Widok... z gorki . 18.08.07, 18:38 Pewnie mamy podobne spojrzenie greffen ? Wlasnie wczoraj szedlem sobie od ,,prezydentowki ( obfocilem ja wczesniej ze wszystkich stron ) , szedlem lewa strona i fotografowalem - step by step - . Ta ulica jeszcze nie zatracila swgo ,,klimaciku''. Nie zatracila mimo tych nibynowczesnych plomb architektonicznych . Brakowalo mi tylko ,,ogonka'' po chleb w piekarni i plaskiej , duzej kostki brukowej . Chyba idac w odrotnym kierunku - pod gore - tego klimatu sie nie uzyskuje . Photos follow. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen dzielnice i cmentarze 18.08.07, 21:32 Bardzo podobne. Co do cmentarzy to nie było bezmyślnego niszczenia za to w pełni rozwijała się akcja typowej polskiej gospodarności. marmurowe pomniki kradziono i wywożono do zakładów kamieniarskich gdzie po przemianie służyły nowym użytkownikom. Zresztą proceder ten rozpoczęli hitlerowcy którzy zlikwidowali wszystkie kunsztowne ogrodzenia. Najbardziej ze wszystkich kaliskich cmentarzy ucierpiał cmentarz ewangelicki. Ja stopień zniszczenia dokonany w latach 1939 - 2007 szacuje na ok 30 - 40 %. Nie ma możliwości przywrócenia dawnego stanu, brak jest dokumentacji aby odtworzyć zniszczenia. Ciągle jest jeszcze możliwość uratowania tego co jest. Najwiekszej przemianie uległ cmentarz miejski. Tu straty w wyniku wykupu i likwidacji starych grobów można oszacować na ok 20 % atmosfera tego cmentarza utracona bezpowrotnie w 90 % Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Za jaką dzielnice Kalisza powinniśmy się wsty 21.08.07, 14:41 A dlaczego nikt nie pisze o Podgórzu? ;) Tak na marginesie, to w skład jakiej miejscowości wchodziły dzisiejsze ulice Jabłkowskiego, Podgórze, Wronia, Gołębia, Kopernika, Harcerska, fragmenty Poznańskiej i Ogrodowej (do AWP) oraz kawałek dolnego Widoku, oraz kiedy włączono je w granice Kalisza? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Za jaką dzielnice Kalisza powinniśmy się wsty 22.08.07, 16:26 Byl to chyba ...Dobrzec Maly (albo Nowy ), przez niektorych zwany ,,Dubcem''. Obecne ulice Harcerska i Poznanska nazywaly sie ul.Nowo-Dobrzecka . Ale kiedy go przylaczono do miasta - nie wiem ? Odpowiedz Link Zgłoś
wolf2007 Re: Za jaką dzielnice Kalisza powinniśmy się wsty 22.08.07, 17:26 pamietam ze takowe informacje sa zawarte na stronie stary kalisz aczkowiek nie pamietam dokladnie nazwy tej miejscowosci ale wlasnie bylo cos z dobrzecem Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Za jaką dzielnice Kalisza powinniśmy się wsty 22.08.07, 17:39 Czyli tak jak myślałem - to Dobrzec Mały. Dubcem natomiast, przynajmniej nazywano krańce blokowiska dobrzeckiego i ex-wieś Dobrzec. Odpowiedz Link Zgłoś