Dodaj do ulubionych

Dobrze płatni nauczyciele będą uczyć Wasze dzieci.

22.10.07, 09:59
Kto to powiedział i czy to zrealizuje?

Na dzień dzisiejszy np. kaliski nauczyciel tzw. kontraktowy ze
stażem powiedzmy 5 lat (5% dodatku) zarabia około 1100zł a taki sam
nauczyciel w Warszawie zarabia 2000zł. To był spadek po AWS.

Czy teraz wiecie dlaczego Warszawa popiera PO.
Obserwuj wątek
    • wolf2007 Re: Dobrze płatni nauczyciele będą uczyć Wasze dz 22.10.07, 22:27
      dodajmy ze po jest patria powstala po aws i uw.czyli ze oni zrzucaja w spotach
      odpowiedzialnosc za swoje decyzje na inne partie.a "madrzy" polacy ich wybrali.
      nic tylko wyjechac z tego kraju
      • o00 Re: Dobrze płatni nauczyciele będą uczyć 22.10.07, 22:36
        Wyjedźcie, wszyscy, nawet już jutro. Nikt płakać po was nie będzie.

Sądzę, że wtedy w POlsce od razu POprawi się ta paskudna atmosfera,
        jaką czuć w naszym kraju po dwóch latach rządów zatęchłych kartofli.
        • prezesmarcin Re: Dobrze płatni nauczyciele będą uczyć 23.10.07, 01:17
          nauczyciele powinni dobrze zarabiac ale tez powinni pracowac jak
          normalni ludzie-po 40 godzin tygodniowo a tu 20 godzin i szlus.

niezadowolonych z mojej wypowiedzi zapraszam do mojej pracy
          • plus601 Re: Dobrze płatni nauczyciele będą uczyć 23.10.07, 11:04
            Chyba nie masz zielonego pojęcia o pracy nauczycieli i wogóle o
            pracy. Ponadto mnie nie interesuje sam praca nauczyciela tylko
            zarobki, które Kaczor Donald obiecał i tyle. Jak to zrobi i skąd
            weźmie pieniądze to jego problem. Może zabierze tym co czytają sobie
            prasę w 40godzinach/tydzień, piją po prasie kawkę a później herbatkę
            albo może zabierze tym co podpierają w czasie pracy
            40dodzinnej/tydzień łopatę i nie wiedzą co z nią zrobić. A może
            zabierze tym co potrafią tylko dzielić a nie potrafią pracować? Nie
            wiem, ja tylko chcę aby zapłacił nauczycielom (jak obiecał) tak aby
            moje dzieci i wnuki były uczone przez nauczycieli dobrze opłacanych.
          • jawnuta3 Re: Dobrze płatni nauczyciele będą uczyć 23.10.07, 20:33
            Ja jestem niezadowolony, ale wolałbym, byś zasmakował pracy nauczyciela, a na koniec miesiąca jego wypłaty. I wtedy wrócisz do swego biura, cięzkiej? pracy i wypłaty. Pisze to, bo mam wielu znajomych, którzy do pracy nauczyciela podchodzili tak jak Ty, gdy pokazałem im z bliska tę pracę, TE dzieci z dobrych domów i parę innych rzeczy, to oni spasowali i z radością do swych biur, spółek i urzędów powrócili. 20 godzin pracy to mit, jest wiele innych spraw, które trzeba wykonać by normalnie prowadzić lekcje, i te inne rzeczy zajmują sporo czasu. Pomijam kupno i studiowanie literatury fachowej (sporo kosztują nowości, i nijak ma się ich cena do zarobków nauczyciela). Prawda, że wśród nauczyciele obiboki pracujące tylko 20 godzin, ale takie typy są w każdej pracy, ale o tej kategorii pracowników nie rozpisujemy sie. Ponadto, dla nauczycieli obniżono składke bazową; nauczyciele, jako chyba jedyni w tym kraju od nowego roku będa zarabiać mniej. Np dyplomowany zarobi o 88 zł. mniej miesięcznie. I to jest pięna zachęta do lepszej pracy, do dokształcania się, i wreszcie do tego, by pozostawać po godzinach, i dla rozwydrzonych dzieci nuworyszów robić dodatkowe, darmowe zajęcia. Bo oczywiście szkoła nie ma pieniędzy. A mądrzy rodzice uważają, że nauczyciel musi. Tzn. pan dr, pan mechanik samochodowy, bez wachania weźmie pieniążki za wizytę prywatną nauczyciela-pacjenta-klienta i uważa, że jest to normalne (bo jest to normalne, dop. autora), ale uważa również że nauczyciel to musi za darmo, bo ma taką misje i takie powołanie. Idiotyzm. Albo nauczycielom zapłacimy za dobrą robotę, albo gęby będziemy wycierać wyświechtanymi sloganami pozystywistyczno-socjalistycznymi (źródła bzdur stworzyła scholastyka) sprzed 100 lat i nigdy dobrej szkoły nie będzie.
            • ok333 Re: Dobrze płatni nauczyciele będą uczyć 23.10.07, 22:15
              Nie dla zartow Zydzi wymyslili przeklenstwo :

,,Bodajbys cudze dzieci uczyl ! ''
            • zmarzluszka Re: Dobrze płatni nauczyciele będą uczyć 24.10.07, 01:21
              popieram w 100% tekst - jawnuta3. Nie ma czegoś takiego, jak 20 godzin pracy w
              szkole. Jeden kierowca, który bluźnił na nauczycieli, wszedł pewnego dnia do
              takiej instytucji, gdzie akurat była przerwa. Wytrzymał 3 minuty, po czym rzekł,
              że w takich warunkach ciężko pracować i popiera wszystkie dodatki byleby ktoś
              okiełznał te bachory. Nie oceniaj czyjejś pracy dopóki sam jej nie posmakujesz.
              Bachory z bogatych domów są wręcz okropne, ich rodzice jeszcze gorsi. Traktują
              nauczyciela, jak śmiecia, który ma być zawsze i wszędzie, za darmo rzecz jasna,
              bo synuś czy córka (mimo, że predyzpozycji nie mają), muszą być kimś. Kimś,
              czyli w tłumaczeniu tatusia i mamusi - lekarzem lub dobrym prawnikiem. Wiem
              jedno, jeśli w tym kraju zarobki dla nauczycieli nie wzrosną, nie będzie miał
              kto uczyć, i co gorsza - nawet jeśli nauczyciele będą, stracą sens wykonywania
              swojej pracy olewając wszystko. Większość moich znajomych po 5 latach pracy
              rezygnowała z zawodu, ponieważ z tego nie da się wyżywić rodziny. Teraz już
              wiecie dlaczego wśród nauczycieli większosc to stare panny czy tez kawalerzy, -
              jak założyć i utrzymać rodzinę za te grosze???
              • prezesmarcin Re: Dobrze płatni nauczyciele będą uczyć 24.10.07, 01:32
                a kwestia wakacji -tez chcialbym miec tyle wolnego co nauczyciele.
                zawsze sobie bez porblemu mozecie wyjechac dorbic zbieraniem
                truskawek czy czegos tam w Szwecji.

to ze wpolczesna mlodziez jest trudna to wiem, ale kazdy
                zawod/zajecie to jest wyzwanie.

zapraszam do mnie-praca na trzy zmiany, ciagle uzeranie sie z ludzmi
                i stres, halas i to za podobne pieniadze ale na razie nie znalazlem
                lepszego zajecia.

przypomina mi sie powiedzenie pani ktora uczyla mnie historii w
                podstawowce-ja to moglabym i sprzatac i robote mialabym
                spokojniejsza. jesli tak mowila to czemu nie zajela sie zawodowo
                sprzataniem i ciagle buadolila na swoj nauczycielski los, no czemu?
                jednak wizja wolnego w wakacje i ferie byla tym plusem ktory trzymal
                ja jeszcze w tym zawodzie?
                • wielkopolskawschodnia Re: Dobrze płatni nauczyciele będą uczyć 24.10.07, 01:40
                  No właśnie!
                  I dlaczego na przykład ci lekarze nie wezmą się za sprzątanie albo
                  jakąś inną podobną i porządną robotę, tylko chcą więcej zarabiać!?

Puk-puk.
                  I co? Echo?
                  • prezesmarcin Re: Dobrze płatni nauczyciele będą uczyć 24.10.07, 01:49
                    moja zona jest lekarzem w trakcie specjalizacji. moze na poczatku
                    jest trudno ale potem mozna przeciez prowadzic wlasna prywatna
                    praktyke i finansowo jest znacznie lepiej
                    • wielkopolskawschodnia Re: Dobrze płatni nauczyciele będą uczyć 24.10.07, 02:01
                      Zgadzam się z tobą całkowicie: można, a nawet trzeba, bo inaczej nie
                      da rady. Tylko że to się niestety kończy uczeniem w domu popołudniu,
                      uczeniem najczęściej niemiłosiernie rozwydrzonych bachorów nie mniej
                      rozwydrzonych nuworyszy, którzy dowiedziawszy się, że zajmuję się
                      etymologią, pytają gdzie mam te motyle. Czyli: rzyć, nie umierać! :)
                      • prezesmarcin Re: Dobrze płatni nauczyciele będą uczyć 24.10.07, 02:09
                        z kim Ty sie zgadzasz bo chyba nie ze mna?
                  • wolf2007 Re: Dobrze płatni nauczyciele będą uczyć 28.10.07, 22:07
                    w polsce lekarze zarabiaja duzo tylko glupio chrzania ze tak malutko maja.
                    rzeczywiscie biedni ci lekarze z domkami i dwoma samochodami
                • plus601 Re: Przestańmy mówić, że fikcja jest prawdą!!! 24.10.07, 10:43
                  Moja żona pójdzie do Ciebie na truskawki a Ty przyjdziesz za nią w
                  wakacje ułożyć plan lekcji dla całej szkoły z podziałem na klasy, z
                  uwzględnieniem możliwości salowych [pracownie, jedna na całą szkołę
                  sala gimnastyczna a 3 godz. wf, podziałem klas na grupy, z
                  blokowaniem języków czyli połączeniem 4 klas (dla każdego oddziału
                  oddzielnie)razem a następnie podzieleniem tego zbiorowiska na cztery
                  poziomy nauczania)x2 języki] Ponadto inni nauczyciele przyjdą do
                  ciebie na truskawki a Ty za nich zrobisz Radę Pedagogiczną na
                  zakończenie roku i na rozpoczęcie roku. Ponadto opiekunowie np. sal
                  informatycznych przyjdą do ciebie na truskawki, a Ty przyjdziesz i w
                  sali w której będzie remont ukradniesz wszystkie komputery (też
                  pomysł na kasę dla takich Mózgów jak Ty) i przeniesiesz je do
                  swojego domu. Nauczyciele przyjdą do ciebie liczyć truskawki a Ty
                  przeprowadzisz inwentaryzację sprzętu w szkole.

!!! UWAGA WAŻNE !!!
                  Ponadto Ty kupisz sobie sprzęt i odliczysz go sobie od przychodu
                  (pozornie zmniejszysz dochód do opodatkowania) np. telefon komórkowy
                  łącznie z abonamentem (swój i całej rodziny - również dzieci), także
                  telefon stacjonarny w domu jest telefonem firmowym, komputery wraz z
                  oprogramowaniem są firmowe, samochód z kratka jako ciężarówka, którą
                  jeździsz uczciwie co niedziela do kościoła (i nie spowiadasz się z
                  tego) jest firmowa albo odliczasz kilometrówkę także tą z drogi do
                  kościoła. Żarówki domowe też kupujesz na rachunek firmowy. To samo
                  robisz z zeszytami, długopisami i innymi materiałami biurowymi itp.
                  itd.

A nauczyciel swoje narzędzie pracy musi kupić sam i nikt mu za to
                  nie zróci pieniedzy ani nie odpisze od podatku
                  Nauczyciel kupuje książki, zeszyty, długopisy i inne materiały
                  biurowe na własny kosz.

Zapraszam do dyskusji i ostrzegam, że znam się na tym jak
                  funkcjonuje PIT5, PIT28, CIT czy inne materiały rozliczeniowe. Wiem
                  też jak prywaciarze kupują na jedna fakturę wielokrotnie towar i
                  wiem jak na jedna sprzedają towar. [tzw. podkładanie faktur].

18 godzin (+ewentualne nadgodziny do 5, bo tyle dopuszczone jest w
                  Kaliszu) to godziny dydaktyczne, a jak Truskawko nie rozumiesz o
                  czym mówię to zapoznaj się najpierw z tematem.

Skończmy z fikcją.
                  • kaliszman Re: Przestańmy mówić, że fikcja jest prawdą!!! 24.10.07, 11:13
                    Pokazcie mi kraj gdzie nauczyciele zarabiają tyle ile chcą.
                    • plus601 Re: Ponawiam problem fikcji 24.10.07, 11:40
                      Niemiecki nauczyciel zarabiają około 3000 Euro po opodatkowaniu.

Kapitaliści też nie zarabiają tyle ile by chcieli nawet jak
                      zarabiają miliony ale niech je zarabiaja uczciwie.

Dlaczego wyciszasz problem fikcji, ponawiam go

!!! UWAGA WAŻNE !!!
                      Ponadto Ty kupisz sobie sprzęt i odliczysz go sobie od przychodu
                      (pozornie zmniejszysz dochód do opodatkowania) np. telefon komórkowy
                      łącznie z abonamentem (swój i całej rodziny - również dzieci), także
                      telefon stacjonarny w domu jest telefonem firmowym, komputery wraz z
                      oprogramowaniem są firmowe, samochód z kratka jako ciężarówka, którą
                      jeździsz uczciwie co niedziela do kościoła (i nie spowiadasz się z
                      tego) jest firmowa albo odliczasz kilometrówkę także tą z drogi do
                      kościoła. Żarówki domowe też kupujesz na rachunek firmowy. To samo
                      robisz z zeszytami, długopisami i innymi materiałami biurowymi itp.
                      itd.

A nauczyciel swoje narzędzie pracy musi kupić sam i nikt mu za to
                      nie zróci pieniedzy ani nie odpisze od podatku
                      Nauczyciel kupuje ("środki produkcji") książki, zeszyty, długopisy i
                      inne materiały biurowe na własny koszt.
              • wolf2007 Re: Dobrze płatni nauczyciele będą uczyć 28.10.07, 22:06
                w polsce za jakakolwiek profesje ciezko utrzymac rodzine w szkole nie ma
                dyscypliny to jest efekt glupkowatej liberalnej polityki oczywiscie ze szkola
                nie moze byc wiezieniem ale tez nie powinno sie na tyle pozwalac jak teraz
    • wielkopolskawschodnia Re: Dla wykształciuchów 24.10.07, 17:22
      Wykład prof. Władysława Bartoszewskiego "Refleksja świadka stulecia"
      na Uniwersytecie Warszawskim (długo się ładuje, ale warto!):

www.tvn24.pl/2081476,0,0,1,1,wideo.html
    • plus601 Kolejny kwiatek dobrze opłacanego nauczyciela. 24.10.07, 23:53
      Dodatek za tzw. wychowawstwo klasy w Warszawie wynosi 200zł w
      Kaliszu wynosi 40zł. (te wielkosci to tylko tak około ale proporcje
      rzeczywiste. O innych porównaniach i o obniżkach pensji nauczycieli
      od stycznia 2008 roku następnym razem.

Co tak tutaj wszyscy zamilkli?
      • o00 Re: Kolejny kwiatek 25.10.07, 00:38
        Tę obniżkę zafundował twój ulubiony rząd premiera Jarosława Ka.
        • plus601 Re: Kolejny kwiatek 26.10.07, 14:21
          dlaczego nie odpowiadasz na temat tylko siejesz swoja chorą
          propagandę.

Dodatek za tzw. wychowawstwo klasy w Warszawie wynosi 200zł w
          Kaliszu wynosi 40zł. (te wielkosci to tylko tak około ale proporcje
          rzeczywiste. O innych porównaniach i o obniżkach pensji nauczycieli
          od stycznia 2008 roku następnym razem.

Co tak tutaj wszyscy zamilkli?
      • prezesmarcin Re: Kolejny kwiatek dobrze opłacanego nauczyciela 25.10.07, 00:47
        do plus601- jezeli jestes sfrustrowanym nauczycielem to pomyliles
        fora-powinienes zaczac sie udzielac na forum dla sfrustrowanych
        belfrow.

pozdrawiam i zycze lepszego samopoczucia
      • prezesmarcin Re: Kolejny kwiatek dobrze opłacanego nauczyciela 25.10.07, 00:48
        a tak wogole to ja tez chcialbym podwyzke i moja zona tez by chciala
        i wogole t chcialby zeby ten kraj byl normalny a nie jest jak widac,
        slychac w radio, telewizji i prasie
        • o00 Re: Kolejny kwiatek 25.10.07, 01:13
          No już nie przesadzaj. :) TVPiS trochę się już uspokoiła.
          • prezesmarcin Re: Kolejny kwiatek 25.10.07, 01:30
            nie przesadzam-ja tez uwazam ze moje zarobki sa fatalne.

ale czy jak nauczyciel dostana podwyzke to beda lepiej uczyc otoz
            moja odpowiedz brzmi nie -tylko wyciagna lape po wiecej.

moja zona jest lekarzem-(zarobki podobne jak nauczycielskie-pomimo
            podwyzki zeszlorocznej-ale praca podstawowa w wymiarze okolo 40
            godzin i moim zdaniem wieksza odpowiedzialnosc-nauczyciel zawsze
            moze stwierdzic ze uczniow ma tepych i juz a pomylka mojej zony moze
            sie skonzyc zle dla pacjenta)

• piotr33k2 Re: dla wszystkich pisuarów! 27.10.07, 00:01
              dla wszystkich tępych i ciemnych pisuarów ,jeszcze normalna władza
              nawet nie stworzyla rzadu i nawet nie zaczela po was sprzątać a wy
              juz ich rozliczacie ,najpierw rozliczcie sami siebie i przeproscie
              naród za wstyd i smród jaki przez te dwa lata zrobiliście
              • plus601 Re: dla wszystkich pisuarów! 28.10.07, 22:35
                Całe życie byłem bezpartyjny i nie chodzi mi o kombatanctwo, bo na
                życie zarabiam znajomoscią techniki a nie głupawym paplaniem w
                sejmie czy innym miejscu gdzie mozna wyłudzić trochę kasy za
                wymądrzaniem się. Nie znosze jednach prostackiego chamstwa, a sposób
                działania Tuska i jego kolegów z dawnego Kongresu Liberalno -
                Demokratycznego był w najwyższym stopniu chamski. Podważanie
                kompetencji PiS i wysmiewanie PiS-u rozpoczęło sie jeszcze za nim
                uformowali rząd, więc czemu jesteś taki wzburzony. Pamiętasz
                opowiastę o Pawle i Gawle, obawiam się, że taka zabawa zapowiada się
                w nowym sejmie. Ty masz poważne nadzieje na poprawę a ja twierdzę,
                że naród poraz kolejny został wmanewrowany w marzenia a złodziej
                będą "prywatyzowali(???)" co jeszcze sie da. Moim "zyskiem" jak
                dotychczas były papiery NFI (chyba za 200 czy 300 zł), teraz próbuje
                się mnie obedrzeć ze służby zdrowia na którą płaciłem ponad 30 lat
                (32 dni zwolnienia lekarskiego przez całe życie), a na koniec bedzie
                się chciało zaoszczędzić na mojej emeryturze likwidując ZUS.
        • plus601 Jesteś smarkatym szczekaczem politycznym 25.10.07, 01:48
          Oj byłeś nieuważnym słuchaczem spotów wyborczych PO. Kaczka Donald
          obiecał podwyżkę nauczycielom, emerytom, rencistom, lekarzom i
          pielęgniarkom. A tak to widzę, że jesteś zwykłym kolesiem zajmujacym
          sie propagandą, nie potrafiącym czytać, ze zrozumieniem. Cały temat
          to przeczytałes tylko w jakiś 5%. Na dodatek wkurzas się jak ktoś ma
          inne zdanie niż Ty, a ja kolego tylko chę wyegzekwowac wszystkie
          obietnice Kaczki Donalda podobnymi metodami jak to do niedawna
          robili Twoi idole z PO. Nie zapominaj kij ma dwa końce.

Tak na marginesie to kim jestem przedstawiłem się na tym forum
          najbardziej ze wszystkich forumowiczów i dawno powinieneś zauważyć,
          że nie jestem zwariowanym politykiem, a tylko nie lubie metod jakimi
          posłuzyło sie PO w swojej walce politycznej w ciagu ostatnich 2 lat.
          Wczesniej byłem cichym zwolennikiem tej partii a poprzednich
          wyborach oddałem głosy na PO a w wyborach prezydenckich głosowałem
          za Tuskiem ale głeboko mnie rozczarował. Widać jesteś jeszcze mocno
          naiwnym człowiekiem wierzącym, że mozna kogoś opluwać a on nie
          odpowie podobnie. Bałagan w sejmie bedzie nadal taki jaki był a
          obietnice w ciagu najblizszych 100 prysną jak bańka mydlana a dwa
          lata temu była wielka szansa aby wiele załatwić. Drugim takim
          zakłamanym palantem jak Tusk jest Komorowski, który uprawiał totalna
          negację wszystkiego w najobrzydliwszy sposób jak tylko można.

Jeżeli chodzi o frustrację to może i jestem trochę sfrustrowany ale
          nie dlatego, że PiS przegrał lecz dlatego, że kiedyś własną dupę
          podkładałem przy zmianach systemu a teraz sa sami bohaterowie
          złodzieje. Ja byłem przewodniczącym jednej z zakładowych
          solidarności w Kaliszu w okresie strajku w Winiarach i Runotex-ie.
          To ja byłem na zebraniu w Garbarni przed strajkami ostrzegawczymi.
          Tylu bohaterów tutaj dzisiaj, ale pamietam jak dzisiaj jak Bogusław
          Śliwa wrócił z internownia z Gębarzewa to tacy bohaterowie "wyborczy
          jak Ty, przechodzili na druga stronę ulicy aby broń Boze nie
          zaszkodzić sobie rozmową z nim bo może jakiś SB-ek patrzy. Gó..
          wiesz człowieczku na temat rzeczywistych zmian i zagrożeń jakie
          były, bo odwaga staniała. Ja nie obawiałem się z Bogusiem
          (Bogusławem) Śliwą rozmawiać ani przed, ani po internowaniu. To
          dzięki mnie mógł uciec przez balkon, ze swojego mieszkania nad "Modą
          Polską" i uniknąć aresztowania. Jeżeli chcesz wiedzieć więcej to ja
          też poszedłem do domu Antoniego Pietkiewicza na Łaziennej do jego
          ledwo widzącej matki poinformować ją, gdzie znajduje się jej syn Pan
          Antoni Pietkiewicz po internowaniu 13 grudnia. I na zakończenie to
          nie Tobie a mnie pijany Kapitan Zygmunt Frąszczk wymachiwał
          odbezpieczonym pistoletem przed nosem aby zmusić do
          wykonania ......., czego nie zrobiłem pomimo lęku o życie.

I jeszcze jedno. Podniecasz się wyborami, a ja życzyłbym tobie abyś
          przeżył chociaż raz niespodziewanie spotkanie z trzema ZOMO-wcami
          bedąc od góry do dołu obładowanym ulotkami. Ja to przeżyłem na ul.
          Joselewicza, za podobne zdarzenia w Gdymi człowek dostał wtedy wyrok
          11 lat więzienia. Nie podniecaj się chłopcze, a zacznij mysleć
          samodzielnie.
          • plus601 mała errata do nazwiska 25.10.07, 01:57
            powinno być

..... pijany Kapitan Zygmunt Frąszczak wymachiwał ......
          • prezesmarcin Re: Jesteś smarkatym szczekaczem politycznym 25.10.07, 01:58
            jestem troche za mlody zeby pamietac te czasy-lata osiemdziesiate to
            bylo dla mnie dziecinstwo.

wiec co jesli ne walczyles w "Solidarnosc" przeciwko komunistom to
            byles gorszy.

oj bardzo jestes sfrustrowany, bardzo,

my mlodzi ludzie mozemy Was winic za obecny kibel jaki w naszym
            kraju jest, ze walczyliscie o Polske a wyszla kaszana To te "wolne"
            rzady doprowadzily kraj do katastrofy. oczywiscie komunisci tez sa
            winni temu stanowi.

gdzie podzialy sie te Wasze idealy, "Solidarnosc" tak jak komunizm
            miala dobre zalozenia -miala byc dla czlowieka a wyszlo tak typowo
            po Polsku -byle jak i kiepsko.

Oczywiscie nie bronie PO ale jak tak formacja sie skompromituje to
            ze zostanie juz tylko wyjcechac z kraju na zawsze!!!
            • plus601 Ta formacja (PO) to już się skompromitowała. 25.10.07, 02:12
              Tusk już dowodził Kongresem Liberalno-Demokratycznym i rozwalił go.

Ponadto chyba nie masz człowieku pojęcia, jaka kaszana była a jak
              jest. Inaczej się działa jak się ma czołgi na ulicy i pistolet przed
              nosem a inaczej, gdy można się tylko ośmieszyć.

Dzisiaj jest typowa walka o koryto i żłób, bo niektórzy chcą się
              nachlać aż im przez dziurki w nosie wyjdzie. Wspomnisz jeszcze moje
              słowa, ale za jakiś czas.

Dwa lata temu było przyzwolenie społeczne na koalicję PO i PiS i
              mogło coś z tego wyjść, ale PO miała żądania resortów siłowych a
              nigdzie na świecie nie ma tak, aby zwycięska partia oddała w
              koalicji resorty siłowe. Dalej dopowiedz sobie sam.
              • prezesmarcin Re: Ta formacja (PO) to już się skompromitowała 25.10.07, 02:55
                sam tez sie kompromitujesz
                polecam pewna poradnie na Lipowej
              • o00 Re: Ta formacja intelektualna 25.10.07, 13:52
                Plus, to co i jak piszesz, to (bardzo przepraszam) popłuczyny po
                wyborczej propagandzie Jarosława Ka (trwającej już dwa lata).

Wątek martyrologiczny nie przystoi, po prostu. Zwłaszcza, jeśli
                chciałbyś czegoś nauczyć ludzi młodzych od siebie.

Dużo mówisz o swoich oczekiwaniach płacowych względem Donalda Tuska,
                ale sam nie zauważasz, że to rząd Jarosława Ka załatwił nauczycielom
                obniżkę (!) pensji.

Itp., itd.
                • plus601 A Ty nie widzisz w mojej wypowiedzi IRONII??? 25.10.07, 20:57
                  OCZYWIŚCIE NIGDY NIE BYŁO POPŁUCZYN W USTACH KOMOROWSKIEGO I TUSKA
                  Ty zaś masz patent na prawdę i nieomylność

Nie chodzi tutaj o mnie bo ja i byłem zatrudniany i sam zatrudniałem
                  i szczerze mówiąc zawsze sobie dawałem radę. Jak mnie życie zmusi to
                  wyjade, ale nie mam takiej potrzeby. Mówię tylko o pewnych
                  mechanizmach z którymi sie nie walczy, a jedynie przy ich pomocy
                  podsyca się niezdrowe nadzieje. Tak było z lekarzami (strajk
                  poltyczny), tak było z pielegniarkami (strajk bardzo polityczny a
                  kobitki zostały na lodzie) i tak będzie z nauczycielami (strajk
                  Komuszy w zanadrzu - dzisiaj chyba pogotowie strajkowe - a napewno
                  oflagowanie szkół w Kaliszu), emerytami (do umarcia, bo nikomu
                  niepotrzebni), rencistami(nazad do roboty jak ma chociaż jedną rękę
                  albo do umarcia) i innymi pracownika budżetówki (trochę kasy dostaną
                  mundurowi aby chcieli lać niekokornych)
          • piotr33k2 Re: Jesteś smarkatym szczekaczem politycznym 27.10.07, 02:13
            chłopcze to ty sie podniecasz i widac gołym okiem że to ty właśnie
            jestes zdziadziałym ograniczonym niereformowalnych pis-owskim
            partyjniakiem ,co do mojego wieku to mam ponad 40 lat i nie
            wyjeżdżaj mi tu ze swoja wątpliwą martyrolgią kombatancką bo
            prawdziwi bochaterowie tamtych czasów są zdecydowanymi
            przeciwnikami kaczorów którzy wtedy akurat siedzieli u mamusi pod
            sukienką a moralna ocena szczególnie tego zacietrzewionego i
            manipulujacego wszystkim i wszystkimi (łaczie ze swoim bratem )
            jarosława jest mocno wątpliwa ,pis to najgorsze zło jakie było w
            Polsce po 89 roku i musisz przyjąc to wiadomosci,takichnumerów jak
            oni nie robiło nawet sld z millerem naczele ,tak oceniła to też
            zdecydowana większosc narodu i to też musisz przyjąć do wiadomosci
            • wolf2007 Re: Jesteś smarkatym szczekaczem politycznym 28.10.07, 22:14
              jezeli masz 40 lat i piszesz takie bzduryto ja ci gratuluje inteligencji.poziom
              tej wypowiedzi rownal sie propagandzie po.nie wiem na jakiej podstawie
              twierdzisz ze pis by gorszy od skompromitowanych komuchow.mozna nie lubic
              jakiejs partii ale pubblicznie chyba warto by jednak sie zastanowic zanim cos
              sie powie.skoro uwazasz ze tyle lat komunizmu i wszystkie jego zbrodnie a potem
              pprzekrety jakie dokonywano za rzadow sld (bo to jedna i ta sama partia co pzpr)
              jest gorsze od dwoch lat rzadow pisu to jest mi tylko serdecznie ciebie zal.
            • plus601 Re: Jesteś smarkatym szczekaczem politycznym 28.10.07, 22:42
              Widać, że jestem prawie 2 dychy starszy od Ciebie, a w latach 70 i
              80 zeszłegu stulecia to Ty sikałeś w piasek i lepiłeś z tego babki w
              piaskownicy.

Całe życie byłem bezpartyjny i nie chodzi mi o kombatanctwo, bo na
              życie zarabiam znajomoscią techniki a nie głupawym paplaniem w
              sejmie czy innym miejscu gdzie mozna wyłudzić trochę kasy za
              wymądrzaniem się. Nie znoszę jednach prostackiego chamstwa, a sposób
              działania Tuska i jego kolegów z dawnego Kongresu Liberalno -
              Demokratycznego był w najwyższym stopniu chamski. Podważanie
              kompetencji PiS i wysmiewanie PiS-u rozpoczęło sie jeszcze za nim
              uformowali rząd, więc czemu jesteś taki wzburzony. Pamiętasz
              opowiastę o Pawle i Gawle, obawiam się, że taka zabawa zapowiada się
              w nowym sejmie. Ty masz poważne nadzieje na poprawę a ja twierdzę,
              że naród poraz kolejny został wmanewrowany w marzenia a złodziej
              będą "prywatyzowali(???)" co jeszcze sie da. Moim "zyskiem" jak
              dotychczas były papiery NFI (chyba za 200 czy 300 zł), teraz próbuje
              się mnie obedrzeć ze służby zdrowia na którą płaciłem ponad 30 lat
              (32 dni zwolnienia lekarskiego przez całe życie), a na koniec bedzie
              się chciało zaoszczędzić na mojej emeryturze likwidując ZUS.
              • piotr33k2 Re: Jesteś smarkatym szczekaczem politycznym 28.10.07, 23:17
                przestań bredzić taki z ciebie działacz podziemia jak ze mnie
                ksiądz ,ja sie pytam po której stronie stoja prawdziwi działacze
                typu borusewicz frasyniuk itd itp. długo by wymieniać ,a no napewno
                nie po stronie neobolszewi jaką zaprezentował towarzysz jarosław
                kaczynski ,naród drugi raz tego juz nie kupił bo nic nie zrobili
                tylko skłócili cały naród napuszczali jednych na drugich
                wykorzystywali służby specjalne do walki z opozycją a rzekome
                obrażanie wyzwiska i obelgi sami zaczeli juz w poprzedniej kampani
                wyborczej stosowac ,retoryka wiecowa kaczynskiego przypominał jak
                żywo gomułke ,wykształciuchy ,łże elity ,zomo ,szatany ,bure suki
                itd itp.ale jak sie teraz tym razem spotkali ze stanowczą adekwatną
                odpowiedzią to od razu krzyk i rozpacz że jak tak mozna ,kto mieczem
                wojuje od miecza ginie i niech ten bolszewicki pis przepadnie na
                wieki wieków bo tyle co szkody przez dwa lat zrobił to nawet sld od
                90 roku nie zrobiła a rzadziła dwa razy.
                • plus601 Widać, że nie masz zielone pojęcia o bolszewii!! 28.10.07, 23:21
                  Jak wyżej. Już Ci powiedziałem. Ty wtedy sikałeś w piasek.
                  • wolf2007 Re: Widać, że nie masz zielone pojęcia o bolszewi 29.10.07, 22:15
                    hej nie dyskutuj z nim to albo jakis malointeligentny czlowieczek albo szczekacz po
                  • piotr33k2 Re: Widać, że nie masz zielone pojęcia o bolszewi 30.10.07, 18:50
                    plus601 napisał:

> Jak wyżej. Już Ci powiedziałem. Ty wtedy sikałeś w piasek.
                    chłopcze ja 79 roku z rodzinnego domu w kaliszu jako młody chłopak
                    wyjechałem w tzw. "świat" i co ty mi bedziesz mówił o życiu i kto
                    kiedy gdzie sikał, he he.
                    • piotr33k2 Re: Widać, że nie masz zielone pojęcia o bolszewi 30.10.07, 18:53
                      sorry to nie był nawet 79 tylko 76 w 79 to juz pracowałem na
                      siebie.
                      • plus601 Re: Widać, że nie masz zielone pojęcia o bolszewi 30.10.07, 22:44
                        Młody jesteś synku, powiedziałbym gołowąs. Zupełnie nie masz pojęcia
                        o Bolszewii, zupełnie nie pamiętasz Gomułki. Toż Ty prawie moim
                        synem możesz być (Uchowaj Boże). W 69 to ja byłem w Gdańsku. Ty się
                        wychowałeś w cieplarnianych warunkach dziecko.
                • wolf2007 Re: Jesteś smarkatym szczekaczem politycznym 29.10.07, 22:15
                  jezeli masz 40 lat i piszesz takie bzdury to ja ci gratuluje inteligencji.poziom
                  tej wypowiedzi rownal sie propagandzie po.nie wiem na jakiej podstawie
                  twierdzisz ze pis by gorszy od skompromitowanych komuchow.mozna nie lubic
                  jakiejs partii ale pubblicznie chyba warto by jednak sie zastanowic zanim cos
                  sie powie.skoro uwazasz ze tyle lat komunizmu i wszystkie jego zbrodnie a potem
                  przekrety jakie dokonywano za rzadow sld (bo to jedna i ta sama partia co pzpr)
                  jest gorsze od dwoch lat rzadow pisu to jest mi tylko serdecznie ciebie zal. to
                  jednak pokazuje ze nie mozesz miec tych 40 lat bo watpoe zeby ludzie w tym wieku
                  tak glupio gadali
                  • piotr33k2 Re: Jesteś smarkatym szczekaczem politycznym 30.10.07, 18:45
                    mam nawet wiecej jak 40 lat żeby byo jasne ale nie myśle jak typowy
                    chomo sevieticus który tak naprawde reprezentuje pis i jego
                    elektorat ,powtarzam rzady pis-u były najgorsze i najwięcej
                    przynoszce szkody Polsce od 89 roku ,wiekszośc narodu to doskonale
                    dostrzegła i czy to ci sie podoba czy nie musisz to przyjac do
                    wiadomości ,na nic odwoływanie się do minionego ustroju i granie na
                    historycznej nucie bo to własnie pis i jarosława kaczynski
                    prezentuje typową mentalnosć komunistyczną ,zawłaszczanie państwa,
                    wykorzystywannie prokuratury i słuzb specjalnych do walki
                    politycznje, kłamstwa prowokacja obłuda i propaganda sukcesu to
                    domena pis-u ,dobrze ze weszlismy do uni (pis nie był entuzjastą
                    naszego czlonkostwa) bo tylko na jej dotacjach sie wieżli , sami
                    nie zrobili zadnych reform a i tak wszytko na bieżąco było
                    przejadane ,rzekoma bardzo dobra kondycja naszej gospodarki to
                    kolejny propagandowy mit ,nie zrobiono reformy finasów ,wstrzymano
                    budowy autostrad zrywajac tzw.partnetrswo -publiczne ,nie obnizono
                    podatków,nici z tzw, pakietu kluski ,wprowadzono najdrozsza
                    administracje rzadowa na swiecie ! a miało byc tanie panstwo! długo
                    by jeszcze wymieniać np.kompromitujaca konfliktowa polityka
                    zagraniczna gdzie np. były gestapowski agent niejaki kobylanski z
                    argentyny który w czasie okupacji wydawał rodziny zydowskie ma
                    wpływ na mianowanie ambasadorów w ameryce południowej itp. itd.
                    • wolf2007 Re: Jesteś smarkatym szczekaczem politycznym 02.11.07, 19:45
                      no to moze jestes z tych co za komune byli konfidentami i dlatego ci nie pasowal
                      rzad pisu bo portkami trzasles zeby ubekow nie kasowali? niby na jakiej
                      podstawie tak mowisz ze to byly najgorsze rzady bo z ekonomicznego punktu
                      widzenia nie byly? wiec jakie pobudki powoduje zeby takie klamliwe slowa plynely
                      z twych ust?"zawłaszczanie państwa,
                      > wykorzystywannie prokuratury i słuzb specjalnych do walki
                      > politycznje, kłamstwa prowokacja obłuda i propaganda sukcesu" przepraszam czy
                      te slowa jak ulal nie pasuja do czasow komuny a potem do sld czy tez sdpr jak
                      sie poczatkowo nazywala? a co do klamstw i obludy to chyba wiekszej szopki jak
                      po nie mozna bylo zrobic. no chyba ze ktos jest naprawde inteligentny inaczej i
                      wierzy w bzdury tuskowe o pistolecie.wstrzymano budowy autostrad? co tyu gadasz
                      czlowieku jak mozna wstrzymac budowe czegos czego nie buduja? a moze
                      zapomniailes jak placimy po dwa razy te same podatki na budowe autostrad ktorych
                      nie ma i jak sie na tym bogaca niektorzy ludzie w polsce.przepraszam ale czy to
                      nie jest czasem spuscizna czasow rzadow sld? no chyba ze chcesz wmowic ludziom
                      ze pol byl ministrem za rzadow kaczynskiego. wiesz co jak nie masz zadnych
                      rozsadnych slow na poparcie swoich tez ani nie dysponujesz zadna wiedza to
                      lepiej wogole na forum publicznym sie nie wypowiadaj.
                      • plus601 Re: PiS wybudował ul. Wrocławską. 02.11.07, 21:59
                        wolf2007 nie denerwuj się. Można przecież odwrócić słowa szczekaczy
                        i powiedzieć. Wielu było u władzy, a dopiero PiS wyremontował ul.
                        Wrocławską (dla mało kumatych obrońców PO mówię, że to był żart,
                        powtarzam żart). Czas ma to do siebie, że pokazuje prawdę. Mam
                        stopkę w swoich wypowiedziach, której nie zmienię do końca 2009
                        roku. Zobaczymy ile będzie wtedy obrońców Tuskowych obietnic bez
                        pokrycia. Może zobaczymy benzynę po 6 zł, którą Tusk obiecał 2 lata
                        temu. Cierpliwości.
                      • piotr33k2 Re: Jesteś smarkatym szczekaczem politycznym 03.11.07, 12:40
                        sam sie nie wypowiadaj bo sie kompromitujesz chłoptasiu ,nie czytasz
                        gazet nie słuchasz ekspertów a twoja wiedza opiera sie na medialnych
                        konferencjach idiotów w stylu ziobry towarzysza kaczynskiego
                        czy "słuchowiska" sekty rydzyka ,bedą komisjje sledcze to sie
                        dowiesz już prokuratorom styki grają i odtwarzają dokumenty, sms-y
                        i papiery .rząd kaczynskiego nic nie zrobił tylko sie wiózł na
                        dotacjach unijnych ,mamy najiniższy wzrost gospodarczy z krajów
                        nowoprzyjetych z naszej transzy do uni który i tak juz
                        maleje ,widoczny wzrost inflacji, burdel w finansach ze
                        zobowiazaniami budzetowymi bez pokrycia ,widmo duzego wzrostu cen
                        energi i towarów ,fatalną opinie za granicą ,spralizowany program
                        budowy autostrad (przez dwa lata pis od poczatku do konca wybudował
                        500 metrów he he)najdroższą i najwiekszą administarcje rzadowa na
                        swiecie ,upartyjnione i dyspozycyjne służby mundurowe prokurature i
                        panstwoa tv na niespotykaną dotychczas skale ,skłocone środowiska i
                        zantagonizowane spłeczęnstwo ,to jest dorobek braci kaczynskich
                        którzy znani sa z tego od lat ,ostrzegał juz przed nimi wałęsa jako
                        specjalistami od inrtyg knucia i spisków ,jescze ni epowstał ani
                        nowy rzad ani parlament a już ich obarczono winami za wszystkie
                        grzechy które zostawił po sobie pis a na dodatek zapowiedziano
                        destrukcje w kazdym aspekcie, parlamenatrnym ,konstytucyjnym i
                        społecznym .
    • prezesmarcin Re: Dobrze płatni nauczyciele będą uczyć Wasze dz 25.10.07, 23:26
      dyskusja jest juz lekko nie na temat-szydera sie zrobila
      • kaliszman Re: Dobrze płatni nauczyciele będą uczyć Wasze dz 25.10.07, 23:29
        Zgadzam się z prezesem.
    • plus601 Re: Powrót do tematu 29.10.07, 00:34
      Ciekawe czy te dobre płace dla nauczycieli (i lekarzy z
      pielegniarkami) to będą pod dobroci (z dobrego serca PO) czy
      wywalczone strajkiem.
      Bardzo ciekawe jest też czy przy okazji wzrosną diety i wypłaty dla
      parlamentarzystów i będziemy mieli również dobrze opłacanych posłów
      i senatorów.
      • plus601 Nie tylko nauczycielom, lekarzom i pielęgniarkom.. 31.10.07, 22:42
        obiecano!

Przemysław Gosiewski będzie sprawdzał, czy PO wypełnia każdą z 289
        obietnic wyborczych.

www.tvn24.pl/2082744,28378,0,0,1,wideo.html
        • prezesmarcin Re: Nie tylko nauczycielom, lekarzom i pielęgniar 01.11.07, 08:05
          A o obietnicach PiS to zapomnieliscie. Tez trzeba sprawdzic co
          obiecali a co zrobilili. Na pewno Gosiewski jedna zrealizowal-pomnik
          IV RP-przystanek PKP we Wloszczowej. Absurd na maksa.
          Mam nadzieje ze takiej szydery juz nie bedzie i zaden pseudodworzec
          nie powstanie juz wiecej.
          • plus601 www.tvn24.pl/2082744,28378,0,0,1, wideo.html 01.11.07, 11:31
            Widzę, że boli
            www.tvn24.pl/2082744,28378,0,0,1,wideo.html

nie wiem tylko dlaczego, przecież idziemy do krainy szczęśliwości.
            (Niektórzy zapominają dodać dla liberałów i ich rodzin)
    • plus601 Mija własnie 100 dni 29.01.08, 11:52
      Oceny za sto dni Platformy w rządzie
      "Metro": Mija sto dni od wyborczego zwycięstwa partii Donalda Tuska.
      Szef PO, obecny premier, u schyłku kampanii wyborczej w październiku
      2007 roku swoim podpisem ręczył za spełnienie dziesięciu obietnic.
      "Metro" wybrało pięć z nich i zapytało ekspertów, jak oceniają ich
      wykonanie.

Obietnica nr 1: Radykalnie podniesiemy płace dla budżetówki,
      zwiększymy emerytury i renty. Ocena: 0 - rząd jest w punkcie startu.
      Według Andrzeja Sadowskiego, eksperta Centrum im. A. Smitha - "jest
      to jedna z najbardziej nieszczęśliwych obietnic wyborczych, jakie
      można w ogóle złożyć. Ma ona tę zaletę, że łatwo z nią wygrać
      wybory, ale może stać się gwoździem do trumny przy kolejnym
      głosowaniu. Prawda jest taka, że Platforma obiecała podwyżki, tyle
      że nie sprecyzowała kiedy. Niemniej uważam, że nie da się tego
      zrealizować niezależnie od terminu rozłożenia spłaty. Jedynym
      sposobem na rozwiązanie problemów z budżetówką jest sprywatyzowanie
      wszystkiego, co się da, a wpuszczenie wolnego rynku do całej
      reszty".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się