prezesmarcin 15.11.07, 02:08 ponizej ciekawy material z ktorym warto sie zapoznac. wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80276,4669674.html szkoda ze podobne teksty nie powstaja o Kaliszu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
o00 Re: Ciekawy artykuł, ale nie o Kaliszu 15.11.07, 05:02 Żeby takie teksty o Kaliszu mogły powstawać, w Kaliszu musieliby być najpierw ludzie, którzy mogliby takowe pisać. Proste. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: Ciekawy artykuł, ale nie o Kaliszu 15.11.07, 05:14 a co w Kaliszu nie znalazloby sie nawet kilku ludzi ktorzy sa w stanie podobny tekst napisac? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Ciekawy artykuł, ale nie o Kaliszu 15.11.07, 10:14 Trzeba pamietac , ze budowa Gdyni - nowego portu pelnomorskiego , a jedynego w polce w tym okresie , kiedy Polska posiadala jedynie kawalek wybrzeza Baltyku BYLA SPRAWA OGOLNONARODOWA .To bylo tak , jak z odbudowa Stolicy po II WS.Wszystkie sily i srodki szly do Gdeyni . Gdynia wygrala za sprawa inz.E.Kwiatkowskiego . Jezeli chodzi o samo znastwo i umiejetnosci pisarskie , to sadze , ze slynny duet z Zycia Kalisza poradziliby sobie . Faktem jest , ze na gwalt potrzebny jest ,,rasowy'' architekt z nutka sentymentu , ktory moglby napiusac takie opracowanie . Najgorsze ,ze kamieniece z kaliskiego zabytkowego centrum w ogromnej mierze strasza swoimi ziemistymi barwami . Nie wszystkie zdazono odnowic , duza czesc straszy ,,oczodolami '' i brudem. W ulice Pulaskiego czy Franciszkanska strach wejsc , a jakie tam piekne kamieenice - zabytki i niezabytkowe , ktore czekaja na rece murarzy i malarzy, nie wspominajac o permanentnym pobycie konserwatorow roznych specjalnosci . Kalisz potzrebuje obecnie takiego Kwiatkowskiego . Potrzebuje architekta miejskiego i plastyka. Tu nie wystarczy dobry na wszysko ( nie ujmujac Jego zaslug ) pan Wladek Koscielniak , ktory swojego czasu projektowal nawet sale koncertowe . Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł, ale nie o Kaliszu 15.11.07, 15:10 Proszę może kogoś zainteresuje:kalisz.naszemiasto.pl/wydarzenia/789462.html Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Ciekawy artykuł, ale nie o Kaliszu 15.11.07, 15:56 W Kaliszu nie ma tyle obiektów modernistycznych co w Gdyni, to raz. Poza tym nie ma tradycji naukowej (z wyjątkiem Rocznika Kaliskiego), w związku z tym zainteresowania profesjonalnym traktowaniem historii i innych dziedzin nauki. Po trzecie wreszcie, poziom publikacji w ŻK dalece odbiega od tego w GW. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Ciekawy artykuł, ale nie o Kaliszu 15.11.07, 16:00 Gdynia stoi XXwiecznym modernizmem, tam dba się o niego. Kalisz stał XIXwiecznym eklektyzmem, w ogóle się o niego nie dba, w zasadzie systematycznie i planowo niszczy to, co jeszcze z niego zostało - spójrzcie na ul. Kościuszki, z-d-e-m-o-l-o-w-a-n-ą pod względem architektonicznym i urbanistycznym. Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Ciekawy artykuł, ale nie o Kaliszu 15.11.07, 16:09 Wszystkie ważne PieRBy bredzą coś o piątych Biskupinach i turystyce (bardzo przepraszam) pielgrzymkowej, a ślepi są i nie widzą, że to, co naprawdę w tym mieście najpiękniejsze niszczeje w zastraszającym tempie, podczas gdy w innych (Lublin, Piotrków Tryb., Tarnów etc.) staje się ich ozdobą, perłą w ich koronie. Finis Calisiae. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Ciekawy artykuł, ale nie o Kaliszu 15.11.07, 17:53 Niestety trudno się z Tobą nie zgodzić:( teksty o Kaliszu nie powstają nie dlatego, że nie ma kto pisać, ale nie ma o czym pisać? bo o czym, o barbarzyństwie? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Ciekawy artykuł, ale nie o Kaliszu 15.11.07, 18:03 Swieta racja Panowie . Tak pieknie zabudowana ul Puaskiego , a jak w nia wejdziesz masz wrazenie , ze idziesz jakim kopalnianym chodnikiem w Dzietrzykowie( tak zaraz po wojnie nazywano Walbrzych) . Na ten zgodny chor odpowiem jednym 0 fotami ul.Kosciuszki . Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: Ciekawy artykuł, ale nie o Kaliszu 16.11.07, 03:38 teksty nie poswtaja bo nie ma kto pisac a ze nie ma o czym pisac. temat zawsze sie znajdzie. Kalisz posiada ogromny potencjal, historie oraz dziedzcto ale niewykorzystane i ktore nalezy popularyzowac. na przyklad temat: Przedmoscie Kalisz (byl artykul Przemyslawa Mackowiaka o tych umocnieniach w Roczniku Kaliskim oraz w bodajze Kronice Wielkopolskiej, ale malo kto do takich wydawnictw zaglada (sa to periodyki niszowe)-temat jest otwarty i malo spolularyzowany wsrod mieszkancow. 90 rocznica Szczypoirniaka to temat na przyszly rok. Sam turniej nie wystarczy -potrzeba jeszcze cyklu artykulow o tej dyscyplinie sportowej i jej zwiazkach z Kalsizem w jakims ogolnopolskim dzienniku, tygodniku, gazecie sportowej. Takie teksty to takze promocja miasta i pewnie zeby cos takiego poszlo na lamach powinno byc w pewnym stopniu oplacone przez wladze miejskie. Swego czasu ukazal nr poswiecony Kaliszowi (czerwiec 2003) "Spotkan z Zabytkami" ale moim zdaniem bylo to troche za wczesnie. Dobrym pomyslem -bylby ten nr ale w czerwcu tego roku z okazji 750 lecia lokacji miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł, ale nie o Kaliszu 22.11.07, 10:16 Może odzyskamy dawne terenu słowian zach:) biznes.onet.pl/0,1645563,wiadomosci.html. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Ciekawy artykuł, ale nie o Kaliszu 22.11.07, 10:46 kaliszman napisał: > Może odzyskamy dawne terenu słowian zach:) > biznes.onet.pl/0,1645563,wiadomosci.html. The page cannot be found ! Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Ciekawy artykuł, ale nie o Kaliszu 11.12.07, 17:24 ale dotyczy takze Kalisza !!!! miasta.gazeta.pl/lodz/1,35134,4733236.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł, ale nie o Kaliszu 17.12.07, 12:43 To stronka dotyczy historii Opola.Zwłaszcza ciekawy artykół o murach miejskich miasta.gazeta.pl/opole/0,35106.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł, ale nie o Kaliszu 17.12.07, 12:45 Oczywiście artykuł:) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Ciekawy artykuł, ale nie o Kaliszu 17.12.07, 16:22 kaliszman napisał: > To stronka dotyczy historii Opola. A ja dawalem artykul o zjezdzaniu Lodzi na boczne tory . To cos podobnego do sytuacji Kalisza . Boje wsie ,ze jak zbuduja Ygreka , to pozostala infrastrukture kolejowa w naszym sasiedztwie amputuja . Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Ciekawy artykuł o Kaliszu 18.12.07, 11:32 Calis, sedes regni principalis rzeczpospolita.pl/dodatki/wladcypolski_070918/wladcypolski_a_10.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł o Kaliszu 18.12.07, 11:49 Prof.Andrzej Buko robi naszemu miastu świetna reklamę.Ale widząc iość miast,niezłą ma Kalisz konkurencje.Bardzo mi się podoba kolejność miast na końcu artykułu:Kalisz,Giecz,Gniezno,Poznań,i niech tak już zostanie;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Ciekawy artykuł o Kaliszu 18.12.07, 13:05 Artykuł w "rzepie" po pewnym czasie może nie być dostępny, więc zachowajmy fragment: "Kalisz, miejsce na bursztynowym szlaku, za Piastów nabrał niezwykłego znaczenia. Wokół niego, u progu polskiej państwowości, powstał wieniec grodów. Wznoszono je na surowym korzeniu, zasiedlane były przez ludność sprowadzoną z zewnątrz, prawdopodobnie jeńców pomorskich. Koncentracja grodów wokół Kalisza świadczy o tworzeniu militarnego wsparcia dla planowanego przez Piastów podboju Małopolski i Śląska." Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł o Kaliszu 20.12.07, 14:15 Artykuł dotyczy Wielkopolski we wczesnym średniowieczu.Chodż w przypisie jest podane twierdzenie,że Gniezno było wązniejszym ośrodkiem dla Mieszka Starego niż Kalisz. Nie trzeba byc jasnowidzem,żeby domyślec się skąd pochodzi autor tej tezy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł o Kaliszu 20.12.07, 14:16 Zaponiałem dac linka:www.muzarp.poznan.pl/archweb/archweb_pol/Publikacje/trad ycja.html Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Ciekawy artykuł o Kaliszu 20.12.07, 15:01 Tu poprawiony link: www.muzarp.poznan.pl/archweb/archweb_pol/Publikacje/tradycja.html Ale dlaczego ty się dziwisz? Poznanianie prowadzą czynną i efektywną (niezwykle efektywną!) politykę historyczną od pół wieku (tak mniej więcej od 1958); mają własny uniwersytet, wydawnictwa periodyczne, bardzo dobrą "Kronikę Miasta Poznania", dobre wydawnictwo miejskie, przykładają się do pracy nad miastem i jego promocji chyba w każdej dziedzinie... A my co mamy? Jedno KTPN i... nic więcej, bo chyba nikt nie powie, że ratuszowi robią coś prawdziwie pożytecznego dla miasta. Jedyne co robią, to pro-win-cjo-na-li-zu-ją je (bo sami są prowincjonalni). Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł o Kaliszu 20.12.07, 22:54 Artykuł dotyczy w pewnym sensje herbu woj.Kaliskiego www.konin.pl/index.php?id=30&news_id=1187 Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł o Kaliszu 20.12.07, 22:57 Sorry to zmęczenie teraz powinno być dobrze miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,4779360.html Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Ciekawy artykuł o Kaliszu 21.12.07, 00:42 Nie dotyczy, bo w herbie jest koronowana głowa BAWOŁU, a nie tura. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł o Kaliszu 21.12.07, 08:45 Mylisz się to jest TUR.Bawoły żyją w Afryce i Indiach ,wątpie żeby któryś z Piastów tam był.Ostatecznie może to być Żubr. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł o Kaliszu 21.12.07, 21:32 Fajna stronka sporo starych widokówek tzw.Ziem Odzyskanych.Szczecin i Legnica,wyglądaja na nich naprawdę nieżle:www.starekarty.prv.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł o Kaliszu 21.12.07, 22:57 Maj moje poparcie:)wiadomosci.onet.pl/1662870,12,item.html Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Ciekawy artykuł o Kaliszu 21.12.07, 23:07 Mam to do siebie, że rzadko się mylę (za co cię bardzo przepraszam). Czy podać ci tytuł w celu pozyskania wiedzy? Ale tymczasem herbarz: Bawola głowa w koronie, z pierścieniem w nozdrzach, jest pierwotnym herbem Wielkopolski. www.kujawy.com/historia/herb/herbarz.htm Twój sposób myślenia o haraldyce bardzo intrygujący. Idąc tym tropem dojdziesz zapewne do wniosku, że godłem Pomorza jest indyk cierpiący na hipowitaminozę ADE, bo przecież Piastowie musieliby być chyba na ustawicznym haju, żeby spotkać gryfa... By the way: gdzie żyją gryfy? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł o Kaliszu 22.12.07, 00:05 Bardzo fajna strona.Przepraszać mnie nie musisz.Pewnie cały dzień szukałeś dowodów aby obalić moje blużniercze pomysły. Może i Piastowie byli na haju wszak po Europie podróżowało wielu handlarzy,może któryś przywiózł jakiś specyfik. Ale najbardziej mnie rozbawiło to:Mam to do siebie,że rzadko sie mylę 10/10 Wiesz jak rozbawić ludzi:))) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Ciekawy artykuł o Kaliszu 22.12.07, 00:53 Nie obalam bluźnierstw, tylko prostuję pierdoły, które co trochę tu wypisujesz. Jeśli nie zadowala cię to, nie pytaj więcej jaką książkę należałoby przeczytać. Ale zarazem nie wypisuj również tych pierdół. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł o Kaliszu 22.12.07, 08:12 Herbarz Kujawsko-Pomorski. To że znaduje sie tam Krajna mogę zrozumieć,ponieważ do Wielkoposlki została włączona w XIIwwcześniej należała dp Pomorza Gdańskiego.Ale Pałuki to Ziemia Wielkopolska,a nie Kujawska. Mam taką książeczke "Legendy Kaliskie"(wiem,że to nie fachowa literatura) jest tam napisane,że herbem Ziemi Kaliskiej jest Tur.Oczywiście nie wierzę we wszystko co jest tam napisane,ale wielu historyków twierdzi że w legendach tkwi źdzbło prawdy.Sądze,że akurat tu legenda mówi prawdę. Skąd masz pewność,że w średniowieczu nie funkcjonowały dwie różne nazwy tego samego zwierzęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Herby rycerstwa polskiego 1584 22.12.07, 09:37 Cytuję Wam "Herby Rycerstwa Polskiego" Bartosza Paprockiego z 1584 r. (zachowałem oryginalną pisownię): "Województwo kaliskie nosi głowę bawolą na szachownicy w koronie złotej, pola czerwone i białe, pierścień oraz nozdrza. Wiele pod tym znakiem rycerstwo krain onych z nieprzyjacioły znacznych posług i pamięci godnych czyniło, acz też srogie utrapienia na się miewali, jednak męstwo ich a stałość przodek otrzymawała. Co z Krzyżaki za potrzeby miewali, czytaj u Kromera księgi 11, i na wielu miejscach w historyi mieć będzesz. Najprzedniejszy senator wojewoda, po nim kasztelan, i inszy według rozdzielania urzędów z dawna w powieciech". i jeszcze na deser: "Miasto Kalisz używa herbu takim kształtem: brona w murze czarna, dwie wieży, między któremi chłop w trąbe trąbi..." Ale za to u Kaspra Niesieckiego: "...Herb tego województwa żubrza głowa, między której rogami korona, pierścień przez nozdrza jej, pole wszystko szachowane, białe i czerwone (...) z tej okazyi nadany: Wojewoda któryś Kaliski, herbu Wieniawa, nieprzyjacielskie hufce Szląsk, na ten czas Polski pustoszące, napadł, i fortunnie pogromił. Za to Król, województwu Kaliskiemu które przedtem samą się Szachownicą herbowało, Bawolą głowę, albo herb Wieniawa nadał tym kształtem jako widzisz. W Śrzodzie miasteczku z Poznańskim województwem sejmikuje, i deputatów na trybunał Koronny dwóch, posłów na sejm sześciu obiera, krom innych z Poznańskiego". Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Herby rycerstwa polskiego 1584 22.12.07, 10:00 Okey.Oduszczam sobie tego Tura:) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: radni promuja ekotorby ...ale w Lodzi 12.01.08, 23:06 Amoze tak u nas ? Nosmy swoje papierowe torby do superhiper-marketow. miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,4827414.html STOP FOLIOWKOM Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: radni promuja ekotorby ...ale w Lodzi 13.01.08, 23:31 Coś dla miłośników ciekawej archit.tym razem niesamowity(jak dla mnie)most www.bryla.pl/bryla/1,85298,4806755.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Herby rycerstwa polskiego 1584 18.01.08, 14:37 Jan Długosz.Opis chorągwi biorących udziałw bitwie pod Grunwaldem. Siódma kaliska,miała jako znak głowę TURA na szachownicy ozdobioną królewską koroną.Z jego nozdrzy zwisało okragłe kółko. No oczywiście Jan Długosz,też pewnie sobie tego tura wymyslił. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Herby rycerstwa polskiego 1584 18.01.08, 14:54 Pewnie cytujesz tekst z tej strony: staropolska.gimnazjum.com.pl/sredniowiecze/dziejopisarstwo/Dlugosz.html Znajdź jeszcze tekst oryginalny ( zapewne na www.pbi.edu.pl ) i porównaj ten uwspółcześniony tekst dla gimnazjalistów z oryginałem. Być może Długosz pisał o turze, ale sądzę że raczej Paprocki, jak i kolejni heraldycy czerpali z Długosza pełnymi garściami:) Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Herby rycerstwa polskiego 1584 18.01.08, 15:04 Sprawdź jeszcze, czy Kromer i Bielski pisali coś o herbie kaliskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Living Bridge w Hamburgu 14.01.08, 00:59 Przy okazji takich wiadomości zawsze robi mi się przykro, że żyjemy na zadupiu Europy (a my jeszcze w dodatku na zadupiu Polski). :( Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Living Bridge w Hamburgu 14.01.08, 09:23 Może najpierw dotrzymujmy kroku polskim miastom zbliżonym gabarytami do Kalisza, a kiedyś mniej dopieszczanym przez historię, to może kiedyś będziemy mogli rywalizować na jakichś polach z Hamburgiem. Na razie mamy do czynienia w Kaliszu ze skarlałym pokoleniem, obrażającym swoją parafiańszczyzną pamięć przodków. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Living Bridge w Hamburgu 14.01.08, 09:51 A mnie po nocach narazie sni sie wiadukcik nad torami kolei znaczenia panstwowego czyli pierwszej kolejnosci odsniezania. Taki wiadukcik, ktory polaczylby PKP z PKS i zdolal wycelowac w Podmiejska.Poki co musza nam wystarczyc fajerwerki dwa razy do roku. O Living Bridge nie marze, mysle czy nasze istniejace kaliskie mosty wytrzymaja jeszcze ze 2-3 lata, bo cos ich o remontach ucichlo . Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Living Bridge w Hamburgu 14.01.08, 11:39 Są większe zadupia od Kalisza i to całkiem blisko.Z Hamburgiem w Polsce może jedynie konkurowaćWarszawa i to tylko pod względem liczby ludnosci.Jeśli idzie o budżet to już raczej są różne ligi.Hamburg może sobie pozwolić na takie inwetycje,ponieważ cywilizacyjnie wyprzedza Warszawę.Na dodatek jest wolnym miastem,więc chyba nie musi jak Warszawa dzielić się z całym woj. A co do Kalisza zdaje sobie sprawę,że kaliskie mosty się sypią.Szczerze mówiąc małym są dla mnie pocieszeniem remonty,czy budowa nowych mostów,ponieważ wiem,że będą to kolejne bezguścia.A gdyby mosty w Kaliszu były projektowane przez dobrych architektów stałyby się z pewnoscią ozdobą Kalisza,a może nawet byśmy byli rozpoznawalni na tle innych miast.Kraków ma Wawel.Poznań koziałki a Kalisz miasto pięknych mostów.Zdaję sobie sprawę,że zaraz zostane wyśmiany,ale postaram się to znieść jak mężczyzna :) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Living Bridge w Hamburgu 14.01.08, 14:12 Otóż nie będziesz wyśmiany. Myślę bardzo podobnie jak ty. Dodam, że bardzo dawno temu, może jakieś 15 albo 20 lat temu, RM podjęła uchwałę, że nie będzie już więcej betonowych mostów. Było to po wybudowaniu mostu na Prośnie w ciągu AWP (koło II LO). Ale u nas wszyscy mądrzejsi od mądrych. Podawałem kiedys przykład nowego mostu w Cieszynie. Ale nie zgadzam się z farmazonami, które piszesz na początku. Bo czy twoim zdaniem projekt ładnego mostu kosztuje drożej niż projekt brzydkiego mostu!? Heh... Więc nie ma co piasać takich farmazonów o Warszawie, budżecie, wolnych miastach. Czy wy widzieliście te drewniane kozły na poznańskim ratuszu, bo mam wrażenie, że nie. Przecież to jest kiczowata kicha, nic więcej... Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Living Bridge w Hamburgu 14.01.08, 20:54 Zdaje sobie sprawę,że to poznanskie kozły to kicha,ale chodzi miże stały się znakiem rozpoznawczym miasta. Sądze,że dobry projekt mostu jest droższy niż projekt brzydkiego mostu.Dlaczego? Bo dobre projekty tworzą(przeważnie)dobrzy architekci,którzy zazwyczaj są drożsi niż źli architekci.No,ale może się mylę,może tani architekici tez są świetni.Tylko pan M postawił na tańszych i mamy to co mamy :((( A projekt mostu w Cieszynie widziałem Piękny,można tylko pogratulować otwarcia na dobrą i nowoczesną architekturę. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Living Bridge w Hamburgu 14.01.08, 14:17 Ty chocviaz wiesz, po czym sie poznaje prawdziwego mezczyzne:) . Warszawe kiedys rozpoznawano po moscie Kierbedzia , obecnie po moscie Kaczynskiego eeee Swietokrzyskim.Kalisz jak do tej pory poznaje sie po ... ,,kolejowie'' :):)! Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Living Bridge w Hamburgu 14.01.08, 15:06 No widzisz, a Kalisz kiedyś rozpoznawało się po moście Reinsteina i po moście Majewskiego... Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Living Bridge w Hamburgu 14.01.08, 20:34 wielkopolskawschodnia napisał: > No widzisz, a Kalisz kiedyś rozpoznawało się po moście Reinsteina i > po moście Majewskiego... A ja kiedys poznalem specjaliste od budowy mostow - pana inz.Wiktora Szczepeckiego. Jakbys potrzebowal namiar sluze .Mieszka w okolicy NOTu. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re:Ciekawy artykul o Lodzi i dofinansowaniu recept 14.01.08, 20:37 Czy tylko w Lodfzi sa ludzie o takich dochodach? Czy najubozszym kaliszanom nie nalezy sie troche grosza tak , by mogli ratowac swoje zdrowie , a moze i zycie ??? miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,4837177.html Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Ciekawe opracowanie, ale nie o Kaliszu 15.01.08, 02:26 ...a dokładnie nie o guberni kaliskiej, tylko o guberni kieleckiej. www.archiwa.gov.pl/repository/wydarzenia/Lukasz_%20Guldon.pdf Zawsze mnie ciekawiło, że poznanianie wielbią swoją Provinz Posen, a w Kaliszu guberni kaliskiej wszyscy się wstydzą... Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Ciekawe opracowanie, ale nie o Kaliszu 15.01.08, 08:05 Pewnie dlatego, że w Polsce całej gardzi się Królestwem Polskim (pod rosyjskim zaborem) więc w Kaliszu, mimo tego, że dla miasta był to okres wielkiego rozwoju, też się gardzi... Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Ciekawe opracowanie, ale nie o Kaliszu 15.01.08, 12:01 Gdyby nie to gardzone Królestwo Polskie, waleczne, pracowite, bitne, twórcze, wierne, bezkompromisowe, cała reszta nigdy by już nie była Polską. Tacy poznaniacy to nawet ledwo się załapali... Ten kraj jest jednak popi***olony. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawe opracowanie, ale nie o Kaliszu 15.01.08, 12:05 Dobrze powiedziane. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Ciekawe opracowanie, ale nie o Kaliszu 15.01.08, 13:17 Tak jak mówisz. Sądzę, że płacimy cenę za stosunki polsko-rosyjskie po 1939 no i z wcześniejszych lat, za odgórne rozróżnianie Polski A i B. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Prósy 15.01.08, 13:15 wielkopolskawschodnia napisał: > (...)mnie ciekawiło, że poznanianie wielbią swoją Provinz Posen, a > w Kaliszu guberni kaliskiej wszyscy się wstydzą... No cóż, gubernia kaliska została w końcu podbita i anektowana przez Provinz Posen dziwnie dzisiaj nazwaną województwem wielkopolskim (nigdy wcześniej takiego tworu w Polsce nie było). Jednak nazwa Provinz Posen dzisiaj jest już też nieaktualna. Z kilku powodów lepsza byłaby nazwa Prósy: 1. Zachowana została pruska zdolność dokonywania zaboru. 2. Kontynuowana jest pruska polityka majoryzacji i wyniszczania anektowanych terytoriów. 3. Prowincja uległa wkutek Powstania Wielkopolskiego specyficznej polonizacji. 4. Niezupełność tego procesu zaznaczamy pozostawiając w nazwie prowincji błąd ortograficzny ("ó"), który dzięki temu przestaje być błędem. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Prósy 18.01.08, 16:16 Jeśli zaś chodzi o fonetykę, konieczne jest przeniesienie akcentu na drugą sylabę, wzmocnienie frykacji połączone z lekką aspiracją oraz zmiękczenie ostatniej samogłoski: /phrru'si/. Od razu lepiej, prawda? :) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Prósy 22.01.08, 20:47 A poco Prusom ruchy frykacyjne ? Jeszcze sperma sobie oczy zaleja :D:D:D. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Prósy 22.01.08, 23:17 Prósy Prósami, ale że tobie się frykcja i frykacja pomieszała... :x Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Prósy 18.01.08, 16:21 Konsekwencją jest standard: województwo wielkopróskie i Pósnan. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Uczmy sie !- lodzki sposob na rewitalizacje... 24.01.08, 10:41 Nic dodac, nic ujac tylko sie uczyc : www15.uml.lodz.pl/prorevita/ ale to trzeba robic z glowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Uczmy sie !- lodzki sposob na rewitalizacje.. 24.01.08, 11:22 Zdjęcie po prawej.Rewelka. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Uczmy radnych 24.01.08, 13:12 Rewitalizacja? No nasi radni też już słyszeli to słowo. Obawiam się, że nasi radni coś gdzieś usłyszeli, powtarzają sami nie wiedząc co powtarzają i na tym się skończy. Tak jak się skończyła historia z masową internetyzacją miasta, heh. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Uczmy radnych 24.01.08, 14:14 wielkopolskawschodnia napisał: > Rewitalizacja? Tia, to jakas czarna magia ! > Tak jak się skończyła historia z masową internetyzacją miasta, heh. Mial byc FREE ACCASS/bezplatny dostep , ale kasa poszla na fajerwerki. Dzieci i mlodziez maja fige z makiem.Gawiedz dostala igrzyska. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Uczmy radnych 26.01.08, 23:12 wielkopolskawschodnia napisał: > Rewitalizacja? (...) > Obawiam się, że nasi radni (...) powtarzają sami nie > wiedząc co powtarzają i na tym się skończy. > > Tak jak się skończyła historia z masową internetyzacją miasta, heh. Masowo internetyzująca firma, bliska kaliskim elitom, uważa, że jest tania, więc po co coś zmieniać? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Problem z flagą 28.01.08, 11:24 Dolny Śląsk ma nielegalną? flagęwiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,4874169.html Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Problem z herbem 07.02.08, 00:00 Podobny problem, tyle że z herbem, miało województwo mazowieckie i w 2006 herb województwu zmieniono. Radni niestety często uważają, że mandat wyborców legitymityzuje "poprawianie" historii. Prawie podobną sytuację mamy w oberwojewództwie wielkopolskim, gdzie herb jest herbem województwa poznańskiego, a przecież należy pamiętać, że herb województwa kaliskiego jest jednocześnie herbem całej Wielkopolski, nadanym jej przez Kazimierza Wielkiego (łoj, jak on tych poznanioków nie lubił...). Nadto (nie liczyłem hektarów ani kilometrów kwadratowych, ale tak na oko) większą część powierzchni obecnego oberwojewództwa wielkopolskiego stanowi dawne województwo kaliskie, bo pamiętajmy, że różne Złotowy, Wągrowce, Pobiedziska, Kórniki (taaak!), Gniezna etc. to ziemia kaliska, nie poznańska... Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Problem z herbem 07.02.08, 10:40 wielkopolskawschodnia napisał: > > Prawie podobną sytuację mamy w oberwojewództwie wielkopolskim, gdzie > herb jest herbem województwa poznańskiego, a przecież należy > pamiętać, że herb województwa kaliskiego jest jednocześnie herbem > całej Wielkopolski, nadanym jej przez Kazimierza Wielkiego (łoj, jak > on tych poznanioków nie lubił...). Nadto (nie liczyłem hektarów ani > kilometrów kwadratowych, ale tak na oko) większą część powierzchni > obecnego oberwojewództwa wielkopolskiego stanowi dawne województwo > kaliskie, bo pamiętajmy, że różne Złotowy, Wągrowce, Pobiedziska, > Kórniki (taaak!), Gniezna etc. to ziemia kaliska, nie poznańska. Tak,to prawda . Ziemia nakielska (Naklo n/Notecia) tez wchodzila w sklad dawnego woj.Kaliskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Problem z herbem 07.02.08, 12:40 Ziemia nakielska jest częścią Krajny,która to stanowiła płn.rubież woj.Kaliskiego.Na płd.od Krajny leżą Pałuki,które też oczywiści wchodziły w skład woj.kaliskiego,ale kto o tym dziś wie mała garstaka ludzi. W książce Polska Piastów Pawła Jasienicy,jest mapa Polski na której Ziemia Kaliska graniczy od płn,z Ziemią Gnieżnieńską. A więc istnieje coś takiego jak historyczna Ziemia Gnieźnieńska,sięgająca na płd.do Warty na na płn.prawie do Chojnic,gdyż w jej skład wchodziły Pałuki i Krajna. Tak przynajmniej wynika z tej książki. Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Problem z herbem 07.02.08, 12:52 Po prostu województwo kaliskie to nie tylko ziemia kaliska. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Problem z herbem 07.02.08, 15:32 Wiem.Ale nie mogę nigdzie znaleść dokładnego opisu Ziemi Gnieżnieńskiej.Mam na myśli jej zasięg,granice (jak najdokładniejsze).Jeśli ktoś wie,gdzie są zawarte wiadomości na ten temat,to proszę o informację.Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Problem z herbem 07.02.08, 18:58 No i nie znajdziesz, bo ziemi gnieźnieńskiej nie ma, bo Gniezno leży na ziemi kaliskiej. I kropka. Jasienica różne rzeczy wymyślał, wymyślił np. Rzeczypospolitą Obojga Narodów, niektórzy są nawet przekonani, że RON to naprawdę istniała, skoro wszyscy powszechnie używają tej nazwy. Ziemie Królestwa Polskiego grzecznie spisał w "Insignia seu Clenodia Regis et Regni Poloniae" pan Długosz, w porządku hierarchicznym są tam podane, razem sztuk 19 i nie ma wśród nich ziemi gnieźnieńskiej, bo za czasów pana Długosza nie było Internetu i tworów wirtualnych. Bo ziemia gnieźnieńska jest tworem wirtualnym, tak samo jak ziemia nakielska, pleszewska, konińska i mój ukochany "region ostrowski". :) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Problem z herbem 07.02.08, 19:01 Tu link, jeśli ktoś mi nie wierzy: www.akromer.republika.pl/herbarz_dlugosz.html Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Problem z flagą Kalisza 07.02.08, 00:15 Ja czekam, aż w końcu heraldycy doczepią się do tego potworka, jakim jest flaga Kalisza, bo po pierwsze, to nie jest żadna flaga, tylko jakiś dziwny proporzec, a po drugie, w polu szachowanym liczba pół białych i czerwonych jest po prostu wyssana z palca. O herbie pisać nie będę, bo to w ogóle jest wymysł autorski (już nie ośmielę się wytykać czyj). Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Ciekawy artykuł o Kaliszu 06.02.08, 23:43 Mirosława Mirecka, "Życie codzienne kaliszan – warunki sanitarne i zdrowotne w latach 1282–1793" www.zsgh.kalisz.pl/publikacje/STANSAN.doc Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Socrealiztyczne Tychy 07.02.08, 01:27 www.gazetawyborcza.pl/1,76842,4894965.html Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: Socrealiztyczne Tychy 07.02.08, 01:28 przekleta literowka w tytule ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Zabytkowe archiwalia Branickich - casus prawny 07.02.08, 17:41 Warto o tym wiedziec , bo te archiwalia Branickich, ostatnich panow na Wilanowie stanowia znaczny procent Archiwum Akt Dawnych : wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,4908915.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Zabytkowe archiwalia Branickich - casus prawn 09.02.08, 11:45 Drugie życie starych dzielnic biznes.onet.pl/0,1689120,wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Sredniowiecze - zwierzchnicy Kosciola 14.02.08, 15:41 Warto poznac i daty panowania sie przydadza : www.arekbednarczyk.republika.pl/abp.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Sredniowiecze - zwierzchnicy Kosciola 05.04.08, 10:53 Z każdym takim artykułem przekonuje się,że Polska to jednak dziwny kraj miasta.gazeta.pl/krakow/1,37650,5063821.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Sredniowiecze - zwierzchnicy Kosciola 05.04.08, 23:39 I jeszcze coś turystyka.gazeta.pl/Turystyka/1,81910,5061331,Stary_Wolin_jak_nowy.html Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Barokowe szafy jadą... 05.04.08, 23:53 ...z Wielkopolski: fakty.interia.pl/prasa/news/unikaty-ze-stodoly,1083438,16 Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Chłopczyk 08.04.08, 14:08 miasta.gazeta.pl/poznan/1,36030,5095580.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Chłopczyk 13.04.08, 23:05 Zdunska wola znalazła sposób na wyróżnienie sie sposród polskich miast www.gazetawyborcza.pl/1,88975,5106191.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Niezbyt inteligentny komentarz 14.04.08, 14:52 Piszą, że ta nieodpowiedzialna matka była pijana. Tymczasem miała 0,56 promila alkoholu we krwi. To utrudnia kontrolę nad prowadzonym pojazdem, ale nie odbiera świadomości ani zdolności do rozpoznawania dobra i zła. Prawdopodobnie kiedy wychodziła z domu, pozostawiając dziecko bez opieki, była najzupełniej trzeźwa, co jej nie przeszkodziło dopuścić się karygodnego zaniedbania. Po prostu jest to najwidoczniej osoba lekkomyślna i pozbawiona wyobraźni, a alkohol ma w tym wypadku drugorzędne znaczenie. Dziennikarze za bardzo sobie ułatwiają pracę. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Spacery z "Gazetą" we Wrocławiu 14.04.08, 01:03 W Kaliszu o takich spacerach możemy tylko pomarzyć. :/ miasta.gazeta.pl/wroclaw/1,84967,5114405.html Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: W Lodszi z "Gazetą" mysla o zabytkach 26.04.08, 23:38 ... a w Kaliszu to nie : miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,5157544.html Najwyzsza pora wziac przyklad Narazie prezydent umizgal sie go TYBS- iu za sto pare mieszkan na zachodnich peryferiach Miasta. A Srodmiescie lezy odlogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: W Lodszi z "Gazetą" mysla o zabytkach 06.05.08, 23:24 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,5186488.html Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: W Lodzi z "Gazetą" mysla o zabytkach 07.05.08, 15:47 Co ,chcesz autonomii dla Wielkopolski Wschodniej? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: W Lodzi z "Gazetą" mysla o zabytkach 07.05.08, 17:38 A jak myślisz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: W Lodzi z "Gazetą" mysla o zabytkach 08.05.08, 22:09 Fajny pomysł na zwiększenie liczby zieleni w mieście www.bryla.pl/bryla/1,85298,5161177,High_Line.html Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: W Lodzi mysla o zabytkach i sie ucza ! 09.05.08, 13:47 Czy ,,nasi'' byli na tych konferencjach w :Lodzi ??? ... miasta.gazeta.pl/lodz/1,72937,5119450.html Bo na nauke nigdy nie jest za pozno:). Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: W Lodzi mysla o zabytkach i sie ucza ! 24.05.08, 10:35 Dla ludzi kochających przestrzeń i światło to koszmar,na szczęsci to już przezłość.Ale liczba ludności na tym skrawku ziemi robi wrażenie www.bryla.pl/bryla/1,85300,5218737,Kowloon_Walled_City.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: W Lodzi mysla o zabytkach i sie ucza ! 03.06.08, 09:29 Jak powinno wyglądać idealne miasto miasta.gazeta.pl/katowice/1,35055,5238679.html Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Prochy gen.K.Glabisza powrocily ... 03.06.08, 11:07 Prochy gen.Kazimierza Glabisza,wspolpracownika Pierwszego Marszalka powrocily do Odolanowa : miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,5267299,Wrocil_do_Polski_po_smierci.html Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Prochy gen. Glabisza złożono... 03.06.08, 17:22 ...na cmentarzu przykościelnym w Odolanowie, a powinny były zostać złożone (to tylko moje zdanie, przynajmniej na razie tylko moje) na Cmentarzu Miejskim w Kaliszu. Bo to nie mniej znaczący cmentarz niż np. cmentarz parafii św. Marii Magdaleny w Poznaniu (dziś Cmentarz Zasłużonych Wielkopolan), w dodatu starszy od tego poznańskiego, a dziś także cmentarz katedralny. Poznanianie zdobyli się na swoje "małe Powązki", uczynili z niego rzeczywisty panteon poznanian i Poznańczyków. Nie rozumiem dlaczego w Kaliszu tylko mówi się o "kaliskich Powązkach", a nie czyni się z niego cmentarza o szczególnym, wielkim, honorowym znaczeniu dla kaliszan i Kaliszan. Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Ciekawy artykuł o Polsce 04.06.08, 00:21 "Nie było żadnych Polan", prof. Przemysław Urbańczyk, PAN: wyborcza.pl/1,76842,5240839,Nie_bylo_zadnych_Polan.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł o Polsce 05.06.08, 11:06 wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,5279746,Odkryli_kosci_Slowian_w_palacu_wilanowskim.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł o Polsce 11.06.08, 21:31 Patrzę i płaczę z zazdrości dom.gazeta.pl/nieruchomosci/1,73497,5277714,Lofty_soft_i_hard.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł o Polsce 15.06.08, 22:58 Może nasze władze powinny wziąć przykład z Rzeszowa gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,5315834,Tysiace_miejsc_pracy_dla_lotniczych_fachowcow.html Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Ciekawy artykuł o Polsce 16.06.08, 00:59 Wziąć przykład? Heh... Nasza waaadza przykładem świeci sobie sama. Toż i dlatego jak w ciemnocie w Kaliszu żyjemy. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Ciekawy artykuł o ...Kaliszu miedzy wierszami 02.07.08, 09:59 Jestesmy lepsi tylko od Mazowsza, heh. Vivat Metropilia !!! miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,5416207,Odwroc_tabele__Wielkopolska_na_czele.html Smiac sie, czy plakac??? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł o ...Kaliszu miedzy wierszami 02.07.08, 13:04 Gdzie jest ta Wielkopolska(poznanska) Gospodarność:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł o ...Kaliszu miedzy wierszami 08.07.08, 19:28 Może Rzeszów nie ma najwyższych kamieniczek w rynku,ale według mnie,nasz GR wysiada.Mam na myśli odnowione kamieniczki,wyglądaja wprost cudownie.To oczywiście tylko moje prywatne zdanie fotoforum.gazeta.pl/3,0,1292346,0,9.html Odpowiedz Link Zgłoś
ksiestwokaliskie Re: Ciekawy artykuł o ...Kaliszu miedzy wierszami 08.07.08, 22:54 Kiedyś napisałem (jeszcze Cię chyba nie było na forum) o Rzeszowie, zachwycając się tym, jak mają zadbany Rynek, to po mnie pojechano ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: Ciekawy artykuł o ...Kaliszu miedzy wierszami 09.07.08, 00:10 W tym roku została oddana nowa płyta rynku w Rzeszowie. Kostka była kładziona od podstaw, a przy okazji budowano trasę podziemną, która wiedzie starymi piwnicami które kiedyś używano jako spichlerze. Ratusz i wszystkie kamieniczki w rynku są poodnawiane. Zainstalowano nowe oświetlenie lamp i zimą wygląda to prześlicznie. Za prezydentury Pana Tadeusza Ferenca wiele się zmieniło w tym mieście na + . Rzeszowski prezydent przechadza się często po starówce i dogląda wszystkiego, nieraz go widziałem. Facet potrafi nawet wpłynąć na właścicieli kamienic, aby je odnawiali, nie wspomnę już o odnowionym teatrze, alejkach w centrum itd. Czystość w tym mieście jest zaskakująca. Żeby tak nasz prezydent brał z niego wzór. Wiem, że Rzeszów jest na swoje szczęście miastem wojewódzkim i do mu daje ogromne szanse rozwoju, ale uważam, że Pęcherz mając taką nadwyżkę budżetową powinien te pieniądze zainwestować w starówkę i odnowę zabytków. W Rzeszowie potrafią szanować dziedzictwo kulturowe, a my jesteśmy daleko za murzynami :( Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Ciekawy artykuł o ...Kaliszu miedzy wierszami 09.07.08, 12:48 cytryna_zx napisał: > (...)W Rzeszowie > potrafią szanować dziedzictwo kulturowe, a my jesteśmy daleko za murzynami :( Władze Kalisza najwyraźniej sądzą, że jego stara historia ani się umywa do sławy jakiej mu przysparza zbudowanie blaszanego hipermarketu. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Ciekawy artykuł o Nysie malutkiej 10.10.08, 09:43 www.naszesudety.pl/?p=artykulyShow&iArtykul=5129 Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Ciekawy artykuł o Nysie malutkiej 10.10.08, 10:11 Nysa malutka, a taka mądrutka. Kalisz dużutki, a taki głupiutki. n/t Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: ciekawy artykul ale ni o Kaliszu 08.07.08, 21:45 No tak, ale oni ,maja KZ - Roberta Hirscha. Niby Jelen a jak dziala. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: ciekawy artykul ale ni o Kaliszu 08.07.08, 22:05 A tu coś innej beczki.Można się załamać www.bryla.pl/bryla/1,85300,5424063,Zostan_tropicielem_makabryl_.html Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: ciekawy artykul ale ni o Kaliszu 09.07.08, 15:30 No to zobacz budynek Hotelu Europa od strony kanalu. Po jaka anielke zostawili ten kawalek nie otynkowany i nie umalowany? Co KZ sie zastamnawia co z tym fantem zrobic. A moze czekaja na mosiezne odlewy popiersi wlasciecieli hotelu? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Jak się wkurzę, to założę nowy wątek 10.07.08, 08:08 "Nieciekawy artykuł, chociaż o Kaliszu". Na razie nie będę palcem wytykał. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Jak się wkurzę, to założę nowy wątek 10.07.08, 09:42 A myślałem,że to nasi sędziowie się osmieszają www.sport.pl/pilka/1,65029,5441372,Pijany_sedzia_prowadzil_mecz_bialoruskiej_ligi_pilkarskiej.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Łukaszenka będzie chyba nieśmiertelny ;) 10.07.08, 10:40 kaliszman napisał: > (...)www.sport.pl/pilka/1,65029,5441372,Pijany_sedzia_prowadzil_mecz_bialoruskiej_ligi_pilkarskiej.html Strasznie na tej Białorusi chlają za zdrowie baćki. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Łukaszenka będzie chyba nieśmiertelny ;) 11.07.08, 20:56 Podobaja mi sie te świry;) wyborcza.pl/1,75480,5337418,Bo_to_miasto_jest_nasze.html Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: ciekawy artykul ale ni o Kaliszu 11.07.08, 23:38 Pozytywnie zakręceni ludzie :) Tak jak co niektórzy na tym forum ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: ciekawy artykul ale ni o Kaliszu 12.07.08, 09:52 Czy nasze władze,stać byłoby na taki gest miasta.gazeta.pl/gorzow/1,35207,5438022,Stare_mapy_Nowej_Marchii_trafily_do_ksiaznicy.html Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: ciekawy artykul ale ni o Kaliszu 12.07.08, 10:14 No tak , ale tam rzadzi RADOSLAW Skrycki, a o nasz JA NOZ Pecherz aus Wielun :). Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: ciekawy artykul ale ni o Kaliszu 15.07.08, 23:19 miasta.gazeta.pl/poznan/1,36001,5459141,Wydobyty_z_rzeki_StuG_bedzie_jezdzil_.html Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Ciekawy artykuł nie o Kaliszu 15.07.08, 23:46 Zwracam uwagę na jedno, ale za to bardzo istotne słowo: "miłośnicy". Ciekawe czego miłośnikami są nasi panowie z MOZK. Przy okazji StuGa IV www.orzelbialy.dmkhosting.com/index.php Muzeum im. Orła Białego w Skarżysku-Kamiennej, gdzie – jak widać – potrafią nie pozbywać się wszystkiego, czego się da i nie nabijać kolekcji konkurencyjnym muzeom. U nas to nie do pomyślania, heh. (Wciąż mi się przypomina ta zimna woda w ustach pana prezydenta w czasie wizyty w studiu TVP3 w Poznaniu.) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł nie o Kaliszu 04.08.08, 07:29 No i kto znów na tym straci,WW biznes.onet.pl/0,1800497,wiadomosci.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Wielkopolska straci dotacje unijne? 04.08.08, 11:59 www.rp.pl/artykul/2,171607_Piec_wojewodztw_straci_wkrotce_pomoc_z_Brukseli__.html "Na razie wszystkie polskie województwa są na tyle ubogie, że mogą czerpać z najhojniejszego źródła pomocy z Brukseli – dla najbiedniejszych regionów. Na ten cel przeznaczane jest 85 proc. unijnych środków. Ale po 2013 roku, gdy zacznie się nowy siedmioletni budżet Unii, może się to zmienić. Oprócz Mazowsza taki los może spotkać Dolny Śląsk, Wielkopolskę, Śląsk oraz Pomorze." To jest sytuacja alarmująca. Pora utworzyć z b. woj. kaliskiego, konińskiego i zachodniego sieradzkiego woj. wschodniowielkopolskie. Trzeba się tylko dogadać w czwórkę Kalisz, Konin, Ostrów i Sieradz. Te miasta są na tyle poważnymi autorytetami dla swojej okolicy, że dysponując mocnymi argumentami finansowymi powinny przekonać resztę (nawet Jarocin, gdzie potrafią liczyć). Nowe województwo byłoby dość nisko w kategorii dochodów na głowę, więc nie groziłoby mu dość długo odebranie funduszy dla ubogich regionów. Miałoby jednak wystarczający potencjał (porównywalny z lubuskim, opolskim, świętokrzyskim, warmińsko-mazurskim), odpowiednią powierzchnię i zaludnienie. Mogłoby się więc swobodnie rozwijać - w oparciu o zachowane fundusze unijne szybciej niż regiony tych funduszy pozbawione. Jeśli władze i przywódcy sił politycznych Kalisza zaniedbają tę okazję (od dawna nie rysowała się tak wielka zbieżność interesów ewentualnie przynależnych miast i powiatów), to okażą się po prostu kpami godnymi tylko posłania na zieloną trawkę. Nie trzeba dodawać, że przeszkody są wielkie. Powrót do staropolskiego podziału administracyjnego Wielkopolski oznacza przecież nie możliwość, ale pewność pozbawienia funduszy dla najbiedniejszych zmniejszonego woj. wielkopolskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Wielkopolska straci dotacje unijne? 05.08.08, 10:35 Kocham te parki dom.gazeta.pl/ogrody/1,72077,3484441.html Odpowiedz Link Zgłoś
naraziegosc Re: Wielkopolska straci dotacje unijne? 05.08.08, 15:44 A ja wole parki angielskie jak chociazby w Goluchowie. Jak las. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Wielkopolska straci dotacje unijne? 05.08.08, 21:02 A ja lubie wszystkie rodzaje parków.Tylko muszą byc dobrze utrzymane,każdy z nich ma coś do zaoferowania. Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin kazdy sposob na promocje jest dobry 08.08.08, 04:56 przyklad ponizej- wyborcza.pl/1,87648,5562999,Miasta_sie_nakrecaja.html Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin dobry artykul o urbanistyce 13.09.08, 23:11 troche o Poznaniu-ale chodzi mi o szerszy kontekst miasta.gazeta.pl/poznan/1,78970,5687378,Metro_zamiast_trzeciej_ramy_.html Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Dobry artykuł o urbanistyce 14.09.08, 13:57 Nie będę wiele pisać o tym, że w Kaliszu brak jakiejkolwiek dyskusji o mieście. Po prostu nikt nic nie mówi, nie pisze, a Ratusz robi, co mu wiatr do głowy nawieje, np. parking przy Collegium Karnkovianum. Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: Dobry artykuł o urbanistyce 14.09.08, 15:09 Nie miasto stawia ten parking tylko urząd marszałkowski ! Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Dobry artykuł o urbanistyce 21.09.08, 22:57 Można pomarzyć.Mnie powalił projekt muzeum Kantora w Krakowie.Prawdziwe cudo miasta.gazeta.pl/krakow/1,35798,5717741,Budynki__ktore_zmienia_oblicze_kraju.html Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Dobry artykuł o urbanistyce 22.09.08, 16:06 Jak widać – można, "nawet w Polsce". Trzeba tylko chcieć. Tylko że w Kaliszu nikomu się nie chce. A później Weirauch stawia co chce. A co Weirauch stawia – każdy widzi: aż oczy bolą. Wielka wieś po prostu... Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: ciekawy artykul ale ni o Kaliszu 24.09.08, 20:01 Takie coś powstanie w Rzeszowie. capitaltowers.pl/ Panoramy autentyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: ciekawy artykul ale ni o Kaliszu 24.09.08, 20:39 cytryna_zx napisał: > Takie coś powstanie w Rzeszowie. capitaltowers.pl/ (...) W Kaliszu mogłoby być gdzieś na peryferiach. Broń Boże w pobliżu miasta lokacyjnego. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: ciekawy artykul ale ni o Kaliszu 24.09.08, 22:54 Według mnie wogóle tam nie pasuje. Brać przykład z Gorzowa panie prezydencie miasta.gazeta.pl/gorzow/1,35207,5713165,Powstaje_Muzeum_Historii_Gorzowa.html Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: ciekawy artykul ale ni o Kaliszu 24.09.08, 23:07 W tym miejscu na pewno nie pasuje. Ale bryła wygląda całkiem ciekawie. Dodam jeszcze, że ten budynek będzie stał przy samej rzece. Coś w tym stylu ma też powstać w samym centrum koło "wielkiej" Totalna paranoja. Ps. Kaliszman to jest ta słynna "wielka" o której rozmawialiśmy dziś na cmentarzu :) pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Pomnik_Czynu_Rewolucyjnego.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: "Wielka" rzeszowska 25.09.08, 17:19 Toż to jedyny powszechnie znany symbol metropolii Rzeszów! :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Nowe budowle będą z nią spowinowacone 27.09.08, 20:37 wielkopolskawschodnia napisał: > Toż to jedyny powszechnie znany symbol metropolii Rzeszów! > > :) Wszak wieżowce są przecież obiektami kultu fallicznego. :) Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: Nowe budowle będą z nią spowinowacone 27.09.08, 21:03 WW chodziło o wielką "kaczkę" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Re: Nowe budowle będą z nią spowinowacone 27.09.08, 22:18 cytryna_zx napisał: > WW chodziło o wielką "kaczkę" ;) Toto jest znane jako największa vagina Europy. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Nowe budowle będą z nią spowinowacone 27.09.08, 23:12 No to Rzeszów ma coś z czego jest rozpoznawalny :) Mam nadzieje, że Kalisz znajdzie sobie mniej organiczny symbol ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Urbanistyczna zapaść w Kaliszu 25.09.08, 17:25 Mniejsza o to czy takie tałersy som ładne czy ładne nie som, ale w Kaliszu nie ma w ogóle nowej architektury (może to lepiej?), nie ma też miejsca na nową architekturę. Nie ma też miejskiego architekta. Nic nie ma. (Nie będę już pisać, że Kalisz to wielka wi***a, bo mnie w końcu kiedyś pobijecie.) :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Urbanistyczna zapaść w Kaliszu 27.09.08, 00:22 Łódź też ma gdzieś zabytki www.bryla.pl/bryla/1,85300,5484137,Dlaczego_Lodz_pozbywa_sie_zabytkow_.html Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Łódź 27.09.08, 12:59 Domy rzemieślników w Łodzi znikają tak samo, jak zajazdy na traktach pocztowych w Kaliszu (choćby na Stawiszyńskiej i Częstochowskiej), a trzeba pamiętać, że zabytki te są wspólnym dziedzictwem historycznym Łodzi i Kalisza (kalisko-mazowiecki okręg przemysłowy). Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re:Kalisz - Łódź - Mazowsze 01.10.08, 10:46 Skron juz siwieje, a ja nie pamietam nawet jak ,,toto'' wygladalo. Cos z tych zabudowan traktowych zostalo albo w Sieradzu, albo w Zdunskiej. Musze poszukac i wstawie do Galerii na Calisia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Ciekawy artykuł, ale o Warszawie 20.12.08, 16:09 "Warszawa: śruby, gwoździe i sex shop" (plus piękne zdjęcie, heh): miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,6027892.html Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: ciekawy artykul ale ni o Kaliszu 27.09.08, 00:44 Smutne :( Łódź jest naprawdę ładnym miastem, ale zaniedbanym tak samo jak Kalisz. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: ciekawy artykul ale ni o Kaliszu 01.10.08, 00:04 A tu coś z innej beczki.Prwdziwy koszmarek www.bryla.pl/bryla/1,85300,5737433,Tropiciele_Makabryl__wieza_w_Szczytnie.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 To poligon doświadczalny 01.10.08, 08:52 kaliszman napisał: > (...)koszmarek (...) To są dopiero ćwiczenia przed obudowaniem takim apartamentowcem kaliskiej wieży ciśnień. bi.gazeta.pl/im/1/5737/z5737561X.jpg Kalisza chyba jednak nie będzie stać na tak przepiękny obiekt, więc zapewne większe zastosowanie znajdą tańsze (teoretycznie albo raczej ideowo) elementy prefabrykowane, np. wielka płyta. Może nawet uruchomi się znowu fabrykę domów? Nie musi też być koniecznie zachowana cyrkularna forma. Dla lepszego wykorzystania działki okalający apartamentowiec może być przecież zbudowany na podstawie trapezu. W każdym razie byłoby to w zgodzie z najnowszymi tendencjami architektonicznymi w tej okolicy. Tylko rozstrzygnięcie konkursu na pobliską bibliotekę jakoś do nich nie pasuje. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Czas przeszły dokonany 01.10.08, 15:03 kaliszanin2 napisał: "Kalisza chyba jednak nie będzie stać na tak przepiękny obiekt". Nie "nie będzie", tylko "nie było"! Czyż stacyjka benzynowa (którą samą już niedługo będzie można wpisać do jakiegoś rejestru) nie była skromniejsza od apartamentowca, a czy baraczki usługowo-handlowe (przypomnijcie mi proszę architekta) nie były skromniejsze od apartamentowca? To wszystko już w Kaliszu mamy, no... może skromniejsze. Ale jest!. (A jak niedawno tu przeczytałem: nie ważne, że brzydkie, ważne, że jest!) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Czas przeszły dokonany 01.10.08, 22:46 Jestem ciekaw co pomyślałby sobie anglik o Kaliszu londyn.gazeta.pl/londyn/1,86059,5697606,Polska_z_przymruzeniem_brytyjskiego_oka.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Czas przeszły dokonany 01.10.08, 23:13 Spójrzcie na sam dół artykułu, są tam miasta z njniższym bezrobociem.Kalisz nieźle wygląda na tym tle londyn.gazeta.pl/londyn/1,86059,5697606,Polska_z_przymruzeniem_brytyjskiego_oka.html Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Czas przeszły dokonany 02.10.08, 00:13 Tzn. co Anglik pomyślałby o Piotrze Kaliszu, autorze artykułu? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Czas przeszły dokonany 08.10.08, 13:24 Rzeszów ma ponad 170 tyś.a powsatnei tam cos takiego www.bryla.pl/bryla/1,85301,5764015,Bella_Dolina.html Dlaczegi w Kaliszu o czymś takim możemy tylko pomarzyć.Przypomne tylko, że niedawno cytryna wrzycił info dotyczące też Rzeszowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ukos Lepiej jednak tej wieży pilnować 10.10.08, 15:00 o00 napisał: > (...) To wszystko już w Kaliszu mamy, > no... może skromniejsze. Ale jest!. > > (A jak niedawno tu przeczytałem: nie ważne, że brzydkie, ważne, że > jest!) Właśnie zabrano się za malowanie wieży ciśnień. Takie momenty zazwyczaj budzą w naszym mieście grozę, ale może tym razem nie będzie tak zupełnie "nowocześnie". Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Lepiej jednak tej wieży pilnować 11.10.08, 15:30 Ale której, tej ekhm... turkusowej? Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Lepiej jednak tej wieży pilnować 11.10.08, 23:24 o00 napisał: > (...) turkusowej? Chodzi o kształt, a nie ulotne kolory. :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Lepiej jednak tej wieży pilnować 06.11.08, 12:24 Ciekawy artykuł o wzroście PKB w woj. wsród najszybciej rozwijających są woj.,które podobno skazane są na porażkę, bo niby są zbyt małe gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,69866,5889396,Dolny_Slask_rozwija_sie_w_tempie_Chin.html Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: ciekawy artykul ale ni o Kaliszu 23.12.08, 14:44 Czego to ludzie nie wymyślą :) www.nowiny24.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20081223/WEEKEND/145845008 Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Ciekawy artykuł, ale o Niedźwiedziówce 28.01.09, 02:28 "GW" (2007): Bursztynowe eldorado na Żuławach wyborcza.pl/1,76842,4369412.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł, ale o Niedźwiedziówce 28.01.09, 10:25 Co za bydło wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80273,6202551,Wpadli_po_tym__jak_dla_zabawy_obcieli_ofierze_kciuk.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Ciekawy artykuł, ale o Niedźwiedziówce 28.01.09, 21:43 Podoba mi sie ten pomysł miasta.gazeta.pl/bielskobiala/1,88025,6211478,Na_nowo_pisza_historie_Cieszyna.html Odpowiedz Link Zgłoś
szycha-ns Cieszyn 28.01.09, 22:56 Cytat z tego artykułu: "Dotąd na monografię wydano ponad 130 tys. zł - w kwocie tej zawierają się m.in. honoraria autorskie i wyjazdy historyków do archiwów. Łącznie publikacja będzie kosztować 226 tys. zł." I tak powinno być! Znam z autopsji jak wygląda kosztorys podobnych książek w naszym regionie i uwierzcie mi, czasami nie jest to nawet kilka/kilkanaście tysięcy zł. za książkę. Później nie dziwota, że jest w nich sporo błędów, niedomówień, a druk odbywa się w najtańszych drukarniach. Wiele publikacji jest u nas robionych właściwie społecznie, gdzie płaci się psie pieniądze ich autorom. Czasami dobrze, że w ogóle ciężka praca jest wynagradzana, chociaż stawki są średnio 5x lub nawet 10x niższe niż w normalnych wydawnictwach w Warszawie czy Poznaniu. Cóż, gratulacje dla Cieszyna! Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Cieszyn 19.02.09, 19:10 Pomażyć można miasta.gazeta.pl/trojmiasto/1,35635,6194911,Konserwator_chce_kwiczec_ze_szczescia.html Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Cieszyn 21.02.09, 23:34 Muzeum Narodowe Ziemi Przemyskiej miasta.gazeta.pl/opole/51,35114,6298523.html?i=2 Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Cieszyn 21.02.09, 23:38 Tutaj więcej fotek.Czy u nas nie można by wybudowac czegoś podobnego. www.architektura.info/index.php/artykuly/architektura_w_polsce/muzeum_narodowe_ziemi_przemyskiej Odpowiedz Link Zgłoś
wielkopolskawschodnia Re: Muzeum Narodowe Ziemi Przemyskiej 22.02.09, 02:24 Można by, ale przecież Kalisz to nie Warszawa (ani Przemyśl), heh. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Muzeum Narodowe Ziemi Przemyskiej 26.02.09, 22:02 www.polskatimes.pl/dziennikzachodni/stronaglowna/59649,niemcy-za-autonomia-dla-slaska,id,t.html Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: działaniaradnych w ... Lodzi 03.03.09, 10:20 Kalendarz wyburzeń dla prezydenta. A kiedy u nas ? miasta.gazeta.pl/lodz/1,72937,6267754,Kropiwnicki_dostal_w_prezencie_zburzone_zabytki.html Kaliska wyliczanka : - dworek Pedów, - ,,margaryna'', - zasypwana ,,Zośka'', - zasypywane glinianki ,,u Gona''... ...prosze o nastepne przykłady by starczyło na kalendarz. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: działaniaradnych w ... Lodzi 04.03.09, 10:49 ok333 napisał: > Kalendarz wyburzeń dla prezydenta. A kiedy u nas ? (...) > ...prosze o nastepne przykłady by starczyło na kalendarz. Koszary Godebskiego - jeszcze nie całkowita zagłada, ale niewiele brakuje. A następny w kolejce dworzec kolejowy. Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: działaniaradnych w ... Lodzi 04.03.09, 20:23 kaliszanin2 napisał: > ok333 napisał: > > > Kalendarz wyburzeń dla prezydenta. A kiedy u nas ? (...) > > ...prosze o nastepne przykłady by starczyło na kalendarz. > 1. Prymat przyznaję MUROM MIEJSKIM z lat 1333 - 1370 ! i piwnicom spod ,,margaryny'' kruszwickiej:) > 2. Koszary Godebskiego - jeszcze nie całkowita zagłada, ale niewiele > brakuje. > 3. A następny w kolejce dworzec kolejowy. 4. na kwiecień proponuję Główmy Rynek z płytami i betonką . Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Ciekawy artykuł, ale o Krakowie 06.06.09, 16:25 Kraków walczy z jubileuszem Nowej Huty Krakowscy radni nie chcieli hucznych obchodów 60-lecia Nowej Huty, więc zmarginalizowali je. Więcej: miasta.gazeta.pl/krakow/1,44425,6673601.html Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Ciekawy artykuł, ale o łódzkiej Pietrynie 06.06.09, 18:07 Rewiralizacja ,,częściowa'' elewacji kamienic : miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,6662607,Zabytkowa_fasada_jak_nowa__W_jednej_trzeciej.html? utm_source=RSS&utm_medium=RSS&utm_campaign=4815831 Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Ciekawy artykuł, ale o Szwajcarii... 09.06.09, 22:52 Nic tylko brać przykład z Helwetów : miasta.gazeta.pl/warszawa/1,95190,6705052,Tak_wyglada_prawdziwy_raj_komunikacyjny.html Odpowiedz Link Zgłoś
gladki0 Re: Ciekawy artykuł, ale o ,,scyzorykach'' :)... 10.06.09, 17:37 Bierzmy także przykład z rodaków : www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090527/TURYSTYKA02/95787309 ... bo nasze Centra MOCy , to hipermarkety i niektóre hale . Odpowiedz Link Zgłoś