Dodaj do ulubionych

Ilu jest w Kaliszu studentów studiów dziennych ?

14.02.08, 19:56
Witam i liczę na pomoc.Ciekawi mnie jak wygląda ilość studentów w
Kaliszu , czy większość z nich to studenci studiów dziennych czy
zaoczni? Może ktoś z Forumowiczów wie i zechce podpowiedzieć -
interesuje mnie choćby przybliżona wielkość,którą samodzielnie sobie
uściślę.Może również ktoś się orientuje ilu teoretycznie studentów
może rozpocząć studia na budowanym (mam nadzieję,że nie mylę nazwy)
wydziale prawa UŁ ?

Będę bardzo wdzięczny za pomoc

nn
Obserwuj wątek
    • kaliszanin2 Re: Ilu jest w Kaliszu studentów studiów dziennyc 14.02.08, 21:30
      no_nick napisał:

> (...)ilu teoretycznie studentów
      > może rozpocząć studia na budowanym (...)
      > wydziale prawa UŁ ?
      > (...)

Pierwsze słyszę, żeby UŁ budował wydział prawa w Kaliszu. Chociaż
      daj Boże. Niestety, nie dysponujędanymi statystycznymi. Może są na
      stronach WPA UAM i PWSZ?
      • cytryna_zx Re: Ilu jest w Kaliszu studentów studiów dziennyc 14.02.08, 22:10
        Ja słyszałem o wydziale prawa UŁ, ale miał on powstać w Opatówku.
        • kaliszanin2 Re: Ilu jest w Kaliszu studentów studiów dziennyc 14.02.08, 22:35
          cytryna_zx napisał:

> Ja słyszałem o wydziale prawa UŁ, ale miał on powstać w Opatówku.

To UŁ czy jakaś szkółka (jedna łódzka już tam jest)? Poza tym chyba
          chodzi nie o wydział, tylko jakiś jego punkt albo filię.
          • cytryna_zx Re: Ilu jest w Kaliszu studentów studiów dziennyc 14.02.08, 22:54
            Miało być na takich samych zasadach jak informatyka.
            • wielkopolskawschodnia Re: Ilu jest w Kaliszu studentów 14.02.08, 23:52
              No ale Opatówku jest WSIwŁ, a nie UŁ.
              • cytryna_zx Re: Ilu jest w Kaliszu studentów 15.02.08, 00:02
                Masz racje. :) Ale gdzieś wspominano o wydziale Prawa w Opatówku. Tylko nie wiem
                co to była za uczelnia i gdzie ja to słyszałem.
              • cytryna_zx Re: Ilu jest w Kaliszu studentów 15.02.08, 00:02
                Na 100% była z Łodzi.
                • no_nick Re: Ilu jest w Kaliszu studentów 15.02.08, 08:43
                  Bardzo mi miło,że zapoczątkowałem dyskusję o stanie kaliskiej i
                  opatówkowskiej nauki i szkolnictwa wyższego.Ubolewam,że się niezbyt
                  precyzyjnie wyraziłem w sprawie budynku,który powstaje przy Nowym
                  Świecie (taki wysoki dźwig stoi) : będzie to zamiejscowy ośrodek
                  dydaktyczny wydziału prawa - poniżej link do stosownej uchwały
                  senatu UŁ.
                  A ilu jest studentów nadal nie wiem :(

www.uni.lodz.pl/index.php/strefa/uchwala,szczegoly,99
                  • ksiestwokaliskie Re: Ilu jest w Kaliszu studentów 15.02.08, 08:56
                    no_nick napisał:

> Bardzo mi miło,że zapoczątkowałem dyskusję o stanie kaliskiej i
                    > opatówkowskiej nauki i szkolnictwa wyższego.Ubolewam,że się niezbyt
                    > precyzyjnie wyraziłem w sprawie budynku,który powstaje przy Nowym
                    > Świecie (taki wysoki dźwig stoi) : będzie to zamiejscowy ośrodek
                    > dydaktyczny wydziału prawa - poniżej link do stosownej uchwały
                    > senatu UŁ.
                    > A ilu jest studentów nadal nie wiem :(
                    >
                    > www.uni.lodz.pl/index.php/strefa/uchwala,szczegoly,99

Ten budowany budynek nie ma nic wspólnego z wydziałem UŁ - to inwestycja UAMu, a
                    UŁ może tam wynająć sobie kilka salek ewentualnie;)
                  • kaliszanin2 Re: Ilu jest w Kaliszu studentów 15.02.08, 09:02
                    no_nick napisał:

> (...)Ubolewam,że się niezbyt
                    > precyzyjnie wyraziłem w sprawie budynku,który powstaje przy Nowym
                    > Świecie (taki wysoki dźwig stoi) : będzie to zamiejscowy ośrodek
                    > dydaktyczny wydziału prawa - poniżej link do stosownej uchwały
                    > senatu UŁ.
                    > (...)

Ta uchwała:

"Uchwała Senatu Uniwersytetu Łódzkiego nr 219 podjeta na 21 roboczym
                    posiedzeniu w kadencji 2005-2008 z dnia 2007-11-05
                    w sprawie: utworzenia Zamiejscowego Ośrodka Dydaktycznego Wydziału
                    Prawa i Administracji UŁ w Kaliszu.
                    Senat Uniwersytetu Łódzkiego postanawia o utworzeniu Zamiejscowego
                    Ośrodka Dydaktycznego Wydziału Prawa i Administracji UŁ w Kaliszu od
                    roku akademickiego 2008"

nie dotyczy budowy przy Nowym Świecie, gdzie trwa rozbudowa
                    istniejącego od dość dawna kaliskiego Wydziału Pedagogiczno-
                    Artystycznego Uniwersytetu Adama Mickiewicza w Poznaniu. Przebieg
                    inwestycji można obserwować np. na stronach:

www.inwestycje.kalisz.pl/viewtopic.php?t=13&start=0

Zamiejscowy ośrodek Wydziału Prawa Uniwersytetu Łódzkiego będzie
                    początkowo czymś o wiele skromniejszym, ale miejmy nadzieję, że z
                    biegiem czasu przekształci się także w pełny samodzielny wydział
                    uniwersytecki.
                    • no_nick OK teraz już wiem - bardzo dziękuję. 15.02.08, 11:13
                      sorki za zamieszanie w sprawie uczelni i bardzo dziękuję za
                      wyjaśnienie kto co i gdzie buduje.Ale ilu gdzie jest studentów to
                      się pewnie tu nie dowiem.
                      • o00 Re: Ilu jest w Kaliszu studentów 15.02.08, 11:17
                        Mogę ci tylko podpowiedzieć, że w gazetach (ale to omnipotencjalni
                        dziennikarze piszą, heh) można przeczytać, że "ok. 15 tys.", więc
                        pewnie będzie ich jakieś 14 tys. (razem jednych i drugich). :)
                    • o00 Re: Uniwersytet Łódzki 15.02.08, 11:13
                      Nie jest to jakaś rewelacyjna widomość (z punktu widzenia możliwości
                      tworzenia UWwK), bo:

"Od roku akademickiego 1998/99 funkcjonuje Filia UŁ w Tomaszowie
                      Mazowieckim, gdzie prowadzone są studia na 5 kierunkach:
                      administracja, ekonomia, informatyka, turystyka i rekreacja oraz
                      zarządzanie. Studiować można także w Zamiejscowych Ośrodkach
                      Dydaktycznych w Bełchatowie, Kutnie, Ostrołęce, Sieradzu,
                      Skierniewicach oraz Zduńskiej Woli."
                      www.uni.lodz.pl/index.php/ouni/uni

Obawiam się, że mogą to być studia niestacjonarne, zorganizowane w
                      odpowiedzi na zapotrzebowanie rynku, heh. :(

Ale teraz głowa kaliszan w tym, żeby trzymać dwie sroczki (UAM, UŁ)
                      za ogon, a właściwie to nie trzymać, tylko mocno je za ogon ciągnąć.
                      • kaliszanin2 Re: Uniwersytet Łódzki 15.02.08, 12:20
                        o00 napisał:

> Nie jest to jakaś rewelacyjna widomość (z punktu widzenia
                        możliwości
                        > tworzenia UWwK), (...)
                        > Ale teraz głowa kaliszan w tym, żeby trzymać dwie sroczki (UAM,
                        UŁ)
                        > za ogon, a właściwie to nie trzymać, tylko mocno je za ogon
                        ciągnąć.

Być może nie obędzie się bez zachęt ze strony miasta, tak jak kiedyś
                        w przypadku WPA. Trzeba jednak starać się o stopniowe zwiększanie
                        zakresu działania łódzkiej placówki, aż do pełnego wydziału prawa.
                        Uniwersytet Łódzki bez problemów mógłby rozwijać dwa wydziały prawa,
                        byle tylko mu się to opłaciło.
                        A potem (lub jednocześnie) może dałoby się nakłonić do pojawienia
                        się w Kaliszu także Uniwersytet Wrocławski - odwołując się do ducha
                        konkurencji tego miasta, przejawiającego się m.in. w agresywnej
                        promocji jego uczelni.
                        Nieco tylko dalej niż u trzech naszych molochowatych i
                        najważniejszych sąsiadów są też uniwersytety w Toruniu, Częstochowie
                        i Opolu. Swoją niewielką placówkę w Kaliszu ma też UKSW. Może dałoby
                        się stworzyć w Kaliszu uniwersytet federacyjny (w ustawie są
                        przepisy o federowaniu uczelni)?
                        • ksiestwokaliskie Re: Uniwersytet Łódzki 15.02.08, 12:23
                          kaliszanin2 napisał:

> Swoją niewielką placówkę w Kaliszu ma też UKSW.

Teologię, w budynku Seminarium prowadzi UAM a nie UKSW, chyba że piszesz o innej
                          placówce?
                          • kaliszanin2 Re: Uniwersytet Łódzki 15.02.08, 12:33
                            ksiestwokaliskie napisał:

> (...)
                            > Teologię, w budynku Seminarium prowadzi UAM a nie UKSW, chyba że
                            piszesz o inne
                            > j
                            > placówce?

Piszę o innej placówce, nie pamiętam co to jest, być może
                            kształcenie katechetów. Łącznie z placówką Wydziału Teologicznego
                            UAM to mogą być zalążki nowego wydziału teologicznego, a do
                            powołania uniwersytetu (najpierw akademii) potrzeba odpowiedniej
                            liczby wydziałów, w dodatku z dostatecznymi uprawnieniami.
                            • o00 Re: Uniwersytet Łódzki 15.02.08, 15:19
                              Połowę seminariów duchownych w zachodniej części kraju wchłonął WT
                              UAM i ich nie wypuści, heh. Zejdźmy może na ziemię, co?
                        • kaliszanin2 Re: Uniwersytet Łódzki 15.02.08, 12:25
                          kaliszanin2 napisał:

> (..) są też uniwersytety w (...) Częstochowie (...)

Z tym się trochę pospieszyłem, ale będzie prędzej niż kaliski.
                          • czaszki1 Studenci 15.02.08, 14:10
                            Jest około 15 tys. studentów w Kaliszu
    • wielkopolskawschodnia Re: Nasz uniwersytet... 15.02.08, 18:31
      "Adiunkt: Siedzą sobie dziadki w zadymionych kantorkach..."

www.gazetawyborcza.pl/1,88225,4919348.html

Uśmiałem się, ale to najprawdziwsza prawda! :) Biedny UKW. :/
      • wolf2007 Re: Nasz uniwersytet... 18.02.08, 16:10
        hahahaha ale dobre zlaszcza ten tekst z tymi dziadkami
    • paul50 Re: Ilu jest w Kaliszu studentów studiów dziennyc 18.02.08, 18:35
      Wg danych ze strany UM Ilość studentów: 11 249 (rok akademicki 2005/2006).Pewnie niewiele sie zmieniło.

BTW są tam również najświeższe dane o liczbie mieszkanców Kalisza 105 300 (stan na 31.12.2007).Nie pamietam dokladnie poprzedniej liczby ale chyba było coś koło 107 tys. a wiec sporo ubyło.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka