Dodaj do ulubionych

Droga Żelazna Warszawsko-Kaliska 1902

23.09.06, 03:40
Napisałem mały artykuł o DŻWK na nibyencyklopedii:
pl.wikipedia.org/wiki/Kolej_Warszawsko-Kaliska
Jeśli ktoś wie coś więcej lub może wskazać źródło, proszę o informacje tu na
forum lub mailem.
Obserwuj wątek
    • greffen Re: Droga Żelazna Warszawsko-Kaliska 1902 04.08.07, 15:46
      Dworce w Kaliszu i w Łodzi były prawie identyczne Łódź Kaliska większa o jedno
      piętro. Nie jestem pewien czy prawdziwa jest informacja ze Łodź jest
      przebudowana mnie sie wydaje że ten dworzec zburzono. Obecny dworzec w Kaliszu
      kryje w sobie z pewnością pozostałości tego sprzed 1914 r. Warto by zrobić
      wyprawę i zinwentaryzować pozostałości architektury kolejowej na najbliższym
      terenie.
      • ok333 Re: Droga Żelazna Warszawsko-Kaliska 1902 04.08.07, 22:24
        Tak , napewno to jest koniecznoscia . Pod mlotek , a wlasciwie pod Trase
        Bursztynowa napewno pojdzie jeden z kolejowych domow w ul.Dworcowej .
        Pompownia ( zasilala wieze wodna PKP ) z naroznika Walu Piastowskiego i
        Czarnej Drogi , za ktora w swoim czasie PKP Z.N. w Ostrowie zadala jako
        wywolawcza cene - ca 360 000 PLN - zostala wykasowana przez zlomiarzy . Mam jej
        fote zrobiona jeszcze przed splantowaniem terenu .
        • ok333 Re: Droga Żelazna Warszawsko-Kaliska 1902 10.08.07, 19:15
          W nawiazaniu do postu inicjujacego , a wlasciwie do linku (
          wiki ) .Tor szerokotorowy mial rozstaw 1524 cm .Lodzki Dw.Kaliski
          zostal calkowicie rozp....ny i postawiono jakis kornik , niegodny
          mojego rodzinnego miasta ! Natomiast nasz kaliski dworzec Stacyi
          Kalisz ? Niby zostal odbudowany , tzn uzyskal dach , ale czy to
          mozna nazwac odbudowa ? Zatracil swoj pierwotny WIEDENSKI styl
          nadany przez p.Czeslawa Domaniewskiego . Obecnie wyglada - jak
          wyglada - czyli nijak . Jak socrealistyczna kuba , albo jak by go
          odbodowywala Organizacja Todt . Zamiast witac przyjezdnych -
          odstrasza ich . Dworzec PKS-u tez ! Podobnie jak juz nie lezacy przy
          Kolei Kaliskie przepiekny dworzec cesarski ... za kordonem w Nowych
          (obecnie) Skalmierzycach . Najwyzsza pora by i o ten dworzec zadbaly
          obydwa powiaty - polaczonymi silami sasiadow .
          • greffen Re: dworzec w Skalmierzycach 11.08.07, 01:24
            Skalmierzyce to jest zabytek przez duże Z. Ale w materii Dworce samorządy są
            bezradne. Patrz stan dworca w Kaliszu syf brud i ubóstwo. a przecież niedawno
            był generalny remont nawet całkiem ładny. Gdzie sie podział dumny etos zawodu
            kolejarza. Widziałem widokówki Skalmierzyc sprzed I wojny. Bajka nie miasteczko.
            Dziś tak jak w całej Polsce i jak na to patrzę to wstyd mi i juz bym chciał to
            oddawać Hohenzolernom w zarząd jako udzielne księstwo Skalmierzyckie. Może oni
            zrobiliby z tym porządek jak za czasów Wilusia piękne Lolo (złośliwe określenie
            Wilhelma II) Ja zawsze mówię że oznaka całkowitej normalności tego dziwnego
            kraju będą czyste szybkie pociągi i zadbane dworce.
            Skalmierzyce mimo to nadal są piękne chociaż nadal traktowane po macoszemu
            zarówno przez Kalisz jak i bliższy im mentalnościowo Ostrów.
            A może Skalmierzyce stałyby sie wspólna wizytówką połączonej aglomeracji kalisko
            ostrowskiej. Jakimś rejonem wspólnych zabiegów i czymś w rodzaju wspólnej
            "stolicy" połączonych w zgodzie miast.
            Marzenia, marzenia czym bez nich byłby świat.
            • greffen Re: dworzec w Skalmierzycach 11.08.07, 01:36
              Czy uwierzycie że na temat dworca w Skalmierzycach nie ma żadnego opracowania,
              chyba nie powstała żadna praca magisterska. Czy ktoś wie gdzie mogą być plany i
              projekty jego budowy? Poznań, czy Berlin a może jakiś zapyziały gabinecik
              zawiadowcy stacji instytucji której nazwę (PKP)należy przetłumaczyć Przyjedzie
              Kiedyś Przyjedzie.
              No ale czego można oczekiwać od instytucji która mimo przedwojennych tradycji
              myśli że wciąż mamy PRL. Przykład - do dnia dzisiejszego nie uchylono
              absurdalnego zakazu fotografowania dworców. Wiadomo zdjęcia tych niezmiernie
              ważnych obiektów strategicznych mogłyby wpaść w ręce wroga. Na Boga mamy XXI w.
              Aha czy ktoś może wie czy nadal utrzymywany jest jeden z największych absurdów
              Kalisza doby PRL - schrony dla ludności w razie wojny zlokalizowane kolo dworca
              w Kaliszu. Już jak byłem dzieckiem wydawało mi sie że podczas konwencjonalnych
              działań wojennych po pierwsze bombarduje sie kolej.
              • Gość: ok333 Re: dworzec w Skalmierzycach IP: *.adsl.inetia.pl 11.08.07, 14:50
                Greffenku , nie siej defetyzmu . Obecnie na Google Earth mozna
                sciagnac jeepa na Saharze z nr rejestracji ( sic ! ) Od lat kilku
                conajmniej fotografuje kolej i dworce. Zakaz fotografowania nie
                tylko kolei zostal prawie ,ze zupelnie zniesiony . Zyjac w wolnym i
                juz unijnym panstwie - tam gdzie nie ma znaku informujacego o
                zakazie foto , tam mozesz fotografowac oczywiescie z terenow
                publicznych czyli ogolnie dostepnyuch . Daje tu link , w ktorym moj
                lodzki kolega Pawel Niedomagala wyluszczyl sprawe i podal przepis
                prawny , ktory mozecie sobie sciagnac :

www.pod-semaforkiem.aplus.pl/zakaz.php
                Obecnie mozna nawet wystapic z pismem do Komendanta Gl. SOK o
                pozwolenie fotografowania na terenie kolejowym . Trzeba je
                odpowiednio umotywowac . Choc zdazaja sie jeszcze pracownicy PKP czy
                innych instytyucji , ktorzy zyja jesze w poprzedniej epoce i
                gardluja , by przestraszyc delikwenta , a noz sie uda . Zbywaj
                takich usmiechem i prosba o wskazanie przepisu prawnego . Pyszni w
                swej glupocie , traca zwykle rezon . Nie oddawaj nigdy aparatu byle
                jakiemu dresiarzowi udajacemu ochroniarza . To sa bandyci odziani w
                czarny stroj . Oni moga zabraniac ale do plotu , tzn. wylacznie na
                terenie gdzie pracuja . Zza plotu mozesz i moga ci ... nadmuchac .
                Najlepiej wiec fotografowac we dwie , trzy osoby - zeby miec
                swiadka .

Zycze udanych fotek takze kolejowych .
                • greffen Re: dworzec w Skalmierzycach 11.08.07, 16:13
                  Tzn moja wypowiedz należy trochę traktować w formie żartu, ale jadąc ostatnio
                  autobusem KLA taka informację wyczytałem na TV mobile i doznałem szoku. A dworce
                  i tak będziemy fotografować ten przepis należy traktować w kategorii kuriozum. A
                  swoja drogą czy urząd miejski nie mógł by sfinansować dla TV mobile krótkich
                  filmików z ciekawostkami z Kalisza, np o trasie którą jedzie autobus. Poziomu
                  "informacji" i "żartów" na TV mobile nie da się przyjąć na trzeźwo a jedynie po
                  spożyciu najtańszych rodzajów alkoholu
                  • greffen Re: dworzec w Skalmierzycach 11.08.07, 16:17
                    A swoja drogą bardzo ciekawy link dziekuję.
            • szycha-ns Re: dworzec w Skalmierzycach 13.08.07, 11:13
              Dworzec z zewnątrz prezentuje się wyjątkowo okazale, ale to tylko
              skorupa. Już w 1924 roku obszerne pomieszczenia zamieniono na
              warsztaty naprawy wagonów, okazałe wnętrza przepadły bezpowrotnie.
              Za długo nie można się było nimi nacieszyć, ale przetrwało kilka
              fotografii obrazujących ich stan. Sam mam tylko jedno, jest dostępne
              na mojej stronie.
              Miło przeczytać coś przyjemnego na temat swoje miasta, oczywiście,
              że jest ono piękne :-) Na szczęście wojny nas omijały, także do
              dzisiaj przetrwało większość z oryginalnej zabudowy XX wieku. Może
              faktycznie Ostrów traktuje nas po macoszemu, ale na brak pieniędzy
              gmina nie może narzekać, tak nagromadzony przemysł robi swoje.
              Wszystkim chętnych zapraszam do zwiedzania, sam mogę posłużyć jako
              przewodnik ;-)
          • kalamata99 Re: Droga Żelazna Warszawsko-Kaliska 1902 11.08.07, 16:58
            O dworcu kaliskim juz kiedys pisalem. Do poczatku lat 90. zachowal sie jako ciekawy przyklad architektury i wzornictwa socrealistycznego. Przebudowa wnetrza zepsula te stylowa jednorodnosc, zepsula wyglad okienek do kas, drzwi, lawek oraz poczekalni, gdzie zamalowano socrealistyczne malowidla scienne choc mam nadzieje, ze zachowaly sie pod obecna warstwa tynku. Bylo to o tyle ciekawe, ze na wschod od Kalisza mamy dworce w stylu carsko-rosyjskim(np. Sieradz), a na zachod pruskie wraz ze wspanialymi monumentalnymi Skalmierzycami, czy Jarocinem.
            • greffen Re: Droga Żelazna Warszawsko-Kaliska 1902 12.08.07, 02:04
              Ja pamiętam te malowidła dość dobrze i one były na płótnie no i oczywiście
              Mickiewicz i Puszkin.
            • greffen Re: Droga Żelazna Warszawsko-Kaliska 1902 12.08.07, 02:05
              Wiec raczej właściwy adres to strych dworca.
              • ok333 Re: Droga Żelazna Warszawsko-Kaliska 1902 12.08.07, 14:06
                A wiesz , musze podpytac obecnego Zawiadowce Stacyi Kalisz pana
                Romualda Zalewskiego - moze cos wie ???
                • greffen Re: Droga Żelazna Warszawsko-Kaliska 1902 13.08.07, 04:58
                  No ja już kiedyś rozmawiałem z pracownikiem kolei i on mi powiedział że na pewno
                  zawiadowca będzie wiedział i że Puszkin i Mickiewicz zostali zdjęci bo się
                  śmiano i wiecznie sie pytano co ma znaczyć ta podejrzana obecność poetów w
                  dworcowej poczekalni. Trzymam kciuki za znalezienie portretów i soc realów.
                  Ciekawy jestem czy mam dobra pamięć do tego kto je malował

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka