ok333 19.02.08, 15:26 Stan zieleni Miasta Krolewskiego Kalisza na m-c wrzesien 2007 r : www.kalisz.pl/files/119079556346fa192b3cfbb/informacjaozielenimiejskiej.doc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
prezesmarcin Re: Zielono mi ... 19.02.08, 17:15 musze sie z tym zapoznac dokladnie-a moze wiecej ciekawostek jest zakopanych namiejskiej stronie? Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: Zielono mi ... 19.02.08, 17:48 Zieleni w Kaliszu jest za mało i dziwi mnie to, że przy nowo powstałych drogach nie sadzi się młodych drzew, a co najgorsze wycina się stare, zdrowe!! drzewa ;( Odpowiedz Link Zgłoś
prezesmarcin Re: Zielono mi ... 19.02.08, 17:57 o placu Sw Józefa nie wspomne-totalne zniszczenie placu Odpowiedz Link Zgłoś
o00 Re: Czarno widzę 08.03.08, 12:39 prezesmarcin napisał: "o placu Sw Józefa nie wspomne". Bo zdaje się, że czarne wyklucza zielone (choć nie do końca znam się na kolorach, więc proszę nie brać tego za pewnik). Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: Zielono mi ... 21.02.08, 21:04 "wszczęto postępowanie administracyjne dotyczące ustalenia warunków realizacji inwestycji polegającej na modernizacji węzła wodnego stawu „Kogutek” (odbudowa stawu, budowa urządzeń upustowych, modernizacja istniejącego ujęcia wody dla stawu) na terenie położonym w Kaliszu, oznaczonym w ewidencji gruntów jako działka nr 1, 2, 3 i 7 (obręb 34)." Źródło:www.bip.kalisz.pl Może to nie zieleń, ale znajduje się w kaliskim parku więc też należy cię cieszyć, że ktoś sobie o nim przypomniał. Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszanin2 Re: Zielono mi ... 21.02.08, 21:11 cytryna_zx napisał: > (...)„Kogutek” (odbudowa stawu ...) > (...)należy cię cieszyć, że ktoś sobie o nim przypomniał.(...) O parku często sobie ktoś przypomina, ale działania, niestety, to przeważnie łatanina, chociaż czasem jakiś fragment uda się trochę lepiej naprawić. Odpowiedz Link Zgłoś
greffen Re: Zielono mi ... 22.02.08, 16:00 O poziomie opracowania świadczy że jego autor wymieniając mała architekturę parkową zapomniał o zegarze słonecznym. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Zielono mi ... 22.02.08, 16:40 greffen napisał: > O poziomie opracowania świadczy że jego autor wymieniając mała architekturę > parkową zapomniał o zegarze słonecznym. Zapomnial takze o uszkodzonej replice Flory. A znowosci przybayla do naprawy ,,chinska altanka''. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Zielono mi ... 22.02.08, 16:39 cytryna_zx napisał: > "wszczęto postępowanie administracyjne dotyczące ustalenia warunków realizacji > inwestycji polegającej na modernizacji węzła wodnego stawu „Kogutek” > ; (odbudowa > stawu, budowa urządzeń upustowych, modernizacja istniejącego ujęcia wody dla > stawu) na terenie położonym w Kaliszu, oznaczonym w ewidencji gruntów jako > działka nr 1, 2, 3 i 7 (obręb 34)." > > Źródło:www.bip.kalisz.pl > > Może to nie zieleń, ale znajduje się w kaliskim parku więc też należy cię > cieszyć, że ktoś sobie o nim przypomniał. > Chciales powiedziec cytryna_zx , ze nareszcie Miasto sie wzielo za zabytkowy Park Miejski z lat 1798 i 1881 r wpisany do Rejestru Zabytkow nr 34A z dnia 14.12.1964 r. To tak gwoli przypomnienia urzednikowm ratuszowym i WWUK. Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: Zielono mi ... 22.02.08, 19:34 Gdzie mogę znaleźć kaliskie obiekty wpisane do rejestru zabytków ? Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Zielono mi ... 07.03.08, 11:23 cytryna_zx napisał: > Gdzie mogę znaleźć kaliskie obiekty wpisane do rejestru zabytków ? Hmmm,jak glosi Biblia : ,,Szukaj a znajdziesz, pukaj a bedzie Ci otworzone'':). Wedlug dokumentu podanego w poscie otwierajacym w Parku Miejsakim mozna znalezc 28 pozycji. Reszta pewnie znajduje sie w sztambuchu Woj.Konserwatora Przyrody. Zauwazylem kilkanascie sztuk pomnikowych drzew z ,,zielonymi blachami'' na skweerze Kor-Walczaka - obok MOZK. Nie jestem pewien, czy wszystkie pomnikowe drzewa maja te blachy. Pewnie sytuacja jest analogiczna jak z zabytkami nieruchomymi w Kaliszu.Przydaly by sie tabliczki informacyjne dla mieszkancow i turystow, ale ... no wiecie o co chodzi. No taaak - chodzi o kulture osobista i kulture zycia spolecznego niektorych mieszkancow Grodu. I tyle.Niby niewieke, ale jednak bardzo wiele. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Zielono mi ... 07.03.08, 11:32 Jak juz wspominalem w poscie o Nowym Swiecie Bis, przy ul.Lipowej wycieto ok. 10 sztuk drzew z powodu poszerzania jezdni na odcinku od Nowego Swiatu do ul.Handlowej. Dobrze by bylo, gdyby Zarz.Zieleni Miejskiej w nastepnym sprawozdaniu okreslil, gdzie dokonal nasadzen w zamian za ten ubytek , podobnie jak za wyciecie drzew na zapleczu UM II od strony kanalu Rypinkowskiego. Ubylo takze jedno potezne drzewo obok Chinskiego Centrum Handlowego. Prosze o zgloszenie nastepnych wycinek, ktore zauwazycie.Prosimy Misto o gre w otwarte karty - my lubimy jasne sytuacje. Odpowiedz Link Zgłoś
cytryna_zx Re: Zielono mi ... 07.03.08, 14:15 Nie wiem czy czasem nie ubyło też parę drzewek na cmentarzu żołnierzy radzieckich. Fotki mam w domu. 3 tygodnie temu było tam widać ładnie wykarczowany kawałek. Idąc górną ścieżką od kotwicy w stronę teatru, (po prawej stronie). Wycinka drzew szykuje się też pewnie przy ul. Dworcowej. Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Zielono mi ... 07.03.08, 16:09 cytryna_zx napisał: > Nie wiem czy czasem nie ubyło też parę drzewek na cmentarzu żołnierzy > radzieckich. Fotki mam w domu. 3 tygodnie temu było tam widać ładnie > wykarczowany kawałek. Wybiore sie przy najblizszej okazji . > Idąc górną ścieżką od kotwicy w stronę teatru, (po prawej > stronie). Tan bylo ale tylko jedno drzewo nadgryzione zebem czasy. Jest jego fota w Galerii, robiona w marcu. > Wycinka drzew szykuje się też pewnie przy ul. Dworcowej. Tam to jest nieuniknione.Latwo sie tnie. Ja proponuje ZZM-owi ,zeby zapoznal sie z pania Beata ze Szczawna Zdroju. Ona propsaguje innego rodzaju uslugi :) www.beata.biz.pl/index.php?id=3&cat=5 Odpowiedz Link Zgłoś
ok333 Re: Zielono mi ... 09.03.08, 11:53 Wszystkim milosnikom przyridy podaje swa zielona lapke :) niezapominajki.pl/Obrazki/lapka.jpg WIOSNA IDZIEEEE! Odpowiedz Link Zgłoś
kaliszman Re: Zielono mi ... 09.03.08, 13:23 Ocywiście popieram sadzenie drzew wzdłuż ulic,tylko ile dzieki temu przybedzie zieleni. Przecież jeszcze na początku lat 90XX wieku mozna było się pokusić o smiały plan wzbogacenia Kalisza tereny zielone jedocześnie zmniejszając ryzyko powodzi. Mam na myśli powsatanie naprawde wielkiego obszaru zieloni,który zaczynałby się w parku miejskim prowadziłby dalej na płd.obejmując,Zawodzie,Stare Miasto ,Rasjków aż do lasku Winiarskiego i Wolicy,na wsch.tereny wokół Swędrni,a na zach.Krepice i Piwonkę.Oczywiście powstałby scieżki rowerowe,piesze,szlaki kajakowe.Na tych terenach budownictwo ograniczonoby do minimum.Z pewnościa Grodzisko na Zawodziu prezentowałoby się znacznie lepiej wsród łąk,niż wsród współczesnych domków.Za 370mln zł przeznaczonych na budowę zbiornika w Wielowsi Klasztorenej,który ma ponoć chronic Kalisz przed powodzią,można było to przeznaczyć na tworzenie folderów zalewowych w Kaliszu.Własnie ten park spełniałby te funkcję chronił miasto,upiększał je,oraz dawał możliwość aktywnego wypoczynku.No i kantakt z dziką przyrodą.To bardzo odwazny pomysł i wiem,że nigdy sie nie zisci. Dzis zarówno Rajsków,Zawodzie czy Stare Miasto są w znacznej częsci zabudowane.Co w znaczący sposób utrudnia,a moze nawet uniemożliwia realizację tego pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś