high_level 01.09.06, 11:22 wybory samorządowe tuż tuż... wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/51,53600,3587268.html?i=0 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kirsan Re: plakaty wyborcze 01.09.06, 17:47 A tak niedawno były wybory parlamentarne. Oto jakiego Sejmu życzyłby sobie sąsiedni powiat wysokomazowiecki: PiS 196 mandatów LPR 113 mandatów SRP 84 mandaty PSL 67 mandatów Gdyby wyniki w kraju były takie jak w tym powiecie mielibyśmy dzisiaj naprawdę straszny Sejm :) Odpowiedz Link Zgłoś
high_level Re: plakaty wyborcze 02.09.06, 08:13 kaczki odpowiadają na polowanie :-) img127.imageshack.us/img127/8091/kaczkipv4.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
kirsan Re: plakaty wyborcze 02.09.06, 14:55 Te plakaty SLD to jakieś nieporozumienie. Jeśli ich celem jest przyciągnięcie do SLD wyborców, to sądzę, że pieniądze wydane na powierzchnię reklamową nie będą w tym przypadku opłacalną inwestycją. Odpowiedz Link Zgłoś
kirsan Re: plakaty wyborcze 02.09.06, 15:09 Podoba mi się natomiast spot PO. Kobieta siedzi przed telewizorem i w popłochu przełącza kanały. Na każdym bowiem pojawia się Jarosław Kaczyński. Krzyczy coś o rozbijaniu, niszczeniu, nie da się tego słuchać. Nagle na ekranie pojawia się Donald Tusk. Jego głos jest łagodny i rzeczowy. Kobieta uspokojona wpatruje się w telewizor. Śmieszny nawet ten klip i zdecydowanie spełnia swoją rolę :) Odpowiedz Link Zgłoś
high_level Re: plakaty wyborcze 02.09.06, 23:00 kirsan napisał: > Podoba mi się natomiast spot PO. wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3591481.html Widziałem, ale się nie zachwyciłem. Popis kampanii negatywnej, choć PO twierdzi co innego. Kto chce, niech wierzy. Moim zdaniem, już lepsze są plakaty SLD. Bardziej aluzyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
kirsan Re: plakaty wyborcze 03.09.06, 11:02 Chcieli po prostu zastosować czytelny przekaz. Chyba słusznie wyszli z założenia, że docelowy odbiorca takiego spotu nie będzie się bawił w odczytywanie aluzji. Od kilku miesięcy zycie polityczne w kraju to jedna wielka i bezustanna kampania negatywna. Konstruktywnej dyskusji i merytorycznych argumentów brak. Za to bardzo wiele szkodnictwa i ogólnego oszołomstwa. Patrząc zaś na spoty PiS-u zastanawiam się kto traktuje tę ich agitację poważnie? Niecały rok temu z filmików tej samej partii wyłaniał się obraz Polski biednej, smutnej, zdegenerowanej moralnie i przeżartej korupcją. Po zaledwie kilku miesiącach ich rządów jest już wesoło, radośnie, ludzie mają za co kupić sobie to i owo, i ogólnie panuje wielka szczęśliwość. Przecież to żałosne. Odpowiedz Link Zgłoś
high_level spot PO to plagiat 04.09.06, 07:51 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3593292.html Pozazdrościli PiS, he he. Wart Pac pałaca... Odpowiedz Link Zgłoś
kirsan Re: spot PO to plagiat 04.09.06, 11:16 To żaden plagiat, tylko wykorzystanie za zgodą pomysłodawcy jak ulał pasującej do polskich realiów koncepcji. Natomiast będący kopią spot PiS, w którym po kilku miesiącach ich rządów zapanowała wielka szczęśliwość musi budzić uśmiech politowania. Odpowiedz Link Zgłoś
high_level Re: spot PO to plagiat 04.09.06, 11:47 Oba spoty są wiernymi kopiami spotów amerykańskich i świadczą o pewnej impotencji umysłowej specjalistów od PR w obu partiach. Nie potrafią wymyśleć niczego oryginalnego, poza kopiowaniem wzorów z USA. Tyle to, za przeproszeniem, potrafi nawet małpa. Poza tym PO skopiowała nie tylko Busha, ale też i PiS, mimo że spot PiS został już wcześniej wyśmiany. PO ośmiesza się więc podwójnie. Nie wróżę tej partii sukcesu. Potrafi jedynie małpować innych. Przed poprzednimi wyborami próbowała prześcignąć PiS, próbując nieudolnie przejąć hasło budowy IV RP. Teraz małpuje PiS z amerykańską reklamą. Żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
high_level Re: plakaty wyborcze 02.09.06, 16:52 kirsan napisał: > Te plakaty SLD to jakieś nieporozumienie. Bo ja wiem? Pomysł kontrowersyjny, ale przyciąga uwagę. A o to właśnie chodzi. Lepsze to niż wieszanie portretów Olejniczaka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kirsan Re: plakaty wyborcze 03.09.06, 10:57 Lubię Olejniczaka. Fajny nawet z niego gość. Tylko dziwi mnie jego tak intensywne odżegnywanie się od tradycji PRL. Po pierwsze dlatego, że brzmi to dość niewiarygodnie, a po drugie, że duża część wyborców SLD to ludzie, dla których PRL był jednak czymś więcej niż tylko stosem ubeckich teczek. I jeszcze to jego ciągłe zapewnianie o tym, że jest wierzącym katolikiem, jakby chciał nie wiem co udowodnić. Odpowiedz Link Zgłoś
high_level Re: plakaty wyborcze 03.09.06, 19:15 Chodzi o to, aby podkreślić, że SLD nie jest partią komunistyczną. Niektórzy ideolodzy lewicy posunęli się już zresztą dalej, określając SLD jako partię antykomunistyczną :-) Wiceszef SLD prof. Andrzej Jaeschke podkreślał, że lewica chce budować Polskę „demokratyczną i socjalną w ramach ustroju kapitalistycznego”. – W Polsce mamy kapitalizm. On istnieje, ale my nie godzimy się na to, jak ten kapitalizm wygląda – mówił. Wyjaśniał, że konstytucja programowa „sytuuje Sojusz jako partię antykomunistyczną”. – To jest program w opozycji do byłych lub jeszcze gdzieniegdzie istniejących programów komunistycznych – stwierdził. www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2006062604 Odpowiedz Link Zgłoś
tw.gieremek Re: plakaty wyborcze 04.09.06, 14:00 Chodzi o to, aby podkreślić, że SLD nie jest partią komunistyczną. Niektórzy ideolodzy lewicy posunęli się już zresztą dalej, określając SLD jako partię antykomunistyczną :-) ==================================================== To tak, jakby podkreślali ze urodzili sie już po roku 89. i nic nie mają wspólnego z poprzendnim ustrojem. Czego to się nie robi aby zdobyć jak najwięcej pkt w wyborach. Można np: 1) wyrzec się heteroseskulaności, kreując się na aktywnego działacza seksualnej mniejszości (czyt. czołowe 'lwice' SLD, Jaruga-Nowacka, Środa, Senyszyn) 2) przerobić z szablonowego ateisty na wierzącego katolika.. czyt. Olejniczak) 3) wziąść ślub na pare dni przed wyborami (czyt. Tusk) 4) zjednać się z odwiecznymi wrogami (którzy wsadzali do więzień za opozycyjne działania) - czyt. PD/UW 5) zapomniec o celach pseudopodziału.. - czyt. SDPL 6) dorobić mgr .... Taka to polska polityka, setki przykładów.. Moim zdaniem taka strategia wyborcza SLD przyniesie raczej odwrotne skutki. PiS który atakowal PO, słynnym pluszakiem zastosował inną metodę, kreując czarny PR w bardzo obrazowy, agresywny ale zgrabny sposób. Plakat z pieskiem i hasłem o polowaniu na kaczki, bazuje na negatywnych uczuciach i antypatii do PiS, a to w przypadku partii która skompromitowała się bardzo mocno i ma przeciw sobie 2 czołowe partie (PO i PiS - które utrwalily obraz SLD=AFERY), grozi porażką. Podobnie strategia PO z TV + kaczka. Takie mało subtelne ataki mogą więcej zaszkodzić niż pomóc. Prosty człowiek kierujacy sie emocjami ma obraz: 1) "natretna kaczka mowiaca o aferach i korupcji z ktora chce walczyc" vs Tusk (+ PO) które sa gwaratem 'spokoju' (domyslnie braku walki z korupcja, agentura, przestepcami) 2) "piesek jako symbol SLD specjalizujacy sie w 'polowaniu' na kaczki (w domysle obalanie kaczek ktore walcza z korupcja i przestepcami)" vs SLD jako symbol afer i komunizmu (sb, teczek, agentury - slow obecnie bardzo negatywnych) Taki skumulowany atak owszem dorobi czarnego PR dla PiS ale tylko wśród stałego elktoratu tych dwóch partii. Cieszy mnie fakt, ze marketing wyborczy wkracza pelna parą. Techniki stosowane u nas przypomniaja coraz bardziej te z zachodu. Jestem ciekaw czy kampania na poziomie loklanym bedzie rowniez tak samo monotonna jak poprzednio. Odpowiedz Link Zgłoś
high_level spot PiS - prosimy nie przeszkadzać 07.09.06, 19:45 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/4,68466,,,,3601859.html kampania się rozkręca :-) Odpowiedz Link Zgłoś
high_level odpowiedż PiS: karmmy kaczki 07.10.06, 13:42 Kaczyński: plakat SLD przykładem brutalizacji życia politycznego www.youtube.com/watch?v=P_8U-CLA0_E&NR Odpowiedz Link Zgłoś