Dodaj do ulubionych

Fenomen Podlasia

27.10.06, 16:38
Post ten dedykuję głównie do młodych ludzi, których dziadkowie i babcie
przekazali pewien specyficzny dialekt.

Ja sam kiedyś odkryłem, że jest to język ukraiński. Jednak był to dość długi i
skomplikowany proces...

Naukowe badania jednoznacznie klasyfikują gwarę okolic Bielska Podlaskiego
jako gwarę ukraińską. Są też świadectwa różnych ludzi. Wielokrotnie miałem
przyjemność rozmawiać z prostymi ludzmi na Podlasiu. Prawie zawsze na terenach
na Północ od rzeki Narew w rozmowie używałem literackiego języka ukraińskiego.
I zawsze Ci prości ludzie mówili, że ja rozmawiam ich językiem, że ja tak
dobrze i pięknie rozmawiam po swojemu...

Obecnie młodzi ludzie na Podlasiu mają możliwość wyboru. Tutaj działają dwa
Towarzystwa i każdy myślący człowiek, który dostał dar innego języka powinien
sam zmierzyć się z tym problemem. Jak dla mnie to sprawa jest już prosta i
oczywista. Jednak nie dla wszystkich tak musi być. Towarzystwo białoruskie ma
swoja stronę www.slonko.com.pl, ukraińskie tez nadbuhom.free.ngo.pl/.
Proszę czytajcie i myślcie.

Błagam Was nie niszcie tego daru, bo to jest dar, że człowiek jest dwujęzyczny
- to naprawdę ogromny dar.

pozdrawiam
Tomek

P.S. Fenomenu Podlasia nie da się zrozumieć bez wizyty na innych terenach
ukraińskich. Karpaty ukrainskie to wspaniałe góry...warto tam pojechać.
Obserwuj wątek
    • tomaszll Re: Fenomen Podlasia 27.10.06, 16:40
      przepraszam za literówkę miało byc na Poludnie od rzeki Narew...
      • i.madzia Re: Fenomen Podlasia 27.10.06, 17:00
        A na plac zabaw już głosowałeś?☺
        • partizan79 Re: Fenomen Podlasia 27.10.06, 17:08
          :)
          • hansgrubber Re: Fenomen Podlasia 27.10.06, 18:05
            Wlasnie - a nie znow jakies pierdy o ukrainskosci Podlasia.
            • romanpidlaszuk Re: Fenomen Podlasia 27.10.06, 18:44
              Wlasnie - a nie znow jakies pierdy o ukrainskosci Podlasia.

-------------------

"hansgruber" to czlowiek, ktory z ukrainskoscia nie ma nic wspolnego i ktory
              wtraca sie w nieswoje sprawy:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=50996357&a=51056325
            • partizan79 Re: Fenomen Podlasia 27.10.06, 19:31
              Coś Ci się, Hansie, język wyostrzył ostatnio. Zacząłeś pić, czy co?
              Forum is forum!
              Dla jednych pierdami są wątki o ukraińskości Podlasia, dla innych pierdy to
              wątki o placu zabaw. Jeszcze innym wydaje się pewnie, że jedne i drugie to
              pierdy. W czym problem? Jakby na forum było tylko do roboty głosowanie na plac
              zabaw, to bym tu nawet nie zaglądał.
              Myślę, że wiem, co napiszesz. Dawaj:)
        • romanpidlaszuk Madziu, jakiej jestes narodowosci? 27.10.06, 18:53

A na plac zabaw już głosowałeś?☺

---------------------
          Madziu,zabierasz glos w sprawie problemow mniejszosci ukrainskiej na Podlasiu,
          glos ktory mozna odebrac jako probe lekcewazenia wypowiedzi czlowieka jaki
          przedstawil problem wynaradawiania tutejszej ludnosci ukrainskiej, wiec ja jako
          Ukrainiec chcialbym sie dowiedziec jakiej narodowosci ty jests, chcialbym
          wiedziec kto tu probuje kpic z czlowieka, ktory poruszyl bardzo wazny dla
          pewnej grupy narodowej na Podlasiu temat, przedstawisz sie?
          • i.madzia Re: Madziu, jakiej jestes narodowosci? 27.10.06, 19:25
            Romanie, jak pewnie zauważyłeś, nie wypowiadam się na tematy narodowościowe.
            Wiem, że ten temat bardzo leży Ci na sercu - tak samo jak dla mnie plac zabaw.
            To był jedyny powód mojej wypowiedzi.
            Zamiast się obrażać, lepiej zagłosuj..to nic nie kosztuje.
            Moja narodowość nie ma tu znaczenia ☺
            W moich genach mam ich trzy i tylko test DNA może stwierdzić, której jest więcej
            • hansgrubber Re: Madziu, jakiej jestes narodowosci? 27.10.06, 19:35
              Nie wymagaj za duzo. :)
              • i.madzia Re: Madziu, jakiej jestes narodowosci? 27.10.06, 19:40
                • hansgrubber Re: Madziu, jakiej jestes narodowosci? 27.10.06, 19:42
                  :)
            • romanpidlaszuk Re: Madziu, jakiej jestes narodowosci? 27.10.06, 20:16
              Romanie, jak pewnie zauważyłeś, nie wypowiadam się na tematy narodowościowe.
              Wiem, że ten temat bardzo leży Ci na sercu - tak samo jak dla mnie plac zabaw.
              To był jedyny powód mojej wypowiedzi.
              Zamiast się obrażać, lepiej zagłosuj..to nic nie kosztuje.
              Moja narodowość nie ma tu znaczenia ☺
              W moich genach mam ich trzy i tylko test DNA może stwierdzić, której jest więcej

------------------------

1.Ja nie prosilem abys podawala "sklad procentowy" swoich genow, prosilem abys
              powiedziala jakiej jestes narodowosci,chyba do jakiejs siebie zaliczasz?

Twoja odpowiedz jest typowa dla wynarodowionych Ukraincow z Podlasia, zwanych
              inaczej "swiedomymi Bielorusami" lub prawoslawnymi "Polakami".

2.O urbanistyce Bielska powinni decydowac MIESZKANCY MIASTA. Ktos chce miec
              plac zabaw dla swoich dzieci i wnukow, a ktos nie chce aby mu "dzieciarnia"
              grala w pilke pod oknami- dlaczego ja, ktory nie mieszkam w Bielsku, mam o tych
              kwestiach decydowac?
              Kieruje sie tu zasada niewtracania sie w nieswoje sprawy, w przeciwienstwie do
              pewnego hansa...

Zauwaz, ze ani TomaszII ani ja nie umieszczamy wpisow o Ukraincach Podlasia w
              twoim/hansa watku o placu zabaw, zastanow sie nad tym...
              • hansgrubber Re: Madziu, jakiej jestes narodowosci? 27.10.06, 21:20
                Nie chodzi o urbanistyke a o plac dla dzieciarni - to jedna z wielu rzeczy
                ktorych nie rozumiesz. Slowo daje Ukraicy powinni sie wstydzic za Ciebie.
                • romanpidlaszuk Czy etniczni Polacy moga byc dumni z rodaka hansa? 27.10.06, 21:50
                  Nie chodzi o urbanistyke a o plac dla dzieciarni - to jedna z wielu rzeczy
                  ktorych nie rozumiesz. Slowo daje Ukraicy powinni sie wstydzic za Ciebie.

----------------------------

1.Czy etniczni Polacy moga byc dumni z rodaka co obral sobie
                  nick..."hansgruber" i wtraca sie do nieswoich spraw, zalosnie probujac sklocic
                  Ukraincow i Polakow na bielskim forum?

2.Czy jest mowa o urbanistyce, czy planie zagospodarowania miasta- to o tych
                  sprawach powinni decydowac tylko i wylacznie MIESZKANCY MIASTA.
              • i.madzia Re: Roman.. 27.10.06, 21:33
                Ja już sie pogubiłam!
                przypomnij mi, kim Ty jesteś? Ukraincem? czy Białorusinem?
                bo w 1866 roku, kiedy to odbył się proces rusycyfikacji Bielska, mojej rodziny
                tu jeszcze nie było.
                • hansgrubber Re: Roman.. 27.10.06, 21:40
                  Roman jest inteligentny inaczej. Np mowi Ci kim jestes - ze Twoja odpowiedz to
                  typowa dla wynarodowionych Ukraincow, a ja nie mam prawa mowic o tym co sie w
                  moim kraju dzieje bo on z wyzyn swojej nowo nabytej narodowosci tak
                  zdecydowal. :)
                • romanpidlaszuk Re: Roman.. 27.10.06, 21:42
                  Ja już sie pogubiłam!
                  przypomnij mi, kim Ty jesteś? Ukraincem? czy Białorusinem?
                  bo w 1866 roku, kiedy to odbył się proces rusycyfikacji Bielska, mojej rodziny
                  tu jeszcze nie było.

---------------------

1.Ja sie przedstawilem juz w tym watku, jestem prawoslawnym Ukraincem, a ty?

2.Dlaczego sie wtracasz do procesu debialorutenizacji i depolonizacji
                  podlaskich Ukraincow?
                  • i.madzia Re: Roman.. 27.10.06, 21:48
                    Ja się nie wtrącam, ale skoro mnie do tablicy wywołujesz....
                    Moge Ci udowodnić, że wcale nie jest pewne czy jesteś ukraincem☺
                    • romanpidlaszuk Jak ciezko podac narodowosc... 27.10.06, 21:52
                      Ja się nie wtrącam, ale skoro mnie do tablicy wywołujesz....
                      Moge Ci udowodnić, że wcale nie jest pewne czy jesteś ukraincem☺

-------------------------

Prosilem cie o podanie swojej narodowosci, jak dotad bez skutku.
                      • i.madzia Re: Jak ciezko podac narodowosc... 27.10.06, 22:06
                        hmm, trudno powiedzieć!
                        Mój prapra przywiózł moją prapra z Włoch. Kolejny pra z Belgii,
                        Na dzień dzisiejszy...jestem Polką.

Ps.Roman, zmien nick bo pidlaszukami nazywa się Białorusinów(to ich pradawna
                        nazwa)
                        • romanpidlaszuk Re: Jak ciezko podac narodowosc... 27.10.06, 22:19
                          hmm, trudno powiedzieć!
                          Mój prapra przywiózł moją prapra z Włoch. Kolejny pra z Belgii,
                          Na dzień dzisiejszy...jestem Polką.

Ps.Roman, zmien nick bo pidlaszukami nazywa się Białorusinów(to ich pradawna
                          nazwa)

------------------

No nareszcie okreslilas swoja narodowosc, poze podasz tez wyznanie?
                          Ja jestem prawoslawnym Ukraincem a ty?
                • peem63 Re: Roman.. 27.10.06, 22:04
                  .madzia napisała:

> Ja już sie pogubiłam!
                  > przypomnij mi, kim Ty jesteś? Ukraincem? czy Białorusinem?

po złożonej deklaracji wiadomo:
                  prowadzący krucjatę przeciwko nie-ukraińcom zamieszkałym na podlasiu
                  chce nawrócić ich na właściwą drogę
                  • romanpidlaszuk Jakiej narodowosci i wyznania jest "peem"? 27.10.06, 22:22

--------------------------------------------------------------------------------
                    .madzia napisała:

> Ja już sie pogubiłam!
                    > przypomnij mi, kim Ty jesteś? Ukraincem? czy Białorusinem?

po złożonej deklaracji wiadomo:
                    prowadzący krucjatę przeciwko nie-ukraińcom zamieszkałym na podlasiu
                    chce nawrócić ich na właściwą drogę

-------------------------

Zamiast rzucac oszczerstwa podaj swoja narodowosc i wyznanie abysmy wiedzieli
                    kto tu z kim rozmawia!

Ja jestem prawoslawnym Ukraincem,a ty?
              • obalix Re: Madziu, jakiej jestes narodowosci? 30.10.06, 13:03
                Co tu z tobą Romaniku gadać jak i tak satysfakcjonuje cie tylko jedna
                odpowiedź "Jestem Ukraińcem/inką. A jak nie jestem Ukraińcem/inką, to zaraz sie
                dostanie wykład że jest się w błedzie. Weź ty lepiej idź na drzewo.
          • peem63 plac według romana 27.10.06, 20:13
            dla romana dobry plac to z huśtawką " made in ukraina "
            i w barwach niebiesko - zółtych
            • romanpidlaszuk Znowu "serwis" na forum...? 27.10.06, 20:17
              "dla romana dobry plac to z huśtawką " made in ukraina "
              i w barwach niebiesko - zółtych "

• tomaszll Re: Fenomen Podlasia 27.10.06, 22:21
          i.madzia napisała:

> A na plac zabaw już głosowałeś?☺
          ZAłOSNE, ZE TAK POWAZNY PROBLEM POTRAKTOWAłAS NIEPOWAżNIE!!!
          W TAKIEJ WAZNEJ KWESTI WTRACASZ SIE W SPRAWY RUSINOW, CHOCIAZ JESTES POLKA
          I SPROWADZASZ WAZNA DYSKUSJE NA MANOWCE. TO PRZYKRE TO CO ROBISZ...
          MAM TYLKO NADZIEJE, ZE LUDZI POKROJU JAK TY SA W MNIEJSZOSCI NA PODLASIU. CHYBA
          ZE JESTES ZWYKLA NIELETNIA, KTORA DORWALA SIE DO POWAZNEJ DYSKUSJI DLA DOROSLYCH.
          DLA DZIECI CYBER PATROL...
          • i.madzia Re: Fenomen Podlasia 27.10.06, 22:26
            tomaszll napisał:

> i.madzia napisała:
            >
            > > A na plac zabaw już głosowałeś?☺
            > ZAłOSNE, ZE TAK POWAZNY PROBLEM POTRAKTOWAłAS NIEPOWAżNIE!!!
            > W TAKIEJ WAZNEJ KWESTI WTRACASZ SIE W SPRAWY RUSINOW, CHOCIAZ JESTES POLKA
            > I SPROWADZASZ WAZNA DYSKUSJE NA MANOWCE. TO PRZYKRE TO CO ROBISZ...
            > MAM TYLKO NADZIEJE, ZE LUDZI POKROJU JAK TY SA W MNIEJSZOSCI NA PODLASIU.
            CHYBA
            > ZE JESTES ZWYKLA NIELETNIA, KTORA DORWALA SIE DO POWAZNEJ DYSKUSJI DLA
            DOROSLYC
            > H.
            > DLA DZIECI CYBER PATROL...
            ============================
            Wzorem Romana zapytam...Zagłosowałeś?
            • tomaszll Re: Fenomen Podlasia 27.10.06, 22:35
              tym sposobem nie zagluszysz tego waznego problemu. Ten problem to jak sumienie
              bedzie ciagle sie dopominac...i wracac na forum. A Twoj plac zabaw skonczy sie.
              Pokazujesz, że jestes idiotką
              • usmiechnij_sie1 odpowiedz tomek 27.10.06, 22:39
                głosowałeś na plac zabaw czy nie?
                • i.madzia Re: odpowiedz tomek 27.10.06, 22:42
                  Jeszcze dotychczas nikogo nie nazwałam idiotą i oszołomem....i nie nazwę!
              • romanpidlaszuk Nic dodac nic ujac... 27.10.06, 22:39
                "tym sposobem nie zagluszysz tego waznego problemu. Ten problem to jak sumienie
                bedzie ciagle sie dopominac...i wracac na forum. A Twoj plac zabaw skonczy sie.
                Pokazujesz, że jestes idiotką"

• usmiechnij_sie1 romek, głosowałeś na plac zabaw?? 27.10.06, 22:45
                  nie leży ci na sercu dobro małych obywateli podlasia? również UKRAIŃSKICH
                  dzieci, których jest tak wiele w bielsku?
                  • peem63 Re: romek, głosowałeś na plac zabaw?? 27.10.06, 22:50
                    pewnie wolałby jakiś kurhan z tryzubem
                    • romanpidlaszuk Re: romek, głosowałeś na plac zabaw?? 27.10.06, 22:52
                      pewnie wolałby jakiś kurhan z tryzubem

-----------------------------

Kiedy w UB macie wyplate?
                  • romanpidlaszuk Nie,gdyz nie bede decydowal za mieszkancow,proste! 27.10.06, 22:50
                    nie leży ci na sercu dobro małych obywateli podlasia? również UKRAIŃSKICH
                    dzieci, których jest tak wiele w bielsku?

-----------------------

Nie,gdyz nie mieszkajac w bielsku nie chce decydowac za mieszkancow co i gdzie
                    ma powstac,proste!
                    • usmiechnij_sie1 Re: Nie,gdyz nie bede decydowal za mieszkancow,pr 27.10.06, 23:00
                      romanpidlaszuk napisał:
                      > Nie,gdyz nie mieszkajac w bielsku nie chce decydowac za mieszkancow co i
                      gdzie
                      > ma powstac,proste!

co ty tu robisz człowieku? to jest forum BIELSK PODLASKI, więc twoim wzorem:
                      nie wypowiadaj się na nieswoim forum.

czy zauważyłeś, że swoimi nachalnymi wypowiedziami wzbudzasz niepokój wśród
                      większości forumowiczów. jeżeli próbujesz coś komuś udowodnić, to nietędy
                      droga. jedynie zrażasz.
                      • romanpidlaszuk Jak to jest moim zdaniem... 27.10.06, 23:10
                        romanpidlaszuk napisał:
                        > Nie,gdyz nie mieszkajac w bielsku nie chce decydowac za mieszkancow co i
                        gdzie
                        > ma powstac,proste!

co ty tu robisz człowieku? to jest forum BIELSK PODLASKI, więc twoim wzorem:
                        nie wypowiadaj się na nieswoim forum.

czy zauważyłeś, że swoimi nachalnymi wypowiedziami wzbudzasz niepokój wśród
                        większości forumowiczów. jeżeli próbujesz coś komuś udowodnić, to nietędy
                        droga. jedynie zrażasz.

--------------------------

Ja i jeszcze kilku innych forumowiczow rozmawiam o ukrainskosci mieszkancow
                        Podlasia rozmawiajacych dialektem ukrainskim:
                        www.harazd.net/~nadbuhom/holosy-pidliaszszia/mapa_holosy_mp3.htm
                        i uwazam,ze bielskie forum jest BARDZO DOBRYM miejscem do tego.

Niepokoj i rozne prowokacje na forum wywoluja ludzie, ktorym z roznych powodow
                        nie pasuje prawda mowiona na w/wym temat i dlatego podszywajac sie pod
                        etnicznych Polakow probuja wywolac klotnie polsko-ukrainskie na bielskim forum.

Prawdziwym etnicznym Polakom-katolikom wcale nie przeszkadza, ze ich sasiedzi
                        Ukraincy probuja otrzasnac sie od klamstw narzuconych im przez PRL.
                        • hansgrubber Re: Jak to jest moim zdaniem... 27.10.06, 23:14
                          Ale to wolna Polska stwierdzila ze Ukraincow jest mniej na Podlasiu niz zubrow
                          w bialowieskiej kniei i dlatego nazywasz ja ZSRR. Dmuchaj Romek!
                          • bielszczanin Re: Jak to jest moim zdaniem... 27.10.06, 23:16
                            Kurcze Hans, nie bądź impertynencki
                            Nie widzisz, że przeginasz?
                            • hansgrubber Re: Jak to jest moim zdaniem... 27.10.06, 23:22
                              Czy ja mowie 40 tysiacom Bilorusinow ze sa Ukraincami? Czy ja porownuje Polskie
                              do ZSRR? Czy ja go nazywam UB-kiem i komuchem? Reagujesz na to?
                              • romanpidlaszuk DLACZEGO TO ROBISZ HANS...? 27.10.06, 23:27
                                Czy ja mowie 40 tysiacom Bilorusinow ze sa Ukraincami? Czy ja porownuje Polskie
                                do ZSRR? Czy ja go nazywam UB-kiem i komuchem? Reagujesz na to?
                                ---------------------------

Wtracajac sie (jako ponoc etniczny Polak, za jakiego sie podajesz)w dyskusje
                                wewnatrzukrainskie na bielskim forum, gdzie wmawiasz podlaskim Ukraincom, ze sa
                                Bialorusinami, robisz wszystko aby KLAMSTWO zasiane w tych okolicach przez PRL
                                trwalo jak najdluzej- DLACZEGO TO ROBISZ HANS...?
                              • bielszczanin Re: Jak to jest moim zdaniem... 27.10.06, 23:29
                                Ja nie dyskutuję z Romanem z dwóch powodów.
                                A od Ciebie wymagam więcej niż to co ostatnio pokazujesz.
                          • tomaszll Re: Jak to jest moim zdaniem... 27.10.06, 23:20
                            Z dużą łatwością atakujesz tutaj Ukraińców. Spróbuj ze swoimi poglądami na
                            ukrainskim forum www.harazd.net. Tam toczy sie interesujaca dyskusja na temat
                            Podlasia harazd.net/forum/read.php?f=1&i=5987&t=5987#reply_5987
                            Tutaj gdzie pelno jest jeszcze tutejszych latwo jest mącić krystalicznie czystą
                            wodę. Spróbuj na harazd napisać to co napisałes. Jeszcze zabierz tam swoich
                            popleczników z gsx... Może któs z tego napisze ciekawą pracę magisterską... ile
                            wśród niektórych ludzi na Podlasiu może być nienawiści do Ukraińców...
                            • hansgrubber Re: Jak to jest moim zdaniem... 27.10.06, 23:27
                              A zebys wiedzial ze zajrze tam. Zasiegne ciekawych cytatow. A co? Pogadamy o
                              spisie powszechnym i o tym dlaczego jest was mniej niz zubrow. :)
                              • partizan79 Re: Jak to jest moim zdaniem... 29.10.06, 01:40
                                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=252&w=51087701&a=51160064
                          • partizan79 Re: Jak to jest moim zdaniem... 29.10.06, 01:37
                            Wzorem GSXa przejrzałem wikipedię i stwierdziłem, że kłamiesz. "Obecnie w
                            Białowieskiej Puszczy żyje około 400 żubrów":P
                        • usmiechnij_sie1 znowu wmawiasz... 27.10.06, 23:15
                          romanpidlaszuk napisał:
                          > Niepokoj i rozne prowokacje na forum wywoluja ludzie, ktorym z roznych
                          powodow nie pasuje prawda mowiona na w/wym temat i dlatego podszywajac sie pod
                          etnicznych Polakow probuja wywolac klotnie polsko-ukrainskie na bielskim forum.
                          > Prawdziwym etnicznym Polakom-katolikom wcale nie przeszkadza, ze ich sasiedzi
                          > Ukraincy probuja otrzasnac sie od klamstw narzuconych im przez PRL.

"mów do słupa, słup jak dupa"
                        • peem63 Re: Jak to jest moim zdaniem... 27.10.06, 23:18
                          romanpidlaszuk napisał:
                          >

Czy jesteś tego pewien!?

> > Nie,gdyz nie mieszkajac w bielsku nie chce decydowac za mieszkancow ...

To się wyloguj i wylącz komputer !

• romanpidlaszuk Re: Jak to jest moim zdaniem... 27.10.06, 23:21
                            romanpidlaszuk napisał:
                            >

Czy jesteś tego pewien!?

----------------------

Rozumiem, ze jest wyjatek,ze serwisowi zalezy aby PRLowskie uklady i zaklamania
                            dalej obowiazywaly w Bielsku, jaki on ma w tym cel...?
              • i.madzia Re: Fenomen Podlasia 27.10.06, 23:24
                tomaszll napisał:

> tym sposobem nie zagluszysz tego waznego problemu. Ten problem to jak sumienie
                > bedzie ciagle sie dopominac...i wracac na forum. A Twoj plac zabaw skonczy
                sie.
                > Pokazujesz, że jestes idiotką
                -----------------------------------
                Plac zabaw nie jest mój- to po pierwsze, a po drugie: O co Ci chodzi- sa wybory
                każdy ma prawo agitować we wszyskich możliwych miejscach.Tu też, więc się odwal
                Nie chcesz głosowac, to nie. Wystarczyło grzecznie powiedzieć, że ciebie tylko
                obchodzi własne ego
                • doktorpajchivo Re: Fenomen Podlasia 27.10.06, 23:28
                  Szanowny tomaszull zbastuj z deko i nie obrażaj białogłowy ...
                  • tomaszll Re: Fenomen Podlasia 27.10.06, 23:30
                    doktorpajchivo napisał:

> Szanowny tomaszull zbastuj z deko i nie obrażaj białogłowy ...
                    Ja tylko na nia nakrzyczałem bo zniszczyła poważny wątek... więcej nie będę krzyczał
                    • doktorpajchivo Re: Fenomen Podlasia 27.10.06, 23:31
                      Hmm... To po co od razu wyzwałeś od "idiotek" - toć to nie przystoi panie
                      Tomaszull
                      • tomaszll Re: Fenomen Podlasia 27.10.06, 23:34
                        doktorpajchivo napisał:

> Hmm... To po co od razu wyzwałeś od "idiotek" - toć to nie przystoi panie
                        > Tomaszull
                        Bo kilka razy zwrocono jej kulturalnie uwage, że popełnia kolosalny błąd, a ona
                        dalej swoje...do tak ważnego problemu wrzuca zupełnie nieistotny placa zabaw.
                        • doktorpajchivo Re: Fenomen Podlasia 27.10.06, 23:36
                          Mimo wszystko uważam, że przesadziłeś pisząc, że jest idiotką ....
                          • pawlozsiul Doktorpajchivo jest zbyt delikatny 28.10.06, 00:48
                            Przegiąłeś totalnie. Przeproś i zagłosuj na plac zabaw.
                • romanpidlaszuk Re: Fenomen Podlasia 27.10.06, 23:29
                  tomaszll napisał:

> tym sposobem nie zagluszysz tego waznego problemu. Ten problem to jak sumienie
                  > bedzie ciagle sie dopominac...i wracac na forum. A Twoj plac zabaw skonczy
                  sie.
                  > Pokazujesz, że jestes idiotką
                  -----------------------------------
                  Plac zabaw nie jest mój- to po pierwsze, a po drugie: O co Ci chodzi- sa wybory
                  każdy ma prawo agitować we wszyskich możliwych miejscach.Tu też, więc się odwal
                  Nie chcesz głosowac, to nie. Wystarczyło grzecznie powiedzieć, że ciebie tylko
                  obchodzi własne ego

---------------------

Agitowac trzeba MADRZE, a nie mieszac tematy watkow z tematami wpisow, jak
                  groch z kapusta...

Na wszystko jest swoje miejsce...
                  • hansgrubber Romek uzywasz slowa "madrze"? 28.10.06, 02:19
                    Coz za perwersja. :)
                    • romanpidlaszuk Uzywam jeszcze slowa UCZCIWIE,wiesz co to takiego? 28.10.06, 02:22
                      • hansgrubber Re: Uzywam jeszcze slowa UCZCIWIE,wiesz co to tak 30.10.06, 18:30
                        1400? Bida bida bida. :)
                        • pawlozsiul uczciwy cytat, zdziwisz się z czego 30.10.06, 18:43
                          W latach powojennych zagadnienia narodowościowe po raz pierwszy włączono do
                          spisu ludności w 2002 r. Z uwagi na duży stopień trudności badań narodowości,
                          uzyskane wyniki wymagają bardzo ostrożnej interpretacji (...)

www.stat.gov.pl/urzedy/bialystok/publikacje/nsp/raport/index.htm
                          • keliusz Re: uczciwy cytat, zdziwisz się z czego 02.11.06, 15:05
                            Pawlo!!! Ciekawa lektura...tylko co powie RomanP. gdy to przeczyta.Chyba
                            wiem...:propaganda PRL-u, działanie polskich służb, itp. Pozdruffka
                        • pawlozsiul a jeśli idzie o żubry 30.10.06, 18:46
                          Daj jakiejś grupie, choćby Pigmejom taki socjal jak mają żubry, a w ciągu dwóch
                          pokoleń staną się większością. Pełna ochrona, całoroczne wyżywienie, dbałość o
                          to, żeby partnerki się nie znudziły, pełna opieka medyczna nie tylko na
                          poziomie podstawowym. Spróbuj przekroczyć granicę w puszczy - pogranicznicy
                          zastrzelą, chyba że jesteś żubrem.
                          • hansgrubber Re: a jeśli idzie o żubry 30.10.06, 18:59
                            To dobre. :)
    • gsx1100g Re: Fenomen Podlasia 30.10.06, 15:47
      głosowałes na plac zabaw?

gsx-artu-zagłosuj
    • gsx1100g test praktyczny 02.11.06, 13:35
      Dzień wolny za nami. Święto Zmarłych-którego nie obchodzę-okazało się dniem
      pełnym słońca (przynajmniej w Białymstoku)

Poświęciłęm ten czas na eksperyment.
      Polegał on natym, że zebrałem ludziz Biuelska, Hajnówki, Kleszczel, i jedna
      dziewczyna z czeremchy.

Zrobiłme ksero kilku tekstów z tego Forum-pisanych w jezyku zbliżonym do
      ukrainskiego lub w języku bardzo ten język przypominający.
      Dałem kartki z wydrukiem dla nich do poczytania i zapytałem ich czy takie
      słowa, taki język słyszą w swoich domach, u dziadków, u kolegów i koleżanek w
      sąsiednich wsiach-jak byli na wakacjach.

Co się okazało ?

Ten język okazał się obcym tym ludziom.
      NIe mówi się u nich w domu w tym języku, ani nie występują takie dziwne słowa,
      a język pieśni, które się śpiewa na co dzień czy od świeta, wcale nie
      przypomina z tego zaprezentowanego na kartkach.

Wypiliśmy kilka piwek i zaczęliśmy gadac po swojomu.I wiecie co? Mowa żadnego z
      nich nie przypominała ukrainskiego.
      Dziwne to, bo przecież Ukraincy są wszędzie. NIe wybierałem specjalnie ludzi-
      nie szukałem ich po organizacjach ykrainskich czy białoruskich, to moi
      zwyczajni kumple od szkoły podstawowej, z osiedla, od babci i z sąsiednich wsi.

Jedna z moich kolezanek powiedziała znamiene słowa, że nawet gdyby miała tych
      słów miała nauczyć sie na pamięć to by się nie nauczyła, bo ten jezyk jest
      jeju zupełnie obcy. Wiec tak się ma konfrontacja teorii o ukrainskości Podlasia
      z praktyką.

No cóż. Ja mam-sam sobie-"namacalny" argument na potwierdzenie błędnych tez
      zwolenników ukrainskości Podlasia.

PS: tylko 2 osoby z tego grona skonczyły II LO z BJN w Bi Pi.
      • tomaszll Re: test praktyczny -wyjątkowo odpowiadam 02.11.06, 14:22
        Wydaje mi się, że zwyczajnie okłamujesz tutaj wszystkich...i to dość perfidnie w
        kilku miejscach... ale niech tam... teraz ja Ciebie przetestuję...Napisałeś:

>Wypiliśmy kilka piwek i zaczęliśmy gadac po swojomu.I wiecie co?

MOWISZ, ZE UMIESZ GADAC PO SWOJOMU, TO PRoSZE NAPISZ CAlA SWOJA WYPOWIEDZ, KTORA
        NAPISALES W JEZYKU POLSKIM ZWYCZAJNIE PO SWOJEMU...

P.S. Proszę wszystkie osoby, które odkryły, że ich gwara, swujska mowa jest
        ukraińską o niepolemizowanie z osobą gsx1100g. Ja widzę, że to bardzo
        niebezpieczny człowiek... Popisy gsx1100g na białoruskim forum można zobaczyć
        tutaj www.slonko.com.pl/display.php?ID=381&INDEXSTART=0
        a zaczęło się niewinnie od krzyża...
        • stepby Re: test praktyczny -wyjątkowo odpowiadam 02.11.06, 15:10
          jak sam Tomku mówisz - wydaje Ci się !!!
          • tomaszll do stepby 02.11.06, 15:57
            > jak sam Tomku mówisz - wydaje Ci się !!!
            Nie bądz adwokatem dość kontrowersyjnej osoby. Niech ona najpierw napisze tutaj
            po swojomu... bo twierdził, że umie tak rozmawiać...
            • tomaszll Re: do stepby 02.11.06, 15:58
              przepraszam za literówkę miało być oczywiście on czyli gsx1100g
              • gsx1100g Re: do stepby 02.11.06, 16:34
                Słonko-nie przepraszaj za literówkę. Widze pycha cie zjadła i rządzi toba
                ksenofobia ukryta pod płaszczykiem kontroli słów i gestów. Nie denerwuj się.
                Przecież nie o to chodzi aby Cie zdenerwowac i żebys sie tak gorączkował i
                nerwowo stukał w klawisze.
                Przed prawdą nie uciekniesz.

jak słusznie zauważył STEPBY-wydaje Ci się.

Rzeczywustość ma to do siebie,że albo ja akceptujesz taka jaką jest, albo
                przeinaczasz-np: na forum.
                Ty wybrałes to drugie-myślisz,że ukształtujesz ją pod "ukrainska" modłę. Mylisz
                się. Ale życzę Ci dużo wytrwałości-przyda Ci się.
        • gsx1100g Re: test praktyczny -wyjątkowo odpowiadam 02.11.06, 16:42
          Mnie zwyczajna zdajecca, szto Ty usiech aszukujesz i jaszcze da woli drenna
          i "perfidna"? u niaskolki miescach., Szto tam, ciapier ja ciabie dam test. Ty
          napisał: My wypili nieskalki browarów (bronków, birów, beersów ;-P) i naczali c
          druzjami hawaryć pa swojamu. I znajecie szto...?

Aj Ty Tamaszll-nu kab Ciabie hrymota zaswiaciła!!!

brik na brik....

Buachachacha...................
          tych jaj to do konca zycia nie zapomne...już wśród moich kumpli to zdanie robi
          forore...

buachaCHACHA,....

• partizan79 Re: test praktyczny -wyjątkowo odpowiadam 02.11.06, 18:31
            Ale żeś się popisał, znawco mowy "po-swojomu":)))
          • pawlozsiul Gsx, kto Cię tak wynarodowił? 02.11.06, 23:23
            Ni po swojomu, ni po białorusku. Może Ty lepiej szlifuj polski. Ale wzruszyłeś
            mnie swoim eksperymentem. Ja rozumiem, że Twoi koledzy nanieśli jakieś poprawki
            na tekstach, które im dałeś. Możesz jakieś skany zarzucić? Szczerze będę
            zobowiązany.
      • partizan79 Dziękujemy Ci, GSXie 02.11.06, 19:27
        ...że poświęciłeś swój cenny czas na taki błyskotliwy eksperyment:)

Ze swojej strony nie muszę robić takich eksperymentów, ponieważ wiem, jak
        rozmawiają rodzice i znajomi.

Wychodzi na to, że nawet znajomi z Ciebie jaja robią:)
        • hansgrubber Re: Dziękujemy Ci, GSXie 02.11.06, 19:53
          Albo ze Ty masz zwidy. :)
          • tomaszll Re: Dziękujemy Ci, GSXie do hansgrubber 02.11.06, 20:07
            > Albo ze Ty masz zwidy. :)
            Kiedyś napisałeś, że jesteś Polakiem - dlatego powinieneś być bezstronny w tej
            dyskusji. A Ty zwyczajnie podgrzewasz i tak napiętą atmosferę...Nie rób tego!
            • hansgrubber Re: Dziękujemy Ci, GSXie do hansgrubber 02.11.06, 20:12
              Nie mam w zwyczaju byc bezstronny wobec nieprawdy, chamstwa i naginania faktow.
              Nic z tego.
              • pawlozsiul wpadaj, poeksperymentujemy 02.11.06, 23:21
              • partizan79 Re: Dziękujemy Ci, GSXie do hansgrubber 03.11.06, 07:08
                Ach, Ty Don Kichocie:)
                Rozumiem, że czasem jesteś za "nieprawdą, chamstwem i naginaniem faktów", a
                czasem przeciw, ale bezstronny - never.
                • nikandr Partizan 03.11.06, 07:59
                  Partizan,czym Ty umysł rozjaśniasz,że jasny i dowcipny z samego rana ?
                • hansgrubber Re: Dziękujemy Ci, GSXie do hansgrubber 03.11.06, 20:37
                  Po raz kolejny widac ze nic nie rozumiesz - probujesz byc Sancho Pansą a
                  wychodzi ci Papkin.
                  • pawlozsiul Klara się odezwał 03.11.06, 21:22
                    Jeśli nie chcesz mojej zguby;
                    Na Plac Zabaw głosuj luby!
                    • hansgrubber Kolejny Papkin 03.11.06, 22:02
                      Ten dla odmiany zalosny: jaja sobie robi z dzieci.

"Jeden tam tylko jest porządny człowiek: prokurator, ale i on, prawdę mówiąc,
                      świnia." M.W.Gogol

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=25097
                      • pawlozsiul dobrze, że Papkin a nie Ganelon 03.11.06, 22:29
                        Ach przezacny Rolandzie! Doprawdym nie godzien kroczyć nawet w Twej
                        ariegardzie. Dobądź Durendala i czyń sprawiedliwość!
                        • hansgrubber Re: dobrze, że Papkin a nie Ganelon 03.11.06, 22:41
                          Byle nie Prawo i Sprawiedliwosc.
                  • partizan79 Re: Dziękujemy Ci, GSXie do hansgrubber 03.11.06, 22:36
                    Dobra dobra. Najpierw udowodnij, że Ukraińców na Podlasiu jest mniej niż żubrów
                    w Puszczy Białowieskiej. Sam tak napisałeś. Teraz proszę, wykaż się. Zawsze
                    piszczysz, żeby ktoś Ci coś udowodnił, a teraz sam coś udowodnij. Czekam:)
            • gsx1100g Re: Dziękujemy Ci, GSXie do hansgrubber 03.11.06, 20:48
              Witaj Hans...

Nowes nie podgrzewaj, bo nasz kolega chłopaczek -głupi Tomus się rozpłacze.
              noweś nie podkżewaj atmoswery....!!!

Hans, no co ty..???

Fomka-zenada...ja na Twoim miejscu więcej bym nie pisał..

gsx-artu
          • partizan79 Re: Dziękujemy Ci, GSXie 03.11.06, 07:04
            Zwidy miewam nawet po małej czarnej, a co dopiero po czarnej średniej..
        • gsx1100g partyzant-nieudacznik 03.11.06, 20:46
          jaja to robicie wy z Siebie i mniejszości Ukraińskiej, Która sie kurczy a to
          Forum to Wasz krzyk rozpaczy. Zostan jednostki a wiekszosć ludzi czujacych
          jakiś bliżej nieoreslony związek z ukrainskoscia (jesli tacy ludzi wogole są?)
          zostanie zasymilowana z ludnoscią polską. Nie ma cie rozwiniętej kultury a
          zespo, rAnok czy jakies babki z Dubiazyna wołaja o pomste do nieba.

partyzant, co Ty na to?

gsx-=aryu
          • hansgrubber GSX: a na plac zabaw glosowales? 03.11.06, 20:54
            Ze tak raptownie zmienie watek?
          • partizan79 Re: partyzant-nieudacznik 03.11.06, 22:42
            A ja na to jak na lato!:)
            Widzę, że znowu piłeś.
          • napchafte_chochoncy Re: partyzant-nieudacznik 03.11.06, 23:03
            gsx1100g napisał:

> jaja to robicie wy z Siebie i mniejszości Ukraińskiej, Która sie kurczy a to
            > Forum to Wasz krzyk rozpaczy. Zostan jednostki a wiekszosć ludzi czujacych
            > jakiś bliżej nieoreslony związek z ukrainskoscia (jesli tacy ludzi wogole są?)
            > zostanie zasymilowana z ludnoscią polską. Nie ma cie rozwiniętej kultury a
            > zespo, rAnok czy jakies babki z Dubiazyna wołaja o pomste do nieba.
            >
            > partyzant, co Ty na to?
            >
            > gsx-=aryu

Gieesiksie, sory że sie wtrącam, ale ponoć miałeś czekać na mnie z białymi
            niedźwiedziami i swoimi "zabaweczkami" na sybirze. No co jest, ja tu na mrozie,
            wilki jakieś??
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka