penicylina81 07.11.07, 08:55 Zwiastun nieuchronnie zbliżającej sie zimy zawitał do Siemiatycz :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fakir530 Re: Pierwszy śnieg 07.11.07, 19:45 Moje dzieci (nie ktore)nie widzialy "na zywo" sniegu...jak ja mam im wytlumaczyc, ze to jest zimne, brudne od sadzy innych zanieczyszczen? w telewizji, na filmach wyglada tak pieknie... A tak na marginesie,-pamietacie zabawe w sniezki? Odpowiedz Link Zgłoś
margeritka61 Re: Pierwszy śnieg 07.11.07, 22:29 fakir530 napisał: > A tak na marginesie,-pamietacie zabawe w sniezki? Fakir! My pamiętamy, bawiliśmy sie nawet parę miesięcy temu ale czy Ty pamiętasz? Do Polski przyjeżdżałeś zapewne latem a nie zimą, czyli w śniegu nie przewracałeś się wiele lat. Odpowiedz Link Zgłoś
siemiatycze Re: Pierwszy śnieg 07.11.07, 22:59 To musi być wspaniałe nie oglądać śniegu... Odpowiedz Link Zgłoś
siemiatycze Re: Pierwszy śnieg 08.11.07, 11:55 A jeśli mowa o śniegu to na sobotę zapowiadają opady... :( Odpowiedz Link Zgłoś
penicylina81 Re: Pierwszy śnieg 08.11.07, 14:28 Jak narazie mamy tylko deszczyk. Brrr... Odpowiedz Link Zgłoś
margeritka61 Re: Pierwszy śnieg 08.11.07, 15:06 A wolelibyście mieszkać np. w Meksyku, gdzie temperatura przez okrągły rok nawet w nocy nie spada ponizej 20 stopni. I jeszcze stracić dach nad głową z powodu powodzi czy huraganów? Bo ja nie. Wolę już ten śnieg, deszcz i tą przyjemność oczekiwania na wiosnę i lato. Odpowiedz Link Zgłoś
fakir530 Re: Pierwszy śnieg 08.11.07, 19:11 Zgadzam sie z Toba, stracilem wiele...a moje dzieci nie poznaly jak dotad zapachu wiosny i tego co sie dzieje z mlodymi czlowiekami(i nie tylko) w maju...Ale cos za cos, nie ma nic zadarmo. Odpowiedz Link Zgłoś
siemiatycze Re: Pierwszy śnieg 08.11.07, 22:32 Mimo wszystko wolałbym jednak mieszkać w cieplejszej strefie klimatycznej... Odpowiedz Link Zgłoś
margeritka61 Re: Pierwszy śnieg 13.11.07, 08:50 Na szczęście nie spadło go tyle, abym musiała odśnieżać :) A tak wogóle to śnieg nie powinien padać wcześciej niż 22 grudnia, kiedy zaczyna się zima. Na razie jest dopiero środek jesieni. Odpowiedz Link Zgłoś
penicylina81 Re: Pierwszy śnieg 13.11.07, 09:04 Ale przyznasz, że widok jest całkiem uroczy:-) Lubie ośnieżone drzewa, szczególnie iglaste wyglądają super, a brzozy rewelacyjnie, kiedy jest duży mróz. Odpowiedz Link Zgłoś
penicylina81 Re: Pierwszy śnieg 13.11.07, 10:27 Nie ma to jak ciepełko, czyli wiosna, lato. Ale zima i mróz tez są potrzebne dla równowagi w przyrodzie ;-) Byle krótko, najchętniej od 24-26.12. Odpowiedz Link Zgłoś
penicylina81 Re: Pierwszy śnieg 13.11.07, 13:14 No i ciągle pada sobie śnieżek. Jakieś zimowe strofy by się przydały. Szkoda, że nie ma Czesiuli. Odpowiedz Link Zgłoś
konfederata Re: Pierwszy śnieg 18.11.07, 22:27 a ja czekam na drugi snieg ;) skoro jest pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś
siemiatycze Re: Pierwszy śnieg 19.11.07, 11:06 A ja czekam na wiosnę i choć zimy tak naprawdę jeszcze nie było to mam już jej dość... Odpowiedz Link Zgłoś
penicylina81 Re: Pierwszy śnieg 19.11.07, 11:08 siemiatycze napisał: > A ja czekam na wiosnę i choć zimy tak naprawdę jeszcze nie było to > mam już jej dość... > He he, normalnie z ust mi to wyjąłeś! Odpowiedz Link Zgłoś
karex5 Re: Pierwszy śnieg 19.11.07, 19:41 ,, Prawdziwa zima" jest piękna. Iskrzący się śnieg, czerwony zachód słońca, szron, szadź i śniegowe czapy na drzewach. Spacer w ,,kopnym śniegu" i narty NARTY!!!! Taką zimę lubię ,nawet jak jest minus 15. Odpowiedz Link Zgłoś
fakir530 Re: Pierwszy śnieg 19.11.07, 21:19 Zgadzam sie a Toba karex,zima jest piekna...ja to znam bardzo dobrze. Moje dzieci pragna to widziec i czuc, ale ja uparty jestem jak do Europy to tylko w lecie...W piatek jak wracalem do domu (16.30) termometr w samochodzie pokazywal temp. na zewnatrz 41st.Dzisaj bylo lepiej 32. Co to sa narty?- przesadzam wiem doskonale jak sie lamalo nogi i nie tylko...w wawazie, gdzie byly dwie sosny obejmujace sie wzajemnie. Czy ktos pamieta to miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś
siemiatycze Re: Pierwszy śnieg 20.11.07, 07:29 fakir530 napisał: > w wawazie, gdzie byly dwie sosny obejmujace sie wzajemnie. > Czy ktos pamieta to miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś
karex5 Re: Pierwszy śnieg 20.11.07, 13:45 Ja zjeżdżałem (w dzieciństwie) w żwirowni na Rossoszu. Odpowiedz Link Zgłoś
fakir530 Re: Pierwszy śnieg 20.11.07, 21:26 Siemiatycze-postaram sie wyjasnic... Tak to miejsce znajduje sie pomiedzy leszczynkami moze teraz latwiej skojarzyc z hotelem w budowie Marwil a Slowiczynem.Od rzeczki Mahomet ( teraz to chyba Zalew III ) w kierunku miasta, przed ujeciem wody, raczej stacja pomp...ale zjezdzalo sie z gory na polnoc wlasnie w kierunku tej rzeczki.Troche zawile...? Wypozyczalo sie narty gdzie sie dalo w szkole, na poczcie...co zamozniejsi mieli swoje dwie deski, ale czesto sie wracalo z kilkoma przez cudowne rozmnozenie przy zetknieciu sie sosnami... Odpowiedz Link Zgłoś
margeritka61 Re: Pierwszy śnieg 20.11.07, 21:49 Na nartach nie jeździłam ale na sankach tak, głównie za liceum. Fajnie się zjeżdżało również ze wzgórka przy cerkwi, przy kościele no i oczywiście na żwirowni. Z górki za liceum zjeżdżałam także na łyżwach. Gdzie ta odwaga? Teraz nigdy bym się nie zdecydowała na taki zjazd na figurówkach :) Odpowiedz Link Zgłoś
siemiatycze Re: Pierwszy śnieg 20.11.07, 23:37 Znam te wszystkie miejsca i to nie tylko z opowiadań. Wesoło się zrobiło... :) Odpowiedz Link Zgłoś
ludwik_xv Re: Pierwszy śnieg 25.11.07, 11:19 Od godzinu 8 zawital do nas 2 albo moze 3 snieg.Padalo calkiem gesto co doprowadzilo do klopotow z ruszeniem samochodu z miejsca.Tak jak juz pisalem nie mam opom zimowych i jest do dla mnie szcegolmie klopotliwe.Na szczrescie plusowa terperatura zrobila ze snigu najpierw papke a potem wode :) Odpowiedz Link Zgłoś