Dodaj do ulubionych

Koniec quadowej samowolki..?

14.11.08, 11:00
Specjalne prawo jazdy nowej kategorii,egzaminy w Ośrodkach Ruchu
Drogowego,rejestracja i badania techniczne - zapewne też ubezpieczenia
komunikacyjne... Jak to wszystko groźnie brzmi.Pytam tylko,czy ktoś będzie
ganiał po polach i lasach za wyczynowcami na czterech kołach?
Zapewne trzeba będzie powołać nowe formacje policji,coś na wzór
drogówki.Proponuję nazwę - polówka...

www.tvn24.pl/-1,1572993,0,1,koniec-quadowej-samowolki,wiadomosc.html
Obserwuj wątek
    • penicylina81 Re: Koniec quadowej samowolki..? 14.11.08, 14:02
      Swego czasu mój szanowny instruktor mówił mi,że mają zaostrzyć się przepisy dot.
      uprawnień do prowadzenia różnego rodzaju skuterów, komarów czy motorynek-
      szczególnie dotknęłoby to wszystkich małolatów...
    • penicylina81 Re: Koniec quadowej samowolki..? 14.11.08, 14:06
      A jeszcze dodam, że przeraża mnie fakt, iż rodzice kupują 7-letnim a nawet
      młodszym :0 dzieciom quady. Niedawno było przecież głośno o kobiecie, która
      wjechała do przyrestauracyjnego ogródka, bo nie potrafiła prowadzić tegoż
      sprzętu. Naturalnie, są quady przeznaczone dla dzieci i dorosłych, jednak
      szczerze wątpi, by kilkulatek był bezpieczny i nie zagrażał innym prowadząc quad.
      • siemiatycze Re: Koniec quadowej samowolki..? 14.11.08, 15:56
        Jeśli quady kupowane są małolatom,to z pewnością użytkowane będą na prywatnych
        terenach zamkniętych.Jakie prawo drogowe będzie miało tam wstęp..? To co można
        zobaczyć w Siemiatyczach,utwierdza mnie w przekonaniu,że oto powstają kolejne
        martwe przepisy.Omijanie ich,nie nastręczy nikomu problemu i stanie się powodem
        jeszcze bardziej lekceważącego stosunku do prawa...
        • akkaja Re: Koniec quadowej samowolki..? 14.11.08, 16:26
          siemiatycze napisał(a):
          > Jeśli quady kupowane są małolatom,to z pewnością użytkowane będą na prywatnych
          > terenach zamkniętych.Jakie prawo drogowe będzie miało tam wstęp..?

A widziałeś Ty gdzieś w Siemiatyczach pod blokiem prywatny teren zamknięty? O
          czy tu gdybać???? Ludziska mają multum zbędnej kasy widocznie, skoro stać ich na
          takie zbytki.
          Albo zastępują takim zakupem czas, który powinni dzieciom poświęcić. To nie
          małolatów trzeba wychowywac, tylko ich rodziców.
          • siemiatycze Re: Koniec quadowej samowolki..? 14.11.08, 16:58
            akkaja napisa:

> A widziałeś Ty gdzieś w Siemiatyczach pod blokiem prywatny teren zamknięty?

Nie,nie widziałem takiego terenu pod blokiem.Ale też nie widziałem pod blokiem
            małolatów jeżdżących quadami.Owszem,trafiają się szalejący użytkownicy tego
            wynalazku nad zalewem,na ulicy plażowej.Ale siemiatycka policja tam nie zagląda
            - pobrudziliby sobie lakier na radiowozach.Zresztą gdyby nawet zechcieli
            pobrudzić,to kto dogoni to pędzące,nieoznakowane diabelstwo..? Zmiana prawa
            niewiele tu zmieni,bo miłośnicy quadów szaleją przeważnie w terenie.Na polach i
            w lasach kodeks drogowy chyba nie obowiązuje? Ot jeszcze kilka przepisów do
            olania.Zgodzę się natomiast z uwagą o rodzicach.Ale jak to zrobić w takim
            bezwładnym społeczeństwie,gdzie świadomość dociera jako ostatnia..?
            • akkaja Re: Koniec quadowej samowolki..? 14.11.08, 17:18
              Noooo, to kilka odniesień:

1. A wiesz gdzie zamieszkuje ta dzieciarnia szalejąca nad zalewem quadami???
              Zapytaj trzech, a dowiesz się, że dwaj z nich, to mieszkańcy Sadów, Tarasów lub
              blokowisk z Górnej/Wysokiej (zawsze mam problem, która jest która:)?)
              2. A zadzwonił ktoś z mieszkańców Nadrzecznej czy Sportowej itd. na policje
              kiedykolwiek, że dzieci stwarzają sobie i innym niebezpieczeństwo? Nieeee!
              3. A na polach tez obowiązuje kodeks drogowy. Znam przypadek sąsiedzki, że
              rolnikowi wlepili na polu podczas orki mandat za nie posiadanie trójkąta
              ostrzegawczego na starym ledwo zipiącym ursusie.
              4. I jak się zacznie tak lekko olewać prawo, to dokąd nas to zawiedzie, co??? Do
              sanatorium za kratkami??? Nie... śmiać się jeszcze głośniej świat będzie, że
              "Polak to potrafi". Jak dla mnie żenada i już.
              5. A w cyt. "bezwładnym społeczeństwie", to nie da się już nic zrobić. Trzeba
              mieć tylko nadzieję, że kolejne pokolenie stanie się inne - lepsze od nas.
              • siemiatycze Re: Koniec quadowej samowolki..? 14.11.08, 17:47
                AD1.Trochę powątpiewam w te Sady i Tarasy,z przyczyny ceny jaką trzeba zapłacić
                za dobrego quada.Częsta ta przewyższałaby wartość mieszkania w jakim mieliby
                zamieszkiwać potencjalni posiadacze czterokołowego cudu.Ale gdyby nawet,to liczy
                się miejsce przestępstwa,a nie zamieszkania.
                AD2.Nie wiem...
                AD3.Podaj namiary tego rolnika,a załatwię mu akces do Nagrody Darwina... Za
                to,że dał sobie wmówić niebotyczną bzdurę i pozwolił na ukaranie swojej osoby...
                :D Należy mu się jak cholera!
                AD4.Właśnie mówię,że oto tworzy się kolejny "przedmiot" do olewania...
                AD5.I tu zgoda...
                • akkaja Re: Koniec quadowej samowolki..? 14.11.08, 20:40
                  Zapominasz chyba o dość licznej emigracji zarobkowej i o pojemności portfela a
                  nie o zamożności wyposażenia mieszkania. A to nie zawsze idzie w parze ze sobą.
                  Przestępstwo???? Jakie przestępstwo???? A co jako mieszkaniec Siemiatycz
                  zrobiłeś, aby dzieciakom miasteczka zapewnić miejsca zabaw, rekreacji lub placu
                  do aktywnego wypoczynku? Pojawiłeś sie z jakąś petycją u swego radnego
                  miejskiego? Interweniowałeś w tej sprawie na sesji Rady Miejskiej? A może jesteś
                  koordynatorem mieskiego programu wychowawcy podwórkowego, cooo?
                  Nie sądzę ...
                  Powyższe pytania są i pewnie pozostaną bez odpowiedzi. I nie chodzi tu o Twą
                  personalnie osobę. Problem jest głębszy. Staliśmy się jako społeczeństwo
                  niewrażliwi na innych. Zamykamy się w swych czterech ścianach myśląc, że to co
                  pozostaje poza nimi, nas nie dotyczy. Staliśmy się potwornymi egoistami
                  zapatrzonymi tylko we własne potrzeby. A drugi człowiek, choćby najbliższy,
                  dobry sąsiad, to już inny obcy świat. A poźniej siedząc zapadnięci wygodnie w
                  fotelach i gapiąc się bezmyślnie w wypasione swe kino domowe, tłumaczymy sobie,
                  że nie mamy prawa się innymi interesować, bo to przecież nie nasza sprawa.
                  Piękne usprawiedliwienie własnego egoizmu i próżności... Aż zdarza sie tragedia
                  ... i plujemy sobie potem w brodę, że mogłem, coś widziałem, wydawało mi się itp.
                  Wniosek: żyjmy dla siebie i dla innych
                  • akkaja Re: Koniec quadowej samowolki..? 14.11.08, 20:42
                    A o rolnika się nie troszcz... Bez zainteresowania Darwinem pole zaorał.
                    • siemiatycze Re: Koniec quadowej samowolki..? 14.11.08, 21:54
                      Masz dużo racji pisząc o braku wrażliwości i egoiźmie społecznym.
                      Ja jednak nadal twierdzę,że uchwalanie niemożliwych
                      do egzekucji praw,mija się z celem.Ponadto staje się to szkodliwe dla
                      moralności społecznej i prowadzi wprost do utrwalenia lekceważącego
                      stosunku do pozostałych praw.Ale o tym już pisałem wcześniej...

Niepotrzebne prawa osłabiają te, które są niezbędne.
                      (Montesquieu)
                      • akkaja Re: Koniec quadowej samowolki..? 14.11.08, 22:06
                        "Prawo, podobnie jak lustro, jest obiektywne.
                        Ocena i interpretacja należy do ludzi"
                        <Emilia Tesz>
                        • siemiatycze Re: Koniec quadowej samowolki..? 14.11.08, 22:14
                          "Kobieta i racja to jedno i to samo"...
                          (autor anonimowy)

• akkaja Re: Koniec quadowej samowolki..? 14.11.08, 22:19
                            :-] ;-)
                            • ulgosia Re: Koniec quadowej samowolki..? 14.11.08, 22:46
                              Miłe to bardzo..i rozsądne:)
                              • siemiatycze Re: Koniec quadowej samowolki..? 14.11.08, 23:27
                                No tak... Kobietki he he he... :)
                                • siemiatycze Re: Koniec quadowej samowolki..? 24.11.08, 16:30
                                  Znam identyczny przypadek w Siemiatyczach.Siedmiolatek jeździ quadem po prywatnej,wielkoobszarowej posesji.Nic na to nie poradzą najlepsze nawet przepisy...

wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80269,5981314,Lubuskie__Ojciec_oskarzony_o_doprowadzenie_do_smierci.html
                                  • akkaja Re: Koniec quadowej samowolki..? 24.11.08, 18:34
                                    No chyba nie rozumiem tu czegoś:) Najpierw był problem, że dzieciarnia jeździ
                                    wertepami nad zalewem, aaa teraz jest problem, że jeździ po prywatnych posesjach...
                                    Czy problem jest jednak w tym, że zwyczajnie jeździ quadami???
                                    Jeśli tak, to apelować należy tylko do ich rodziców...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka