kendo 18.04.12, 10:06 do wszystkich mieszkajacych za granica ciekawostki tematyczne najlepiej jak beda w jednej przegrodce. oczywiscie , nawet zapraszam do dyskusji osoby nie mieszkajace za granica, pozdrawiam wszystkich tu zagladajacych Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: zagraniczna frakcja 18.04.12, 10:08 bedziemy mies sommar kort obejmujaca nawet Halland cena 1200 SKR , mysle,ze chyba duzo, *Lusia pomysl, jak blisko bysmy mialy do Göteborg, wartaloby sparwadzi ile bilet by kosztowal na dalsza trase.... i moglibysmy pare dni pobyc,jakby ...wiesz co dalej... Odpowiedz Link
kendo Re: letni bilet obejmujacy Halland 18.04.12, 10:20 maps.google.se/maps?hl=sv&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.,cf.osb&biw=1067&bih=605&wrapid=tlif133473583197810&q=halland&um=1&ie=UTF-8&hq=&hnear=0x464fe8a14483f32b:0x6a4a338fc839c84b,Hallands+l%C3%A4n&gl=se&ei=SXSOT47DH7T44QTav_y4Dw&sa=X&oi=geocode_result&ct=title&resnum=4&ved=0CFwQ8gEwAw teraz tylko szukac w google co w danym miescie do zwiedzania i czy zdazyloby sie do domu na czas do lozeczka.... *Pia bylas poza granicami Skåne cos zwiedzac latem???? tu mam na mysli pociagiem/bussem, jednodnowa wycieczka Odpowiedz Link
kendo Re:" kawalek "szwedzkiej historii 18.04.12, 11:08 www.upptacksverigeshistoria.se/ z roznych regionow szwecji....bedzie co czytac w deszczowe dni, Odpowiedz Link
pia.ed Re: letni bilet obejmujacy Halland 18.04.12, 12:33 Wiem tylko o bilecie letnim w Skanii, ale tego drogiego bym nie kupila, bo sie nie oplaci. Na obecny bilet mozesz dojechac do Laholm, a stamtad jest chyba 30 km do Halmstad.Bilet wykupuje sie tylko na trase Laholm - Halmstad. Do Göteborga na Hallandskort i tak nie dojedziesz, bo lezy w Västergötland. Nie, nigdy nie bylam na wycieczce poza granicami Skanii, ale byc moze pojade w maju do Ullared, bo autobusy exspressowe Swedbuss wprowadzaja nowa trase Malmö - Ullared, i jako zachete mozna tam pojechac bezplatnie w wybranych dniach maja. Odpowiedz Link
pia.ed Zniesienie TV licencji w drodze 18.04.12, 13:05 Od dawna byla propozycja, aby licencje telewizyjna zastapic podatkiem, teraz cos sie w tej sprawie ruszylo ... Tylko jak prawie 1 000 000 ludzi zyjacych wylacznie z socjalu, bedzie placic podatek??? Przedtem w sumie majacej starczyc na codzienne potrzeby dostawali pieniadze na licencje, moze im teraz zmniejsa, ale nie mysle ... W kazdym licencji nie placili, i teraz tez placic nie beda... www.sydsvenskan.se/sverige/tv-licens-ersatts-av-skatt Odpowiedz Link
pia.ed Miasteczko filmowe w Ystad rozwija sie 18.04.12, 13:08 www.skanskan.se/article/20120418/SJOBO/704179921/1016/-/filmstaden-ystad-vaxer- Odpowiedz Link
kendo Re: Miasteczko filmowe w Ystad rozwija sie 18.04.12, 14:39 no niech przeniosa turist biuro, bedzie ciekawie co popatrzec, podoba mi sie Ystad i chetnie tam wracam.... Odpowiedz Link
kendo Re: Zniesienie TV licencji w drodze 18.04.12, 14:33 no jezli wprowadza podatek ogolny dla mieszkanca na licencje, to wtedy kazdy "socjalowiec bedzie miec restskatt" mam do ogladania 20 kanalow i nieraz niema co ogladac... slubne placi licencje.... Odpowiedz Link
kendo Re: letni bilet obejmujacy Halland 18.04.12, 14:31 *Pia wiem,ze Laholm dojade pytanie teraz czy bedzie sie kalkulowac kupujac bilet do Halmstad czy do Göteborg, tam bysmy u siostrzenicy pobyli "na urlopie"bo zawsze nam "pokoik odstepuje",a miasto ladne i jest co zwiedzac,nie zdazylismy jeszcze wszystkiego zobacztc, sprawdze co mozna zobaczyc po drodze do Laholm.... Odpowiedz Link
pia.ed Re: letni bilet obejmujacy Halland 18.04.12, 14:50 Pytanie dalej pozostaje: jak duzo bedziecie na ten drozszy bilet jezdzic? Bo jesli chcecie zwiedzac Halland to raczej na noc do domu nie wrocicie ... Bylam dwa razy w Båstad i dwa razy w Mölle na polnoc od Helsingborg, i w tym drugim przypddku potrzebowalam w sumie 4 godziny na jazde, bo trzy razy sie trzeba przesiadac. Bardzo bym chciala zwiedzic piekny i luksusowy Torekov na tym samym polwyspie co Båstad, ale z powodu rzadkich dojazdow tam, w podrozy spedzialabym 6 godzin A wszystko to jest jeszcze w Skåne ... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: zagraniczna frakcja 18.04.12, 10:35 KENDO Wyspalas sie i masz inne spojrzenie na swiat, ja tez czytalam o tych letnich biletach, uwazam ze cena jest wygorowana, myslalam o tym samym co TY, mozna by bylo zrobic taki jeden wypad na probe, albo tylko wybrac miasta i pozwiedzac co jest do obejrzenia godnego uwagi. -Lusia- A ja juz podpatrywalam sokoly, byla zmian o 7,08 to druga wypadnie chyba okolo godz,12. Teraz wybieram sie do Maxa. Odpowiedz Link
kendo Re: Halmstad 18.04.12, 12:27 www.destinationhalmstad.se/website6/1.0.6.0/301/1/ i popatrz Lusia cosmy przegapily bedac u twej Cory na obronie pracy magisterskiej, tyle do zwiedzania jest, musimy pomyslec.... pomys o cenach, sama wiesz ile kosztuje bilet do np Göteborg.... a mozemy przeciez co drugi dzien sobie wycieczki z rana startowac w nowe misato,to sie wroci przeciez w tamtym roku zaczelysmy pozno realizowac sommar kort a i tak sie nam "wrocilo" nic juz nie kupije-skladam kase na karte...hi.hi.... ciekawe czy Pia tez tak lubi zwiedzac, mozemy sie zmowic i w trio zwiedzac. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Halmstad 18.04.12, 13:31 KENDO Tak pobieznie rzucilam okiem i mysle zeby jechac to trzeba wybierac te lokalne polaczenia, tak mi sie wydaje. Bo chyba nie bedzie mozliwe wsiasc w Häsleholmnie w x2000 albo Öresundstoåget, ale to sa wszystko organizacyjne pytania i latwo sprawdzic. Zeby mi dzisiaj zmarzly na rowerze i pije goraca herbate i bola mnie. starosc nie radosc.??? -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: Halmstad 18.04.12, 14:40 gdy bedzie wiecej czasu sprawdzi sie, a Pia tez podala dobra alternatywe, ktora warto sprawdzic. Odpowiedz Link
greis52 Re: Halmstad 19.04.12, 09:12 pozdrawiam naszych sluszny wątek wiecej chyba Was niz Nas i bedzie temat gdzie zawsze można poklikać... Odpowiedz Link
kendo Re:z zagranicy 19.04.12, 09:36 *Greis zawsze cos ciekawego sie znajdzie do wklikania, rowniez jestes i w tym "przedziale" mile witana, jak podaja dzisiejsze wiadomosci, coraz wiecej mlodych kobiet poddaje sie "operacjom pieknosci" niewiem,moze ceny spadly? a moze tylko po prostu zapatrywanie sie na amerykanski styl zycia bogatych kobiet?-ostanio sporo programow bylo na ich temat. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:z zagranicy 19.04.12, 09:48 KENDO Nie zauwazylas, ze wiecej jest mlodych kobiet "samotnych" nie doslownie- i one maja czas myslec o sobie, z ekonomia nie musza sie dzielic, i decyduja o sobie samych. Ale druga strona medalu mowia... ze jak pddalas sie raz operacji plastycznej, to nastepne przychodza latwiej... I poprawiasz swoj wyglad. Tylko nie daj Boze jak operacja sie nie uda??? To dramat, ktory ciagnie sie miesiacami lub pozostaje trauma na cale zycie. Coraz wiecej mezczyz tez poddaje sie operacjom plastycznym, poprawiaja obwisel powieki i robia kunszt ze swojego torsu, no i w modzie co niektorzy przedluzaja penisy. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re:z zagranicy z silikonem/skalpelem 19.04.12, 09:56 ja tam wole isc do kosmetyczki coby aktywna maseczke zrobila pare razy do roku starczy mi to chyba, na silikon-ze wzgledu na alergie nie odwaze sie-znam dwie kobiety co dostaly komplikacji" po silikonowych piersiach" musialy pozbyc sie implantow, a sklapel? to zalezy jak mocno powieki opadna, jak swiata widziec nie bede mogla to biegiem pod skalpel lece.... tak, singiel kobiety/mezczyzni cora bardziej ze swiadomoscia wybieraja te zabiegi.... a i tez wiecej pootwierali tych "gabinetow zabiegowych" wzrosla konkurencja i ceny bardziej przystepne sie staly, nawet nasze miasto ma juz chyba 2 takie "gabinety" Odpowiedz Link
pia.ed Re:z zagranicy z silikonem/skalpelem 19.04.12, 11:46 Kosmetyczka nigdy nie zastapi operacji, jesli masz worki pod oczyma i obwisle powieki ... Na zmarszczki sa kremy, maseczki, botox, a na te glebsze jakies inne zabiegi ... niestety kosztujace kilka tysiecy koron za jeden zabieg, a trzeba ich zrobic co najmniej szesc. A za rok zaczac od nowa ... Opercjom plastycznym nie poddaja sie raczej mezatki jak Ty, tylko zaczynajace sie starzec kobiety samotne ktore nie poddaja sie i nadal probuja znalezc jakiegos mezczyzne ... No i oczywiscie panie z socjetety ktore musza dobrze wygladac ze wzgledu na swoja pozycje. Odpowiedz Link
pia.ed Przenosze sprawe morderstwa 15-latka ... 19.04.12, 12:01 forum.gazeta.pl/forum/w,11086,127335254,135159418,Pamietasz_tego_15_letniego_zabitego_chlopaka_.html?wv.x=1 Dzis ukazal sie nowy artykul na ten temat w Skånska Dagbladet, z ktorej coraz wiecej zaczynam korzystac... polecil mi ja moj syn. Okazuje sie ze jest juz 5 osob podejrzanych o "morderstwo albo pomoc przy morderstwie", i jeden swiadek ... w tym 3 osoby siedza w areszcie, wszyscy urodzeni w w 1996, czyli konczacy teraz dziewiata klase, rowiesnicy zamordowanego ... niektorzy z nich to koledzy chlopca. www.skanskan.se/article/20120419/MALMO/120419741/1004/-/begars-haktade-for-malmomord Odpowiedz Link
kendo Re: Przenosze sprawe morderstwa 15-latka ... 19.04.12, 12:15 pamietam, kolo podejzanych sie powieksza... ciekawe na czym sie skonczy? dobrze,ze trafili na slad i dalej za nim ida. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Przenosze sprawe morderstwa 15-latka ... 20.04.12, 12:53 Niestety, WCZORAJ po poludniu wszystkich OSMIU wypuscili, bo zebrane dowody nie wystarczyly na zatrzymanie. Stwierdzono, ze wszyscy byli na miejscu zbrodni, ale nie ma dowodow ktory z nich trzymal w reku bron, bo chyba broni nie znalezli, tylko luski po czterech kulach. Rodzina zamordowanego chlopca byla w sadzie razem z krewnymi, ponad 10 osob, ale na sam proces ich nie wpuscili, byl za zamknietymi drzwiami. www.skanskan.se/article/20120419/MALMO/120419741/1004/-/mordmisstankta-slapptes-pa-fri-fot kendo napisała: > pamietam,> kolo podejzanych sie powieksza...> ciekawe na czym sie skonczy?> dobrze,ze trafili na slad i dalej za nim ida. Odpowiedz Link
kendo Re:z zagranicy z silikonem/skalpelem 19.04.12, 12:17 oczywiscie Pia kosmetyczka moze spowolnic ich powstawanie przez regularne stosowanie intensywnych maseczek... tez duza role odgrywa faktor dziedziczny.... ja bym podniosla sobie powieki np.,gdybym sie nie bala..... tyle sie naczytalam o roznych niudanych "zabiegach".... Odpowiedz Link
pia.ed Z silikonem/skalpelem 19.04.12, 12:41 Jestem dobrze zorientowana w tym temacie, bo kilkaset metrow ode mnie jest znana Klinika Plastyczna, do ktorej od czasu do czasu przyjezdza slynny chirurg plastyczny ze Sztokholmu. Przedtem operowal w niej dr Troiler, z duza praktyka w Hollywood, ktory teraz operuje w Arabii Saudyjskiej. O obu tych chirurgach plastycznych lecialy seriale w telewizji. Przynioslam kiedys broszure z tej kliniki. Operacja podniesienia powiek to lekki zabieg, a wyglada sie po nim o 10 lat mlodziej ... Ten zabieg robia najczesciej panowie po 40-ce, na wysokich stanowiskach, aby wygladac reprezentacyjnie w spotkaniach z klientami. Opadniete powieki daja wrazenie zmeczenia, a tacy ludzie musza wygladac swiezo . Ja po tym przypadku z uspiona w Polsce Szwedka, paniczne boje sie uspienia, ale ten zabieg jest tak lekki i krotki ze moze wykonuja go tylko w znieczuleniu miejscowym? Odpowiedz Link
pia.ed Telia i Skype ... 19.04.12, 12:57 www.sydsvenskan.se/digitalt-och-teknik/telia-slar-till-mot-skype Pamietasz chyba jak pisalam, ze chce zalozyc sobie bezplatne Skype ... bo sa tez platne mozliwosci dzwonienia ze Skype do telefonow, jesli posiadacze nie maja komputera. To sie nie spodobalo Telii, ktora traci swoich abonentow przechodzacych na tansze Skype. Odpowiedz Link
kendo Re: Telia i Skype ... 19.04.12, 13:28 i co teraz zrobisz, bedziesz zakladac Skype?? dziecie na wyjezdzie , nie bede mu glowy tym zawracac,bo pewno nie sledzi tych wiadomosci, poniewaz nie uzywamy tej opcji. Odpowiedz Link
kendo Re: Z silikonem/skalpelem 19.04.12, 13:33 Pia niewiem czy moga uzyc znieczulenia "punktowego" najwyzej "ktorka narkoze" pacjet ma spac i nie ruszac powiekami.... tez wlasnie po tym nieszczesliwym incydencie z niewybudzeniem z narkozy mam pietra .... a chyba bedzie mnie czekac i tak operacja na ucho.... Odpowiedz Link
pia.ed Nie chca samotnych "dzieci" w Eslöw 19.04.12, 14:59 Proponuja zeby politycy te "dzieci" przyjeli do swoich domow, skoro chca je miec w swej gminie. Przeciez polowa z nich ma nawet po 20 lat, choc wszyscy mowia ze maja "17,5 lat". W ciagu 2 lat Szwecja przyjela 2 500 takich dzieci, najwiecej z Somalii i Afganistanu. Oficjalnie stwierdza sie ze 8 z 10 "samotnych dzieci" potrzebuje leczenia psychiatrycznego a Szwedzi nie moga sie dostac do psychiatry i popelniaja samobojstwo. Albo zabijaja kogos, jak ten Jugoslowianin ktory kilka lat temu pchnal nozem pania minister Lind kiedy robila zakupy w NK. www.skanskan.se/article/20120418/ESLOV/704189855/1005/-/flyktingbarnen-kan-bo-hemma-hos-politikerna Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nie chca samotnych "dzieci" ... Poprawka 19.04.12, 15:01 Co roku przybywa prawie 2 500 dzieci, w ciagu dwoch lat przybylo ich prawie 5 000. To sa oficjalne cyfry ... Odpowiedz Link
kendo Re: Nie chca samotnych "dzieci" w Eslöw 19.04.12, 18:33 podziwiam te dzieci, ktore sie same tu dostaly, jaka "przygode niebespieczna zycia" mieli po drodze, by dotrzec do "paradisu" co inni im naopowiadali... dziwne,ze chca "spedzic dziec w jeden wspolny dom", gdzie w innych rodzinach zabieraja je i umiejscowiaja w rodzinach zastepczych, takie dziecko musi miec jakis "wzorzez zycia skandynawskiego" u rodziny dajmy na to polityka, tego nie nauczy sie w "zbiorczym domu" Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nie chca samotnych "dzieci" w Eslöw 19.04.12, 19:28 No wiec wlasnie ... gdyby to byly dzieci to by nie daly rady, ale to sa mlodzi zdrowi mezczyzni ktorzy mieli wystarczajaco duzo pieniedzy na podroz ... Punkty zbiorcze zawsze musza istniec, bo dopiero stamtad, umieszcza sie te "dzieci" w rodzinach ... Tylko ze najwiekszy problem jest ze znalezieniem chetnych rodzin ... Czy Ty przygarnelabys pod swoje skrzydla 20 letniego Afganistanczyka? Co do tych politykow to jest tylko sarkazm, bo to lokalni politycy zgodzili sie aby miasto Eslow przyjelo "dzieci" ... mieszkancy Eslöv ich nie chca, wiec niech politycy zabiora je do swoich domow! Czy rzeczywiscie sadzisz, ze ktorys z politykow te dzieci przyjmie??? Odpowiedz Link
tetika Re: Nie chca samotnych "dzieci" w Eslöw 19.04.12, 19:46 a te powieki to dlugo sie po takim zabiegu trzymaja? u nas tylko gorne powieki kosztuja prawie dwie moje pensje, ale jakbym miala to na powieki bym poszla. reszta "niech sie broni sama", zadnych botoksow ani innych sztucznych rzeczy w zadnym miejscu... Odpowiedz Link
pia.ed Plastyka oczu 20.04.12, 12:25 Powieki trzymaja sie nawet 20 lat, bo sa po prostu skrocone, wyciety jest kawalek zaraz przy rzesach... Odpowiedz Link
kendo Re: Plastyka oczu 20.04.12, 12:35 kiedys pokazywali w TV, jak przebiega operacja "podnoszenia powiek" robia to pod narkoza i wlasnie wycinaja czesc powieki, tu mi sie wydaje,ze w zaleznosci w jakim stopniu sa obwisle to w tym miejscu "tna"widzialam,ze w "zglebieniu samej powieki"i tak nie bedzie widac ewentualnego szfa w tej naturalnej zmarszce,bo szyja "plastycznie" Odpowiedz Link
pia.ed Re: Plastyka powiek 20.04.12, 12:40 Oj, pomylilam sie ... To kiedy redukuje sie "worki pod oczyma", najczesciej spowodowane tkanka tluszczowa, to wycina sie skore i zaszywa pod samymi rzesami dolnymi. Natomiast przy skracaniu opadajacej powieki, wycina sie kawalek w srodku powieki i chyba tam sie zaszuwa, akurat w zgieciu powieki. Jestem zaskoczona jakie badania kaza robic przy takiej plastyce w Polsce! W Szwecji wystarczy stwierdzenie ze jest sie zdrowym i ze reaguje sie normalnie na wiatr ( lzawia wtedy oczy ...). www.estheticon.pl/zabiegi/korekcja-powiek-blepharoplastykahttp://www.estheticon.pl/zabiegi/korekcja-powiek-blepharoplastyka Odpowiedz Link
kendo Re: Plastyka powiek 20.04.12, 13:32 niewiem jak sie przygotowuje pacjeta pod wzgledem badan, ale mysle,ze ma rozmowe z anastazjologiem i on wypytuje wszystko o stan zdrowia/ewentualne choroby obecne/przebyte....itd.... link zapodany niewszedl. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Plastyka powiek 20.04.12, 13:47 No wiec wlasnie, tylko wypytuje ... a jak powiesz ze jestes zdrowa, to operacja sie odbywa ... Zadnego badania lekarskiego nie robia i nigdzie nie wystýlaja na konsultacje, np do okulisty, chocby z tego wzgledu ze dostac sie do okulisty to w Malmö 2 -3 miesiace. A jakby jeszcze przez powazna operacja wysylali do kardiologa i psychiatry (bardzo wazne czy osoba jest stabilna!), to operacja by sie nigdy nie odbyla Odpowiedz Link
pia.ed Dziewczyny pobily sie pod kinem SF 20.04.12, 16:21 Ode mnie 5 minut drogi ... Przejezdzalam tamtedy niedawno i widzialam te lezaca na chodnku dziewczyne, ktora opatrywali przechodnie ... Byly 4 wozy policyjne, teren zagrodzony paskami policyjnymi ... Ambulans przyjechal dopiero po 20 minutach, choc ze szpitala jedzie 4 minuty. Widocznie byl gdzies na wyjezdzie, a dziewczyna nie umierala ... mogla poczekac, krew byla zahamowana. www.sydsvenskan.se/malmo/brak-pa-sf-i-malmo www.sydsvenskan.se/ Odpowiedz Link
kendo Re: Dziewczyny pobily sie pod kinem SF 20.04.12, 17:22 o jejaa.. ja to z takich miejsc uciekalabym jak najdalej, coby nie oberwac przypåadkiem... ciekawe czym zranily ta jedna, noszenie noza zabronione" pod kara." i ciekawe o co poszlo mlodym..?. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Dziewczyny pobily sie pod kinem SF 20.04.12, 17:36 Ta dziewczynka miala tylko rozbita glowe na czole ... Dziewczynki nie chodza z nozami, one bija sie ciagnac sie za wlosy ... i mocuja sie. Ta blondynka ktora widzialam, wygladala na starsza ... ale jednoczesne widzialam kilku niewysokich chlopcow z ktorymi rozmawiala policja, byli to prawdopodobnie swiadkowie - rowiesnicy dziewczynek. Czternastolatki chodza teraz do siodmej klasy ... Teraz jest wiecej szczegolow: Malmö. Ett antal flickor hamnade i bråk med varandra vid SF-biografen på Storgatan. Fyra polispatruller skickades till platsen för skingra bråket som startade klockan 15 på fredagseftermiddagen. En av flickorna skadades och fick föras med ambulans till sjukhus. Det är ännu oklart hur illa skadad hon är. Två 13-åriga flickor togs om hand av polisen och kördes hem till sina föräldrar. De förhörs om händelsen. Flickorna är misstänkta för misshandel, men eftersom de inte är straffmyndiga blir detta ett ärende för socialtjänsten. Polisen har ännu inga uppgifter om vad bråket handlat om. – Vi ska hålla vittnesförhör och målsägarförhör, så det dröjer nog en stund innan vi får en klar bild. Eventuellt har två pojkar också varit inblandade, men de var inte kvar på platsen, säger Calle Persson vid Skånepolisen. Odpowiedz Link
kendo Re: Dziewczyny pobily sie pod kinem SF 20.04.12, 19:09 a jednak chlopcy tez najprawdopodobniej byli w tym zamieszani.... Odpowiedz Link
kendo Re: chrzest malej ksiezniczki Estelle 20.04.12, 19:31 22 maja odbedzie sie chrzest ksiezniczki,z ta widomoscia znowu Dwor pokazal 3 zdjecia Estelle zaproszenia juz roseslane... rodzice prosza jezeli ktos chce obdarowac ksiezniczke prezetem,to chca w zamian w pieniadzach na fond dla kobiet z ciaza pozamaciczna...400osob ma byc na przyjeciu. www.expressen.se/nyheter/har-ar-de-nya-bilderna-pa-estelle/ sa pozostale zdjecia,ktore TINYPIC niechcial mi wkleic Odpowiedz Link
pia.ed Re: chrzest malej ksiezniczki Estelle 20.04.12, 21:52 Victoria och Daniel önskar att de som vill ge en dopgåva i stället skänker ett bidrag till kronprinsessparets bröllopsstiftelse. "Stiftelsen ska främja god hälsa och motverka utanförskap bland barn och ungdomar i Sverige", Czy nie mogliby zamiescic troche kolorowych, prywatnych zdjec? Odpowiedz Link
kendo Re: chrzest malej ksiezniczki Estelle 21.04.12, 11:50 kendo napisała: > 22 maja odbedzie sie chrzest ksiezniczki,z ta widomoscia znowu Dwor pokazal 3 z > djecia Estelle > zaproszenia juz roseslane... > rodzice prosza > jezeli ktos chce obdarowac ksiezniczke prezetem,to chca w zamian w pieniadzach > na fond dla kobiet z ciaza pozamaciczna...400osob ma byc na przyjeciu. > > www.expressen.se/nyheter/har-ar-de-nya-bilderna-pa-estelle/ > sa pozostale zdjecia,ktore TINYPIC niechcial mi wkleic choc czarnobiale, to podoba mi sie. Pia, moze po chrzcinach beda pokazywac wiecej, a podczas urlopu na pewno cos "kapna". Odpowiedz Link
kendo Re: chrzest malej ksiezniczki Estelle 21.04.12, 16:13 tak Pia, zle przetlumaczylam czytajac szybko, dobrze,ze mnie poprawilas.... Odpowiedz Link
pia.ed Re: chrzest malej ksiezniczki Estelle 21.04.12, 16:29 Latwo sie bylo pomylic bo wyrazy bardzo podobne wzrokowo, oba zaczynaja sie na "utan". Chcialam utanförskap przetlumaczyc jednym slowem, ale zabraklo mi polskiego odpowiednika. Przeciez "poza marginesem spoleczenstwa" nie pasuje ... tak sie mowi tylko o narkomanach i przestepcach ... Wiele z wyrazow znam wylacznie po szwedzku, i nigdy nie zastanawialam sie, jak ich nazwy brzmia po polsku ... moze ich w ogole nie ma? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Dziewczyny pobily sie pod kinem SF 20.04.12, 23:32 Stale dochodza nowe informacje ... Okazalo sie, ze dziewczynce rozbito glowe za pomoca skateboard, a zamieszane byly w to cztery 13-letnie dziewczynki. O chlopcach juz nic nie pisza ... Policjant powiedzial, ze takie bijatyki naleza do rzadkosci. www.sydsvenskan.se/malmo/flicka-skadad-i-brak-i-centrum Odpowiedz Link
kendo Re: Dziewczyny pobily sie pod kinem SF 21.04.12, 11:52 o swiecie... pewnie o chlopakow sie pobily... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Dziewczyny pobily sie pod kinem SF 25.04.12, 10:54 5 maja od godz. 9-13 odbedzie sie marknad (targ) Växtmarknad (sprzedawac beda, flance kwiatow, sadzonki krzewow) på Kjugekull. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: nowe pieniadze z nowymi wizerunkami 25.04.12, 11:03 pod zdjeciem rozowy prostokacik prosze kliknac www.aftonbladet.se/nyheter/article14723452.ab 1) .20 koron=Astrid Lindgren pisarka dla dzieci ....juz nie zyje 2). 50 koron =Evert Taube-trubadur 3). 100 koron =Greta Garbo = aktorka 4). 200 koron =Ingmar Bergman- rezyser 5). 500 koron = Birgit Nilsson -operowa diva 6). 1000 koron= Dag Hammarskjäld nieznam i dziwie sie ze "rada bankowa" wybrala takie postacie reprezetujace kraj szwecje.... na jesien 2015 sa plany by wyposcic pierwsza serie nowych "papierkow". *Lusia to bedzie narodu jak mrowkow tam.... nigdy tam nie bylam,choc blisko.... Odpowiedz Link
pia.ed Re: nowe pieniadze z nowymi wizerunkami 25.04.12, 13:15 W Sandhammaren jest jego domek letni zamieniny na muzeum, bylam tam przed laty przy okazji pobytu na tej cudownej plazy ... sv.wikipedia.org/wiki/Dag_Hammarskj%C3%B6ld pl.wikipedia.org/wiki/Dag_Hammarskj%C3%B6ld Odpowiedz Link
pia.ed Nowe morderstwo dla honoru rodziny 25.04.12, 13:58 Zamordowana 19-latka zglosila do organizacj pomagajacym kobietom z innych kultur, ze obawia sie o swoje zycie ... ci ta zawiadomila socjal. Wladze socjalne jednak twierdza, ze po raz pierwszy dowiedzialy sie o tej dziewczynie kiedy w prasie ukazala sie informacja o morderstwie. Teraz beda badac te sprawe ... dziewczynie jednak nikt zycia nie wroci. Landskrona miala 20% glosujaceych na Sveriges Demokrater, a teraz ich popularnosc jeszcze wzrosnie. www.skanskan.se/article/20120425/NYHETER/120429850/1025/-/mordad-kvinna-hade-sokt-hjalp www.skanskan.se/article/20120425/NYHETER/120429850/1025/-/mordad-kvinna-hade-sokt-hjalp Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe morderstwo dla honoru rodziny 25.04.12, 16:56 Uczennica ze szkoly fryzjerskiej dostala 27 500 kr odszkodowania, bo wlascicielka salonu do ktorego miala isc na praktyke, nie przyjela jej kidy zobaczyla ze dziewczyna miala na glowie chuste. Adwokat dziewczyny chcial 150 000 kr rekompensaty za krzywde wyrzadzona dziewczynie. www.sydsvenskan.se/malmo/frisor-med-sloja-far-ersattning Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe morderstwo dla honoru rodziny 25.04.12, 17:16 Tego szwedzka prasa nie podawala ... Ale glupio powiedziane: Myślał, że przyniosła wstyd rodzinie . Wedlug ich kultury, ona przyniosła wstyd rodzinie , a chlopaka wyslal pewnie ojciec aby zabil siostre ... bo zawsze wysylaja nieletnich ktorym grozi nizsza kara. Poza tym o jakich Domach Dziecka pisza? W Szwecji domy dziecka nie istneja ... wiadomosci.onet.pl/swiat/szwecja-16-latek-zabil-siostre-przyniosla-wstyd-ro,1,5114805,wiadomosc.html Odpowiedz Link
pia.ed Morderstwo dla honoru rodziny, zdjecie 26.04.12, 01:35 www.expressen.se/kvp/maria-19-hoggs-ihjal-av-narstaende/ Odpowiedz Link
kendo Re: Morderstwo dla honoru rodziny, zdjecie 26.04.12, 11:27 wlasnie slyszalam na dziennikach, ponoc socjal nie reagowal na pierwsze zgloszenie,ze dziewczynie grozi niebezpieczenstwo. a co do odszkodowania, to faktycznie, malo dostala,gdyby byl szwed to suma by byla 150 000...skr. Odpowiedz Link
pia.ed Fryzjer 26.04.12, 23:53 No a wyobraz sobie, ze fryzjerem chcialby zostac Hindus z turbanem na glowie? Czy poszlabys do takiego??? Czytalas jak sie bronila ta fryzjerka? Powiedziala, ze wszedzie obowiazuje jakis kod ubraniowy ... a nie kazdy przychodzi ubrany jak chce ... bo jakis z bushu by obslugiwal klientow ubrany w przepaske z futeralem na penisa ... A jakby finska Cyganka chciala zostac fryzjerka, to by przychodzila w dziesieciu spodnicach i bluzce z falbanami, bo to jej stroj cyganski? Fryzjer zajmuje sie wlosami, wiec nie powinien zakrywac swoich ... Odpowiedz Link
pia.ed Pamietasz Kristianstad län? 27.04.12, 01:00 På sedeln är Skåne uppdelat i länen Malmöhus och Kristianstad. Det finns bara ett problem: Länen slogs samman för femton år sen. www.expressen.se/kvp/flera-fel-pa-500---sedelns-skanekarta/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pamietasz Kristianstad län? 27.04.12, 08:26 Hej!!! PIA No i jak myslisz beda poprawiac ten blad, to sie wiaze przeciez z dodatkowymi kosztami, za ktore my wlasnie placimy (skat( zycze dobrego dnia- -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: Pamietasz Kristianstad län? 27.04.12, 09:50 o??????????? to przeoczylam ta informacje, albo zapomnialam.... ciekawe co teraz zrobia, dzis slyszalam na wiadomosciach, ze to matka dziewczyny ktora byla "motorem" do honorowego zabojstwa"? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pamietasz Kristianstadlän? 27.04.12, 10:56 Poprawa mapy nic nie bedzie kosztowac, po prostu wklei sie inna ... Te banknoty sa dopiero w stadium projektu, mozna powiedziec "na stole kreslarskim". W artykule wspomniano ze sa to dopiero szkice, a praca potrwa do roku 2014. Teraz juz rozumiem, dlaczego stale mi sie wydawalo, ze Twoje miasto nie lezy w Skåne ... ono po prostu nie lezy w Malmöhuslän ... Odpowiedz Link
kendo Re: Pamietasz Kristianstadlän? 27.04.12, 11:00 i widzisz Pia, stalo sie popularne za sprawa pomylki.... a po przebudowie i rozbudowie, to bedzie "mekka handlowa i rozrywki".... Odpowiedz Link
pia.ed Hisotria zaczyna byc coraz dziwniejsza ... 27.04.12, 22:23 Ta dziewczyna musiala sie chyba urodzic w Szwecji, bo napisano ze kiedy miala 11 lat, to porwano ja do Kurdistanu, gdzie po gwalcie jako 15 latka musiala wyjsc za maz. Po kilku latach uciekla do Szwecji i mieszkala w roznych mieszkaniach ktore socjal dawal jej do dyspozycji. Cztery dni przed smiercia studenci psychologii robili z nia wywiad. www.expressen.se/nyheter/marias-gripande-ord---dagar-fore-mordet/ Odpowiedz Link
pia.ed Wywiad z zamordowana dziewczyna 28.04.12, 12:27 " Nie zylam normalnie od czasu kiedy skonczylam 6 lat ... www.expressen.se/tv/nyheter/inrikes/mordade-maria-intervjuades-innan-sin-dod/ Odpowiedz Link
pia.ed Re: Wywiad z zamordowana dziewczyna 28.04.12, 20:44 Kendo, ogladalas dyskusje pare dni temu o przybywajacych do Szwecji "samotnych dzieciach" niby ponizej 18 lat, a w rzeczywistosci moga miec dwadziescia pare lat??? Przybywaja z Afganistanu i Somalii ... Szwecja przyjmuje 25% "dzieci" przybywajacych do Europy ... Teraz NARESZCEI moze wprowadza testy wiekowe na wzor Norwegii ... ktora w ostatnim roku przyjela tylko 800 "dzieci", a Szwecja 2 500 !!! www.dn.se/debatt/unga-man-over-18-ar-ska-inte-behandlas-som-barn Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe morderstwo dla honoru rodziny 27.04.12, 12:16 Tak, wyglada na to ze zatrzymali matke, choc to nalezy do rzadkosci ... Najczesciej to ojciec razem z bracmi i kuzynami wydaje wyrok smierci na corke ... Jak zrozumialam, rodzice mieszkali w tym samym miescie, w Landskrona. Dziewczyna miala juz skyddad identitet wiec powina wyjechac jak najdalej ... Organizacja powinna skontaktowac ja z organizacja na polnocy Szwecji , i tam mogla przeczekac az jej zalatwia mieszkanie w jakims tajnym miejscu ... Takie sprawy zalatwia sie w Szwecji bardzo szybko. Zamordowana mieszkal w Szwecji od 9 lat, wiec mowila dobrze po szwedzku. Zamiast spac z nozem po poduszka, to powinna sama cos zalatwiac, nie zdajac sie na posrednictwo organizacji. Jakby poszla na policje w Malmö i powiedziala ze nie moze wrocic do mieszkania bo grozi jej smierc, to umieszczonoby ja tymczasowo w mieszkaniu przejsciowym do czasu wyjasnienia sprawy... To by uratowalao jej zycie. Ona chyba nie zdawala sobie sprawy, ze sytuacja jest tak powazna! www.gp.se/nyheter/sverige/1.928219-begarda-haktade-efter-knivmord Odpowiedz Link
pia.ed Policja zbiera dowody przeciwko matce 01.05.12, 15:30 Jak napisalam troche dalej, to tylko matka mieszka w Lanskrona, ojciec rzebywa w Kurdystanie. Teraz policja musi sie spieszyc, aby zebrac dowody ze to matka zamowila morderstwo, inaczej musza ja zwolnic z aresztu. www.expressen.se/kvp/polisen-kampar-mot-klockan-for-nya-bevis/ Odpowiedz Link
kendo Re: Policja zbiera dowody przeciwko matce 02.05.12, 18:47 a dzis macie chyba manifestacje cczy protest przeciwko zabojstwu Maryji matka fanatyczka... Odpowiedz Link
pia.ed W ostatni czwartek godz 21 00 na jedynce ... 27.04.12, 13:11 Druga czesc byla bardzo dobra ... o mlodej kobiecie ktora po drugim porodzie wygladala jaby byla w 5 -tym miesiacu ciazy, bo przesunely jej sie miesnie brzucha ... no i wisiala skora. Operacja "bukplastik" razem z operacja piersi kosztowala 111 000 SEK. W czsie dyskusji jakas feministka oczywiscie byla przeciw operacjom plastycznym, a kilka pan w podeszlym wieku uwazalo obwisly brzuch i zmarszczki za "piekne" , bo to byla nagroda za to co sie przezylo ... Pokazano tez operacje mezczyzn, bo te operacje wzrastaja najszybciej ... Bedzie powtorka 1 maja .... PS. Znalazlam ceny operacji w nowej klinice w Malmö. Ögnlockplastik från 16 500 www.teresarena.se/ Odpowiedz Link
kendo Re: W ostatni czwartek godz 21 00 na jedynce ... 27.04.12, 14:57 *Pia tak,ogladalam ten program, faktycznie mloda kobieta miala duzy brzuch jak na odstep czasu po porodzie, zrobili operacje i od razu piersi "zalatwili" nie zrozumialam jednego, kto za to placil-ona czy miala gratisowo.... a te starsze panie to chyba byly siostrami, niech sie ciesza swymi zmarszczkami.... ten mezczyzna sugerowal sie genami, pokazuja swego ojca jaki strasznie pomarszczony... Odpowiedz Link
pia.ed Re: W ostatni czwartek godz 21 00 na jedynce ... 27.04.12, 22:14 Ja zawsze wlaczam text-tv bo moge nie doslyszec ... Jedynka i kilka innych kanalow maja 199. Za operacje zaplacila ona i jej maz, podkreslano ze doprowadzenie ciala do poprzedniego stanu jest wspolna sprawa malzonkow, bo takze dla niego rodzila dzieci. Kilkakrotnie bylo powiedziane, ze gdyby to byla przypadlosc meska, to juz by dawno wynegocjowali z Landstinget aby operacja byla za darmo ... Dziennikarka medyczna ktora wszystko komentowala powiedziala, ze gdyby mezczyzni mieli testiklar till knäna to by ich operowano za darmo, tylko kobiety musza chodzic z obwislymi brzuchami, i uwaza sie to za normalne... O tych paniach mowiono tak szybko ze nie zrozumialam, ale rozpietosc wieku miedzy nimi byla bardzo duza. Ta najmlodsza miala 65 lat, a najstarsza chyba 85, jesli nie wiecej. Chyba powiedziano, ze byly to kolezanki ... Co do tego mezczyzny to zapamietalam tyle, ze jego ojciec zrobil taka operacje juz 25 lat temu, kiedy mezczyzni jeszcze nie robili. Dlatego jego syn sie szybko zdecydowal, bo skoro ojciec zrobil .... Chyba ludzie mowili, ze wyglada zawsze zmeczony, wiec teraz sie odswiezyl. Zrobil calkowity ansiktlyftning . A przedtem zlikwidowal "podwojna brode" bo nazywali go zawsze nie imieniem, tylko "han med dubbelhakan" Odpowiedz Link
kendo Re: W ostatni czwartek godz 21 00 na jedynce ... 29.04.12, 09:53 *Pia poczytam linki jak bede miec "woplne" wiesz urodzinowe uroczystosci trwaja..... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: W ostatni czwartek godz 21 00 na jedynce ... 29.04.12, 10:00 HEJ!!! Zobaczymy Kendo pod wieczor jak goscie sie rozejda, na ile nam wystarczy sily, ja bym chciala zaliczyc stawik, juz lornetke sobie naszykowalam i wezme odpowiednie buty.??? -Lusia- Odpowiedz Link
pia.ed Juz niedlugo bede u Was ... 29.04.12, 10:09 A czy do tych stawow i innych "bagien" mozna dojechac komunikacja miejska??? Od 15 czerwca bede miala sommarkort i jak zwykle zawitam z wizyta do Waszego miasta... Zeszloroczna wizyta w miescie, a wlasciwie troche poza miastem, w Rinkeby, to czysta tragedia ... Bylam ubrana na deszcz, tylko nie przewodzialam jednej rzeczy: ze na asfalcie beda kaluze glebokosci 15 cm, a mialam tylko polbuty ... Kaloszy nigdy nie posiadalam. Odpowiedz Link
kendo Re: Juz niedlugo bede u Was ... 29.04.12, 10:12 *Pia, jedynie autobus do mnie dojezdza, pozniej trzeba z pol godziny albo wiecej marszem nad stawik maszerowac.... oczywiscie moznaby sobie tam gdzies usias, ale z obawy przed kleszczami to raczej stoimy zawsze, bedac z psiunem tam na spacerze, zawsze go extra omiatam w domu na mokro...coby jaki sie nie wkleszczyl. Odpowiedz Link
pia.ed Podmokle tereny 30.04.12, 15:46 Nie wiedzialam, ze to blisko Ciebie ... myslalam, ze te moczary sa po przeciwnej stronie miasta ... Choc to pewnie cos innego niz te wodne tereny ktore mozna zwiedzac z wycieczka, te sa chyba na polnoc od miasta ... Odpowiedz Link
pia.ed A tak sie mlodziez bawi w parku miejskim w Lund 30.04.12, 15:48 Mieli te obchody zlikwidowac, bo jutro rano parku nie bedzie mozna poznac www.sydsvenskan.se/lund/bildextra--folkfesten-i-stadsparken Odpowiedz Link
pia.ed Re: A tak sie mlodziez bawi w parku miejskim w Lu 30.04.12, 16:22 Krol Szwecji obchodzi dzis urodziny ... Urodzil sie 30 kwietnia 1946 roku nad ranem jako piate, najmlodsze dziecko w rodzinie krolewskiej. Przedtem byly 4 dziewczynki, ale wg owczesnego prawa szwedzkiego, tylko meski potomek mogl objac tron. www.dn.se/Images/2012/04/30/kungafam.jpg www.dn.se/nyheter/sverige/kungen-firas-i-varligt-stockholm Odpowiedz Link
pia.ed Tytul mial byc: Krol Szwecji ma urodziny 30.04.12, 16:29 www.aftonbladet.se/nyheter/article14757085.ab Odpowiedz Link
kendo Re: Tytul mial byc: Krol Szwecji ma urodziny 30.04.12, 17:47 zmienila sie Estelle na dzien dzisiejszy, bedzie pewnie blondyneczka,jak jej cicia Madelen Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Tytul mial byc: Krol Szwecji ma urodziny 30.04.12, 18:04 Tutaj wszystkie male dzieci przewaznie sa blondynami i pozniej zmienia im sie kolor wlosow. -Lusia- Odpowiedz Link
pia.ed Madeleine 30.04.12, 22:34 kendo napisała: > zmienila sie Estelle na dzien dzisiejszy, > bedzie pewnie blondyneczka,jak jej cicia Madelen Ksiezniczaka Madeleine ma kruczoczarne wlasy jak jej mama Silvia w mlodosci, tylko ze juz jako nastolatka zaczela je mocno rozjasniac ... Wrocila jednak na krotko do swego naturalnego koloru kiedy Szwedzi sie wsciekli, ze zamiast pilnowac swoich obowiazkow, to zabawia sie z chlopakiem w Nowym Jorku. Widzialam ja na zdjeciach, kiedy niedlugo po urodzeniu Estelli przyjechala na pare tygodni do Szwecji aby reprezentowac dwor krolewski zamiast przebywajacej na urlopie macierzynskim Victorii ... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Madeleine 30.04.12, 22:58 Tutaj zrobiona na kasztan w Nowym Jorku ... forum.gazeta.pl/forum/w,86794,133621288,133708033,Ksiezniczka_Madeleine_jest_zajeta_.html?wv.x=1 W rzeczywistosci ma pewnie ten sam kolor wlosow co jej brat ... forum.gazeta.pl/forum/w,86794,133621288,133670685,Rodzina_krolewska_na_mszy_dziekczynnej.html?wv.x=1 Odpowiedz Link
pia.ed Malo tego nie przegapilam ... 30.04.12, 23:21 01:20 En stark resa med Morgan & Ola-Conny Po polnocy, o 01 20 bedzie powtorka ... mozesz nagrac na video. Na pewno mozna tez zobaczyc na tv5 play przez pare tygodni ... Naprawde swietny odcinek, zasmiewalam sie do rozpuku Svensk realityserie från 2012. Ola-Conny och Morgan checkar in på spahotellet Mona Lisa i polska Kolobrzeg. Medan de testar elektrodmassage, yoga och bad ska de kolla in spaupplevelser åt Boris. Det finns nämligen funderingar på Gekås egen frisersalong ”Hår och häpna” att utöka med lite skönhetsbehandlingar och spakänsla. Herrarna provar även det lokala cuisinet, besöker en bonde och får ta sig en svängom på hotellet. Säsong 1. Del 5 av 8. Producerat år 2012. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Malo tego nie przegapilam ... 30.04.12, 23:46 Hej!!! Pia Co to za program Ty ogladasz?, o czym on traktuje? -Lusia- Odpowiedz Link
pia.ed "En stark resa" 01.05.12, 11:53 To jest nowy serial o dwoch prostych chlopakach z Ullared, ktorzy jezdza po swiecie i komentuja to co widza Wlasnie ich plynace z serca komentarze sa komiczne. Jeden z nich to Morgan, ktory dwa lata temu wystepowal w dokumentalnym programie Ullared . Chlopak ten ma Asperger syndrom, lekka forme autyzmu, a po programie stal sie ulubiencem widzow. Drugi to niewyksztalcony Szwed, ktory nigdy przedtem nie lecial samolotem ... a poza Szwecja byl tylko jako nastolatek na wycieczce autobusowej z rodzicami . Jest to przyjaciel Morgana, Ola. www.kanal5play.se/play/program/322002/video/3023439 Odpowiedz Link
kendo Re: "En stark resa" 01.05.12, 16:03 niemam tego kanalu ale na Play mozna obejzec, przy wiecej czasu..... przygotowuje material o Noblistach z literatury na spotkanie literackie "u staruszek" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: "En stark resa" 01.05.12, 16:41 PIA Dziekuje za linka, nigdy nie ogladalam tego programu. -Lusia- Odpowiedz Link
pia.ed Re: "En stark resa" 02.05.12, 01:27 Akurat ten odcinek jest swietny, poniewaz jest o Polsce ... Musisz go szybko obejrzec, bo wydaje mi sie, ze przestaja pokazywac na tv5 play po dwoch tygodniach. Za tydzien Morgan i Ola jada do Japonii. Odpowiedz Link
pia.ed Re: "En stark resa" 02.05.12, 01:30 Zdjecia z powitania wiosny w Lund przez chor studencki stojacy na schodach Lunduniversitet. forum.gazeta.pl/forum/w,86794,135529579,135545204,Powitanie_wiosny_1_maja_.html?wv.x=1 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: "En stark resa" 02.05.12, 09:01 HEJ!!! PIA Ogladalam - 2 sieroty pozal sie Boze reprezentuja Szwecje w calym swiecie. Ja bym to inaczej zaaranzowala, ale im chodzilo o ta Szwedzka pyszalkowata nature. I widac tez, ze w Polsce jezyk Angielski zaczyna wychodzic z powijakow??? dobrego dnia -Lusia- Odpowiedz Link
pia.ed Re: "En stark resa" 02.05.12, 10:33 To ze wyslali w swiat "sieroty" nadaje komizmu serialowi, i o to wlasnie chodzilo!!! I o jakiej "pyszalkowatej naturze " piszesz? Ten ktory woli Szwecje to chlopak niesprawny psychicznie ... ktory oczywiscie bezpieczniej czuje sie w swoim wlasnym kraju ... bo tak reaguja osoby niesprawne ... Rzeczywiscie jezyk angielski w Polsce dopiero "wychodzi z powijakow", bo jedyni ktorzy potrafili prozumiec sie po angielsku, to mlody kierowca taksowki, recepcjonista w hotelu i dziewczyna ktora prowadzila kursy yoga, czyli osoby ktore musialy znac angielski bo inaczej nie moglyby wykonywac swego zawodu ... Ten serial ma bardzo duza ogladalnosc w Szwecji wlasnie dzieki komizmowi sytuacji. Gdyby zamiast tych dwoch niemodnie ubranych niedorobionych chlopakow dali dwoch wyksztalconych panoww czarnych garniturach, ktorzy juz wszystko widzieli i potrafia wypowiadac sie dyplomatycznie w kazdej sytuacji, to seria bylaby nudna jak flaki z olejem Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: "En stark resa" 02.05.12, 19:11 Pia kazdy ma swoje zdanie na rozne tematy..ja ma akutat takie... -Lusia- Odpowiedz Link
pia.ed Re: "En stark resa" 03.05.12, 20:30 Oczywiscie, kazdy ma prawo do wlasnej oceny, Lusiu ... Odpowiedz Link
kendo Re: Madeleine 01.05.12, 08:46 Pia no popatrz, caly czas bylam swiecie przekonana,ze to blondynka od urodzenia bo miala ladne blad wloski kiedy mala byla.... Odpowiedz Link
kendo Re: Podmokle tereny 01.05.12, 08:54 *Pia te podmokle tereny to chyba myslalas wokol Helge Å oczywiscie szlam ta runde niedawno,(oczywiscie trasa ma poczatek blisko autobusowego i kolejowego przystanku przy Futurum) nic ciekawego w niej nie bylo,ale przyjemna trasa w formie rekreacyjnej, poza tym,ze zbudowali pomps by isci swobodnie i przez lornetke podgladac ptactow na gniazdach, dochpdzilo sie do "fortu obronnego" i mozna bylo zawrocic lub dalej isc az wyszloby sie niemal na sklep Lidl/Willys tu mozesz poczytac o tych moczarach www.vattenriket.kristianstad.se/ z tego linka podgladamy rowniez wedrujacego sokola. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Podmokle tereny 01.05.12, 11:01 Tak, myslalam o Vattenriket ... ale z drugiej strony to nie jestem tak bardzo zainteresowana wysilkiem na trasach turystycznych ... a na ptakach wodnych kompletnie sie nie znam ... Szukam jakis ciekawych miejsc niedaleko Twego miasta, bo inne miejsca w Skåne juz widzialam, i zeszlego lata mialam problemy jak wykorzystac Sommarkortet ... Muzea mnie nie interesuja, raczej natura i jakies ciekawostki ... Chcialabym tez w jakims lesie nazbierac jagod i grzybow, ale z tego co widzialam, to rzadko takie miejsca znajduja sie w poblizu przystankow autobusowych Kolo Malmö lasow nie ma ... Odpowiedz Link
kendo Re: Podmokle tereny 01.05.12, 11:15 masz racje Pia na jagody i grzyby jedziemy w strone Bromelli niewiem jak bedzie teraz bo przebudowywali drogi /zmieniali krzyzowki obwodnice...jeszcze nie bylam w tamea strone... no niewiem co tu blisko mnie? w Åhus bylas pewnie,ladny ksciol jest, Simrishamn? mozesz dojechac od siebie bussem, pobliskie tu wioski tylko w koscioly "obfituja" w tamym roku robilysmy z siostra reprisy na wyjazdy do zwiedzania... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Podmokle tereny 01.05.12, 11:42 W Åhus bylam wylacznie na plazy, bo pojechalam za daleko i przejechalam przystanek na ktorym mialam wysiasc ... Myslalam ze autobus staje w samym miescie! Kiedy sie zorientowalam, to autobus byl juz pusty, i musialam isc przez jakis teren z domkami letnimi ... Ale wcale nie zaluje bo tam bylo pieknie i pachnialo lasem iglastym. W Simmirshamn bylam dwukrotnie, to 1,5 godziny jazdy z Malmö pociagiem ... autobusem tez jechalam ...chyba jeszcze dluzej. Ostatnim razem zwiedzilam Simmirshamn bardzo dokladnie, porobilam duzo zdjec, i raczej z powodu odleglosci w najblizszym czasie tam sie nie wybiore. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Podmokle tereny 01.05.12, 11:49 To PIA widze ze zaliczylas nieomal cale SKÅNE z malymi wyjatkami. Masz jakies ciekawe towarzystwo z ktorym podrozojecie, czy jestes taka dzielna i sama podrozujesz??? -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: krolweskie odejscie 06.05.12, 10:59 Carl Johan Bernadotte ur. 1916 byl najmlodszym synem Gustaf VI Adolf i Margareta.,byl rowniez wojkiem dla krola obecnego Carl XVI Gustafs Carl Johan Bernadotte pozbyl sie praw do tronu kiedy ozenil sie z dziennikarka w 1946 Kerstin Wijkmark. 1988 ozenil sie z Gunnila Märta Louise Wachtmeister af Johannishus. zmarl w sobote,jak podaje krolewski dwor. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: krolweskie odejscie 06.05.12, 20:02 Tak wykrusza sie stara generacja z korony Szwedzkiej, i robi miejsce dla nowych.i dla wspolczesnosci. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: Edvard Munch 07.05.12, 09:20 www.google.se/search?q=edvard+munch&hl=sv&prmd=imvnso&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=GXSnT8q-FfD04QSxwoHOCQ&sqi=2&ved=0CIgBELAE&biw=1067&bih=605 jego obrazy a tu ten sprzednany "Krzyk"na aukcji w NY za 800 mil SKR-doszedl wat 12%, obraz byl skradziony kiedys z muzemu norewskiego, odnaleziony calkiem przypadkowo.... * jego zycie preglane zalosnymi przejsciami odzwierciedla caloksztalt malarstwa,ktore studjowal norweskiej krolewskiej szkole malarstwa, majac 17 lat, marzenie ojca nie spelnyly sie by syn zostal technikiem, slawe rospocza obraz wystawiony w Paryzu na wystawie"chore dziecko" to jego starsza siostra,ktora zmarla na gruzlice podobnie jak jego matka, jak zwykle zawsze po smierci sa ludzie doceniani za swoj wklad artystyczny, i podobnie z Munch jest. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Edvard Munch 07.05.12, 10:09 To widac w jego obrazach ze nie mial lekko, wyraznie maluje cierpienie chorob lub innych, kilka "aktow" znanych osobistoci portretow splecionych ze swoja malarska fantazja, chyba przyczynilo sie do jego popularnosci i ze mial odwage w pedzlu, zawsze to najdziwniejsze malarstwo pozostaje dluzej na tapecie i zostaje uznane za sztuke. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: Edvard Munch 07.05.12, 10:44 i zawsze o dziwo zostaja uznani za "najwiekszych" po smierci.... w norwegi jest jego muzemu w cichej dzielnicy, bardzo stzezone przez nalepsze alarmy a mimo wszystko zlodziej umial przebrnac przez barjere alarmow i ukrasc obraz... Odpowiedz Link
kendo Re:zatrzymanie pjanego pilota 10.05.12, 09:18 z SAS na lotnisku w Arlandzie po wprowadzeniu przed dwoma laty prawa o kontroli trzezwosci pilotow, po raz pierwszy "zalapano nietrzezwego pilota" mial 1 ,0 promila w wydychanym powietrzu, swiecie.... czlowiek wsiadaja na samolot liczy sie z bespiecznym lotem..... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:zatrzymanie pjanego pilota 10.05.12, 09:34 To dobrze KENDO ze ja latam "Lotem" Rozpisywali sie faktycznie w kazdej gazecie o tmy wydarzeniu. Wracajac z Egiptu jedna stiuardesa byla na lekkim rauszu, nawet bylo od niej czuc alkohol, zaloga Dunska, pewno chlodzila sie piwem, bo one to lubia. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re:zle obliczony koniec swiata 12.05.12, 12:33 www.dn.se/nyheter/varlden/stoppa-pressarna-jorden-gar-inte-under-2012 odnaleziono nowy kalendarz Majow w dobrze zachowanuym stanie, naukowcy dementuja nadejscie konca swiata.. Odpowiedz Link
kendo Re:pogrzeb byl w poniedzialek 12.05.12, 12:38 www.aftonbladet.se/webbtv/nyheter/inrikes/article14818024.ab rodzina krolewska opowiada o swoim zalu odejscie wojka, Odpowiedz Link
pia.ed Pogrzeb byl w poniedzialek, czyli dzisiaj ... 14.05.12, 21:05 Jaki skromny pogrzeb, mimo ze to byl z rodziny Bernardotte ... Byla to pewnie ostatnia wola zmarlego, ale wlasnie tego typu skromne pogrzeby sa typowe dla protestantow. www.expressen.se/nyheter/i-dag-begravdes-carl-johan-bernadotte/ Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pogrzeb odbyl sie dzisiaj ... Zdjecie 14.05.12, 21:15 www.sydsvenskan.se/sverige/bernadotte-begravdes Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Pogrzeb byl w poniedzialek, czyli dzisiaj ... 15.05.12, 08:46 Hej!!! PIA Skromny w opawie, mialas na mysli, a ja uwazam ze byli najwazniejsze osoby z jego rodziny, a nawet z Dani przyjechala ktorowa z mezem, tym bardziej, ze ceremonia byla w Båstad a nie w Sztokcholmie,a po ceremoni pogrzegowej zwloki beda pochowane w krolewskich grobach. pozdrawiam -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re: Pogrzeb byl w poniedzialek, czyli dzisiaj ... 15.05.12, 09:42 no, zawsze cos pokickam z datami, w kazdym badz razie juz po ceremoni.... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pogrzeb byl w poniedzialek ... 15.05.12, 16:53 Oczywiscie mialam na mysli oprawe . To video zostalo chyba w miedzyczasie zmienione, bo widzialam przedtem jak wynoszono trumne z kosciola, a byla to naprawde bardzo skromna trumna ... To co mowi speaker nie zgadza sie, bo nie napisano o mezu krolowej Danii obecnym na pogrzebie. Wydawalo mi sie tez, ze widzialam wsrod gosci nastepce tronu dunskiego z malzonka, A zone zmarlego prowadzil pod reke ksiadz. Chyba to wszystko mi sie nie przysnilo? Juz wiem co bede zwiedzac, kiedy znow pojade do Sztokholmu! Pojda ten krolewski cmentarz, tylko musze najpierw sprawdzic w internecie czy nie lezy on na zamknietym terenie, bo lezy w poblizu Haga slott. No a w Bostad nie bede patrzec na luksusowe jakty "zlota mlodzez" czyli kidsze Sztokholmu, ktora kupuje szampan za 24 000 kr, t ylko pojde zobaczyc kosciolek ... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Pogrzeb byl w poniedzialek ... 15.05.12, 17:01 Ostatnie zdanie cos mi nie wyszlo, bo moja klawiatura szwankuje ... Ma byc: " No a w Bostad nie bede patrzec tylko na na luksusowe jachty i "zlota mlodzez" czyli kids ze Sztokholmu, kupujaca szampan za 24 000 kr, ale pojde zobaczyc ten kosciolek ... " A w ogole to wg informacji ze Skånetrafiken, od dzisiaj mozna juz kupic Sommarkort na internecie, co daje pewna znizke ceny. W zeszlym roku bylo to 20 kr. Odpowiedz Link
pia.ed Kungliga begravningsplatsen, Hagaparken 15.05.12, 17:06 www.kungahuset.se/kungligaslotten/hagaparken/besoksinformation/kungligabegravningsplatsen.4.1a6f639212652d9b15a800017669.html Kungliga begravningsplatsen Den kungliga begravningsplatsen ligger på en udde i Brunnsviken och utgör sista vilorummet för flera medlemmar ur ätten Bernadotte bland annat Gustaf VI Adolf och Drottning Louise. Öppen för allmänheten maj–augusti torsdag kl. 13–15. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Kungliga begravningsplatsen, Hagaparken 15.05.12, 20:26 Hej!!! PIA W Bostad bylam tylko jak moja corka bronila prce magisterska, To nie mialysmy duzo czasu, bo bylam z Kendo, oczywiscie, nie znalysmy drogi i pare razy runde w okolo jezdzilysmy. Obiecujemy sobie zrobic wlasnie jakis rekonensans kulturalny do Stokholm polaczony z pojsciem do teatru lub opery i troche zwiedzania. Zobaczymy kiedy to zrealizujemy. -Lusia- Odpowiedz Link
pia.ed Kondukt pogrzebowy w Sztokholmie 15.05.12, 23:03 Wlasnie tu wklejono fragmenty z video ktore przedtem ogladalam. www.expressen.se/nyheter/kungens-farbror-begravs-pa-haga/ Odpowiedz Link
pia.ed Oszustwo z asystentami nieelnosprawnych ... 16.05.12, 08:03 To juz kolejne oszustwo ... Napisalam na ten temat pare slow ale mi tekst zniknal wiec teraz tylko link. www.expressen.se/gt/62-aring-misstanks-ha-lurat-till-sig-miljoner/ Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: Oszustwo z asystentami nieelnosprawnych ... 16.05.12, 08:17 Hej!!! PIA Tak czytalam, ludzka fantazja czasem przekracza granice, ale ze lekarze nie zwrocili na to uwagi, ze on udaje??? Ja uwazam ze oni tez powinni za to w jakims stopniu odpowiadac??? -Lusia- Odpowiedz Link
lusia_janusia Re:zle obliczony koniec swiata 12.05.12, 18:39 No to ciekawe Kendo. to mazna robic plany na rozne podroze, i zwidzac swiat???.... -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re:zle obliczony koniec swiata 13.05.12, 10:35 no moze i tak? pozyjemy zobaczymy, choc pancio wczoraj sie gdzies doczytal co innego artykul pozniej zdjeli z netu... Odpowiedz Link
kendo Re: Oszustwo z asystentami nieelnosprawnych ... 16.05.12, 09:05 o! nastepna afera oszustwa nie rozumie, ze komiosja sie nie zorietowala przeciez to dlugio czas twralo... ciekawe czy dostanie wyrok wiezienia i ile bedzie musial zaplacic spowrotem? Odpowiedz Link
pia.ed Re: Oszustwo z asystentami nieelnosprawnych ... 16.05.12, 11:55 Pamietacie pierwsza afere??? To byl mlody Irakijczyk, ktorego rodzice sciagneli do Szwecji kiedy miala 23 lata. Mial ze soba zaswiadczenie od swego lekarza z Iraku, ze byl sparalizowany od dziecinstwa, i potrzebuje asystentow 24 godziny na dobe. Szwedzcy lekarze uznali to zaswiadczenie, stwierdzili ze nie moze sie ruszac, ale bez zrobienia badan neurologicznych. Zreszta kto wie, czy to byli Szwedzi, czy jacys arabscy lekarze? w Szwecjii??? Po 10-ciu latach ktos na niego doniosl ... bo wiedzial ze mezczyzna moze chodzic i dawac sobie rade bez pomocy. Wtedy okazalo sie, ze istnieja filmy z Liseberg, na ktorym mezczyzna stojac pozuje do zdjecia z jakas przebrana figura, a takze z jazdy karuzela na ktora wszedl samodzielnie. Opiekowal sie nim ojciec, matka i inna rodzina, ktora oczywiscie dostawala pensje asystentow. Wiem, ze odbyl sie proces, na ktorym zasadzono rodzinie oddanie pieniedzy, ale landstinget pewnie ani korony nie zobaczy, bo nikt z tych ludzi nie pracuje, a "opieka" istniala tylko na papierze. A PRZY OKAZJE CHCIALAM SIE DOWIEDZEC co to jest rekaw, w ktorym piecze sie mieso, czy taki istnieje w Szwecji i w takim razie jak sie nazywa po szwedzku. Ja bardzo rzadko cos pieke w piecyku, a jak robie to w zaroodpornym naczyniu. Odpowiedz Link
pia.ed Ogladalyscie "Uppdrag granskning" o godz. 20 00? 17.05.12, 00:43 Ja nie ogladalam, ale bedzie jeszcze kilka powtorek ... www.sydsvenskan.se/sverige/muslimer-tar-avstand Odpowiedz Link
kendo Re: Ogladalyscie "Uppdrag granskning" o godz. 20 17.05.12, 09:22 wczoraj ogladalam a wlasciwie drutowalam przy tym programie, niestety powtorke bede ogladac, za bardzo skoncentrowana bylam na wzorze i nie trafilo do mnie o czym" rozmawieli/krytykowali" Odpowiedz Link
pia.ed Re: Ogladalyscie "Uppdrag granskning" o godz. 20 17.05.12, 10:30 A czy ogladasz przy wlaczonym tekst tv? Wczoraj tekst byl pewnie tylko wtedy, kiedy mowili muzulmanie, bo ci na ogol slabo znaja szwedzki. Natomiast powtorki sa chyba zawsze z tekstem, dlatego wole wtedy ogladac. Powtorki beda 17/5, 19/5 na SVT2 i 21/5 na SVT24 Odpowiedz Link
pia.ed Imani w Szwecji powinni studiowac na uniwersytecie 17.05.12, 17:49 www.expressen.se/nyheter/ullenhag-behovs-svensk-imamutbilding/ Odpowiedz Link
pia.ed "Uppdrag granskning" ... ale skandal! 17.05.12, 17:49 Imman ktory powiedzial muzulmance, ze jej maz ma prawo miec cztery zony, pracuje jako "doradca duchowy" w kilku szwedzkich wiezieniach!!! Jego praca tam zostala natychmiast wstrzymana. kwww.expressen.se/nyheter/avslojad-i-ug---utreds-av-kriminalvarden/ Odpowiedz Link
pia.ed Raul Wallenberg - bohater narodowy Szwecji? 18.05.12, 10:13 Wszystko wychodzi na jaw ... to co owczesny rzad Szwecji trzymal w tajemnicy, i co spowodowalo, ze nie bylo zbyt wielkiego zainteresowania jego losami. A malej Estrelle jedno z imion nadano na czesc wdowy po Wallenbergu ... Amerykance, nie majacej zadnego zwiazku ze Szwecja www.aftonbladet.se/nyheter/article14843358.ab Odpowiedz Link
pia.ed Folke Bernardotte ... Biale autobusy ... 18.05.12, 17:16 Oj, cos mi sie pokrecilo ... Imie Estelle zostalo wziete po zonie Folke Bernardotte, ktory ratowal wiezniow z niemieckich obozow koncentracyjnych, przywozac ich do Szwecji autobusami Czerwonego Krzyza. sv.wikipedia.org/wiki/Folke_Bernadotte#Familj Odpowiedz Link
pia.ed Re: Oszustwo z asystentami nieelnosprawnych ... 17.05.12, 11:04 O ile wiem, to w Szwcji nie ma zadnej KOMISJI ktora ocenia, tylko wszystko odbywa sie na podstawie zaswiadczenia od lekarza ... A o tej prawdopodobnie Cygance w Malmö nie slyszalas? Ojciec przez 10 lat mial placone jako jej opiekun, bo dziewczynka rzekomo miala daleko posuniety autyzm. Nauczyl ja udawac przed lekarzami!!! A dziewczyna byla zupelnie normalna, spotykala sie bez wiedzy rodzicow z jakims chlopakiem i zaszla w ciaze. Wtedy uciekla z domu i opowiedziala wszystko wladzom socjalnym ktore sie nia zaopiekowaly. Miala wtedy 17 lat. OBS Gdzies pytalam sie co to jest ten "rekaw do pieczenia miesa", jak to sie nazywa po szwedzku, bo nigdy takiego nie uzywalam i nie wiem co to jest. Moze mi odpowiedzialas, ale nie potrafie znalezc Odpowiedz Link
pia.ed Kawa przedluza zycie nawet o 16 % 17.05.12, 11:24 www.aftonbladet.se/halsa/article14840392.ab Odpowiedz Link
kendo Re: Kawa przedluza zycie nawet o 16 % 18.05.12, 10:24 trzeba bedzie zaczac popijac czesciej kawe, pije raz dziennie i to z mlekiem, a przedluzyc zycie kazdy chce tym bardziej ze bedzie sie "sprawnym muzgowo" Odpowiedz Link
pia.ed Re: Kawa przedluza zycie nawet o 16 % 18.05.12, 13:33 Tak malo? Ja pije kawe garnuszkami ... takimi duzymi ... 0,3 dl kazdy. W sumie wypijam dziennie co najmniej 1 litr, a czasem 1,5 litra ... Tu masz caly cykl artykulow na temat Danii. ten jest o kradziezy metali, inny ciekawy artykul o coraz trudniejszym zrozumieniue mowiaccyh Dunczykow. W moim wejsciu mieszka pewien wyksztalcony Dunczyk, pracuje w dunskim parlamencie, Folketinget, a jak rozmawiamy to tylko po angielsku bo za nic nie potrafie go zrozumiec! www.sydsvenskan.se/danmark/monumental-stoldvag-i-danmark Odpowiedz Link
kendo Re: Kawa przedluza zycie nawet o 16 % 18.05.12, 15:23 tez za zadne skarby nie zrozumie dunczyka, ale czytajac tekst rozumie niemal wszystko... o Syrence czytalam, ze czesto glowe jej "scinaja",pozniej jakims cudem odnajduja... z kradzieza metali, podobnie i w szwcji Pia, kradna kable miedziane bo dobra cene na zlomie dostaja, pomysl ile razy pociag byl opozniony z tego powodu, bo wlasnie na trakcjach rozkradali przewody miedziane, Kawe kiedys tez czesciej pilam, ale w koncu moj zoladek powiedzial stop definitywnie, sporadycznie napije sie czesciej podczas dnia ale to do rzadkosci nalezy Odpowiedz Link
pia.ed Nowe zdjecia Estelle ... przed chrztem 18.05.12, 16:50 Syrence kopenhaskiej chyba tylko raz obcieto glowe w najnowszych czasach ... i to byl jakis glupi zart, bo ten ktory to zrobil, po dlugim czasie skruszony zadzwonil anonimowo na policje ... W miedzyczasie Syrenka miala sztuczna glowe , dla turystow, bo by byli zrozpaczeni gdyby nie zobaczyli Syrenki kopenhaskiej ... W Polsce z metalami jest to samo, potrafili nawet ukrasc szyny z czynnej linii kolejowej, i miedziane litery z grobow ... Obawiam sie, ze tak jest w calej Europie, bo Wielkiej Brytanii tez nie ominelo ... Co do Dunczykow, to jezdzilam na moje pierwsze chartery z Kastrup, ze Spiesresor, Tjäreborg i dunskim Vingresor. Przewodniczki dunskie mowily wtedy po skandynawsku, tak sie to nazywalo czyli mieszanina norweskiego i szwedzkiego. Dunczycy nie mieli problemu ze zrozumieniem tych dwoch jezykow. Potem jezdzilam czesto na zakupy do Danii, i kasjerzy w Aldi i Netto mowili ladnie po szwedzku, bo polowa ich klientow to Szwedzi. www.gp.se/nyheter/sverige/1.948184-nya-bilder-pa-estelle Odpowiedz Link
kendo Re: Nowe zdjecia Estelle ... przed chrztem 19.05.12, 10:44 *PIa o? wczoraj nie mialam sily gazet poczytac, a tu nowe zdjecia ksiezniczki, ladniunia jest.... we wtorek bede sledzic chrzest,jak nic nie bede miec na przeszkodzie z innymi czynnosciam, tez jezdzilam z tesciowa do Aldi i Irmy na zakupy, a tyeraz dunczyc tutaj przyezdzaja handlowac. Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe zdjecia Estelle ... przed chrztem 19.05.12, 11:24 Nie masz czasu? A co, dzieci Cie obsiadly ... jak mowila moja mama.... Tu masz jeszcze ladniejsze zdjecie, bo duze, mozna zobaczyc do kogo Estelle jest podobna ... A pamietasz szwedzkie powiedzenie o takich dzieciach? Mowi sie ze urodzily sieze srebrna lyzeczka w ustach ... "Föddes med silversked i munnen" www.expressen.se/nyheter/har-ar-hovets-nya-bilder-pa-estelle/ Odpowiedz Link
kendo Re: Nowe zdjecia Estelle ... przed chrztem 19.05.12, 11:37 *Pia wczoraj skonczylam dziergac chuste, wiec zasluzony odpoczynek musze miec, a w domu tez co nieco musisz zrobic a mam alergie to codzienne bieganie ze 2sciera"...a za remsa rzepak zakwitl" wiec juz wiesz,jakie zolte meble mam, nawet przez zamkniete okna mam kurz..... dziki za zdjecia.... Estelle ma usta podobne do Dziadka.... nossek i ciemne oczka do mamy karnacja skory bedzie tatusiowa.... Odpowiedz Link
pia.ed Re: Nowe zdjecia Estelle ... przed chrztem 19.05.12, 14:55 Ja tez stwierdzilam, ze oczy (wyraziste) i nosek (zadarty) ma po mamusi. Reszta sie nie zajmowalam ... zeby tylko nie miala tak dlugiej brody jak mamusia Szukalam slowa "Borås" w wyszukiwarce, i znalazlam ocene Szwecji na Kobieca Polonia. Za co lubicie kraje, w ktorych mieszkacie? Autor: danuta58 24.05.05 Mieszkam w Szwecji juz dosc dlugo,bo 27 lat. Lubie ten kraj za to ze ma cudowna zielen, a wiec wspaniale warunki do odpoczynku. Kazdy moze sobie kupic maly domek w lesie(np.dzisiaj widzialam jeden taki kolo Borås za 65 tys.To idzie wytrzymac) Pozatym ludzie sa jakby spokojniejsi niz w Polsce.Nigdy,ale to nigdy nie widzialam dwoch svensonow klocacych sie,albo wrzeszczacych na siebie lub bijacych swoje dzieci.To mi sie podoba.I jeszcze lubie Szwecje za to ze mieszkaniec wsi nie rozni sie tak drastycznie od mieszkanca miasta.Pozatym jest tu dosc duza kultura jazdy na drogach,czego tak pragne w Polsce.Uwazam ze ogolnie Szwedzi to poczciwy narod,wiekszosc wierzy na slowo,i pewnie ich to kiedys zgubi,tak jak Indian co siedza teraz w rezerwacie.Pozdrowienia dla calej Poloni w naszym cudownym swiecie! Danuta. Odpowiedz Link
kendo Re: dunskie chrzciny i immiona 20.05.12, 18:14 www.expressen.se/nyheter/klart---prinssessan-dops-efter-gudinna/ do ostaniego dnia byly utrzymywane w tajemnicy imiona malutkiej dunskiej ksiezniczki, ci co zdziwieni szwedzkimi imionami nowownarodzonej szwedzkiej ksieznizki, nie powinni sie dziwic, poniewaz dunska krolewska para nadala imie miedzy innymi greckiej bogini wojny Athena Margueritte Francoise Marie ksiezniczka bardzo krzyczala podczas ceremoni, bylo obecnych 221 gosc,szwedzka rodzina nie byla obecna. Ksiaze Joachim jest najmlodszym z rodzenstwa,byl uprzednio zonaty z Alexandra Christina Manley z tego zwiasku maja dwoje dzieci, z obecna zona francuska Marie Cavallier,ozenil sie 2008 i pierwsze dzicko ich to synek Henrik ksiezniczka Athena urodzila sie 24 stycznia tego roku.. Odpowiedz Link
kendo Re: Estelle torcik 20.05.12, 18:26 www.expressen.se/tv/nyheter/kungligt/fem-getingar-till-bakelsen-estelle/ na poczatku krotka reklama. z nadchodzacymi chrzcinami cukiernie "wymyslily" nowe ciastko tortowe pod nazwa , ciastko tortowe Estelle to nic innego jak spod podobny do babki,warstwa jagodowego dzemu,bita smietana i oblozone marcepanowym "plaszczykiem" na wierzchu mini jabluszko marcepanowe. w ocenie od reportera dostalo 5 przszczolek....czyli najwyzsza ocene Odpowiedz Link
pia.ed Lista gosci na chrzcie 21.05.12, 21:21 Jestem zdziwiona, ze zaprosili tak duzo gosci ze strony Daniela Westling! www.aftonbladet.se/nyheter/article14858016.ab Nie zaprosili Chrisa i Sofii, ale beda na chrzcie ... Odpowiedz Link