tetika 18.04.12, 15:01 zaczyna sie pora piknikow i grilowania nadchodzi wizja ciepelka i lenistwa z piwem w garsci jeszcze tylko dni kilka i wreszcie nadejdzie moja ukochana pora roku Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: majowka za pasem 18.04.12, 15:17 tez uwielbiam miesiac maj, tu jest przepieknie, natura obudzona do zycia a ptasie koncerty niemal cala noc sie odbywaja zapach kwitacych drzew rozbraja/przywoluje zapachy z dziecinstwa... oczywiscie grillowanie sie odbywa.... i wycieczki nad morze bo juz tak mocno nie wieje... Odpowiedz Link
tetika Re: majowka za pasem 18.04.12, 20:00 i zaby i inne dzwieki i zapachy. wlasnie dzis ruszylam z domu po dwoch dniach siedzenia i paki wreszcie ruszyly na drzewachi pachniec zaczyna Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: majowka za pasem 18.04.12, 20:11 TETIKO Dla mnie maj jest pachnacym miesiacem, bo kwitna bzy i konwalnie z tych nie uprawianych kwiatow i lipiec, ktoreg lubie za zapach lip., ktore najpiekniej kwitna i pachna z poranna rosa. A czerwiec pachnie piwoniami upojny slodki zapach, ktory pamietam szczegolnie z dziecinstwa. pozdrawiam -Lusia- Odpowiedz Link
tetika Re: majowka za pasem 18.04.12, 20:51 a wiesz? masz racje uwielbiam i zapach piwonii i lipy rano jak sie idzie to zapach wiosny odurza jak narkotyk zyc sie chce i smiac sie chce... Odpowiedz Link
greis52 Re: majowka za pasem 19.04.12, 09:08 ja griluje przez caly rok oj czasami to raczej ogniskuje tyle ze wątroba coraz mniej zadowolona z mięcha wiec griluje warzywka ale majówki maja swój urok i reklame tyle wolnego i świąt takie tygodniowe wolne dla tych co pracuja można ukręcić na poczatku maja i ja mam zamiar z tego skorzystac i majować na całego.... Odpowiedz Link
kendo Re: majowka za pasem 19.04.12, 09:40 *Greis zycze milej majowki zatem, *Teti obys tez znalazla miejsce do grillowania ,zawsze nadzieja jest,ze komus sie plany pokickaja i w domu zostanie, *Lusia ciekawe czy te lipy nie uszkodzone przez budowe, bedzie znowu zapach "lipcowy"kolo Ciebie, zarezerwowala bys czas do mnie ma majowe grilowanie, laweczka pewnie bedzie stala juz na swoim miejscu. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: majowka za pasem 19.04.12, 09:59 KENDO O tym mysle patrzac w kalendrz, w maju mloda jedzie do Dani na 3 dni szkolenia, ale mam nadzieje ze sie cos wygospodaruje. Zreszta tak pomyslalam, ze teraz trzeba delikatnie grylowac, coby watrobe nie denerwowac. bo ta delikatna na stare lata i pledwiczki chetnie jest rada. Salate delikatnie oljejem potraktowaci troszke szczypiorku do smaku dodac. I bal wysmienity w popoludniowym sloncu na altanie u Kendo w majowym sloncu. -Lusia- Odpowiedz Link
jaga_22 Re: majowka za pasem 19.04.12, 11:54 Przestań Lusia,przestań,bo ja jestem na ścisłej diecie wątrobowej. Odpowiedz Link
kendo Re: majowka za pasem 19.04.12, 12:23 o rany Jagus, ale Cie kusimy naszymi planami... jakos przezyjesz moze pokuse, przelykajac slinke, wlasnie tansza w Lidl poledwica swinkowa., zakupie na ta okazje....szaszlyki robie wtedy z warzywami i wedzonym boczkiem, jak wroci Mloda ze szkolenia, to bedziesz miec wolne od maluszka, wtedy zrobimy"wyzerke glodomorow" z zastosowaniem tego,coscie na kursie mieli.... Odpowiedz Link
tetika Re: majowka za pasem 19.04.12, 19:27 tylko niech wam tluszcz z rusztu nie pryska w ta poledwiczke bo rakotworczy jest.... Odpowiedz Link
greis52 Re: majowka za pasem 22.04.12, 08:26 biznes.interia.pl/wiadomosci/news/bardzo-zla-wiadomosc-dla-milosnikow-grilla,1787740 e tam miłośników ceny nie odstraszą Odpowiedz Link
kendo Re: majowka za pasem 22.04.12, 08:44 *Greis, jak smakowicie tot wyglada ze chcialoby siejuz zajadac, a ceny?wszystko "idzie w gore" czlek musi jesci i basta... *Teti na "grillu weglowym/brykietowym rzadko grilluje,mam elektryczny iod paru ral swietnie sie sprawdza. juz nie moge sie doczekac cieplejszych dni Odpowiedz Link
greis52 przepisy... 30.04.12, 09:54 www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20120430/KOBIETA4/120429551 niektóre bardzo ciekawe... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: przepisy... 30.04.12, 10:09 Dzieki GREJS Prezepisy godne wayprobowania przy nastepnym grilowaniu. -Lusia- Odpowiedz Link
kendo Re:chrzan z ygurtem 30.04.12, 10:28 recepta od Lusi wszyscy wczoraj sie zajdali zamiast musztardy i innych dodatkow ostrych *niewiem ile mialam tego korzenia, z ogrodka wykopalam *zmieszalam z tureckim yugurtem-250g(albo neutralnym jakim lubimy) *2 lyzki majonezu *sol/pieprz do smaku i sok z cytryny coby chrzan nie zmienial kolory, wymieszac, odstawic do "naciagniecia" pasuje do wedlin/miesiwa w roznej postaci. Odpowiedz Link
greis52 Re: majowka za pasem 16.04.13, 20:26 kolejna i to chyba będzie najdłuższy w tym roku weekend, oby pogoda psikusa nie sprawiła macie już jakieś plany? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: majowka za pasem 17.04.13, 07:45 U mnie to zalezy od zmiany "Maluszka", jak go pilnuje, to nie ma zbyt wiele planow, bo do Kendo nie moge go zabrac bo nie pasuja z Booby Boy; Maxi i Mini nie chodzi o wielkosci tylko dopinujacy charakter, obydwoje sie tak czuja pupilki rodzin. Jest zapowiadana majowka u Kendo, ale musimy dopasowac sie czasami. Odpowiedz Link
slo-onko Re: majowka za pasem 17.04.13, 10:17 tak majowki staly sie modna od zcasu keidy mozna sobie wziac tyle wolnego,by stanowilo to jakis kilkudniowy wypoczynek. w tym roku majowka ominie mnie szerokim łukiem, ja rzadko keidy bede musiala pracowac,wiec dlugi wypad na tydzien nie wchodzi w gre,widocznie juz sie najezdzilam. ale za to kwietniowka mnie czeka wiec nie ma tego zlego,zeby na dobre nie wyszlo. Lusia Wasze pieski nie toleruja sie,a moja "babcia" sunia tez nie toleruje innych i szczerzy na nich kly,bo jak mowisz sa pupilami ,ale toleruje swojego "kuzyna" i kota obchodzac ich dookola. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: majowka za pasem 17.04.13, 12:45 Slo jak T i H mieli 2 dobermana Duxa to Charli byl malutki i urzedowal w jego legowisku, ale tamten umarl. Maja teraz 3 dobermana ijak Heniek przyjechal z Booby zeby sie zapoznali do miasta i spotkalismy sie w parku to jedno du drugiego warkalo i rwalo sie na smyczach, to lepiej nie wywolywac wilka z lasu i nie stwarzac okazji do zatargow. Odpowiedz Link
kendo Re: majowka za pasem 17.04.13, 13:27 tak,tak....rospieszczone pupile ze az starch.... no niewiem tu ostaniego kwietnia pala ogniska.. zawsze jest strasznie zimno,choc w przed dzien bylo bardzo slonecznie... pamietasz Sloo bylas na nich i widzialas pozegnanie zimy a powitanie wiosny z wielgasnym ogniskiem na planie boiska.... spedzajcie milo majowki.... Odpowiedz Link
slo-onko Re: majowka za pasem 17.04.13, 13:39 pamietam ,a jakze. niby sa i u nas takie ,ale co kraj to obyczaj i te kielbaski na goraco tez pamietam. a dlaczego ostatniego kwietnia? to staly termin? bo my bylismy w maju przeciez. Odpowiedz Link
kendo Re: majowka za pasem 17.04.13, 13:56 *Sloo zawsze ostaniego kwietnia w maju odjezdzaliscie przeciez.... juz powywieszali ogloszenia ze poczatek imperzy o 18 godz. niewiem czy pojde, moze u Lusi w miescie? zawsze tez nad Helgeå pala wielkie ognisko na trafie na wodzie.... Odpowiedz Link
slo-onko Re: majowka za pasem 17.04.13, 14:50 w kwietniu ? ło matko,ale mam slaba pamiec. jakos wbilam sobie do glowy,ze to byla wlasnie majowka. wiesz ognisko ogniskiem,ale te domeczki ze swiatlami w oknach byly bardzo urokliwe. wygladaly jak domki dla krasnoludkow z lampionami. co mis ie "u Was" podoba to to,ze przy domkach nie ma ogrodzen. u ans jest to raczej nie mozliwe, za duzo niechlujow i lobuzow. Odpowiedz Link
henryk245 Re: majowka za pasem 17.04.13, 16:09 II .. i piknik na lonie natury z Pieskiem jezdze naspec. plaze w Yngsjö,dluga i szeroka Plaza nigdy nieciasno juz przy wejsciu stoi metalowy slupek ; po prawej dla Pieskow po lewej dla naturystow/ /nudystow , je leze bardzo blisko slupka bo piesek ma tylko 25 metrowa line a przy okazji ja dostaje mase witaminy D,czsami zaloze gatki by pochodzic z pieskiem po jego czesci plazy Naturyzm dotarl do szwecji po wojnie z niemiec , tam FKK dzialalo od lat dwudziestych by puzniej przez Fürer´a zakazane bylo-cholerny bigot. www.scandinavianaturist.org/sv/node/172 fkk-top.de/ Pzdr. Odpowiedz Link
henryk245 Re: majowka za pasem 17.04.13, 16:21 www.anderszorn.org/ .. zapomnialem w poprzednim wpisie,szwedzki naturalizm w XIX wieku w sztuce,tylko ze owczesni ludzie niewidzoeli nic zlego w nagich kapielach angielski-Victoria´nski purytanizm nigdy na dobre w szwecji sie niezagniezdzil w linku obrazy najslawniejszego szwedzkiego malarza oleju i temper Anders Zorn kliknij na obrazki by powiekszyc Pzdr. Odpowiedz Link
henryk245 Re: majowka za pasem 17.04.13, 16:38 www.allposters.se/gallery.asp?aid=637887619&c=c&search=25973&DestType=12&KWID=210965301&gclid=CLm4vfT10bYCFdJ2cAodnXAAiQ&KEYWORD=Carl+Larsson&SEM=lang%3D8%26c%3Dc%26search%3D25973%26AID%3D637887619%26KWID%3D210965301%26Keyword%3DCarl%2BLarsson%26gclid%3DCLm4vfT10bYCFdJ2cAodnXAAiQ .. jeszcze jeden wielki,mistrz aqwarelli Carl Larsson byl domatorem i byl bardzo rodzinny,najchetniej malowal swa zone i swoje corki,byl rowniez wzietym ilustratorem swych czasow. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: majowka za pasem 17.04.13, 16:38 Henryk obrazek iscie sielankowy, ale nasz klimat dla mojego ciala nie pozwala na takie cuda, chyba ze jest 30, to lepiej juz w zaciszu i cieniu z dobrymi lodami. Odpowiedz Link
henryk245 Re: majowka za pasem 17.04.13, 16:41 Lusia,przeciez wiesz,ze gdy jest +25*C to ja chowam sie w chlodnym domu ..,chyba w poprzednim zyciu bylem Inuitem. Pzdr. Odpowiedz Link