06.12.12, 10:14
http://i50.tinypic.com/2ryt5rm.jpg
Kultura wywodzi sie z kultury brytyjskiej i amerykanskiej, gdzie
jest jedna z atrakcji bozonaredzeniowej.
W Europie i Polsce dzien sw. Mikolaja obchodzimy 6.XII, jako
wspomnieni sw. Mikolaja biskupa Miry.
http://s18.rimg.info/c3fd464d9619ba42675fd2fff26910cb.gif
Dzieci bedac grzeczne prze caly rok znajduja prezenty pod poduszka, w buciku
lub innym przygotowanym miejscu.
Jest wiele legend o swietym <Mikolaju.<

Ja bedac dzieckiem zawsze z ciekawoscia czekalam na ten dzien
i maly prezencik zadawalal mnie zawsze.
http://s5.rimg.info/41da14edcd1b495d8b994940fc15b0b7.gif
Obserwuj wątek
    • kendo Re: MIKOLAJ 06.12.12, 10:28
      pamietam,pamietam
      czasy dziecinne,
      Mama zawsze dbala by babosz czy pod poduszka bylo cos zdawalajacego nas...
      jeden prezecik utkwil mi najbardziej w pamieci,
      bylo to male okragle lustereczko ,
      po drugiej jego stronie bylo perlowa masa okryte i piekne kwiatki namalowane....
      cieszylam sie ogromnie z niego.
      pamietasz Lusia to????????????????
      • lusia_janusia Re: MIKOLAJ 06.12.12, 10:51
        Teraz jak przypomnialas tak przez mgle, to chyba
        bulo w rozowym kolorze a kwiatki troch chyba
        czarno biale?
        • kendo Re: MIKOLAJ 06.12.12, 11:06
          hi,hiiiiiiiiiiii
          ja pamietam swe lustereczko w perlowej masie srebrnej z bukiecikiem rozowych kwiatkow na odwrocie..
          pamietam rowniez inne zdarzenia z bamboszkiem,
          ale nie pamietam co juz w nich bylo....
          bamboszki mialysmy popielate..
          • kendo Re: teksty na prezety Mikolajowe 06.12.12, 14:21
            tu doczepiaja karteczki z tekstem
            nawiazujacym do prezetu,
            obdarowywany ma zgadnac co to za prezet w srodku,
            bardzo fajna zabawa,
            mase smiechu i czas szybko umyka przy choince.
            • alfredka1 Re: teksty na prezety Mikolajowe 06.12.12, 21:03

W mojej Krainie nie było zwyczaju oczekiwania na noc sw. Mkolaja. Wieczorem pisalismy listy do swietego ,a prezenty dostawalysmy w Wigilie .
              • mala200333 Re: teksty na prezety Mikolajowe 07.12.12, 00:14
                A ja lubię wszelkie święta gdzie się daje podatki.
                • mala200333 Re: teksty na prezety Mikolajowe 07.12.12, 00:15
                  Miało być podarki ...hihi...sorki..
                  • kendo Re: teksty na prezety Mikolajowe 07.12.12, 09:23
                    oooooo ???????????????
                    Witaj Malenka,
                    niemal zapomnialabym o Tobie

ja tez lubie dostawac podarki przy kazdej okazji i bez okazji
                    milych snow-bo wiem ze przewracasz sie na drugi boczek juz.

*Alfredka
                    i co spelnial Mikolaj pragnienia prezetowe z listy??????
                    • lusia_janusia Re: teksty na prezety Mikolajowe 07.12.12, 09:36
                      Z dziecinnyh lat pamietal ,ze prewaznie marzenia byly
                      spelniane co do prezentow, tylko teraz gorzej, bo mozna
                      sobie marzyc i isc do sklepu i samemu wybrac sobie prezent,
                      jak wiesz co Ci potrzeba.
                      http://s18.rimg.info/e7878b61e9ecb413fae91d5a11f0150e.gif

Renifery ciagna sanie pelne prezentow.
                      Renifer odtrzymal imie RUDOLF i jest mile widziany jako maskotka dla
                      studentow wieszana na szyi podczas ukonczenia gimnazjum.
                      • tetika Re: teksty na prezety Mikolajowe 07.12.12, 19:05
                        ja w tym roku pierwszy raz nie wiedzialam co chce pod choinke
                        doszlam do wniosku ze wszystko juz mam smile
                        w koncu sobie wybralam prezent, ale to dziwne uczucie kiedy przestaje sie miec marzenia....
      • 0agrafka Re: MIKOLAJ, mikołaj do wynajęcia 08.12.12, 21:05
        jeżeli rozważacie wynajęcie Mikołaja na święta aby wręczył prezenty maluchom polecam
        www.swietymikolaj.waw.pl
    • greis52 Re: MIKOLAJ 09.12.12, 08:57
      Wygląda na to, że Święty Mikołaj w tym tygodniu krąży gdzieś po Dolnym Śląsku. Podobno widziano go najpierw we wtorek w okolicach Jawora, gdzie ktoś trafił w Lotto „szóstkę” wartą 2 000 000 zł. Nie inaczej było w czwartek. Tym razem sześć liczb (2, 18, 27, 32, 33, 43) znalazło się na kuponie grającego przy ulicy Świeradowskiej 70 we Wrocławiu. To już 52 Lottomilioner w 2012 roku. Ho-ho-ho!
      www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20121207/KRAJ/121209565
      • kendo Re: MIKOLAJ 09.12.12, 09:20
        no,to "Mikolaje"
        beda zadzwaniani przez rozne organizacje harytatywne z prozba o datki...

choc,sama gdybym wygrala to podjechalbym saniami pod dom dziecka jakis i rozdawala prezety maluchom...
    • greis52 Re: MIKOLAJ 06.12.13, 08:13
      niech nie zabłądzi w tej wichurze i dotrze do Was,
      u mnie MIKOŁAJ jest tylko słodkismile

a tu cała prawda o Mikołaju
      www.interia.tv/wideo-prawdziwy-swiety-mikolaj-nigdy-nie-widzial-sniegu,vId,1254150
      • lusia_janusia Re: MIKOLAJ 06.12.13, 08:59
        Greis, dziekuje.
        Mikolaj do mnie tez przyszedl ze slodkoscia, ale nie wiedzial
        ze sie ograniczam. Bede chyba miala na dluzszy czas o nim
        wspominac.
        • kendo Re: MIKOLAJ prezety 11.12.16, 10:59
          pewnie juz wiecoe co komu podarowac,

tu przeprowadzono ankoete co sie nie powinno dawac pod choinke:
          1. En guldfisk =zlota rybka (60 %)

2. Pappersartiklar =papierowe artykuly (37 %)

3. Livsmedel = produkty spozywcze (26 %)

4. Dammsugare =odkurzacz (25 %)

5. Brödrost = toster (24 %)

6. Kontanter =gotowke(19 %)

7. Badprodukter =artykuly kosmetyczne do kapieli (18 %)

8. Donation = donacje (17 %)

9. En flaska vin = butelke wina (17 %)

10. Köksredskap przyzady kuchenne (16 %)

daje ostanimi czasy zawsze dzieciom gotowke,
          kupia sobie wtedy "trafiony prezet"
          • maria88 Re: MIKOLAJ prezety 11.12.16, 13:43
            Prezent pod choinkę zawsze cieszy. Nawet najmniejszy.
            Rodzice zawsze wiedza co dziecku potrzebne.
            Jesli jest inaczej to oczywiscie gotówka ale ja
            wolę zawsze prezent, nawet drobny ale pięknie zapakowany.
            Tradycją u mnie zawsze był i jest prezent pod choinką.
            • kendo Re: MIKOLAJ prezety 13.12.16, 10:47
              chyba kazdy sie cieszy z trafionego Mikolajowego prezetu,
              ja sie juz zapowiedzialam u dzieciecia,ze komplet srobokretow potrzebny,
              ostanie wszystkie "sroby" we wszystkich rzeczach,jakies inne parametry maja,ze te co mamy to nie zawsze pasuja...moze smieszny prezet,ale nie bede musiala po "zelaznych sklepach" chodzic i szukac...
              • kendo Re: MIKOLAJOWY prezet roku 21.11.17, 11:56
                jak co roku zgaduja jaki to bedzie najpopularniejszy prezet pod choinka,
                padlo na elektryczny rower, www.kristianstadsbladet.se/naringsliv/i-ar-ska-det-vara-en-elcykel-2/,
                widzialm juz w miesie pare takowych..
                ciekawe, czy sie sprawdzi,

nastepna pozycja byl dron
                • lusia_janusia Re: MIKOLAJOWY prezet roku 21.11.17, 21:56
                  Wydaje mi sie zie bedzie chyba dron
                  w gazecie juz czytalam, ze robia szkolenia do jego
                  uzytkowania, nawet mlode dziewczyny sa tym zainteresowane.
                  • kendo Re: MIKOLAJOWY prezet roku 22.11.17, 12:21
                    lusia_janusia napisała:

> Wydaje mi sie zie bedzie chyba dron
                    > w gazecie juz czytalam, ze robia szkolenia do jego
                    > uzytkowania, nawet mlode dziewczyny sa tym zainteresowane.
                    >
                    >
                    hmmmmmmmm.tez tak mysle,
                    fszak to nowosci i trzeba kurs przejsc..
                    ale gdzie by tu go uzywac i w jakim celu??

mysle ze bedzie zupelnie co innego
                    • kendo Re: MIKOLAJOWY prezet roku 2018 22.11.18, 15:47
                      przewiduja,ze bedzie cos
                      ze sklepu "recyklinowego"
                      cos ostanio tu trend na otwieranie tych punktow,

ja jakos na prezet nie kupila bym dla dziecka jakiegos ubrania uzywanego,
                      zabawke owszem,jak w dobrym stanie..

ale to sie okaze pozniej..
                      • lusia_janusia Re: MIKOLAJOWY prezet roku 2018 22.11.18, 17:33
                        Ostatnio przepowiednie sie nie sprawdzaly.
                        • maria88 Re: MIKOLAJOWY prezet roku 2018 22.11.18, 17:41
                          Rower elektryczny? muszę zobaczyc co to takiego...pierwsze słyszę.
                          • kendo Re: MIKOLAJOWY prezet roku 2018 23.11.18, 09:50
                            maria88 napisała:

> Rower elektryczny? muszę zobaczyc co to takiego...pierwsze słyszę.

tu juz niektorzy na takim rowerkuja,
                            nie widzialam jak oni pedaluja czesto jadac nim,
                            ale widzialam ,jak przed sklepem parkowali,

osobiscie wole poracowac nogami rowerkujac i nie placac fure pieniedzy za niego.

my juz kupilismy dla nas wspolny prezet,
                            spalilam kiedys wietna trakter patelnie,
                            szukalam dlugo,az ja zobaczylam i kupilam,
                            beda znowu "duze porcje jednogarnkowych obiadow i gulaszy objetosiowych.
                            • kendo Re: MIKOLAJOWY prezet roku 2018 23.11.18, 09:55
                              kendo napisała:

> maria88 napisała:
                              >
                              > > Rower elektryczny? muszę zobaczyc co to takiego...pierwsze słyszę.
                              >
                              >
                              > tu juz niektorzy na takim rowerkuja,
                              > nie widzialam jak oni pedaluja czesto jadac nim,
                              > ale widzialam ,jak przed sklepem parkowali,
                              >
                              > osobiscie wole poracowac nogami rowerkujac i nie placac fure pieniedzy za niego
                              > .
                              >
                              > my juz kupilismy dla nas wspolny prezet,
                              > spalilam kiedys wietna trakter patelnie,
                              > szukalam dlugo,az ja zobaczylam i kupilam,
                              > beda znowu "duze porcje jednogarnkowych obiadow i gulaszy objetosiowych.

> ]
                              >

royaldesign.se/dalom-traktorpanna-24cm-koppar-rostfritt-stal
                              dokladnie taka,24 cm.srednicy,
                              byla troszke tansza niz tu podaja.
                              • lusia_janusia Re: MIKOLAJOWY prezet roku 2018 23.11.18, 21:47
                                Kendo, patelnia to Ci sie udalo kupic, i ladnie sie tez
                                prezentuje i pasuje na wszystkie piece co jest wazne.
                • pia.ed Re: MIKOLAJOWY prezent roku 23.11.18, 23:07

kendo napisała:

> jak co roku zgaduja jaki to bedzie najpopularniejszy prezet pod choinka,
                  > padlo na elektryczny rower, <a
                  > widzialm juz w miesie pare takowych ... ciekawe, czy sie sprawdzi ...

Elektryczne rowery, pojawily sie juz kilka lat temu i byly wtedy bardzo popularne,
                  bo panstwo doplacalo do nich 4 000 koron!
                  Chodzilo o to, zeby zostawic samochod w domu i przesiasc sie na rower ...Niedawno czytalam, ze pieniadze przeznaczone na spopularyzowania tego srodka lokomocji juz sie skonczyly...i jesli nie bedzie doplat, to moze przestac byc atrakcyjny ...

Dziala on tak, ze kiedy jedzie sie powoli, to trzeba pedalowac...
                  Przy wiekszych szybkosciach wlacza sie akumulator napedzajacy rower.

.
                  • pia.ed MIKOLAJOWY prezent ... Rower elektryczny 24.11.18, 16:15

www.elcykelpunkten.se/kategori/elcykel/?gclid=EAIaIQobChMI6e6QuKjt3gIVlsmyCh076QlxEAAYASAAEgJMs_D_BwE

.
                    • maria88 Re: MIKOLAJOWY prezent ... Rower elektryczny 24.11.18, 18:31
                      Gdyby nie trzeba było umieć na nim jeździć to
                      bym taki chciała.
                      • pia.ed MIKOLAJOWY prezent ... Rower elektryczny 24.11.18, 21:36
                        maria88 napisała:

> Gdyby nie trzeba było umieć na nim jeździć to
                        > bym taki chciała.

Przeciez to jest najzwyklejszy rower! Przy normalnych szybkosciach pedaluje sie,
                        a przy wiekszych szybkosciach naped sam sie wlacza ... Zadnej nauki jazdy nie potrzeba!

.
                        • pia.ed MIKOLAJOWY prezent ... Elektryczna hulajnoga 24.11.18, 23:10

Takie sa juz od dawna w Malmö ... pisalam do kendo, ze panowie parkuja samochod
                          na mojej ulicy
                          i na hulajnodze jada do pracy w centrum Malmö ... bo tam drozej parkowac
                          i miejsc nie ma.

www.msn.com/sv-se/ekonomi/marknader/snart-sv%C3%A4mmar-stockholm-%C3%B6ver-av-elscootrar-%E2%80%93-amerikanska-originalet-rullar-ut-p%C3%A5-gatorna/ar-BBQ1iPc?li=BBqxRPf&ocid=mailsignout

.
                          • kendo Re: MIKOLAJOWY prezent ... Elektryczna hulajnoga 25.11.18, 10:13
                            *Pia
                            inaczej "elektryczny skuter,dobre rozwiazanie by w miescie nie parkowac i nie zostawiac benzynowych zapachow,,pomijajac wysokie oplaty za parkowanie,
                            tu jeszcze nie widzialam elektycznej hulajnogi,

no nie wszyscy umia moze utrzymac rownowage na rowerze,a o to tu chodzi by umiec na nim rowerkowac,
                            Maria juz pare razy wspominala,ze nie ma odwagi siasc na rower,

*Lusia
                            patelnia toi na piecu,
                            jutro bede premiere na niej robic-gulasz..
                            • jaga_22 Re: MIKOLAJOWY prezent ... Elektryczna hulajnoga 25.11.18, 11:26
                              Na rowerze najłatwiej uczyć się dziecku.
                              Ja chyba miałam 9 lat jak sama się nauczyłam i to na męskim,a tamte rowery były wysokie.
                              Pod ramą nie umiałam,wsiadałam na rower przy płocie,odpychałam się i jechałam
                              po podwórku w kółeczko.Zsiąść nie umiałam,więc zwyczajnie padałam z rowerem.
                              Po pewnym czasie nauczyłam się zeskakiwania.
                              Najfajniejsze jest to,że się nie zapomina tej umiejętności,aby tylko był rower i zdrowie.
                            • pia.ed MIKOLAJOWY prezent ... Elektryczna hulajnoga 25.11.18, 11:56
                              kendo napisała:

>no nie wszyscy umia moze utrzymac rownowage na rowerze,
                              a o to tu chodzi by umiec na nim rowerkowac,
                              Maria juz pare razy wspominala, ze nie ma odwagi siasc na rower ...

>

Ale jednak napisala, ze rower elektryczny by chciala miec!
                              To moze zamiast roweru kupi sobie elektryczna hulajnoge?
                              Na niej nie ma problemu aby sie utrzymac i lydki po operacji wypoczywaja...

.
                              • kendo Re: historia babki na choinke 12.12.18, 17:25

..Trudno uwierzyć, że świąteczna bombka wzięła się z biedy. Swoją karierę rozpoczęła w połowie XIX wieku w mieście Lauscha, na południu Niemiec. Jeden z pracowników tamtejszej szklanej manufaktury, w której nie najlepiej się działo, wydmuchał z cienkiego szkła kształt przypominający jabłko. Nie stać go było na prawdziwe owoce, orzechy i cukierki, które dotychczas zdobiły bożonarodzeniowe drzewka. Szklane kule powiesił na choince. Spodobały się sąsiadom i w kolejnych latach każdy z nich chciał także bombkami dekorować swoje drzewko. Dzięki temu pomysłowi fabryka rozkwitła i do dziś produkuje świąteczne ozdoby

Szklane cacka z Niemiec trafiły najpierw do Wielkiej Brytanii, a potem były poszukiwane już w całej Europie. Pod koniec XIX wieku choinkowe bombki popłynęły za ocean do Stanów Zjednoczonych, gdzie zrobiły zawrotną karierę. Do Polski zawitały w tym samym czasie. Importowano je z zagranicy, ale powoli i u nas zaczęto produkować szklane ozdoby. Najpierw miały kształt owoców i orzechów, potem przybierały formy przedmiotów codziennego użytku (pantofelków, parasolek), bałwanków, zwierzątek, aniołków. Dziś w naszym kraju istnieje wiele zakładów produkujących bombki. Powstają często prawdziwe dzieła sztuki, poszukiwane na całym świecie.

Jako ciekawostkę warto przedstawić najdroższą bombkę. Powstała w Wielkiej Brytanii i jest z białego złota najwyższej próby, a jej twórca – znany jubiler – ozdobił ją 188 rubinami i dodał jeszcze 500 małych diamentów. To dzieło sztuki jubilerskiej jest warte około 400 tysięcy złotych.

Ozdoby wieszane na naszych choinkach nie są aż tyle warte, ale tworzą niezapomnianą atmosferę rodzinnych Świąt Bożego Narodzenia…
                                • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2019 21.11.19, 11:47
                                  jak,co roku,
                                  juz wczesniej zgaduja co bedzie popularne pod choinka..
                                  uffffffffff..az nie do pomyslenia,
                                  "skrzyneczka na momorki"

smiechu warte,
                                  ale zobaczymy w grudniu ,jak podadza statystyke...
                                  kliknac w kropeczki pod obrazkiem

www.expressen.se/debatt/arets-julklapp-vill-bara-fa-dig-att-kanna-skam/
                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2019 21.11.19, 12:31
                                    Mikolajowe prezety od 1988 roku

www.svd.se/har-ar-alla-arets-julklapp--ar-for-ar?utm_source=ab-box&utm_medium=iframe&utm_campaign=2019-11-21
                                    • jaga_22 Re: Mikolajowy prezet roku 2019 21.11.19, 18:13
                                      Żadnych prezentów nie widzę wink
                                      • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2019 30.11.19, 08:34
                                        *Jagus
                                        widocznie link sie nie otwira u Ciebie

a wczoraj podali,
                                        ze mikolajowym prezetem roku maja byc
                                        sluchawki bezprzewodowe.

zobaczymy jaka statystyke podadza pozniej...
                                        • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2020 18.11.20, 14:53
                                          od rana juz o tym prezecie mowia,
                                          jest to kuchenka biwakowa..
                                          www.expressen.se/dinapengar/arets-julklapp-2020-presenteras/
                                          pamietam jak na obozie wedrownym uzywalismy podobnej do przygotowywania posilkow..
                                          jak co roku zgaduja i jakos cos innego jest bardziej popularne..

• lusia_janusia Re: Mikolajowy prezet roku 2020 19.11.20, 14:24
                                            Ja dla Elsy juz mam prezenty, kupowalam od lata,
                                            z mysla o jej zainteresowaniach albo ksztaltowania zainteresowan?.

Bede musiala chyba ubrac juz choinke, jak przyjada zeby juz widzila
                                            i znajdowala prezenty u jej podnuza, bo nie wiadomo czy bedzie mozna
                                            sie swobodnie poruszac miedzy miastami.?
                                            • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2020 21.11.20, 14:15
                                              lusia_janusia napisała:

> Ja dla Elsy juz mam prezenty, kupowalam od lata,
                                              > z mysla o jej zainteresowaniach albo ksztaltowania zainteresowan?.
                                              >
                                              > Bede musiala chyba ubrac juz choinke, jak przyjada zeby juz widzila
                                              > i znajdowala prezenty u jej podnuza, bo nie wiadomo czy bedzie mozna
                                              > sie swobodnie poruszac miedzy miastami.?
                                              >

ja nic jeszcze ni kupilam,
                                              dam koperte,rodzice kupia to co najbardziej potrzebuje,
                                              nie chce dublowac czegos..

moje dziecie nic nie chce,
                                              wiec i ja oznajmilam,ze mam wszystko,
                                              spotkamy sie uroczyscie i bedzie tez dobrze,
                                              • kallisto Re: Mikolajowy prezet roku 2020 22.11.20, 14:33
                                                Widze, ze organizacja pelna para.
                                                Sama czekam na nadchodzace paczki.
                                                Dla siebie zamowilam pierzowe poduszki i udam, ze Mikolaj wlozyl mi poduszke pod poduszke😅

A swoja droga co porzadki to zawsze cos sie wyrzuci inrobi sie miejsce na nowe. Poduszki wymieniam raz do roku. Koldry rzadziej. Poduszek nie piore, bo pierzaste, tym bardziej kolder.
                                                • lusia_janusia Re: Mikolajowy prezet roku 2020 22.11.20, 22:37
                                                  Ja osobiscie nic nie potrzebuje, wystarcza mi to co mam, nawet dzisiaj
                                                  corka pytala co potrzebuje z kosmetykow, te ulubione z Bialej herbaty
                                                  kupilam sobie latem i jeszcze mam, teraz tylko skupiamy sie na dzieciach
                                                  a szczegolnie na Elsie.
                                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2020 23.11.20, 13:03
                                                    dokladnie Vistulanki,
                                                    my skupiamy sie na dzieciach/wnuczetach,
                                                    oni zawsze beda sie cieszyc z prezetu,

*Kallisto
                                                    poduszki kupije zawsze w JYSK,
                                                    takie ktore sie pierze conajmniej na 60 stopni w maszynie,
                                                    ostanio kupilam takie co mozna z ubrac troche "nadzienia",jak sie czuje ze sa za puszyste,
                                                    pralam juz i fajnie sie "zachowuja,

koldry ma dwie,
                                                    na zime i lato,
                                                    po sezonie piore i pakuje w specyjalny "worek" co odkurzaczem wysysa sie powietrze,malo miesca wtedy zamuje na polce.

prezecik sama sobie sprawie z drogeri,
                                                    potrzebuje do kompania z bialej herbaty,i po kapaniu body lotion,perfum mam
                                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2021 18.11.21, 11:55
                                                    juz przepowiadaja,
                                                    ze prezetem gwiazdkowym beda bilety wstepu na rozne koncerty..

a ja mysle,
                                                    ze nigdy ta przepowiedz sie nie sprawdza i bedzie zuplenie cos innego...
                                                  • kallisto Re: Mikolajowy prezet roku 2021 18.11.21, 15:31
                                                    Szczegolnie w czasach covidu gdy koncerty sa odwolywane. Ale kto wie jak bedzie teraz?
                                                    Ja nie mam problemu, dostaje pomysly od corek i kupuje maluchom to co najbardziej potrzebne. Nie robimy sobie czyli doroslym upominkow bo w dzisiejszych czasach gdy wdzyscy wszystko mamy to nie sposob zaskoczyc. Kazdy ma swoj gust i preferencje.
                                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2021 19.11.21, 08:25
                                                    Kallisto,
                                                    my tez mamy taki system,
                                                    dla doroslych niet prezetow-chociaz sama dla siebie kupilam nowy piecyk-piekarnik i nareszcie bede wypiekac,jak naucze sie obslugi,
                                                    bo technicznie to jiestem calkiem na bakier,

my dla naszej Malej pare zabawek dydaktycznych kupimy/ciszki mama jej juz obkupila/reszte koperte dostanie...
                                                    zawsza jak otwiera jakies upominki i jest koperta to idzie dumna do mamy i oddaje...rodzice dziekuja a Mala zabawkami zainteresowana..

mysle ze te bilety wstepu nie "wypala"
                                                    pandemia sie nasila coraz wiecej,bedzie wszystko znowu "zawieszone"..
                                                  • maria88 Re: Mikolajowy prezet roku 2021 19.11.21, 09:47
                                                    No tak juz jedzie św.Mikołaj i frajda dla dzieci. Ja zawsze też obdarowuje moje dorosłe dziecko.
                                                    Teraz , to odkładam pieniazki a jak przyjezdża to daję na to co chciałby mieć ale jednak
                                                    sobie żałuje. Jest b.oszczędny i rozwaznie wydaje kasę.
                                                    Prezentów dla dzieci teraz w sklepach jest bez liku. Kiedys to był problem.
                                                    Ciekawa jestem jak wygląda u Was wręczanie prezentów.
                                                  • lusia_janusia Re: Mikolajowy prezet roku 2021 19.11.21, 10:09
                                                    Mario88, witaj,
                                                    prezenty uklada sie pod choinka, albo jak jest grupowe
                                                    spotkanie rodzinne, to kogos przebiera za Mikolaja i rozdaje
                                                    prezenty, ja mysle ze wnuczka by sie bala takiego duzego
                                                    przebranego Mikolaja.
                                                    W ubieglym roku siedziala pod choinka i rozpakowywala swoje
                                                    prezenty, tez proferujemy tylko dla dzieci, chociaz moje tez nie chca
                                                    zadnych prezentow, to jak okazja sie nadarzy to szlismy do restauracji
                                                    na dobre jedzenie. Tak tez jest z urodzinowym obchodzeniem.
                                                  • kallisto Re: Mikolajowy prezet roku 2021 19.11.21, 18:11
                                                    nasze wreczanie swiatecznych upominkowy tez odbywa sie z udziałem mikołaja, dzieci wiadomo. Na 6 gr.upominku s a pod poduszka.

Na Wielkanoc córka chowany w ogrodzie rozne drobiazgi, dzieci szukaja.
                                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2021 19.11.21, 21:18
                                                    uuuuuuuu,fajne tradycje prezetowe,na kazde swita,
                                                    zawsze prosilam do nas gosic
                                                    zbieralismy sie wszyscy przy wspolnym stole,
                                                    po zjedzeniu kolacji czas byl na prezety,
                                                    teraz sama zostalam,
                                                    przez pandemie tylko z dziecieciem spedzamy swieta
                                                    tez oznajmil,ze nic nie potrzebuje,
                                                    ale chociaz po pare lotkow-zdrapek zawsze kupujemy..
                                                    jest adrenalinka-bo moze sie miljon wydrapie....
                                                  • kallisto Re: Mikolajowy prezet roku 2021 19.11.21, 21:26
                                                    Tez fajny pomysl🤗
                                                    Wszyscy namyslamy sie na świąteczny wyjazd. Czym sie skonczy? Zobaczymy.
                                                  • lusia_janusia Re: Mikolajowy prezet roku 2021 20.11.21, 08:47
                                                    Kallisto, dobry pomysl, moja starsza corka zawsze
                                                    wybiera zimowe terminy wyjazdow wlasnie na B.N i Nowy Rok,
                                                    bylam z nia 2 razy na takich zaganicznych wojazach w sloncu.

W okresie pandemi, to troche ryzykowe, niektore kraje juz
                                                    zamykaja swoje granice przed turystami. Ale moze w kraju cos
                                                    znajdziecie?.
                                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2021 20.11.21, 09:28
                                                    tez bym chciala gdzies sie wybrac swiatecznie,
                                                    nigdy nie bylam,
                                                    poza gdy do domu rodzinnego z rodzicami spedzalam swieta..
                                                  • lusia_janusia Re: Mikolajowy prezet roku 2021 20.11.21, 09:38
                                                    Kendo, chyba naszym ulubionym i praktycznym ostatnim
                                                    miejscem jest pobyt Osada pod Sniezka!" znamy te okolice
                                                    i nie miwlismy problemu z poruszaniem sie po terenie i hotel
                                                    b.przyjemny z obsluga i b,b.dobre wyzywienie.

Ale teraz by mi sie marzylo gdzies nad Polskim morzem
                                                    z dobrym dojazdem do celu bez wielu przesiadek.
                                                  • kallisto Re: Mikolajowy prezet roku 2021 20.11.21, 12:23
                                                    Lesiu do Świnoujścia promem. Wysiadasz i dojezdzasz taxi to hotelu. Miasteczko jest bajeczne!!!! Szczegolnie Oczywiscie latem i wiosna. My bylismy 2 lata temu zima, w lutym i tez bylo cudownie spacerować brzegiem morza gdy bylo spokojne jak tafla lustra. Okutani od stop pod czoło nie baliśmy sie ani wiatru ani chłodu. Spacerując po promenadzie codziennie zachodzilismy na grzane wino z owocami. Bardzo polecam Szczegolnie ze wzgledu na Piekna architekturę, promedane, sklepiki, hotele i grzańca☺
                                                  • kallisto Re: Mikolajowy prezet roku 2021 20.11.21, 12:25
                                                    My sie za granice na swieta niecwybierzemy bo covid i sprawy z nim związane. Mam tez dosc tych długich podróży, okolotniskowej przyprawy, ktora trwa rodzinami i spozniajacych sie samolotów. Rzadko jezdzilam nad Bałtyk wiec teraz Nadrabiam i takich wypadłe w ciągu roku moge robic kilka miast jednego zagranicznego. Oczywiscie kocham cieple morza i kapiele na wzburzonych falach ale nie można mieć wszystkiego.
                                                  • lusia_janusia Re: Mikolajowy prezet roku 2021 20.11.21, 14:02
                                                    Kallisto, pandemia paralizuje zycie socjalne w kazdym kraju,
                                                    lepiej na zimne dmuchac, a ja jak widac chyba tez odpornosc mam
                                                    byle jaka, to lepiej czekac na lepsze czasy.
                                                  • maria88 Re: Mikolajowy prezet roku 2021 20.11.21, 14:09
                                                    Podrózowanie teraz gdy zbliza sie czwarta fala wg mnie jest duzym ryzykiem.
                                                    Chętnie sama ruszyłabym w drogę ale rozum zatrzymuje.
                                                    Własnym środkiem lokomocji to tylko bezpieczeństwo jazdy ale potem???..lepiej nie...
                                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2021 16.12.21, 15:50
                                                    taka walizeczke na kolkach z zamkiem po obu bokach,
                                                    Lusia dla malej kupila,bedzie hit prezetowy..

lubi ciagac wszystkie zabawki,wiec bedzie przeszczesliwa.
                                                  • kallisto Re: Mikolajowy prezet roku 2021 16.12.21, 19:08
                                                    Fajna. Moja wnuczka jak podrozowala samolotem to walizeczka służyła jako pojemnik na zabawki i jako pojazd po terminalu. Praktyczny przydaś.
                                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2021 16.12.21, 20:16
                                                    szukalysmy wozka dla lalek a znalazlysmy walizeczke,
                                                    Lusia bez namyslu ja zlapala i juz nie puscila...
                                                  • kallisto Re: Mikolajowy prezet roku 2021 19.12.21, 17:14
                                                    A ja sobie sprawilam buty i torebke od Mikołajka
                                                    ccc.eu/pl/torby/torby-damskie/torebka-jenny-fairy-ebg10791-czarny
                                                    ccc.eu/pl/damskie/buty/botki/botki-lasocki-2022-01l-czarny
                                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2021 20.12.21, 07:40
                                                    torebeczka w moim guscie
                                                    buciki eleganckie,pasuja do torebki,i pewnie sa bardzo wygodne.
                                                    niech sie wszystko dobrze nosi.
                                                  • lusia_janusia Re: Mikolajowy prezet roku 2021 20.12.21, 08:41
                                                    Kallisto, tego typu torebeczke mamy jednakowe z Kendo
                                                    w kolorze bordo, a polkozaczki bym je tak nazwala, stabilny
                                                    obcas, chyba wygodny do dluzszego chodzenia, ale wygladaja
                                                    ze sa nieoceplane?.
                                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2021 20.12.21, 08:57
                                                    o rany Lusia,
                                                    zapomnialam o tej torbusi..
                                                    jak sie ma kilka to zapomina sie,
                                                    mam ja w woreczku z materialu coby sie nie kurzyla lezac w garderobie..
                                                  • lusia_janusia Re: Mikolajowy prezet roku 2021 20.12.21, 10:02
                                                    Kendo, moja tez lezy w worecku, zreszta wszystkie tak
                                                    przechowuje, bo skora sie rysuje, to jest jakas ochrona.
                                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2021 20.12.21, 11:44
                                                    trzeba bedzie teraz do zimowych botkow wyjac i poparadowac z nia...
                                                    akurat jutro do sklepu pojade to premiere zimowa zrobie.
                                                  • lusia_janusia Re: Mikolajowy prezet roku 2021 20.12.21, 11:57
                                                    Ja wlasnie wczoraj przewiesilam sobie przez ramie,
                                                    ale na plecach mialam maly plecaczek na drobe zakupy.
                                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2021 20.12.21, 13:09
                                                    a to juz zimowa premiere zrobilas,
                                                  • jaga_22 Re: Mikolajowy prezet roku 2021 20.12.21, 15:30
                                                    Przydałaby mi się taka torebka jasna.Podoba mi się.
                                                    Kilka torebek wyrzuciłam,zostawiłam jasną , prezent od córki.
                                                    Jest na ramię i wszystkie dokumenty tam wchodzą jak idę do lekarza.Niestety jest ze skóry i ciężkawa.
                                                    A tak na co dzień mam listonoszkę czarną mniejszą,ale też ciężkawa.Może też sobie kupię tę beżową,bo niedrogo i ma pasek.
                                                    Nie mam siły nosić w ręku,a tak zarzucę na plecy i jest okej.
                                                  • kallisto Re: Mikolajowy prezet roku 2021 20.12.21, 16:29
                                                    Jagis jest okazja bo przecenione. Żałuje ze nie Wzielam braxowej.
                                                    Nigdy nie kupuje skórzanych torebki po 1 ze wzglefu na cene po 2 szybko mi sie nędza to żal byloby wyrzucić.

Buty nie s a ocieplane, mam inne cieple. Na taka pogodę lubię nosic takie lekkie. S a bardzo wygodne. Dla odmiany do torebke buty zawsze kupuje skorzane no czasami jakies letnie ktore mnie zachwyca.
                                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2021 20.12.21, 20:21
                                                    nakupowalam torebek ze skory,
                                                    kiedy sa przeceny,
                                                    jakos nie odczuwam by byly ciezkie,
                                                    odpowiednio zainpregnowane dlugo mi sluza,
                                                    kupije klasyczne modele,
                                                    w sumie klasyka w torebkach sie za bardzo nie zmienia,
                                                    ewentualnie struktura skory..

na lato mialam biala/pikowana z lancuszkowym paskiem,teraz bardzo modne,
                                                    byla sztuczna,wiec biel zaczela sie odlepiac i wyrzucilam..
                                                  • lusia_janusia Re: Mikolajowy prezet roku 2021 20.12.21, 23:07
                                                    O wlasnie Kendo, robilam kiedys przeglad w jednej z szaf
                                                    i sie na nia natknelam, bralam ja swego czasu jak jezdzilam latem do hacjendy,
                                                    bo wszystko mi sie w niej miescilo, nawet mala kanapka.
                                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2021 21.12.21, 06:32
                                                    szkoda mi jej do teraz,
                                                    "pakowna byla"jak na moje przydasie torebkowe...hi..hi..
                                                  • lusia_janusia Re: Mikolajowy prezet roku 2021 21.12.21, 07:32
                                                    Pamietam, Kendo, zawsze w niej cos szukalas.
                                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2021 21.12.21, 07:51
                                                    hi..hi..
                                                    oj chyba w kazdej torbusi czegos szukam,
                                                    chociaz teraz juz to co ma byc w niej ma rozne kolory,wiec szybko odnajcuje..hi...hiii
                                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2022 17.11.22, 09:09
                                                    akurat w radio podali,
                                                    ze najprawdopodobniej,MIKOLAJOWYM PREZETEM
                                                    bedzie coe UDZIERGANEGO
                                                    chyba ze wzgledu,ze ciepelko bedzie slabsze zimowa pora w mieszkaniach,
                                                    a w gazecie w uprzrdnim tygodniu podali,ze prezetem bedzie "dildo"sztuczna czesc mezczyzny"
                                                    nawet byly pokazane propozycje rozne
                                                  • kallisto Re: Mikolajowy prezet roku 2022 17.11.22, 14:44
                                                    ja swoim wnukom już zamówiłam zabawki, przychodzą paczkomatem. Dla mnie rozwiązanie z paczkomatami jest rewelacyjne.
                                                    Lusia i Kendo u Was tez coś podobnego funkcjonuje?
                                                  • maria88 Re: Mikolajowy prezet roku 2022 17.11.22, 16:47
                                                    Paczkomaty to fajna sprawa tylko trzeba miec zaufane sklepy i firmy przewozowe.
                                                  • lusia_janusia Re: Mikolajowy prezet roku 2022 17.11.22, 18:40
                                                    Tak Kallisto, sa u nas paczkomaty w duzych supermarketach,
                                                    galeriach, ale ja nigdy nie zamawialam paczek zeby odbierac w tych
                                                    udogodnosiach.
                                                    Ja tez juz zakupilamdla naszej wnuczki rozne prezenty,
                                                    juz od lata co zobaczylam w sklepie a uwazalam ze bedzie
                                                    zadwalo egzamin z wymogami jej rozwoju w porozumieniu z corka
                                                    zakupywalam.
                                                  • kallisto Re: Mikolajowy prezet roku 2022 17.11.22, 20:06
                                                    Nigdy nie kupuję zabawek stacjonarnie, raz , że mały wybór i okropnie drogie. Ogólnie drogie są zabawki, ale w sklepach internetowych można wybrać z pośród tysiąca różnych.
                                                    Paczkomaty mam blisko siebie aż cztery więc jest to dla mnie luksus, nie stoję w kolejkach pocztowych, nie czekam na kuriera, sama odbieram kiedy mi pasuje.
                                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2022 18.11.22, 08:57
                                                    nie zamawiam nic ,
                                                    wole do sklepu isci :obejzec/pomacac...
                                                    ale n dla wnusi dam koperte i jakas mala zabawke czy cos innego dokupie,coby bylo do rozpakowania,
                                                    a Ona od razu mamie oddaje kopertea sama buszuje w paczuszkach..
                                                    ciecieca frajd
                                                  • kallisto Re: Mikolajowy prezet roku 2022 18.11.22, 14:30
                                                    Kenduś to zalezy co się zamawia. Ja nie zamawiam ciuchów, zcasami, ale na prawdę rzadko. Buty owszem, bo wiem z jakiej firmy.
                                                    Najczęściej zabawki, zabawka zapakowana to nie pomacam, a wiem co to ma być więc nie ma problemu. W tym wieku dzieci jak moje wnuki już mają sprecyzowane zachcianki. Pluszaka można kupić wszędzie, ale mały wybór jest w innych zabawkach niestety.
                                                    Dużo rzeczy nie odzieżowych też zamawiam, ale to z wygody bez latania i tracenia czasu którego i tak mam mało. Do tego inne obowiązki wykluczają tracenie czasu na sklepy pracując zawodowo.
                                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2022 19.11.22, 09:36
                                                    wymysl internetu,duzo ulatwia zycie dla wszystkich,

dla mnie surfanie/ogladanie filmow/czerpanie roznych ciekawych inf..
                                                    dla Ciebie zakupowa pomoc,

dla wnusi bedzie koperta i jakas drobnostka
                                                    rodzice wiedza,co najbardziej potrzebuje,
                                                    zabawek ma az za duzo moim zdaniem..
                                                  • lusia_janusia Re: Mikolajowy prezet roku 2022 19.11.22, 23:08
                                                    Wczoraj corka dla mi namiary na prezent dla wnuczki,
                                                    posciel w kolorze lila i biale groszki i Pipi na srodku poszwy,
                                                    bedzie sie cieszyc. Byla przecena 50 %.
                                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2022 21.11.22, 08:55
                                                    o to bedzie chciala usypiac moze wczesniej..

tak mysle,jaka drobnostke dokupic do koperty,
                                                    coby byla darenalina do rospakowywania paczuszek,
                                                    jest juz wieksza i juz wiecej swiadoma co by tam moglo byc...
                                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2022 20.12.22, 10:12
                                                    przygotowalam dla zalogi z kawiarenki drutowej takie drobne dzwoneczki,
                                                    niech sobie maja na pamiatke naszych spotkan,
                                                    Polonia ma przyniesc jakas nalewke i buleczki szafranowe ja piernik upieklam i makowca kupilam,
                                                    niech posmakuja szwedki polskiego wypieku z makiem,
                                                    bo uwazaja go za narkotyk
                                                  • jaga_22 Re: Mikolajowy prezet roku 2022 20.12.22, 10:37
                                                    Bardzo miłe to co zrobiłaś Kendo dla swojej załogi drutowej.
                                                    Zostanie im w pamięci na pewno.
                                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2022 20.12.22, 10:56
                                                    dzekuje Jagus
                                                    w ubieglym roku tez cos im podarowalam robionego,chyba gwiazdke..
                                                    niech maja mile wspomnienia z naszych wspomnien
                                                  • lusia_janusia Re: Mikolajowy prezet roku 2022 20.12.22, 17:13
                                                    Mam nadzieje, ze zdasz relacje jak zareagowali w tym roku?
                                                    Dzwoneczki wygladaja okazale.
                                                  • kendo Re: Mikolajowy prezet roku 2022 20.12.22, 19:43
                                                    tak,zakonczylysmy dzierganie w tym roku,
                                                    rospoczecie w 2023 r.

bylo bardzo przyjemnie,
                                                    ja wzielam mala choinke ubrana/zapalilam lampki/
                                                    ciasto/
                                                    Polonia naleweczke i szafranowe buleczki,
                                                    nic nie dziergalysmy tylko milo wspolnie spedzalysmy czas,
                                                    babeczki byly bardzo milo zaskoczone tymi mini dzwoneczkami,
                                                    az niemal sie zachlystaly ..
                                                    zapomnialam cyknac fotke buuuuuuuuuuu..
                                                    ale atmosfera byla bardzo mila to wynagradza zapominalstwo.
                                                  • kendo Re: Mikolajowe dekoracje 2023 10.10.23, 14:14
                                                    bedac dzis w sklepie ,
                                                    na polkach duzo dekoracji BN juz powystawianych,
                                                    z pierwszego zdjecia ,podoba mi sie stojacy mikolaj 79;-skr,kosztuje
                                                    na razie mysle nad jego zakupem,
                                                    nie bylam tez w innych sklepach,
                                                    gdzie maja zwyczaj miec tez mase takich ozdob..
                                                  • lusia_janusia Re: Mikolajowe dekoracje 2023 10.10.23, 20:23
                                                    Kendo, faktycznie mikolaj pokaznych rozmiarow,
                                                    W lidlu, lizaki czekoladowe na Holluyn kupilam dla wnuczki,
                                                    i lizaki piankowe w formie mikolaja i balwanka, ciekawe co jej
                                                    posmakuje?.
                                                  • kallisto Re: Mikolajowe dekoracje 2023 10.10.23, 20:29
                                                    Bardzo efektowny Mikuś a jeśli opowiada bajki dla dorosłych to Ty go Kendo szybko kupuj 😁
                                                  • kendo Re: Mikolajowe dekoracje 2023 11.10.23, 09:15
                                                    Lusia,no bedzie sie cieszyc mala lasucha,
                                                    wie gdzie trzymasz lakocie i sama znajdzie,wiec od razu poluz po jednym..

Kallisto,no na jesien/zime przydal by sie taki Mikus do pogrzania i opowadania bajek...hi..hi..hi..

sprawdze w innych sklepach
                                                    moze bedzie cos ciekawszego?
                                                    zwlaszcza mikolajek,ale musi miec oczka widoczne..
                                                  • lusia_janusia Re: Mikolajowe dekoracje 2023 11.10.23, 12:18
                                                    Masa w sklepach mikolajow co maja czapki nasuniete
                                                    az na nos, co to za moda, ze nie widac oczu, dla mnie taka
                                                    zabawka jakos bez wartosci bo caly urok twarzy leczy wlasnie
                                                    w oczach.
                                                    Mam aniolka 30 cm, jak beda takiej wielkosci mikolaje to ew,
                                                    bym kupila, ale to sie zobaczy?.
                                                    Babek mam pod dostatkiem, w Lidlu kupilam tez ptaszki ktore
                                                    przypina sie do galazek.
                                                  • kendo Re: Mikolajowe dekoracje 2023 11.10.23, 19:24
                                                    Lusia dopiero wystawiaja dekoracje,
                                                    za dwa tygodnie mozemy wybrac sie ponownie do sklepow
                                                    i moze znowu cos ciekawego zobaczymy,

a Mikolajki zakupilysmy sobie
                                                  • lusia_janusia Re: Mikolajowe dekoracje 2023 12.10.23, 18:29
                                                    Mozemy Kendo jechac, zalezy wszystko od pogody?
                                                  • kendo Re: Mikolajowe dekoracje 2023 13.10.23, 09:53
                                                    ciekawe co maja w Galleri
                                                    tej dalszej,
                                                    moze na nastepny tydzien sie wybierzemy?,
                                                    od razu popatrze na przescieradla satynowe..
                                                  • lusia_janusia Re: Mikolajowe dekoracje 2023 13.10.23, 12:31
                                                    Kendo, jak bylysmy w poludniowej czesci miasta, w Ysku, Rusta, Mio,
                                                    to nie wstapilysmy do sklepu co sprzedaja lozka, tam moga byc
                                                    jako uzupelnienie asortymentu, to raczej ekskluzywny sklep.

No chetnie sie pisze na taka wycieczke - dziekuje.
                                                  • kendo Re: Mikolajowe dekoracje 2023 13.10.23, 20:14
                                                    no wlasnie,
                                                    nastepnym razewm wdepniemy,
                                                    na pewno maja ..tylko cena bedzie pewnie wyzsza ni w Hemtex
                                                  • kallisto Re: Mikolajowe dekoracje 2023 02.12.23, 16:44
                                                    Na www.elfi.pl można zamówić dla dzieci filmy z Mikołajem, który po otrzymaniu od zamawiającego dane o dziecku opowiada historię.
                                                    Chciałam w tym roku zamówić dla Zuzi, ktora jeszcze wierzy w Mikołaja. Okazało się że w ubiegłym roku taki film dostała od drugich dziadków. Corka podpowiedziała że lepszym będzie list. To co samodzielnie Zuzia wyjęła ze skrzynki, czerwoną kopertę którą zawierała list, dyplom, kartki z Mikołajem i naklejki z Elfami zaskoczyło ja totalnie. I to że Mikołaj w liscie pisał o ubiegłorocznym kakao która zostawiła Zuzia i i kiedy wskoczył przez balkon to wprost nie mogła uwierzyć. Skorzystałam z połowy proponowanego tekstu, a resztę dopisałam sama. Treść można edytować, dopisałam zdarzenia takie które pamiętała Zuzia. To że Mikołaj odpisał na jej list to był dla niej szok. Mina którą widziałam na filmie, który podczas czytania listu nagrała córka mnie też zaskoczyła. Wprost nie mogła uwierzyć że Mikołaj jest i pisze do małej dziewczynki.

Polecam dlacwnuczkow które jeszcze wierzą w Mikołaja.

Możecie obejrzeć na stronie jak wygląda film.
                                                  • kendo Re: Mikolajowe dekoracje 2023 02.12.23, 17:24
                                                    ciekawy tips Kallisto,
                                                    popatrze na ta strone przy wiecej czasie,
                                                    teraz wyjelam choinke i nie widze swiatelek,a zawsze razem pakowalam,
                                                    za ciemno isc do piwnicy choc swiatlo jest na korytarzu i u mnie w piwnicznym pokoju,
                                                    ale zawsze mam jakiegos "stracha na plecach"nawet juz po poludniu teraz nie piore bo ciemnica.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka