Dodaj do ulubionych

Świąteczny nastrój....

09.12.12, 08:53
www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20121208/TURYSTYKA02/121209531
zapalone i migające światełka , aromat pieczonego ciasta,
" płynąca" z płyty melodia kolęd i poezja, aniołki, szopki bożonarodzeniowe
i jarmarki świąteczne...
tworzą magiczną atmosferę świąt, którą każdy z nas lubismile
Obserwuj wątek
    • kendo Re: Świąteczny nastrój.... 09.12.12, 09:27

dzieki Greis,
      ciekawie poczytac o innych tradycjach wigilijnych...

tutejsza sie rozni,
      ze na stole sa najrozniejsze potrawy z miesiwa i specyjalna ryba
      moczona w" lut",ktora sie je z sosem musztardowym,najlepiej wlasnej roboty...

w tym roku nie dekorowalam niemal wcale domu swiatecznie,
      swieczniki/gwiazdy w okna powiesilam/postawilam
      i dwa aranzemangi z adwentowymi swiecami...
      oczywiscie w salonie miseczka z marcepanami stoi,
      co przedjde,to jednego podbiore...
      zapach pomarancza/piernika/miety to dla mnie juz swieta
      • greis52 Re: Świąteczny nastrój.... 09.12.12, 09:32
        świetnie dekorujesz świątecznie forum,
        żeby jeszcze mogło pachniećsmile
        dla mnie cynamon jest takim świątecznym magnesem
        pachnie i kusi...
        • kendo Re: Świąteczny nastrój.... 09.12.12, 09:51
          dziekuje Greis,

o,cynamon tez dla mnie swiatecznie dziala
          w miekim pierniku z innymi przyprawami super....

kiedy dziecie w domu mieszkalo,
          wiecej mialo sie pomyslow na dekoracje,
          pozostawaly na teraz te elementy,ktore w rozny sposob kombinuje,
          rzadko kiedy co dokupuje,

szkoda mi tylko choinkowych cacek,
          bo nie ubieram choinki juz (uczulenie na nia,nawe na pare galazek w wazonie)a sztucznej jakos niebardzo mam ochote...
          https://i49.tinypic.com/2cqihye.jpg ,nawet to musialo wyladowac na altanie,
          mam plecione ze slomki ozdoby
          i mysle w doniczce przed domem ustroic "bukiet choinkowy"
          • lusia_janusia Re: Świąteczny nastrój.... 09.12.12, 10:16
            I chyba masz racje, to bedzie inaczej niz u wszystkich na ulic.
            A na drugi rok sasiedzi beda robili to samo.
            • kendo Re: Świąteczny nastrój.... 09.12.12, 10:23
              krotko przed Wigilja ubiore donczke "odswietnie"
              mysle,ze wiatr moze nipozwiewa ozubek...
              • kendo Re: Świąteczny nastrój.... 10.12.12, 09:39
                juz sie zaczal,
                przychodza kartki swiateczne,
                zawsze na stole je ustawiam....
                sliczne sa tego roku,

a do kraju nie wysylam wcale,
                zadzwonie z zyczeniami ewentualnie,
                bo naprawde wierzcie mi,ze o duzo taniej zadzwonic niz wyslac kartke..

dla Was zloze zyczenia na Vistuli
                przez portal E-kartki prosze nie wysylajcie dla mnie
                ryzyko ,ze moga byc zawirusowane,
                tu juz nas ostrzegali...
                • tetika Re: Świąteczny nastrój.... 11.12.12, 15:51
                  • kendo Re: Świąteczny nastrój.... 11.12.12, 17:58
                    *Teti,
                    sliczny nastroj

dzis bylam tez na swiatecznym "stole"
                    bylo bardzo przyjemnie.
                    i to chyba juz ostanie takie w tym roku jedzonko,
                    no oprucz wlasnego "stolu wigilijnego"
                    • kendo Re: Świąteczny nastrój.... 20.12.12, 13:57
                      u mnie juz iscie swiatecznie,
                      zakonczone pichcenie....
                      pozniej tylko podgrzac i na stole poustawiac wedle szwedzkiej tradycji....
                      nawet piec sie ladnie doczyscil...
                      a tak sie uwaza by nie chlapac
                      a tu ryz wykipi,
                      czy woda od gotowania szynki....

ostani zakup owocow dzis przed lunchem zrobilam
                      -w sklepach multum ludzi
                      z koszami pod sufit naladowanymi....
                      • greis52 Re: Świąteczny nastrój.... 20.12.12, 21:04
                        szaleństwo zakupowesmile
                        u nas tez, aż dziw bierze ile ludziska potrafią zjeśćsmile
                        nie lubię tego tłoku i tłumu, w osiedlowym sklepiku
                        się obkupiłam,
                        ale zaczęły się już zimowe promocje odzieży
                        a potrzebuje nowej kurtki bo wyprałam czarna kurtkę w kuli
                        piorącej i musiałam ja wyrzucić i będę ganiać po centrum handlowym
                        za nową

• kendo Re: Świąteczny nastrój.... 21.12.12, 11:57
                          masz racje Greis,
                          co roku tez sam "nawal ludzi w sklepach z zywnoscia"

tu tez juz promocje odziezy/obuwia sie zaczely,

jeszcze dwie maszyny wyprac i pojde zobaczyc na miescie co mnie skusi,
                          wlasciwie potrzebowalabym gomowce zimowe...bo wszystko inne pod dostatkiem jest..
                          • tetika Re: Świąteczny nastrój.... 21.12.12, 17:21
                            co mialam podszykowac juz podszykowalam , ale lubie swieze jedzenie, wiec bede walczyc na ostatni moment smile
                            temat jednak mam opanowany wiec sie nie boje , zwlaszcza ze na dwie osoby to nie sztuka.
                            • henryk245 Re: Świąteczny nastrój... 21.12.12, 20:45
                              .. czekam do ostatniego dnia by schlodzic to co najlepsze
                              ale "Aspiryna" juz kupilem.
                              • alfredka1 Re: Świąteczny nastrój... 21.12.12, 21:55

Nie mysl o Aspirynie, poogladaj to co przed moim oknem goscilo w czasie obiadu. Wedrowiec uchwycila /przez nieumyte okna/

W ptasim karmniku wiszą przysmaki sikorki:

http://i46.tinypic.com/6jfrr5.jpg

http://i45.tinypic.com/346uk9l.jpg

Większe ptaki też lubią ziarnka zatopione w tłuszczu.

Gawroni dylemat: jak się do tego zabrać,

http://i48.tinypic.com/2r2nno3.jpg

szczególnie, gdy kawka też ma ochotę na obiad

http://i45.tinypic.com/231mvl.jpg

Od góry będzie najlepiejsmile

http://i48.tinypic.com/351h1kz.jpg
                                • kendo Re: Świąteczny nastrój... 22.12.12, 10:52
                                  *Alfredziu,
                                  przez momet myslalam,ze to slubny zrobil zdjecia przez nasze okno,
                                  mam podobne drzewko,jeno auto nie to by stalo zaparkowane....
                                  przywiazalam rowniez "snipki owsa",ktore latem nazbieralam,
                                  na ziemi wroble na gorze sikorki /kawki/gawrony
                                  te ostanie najmadrzejsze,
                                  umia sobie poradzic z jedzeniem,
                                  w obojetnie jakiej formie podane...

*Teti,
                                  no tak dwie osoby
                                  to skladnie przygotowania ida,
                                  ja na 4 osoby mam przygotowane....
                                  • pia.ed Re: Świąteczny nastrój... 23.12.12, 13:15
                                    Od dwóch dni przewiduje sie duże opady śniegu u mnie i u Kendo, a tu jak dotąd nic się nie dzieje ... oprócz bardzo silnego wiatru który ten śnieg ma napędzić najpierw z Atlantyku, a potem z Danii ...
                                    Wcale nie tęsknie za białym Bożym Narodzeniem, bo nie zamierzam wystawiać
                                    nosa z domu ...

Mam na Święta gościa z Wysp Karaibskich, z Gwadelupy ... dziewczyna 24 lata.
                                    Zostanie u mnie może nawet kilka tygodni w charakterze damy do towarzystwa
                                    i pomocy w domu, choć jak dotąd niewiele mam z niej pożytku,
                                    bo jak nie siedzi przy komputerze, to siedzi w bibliotece, albo pod prysznicem,
                                    albo zwiedza Malmö. wink

Musiałam jej pożyczyć moja gruba i długa zimowa kurtkę,
                                    bo przyjechała tylko w cienkim płaszczyku ...
                                    • kendo Re: Świąteczny nastrój... 23.12.12, 13:37
                                      e to egzotyczny gosc...
                                      ciekawe jak oni swieta obchodza,
                                      mozesz nam pozniej zdac relacje...

jak" dama do towarzystwa "to jeno przy glögg mozecie sobie pogawedzic,
                                      a do miotly tez bedzie??

zycze Wam milego spedzenia czasu swiatecznego.
                                      • pia.ed Re: Świąteczny nastrój... 23.12.12, 14:22
                                        Kendo, ona mowi po angielsku z takim akcentem, ze nie moge zrozumiec
                                        czy mowi po szwedzku czy po angielsku ...
                                        bo ona probuje sie sama uczyc szwedzkiego nawet z dobrym wynikiem.

Na tak skomplikowane sprawy jak Wigilia z nia nie rozmawialam,
                                        tyle ze jest katoliczka ... a katolicy to moga byc tacy jak chyba w Malazji,
                                        ze swoich zmarlych balsamuja i przetrzymuja w domu do czasu
                                        az zbiorą pieniadze na wystawny pochowek, na ktory bedzie sie mogla zjechać rodzina z calego swiata, a ta tez potrzebuje pieniedzy na podroż...

W zwiazku z tym od czasu do czasu ubieraja trupa i spaceruja z nim po miescie i czekaja !!!
                                        Pisalam o tym na forum "A gdyby tak nieba przyblizyc ..."

Na pewno Sophia nie je na Wigilie śledzia i nie pije glöggu ...
                                        Nie moge sie doprosic syna aby do mnie przyszedl
                                        i jej sie wszystkiego wypytal ...
                                        Spodziewalam jakiegos karaibskiego jedzenia, a jak ona jak dotad zaofiarowala sie zrobic äppelpaj.
                                        Tylko wiesz jak to jest coś robić w obcym domu ... musiałabym przy niej stać i wszystkiego szukac po polkach, bo ona nie wie gdzie co lezy
                                        i jak wyglada w szwedzkim wydaniu,
                                        wiec chyba poprosze ja tylko o obranie jablek ktorych mam pelno, i zrobie najprostsza wersje szwedzkiego äppelkaka z platkow owsianych, a ona pozmywa ...
                                        • czubatek Re: Świąteczny nastrój... 23.12.12, 18:36
                                          Jestem troche zaganiana,wnusie maja juz ferie wiec u babci jest naprzyjmniej jesli nie wyjezdza sie na ferie.Wigilie robie na wiele osob,beda potrawy wigilijne poskie jak rowniez nasze miejscowe,obowiazkowo czerwony barszcz i uszka.Zycze zdrowych,pogodnych,wesolych Swiat Bozego Narodzenia smile
                                          • alfredka1 Re: Świąteczny nastrój... 23.12.12, 22:00

Witaj Czubatku,
                                            ciesze, ze spotkalysmy sie na Dalekiej Polnocy.
                                            wszystkiego najlepszego.Ciekawaj estem tych Waszych miejscowych potraw.
                                            Pozdrow calutenka, kochana Rodzinke, a zwlaszcza wnuczeta smile))
                                            • kendo Re: Świąteczny nastrój... 24.12.12, 13:01
                                              *cZUBATEK,
                                              TEZ JESTEM CIEKAWA "TRADYCYJNYCH WASZYCH POTRAW

moje pol szwedzko-polskie gotowe na gosci czekaja,najblizsza rodzina tylko

*Pia.
                                              no ciekawe te malajskie "tradycje,
                                              moze sie dowiesz przy stole wigilijnym o ich tradycjach...
                                              zdazylam ze wszystkim
                                              i az nadziwic sie nie moge,ze tak sie uwinelam...

milego spedzania czasu z rodzina...
                                              • pia.ed Re: Świąteczny nastrój... 24.12.12, 22:02
                                                Ja na "stol wigilijny" zaprowadziłam ja do Emmanuelskyrka, aby spróbowała szwedzkiej wigilii.
                                                Zostawiłam ja tam w towarzystwie czterech dziewcząt mówiących po angielsku.
                                                Niestety nikogo z językiem francuskim dotąd nie znalazłam,
                                                tzn nikogo kto mówi tym językiem od urodzenia ... bo w moim domu
                                                mieszka nauczycielka francuskiego i angielskiego, ale nie będę jej głowy zawracała.

Znam chlopaka z Maroka, ktory sprzątał u mnie kilka miesięcy.
                                                Zadzwonię do niego, bo on jest francuskojęzyczny,
                                                a do tego lubi dziewczyny.wink
                                                • kendo Re: Świąteczny nastrój... 25.12.12, 10:35
                                                  *Pia
                                                  to nie robilas w domu Wigilji??,ze ja zaprowadzilas do kosciola?

a to moze swatka zostaniesz hihiiiiiii,
                                                  czyli masz przyjemnie jednym slowem z egzotycznym gosciem....

ja wczoraj wieczorem juz czesc swiatecznych ozdob pochowalam ,
                                                  niech czeka do nastepnego roku,
                                                  gwaizdy/swieczniki zdejmuje sie po Trzech Krolach....
                                                  i to w zupelnosci wystarczy na podkreslenie ze jestesmy w okresie bozonarodzeniowym,
                                                  • pia.ed Re: Świąteczny nastrój... 25.12.12, 13:12
                                                    Ja juz od lat nie robie Wigilii, bo moj syn spedza szwedzka Wigilie
                                                    ze szwedzkimi kolegami ...
                                                  • tetika Re: Świąteczny nastrój... 25.12.12, 15:28
                                                    a tak wygladaly przygotowania do mojej wigilii smile
                                                    dopiero zaczynalam stawiac na stol smile
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/id/eh/jxau/HMnqBiFvbIjbvbs0PB.jpg
                                                  • kendo Re: Świąteczny nastrój... 25.12.12, 19:01
                                                    *Teti,
                                                    no sliczny nastroj choinkowy...
                                                    mam nadzieje,ze milo mielscie przy kolacji...

*Pia
                                                    nawet polskiej Wigilji dla siebie nie robisz??
                                                  • tetika Re: Świąteczny nastrój... 25.12.12, 20:46
                                                    wigilia wypadla mi super, tylko zolw nie chcial gadac smile
                                                  • iryska2604 Re: Świąteczny nastrój... 26.12.12, 14:49
                                                    Moje psy też nie były rozmowne a kot znów poszedł swoimi ściezkami. A dziś juz własciwie po świętach...
                                                  • pia.ed Re: Świąteczny nastrój... 26.12.12, 15:53
                                                    kendo napisała:
                                                    > *Pia
                                                    > nawet polskiej Wigilji dla siebie nie robisz??

Nigdy nie nauczylam sie robić polskiej wigilii, bo w Polsce mieszkałam w sublokatorkach
                                                    bez własnego mieszkania.
                                                    Od czasu przyjazdu do Szwecji robiłam z mężem szwedzka Wigilie ...

Potem na każde Boże Narodzenie i Nowy Rok wyjeżdżałam z Patrikiem
                                                    na dwa tygodnie na Wyspy Kanaryjskie, a tamtejsi Hiszpanie nie świętują
                                                    w Boże Narodzenie, dla nich jest to tak jak niedziela,tylko dopiero
                                                    na Trzech Króli .
                                                    Maja wspaniale olbrzymie szopki, przedstawienia, i cudowna paradę w Madrycie,
                                                    co miałam okazje zobaczyć w hiszpańskiej telewizji ....

Przypomniało mi się, ze ostatnie Boże Narodzenie, kiedy jeszcze rozbijałam się po świecie, spędziłam wśród muzułmanów w Maroku w polnocnej Afryce,
                                                    w cudownym mieście Marrakesz ... Tam tez spędziłam Sylwestra,
                                                    a potem opalaliśmy się z Patrikiem nad Oceanem Atlantyckim
                                                    w Agadir ...

• tetika Re: Świąteczny nastrój... 26.12.12, 18:56
                                                    Lubie nasza polska wigile, nie zamienilabym jej na zadne zagraniczne wyprawy smile
                                                  • kendo Re: Świąteczny nastrój... 27.12.12, 14:11
                                                    *Pia
                                                    uuuuuuuuuu...wspolczuje Ci "dziecinstwa"
                                                    to najwiekszy skarb jaki mozemy odziedziczyc od rodziny
                                                    robiac wlasnie "swoja wigilje",
                                                    no,ale kazdy z nas ma co "innego pisane w zyciowym scenarjuszu"...
                                                    w zamian za to zwiedzilas "kawal swiata w tym czasie "poznajac inne wigilje"

*Teti,
                                                    tez uwielbiam polska wigilje
                                                    gdzy dziecie bylo jeszcze male robilam co drugi rok na zmiane polska i szwedzka wigilje,
                                                    teraz kiedy przychodzi co roku do nas ,
                                                    pyta jaka bedzie...
                                                    ciesze sie,bo ma swe ulubione potrawy z kazdej wigilji...jest bogatszy o tradycje...
                                                  • pia.ed Re: Świąteczny nastrój... 29.12.12, 01:31
                                                    Nawet nie przypominam sobie czy u mojej mamy byla kiedykolwiek Wigilia,
                                                    a u ojca i macochy więcej było nerwów niz spokoju, wiec nigdy nie czułam potrzeby
                                                    świętowania ...i specjalnie wyjeżdżałam ze Szwecji na ten czas ...

Chociaz mam piekne wspomnienia, bo na Wyspach Kanaryjskich w Wigilie
                                                    byla prawdziwa choinka na plaży, a przez caly okres świąteczny
                                                    palmy były ustrojone wiszącymi na nich podarunkami ...

• kendo Re: Świąteczny nastrój... 29.12.12, 09:54
                                                    wiec,masz jednak wigilijne wspomnienia i w dodatku ze synem,
                                                    a On nie jest zainteresowany ta tradycja?
                                                    nigdy nie proponuje by taka zrobic?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka