Dodaj do ulubionych

Potrenujcie przed sezonem

26.01.09, 12:57
Kiedy szliśmy przez Pacyfik,
- Way-hey, roluj go!
Zwiało nam z pokładu skrzynki......
- Taki był cholerny sztorm!

Ref.: Hej, znowu zmyło coś,
Zniknął w morzu jakiś gość.
Hej, policz który tam,
Jaki znowu zmyło kram.

...Pełne śledzia i sardynki,
...Kosze krabów, beczkę sera,
...Kalesony oficera,
...Sieć jeżowców, jedną żabę,
...Kapitańską zmyło babę,
...Beczki rumu nam nie zwiało -
...PÓŁ ZAŁOGI JĄ TRZYMAŁO!

Ref.: Hej, znowu zmyło coś,
Hej, policz który tam,
Jaki znowu zmyło kram.

Hej, znowu zmyło coś,
Postawcie wina dzban,
Opowiemy dalej wam!

krzysztex.wrzuta.pl/audio/tqTc8C0pnq/
Obserwuj wątek
    • razzmatazzy Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 14:17
      ;))

Heja hej, brać na gejtawy!

Hej, brać na gejtawy ! O !
      Paddy Doyle znowu sprzedał nam pic !
      Heja ! Hej, brać na gejtawy ! O !-
      Paddy zrobił nas w konia jak nic.

Buty dziurawe Paddy nam dał.
      Widać Paddy interes w tym miał.

Buty dziur, bracie maja jak ser.
      Przyjdzie czas, Paddy zeżre je, hej !

Za ten stary, dziurawy but
      Zwiśnie Paddy, hej, z rei jak drut.

Obok Doyle''a zawiśnie nasz kuk,
      Stary złodziej, brudas i mruk.

Bosman znowu na wanty nas gna,
      No to pluj z góry na tego psa.

krzysztex.wrzuta.pl/audio/462pNgjJ3F/03_heja_hej_brac_na_gejtawy
    • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 14:45
      Łamiecie mi serce :-)
      • razzmatazzy Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 14:50
        Dobrze, że nie maszty ;)
        • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 14:57
          Prawie hamak mi zerwało :D
          • razzmatazzy Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 14:58
            Ale wanty całe? ;)
            • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:02
              To nie taka konstrukcja ;-) Haki są teraz w modzie, haki :D
              • gate.of.delirium Pożegnalny ton 26.01.09, 15:03
                www.wrzuta.pl/audio/jx0zs92YLo/
                • razzmatazzy Re: Pożegnalny ton 26.01.09, 15:05
                  Nie idź jeszcze, ja stawiam! ;)

majagorska.wrzuta.pl/audio/rJflpLrAHy/szanty_polskie_ekt_gdynia_-_ja_stawiam
              • razzmatazzy Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:07
                Wiem, ja taki ostatnio noszę:

https://www.paulmichaelglaser.org/Capt.Hook/paul_capthook.jpg

:D
                • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:10
                  Wąs do kompletu też? Ostatnio modny, Brad i Pitt oraz Klunej noszą ;-)
                  • razzmatazzy Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:13
                    Od wąsa się odżegnuję. Nie pasuje do tak skromnego nakrycia głowy ;)
                    • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:18
                      No ale pasuje do bieli zębów :D
                      • razzmatazzy Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:19
                        Tych zawieszonych na szyi ;)
                        • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:20
                          Protezka? :D
                          • razzmatazzy Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:24
                            Oczywiście, nie widziałaś pirata na filmie holiłódzkim? ;)
                            • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:24
                              Tego z Karaibów? Nie-e :-(
                              • razzmatazzy Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:31
                                Obojętnie jakiego, białe zęby w holiłódzie to nawet jaskiniowcy mają ;)
                                • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:34
                                  A idź Ty, ryczę :D
                                  • razzmatazzy Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:36
                                    Nie rycz Mała... :D
                                    • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:40
                                      Duża baba jestem, 175 ceem :D
                                      • razzmatazzy Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:46
                                        Ja też tyle mam jak szczudła założę :D
                                        • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:50
                                          Jak długie? :D
                                          • razzmatazzy Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:56
                                            Pewnie z półtora metra ;)
                                            • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 16:06
                                              Bujac to my, a nie nas ;-))))))))
                                              • razzmatazzy Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 16:09
                                                Buja to na morzu ;)

fronsi.wrzuta.pl/audio/hNa6cpnC39/roman_roczen-przechyly
                                                • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 16:12
                                                  Ło, ta knajpa się Przechyły nazywa :-)
                                                  • razzmatazzy Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 16:22
                                                    :DD Widzę, żeś w świecie bywała ;)
                                                  • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 16:28
                                                    Aha, 5 km od domu :D
                                                  • razzmatazzy Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 16:33
                                                    Dobra lokalizacja to podstawa :D
      • niski.oktan Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 14:56
        Aż tak lubisz te nuty Skalnego Podhala? :D
        • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 14:58
          :P Lubie te klimaty :-) Z Łomżewa miałam 60 km do najbliższego jeziora :-)))
          • niski.oktan Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:54
            A co to ma do rzeczy, z przeproszeniem pięknych pań? :)
            • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 16:03
              Z pewnością miałam łatwiejszy dostęp do Krainy Wielkich Jezior Mazurskich niż mieszkaniec Bieszczad czy Jeleniej Góry :D
              • niski.oktan Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 16:06
                Ale WJM co mają do rzeczy?
                • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 16:11
                  O matko bosko i corko!

Statystyczny mieszkaniec gór nie bywa co tydzień na Mazurach.
                  Ja, jako Łomżynianka, wsiadałam z kumplami o 16 w samochód i jechaliśmy na rybkę do Augustowa. O to mi chodzi.

Rozumiem, że każdy może kochac szanty. I mieszkaniec Gdańska, Krakowa i Łodzi. Ale Ci, którzy mieszkają blisko "wód" mają po prostu łatwiejszy dostęp. No, lepsze wiatry wieją ;-)
                  • niski.oktan Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 16:20
                    Nosz w morde ta dzisiejsza młodzież!

Augustów to nie Mazury.

Tekst źródłowy jest o Pacyfiku.

Na brak dostępu nie narzekam - pływam dłużej, niż ty żyjesz.

Nie rozumiem, jak można kochać szanty. Naprawdę. :D
                    • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 16:25
                      Ok, ale są jeziora? Są. Podałam to jako przykład miejscowości, gdzie są jeziora :D

Nie moja wina, że mam 23 lata. W moim wieku trudno miec Twoje osiągi. :P

Nie musisz rozumiec. Ja uwielbiam ten klimat, aż łza się w oku kręci na wspomnienie tych wakacyjnych chwil. :-)
                      • niski.oktan Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 17:07
                        Ale dla żeglarza do nie to samo. Nie wystarczy, że jeziora, żeby mówić, że Mazury. :D

A ja nie uwielbiam:
                        - nikt z pływających dzisiaj nie szuka na wodzie tego, o czym ryczy wieczorem przy ognisku/w knajpie; Horny, sztormy, freak waves, a obok chlupią... Bełdany? Nonsens!
                        - nigdy nie przepadałem za celtyckim folkiem, a na tym to głównie stoi; nie, żebym uciekał, ale też nie szukałem;
                        - przez lata autentycznie mi się te śpiewki znudziły, żeby nie powiedzieć - zbrzydły; w przeciwieństwie do pływania - z tego się nie wyrasta;
                        - zbrzydło mi też, i to na amen, okołożeglarskie pijaństwo; czy to polskie załogi w marinach za granicą, czy swojskie mazurskie bydło - wszystko wypuszczone z jednej obory.

błe rzygi :D
                        • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 17:24
                          To wszystko zależy od towarzystwa. Ja pływałam z chłopcami, którzy byli zakochani w żeglarstwie. Na amen. Żagle to było ich życie. Byle wolna chwila - od razu byli na Mazurach. Pierwszy raz stycznośc z żaglami miałam mhm...z 15 lat temu. I popadłam w zachwyt, z którego do tej pory nie mogę wyjśc.

Co do jednego masz rację - żagle są teraz ogólnodostępne. Łódź może wypożyczyc byle kto. I potem są cyrki na jeziorze, bo ktoś nie potrafi wycofac, a ktos inny nie potrafi wpłynąc w kanał. I tworzą się...korki. Niektórzy nie zdają sobie sprawy, jakim żywiołem jest woda, piją od rana do wieczora, zaśmiecają akweny, brzeg. Są totalnie nieodpowiedzialni, czego przykładem był sierpień 2007.
                          A ja czuję respekt - i przed górami i przed wodą. Jeśli alkohol, to tylko na brzegu. I z takimi ludźmi pływałam. Z pasjonatami, a nie lansiarzami, którzy zrobią zrzutę na jachcik, popływają 5 dni, a potem wrzucają zdjęcia pijanych mord na N-K.
                          • niski.oktan Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 18:23
                            W tym, że żagle są ogólnodostępne, nie widzę nic złego. W takim UK na ten przykład, i nie tylko tam, jachtem do 24 m (słownie: dwudziestu czterech metrów!!!) długości można żeglować bez żadnych uprawnień. I to nie po jeziorze, ale na morzu. I jakoś się Angole nie potopili jak dotąd.
                            Woda jak wóda - wszystko dla ludzi, ale nie dla głupich.

W Polsce na śródlądziu łódkę może wypożyczyć każdy dopiero od ubiegłego sezonu. A w sierpniu '07 wszystkie łódki, na których były ofiary, były prowadzone przez ludzi z patentami.
                            Patent nie zastąpi rozumu.

Ja za kołnierz też nie wylewam, ale i wiem, że po spożyciu nie robię bydła. Moi znajomi od pływania też. A ci, którym może paść na dekiel, albo nie piją, albo w trakcie przyjmują do wiadomości małe słówko 'basta'.
                            I już. To działa. :)
                            • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 22:42
                              Od dwóch sezonów, o ile mnie pamięc nie myli.

Z tego co pamiętam, to nie na wszystkich łodziach byli ludzie z patentami. (Zginęła wtedy dziewczyna z mojego ogólniaka).

Jasne, że patent nie zastąpi rozumu, ale chodzi mi o to, że człowiek z patentem ma chyba większe pojęcie o żeglowaniu od grupki młodzieży, która urwała się z domu na wakacje.
                              • niski.oktan Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 23:02
                                Od dwóch, bo pasuje to do twojej tezy? :D
                                Ustawa z dnia 23 sierpnia 2007 o zmianie ustawy o sporcie kwalifikowanym oraz
                                niektórych innych ustaw (Dz.U. z 20 września 2007)

Ja nie pamiętam, jak to dokładnie wyglądało na tamtych łódkach, ale wtedy
                                nie_wolno_było jeździć bez patentu. Kierowca musiał mieć kwity.

A patent i rozum to skrót myślowy - człowiek z rozumem rozumie, że powinien się
                                nauczyć.
                                Z kolei patent nie zastąpi umiejętności - widywałem już takich zawodników z
                                patentami, że gdybym na własne oczy nie widział, co wyprawiają, to nigdy bym nie
                                uwierzył.
                                • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 23:06
                                  Ja nie stawiam żadnej tezy. Tylko pamiętam, jaka panika była na jeziorze. I wydawało mi się, że ustawa została wydana w 2007 a nie w 2008r. Tylko to :-)

Nie musisz byc przeciwko mnie, przeciez chodzi nam o to samo. O myslenie.
                                  • niski.oktan Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 23:22
                                    No i wyjszło na twoje - ustawa z 2007. :D

Ale zdaje się, że nawet przy dzisiejszym stanie prawnym sytuacja niewiele by się zmieniła - pod rządami nowej ustawy bezpatencie jest dla łódek do 7,5 metra, a większość ofiar była chyba na Tangach 780.

Przeciwko tobie? Ja??? =O
                                    Agresywność 1. :)
                                    • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 23:31
                                      No i co z tego, że wyszło? :D Czasami musiałam drukowac ustawy i zdarzało się, że na jedne zajęcia szła mi ryza papieru, no, może dwie ;-)

Nie wiem na czym pływali Ci ludzie, wiem tylko, że częśc z nich postąpiła nieodpowiedzialnie i o to mi chodzi. W górach i na wodzie trzeba miec oczy dookola głowy, obserwowac aurę, powietrze, wiatr, niebo.

No! I tak ma byc :D
        • gate.of.delirium Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:02
          niski.oktan napisał:

> Aż tak lubisz te nuty Skalnego Podhala? :D
          >
          Połowa przedwojennych oficerów marynarki pochodziła z Podkarpacia i
          Podhala.
          • niski.oktan Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:55
            I co, śpiewali to? :D
            • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 16:07
              Spytaj ;-)
              • niski.oktan Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 17:08
                A dlaczego ja? :)
                • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 17:30
                  Bo jesteś ciekawy :D
                  • niski.oktan Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 17:59
                    Nie jestem.
                    Ale jak chcą mi zatkać gębę, to niech się postarają. :D
    • vandikia Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:25
      oj oj
      kocham! :D

ale moj faworyt jest inny :P
      • milleniusz Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:27

> ale moj faworyt jest inny :P

Mój też. Hiszpańskie dziewczyny. :)
        • vandikia Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:31
          też lubię! i jeszcze cztery piwka na stół i nieśmiertelną 'gdzie ta
          keja'
          • milleniusz Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:33
            vandikia napisała:

> też lubię! i jeszcze cztery piwka na stół i nieśmiertelną 'gdzie ta
            > keja'

Tak, tak, wszystko fajne, tamto też, ale hiszpańskie dziewczyny rządzą. O, znalazłem.
            • vandikia Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:36
              a to moje rozdziewiczenie jesli chodzi o szanty
              starymarzyciel.wrzuta.pl/audio/luxmYsrYIx/gdzie_ta_keja
              no i zakochalam sie od pierwszego uslyszenia :)
              • razzmatazzy Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:49
                Keja mi akurat bokiem wychodzi ;) Ale też kiedyś lubiłam.
                • vandikia Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 16:16
                  a bo keja jest zawsze i wszedzie :) tez swego czasu mi sie
                  przejadla, ale teraz z sentymentem wracam do niej :)
                  • thank_you Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 16:19
                    I ma swój urok :-) Taki hymn żagli :-)
        • razzmatazzy Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 15:50
          A irlandzkie dziewczyny wchodzą w grę? ;)

streetfighter.wrzuta.pl/audio/tHngM9Kh0p/szanta-jasnowlosa
          • milleniusz Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 16:02
            razzmatazzy napisała:

> A irlandzkie dziewczyny wchodzą w grę? ;)

Super. Tego nie znałem. Ale hiszpańskie jakieś gorętsze? :)

A, właśnie doszedłem do wniosku, że powinnaś umieć grać na gitarze. Potwierdź
            proszę. :D
            • razzmatazzy Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 16:07
              milleniusz napisał:

>
              > Super. Tego nie znałem. Ale hiszpańskie jakieś gorętsze? :)

No na pewno gorętsze i w ogóle bardziej ;)
              >
              > A, właśnie doszedłem do wniosku, że powinnaś umieć grać na gitarze. Potwierdź
              > proszę. :D

Powinnam?! Ale dlaczego? ;)
              • milleniusz Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 16:14

> > Super. Tego nie znałem. Ale hiszpańskie jakieś gorętsze? :)
                > No na pewno gorętsze i w ogóle bardziej ;)

No właśnie, sama widzisz. Chwilowo pozostanę więc przy swoim lajtmotiwie pod
                roboczym tytułem "chica latina". :D

> > A, właśnie doszedłem do wniosku, że powinnaś umieć grać na gitarze.
                > Powinnam?! Ale dlaczego? ;)

A nie możesz po prostu odpowiedzieć? Nigdy nie ma prosto, co? :P No tak sobie
                wydedukałem, że to mi by pasowało do obrazu. Synestetyczka powinna grać na
                gitarze i jeszcze widzieć dźwięki powinna. :)
                • razzmatazzy Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 16:25
                  milleniusz napisał:

>
                  > A nie możesz po prostu odpowiedzieć? Nigdy nie ma prosto, co? :P

Nie-e. Tak było za nudno ;p

No tak sobie
                  > wydedukałem, że to mi by pasowało do obrazu. Synestetyczka powinna grać na
                  > gitarze i jeszcze widzieć dźwięki powinna. :)

Synestetyczka brzmi jak paranoiczka! ;D

No zawiodę Cię, wprawdzie się kiedyś uczyłam, ale z marnym skutkiem. Na grzebieniu też nie gram, ale na trójkącie to bym dała radę :D
                  • milleniusz Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 16:38

> No zawiodę Cię, wprawdzie się kiedyś uczyłam, ale z marnym skutkiem.

No trudno. Ale może masz inne zalety. :D
                    • razzmatazzy Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 16:48
                      No może coś by się znalazło... Ale na grę na harfie nie licz ;D
                      • milleniusz Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 17:22
                        razzmatazzy napisała:

> No może coś by się znalazło... Ale na grę na harfie nie licz ;D

Dobra. To muzykę odpuszczamy. Może malarstwo zatem? :)
                        • razzmatazzy Re: Potrenujcie przed sezonem 26.01.09, 21:21
                          To już prędzej. Czasem zdarza mi się coś zmalować :D
      • gate.of.delirium Ten to ?? 26.01.09, 15:27
        vandikia napisała:

> oj oj
        > kocham! :D
        >
        > ale moj faworyt jest inny :P
        hubis.wrzuta.pl/audio/w6uE6zakcF/
        • vandikia Re: Ten to ?? 26.01.09, 15:30
          noł :)

nie moge sobie przypomniec, ale było "a więc żegnaj dziś kochana ma,
          wypływamy (...) w długi rejs, ile miesięcy cię nie będę widział nie
          wiem sam, lecz na pewno..
          • vandikia Re: Ten to ?? 26.01.09, 15:31
            pożegnanie liverpoolu ;D
            www.wrzuta.pl/audio/borjLI90eO/pozegnanie_liverpoolu
            • razzmatazzy Re: Ten to ?? 26.01.09, 15:33
              Okurde, faktycznie!! Liverpool!
          • razzmatazzy Re: Ten to ?? 26.01.09, 15:32
            Miałem wtedy ech, 16 te lat, swoją drogą szedłem przez świat... ;) To to chyba?
            • vandikia Re: Ten to ?? 26.01.09, 15:33
              tej chyba nie znam :D
              ale chodzilam na szanty hohoho i jest sporo tych kawalkow fajnych :)
              no i najfajniej jak dużo męskich głosów spiewa, a Ty z nimi, bajka :)
              • thank_you Re: Ten to ?? 26.01.09, 15:35
                I ich miny gdy się wczuwają. Bezcenne :D
                • vandikia Re: Ten to ?? 26.01.09, 15:37
                  i do tego rum :)

pamietam jeden naprawde magiczny wieczor mazurski, jak szalałysmy z
                  kajakarzami i jak walili pieściami w drewniane stoły przy śpiewaniu,
                  chyba nas na 50 km bylo slychac, no i głosy mieli niezle.. i tyłki
                  też :D
                  • thank_you Re: Ten to ?? 26.01.09, 15:39
                    Bosz, a ja pamiętam tańce naokoło ogniska, nad którym gotowały się zamknięte mielonki :D A wszystko po lokalnych trunkach nalewanych w butelki po ptysiu :D

A tyłki...łua ;D
                    • vandikia Re: Ten to ?? 26.01.09, 15:43
                      i te rozgwieżdżone mazurskie nieba ehhh
                      ja chce lata i mieć znowu 19 lat!!!!!!! :D
                      • thank_you Re: Ten to ?? 26.01.09, 15:46
                        A ja chcę lata :D
                        • niski.oktan Re: Ten to ?? 26.01.09, 17:52
                          A ja - zimy! >:(
                          • thank_you Re: Ten to ?? 26.01.09, 17:55
                            Przecież trwa.
                            • niski.oktan Re: Ten to ?? 26.01.09, 18:24
                              Ićsie utop, co? :D
                              • thank_you Re: Ten to ?? 26.01.09, 22:37
                                Że byłam złośliwa? :D
                                • niski.oktan Re: Ten to ?? 26.01.09, 23:04
                                  Nie, tak w ogóle. :D
                                  • thank_you Re: Ten to ?? 26.01.09, 23:06
                                    A tak w ogóle to mam w nosie Twoje prośby i życzenia :D
                                    • niski.oktan Re: Ten to ?? 26.01.09, 23:58
                                      A tak w ogóle to ktoś cię pyta, gdzie co masz? :D
                                      • thank_you Re: Ten to ?? 27.01.09, 00:27
                                        Nikt mi nie zabroni nadinterpretacji faktów :D
                                        • niski.oktan Re: Ten to ?? 27.01.09, 00:37
                                          Tutaj to praktycznie niczego nikt ci nie zabroni.
                                          Przynajmniej dopóki po drugiej stronie drutu siedzi ktoś, kto skończył już 15
                                          lat. :D
                                          • thank_you Re: Ten to ?? 27.01.09, 01:21
                                            Ale ja nikogo do niczego nie namawiam, więc możesz miec na imię Wojtek i miec 12 lat, a prorok i tak może mi naskoczyc :D
                                            • niski.oktan Re: Ten to ?? 27.01.09, 01:33
                                              Przebóg, poznała mnie! :|
                                              • thank_you Re: Ten to ?? 27.01.09, 02:28
                                                Przykazanie drugie :D
                  • 3.14-czy-klak Re: Ten to ?? 26.01.09, 15:42
                    nie pięściami i nie w stoły:)
                    • vandikia Re: Ten to ?? 26.01.09, 15:44
                      a to po szantach :P
      • vandikia to nie faworyt, ale tez ladne ;] 26.01.09, 15:28
        www.wrzuta.pl/audio/hJpJNU61Nr/juz_nie_wroce_na_morze
        Byłem dzikim włóczęgą przez tak wiele dni,
        Przepuściłem pieniądze na dziwki i gin.
        Dzisiaj wracam do domu, pełny złota mam trzos,
        I zapomnieć chcę wreszcie, jak podły był los.
        DG
        DAD
        D G
        DAD

Już nie wrócę na morze
        Nigdy więcej, o nie!
        Wreszcie koniec włóczęgi,
        Na pewno to wiem!
        A
        D G
        D G
        D A D

I poszedłem do baru, gdzie bywałem nie raz,
        Powiedziałem barmance, że forsy mi brak.
        Poprosiłem o kredyt, powiedziała: "Idź precz!
        Mogę mieć tu stu takich na skinienie co dzień."

Gdy błysnąłem dziesiątką, to skoczyła jak kot
        I butelkę najlepszą przysunęła pod nos.
        Powiedziała zalotnie: "Co chcesz, mogę Ci dać."
        Ja jej na to: "Ty flądro, spadaj, znam inny bar."

Gdy stanąłem przed domem, przez otwarte drzwi
        Zobaczyłem rodziców - czy przebaczą mi?
        Matka pierwsza spostrzegła, jak w sieni wciąż tkwię,
        Zobaczyłem ich radość i przyrzekłem, że:
        • thank_you Re: to nie faworyt, ale tez ladne ;] 26.01.09, 15:33
          O nie, ostatniego dnia zawsze przy tym ryczałam :D
          • vandikia Re: to nie faworyt, ale tez ladne ;] 26.01.09, 15:38
            haha no bo to takie wlasnie pod ryczenie dobre :D
            • thank_you Re: to nie faworyt, ale tez ladne ;] 26.01.09, 15:40
              No i teraz się poryczałam, ale tam na górze mnie uspokajają ;D
    • razzmatazzy To bardzo lubię! 26.01.09, 15:36
      Ale nie ma na wrzucie :(

Gotowe łodzie i wszystko jest klar
      I harpuny w stojakach pokrył śnieg
      Jeszcze kilka dni - wielkie stada muszą przyjść
      Pod Grenlandii stromy brzeg

Trza upolować choć trzysta sztuk,
      By się zwrócił wyłożony grosz.
      Nie będziemy spać, by grosz kupcom w kabzy pchać.
      To wielorybnika los.

Błękitne niebo i ostra lodu biel,
      Tak daleko rodzinny został próg.
      Jeszcze kilka dni i przed dziobem ujrzysz cel,
      Wypłyniemy po nasz łup.

Grenlandio dzika i wolna ziemio ma
      Widzę ciebie od wielu długich lat.
      Pośród czarnych skał przejdą noce, miną dni
      Aż wystarczy nam już krwi.
    • vandikia i znów bijatyka :D 26.01.09, 15:43
      kolibeer85.wrzuta.pl/audio/d1rIqBsX6V/24_lutego_bijatyka
      • thank_you Re: i znów bijatyka :D 26.01.09, 15:46
        W Wawie jest taka knajpa gdzie często są szanty :D
        • vandikia Re: i znów bijatyka :D 26.01.09, 16:17
          a gdzie? :) dawaj, bo ja chodzilam do pruszkowa, jak co tydzien
          przyjezdzal gosc i spiewal, a sie pozniej to urwalo :(
          • milleniusz Re: i znów bijatyka :D 26.01.09, 16:20
            vandikia napisała:

> a gdzie? :)

A tu. :)
          • thank_you Re: i znów bijatyka :D 26.01.09, 16:20
            "Przechyły" na Cieszyńskiej. To jest przy Bukowińskiej, Bukowińska przy Puławskiej w okolicach Idzikowskiego :-)
          • thank_you Re: i znów bijatyka :D 26.01.09, 16:26
            "Przechyły" na Cieszyńskiej.

O tu masz stronę:

www.przechyly.pl/
          • niski.oktan Re: i znów bijatyka :D 26.01.09, 17:24
            taverna10b.pl/
      • razzmatazzy Re: i znów bijatyka :D 26.01.09, 16:10
        Uwielbiam to!
    • razzmatazzy Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 15:48
      quasimodo.wrzuta.pl/audio/9LvzXWKp2V/klang_-_branka
      • milleniusz Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 15:53
        razzmatazzy napisała:

> quasimodo.wrzuta.pl/audio/9LvzXWKp2V/klang_-_branka

Fajne. Choć do wojska mam niezmiennie wielki dystans. Do każdej formacji. :D
        • razzmatazzy Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 15:57
          No dlatego ostrzegam, żebyście się kryli ;)
          Fajne, chociaż słyszałam lepsze wykonania, z mocniejszymi głosami.
          • milleniusz Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 16:05
            razzmatazzy napisała:

> No dlatego ostrzegam, żebyście się kryli ;)

No teraz to chyba łapanek nie robią. Jakby od piętnastu lat rządzili
            liberałowie, to nie tylko armię mielibyśmy zawodową. A, nie, nie złapali mnie w
            kamasze, ale co się nalawirowałem, to moje. :)
            • razzmatazzy Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 16:11
              No na szczęście. Nie dziwię Ci się, ze unikałeś, bo chyba by mnie szlag trafił,
              gdyby ktoś zarządził, że mam iść do wojska!
              • liisa.valo Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 16:15
                Jeju, a ja bym chciała być żołnierką. Taką zawodową.
                • razzmatazzy Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 16:26
                  Liisa, why? :-o?
                  • thank_you Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 16:29
                    For money ;D
                    • liisa.valo Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 16:31
                      Właśnie, że nie. Dla wrażeń estetycznych.
                      Chociaż tak naprawdę marzę o marynarce wojennej :)
                      • thank_you Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 16:32
                        Mój wuj tam pływał ;-)
                        • liisa.valo Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 16:41
                          Mój kolega pływa, ale pod ruską banderą.
                          Dlatego wojna polsko-rosyjska jest nie wskazana... chociaaaaż, czy w XXI wieku
                          wojna toczyć się będzie na morzach?
                          • thank_you Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 16:47
                            Oj, nie tylko Twój kolega pływa :D
                            • liisa.valo Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 16:53
                              Dlatego wojna polsko-rosyjska nie jest wskazana, bo będę w rozterce :P
                              • thank_you Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 17:06
                                Kolega niech się trzyma z daleka od łodzi podwodnych :D
                                • liisa.valo Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 17:18
                                  Oj, trzyma się. On na Kruzenshternie teraz pływa. Podobno znaczy to, że jest
                                  świetny w tym, co robi, bo tam byle kogo nie dają.
                                  • thank_you Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 17:33
                                    :D Jeśli chodzi o ruskich to ja tylko prawników znam ;-D
                      • razzmatazzy Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 16:36
                        A o jakie wrażenia estetyczne się rozchodzi? No chyba, że mówisz o kompanii
                        reprezentacyjnej ;)
                        • liisa.valo Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 16:38
                          o strój. Uważam, że w takim stylu jest mi szalenie do twarzy.
                          • razzmatazzy Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 16:42
                            Ale nie musisz iść do woja, możesz wypożyczyć na bal przebierańców ;)
                            • liisa.valo Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 16:52
                              Ale strój mam. Czasami wieczorami ubieram się w niego i wydaję sobie rozkazy :P
                              • razzmatazzy Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 16:53
                                Każesz sobie czyścić korytarz szczoteczką do zębów? ;)
                                • liisa.valo Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 16:59
                                  Nie, u mnie nie ma fali :) Tylko szoruję pokład do białości szczotą ryżową.
                  • liisa.valo Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 16:29
                    Miałam okazję przymierzyć mundur - fakt, za duży nieco, ale sens pozostał ten
                    sam. I uważam, że wyglądam w mundurze rewelacyjnie :P

PS Choć tak naprawdę zazdroszczę mojemu koledze, Ivanowi, który w szkole
                    morskiej w Kaliningradzie jest i pływa pod banderą marynarki wojennej i to nie
                    na byle czym, bo na Kruzenshternie. Wyobrażacie sobie?
              • milleniusz Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 16:16
                razzmatazzy napisała:

> No na szczęście. Nie dziwię Ci się, ze unikałeś, bo chyba by mnie szlag trafił,
                > gdyby ktoś zarządził, że mam iść do wojska!

Swego czasu dziewczyny też brali. Nie na długo, chyba na pół roku. Na przykład
                po psychologii, czy po innych humanistycznych kierunkach gdzie mieli niedobory.
                I to nie tak dawno - parę lat temu. Byłem lekko zadziwiony, jak się dowiedziałem.
                • razzmatazzy Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 16:27
                  Wiem, bo nawet bym się łapała i przeraziło mnie to z lekka!
                  • milleniusz Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 16:37
                    razzmatazzy napisała:

> Wiem, bo nawet bym się łapała i przeraziło mnie to z lekka!

Hehe, widzisz, a Lisska by chciała. Jak to społeczeństwu nie dogodzisz. A ja
                    sobie wtedy pomyślałem, o k...a, mamy równouprawnienie. Normalnie Europa. :D
                    • razzmatazzy Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 16:41
                      Ja zawsze twierdziłam, że pobór to jest dyskryminacja facetów i naprawdę im
                      współczułam!
                      • milleniusz Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 17:20
                        razzmatazzy napisała:

> Ja zawsze twierdziłam, że pobór to jest dyskryminacja facetów i naprawdę im
                        > współczułam!

No widzisz. 10 lat temu wybrałbym Cię jednogłośnie na ministra obrony. Gdyby to
                        ode mnie zależało, oczywiście. :D
                        • razzmatazzy Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 21:22
                          milleniusz napisał:

> No widzisz. 10 lat temu wybrałbym Cię jednogłośnie na ministra obrony. Gdyby to
                          > ode mnie zależało, oczywiście. :D

<wypina dumnie wątłą pierś> :DDD
                          • milleniusz Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 22:27
                            > <wypina dumnie wątłą pierś> :DDD

Ale do orderu, czy do czegoś - nomen omen - zgoła innego? :D
                            • razzmatazzy Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 22:32
                              Coś zgoła innego w sytuacji mianowania na panią minister podchodziłoby chyba pod
                              molestowanie ;)
                              • milleniusz Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 22:45

> Coś zgoła innego w sytuacji mianowania na panią minister podchodziłoby chyba
                                > pod molestowanie ;)

Ej, zakładam, że pani minister obrony też ma jakieś pożycie. I to za
                                przeproszeniem konsensualne, bo bądź co bądź powinna się umieć bronić, gdyby
                                było inaczej. :)
                                • razzmatazzy Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 22:56
                                  :D Owszem, ale niekoniecznie w blasku fleszy. Potem się głupio wygląda na
                                  pierwszej stronie tabloidów ;)
                                  • milleniusz Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 23:51
                                    razzmatazzy napisała:

> :D Owszem, ale niekoniecznie w blasku fleszy. Potem się głupio wygląda na
                                    > pierwszej stronie tabloidów ;)

A to się zgadza. Trzeba się zabezpieczać. I to nie tylko jak się jest ministrem. :)
                                    • razzmatazzy Re: Kryjcie się chłopaki ;) 26.01.09, 23:55
                                      No patrz, zgadzasz się ze mną, widzisz? :P
                                      • milleniusz Re: Kryjcie się chłopaki ;) 27.01.09, 00:07
                                        razzmatazzy napisała:

> No patrz, zgadzasz się ze mną, widzisz? :P

O, wiem jak wybrnę z tej niezręcznej sytuacji. To Ty się ze mną zgadzasz. A to z
                                        powodu, że ja byłem pierwszy. Tak, to jest ostateczny argument i wielce wygodny. :D
                                        • razzmatazzy Re: Kryjcie się chłopaki ;) 27.01.09, 00:11
                                          Ja napisałam 'owszem, ale niekoniecznie', co w języku dyplomacji oznacza
                                          'chrzanisz, ale niech Ci będzie', więc nie wiem, gdzie tu była zgoda z mojej
                                          strony :P
                                          Zgódź się ze mną, że to Ty się zgodziłeś :D
                                          • milleniusz Re: Kryjcie się chłopaki ;) 27.01.09, 00:33
                                            Ale dyplomatyczna forma nie zwalnia od rozumienia treści, prawda. :P Bo ja piję
                                            teraz do tego, że cały wieczór mi mówisz, że się tak bardzo zgadzam. W kilku
                                            kwestiach, nie tylko w tej. No więc skoro mamy się zgadzać, to wymyśliłem, że
                                            lepiej będzie jak Ty się będziesz zgadzać ze mną, nie odwrotnie. Ładnie
                                            wymyśliłem, prawda?

W sumie to problem czysto protokolarny, skoro zgadzamy się, że zdania w istocie
                                            mamy zbieżne.

Zgadzasz się?

:]
                                            • razzmatazzy Re: Kryjcie się chłopaki ;) 27.01.09, 00:35
                                              milleniusz napisał:

> Ale dyplomatyczna forma nie zwalnia od rozumienia treści, prawda. :P Bo ja piję
                                              > teraz do tego, że cały wieczór mi mówisz, że się tak bardzo zgadzam. W kilku
                                              > kwestiach, nie tylko w tej. No więc skoro mamy się zgadzać, to wymyśliłem, że
                                              > lepiej będzie jak Ty się będziesz zgadzać ze mną, nie odwrotnie. Ładnie
                                              > wymyśliłem, prawda?

Nie-e :P:P:P

>
                                              > W sumie to problem czysto protokolarny, skoro zgadzamy się, że zdania w istocie
                                              > mamy zbieżne.
                                              >
                                              > Zgadzasz się?

Nie potwierdzam, ani nie zaprzeczam :P

> :]
                                              • milleniusz Re: Kryjcie się chłopaki ;) 27.01.09, 00:38

> > Zgadzasz się?
                                                > Nie potwierdzam, ani nie zaprzeczam :P

Dobra, pytanie pomocnicze będzie. Czy jak rzucasz monetą w celu wylosowania
                                                orła, albe tego drugiego, to pieniążek spada Ci na kant? :D
                                                • razzmatazzy Re: Kryjcie się chłopaki ;) 27.01.09, 00:41
                                                  Zawsze, a Tobie nie? :D
                                                  • milleniusz Re: Kryjcie się chłopaki ;) 27.01.09, 00:48

> Zawsze, a Tobie nie? :D

No mi nie. Ale ja też nie słyszę kolorów. Co więcej. Nawet ich nie widzę. :D
                                                  • razzmatazzy Re: Kryjcie się chłopaki ;) 27.01.09, 00:49
                                                    Ale na pewno słyszysz głosy :D
                                                  • milleniusz Re: Kryjcie się chłopaki ;) 27.01.09, 01:30
                                                    razzmatazzy napisała:

> Ale na pewno słyszysz głosy :D

To tak. Ale ich nie słucham. Kolejna irytująca przypadłość. Znaczy irytująca dla
                                                    nich, nie dla mnie. :D