greis52 31.01.13, 19:58 Pełne witamin. A ludzie chorują lifestyle.wp.tv/i,Warzywa-powodujace-choroby,mid,1175054,index.html#m1175054 kupiłam dzisiaj pomidory, jasno różowe chyba już nie zczerwienieją i bez smaku Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alfredka1 Re: co sie dzieje??? 31.01.13, 20:02 To nie jest pora na jedzenie "czerwonoskórych", jedzmy tylko ZIELONE i kopalne np. marchew, buraki-...- Odpowiedz Link
greis52 Re: co sie dzieje??? 31.01.13, 20:05 tez racja rozsadek potrzebny, a nie tylko oczy Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: co sie dzieje??? 31.01.13, 20:12 Niestety. Mamy styczeń. I pomidory, to raczej w tej chwili jako dekoracja do różnych dań. Tak jak rzodkiewki które już są. Nie spodziewajmy się aromatu, smaku czy witamin. Bo to wymaga słońca. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: co sie dzieje??? 31.01.13, 20:22 Jadam jednego pomidora dziennie,takie z gałązki, są większe niż koktajlowe,są czerwone i dosyć smaczne. Polewam olejem z winogron,szczypta soli,pieprzu. Jak na razie jestem zdrowa i bez kataru.Co nie znaczy,że dzięki pomidorom. Odpowiedz Link
aka10 Re: co sie dzieje??? 31.01.13, 20:30 Staram sie kupowac pomidory ze slonecznych krajow Ostatnio mialam z Wysp Kanaryjskich. Moze troche lepsze byly w smaku. Od czasu do czasu sa z Maroka czy Izraela. Odpowiedz Link
kendo Re: co sie dzieje??? 31.01.13, 20:40 prawda, pomidor niczym nie smakuje i brak mu aromatu, kupilam koktailowe i jakos je mecze, uwielbiam marchewke na zimno/na cieplo i buraczki a dzis nawet brukiew mala kupilam , jutro z marchewka/kartoflami zrobie taki szwedzki obiad Odpowiedz Link
aka10 Re: co sie dzieje??? 31.01.13, 21:02 Kålrot..hmmm...nie lubie. Ja wczoraj kupilam rättike (rättika). Nie wiem, dlaczego tlumacza to rzodkiew zwyczajna...Odmiana rzodkiewki to jest, ale hmm nie taka zwykla czerwona... Odpowiedz Link
kendo Re: co sie dzieje??? 31.01.13, 21:14 smakowalam ja raz u znajomej dawno temu... w domu tego nie mielismy na talerzu... tu posmakowala mi kålrot,do gotowania dodaje lisc laurowy i ziele angielskie i nie smakuje tak okropnie jak te ze sklepu gotowce...mozna dosmaczyc lyzka masla/natka pietruszki popatrze nastepnym razem za ta "rzodkiewka" jest tez czarna, smakowalas?? ponoc ostrzejsza w smaku? Odpowiedz Link
aka10 Re: co sie dzieje??? 31.01.13, 21:21 Czarna tez mialam, ale ta biala jest dosyc ostra. Mozna potrzec, pomieszac z marchewka i innymi warzywami. Zdrowa. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: co sie dzieje??? 31.01.13, 21:29 Kiedys dawno w polsce w jakiejs stolowce jadlam, ale nie wiem czy to wlasnie to. AKA robisz to tylko na zimno, czy mozna tez jak jarzynke z czerwonych buraczkow na cieplo. Pomidora "bifa" kupilam w ubieglym tygodniu z Wysp Kanaryjskich. pachnial pomidorem i o dziwo smakowal rowniez, o tej porze. Odpowiedz Link
aka10 Re: co sie dzieje??? 31.01.13, 21:37 Lusia, wg. mnie, to tylko jako salatka. To ma konsystencje rzodkiewki, bo i rodzajem rzodkiewki jest. Pojecia nie mam, czy na cieplo sie da zrobic. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: co sie dzieje??? 31.01.13, 21:46 U nas to się nazywa rzodkiew biała lub lodowa. Bo wygląda jak sople lodowe. Dobrze jest ją utrzeć na wiórki na grubej tarce warzywnej i jeść jak surówkę. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: co sie dzieje??? 31.01.13, 21:41 Pamiętajcie, że te ze słonecznych krajów są zebrane wiele tygodni wcześniej. Praktycznie jeszcze zielonkawe. Dojrzewają u nas później w specjalnych chłodniach szczelnych w atmosferze etylenu. Od etylenu właśnie robią się czerwone. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: co sie dzieje??? 31.01.13, 21:38 Jak te z gałązki, to najprawdopodobniej ze słynnego gospodarstwa szklarniowego w Piekoszowie k/Kielc. Rzeczywiście są super. Ale u nas bardzo rzadko są. Odpowiedz Link
aka10 Re: co sie dzieje??? 31.01.13, 21:43 grzech_o_1 napisał: > Jak te z gałązki, to najprawdopodobniej ze słynnego gospodarstwa szklarniowego > w Piekoszowie k/Kielc. Rzeczywiście są super. Ale u nas bardzo rzadko są. U mnie galazkowe sa zawsze z Holandii. Nie cierpie ich. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: co sie dzieje??? 31.01.13, 21:58 Ja pomidory kupuje po zapachu, jak nie pachna to nie biore. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: co sie dzieje??? 31.01.13, 22:10 Biała rzodkiew jest bardzo smaczna,kroi się na cieniutkie talarki,drobniutko cebulki,posolić,można popieprzyć i z olejem lub oliwą. Dobrze jak trochę postoi,to zmięknie i do mięsa jako surówka. Odpowiedz Link
grzech_o_1 Re: co sie dzieje??? 31.01.13, 22:16 Bo Holandy w hodowli pomidorów są do tyłu. Udają im się tylko tulipany. Ale my w Polsce tulipanów nie jadamy. Odpowiedz Link
slo-onko Re: co sie dzieje??? 01.02.13, 07:35 a ja te rzodkiew o ktorej wspomina Aka tarkuje na jarzynowce, mieszam z sola odstawiam. jesli wytworzy sie woda odlewam, doldaje smietany i tak mi najbardziej smakuje. przygotowuje tez zwyczajny seler starkowany na jarzynowce, dodaje majonezu aby tylko ja skleic, rodzynek,koniec. Odpowiedz Link