Dodaj do ulubionych

Kendo - ważne!

12.06.15, 12:47
Kochane dziewczyny, jak to nigdy nie wiadomo co człowieka czeka. Weszłam wczoraj na krzesło i przy schodzeniu jakos chyba krzywo stanęłam i rąbnęłam razem z tym krzesłem. Noga granatowa, spuchnięta.Pojechalismy na SOR zrobili mi prześwietlenie,na szczęście kosci całe tylko silnie stłuczona. Na nogę wcale nie stanę.Musiałam dzis kupić kule. Mam siedzieć, lezec, ograniczyć chodzenie. Mało z żalu nie ryczałam, bo z bólu tak. I wyjazd mi sie skićkał. Daj znać Lusi,przepros ją w moim imieniu. Musimy to odłozyć. Tak mi szkoda...
Obserwuj wątek
    • pia.ed Wiesz cos na ten temat? 14.06.15, 14:17
      Patrik znalazl to na stronie Missing People, a ja na stronie Twojej gazety

www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/akut-skallgang-efter-forsvunnen-22-aring/

Försvunnen 22-åring hittad död

Den 22-åriga kvinna som under lördagen anmälts försvunnen efter en studentfest har hittats död. Polisen misstänker inget brott.

Det var organisationen Missing People som kallade till en akut skallgång i Kristianstad på lördagskvällen. Som mest var runt 250 personer ute och letade i de centrala stadsdelarna.
      • kendo Re:mniej wpisow,szybciej sie otwiera 28.02.16, 16:43
        wyszukalam nowa swa skrzyneczke,(Lusia ,poprzednio bledana znalazlysmy)
        ktora ma mniej wpisow,
        obecna juz za dlugo sie otwierala

tu poprzednia skrzynka,gdyby ktos chcial zajzec
        forum.gazeta.pl/forum/w,11086,127335254,127335254,Kendo.html
        • lusia_janusia Re:mniej wpisow,szybciej sie otwiera 29.02.16, 08:40
          *Kendo, dziekuje, i zaisuje w kajecie.
          • lusia_janusia Re; wizyta;? 01.03.16, 09:03
            *Kendo, cos robisz waznego dzisiaj,?
            To moze bymsie zjawila?.
            • lusia_janusia Re: Re; wizyta;? 01.03.16, 09:21
              *Kendo, jak bede w autobusie to wysle sms,
              wezme ziemniaki to zrobimy placki kartoflane?.
              • lusia_janusia Re: Re; wizyta;? 01.03.16, 09:46
                Wezme Turkisk jogurt ze soba tez.
                • pia.ed Oscar i bociany zagraniczne 01.03.16, 12:33
                  Kendo, oczywiscie mozesz robic co chcesz z moim wpisem o Oscarach.
                  Widzialam, ze byl tytul "Czerwony dywan", ale myslalam ze chodzi
                  o Kaczynskego na czerwonym dywanie ... wink

Ja z kolei proponowalabym, aby nie mieszac bocianow z Makowa z innymi bocianami,
                  i dla tych zlozyc osobny watek, np "Bociany z innych krajow".
                  Dobrze byloby przeniesc ostatnie wpisy o niemieckich zimowych bocianach
                  i o bocianach z Holandii ...

Przy wpisach warto podawac o jaki kraj chodzi, np na Wegrzech jest jedno gniazdo warte obserwacji, bo jest tam piekny widok ... mozna oberwowac wiosne wczesniej niz w Szwecji ...

.
                  • lusia_janusia Re: w domu 01.03.16, 19:19
                    Kendo, juz w domu jestem, wyslalam brev.
                    • lusia_janusia Re: muffins 01.03.16, 20:10
                      mittkok.expressen.se/recept/foccaciamuffins/
                      Moze i dobre, ale migdaly, to jestem troche
                      ostrozna, ale moze mona wloskich orzechow dac? ew.
                      • lusia_janusia Re:chi-gong 10.03.16, 09:41
                        *Kendo, jestem w domu, bo dzisiaj byla opozniona runda z "Maluszkiem"
                        • lusia_janusia Re:"Maluszek u Kendo 12.03.16, 10:21
                          Kendo, jak bede w autobusie to nadam sms
                          ca kl,14,oo.
                          • lusia_janusia Re:"Maluszek u Kendo 12.03.16, 10:55
                            *Kendo, podejrzewam, ze "Maluszek" poszczeka, ale sie uspokoi, obleci
                            wszystkie katy i bedzie szukal miejca zeby sie przytulic?.
                            • kendo Re:recepta na sniadaniwowe buleczki 17.03.16, 17:11
                              www.kristianstadsbladet.se/open/lyxfrukost-med-nybakat/
                              musze porowna cswa stara recepte,
                              ktora latwiejsza bedzie
                              • pia.ed Nie wiem dlaczego ... 28.03.16, 15:41
                                "Miasto w ktorym mieszkam" otwiera mi sie na poczatku tematu ... na jesieni,
                                mimo ze mam nastawione na najnowszy ...
                                tak samo jest z jeszcze innym tematem u Ciebie,
                                ale pozostale funkcjonuje jak trzeba ...

Na innych forach nie ma tego problemu!

...
                                • pia.ed Re: Nie wiem dlaczego ... 12.04.16, 11:45
                                  Poniewaz temat Miasto w ktorym mieszkam ciagnie sie od paru lat,
                                  to moze warto zalozyc
                                  nowy temat cd albo czesc 2, wklejajac oczywiscie link do starych tematow?

Inaczej nie bede mogla nic w tym temacie zamieszczac, bo jako pierwsza strona otwieraja mi sie tematy sprzed ponad roku, choc mam nastawione na Najnowsze ...

.
                                  • pia.ed Re: Nie wiem dlaczego ... 14.04.16, 11:51
                                    counter.kundenzaehlen.de/sc/index.html

Ta kamerka sie zepsula, obraz jest zamglony ...
                                    Moze usuniesz wpisy o tej kamerce z

12/4 godz. 12 07, godz 12 54, godz 13 48

Kiedy kamerka sie poprawi mozna znow ja wkleic.

'

• lusia_janusia Re: >ladowarka do telef< 17.04.16, 21:39
                                      *Kendo, no pewnie ze lezy, wlaczony kabelek do kontaktu, mam wylaczyc?.
                                      --
                                      Serce miej otwarte dla wszystkich,
                                      zaufaj niewielu
                                      W. Shakespeare
                                      • lusia_janusia Re: >ladowarka do telef< 18.04.16, 09:08
                                        *Kendo, jak mnie nie ma w domu, to masz klucz i jeszcze zapomnialam Ci
                                        oddac to co mi dawalas jak jechalam do mamy, razem bedzie lezalo.

--
                                        Serce miej otwarte dla wszystkich,
                                        zaufaj niewielu
                                        W. Shakespeare
                                        • lusia_janusia Re: >ladowarka do telef< 21.04.16, 09:49
                                          Kendo, juz magiki posprawdzali kaloryfery, to sie zaraz
                                          zbieram i rowerkuje z paszportem.
                                          • maria88 Re: >ladowarka do telef< 22.04.16, 17:46
                                            Kendo próbuj Mamusie wzmaniać ziołami. Moja mama i ja teraz
                                            staram sie chociaz raz dziennie wypić cos ziółek np.pokrzywę,
                                            skrzyp, dziurawiec, głóg na serducho jest wspaniały,
                                            krwawnik, rumianek. Głóg jest w tabl. 30 kap.ok.8zł.
                                            • lusia_janusia Re: >lKendo przyjazd< 21.06.16, 09:19
                                              Bede dzisiaj w sklepie po ten papier, i mam zamiar
                                              sie przejechac do Ciebie.
                                              Bedziesz w domu, ?
                                              • pia.ed Podbijam temat ... 30.07.16, 12:17

Nie mialam czasu sledzic rozmow, bo przez kilka dni goscilam dziewczyne z Malazji.
                                                Wczoraj przed poludniem odwiozlam ja do autokaru Malmö - Berlin.
                                                Juz wieczorem napisala na Skype, ze szczesliwie dojechala
                                                i jest w mieszkaniu, w ktorym spedzi dwa nastepne dni
                                                u czlonka klubu Couchsurfing...
                                                Potem jedzie autostopem do Monachium tongue_out

Kendo pozdrawiam, nawet nie wiem gdzie w tej chwili jestes, moze w Malmö?

.

.
    • xystos Re: Kendo - ważne! 30.07.16, 18:13
      chyba rok temuna spacerze z Bobby'm,wracajac do domu na lace
      "podwinela" mi sie prawa stopa w kostce-straszny bol,dobrze ze do szosy blisko to dokustykalem,na tefon kendo przyjechala po nas I do domu przywiozla
      stopa w kostce spuchnieta wiec Altacet I bandaz elastyczny,pierwsze trzy dni do skrzynki pocztowej chodzilem o kuli pozyczonej.od mojej mamy,przez miesiac odczowalem dyskomfort-Pies byl niezadowolony
      z spacerkow po deptaku.
      uwazaj na siebie
      Pzdr
      • pia.ed Kendo .... .... 30.07.16, 19:03

Noge w kostce zwichnelam po raz pierwszy majac 25 lat ...
        zaniedbalam ...
        Kostka byla nadwyrezona i dwa razy jeszcze te kostke zwichnelam
        na przestrzeni tego samego roku uncertain

W koncu dolna czesc nogi wsadzono mi w gips na pare tygodni (bylo to jeszcze w Polsce).
        Do tej pory kostka potrafi mnie czasem pobolewac i puchnie po dluzszym staniu ...
        czy chodzeniu ...

.

.
        • kendo Re: Kendo .... .... 30.07.16, 20:07
          takie urazy pozostaja na dlugo,a tym bardziej,kiedy sie je zaniedba,
          tez zwichnelam stope w kostce w pracy na schodach,
          "zwichniecia konczyn dolnych"
          usiadlam do birka ,nic nie czulam,
          kiedy chcialam wstac to okropnoscii,
          zaraz zawieziono mnie do szpitala na akut/rngali stope i zawineli elastycznym bandarzem i caly tydzien zwolnienie z pracy,
          dlugo odczuwalam dyskomfort..
          • pia.ed Tez podbijam temat ... 23.08.16, 19:43

Kendo, dziekujemy za pozdrowienia i czekamy smile

.
            • lusia_janusia Re: koniki... 11.09.16, 11:35
              Kendo jak zadzwonisz, to tez zdaze zjesc obiad, picie juz mam w plecaku
              a kamera od wczoraj tam lezy.
              • kendo Re: koniki...tez 11.09.16, 12:03
                juz picie wlozylam w plecaczek,
                kamerka naszykowana,
                choc cos ostanio jakos nie mam ochoty do robinia zdjec,
                te na dwoch wycieczach u Mamy zrobila z checia a pozniej cos mnie "zahamowalo i szluz"
                • lusia_janusia Re: koniki...tez 11.09.16, 13:31
                  Lece do sklepu kupic cos do herbaty na slodko.
                  • lusia_janusia Re: koniki...tez 11.09.16, 13:54
                    juz jestem ze slodkim w domku.
                    • lusia_janusia Re: pogawedtka 13.09.16, 09:54
                      Kendo, to wpadne, tylko sobie przygotuje lunch.
                      Jak bede cyklala to dam znac sms i chcialabym do Netto zagladnac, a moze bysmy
                      sie spotkaly przy tej piekarni kolo kosciola?
                      • lusia_janusia Re: Piekarnia 13.09.16, 10:23
                        Ja tez co dopiero umylam glowizne i dosuszylam.
                        Dam znac, nie stresaj.
                        • lusia_janusia Re: sklep 14.09.16, 10:24
                          *Kendo, jak sie wybierasz na rowerze do sklepu
                          to sie z Toba pociagne,?
                          moze bym zrobila taka salatke z buraczkow, tylko zeby mi sie chciec chcialo?.
                          • lusia_janusia Re: sklep 14.09.16, 11:05
                            juz tylko czekam na Ciebie.
                            • lusia_janusia Re: qi-gong 15.09.16, 08:18
                              to daj znac, ja mam spotkanie z kolegowna 3 stopnia, mam nadzieje ze dlugo nie bede.
                              Ten napoj to ja juz dawno wypilam, ale pamietam ze byl za slodki dla mnie.
                              • pia.ed Re: qi-gong 20.09.16, 09:22

Palenie samochodow na przedmiesciach miasta, to zemsta za zatrzymanie przez policje
                                trzech kryminalistow. Jeden z nich byl zamieszany sporo lat temu w "walke o wladze" w branzy taksowkowej. Wtedy zastrzelono w biurze jednego z gangsterow.
                                Jakiej narodowosci byla ta mafia nie podano, ale mogl byc to ktos z dawnej Jugoslawi,
                                bo wtedy wlasnie ci byli najbardziej aktywni w branzy taksowkowej.

Jak napisano, pozary samochodow wzniecaja lokaje gangsterow, czesto nieletni chlopcy z przedmiesc, ktorzy sa za mlodzi aby ich ukarac. Robia to za zaplata i uznaja za honor ze dostali takie zadanie.
                                • pia.ed Pozary wg GP ... 20.09.16, 09:28

Zaczelam ostatnio czytac Göteborgsposten
                                  i widze ze tam jest duzo ciekawych wiadomosci ...
                                  GP to taki odpowiednik Sydsvenskan w Malmö.

www.gp.se/nyheter/sverige/springpojkar-tros-ligga-bakom-v%C3%A5g-av-bilbr%C3%A4nder-1.3799801
                                  • xystos Re: Pozary wg GP ... 20.09.16, 09:38
                                    GP to tez popoludniowka zyjaca
                                    na "sensacjach"

svd.se

sr.se
                                    • xystos Re: Pozary wg GP ... 20.09.16, 09:44

troszke prawdziwych informacji
                                      propozycja budzetu ponizej

www.svd.se/i-dag-regeringen-presenterar-hostbudgeten/om/hostbudgeten-for-2017

ZEN
                                      • pia.ed Goracy temat .. .pozary 22.09.16, 13:05

Podpalanie samochodow to protest mafii przeciwko policji
                                        ze zatrzymala kilku najwiekszych gangsterow z Malmö, miedzy innymi tego ktory, byl podejrzany o zastrzelenie wlasciciela firmy taksowkowej.
                                        To nie zadne mafijne porachunki z podpalaniem samochodow ...
                                        bo to nie byla "mafia przeciw mafii"

Zamordowanie wlasciciela przedsiebiorstwa taksowkowego, ktore zdarzylo sie juz sporo lat temu, to zupelnie inna historia ... nic z policja nie majace wspolnego.

To byla "walka o wladze" roznych gangow.
                                        Pewien gang mial juz wlasne przedsiebiorstwo taksowkowe, i chcial rozszerzyc swoja wladze i dochody kupujac nastepna firme taksowkowa.

Wlasciciel nie chcial swojej firmy sprzedac, wiec dostal kule w leb!!!

Po jego smierci firma zostala sprzedana - wlasnie tym gangsterom ktorzy go zamordowali, bo nawet jesli byl jakis inny wspolwlasciciel firmy, to nie chcial podzielic losu swego kolegi. uncertain

W Malmö sa oczywiscie szwedzkie przedsiebiorstwa taksowkowe,
                                        ale 10 lat temu weszla w zycie reforma, ktora pozwolila na zakladanie jednoosobowych przedsiebiorstw taksowkowych i tam pracuja wylacznie arabowie ...
                                        nie wykazujacy swoich dochodow Skattemyndigheten i oszukujacy turystow
                                        przyjezdzajcych do Malmö, nie orientujacych sie w cenach za kurs.

Autobusami rzeczywiscie kieruja wszystkie mozliwe nacje ... bo to niewygodny czas pracy, w ciaglym pospiechu aby moc trzymac sie rozkladu jazdy i Szwedzi raczej nie chca w tym zawodzie pracowac.

.

kendo napisała:

> jezeli to mafijne porachunki z podpalaniem samochodow,to nacja ta bardzo pamiet
                                        > liwa..w Twym miescie,
                                        >
                                        > tu sa pomieszane narodowosci jak kierowcy Taxi,
                                        > natomiast kierowcy podmiejskich autobusow to arabska/chinska/afrykaniska frakcj
                                        • kendo Re: Goracy temat .. .pozary 22.09.16, 22:00
                                          pia.ed napisala

>
                                          > W Malmö sa oczywiscie szwedzkie przedsiebiorstwa taksowkowe,
                                          > ale 10 lat temu weszla w zycie reforma, ktora pozwolila na zakladanie jednoosob
                                          > owych przedsiebiorstw taksowkowych i tam pracuja wylacznie arabowie ...
                                          > nie wykazujacy swoich dochodow Skattemyndigheten i oszukujacy turystow
                                          > przyjezdzajcych do Malmö, nie orientujacych sie w cenach za kurs.
                                          >

uwazam,ze niektore monopole powinny zostac tylko dla szwedow
                                          • pia.ed Kivik - targ jablkowy 24.09.16, 11:29

Moze potem pokaza jak obraz ulozony z jablek wyglada ...
                                            bo z tego co widze, trudno sie domyslec.
                                            Jest jednak ciekawa informacja, ze przy ukladaniu obrazu pracowalo 10 osob.
                                            Przedtem wyobrazalam sobie, ze to projektantka obrazu uklada jablka
                                            w wymyslony przez siebie wzor wink

www.expressen.se/kvallsposten/nu-startar-kiviks-appelmarknad/
                                            .
                                            • pia.ed Czy masz jakies specjane krzeslo w kuchni? 03.10.16, 23:04

Pisalam, ze szybko zaczynaja mnie bolec stopy w kostkach od stania ...
                                              i kazda osoba ktorej sie pytam odpowiada, ze wiele czynnosci w kuchni
                                              wykonuje na siedzaco przy stole ...

Mam normalny stol i normalne krzesla kuchenne, ale musze podnosic rece aby cos zrobic,
                                              wiec musze szybko konczyc z powodu niewygodnej pozycji. Probowalam nawet moj fotel na kolkach, ktorego uzywam przy biurku ... ale tez bylo mi niewygodnie.

W katalogu IKEA waznym do lipca znalazlam krzeslo do kuchni na kolkach
                                              z mozliwoscia podwyzszenia lub znizenia. Nazywa sie SKÅLBERG/SPORREN arbetsstol 299 kr.
                                              Jest pod "Ideer" w rubryce Matplats ... Dostalam nowy katalog, ale nie wiem gdzie go polozylam. Moze masz takie krzeslo w kuchni?

.
                                              • pia.ed Specjane krzeslo w kuchni? 04.10.16, 11:45

Kendo, chyba to mi juz kiedys proponowalas ... wiec zaraz potem napisalam do mojej siostry,
                                                z wyksztalcenia arbetsterapeut po studiach w Szwecji i pracuje w szpitalu w Linköping.
                                                Na poczatku wlasnie odwiedzala mieszkania ludzi potrzebujacych pomocy technicznej,
                                                czy przebudowania mieszkania - jesli ktos na stale potrzebowal wozka inwalidzkiego.

To, ze osobiscie musiala dostarczyc do domu zamowiona pomoc techniczna,
                                                czesto niesc ja z samochodu na pietro bez windy, zaczelo ja meczyc,
                                                wiec od kilku lat ma prace siedzaca i zajmuje sie fakturami dotyczacymi hjälpmedel...

Stwierdzila, ze nawet wtedy takie krzesla dawano wylacznie osobom, ktore inaczej nie moglyby sie poruszac w kuchni, czyli inwalidom. Ten przepis jest dotad aktualny, powiedzialy jej mlodsze kolezanki ...

.

.
                                                • pia.ed Re: Specjane krzeslo w kuchni? 04.10.16, 12:15

Moge sie dowiedziec ... ale przy obecnych oszczednosciach szanse mam bardzo male ...

To tak jak sie zwrocilam do mojej lekarki pierwszego kontaktu,
                                                  aby mi wystawila skierowanie do zakladu ortopedycznego przy szpitalu,
                                                  bo mam ciagle bole stop i krzyza z powodu wysokiego podbicia ...
                                                  potrzebuje wkladki ortopedycznej, bo stopa w srodku nie ma podparcia ...
                                                  Odmowila i kazala mi kupic taka wkladke w hälsoafferen gdzie ona kupuje swoje wkladki!!!
                                                  Powiedziala, ze to bedzie taniej niz robiona na zamowienie wkladka,
                                                  bo taka na ubezpieczalnie kosztuje 500 kr ...

Kiedy bylam u ortopedy z moim bolacym ramieniem, zapytalam sie go czy moze mi wystawic remis do zakladu ortopedycznego.
                                                  Odpowiedzial, ze nie wie kto to wystawia, ale wydaje mu sie, ze takie prawo ma lekarz pierwszego kontaktu tongue_out
                                                  Zrobienie wkladki ortopedycznej prywatnie to 1 500 kr ...

.

• pia.ed Wkladka ortopedyczna ... 04.10.16, 12:20

Wczoraj bylam w Hälsokost i widzialam wkladki za 300 kr. Problem w tym,
                                                    ze nie mozna ich przymierzyc na miejscu, A jak nie beda pasowaly?

Zreszta uwazam, ze to ortopeda powinien obejrzec stope i zadecydowac
                                                    jaka wkladka jest potrzebna, i czy w ogole potrzebna!
                                                    Moj ortopeda jest sympatyczny ale jak widac mnie olal ...

.

.
                                                  • kendo Re: Wkladka ortopedyczna ... 04.10.16, 19:42
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > Wczoraj bylam w Hälsokost i widzialam wkladki za 300 kr. Problem w tym,
                                                    > ze nie mozna ich przymierzyc na miejscu, A jak nie beda pasowaly?
                                                    >
                                                    > Zreszta uwazam, ze to ortopeda powinien obejrzec stope i zadecydowac
                                                    > jaka wkladka jest potrzebna, i czy w ogole potrzebna!
                                                    > Moj ortopeda jest sympatyczny ale jak widac mnie olal ...
                                                    >
                                                    a moze to tylko do ortopedy chcesz sie dostac??? hi,hiiiiii(zart)
                                                    masz racje z tymi wkladkami,
                                                    w aptece tez zdaje sie je widzialam..
                                                    szkolul w tym,ze wlasnie sa pakowane "hermetycznie",bez szansy przymiarki,
                                                    szkoda,ze nie maja rospakowanej by klijet mogl przymierzyc.

nawet nie wiedzialm ,ze takie drogie.
                                                  • pia.ed Re: Wkladka ortopedyczna ... 05.10.16, 00:55

Pare lat temu czytalam o takim sklepie z bieznia, lezy gdzies w Gamlastaden ...
                                                    O adres nie bedzie sie trudno dowiedziec, jesli spyta sie w sklepie sportowym.
                                                    Tam jest najdrozsze obuwie sportowe, niemal dla zawodowcow i moga miec wkladki
                                                    do przymierzenia ...

.
                                                  • kendo Re: Specjane krzeslo w kuchni? 04.10.16, 19:36
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > Moge sie dowiedziec ... ale przy obecnych oszczednosciach szanse mam bardzo mal
                                                    > e ...
                                                    >
                                                    > To tak jak sie zwrocilam do mojej lekarki pierwszego kontaktu,
                                                    > aby mi wystawila skierowanie do zakladu ortopedycznego przy szpitalu,
                                                    > bo mam ciagle bole stop i krzyza z powodu wysokiego podbicia ...
                                                    > potrzebuje wkladki ortopedycznej, bo stopa w srodku nie ma podparcia ...
                                                    > Odmowila i kazala mi kupic taka wkladke w hälsoafferen gdzie ona kupuje
                                                    > swoje wkladki!!!
                                                    > Powiedziala, ze to bedzie taniej niz robiona na zamowienie wkladka,
                                                    > bo taka na ubezpieczalnie kosztuje 500 kr ...
                                                    >
                                                    > Kiedy bylam u ortopedy z moim bolacym ramieniem, zapytalam sie go czy moze mi w
                                                    > ystawic remis do zakladu ortopedycznego.
                                                    > Odpowiedzial, ze nie wie kto to wystawia, ale wydaje mu sie, ze takie prawo ma
                                                    > lekarz pierwszego kontaktu tongue_out
                                                    > Zrobienie wkladki ortopedycznej prywatnie to 1 500 kr ...
                                                    >
                                                    > .
                                                    faktycznie,juz za duzo oszczedzaja,
                                                    podobnie byloz moim lekarzem,
                                                    kiedy poprosilam o remis na rentgen stwierdzajacy czy mam osteoperoze,
                                                    przez trzy wizyty sie migla,tlumaczac,ze niebespieczne,
                                                    ostanim razem to samo,
                                                    powiedzialam,ze nie rusze sie z krzesla,az mi nie obieca,ze wypisze remisc do Hesleholm,bo tam wykonuja ...za dwa tygodnie listonosz zostawil remis ..

a tak jezeli o te wkladki chodzi to moze sklep sportowy bedzie mial...
                                                    byl tu taki,ktory "mierzyl stope na bierzni"i rekomendowal sportowe obuwie ...
                                                    moze jest i u Ciebie ten sportowy...
                                                    ta bieznie mieli na sklepie,wiec powinno ja widac..

>
                                                  • slo-miana Re: Specjane krzeslo w kuchni? 05.10.16, 13:37
                                                    @ na yahoo smile
                                                  • pia.ed Re: Specjane krzeslo w kuchni? 10.10.16, 21:58
                                                    slo-miana napisał(a):

> @ na yahoo smile

Co jest na yahoo ???
                                                  • pia.ed Sveriges bästa hemtjänst ... Musicie to obejrzec! 10.10.16, 22:14

Dzis o godz 20 00 byla premiera serii dokumentalnej "Sveriges bästa hemtjänst".
                                                    Bedzie jeszcze powtarzane kilkakrotnie w ciagu najblizszych dni.
                                                    Jest tez na bezplatnym tv Play.
                                                    Az sie wierzyc nie chce jakie ciezkie przypadki znajduja sie we wlasnych domach czy mieszkaniach po opieka hemtjänst. Kobieta, ktora nie przyjmuje posilkow czy inna kobieta prawdopodobnie sparalizowana, z ktora sie nie mozna porozumiec ...
                                                    Albo mezczyzna ktory nie chce wstac z lozka, a hemtjänst wpada do niego na chwile i wychodzi.

A wszystko dlatego, ze pozamykano niemal wszystkie instytucje, gdzie tacy ludzie powinni sie znalezc, a jednoczesnie starych ludzi z demencja i multi-chorobami caly czas przybywa...

www.svtplay.se/video/10574780/sveriges-basta-hemtjanst/sveriges-basta-hemtjanst-sasong-1-avsnitt-1
                                                    .
                                                  • pia.ed Mam dzis mase spraw do zalatwienia 11.10.16, 12:27

Mialam wstac wczesnie, a obudzilam sie po dziesiatej ...
                                                    Zalatwilam juz jeden telefon,
                                                    a teraz musze wsiadac w samochod i jechac do miasta ...
                                                    Odezwe sie kiedy wroce ... jak wroce tongue_out

.

.
                                                  • kendo Re: Mam dzis mase spraw do zalatwienia 11.10.16, 19:45
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > Mialam wstac wczesnie, a obudzilam sie po dziesiatej ...
                                                    > Zalatwilam juz jeden telefon,
                                                    > a teraz musze wsiadac w samochod i jechac do miasta ...
                                                    > Odezwe sie kiedy wroce ... jak wroce tongue_out
                                                    >
                                                    zalatwila pomyslnie wszystko w miescie ?

nie padalo,
                                                    troche porzadkow w garderobach zrobilam..

cieplego wieczoru zycze
                                                  • pia.ed Masa spraw do zalatwienia ... 11.10.16, 23:52

Tak, wszystko zalatwilam pomyslnie. Jutro nic nie robie,
                                                    bo dzis poczulam stress po dwoch dniach zalatwiania ...
                                                    Siapiacy deszcz byl tylko wczoraj, dzis bylo sucho,
                                                    ale po raz pierwszy zauwazylam, ze zrobilo sie chlodno,
                                                    pewnie z powodu polnocnego wiatru ...

.
                                                  • pia.ed To chyba nie do mnie ... 12.10.16, 16:25

Kendo, z jakiego powodu wpisalas to na pia.ed
                                                    O nic Ciebie nie prosilam ...

12.10.16, 15:50
                                                    zrobi sie...

Bedac dzis w sklepie dowiedzialam sie, ze dzis jest sroda ... Poprawila mnie jedna z kilentek, kiedy zapytalam kasjera, dlaczego nie ma dodatku telewizyjnego, skoro juz jest czwartek big_grin

,
                                                  • pia.ed Re: To chyba nie do mnie ... 12.10.16, 21:23

Kendo, ogladalas wtorkowy Bachellor czy tez zapomnialas tak jak ja? uncertain

.
                                                  • pia.ed Rolnik i Bachelor ... 13.10.16, 14:19

Czytalam artykul na temat mlodego, 21-letniego rolnika i tej 44-letniej hodowczyni koni ...
                                                    Podobno "zrobiono z igly widly" piszac, ze spedzili razem noc,co oznaczaloby to,
                                                    czego sie domyslamy big_grin

Podobno po speed-dejt tak sobie przypadli do gustu, ze usuneli sie na bok
                                                    i przegadali pol nocy ... taka byla prawda.
                                                    W kazdym razie oboje zadecydowali, ze sa dalej wolni do szukania zony czy meza w programie. Ogladac tego nie bede ...

Program Bachelor jak na razie mi sie podoba. Jesli bedzie gorzej to tez zrezygnuje. z Naogladalam sie juz tyle amerykanskich programow, a niedawno widzialam tez australijaki, ze swoja "porcje ogladania" juz zaliczylam ...

PS. Wydawalo mi sie, ze to dzis mial przyjsc moj "pomagier" i zwijalam sie jak mrowka do godziny 12 00, bo o tej godzinie ma przychodzic. Nie przyszedl, czyli przyjdzie dopiero jutro ...
                                                    a ja po wstaniu o godz 08 00, odwalilam duza czesc roboty w domu.
                                                    Zebym zawsze miala taka energie to bym sie cieszyla ...

.

kendo 13.10.16
                                                    ogladalam wczoraj "rolnika szukajacego zony"
                                                    cos na poczatku z tym niesmialym rozmawiala reporterka,
                                                    i z dziewczyna z dlugimi wlosami co ma konie-nie wiem o co tam chodzilo..
                                                    a pozatem to jakis dziwny ten program,moim zdaniem

Bacherlota ogladalam i tez jakos mi nie "lezy ten program"

• kendo Re: Rolnik i Bachelor ... 13.10.16, 14:44
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > Czytalam artykul na temat mlodego, 21-letniego rolnika i tej 44-letniej hodowc
                                                    > zyni koni ...
                                                    > Podobno "zrobiono z igly widly" piszac, ze spedzili razem noc,co oznacz
                                                    > aloby to,
                                                    > czego sie domyslamy big_grin
                                                    >
                                                    > Podobno po speed-dejt tak sobie przypadli do gustu, ze usuneli sie na bok
                                                    > i przegadali pol nocy ... taka byla prawda.
                                                    achaaaa,no duza roznica wieku miedzy nimi,
                                                    ale moze zostana przyjaciolmi....
                                                    obejze jeszcze jeden moze odcinek i zobacze...

>
                                                    > Program Bachelor jak na razie mi sie podoba. Jesli bedzie gorzej to tez
                                                    > zrezygnuje. z Naogladalam sie juz tyle amerykanskich programow, a niedawno widz
                                                    > ialam tez australijaki, ze swoja "porcje ogladania" juz zaliczylam ...
                                                    >
                                                    >
                                                    > PS. Wydawalo mi sie, ze to dzis mial przyjsc moj "pomagier" i zwijalam sie jak
                                                    > mrowka do godziny 12 00, bo o tej godzinie ma przychodzic. Nie przyszedl, czyl
                                                    > i przyjdzie dopiero jutro ...
                                                    budze sie ostanio okolo 6 godz,biore tabletke po pol godz.albo o 7:00 jemy sniadanie...

> a ja po wstaniu o godz 08 00, odwalilam duza czesc roboty w domu.
                                                    > Zebym zawsze miala taka energie to bym sie cieszyla ...

a widzisz?
                                                    sprawdza sie przyslowie"kto wczesnie wstaje,temu P.Bog daje"..
                                                  • pia.ed Re: Rolnik i Bachelor ... 13.10.16, 15:17

Ona swietnie wyglada, a on jako bardzo mlody szuka starszej od siebie,
                                                    wiec mogli sobie przezyc przygode ... Okazja sie nadarzyla po wspolnym przyjeciu,
                                                    kiedy mieszkali w tym samym hotelu.

No ale potem beda wystepowac oddzielnie, bo sa dwojgiem z czworki bohaterow tego spektaklu, wiec taka okazja juz im sie wiecej nie przydarzy ... uncertain

Przypomnialao mi sie, ze jesli amerykanskiego Bachellor mozna nazwac luksusowym,
                                                    to australijska seria byla super luksusowa ...

Jesli masz ochote ogladac przedostatni odcinek amerykanskiej Bachellrote,
                                                    to bedzie on nadawany w niedziele od godz. 20 00 do 21 45 na programie 11 ...
                                                  • pia.ed Serial z australijskim Bachellor... DZIS 17 05 13.10.16, 15:56

Przypadkowo znalazlam ze dzis zaczynaja powtorke!!!

www.tv.nu/p/1BUI5C-18-3fGj

The Bachelor Australia

Kanal 11 Idag 17:05 - 18:00
                                                  • pia.ed Jak Ci sie podoba mieszkanie dla seniora? 14.10.16, 15:39

ladnydom.pl/wnetrza/51,94387,20802522.html?i=3
                                                  • pia.ed Godz. 21 00 tv24 zaczyna sie serial ... 22.10.16, 21:01

Gift vid första ögonkastet ... från Australien ... ja juz zdazylam obejrzec to na TV Play.

.

• pia.ed DZIS ... "Uppdrag granskning" TV1 kl 20 00. 14.12.16, 09:59

www.expressen.se/gt/gravida-marilyn-var-fange-hos-is/

När 15-åriga Marilyn förra året rymde från ett familjehem tog det åtta dagar innan hennes föräldrar Pasi och Anki nåddes av informationen.

Då hade den gravida flickan tillsammans med sin pojkvän, en flera år äldre man från Nordafrika, tagit sig hela vägen till krigets Syrien.

Pojkvännen anslöt sig till Islamiska staten och när verkligheten hann ikapp henne ville Marilyn hem till Sverige. Men då var det för sent.

Zobacz na zdjeciach, jaki balagan w kuchni ... Jacys dziwni ci jej rodzice ...
                                                    A dziewczynka byla w rodzinie zastepczej ...

.

• pia.ed "Uppdrag granskning" TV1 kl 20 00 14.12.16, 10:42

Chyba nie bedziesz w szpitalu do 20 00?
                                                    A moze po prostu siedzisz i dotrzymujesz panciowi towarzystwa ...
                                                    Iphone jest chyba zabronione na tym oddziale,
                                                    bo zakloca dzialanie sprzetu medycznego.
                                                    A czy tesciowa jest na tyle ruchliwa, ze moze wsiasc do autobusu i pojechac do syna?

.
                                                  • pia.ed "Uppdrag granskning" BEDA POWTORKI 14.12.16, 23:56

To byl swietny program ... jeszcze nie zostal dokonczony.
                                                    Dziewczynka zaczela uzywac narkotyki kiedy miala 12 lat ...
                                                    a pochodzila z finskiej rodziny ...

.
                                                  • kendo Re: "Uppdrag granskning" BEDA POWTORKI 15.12.16, 13:31
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > To byl swietny program ... jeszcze nie zostal dokonczony.
                                                    > Dziewczynka zaczela uzywac narkotyki kiedy miala 12 lat ...
                                                    > a pochodzila z finskiej rodziny ...
                                                    >
                                                    > .
                                                    bedzie powtorka to obejze,usnelam wczoraj po przyjsciu do domu,a na chwileczke tylko "oko zmrozylam"
                                                    obudzilam sie przed 23 godz,i w kolule nocna wlazlam i do wrkka poczlapalam..
                                                  • pia.ed To byl "Dokument inifrån" na TV 2 ... 15.12.16, 14:44

Jak sobie czegos od razu nie zapisze, to robie TAKIE pomylki tongue_out
                                                    MOZESZ TO W KAZDEJ CHWILI ZOBACZYC NA TV PLAY ...
                                                    bezplatnie, tylko bez tekstowania,
                                                    Dla mnie tekst jest szalenie wazny,
                                                    a Ty tego chyba nie potrzebujesz ...

www.tv.nu/program/dokument-inifran
                                                    .

• pia.ed "Dokument inifrån" ... Tylko kliknac na PLAY 15.12.16, 16:37

www.svtplay.se/video/11545262/ensamma-mot-is/dokument-inifran-ensamma-mot-is-avsnitt-1

"www.tv.nu/program/dokument-inifran"

• maria88 Re: "Dokument inifrån" ... Tylko kliknac na PLAY 17.12.16, 19:23
                                                    Przypominalo misie,że kiedys Ordynatorem szpitala był
                                                    lekarz , prof. lwowski, chirurg który zawsze mówił
                                                    'że zupki , rosołki to nie dla chorego. Chory zeby
                                                    wracał do zdrowia i miał siłę
                                                    musi jeśc mięso" i to jest chyba prawda.
                                                  • jaga_22 Re: "Dokument inifrån" ... Tylko kliknac 17.12.16, 20:23
                                                    Mario,jeżeli ktoś nie jadł mięsa przez dłuższy czas ,to tylko może zaszkodzić.
                                                    Trzeba powolutku wprowadzać takie pokarmy.
                                                  • alfredka1 Re: "Dokument inifrån" ... Tylko kliknac 17.12.16, 21:39
                                                    Mięso drobiowe , cielęce , powoli gotowane w małej ilości wody ale dużej ilości jarzyn /bez cebuli na początku/
                                                    Mięso można zmielić /2x/ zrobić klopsiki i ww wywarze gotować .
                                                  • pia.ed Lubie zmiksowane zupy ... 19.12.16, 13:03

Od czasu do czasu ugotuje jakas zupe ...
                                                    i stoi w lodowce, bo nie chce mi sie jej jesc.
                                                    Aby nie wylewac, bo jestem oszczedna,
                                                    to ja miksuje ... dodaje troche mleka (jesli pasuje)
                                                    i wypijam ze smakiem big_grin

Tzw "drugie dania" jem bez problemu ... bo mam wszystkie zeby tongue_out
                                                    i sama nie rozumiem, dlaczego od dluzszego czasu robie tak z zupami ...

.
                                                  • pia.ed Czy zawiozlas mezowi radio? 21.12.16, 13:53

Chwalil sie na forum, ze sobie zrobil "prezent" w czarny piatek ...

.
                                                  • pia.ed Przyszli emeryci martwia sie ... 23.12.16, 22:36

www.expressen.se/nyheter/har-inte-rad-sluta-jobba--blir-fattigpensionar/
                                                    www.expressen.se/nyheter/har-inte-rad-sluta-jobba--blir-fattigpensionar/
                                                    .
                                                  • pia.ed Niepogoda - ale nie u mnie 25.12.16, 13:11

www.sydsvenskan.se/2016-12-25/klass-2-varning-for-skane-pa-mandag-kvall
                                                    W nocy pewnie padalo, ale kiedy sie obudzilam przed godz 11 00, i do obecnej chwili
                                                    jest sucho na ulicach i ani sladu wiatru ...

Ty uwazaj wieczorem zeby Cie nie wiatr nie porwal taka szczuplutka jestes ...

.

• kendo Re: Niepogoda - ale nie u mnie,, a tu 25.12.16, 14:35
                                                    slonecznie bylo i teraz zachurza sie
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > www.sydsvenskan.se/2016-12-25/klass-2-varning-for-skane-pa-mandag-kvall
                                                    > W nocy pewnie padalo, ale kiedy sie obudzilam przed godz 11 00, i do obecnej c
                                                    > hwili
                                                    > jest sucho na ulicach i ani sladu wiatru ...
                                                    >
                                                    > Ty uwazaj wieczorem zeby Cie nie wiatr nie porwal taka szczuplutka jestes ...
                                                    >
                                                    > .
                                                    >
                                                  • pia.ed Fala w Karskrona ... 05.01.17, 16:03

A dla Ciebie zdjecia z Karlskrona ... Zobacz gdzie ten czlowiek wybudowal swoj NOWY dom,
                                                    az sie prosi o zalanie przy wiekszej fali czy wiekszym deszczu ... Powinien go wybudowac na palach big_grin

.
                                                  • pia.ed Re: Fala w Karskrona ... 05.01.17, 16:04

www.expressen.se/kvallsposten/deras-hem-hamnade-mitt-i-vattenmassorna/.
                                                  • kendo Re: Fala w Karskrona ... 05.01.17, 20:46
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > www.expressen.se/kvallsposten/deras-hem-hamnade-mitt-i-vattenmassorna/.

rodzina bardzo wielkie straty bedzie miec,
                                                    ubezpieczenie i tak calosci nie zwroci...
                                                    nie tylko oni sa poszkodowani,w srodkowej szwecji tez sa pozalewani..
                                                  • pia.ed Kendo dzisiaj zaspala? 06.01.17, 12:02

Nie pokazala sie dotad na forum ... wink
                                                    A moze robi sie na bostwo przed masowaniem mezulka przy hawajskiej muzyce?

.

• xystos Re: Kendo dzisiaj zaspala? 06.01.17, 13:18
                                                    uczy sie hawajskiego tanca brzucha
                                                  • kendo Re: Kendo dzisiaj zaspala? 06.01.17, 13:46
                                                    hi.hiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii,
                                                    wstala wczesnie i do pracki stanela zaraz po sniadaniu,

taaaaaaaaaa,tanczyla z garami przy piecu,
                                                    trzeba bylo miecho zagospodarowac i pare obiadow dla pancia naszykowac,coby mial na zas,jak do domu wroci,
                                                    teraz do podwieczorku ma wolne,poniej kolacja i dzionek sie skonczy
                                                  • maria88 Re: Kendo dzisiaj zaspala? 06.01.17, 15:31
                                                    Widze Kendo że juz myslisz o podrózy do mamy
                                                    jak tylko Xystos bedzie w domu. Teraz syn musi
                                                    chyba sprawowac jakis nadzór żeby znowu cos nie
                                                    przydarzyło.Lusia zapewne tez chce przyjechać.
                                                    Cięzko macie tak na 2 domy, ale na to nie ma rady.
                                                  • kendo Re: Kendo dzisiaj zaspala? 06.01.17, 18:00
                                                    maria88 napisała:

> Widze Kendo że juz myslisz oobiady podrózy do mamy
                                                    > jak tylko Xystos bedzie w domu. Teraz syn musi
                                                    > chyba sprawowac jakis nadzór żeby znowu cos nie
                                                    > przydarzyło.Lusia zapewne tez chce przyjechać.obiadt
                                                    > Cięzko macie tak na 2 domy, ale na to nie ma rady.

pod koniec miesiaca jade zmienic Lusie,
                                                    a obiady zawsze jakos wiecej nagotuje z przyzwyczajenia,wiec zamrazam ,
                                                    nie bedzie musial stac przy piecu i pichcic,
                                                    w mikrofali ugrzeje
    • xystos Re: Kendo - ważne! 06.01.17, 14:41
      noo i karnawal Diabli wzieli
      nielaz po drabinach,daj szanse
      mlodszym.

Pzdr
      • kendo Re: Kendo - ważne! 06.01.17, 18:05
        xystos napisał:

> noo i karnawal Diabli wzieli
        > nielaz po drabinach,daj szanse
        > mlodszym.
        >
        > Pzdr
        >
        nie bede na drabine wllazic,
        dziecie jutro przyjedzie i plafon powiesi w sypialni,
        wiec nie wiem kiedy wpadne,bo terz nowa pralke ma przywiesc sobie z Giganta..
        ta obecna zle cyntryfugowala na oddzielnym programie,ma na nia spekulanta..(obrotne dziecie)

bylam pol godziny na slonecznym spacerze,
        milo sie szlo tylko po nogach zmarzlam,nie te spodnie mialam..
        • pia.ed Kendo ... läkarbilar 06.01.17, 21:50

Widzialas moja odpowiedz na XYSTOS, w sprawie wizyt domowych lekarzy?

forum.gazeta.pl/forum/w,11086,147775718,147775718,xystos.html
          .
          • pia.ed Re: Kendo ... läkarbilar, cwiczenia ... 07.01.17, 12:13

Tu wklejam cwiczenia dla Ciebie ... big_grin na rozgrzewke,
            przyjemnie popatrzec.

warszawa.wyborcza.pl/warszawa/1,54420,21205152,podskakuj-jak-zaba-zanurz-sie-w-lodowatej-wodzie-czyli-jak.html
            PS. U mnie poproszylo sniegiem, a temperatura wzrosla do 0,3 stopnia C.
            .
            • pia.ed Re: Kendo ... slizgawica w Twoim miescie 08.01.17, 13:41

UWAZAJ!!!

www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/smhi-risk-for-tillfrysning-under-kvallen/.
              • pia.ed Kendo ...Dlaczego usuwaja pawilon muzyczny? 09.01.17, 11:50

Nawet jesli nie jest wykorzystywany
                to stanowi jednak ozdobe miasta
                bo jest ladny ...
                Sluchasz codziennie radia to chyba wiesz cos w tej sprawie?

www.kristianstadsbladet.se/hassleholm/musikpaviljongen-monteras-ned/
                • xystos Re: Kendo ...Dlaczego usuwaja pawilon muzyczny? 09.01.17, 14:33
                  P-1 Morgonecho a puzniej zagraniczne stacje z prawdziwa muzuka.
                  • pia.ed Re: Kendo, gdzie sie podziewasz??? 09.01.17, 17:19

Pytalas sie o lekarzy ktorzy przyjezdzaja do domow.
                    Napisalam odpowiedz i szukalam Cie wszedzie, zebys mogla to przeczytac ...
                    a ty zniklas uncertain

.
                    • xystos Re: Kendo, gdzie sie podziewasz??? 09.01.17, 17:29
                      vardgivare.skane.se/patientadministration/bestall-produkter-och-tjanster/akuta-hembesok-av-lakare/
                      • kendo Re: Kendo, gdzie sie podziewasz??? 09.01.17, 18:55
                        juz jestem,
                        ledwo zywa,
                        glowizna nie boli na szczescie,
                        ale rankiem dawala znac,ze moze znowu zaczas bolec,
                        wtedy nie dala bym chyba rady

wpadlam do "Lusi" i do dzieciecia,
                        wnioslam krzesla,jutro sie nimi zajme,
                • kendo Re: Kendo ...Dlaczego usuwaja pawilon muzyczny? 09.01.17, 18:56
                  pia.ed napisała:

>
                  > Nawet jesli nie jest wykorzystywany
                  > to stanowi jednak ozdobe miasta
                  > bo jest ladny ...
                  > Sluchasz codziennie radia to chyba wiesz cos w tej sprawie?
                  >
                  > www.kristianstadsbladet.se/hassleholm/musikpaviljongen-monteras-ned/

a wiesz,ze nie wiem czemu chca go przeniesc,
                  wiem,ze go zdewastowana w przeddzien przenosin...
                  • pia.ed Kreacje na Elle-galan ... 15.01.17, 20:17

A ja nawet nie wiem co to za gala ...
                    choc odbywa sie co roku,
                    pewnie cos zwiazane z moda,
                    skoro kobiety maja tak wspaniale kreacje tongue_out

www.expressen.se/noje/kandisarna-som-kladde-sig-bast-pa-elle-galan/
                    .
                    • kendo Re: Kreacje na Elle-galan ... 16.01.17, 14:29
                      pia.ed napisała:

>
                      > A ja nawet nie wiem co to za gala ...
                      > choc odbywa sie co roku,
                      > pewnie cos zwiazane z moda,
                      > skoro kobiety maja tak wspaniale kreacje tongue_out
                      >
                      > www.expressen.se/noje/kandisarna-som-kladde-sig-bast-pa-elle-galan/
                      > .
                      Elle to miesiecznik poswiecony modzie,
                      okazja dla "osobistosci z roznych zawodow medialnych" na pokazanie sie w "galowych strojach"

teraz ma byc gala sportowcow,
                      beda przyznawac statuetki dla najbardziej "prestizowych sportowcow z roznych dystyplin sportu,
                      • pia.ed Odpisalam na mojej "poczcie" pia.ed 22.01.17, 19:13

A w zaleznosci od tego co odpowiesz, wysle takze mail na poczte Gazety
                        aby ustalic szczegoly spotkania ... Poprzednim razem bylo na "lapu capu" wink
                        Z Lusia tez bylo w wielkim pospiechu, bo nic nie ustalilysmy, a ja w ostatniej chwili
                        zdecydowalam sie pojechac.
                        Byla wilgotna i wietrzna pogoda, taka ze "nawet psa szkoda na dwor wypedzic" ...

Juz wybralam "kreacje" na poniedzialek: biala dluga kurtka puchowa.
                        Dzis wieczorem sprawdzilam ja jadac na rowerze do sklepu...
                        jest wystarczajaco ciepla. Przy dworcu wieje przenikliwie od morza.

forum.gazeta.pl/forum/w,11086,134001036,134001036,pia_ed.html
                        • pia.ed Kendusiu ... 22.01.17, 20:22

jak sie spotkamy to mozemy na dworcu gdzie przy "jadlodajni usiasc,"
                          jak bylo cieplej tak wychodzilam i powolutku szlam ,zawsze juz ktos czekal i sie rozmawialo
                          moze zadzwonie jak bede dojezdzac do dwora,bede przy glownym wejsciu od kanalu czekac,zdaje sie jest tam sprzedaz biletow na autobusy..

Od strony kanalu sa wszystkie kasy ... Tam jest tez szerokie glowne wejscie i wyjscie,
                          a naprzeciw zatrzymuja sie zielone autobusy miejskie. Przyjedziesz do Malmö pociagiem czy autobusem?
                          Lusia nie chciala ryzykowac, bo pociagi maja czasem przerwy: zerwa sie przewody elektryczne, nie dziala jakas czula elektronika, albo ktos sie rzuci pod pociag ... dlatego wybrala Skåne Expressen. Ale jesli nie przyjedziesz na ostatnia chwile, to zdazysz tez pociagiem.

PS. Zaraz napisze pare slow na poczte Gazety aby wszystko dopiac "na ostatni guzik".

• pia.ed Mail wyslalam ... 22.01.17, 20:56

Az mi serce stanelo, bo sekundy przed wyslaniem MAIL MI ZNIKNAL uncertain
                            Znalazlam go dopiero w Szkicach ...

.
                            • pia.ed Czyzbys zaspala ... 23.01.17, 12:03

albo jakis zakup w ostatniej minucie ... Zeszlym razem pisalas, ze przed samym wyjazdem musialas jeszcze pojechac do apteki - kupic wazne lekarstwa.

O ktorej masz pociag/autobus do Malmö?

Pozdrawiam
                              Pia
                              .
                              • kendo Re: Czyzbys zaspala ... 23.01.17, 13:02
                                pia.ed napisała:

>
                                > albo jakis zakup w ostatniej minucie ... Zeszlym razem pisalas, ze przed samym
                                > wyjazdem musialas jeszcze pojechac do apteki - kupic wazne lekarstwa.
                                >
                                > O ktorej masz pociag/autobus do Malmö?
                                >
                                > Pozdrawiam
                                > Pia
                                > .
                                nie zaspalam,
                                ale od rana bylismy w szpitalu na pobraniu krwi,
                                bo jeszcze ustalaja styrke tabletek,
                                ktore Xystos musi brac,wiec co tydzien w poniedzialki jezdzilismy na proby,
                                po drodze Lusia/Tesciowa/ostanie zapomniane zakupy i zjadlam lunch co pancio podszykowal i chwila czasu,bo maja przyjsc dzis jeszcze i alarm zalozyc w mieszkaniu dla pancia...
                                ufffffffff,w pociagu/bussie bede odpoczywac...

zaraz zajze do poczty,
                                wieki tam nie bylam
                                • pia.ed Nie zasnij w pociagu, bo dojedziesz do Kopenhagi 23.01.17, 15:10

No i znow z rozmachu odpisalam na swojej "poczcie uncertain
                                  a nie na Twojej ...
                                  Mail wyslany, a Tobie wspolczuje harowki wlasnie w dniu wyjazdu ...
                                  .

• pia.ed Dziekuje za przeslane pozdrowienia... 05.02.17, 15:01

I tez pozdrawiam!

********************************************************************

LUSIU,
                                    zamiast pisac do Ciebie oddzielnie, podaje tu moja propozycje:
                                    wszystkie tematy, ktore z jakiegos powodu otwieraja sie "w srodku", a takich jest kilka, zalozylabym od nowa, zalaczajac oczywiscie link do starego tematu
                                    aby miec do niego dostep w razie potrzeby ...

Na pierwszy ogien wzielabym temat ZDROWIE, bo tam kilkakrotnie zauwazylam nieprawidlowosci.

.

• lusia_janusia Re: Dziekuje za przeslane pozdrowienia... 05.02.17, 16:13
                                      *Pia, dziekuje.
                                      Wprawdzie Kendo kiedys mi pokazywala jak sie to robi zeby byl porzadek, ale nie robie
                                      tego czesto, wiec na razie niech tak jest jak zrobilas, a jak Kendo bedzie uwazala to ew.
                                      zmieni po swojemu?.....
                                      • pia.ed Re: Dziekuje za przeslane pozdrowienia... 05.02.17, 16:23

LUSIU, JA DO TEJ PORY NIC NIE ZROBILAM ...
                                        Dalam tylko projekt ... Jesli chcesz, to zrobie tak jak podalam :
                                        napisze nowy temat ZDROWIE
                                        i jako pierwszy wpis bedzie link do starego tematu.

Ten temat "utyka" od paru miesiecy .. to nie jest nic nowego
                                        co sie pokazalo po wyjezdzie kendo,
                                        mozemy wiec jej ulatwic zycie ... z pewnoscia bedzie zadowolona.

.
                                        • pia.ed Kendo, witamy ... 23.03.17, 09:54

Pewnie xystos wyjechal po zoneczke na dworzec ... tongue_out

.
                                          • xystos Re: Kendo, witamy ... 23.03.17, 10:26
                                            Kendo już w domu i miota się z
                                            rozpakunkiem itp popodróżnymi
                                            sprawami
                                            laptopa już jej wlączyłem za chwilę
                                            powinna podzielić sie z nami swymi
                                            wrażeniami z podróży.
                                            Pzdr
                                            • pia.ed Kendo, co sie dzieje z wpisami? 29.03.17, 11:16

Wklejaja sie po dwa razy ... a normalnie nie daje sie wyslac jeszcze raz
                                              tego samego postu.

.
                                              • xystos Re: Kendo, co sie dzieje z wpisami? 29.03.17, 11:25
                                                u nas podobnie się dzieje,to chyba
                                                chwilowa niedyspozycja serwera.
                                                • pia.ed Co sie dzieje z wpisami ... 29.03.17, 15:57

xystos napisał:
                                                  > u nas podobnie się dzieje,to chyba chwilowa niedyspozycja serwera.

Do pewnego stopnia zrozumialam dlaczego tak mi wychodzilo ...
                                                  Bardzo dlugo trwalo wysylanie, wiec klikalam jeszcze raz zeby przyspieszyc,
                                                  tylko jesli serwer funkcjonuje jak trzeba, to informuje:
                                                  "Drugi raz nie mozna wyslac z tego samego formularza"
                                                  i nie wysyla tongue_out
                                                  Piszac do kendo uzbroilam sie w cierpliwosc, wyszlam na chwile do kuchni
                                                  i po powrocie ukazal sie tylko jeden wpis.

.

• pia.ed Dzis: Kalla fakta klockan 21:00 på TV4 04.04.17, 19:36

www.expressen.se/tv/nyheter/har-separeras-skolbarnen-efter-kon-pa-skolbussen/

Här separeras skolbarnen efter kön på skolbussen
                                                    Se Kalla fakta klockan 21:00 på TV4 tisdagen den 4 april.

.
                                                  • kendo Re: Dzis: Kalla fakta klockan 21:00 på TV4 04.04.17, 20:03
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > www.expressen.se/tv/nyheter/har-separeras-skolbarnen-efter-kon-pa-skolbussen/
                                                    >
                                                    > Här separeras skolbarnen efter kön på skolbussen
                                                    > Se Kalla fakta klockan 21:00 på TV4 tisdagen den 4 april.

>
                                                    > .
                                                    dziewczynki maja siedziec wtyle autobusu,
                                                    chlopcy w przodzie,
                                                  • pia.ed Re: Dzis: Kalla fakta klockan 21:00 på TV4 05.04.17, 01:43

Ogladalam tylko troche ... Ogolnie najwiecej bylo o braku swobody dziewczat w muzulmanskich dzielnicach. Te najsilniejsze nie daly rady walczyc, tylko powyprowadzaly sie stamtad.

.
                                                  • pia.ed Kalla fakta klockan 21:00 på TV4 05.04.17, 19:48

Dzis znalazlam rubryke w DN, ze taki podzial plci nie ma nic wspolnego z religia/Koranem ...
                                                    i to prawda.. .Tak samo jak okaleczanie somalijskich dziewczynek nie ma nic wspolnega
                                                    z religia, tylko z tradycja i zacofaniem uncertain

.
                                                  • kendo Re: Kalla fakta klockan 21:00 på TV4 06.04.17, 07:28
                                                    tez nie ciekawie ogladalo mi sie,
                                                    jedna z nich opowiadala,jak byly trakasowane...
                                                  • pia.ed Zobacz co w Twojej okolicy ... 08.04.17, 22:20

Zlosci mnie, kiedy w Polsce mowi sie, ze "Szwedzi pija" ... A Polacy?
                                                    Nie ma tygodnia, aby matka lub konkubent nie pobili dziecka, czesto na smierc ...
                                                    pod wplywem wypitej duzej ilosci alkoholu.
                                                    Takze wozenie dziecka przez pijane matki niedlugo zacznie sie uwazac za normalne
                                                    O takich przypadkach w Szwecji sie nie slyszy...

www.fakt.pl/wydarzenia/polska/wroclaw/szklarska-poreba-pijana-matka-wiozla-2-miesieczne-dziecko/ldl4n04
                                                    .

• xystos Re: Zobacz co w Twojej okolicy ... 08.04.17, 23:13
                                                    szwecja ma inna mentalnos sprawodawczo-dziennikarska

w obu krajach miejsce n alco-liscie
                                                    swym krajom zapewialy doły społecze
                                                    i.rzemiosło
                                                    obecnie u ou sasiadów pije sie wiecej Piwa niž destylatów a generalnie polacy nieznaja sie na winach,jwśli mus to białe wytrawe i konieczie niemieckie
                                                    Na Piwach jednak sie znam i czasami
                                                    fuduje sobie dlugą degustacjie w ogródku piwnym
                                                  • pia.ed Re: co w Twojej okolicy ... 09.04.17, 10:53

xystos napisał:

> Na Piwach sie znam i czasami fuduje sobie dlugą degustacjie w ogródku piwnym...

Chyba dlugie degustacje naleza juz do przeszlosci ... tongue_out

.

• kendo Re: co w Twojej okolicy ... 09.04.17, 12:30
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > xystos napisał:
                                                    >
                                                    > > Na Piwach sie znam i czasami fuduje sobie dlugą degustacjie w ogródku p
                                                    > iwnym...

>
                                                    >
                                                    > Chyba dlugie degustacje naleza juz do przeszlosci ... tongue_out
                                                    >
                                                    patrzec,jak sie ociepli,
                                                    bedzie balkonowe degustowanie...
                                                  • pia.ed Oj xystox, xystos ... 10.04.17, 10:52

kendo napisała:

...patrzec,jak sie ociepli, bedzie balkonowe degustowanie...

Chyba dopiero po Twoim wyjezdzie ... big_grin

.

• kendo Re: Oj xystox, xystos ... 10.04.17, 13:49
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > kendo napisała:
                                                    >
                                                    > ...patrzec,jak sie ociepli, bedzie balkonowe degustowanie...
                                                    >
                                                    >
                                                    > Chyba dopiero po Twoim wyjezdzie ... big_grin
                                                    >
                                                    > .
                                                    >
                                                    oby tylko nie wialo to mozna posiedziec z przyjemnoscia...
                                                    i musisz uwazac by sie znowu nie przeziebic..
                                                  • pia.ed Re: Oj xystox, xystos ... 10.04.17, 23:08

oby tylko nie wialo to mozna posiedziec z przyjemnoscia... i musisz uwazac by sie znowu nie przeziebic..

>

Ja myslalam o tym, ze degustacja piwa jest raczej niewskazana w sytuacji
                                                    kiedy xystos jeszcze calkiem do zdrowia nie wrocil ...

.
                                                  • kendo Re: Oj xystox, xystos ... 11.04.17, 09:23
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > oby tylko nie wialo to mozna posiedziec z przyjemnoscia... i musisz uwaza
                                                    > c by sie znowu nie przeziebic..

> >
                                                    >
                                                    > Ja myslalam o tym, ze degustacja piwa jest raczej niewskazana w sytuacji
                                                    > kiedy xystos jeszcze calkiem do zdrowia nie wrocil ...
                                                    >
                                                    > .
                                                    widocznie piwko nie szkodzi,
                                                    dostawala tez w szpitalu (kiedy z intensywnego juz na oddzial dzienny przewiezli)do obiadu i kolacji czasami,jak poprosil,
                                                    to lekkie piwko.
                                                  • pia.ed Re: Oj xystox ... 11.04.17, 10:12

Myslalam, ze do degustacji bedzie prawdziwe piwo, z procentem,
                                                    a nie lekkie ...
                                                    .
                                                  • pia.ed Gift vid första ögonkastet ... 17.04.17, 16:47

Od kilku lat ogladam te programy, z roznych krajow ... Niedawno zaczela sie druga seria, szwedzka.
                                                    Podoba mi sie, bo parterzy sa niezle dobrani - z mysla, ze liczba ludnosci w Szwecji nie jest tak duza.
                                                    Ale zaczynaja sie pierwsze problemy ...
                                                    Pan na zdjeciu zastrzegl u producenta, ze nie zaakceptuje kobiety ktora pali papierosy,
                                                    a taka mu "przydzielili" pozbawiajac go szans na znalezienie partnerki w programie.

www.expressen.se/noje/ilskan-mot-experterna-i-svt-de-ar-ansvariga/
                                                    .
                                              • xystos Re: Kendo, co sie dzieje z wpisami? 29.03.17, 11:27
                                                otworz sobie dwie strony z Vistula
                                                na jednej pisz a na drugiej sprawdzaj
                                                czy weszlo.
                                                • lusia_janusia Re: Kendo, zaproszenie od Mlodej 17.05.17, 08:46
                                                  W piatek 7,30 - 9,30 H&M prosi na sniadanie i 20 % znizki na caly zakup,
                                                  wiec mozemy sie z "MLoda" zabrac - zaprosila nas.
                                                  • lusia_janusia Re: Kendo, zaproszenie od Mlodej 17.05.17, 14:24
                                                    W czwartek po poludniu musimy isc i sobie cos
                                                    upatrzyc, co by ew, nam pasowalo.
                                                  • lusia_janusia Re: po kawce Kendo... 23.05.17, 09:01
                                                    jak sie wyrobisz. to wpadnij,
                                                    po 10,oo wybieram sie wyslac rachunki
                                                    i za plastikowymi pojemnikami popatrzyc do Olssons - mozemy isc razem,
                                                    to poczekam na Ciebie
                                                    A pozniej jestem w domu.
                                                  • lusia_janusia Re: urodzinowo? 24.05.17, 09:44
                                                    Kendo, przyjedz, kiedy Ci pasuje,
                                                    jestem w domu, ostatnie pociagniecie robie.
                                                  • lusia_janusia Re: urodzinowo? 24.05.17, 10:11
                                                    Juz wszystko gotowe.
                                                  • lusia_janusia Re: piateczek 26.05.17, 11:50

*Kendo zakupilam co trzeba, teraz jem
                                                    i za chwile przycyklam.
                                                  • pia.ed A o tym slyszalas? 26.05.17, 20:50

... jeśli miód jest b. jasny, to może być cudmiodzik " faceliowy.
                                                    Facelia jest niebiesko kwitnącą rośliną uprawianą dla producentów miodów
                                                    czyli dla pszczół i bartników.
                                                    Takim miodem i olejem z czarnuszki leczy sie alergie na pyłki roślin ...

.
                                                  • pia.ed Promowanie doktorow Uniwerstytetu w Lund 02.06.17, 15:45

Bezposrednia transmisja ... Ida tez ci sprzed 50 lat ...

www.sydsvenskan.se/2017-06-02/tv-live-fran-doktorspromotionen-i-lund
                                                    .
                                                  • pia.ed Re: Promowanie doktorow Uniwerstytetu w Lund 02.06.17, 16:24

Widze, ze mozna to ogladac TAKZE na wideo, na tej czerwonej linii.

Widzialam na poczatku jak komendant ustawial zolnierzy pewnie z 19 wieku ...
                                                    i slyszalam salwy armatnie. 5 strzalow ku czci "prawdziwego doktora",
                                                    a jeden za doktora honorowego.

Calego ogladac nie bede, ale nigdy nie widzialam przemarszu ulicami,
                                                    TRADYCYJNA trasa ...

.
                                                  • lusia_janusia Re: Migräna 03.06.17, 11:50
                                                    *Kendo, proponuje sie napic ... coca-coli... , to troche
                                                    bol zlagodnieje.
                                                  • pia.ed Miod faceliowy ... na nadcisnienie 03.06.17, 12:39

Znalazlam na polskim google. poczytaj sobie ...

www.google.pl/?gws_rd=ssl#q=mi%C3%B3d+faceliowy+w%C5%82a%C5%9Bciwo%C5%9Bci

> ... jeśli miód jest b. jasny, to może być cudmiodzik " faceliowy.
                                                    > Facelia jest niebiesko kwitnącą rośliną uprawianą dla producentów miodów
                                                    > czyli dla pszczół i bartników.
                                                    > Takim miodem i olejem z czarnuszki leczy sie alergie na pyłki roślin ...

>
                                                    > .
                                                  • lusia_janusia Re: komorka ... 13.06.17, 09:11

Kendo, mam nadzieje ze sie tez wyrobie do po 13 godziny.
                                                  • lusia_janusia Re: zupka... 14.06.17, 10:53

Kendo, cyklam teraz do Maxi, kupic filtry do
                                                    kawy 200 st - 9,90.

Zycze udanego smaku dla zupki.
                                                    Ja chyba rosolem sie bede delektowac.?
                                                  • lusia_janusia Re: >> biblioteka-kafeteria jezykowa >> 21.08.17, 09:26
                                                    Kendo w radio dzisiaj rano naglosnili ze rozpoczyna sie albo juz jest
                                                    "jezykowa kafeteria", moze bysmy tam zaszczycily i zobaczyly kto to
                                                    dalej prowadzi?....
                                                  • lusia_janusia Re: >> biblioteka-kafeteria jezykowa > 21.08.17, 09:39
                                                    Kendo znalazlam taka informacje na necie?...

Språkcafé
                                                    Kristianstads stadsbibliotek
                                                    kl 15-16

Vill du öva din svenska eller hjälpa någon att tala bättre svenska?
                                                    Vi fikar och diskuterar kring olika teman eller bara pratar.

Ingen föranmälan.
                                                    Önskar du mer information kontakta biblioteket: 044-136710.

Varje tisdag 26 september – 12 december, kl. 15.00–16.00
                                                  • xystos Re: >> biblioteka-kafeteria jezykowa > 21.08.17, 16:05

..I "przy okazji" wymienili ploteczki,ciekawe kto tam
                                                    chodzi?
                                                  • kendo Re: >> biblioteka-kafeteria jezykowa > 22.08.17, 15:00
                                                    xystos napisał:

>
                                                    > ..I "przy okazji" wymienili ploteczki,ciekawe kto tam
                                                    > chodzi?
                                                    >

dopiro planujemy tam isc i zobaczyc kto "ze starej gwardi zaczol znowu..
                                                  • lusia_janusia Re: >> biblioteka-kafeteria jezykowa > 22.08.17, 15:02
                                                    *Kendo to na drugi tydzien chyba rozpoczecie sezonu.
                                                  • lusia_janusia Re: >> migrena > 24.08.17, 08:09
                                                    *Kendo, nie zapomnij sobie zakupic CoCA COLI na glowke.
                                                  • pia.ed Fotel kibica otwiera sie na rok 2015 04.09.17, 20:47

mimo ze mam nastawione na najnowsze ...
                                                    Jesli tego nie mozna zmienic, to dobrze by bylo
                                                    zaczac temat od nowa
                                                    i na poczatku wkleic stary link do tematu.
                                                    .
                                                  • pia.ed Programy ktore zniknely ...Com Hem 04.09.17, 22:06

Chodzi wylacznie o abonentow, ktorzy maja operatora Com Hem ...
                                                    U mnie zniknely te, ktore sa zaznaczone gwiazdka * na ich miejsce dano 4 nowe kanaly ...

Fakta: Kanalerna som försvunnit

De kanaler som berörs av att Com Hem, inte längre har något avtal
                                                    med Discovery Networks är:

* Kanal 5

* Kanal 9

* Kanal 11

Discovery Channel

Discovery Science

Discovery World

Discovery HD Showcase

Investigation Discovery

Animal Planet

Eurosport 1 och 2

* TLC

.
                                                  • pia.ed Mam dosc wypiekow ... 10.09.17, 11:29

Jak na razie te ekologiczne jablka to "zbierki" z trawy,
                                                    wiec o roznej jakosci, czasem obite lub robaczywe.
                                                    Bede czekac az dojrzeja i wtedy pomysle.
                                                    Octu z jablek nigdy nie robilam.

Po zrobieniu jablecznika, na oko bardzo prostego,
                                                    pozegnalam sie z mysla, aby kiedykolwiek upiec cos wiecej ...
                                                    w kazdym razie nie w moim obecnym zyciu ...wink

masz ekologiczne jablka i przy obieraniu ich do jablecznika na obiad,
                                                    wykorzystaj jablkowe obierki i nastaw na ocet,
                                                  • pia.ed Ogladalas wczoraj telewizje o 18 00 ? 12.09.17, 22:50

Meteorolog bedacy na wizji w Rapport, nagle jakby stracil watek ...
                                                    trudno mu bylo sie wypowiadac ... Skonczylo to sie dal niego na Akuten.
                                                    Ja tego nie widzialam, ale moglam zobaczyc, bo nadawali powtorke z tego wydarzenia.
                                                    Dzis jednak to skasowano ze wzgledu na tego ktory zaslabl, wiec nie wiem jak to wygladalo.

www.expressen.se/tv/noje/svt-profilen-tvingades-avbryta-sandningen--fick-aka-till-akuten/
                                                    .
                                                  • kendo Re: Ogladalas wczoraj telewizje o 18 00 ? 13.09.17, 17:33
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > Meteorolog bedacy na wizji w Rapport, nagle jakby stracil watek ...
                                                    > trudno mu bylo sie wypowiadac ... Skonczylo to sie dal niego na Akuten
                                                    > .
                                                    > Ja tego nie widzialam, ale moglam zobaczyc, bo nadawali powtorke z tego wyda
                                                    > rzenia.
                                                    > Dzis jednak to skasowano ze wzgledu na tego ktory zaslabl, wiec nie wiem jak to
                                                    > wygladalo.
                                                    >
                                                    > www.expressen.se/tv/noje/svt-profilen-tvingades-avbryta-sandningen--fick-aka-till-akuten/
                                                    > .

nie ogladalam wczoraj televizorni,
                                                    bylam u dzieciecia,pozno wrocilam
                                                    i polozylam sie spac,
                                                    pewnie "cos w glowie sie dzialo",z czasem napisza co bylo powodem
                                                    przyczyn moze byc wiele
                                                  • pia.ed Re: Ogladalas wczoraj ... 13.09.17, 22:03

Nic wiecej nie napisza, bo na akucie nic nie wykryto,
                                                    a mogli wykryc np. maly wylew krwi do mozgu,
                                                    i wtedy czlowiek moze stracic chwilowo mowe ...
                                                    albo zaczac sie jakac i chwiac.

Zalecono mu wypoczynek, to wszystko.

.
                                                  • pia.ed Re: Ogladalas wczoraj ... 14.09.17, 11:35

Zrobiono mu na akucie pare prob laboratoryjnych i czeka na wyniki ...
                                                    Lekarze ktorzy go badali - nie wiedza co to moze byc, bo objawy sa niejasne.

www.expressen.se/noje/lakarna-svarslosa-efter-svt-profilens-kollaps/

Verkar behövas en "proffsdoktor"

Han kände av yrsel, dålig balans och problem att andas under sändningen.
                                                    Men trots att han har haft kontakt med vården flera gånger vet ingen läkare än
                                                    vad problemen beror på
                                                    .

– Det är så diffusa symptom[...] säger han och skämtar:
                                                    – Det verkar behövas en riktig proffsdoktor: Vad fan har den här personen egentligen?
                                                    Nu väntar fler medicinska test för att få reda på vad som är fel.

.
                                                  • pia.ed Uwazaj ... ... 19.09.17, 15:53

zeby Cie nie wyrzucili z Twego wlasnego samochodu ... ostatnio zdarzylo to sie w Eslöv sad

www.skd.se/2017/09/19/slet-ut-kvinna-ur-bil/
                                                    .
                                                  • pia.ed Re: Uwazaj ... ... 19.09.17, 21:07

Przypadki PORWANIA SAMOCHODU sa niestety czeste
                                                    i moze sie to zdarzyc w kazdym miejscu ...
                                                    Kobieta miala szczescie, ze to byl tylko narkoman,
                                                    bo najczesciej sa to rabusie gotowi na wszystko,
                                                    ktorzy potrzebuja innego samochodu
                                                    aby uciec policji sad

.
                                                  • lusia_janusia Re: >> City Gros << 20.09.17, 10:04
                                                    *Kendo, jak sie nie pogubisz w tych uliczkach
                                                    to od Maxa,
                                                    Albo przez wiadukt i prosto przez swiatla i pod apteke dorowerkujesz,
                                                    chyba najprosciej?

Mloda juz leca, okolo 14 pisala ze sie odezwie, ale znowusz jest blad
                                                    na semaforach.. zobaczymy?.

Maluszek ju czuje od wczoraj, wyczekuje caly czas....
                                                  • pia.ed Mail na Gazecie 23.09.17, 00:16

Kendo, masz poczte ...

.
                                                  • pia.ed Re: Mail 23.09.17, 22:06

Odpowiedzialam o 10 44 ... zaraz jak sie obudzilam tongue_out

.
                                                  • lusia_janusia Re: >> papiery << 28.09.17, 08:43

Kendo moze zaraz wpadne z papierami, bo wczoraj zesmy zapomnialy??...
                                                    zanim "Mloda" przyjedzie.
                                                  • lusia_janusia Re: >> papiery << 28.09.17, 09:03
                                                    *Kendo, dziekuje, juz jestem gotowa,
                                                    na rowerkowanie.
                                                  • lusia_janusia Re: >> papiery << 29.09.17, 09:56
                                                    Kendo jeszcze nie ma nowej wiadomosci, moze z popoludniowa poczta?
                                                  • pia.ed Re: >> wymiana << 11.10.17, 00:30

Kendo, moze Ty mi odpowiesz, czy lepiej kupic zlotowki w Polsce czy w Szwecji?
                                                    Chyba to nie jest zadna tajemnica? wink
                                                    Ostatni raz nie wymienialam, bo mialam troche zlotowek w domu ...
                                                    ale teraz musze koniecznie wymienic...
                                                    .
                                                  • xystos Re: >> wymiana << 11.10.17, 11:13
                                                    förmonligare I Polen
                                                    men skilnad liten

min råd köp PLN I Forex
                                                    I.Malmö
                                                  • pia.ed Re: >> wymiana << 11.10.17, 16:56

WKLEILAM to pod pia.ed zamiast TU ...

pia.ed 11.10.17, 16:20

www.forex.se/Valuta/Aktuella-kurser/

Za 1000 kr w Forex dostane 418,24 zlotych
                                                    .
                                                  • pia.ed Wczoraj przypadkowo trafilam na "Skavlan" 11.11.17, 17:54

Gäster hos Skavlan är skådespelaren Vanessa Redgrave, artisten Kygo och hans hyperaktive manager Myles Shear, sångerskan Kelly Clarksson och komikern Kathy Griffin.

Jedyna osoba, ktora znalam ze slyszenia, byla aktorka Vanessa Redgrave ...
                                                    Walaczy ona o przyjmowanie uchodzcow do Europy,
                                                    a jej syn nakrecil nawet film o tragedii uchodzcow.

Stwierdzila, ze jedyna osoba ktora ceni jest Angela Merkel
                                                    i ze to jest jej najlepsza kolezanka...
                                                    Wydaje mi sie za ma poczatki demencji, bo myslala ze Skavlan jest Szwedem,
                                                    i w zwiazku z tym ostro skrytykowala szwedzki rzad, ktory jest bez serca
                                                    i nie przyjmuje uchodzcow!!!

.
                                                  • pia.ed Vanessa Redgrave ..."Skavlan" 11.11.17, 18:11

Dziwne, ze wydawala mi sie bardzo znana z nazwiska ...
                                                    i dlatego jej poszukalam, ale zupelnie jej sobie nie przypominam z twarzy,
                                                    choc widzialam kilka filmow w ktorych brala udzial ...
                                                    Wyglada na to, ze bardziej jest znana ze swego politycznego zaangazowania,
                                                    a to mnie z kolei nie interesuje.

sv.wikipedia.org/wiki/Vanessa_Redgrave
                                                    www.svt.se/kultur/film/vanessa-redgrave-far-pris-och-regidebuterar-med-dokumentar
                                                  • lusia_janusia Re: XI.lördag.2017 18.11.17, 13:35
                                                    *Kendo, jestem w domu,
                                                    zapraszam.
                                                  • lusia_janusia Re: XI.lördag.2017 18.11.17, 14:00
                                                    Moze przelecimy pare sklepow, duzo ofert z rabatami
                                                    na sms dostalam?.
                                                  • lusia_janusia Re: XI.lmikolaj 2017 27.11.17, 11:07
                                                    Kendo, ten projekt wyglada nie glupio,
                                                    jedna figura na caly wieczor?
                                                  • pia.ed Kakerlacka 03.12.17, 00:42

www.na.se/bostad/stoppa-kackerlackan-genast-2

To co my nazywamy "wsza scienna",
                                                    po polsku nazywa sie "pluskwa domowa" big_grin

Czym jest w takim razie kakerlacka?
                                                    Ja myslalam, ze to pluskwa ... ale chyba nie.
                                                    .

• lusia_janusia Re: Kakerlacka 04.12.17, 14:31
                                                    www.vackertvader.se/kristianstad
                                                    Kendo co myslisz, jakbysmy ten link zamiescily na codziennym
                                                    podgladzie, zeby wiedziec co dzien o nowej pogodzie?
                                                  • pia.ed Gdzie podziewa sie KENDO? 07.12.17, 17:38

Czyzby rozbijala sie nowym samochodem po miescie? tongue_out

.
                                                  • xystos Re: Gdzie podziewa sie KENDO? 07.12.17, 19:51

oby nie,jak dotychczas się nierozbijała,może weszło
                                                    jej to w krew
                                                  • xystos Re: Gdzie podziewa sie KENDO? 08.12.17, 07:48
                                                    a teraz om lort polen

m.se.pl/wiadomosci/polska/szokujace-dane-dwa-miliony-polakow-zyje-w-absolutnej-biedzie_1030098.html

dlatego też mieszkanie+ jest dla polski
                                                    równie pilne jak miljonprogrammet
                                                    w szwecji lat 50_70tych
                                                    podoła Morawiecki?
                                                  • jaga_22 Re: Gdzie podziewa sie KENDO? 08.12.17, 10:14
                                                    Z mieszkaniami to nie wiadomo jak wyjdzie.Ponadto tylko dla młodych małżeństw.
                                                    Niestety PiS się chwali,ale wpędza nas w straszne kłopoty.
                                                    Te 500+ powoli inflacja zżera.Nie ma m-ca żeby coś nie zdrożało.Teraz chyba energia w planie.
                                                    Morawiecki zadłużył nas po uszy.
                                                  • jaga_22 Re: Gdzie podziewa sie KENDO? 08.12.17, 10:22
                                                    To już chyba duża przesada z tym czytaniem big_grin W każdym kraju są tacy ludzie.

W 2017 r. wciąż są w Polsce miejsca, w których luksusem jest: łazienka, ogrzewana toaleta czy dach, który nie przecieka. I takie, gdzie 45-letnia kobieta może marzyć o tym, by nauczyć się lepiej czytać.

www.se.pl/wiadomosci/polska/szokujace-dane-dwa-miliony-polakow-zyje-w-absolutnej-biedzie_1030098.html
                                                  • pia.ed Witamy nasza podrozniczke ... 25.01.18, 11:58

Aby nie zakladac ktoregos z kolei tematu WITAMY KENDO
                                                    wiec proponuje, abysmy TU ja powitaly
                                                    i aby tu, podzielila sie swoimi wrazeniami z podrozy ... smile
                                                  • jaga_22 Re: Witamy nasza podrozniczke ... 25.01.18, 14:55
                                                    Witaj Kendo
                                                    Teraz na pewno zmęczona podróżą i mocno śpi.

https://wgrajo.pl/img/bocianzwz.gif
                                                  • maria88 Polska bieda.... 25.01.18, 16:59
                                                    Ze ludzie w wiekszosci zyją bardzo skromnie to prawda.
                                                    Na naszym terenie to sie zauważa ,
                                                    Nie zgadzam sie z tym że każde mlode
                                                    małżestwo- "dzietne" musi miec samodzielne mieszkanie
                                                    Nasze pokolenie wojenne i powojenne
                                                    było w bardzo trudnych warunkach chowane i z nieba
                                                    nam manna nie leciała. Kto sie miał urodzic i wychować
                                                    ten się wychował. Rodzina przede wszystkim dawała miłość
                                                    i ciepło. Z jedzeniem było biednie bo nie wszystko
                                                    mozna było kupić nawet jak były pieniądze.
                                                  • maria88 Re: Polska bieda.... 25.01.18, 17:02
                                                    Przepraszam ten wpis nie do tego watku.
                                                  • pia.ed Dostalam juz reklame z Hemköp ... 26.01.18, 23:06

W przyszlym tygodniu bedze obnizona cena za
                                                    marchew, cebule i kapuste (w calosci)
                                                    do 2,95 kr
                                                    . Tez potrzebuje kupic kapuste ...
                                                    Cebuli kupilam duzo podczas poprzedniej obnizki
                                                    i wystarczy mi na dlugo.
                                                    .
                                                  • pia.ed Ogladalas dzisiejszy "Sydnytt"? 01.03.18, 21:05

O godzinie 18 15 byl wywiad z matka, ktora stracila w wypadku samochodowym syna,
                                                    synowa i dwoch wnuczkow. ... Jeden mial 14 miesiecy, a drugi tylko 2 tygodnie.
                                                    Wypadek spowodowal pijany Wegier, kierowca TIR-a. Zginela tez wtedy
                                                    jadaca innym samochodem 50-letnia lekarka... Pamietasz ten wypadek?

.
                                                  • kendo Re: Ogladalas dzisiejszy "Sydnytt"? 01.03.18, 21:14
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > O godzinie 18 15 byl wywiad z matka, ktora stracila w wypadku samochodowym syna
                                                    > ,
                                                    > synowa i dwoch wnuczkow. ... Jeden mial 14 miesiecy, a drugi tylko 2 tygodni
                                                    > e.
                                                    > Wypadek spowodowal pijany Wegier, kierowca TIR-a. Zginela tez wtedy
                                                    > jadaca innym samochodem 50-letnia lekarka... Pamietasz ten wypadek?
                                                    >
                                                    > .
                                                    nie pamitam tego wypadku,
                                                    ale Syd Nytt ogladalam,
                                                    na dzienniku tez o tym wspominali dzisiaj,
                                                    straszna tragedia dla matki,
                                                    ma powieszone zdjecia i odciski bebisow w hallu,

wspominali o tym,ze co?
                                                    maja zmienic prawo dla pjanych kierowcow,
                                                    czy ze wlasnie sprawdzali na granicy trzezwosci ich,bo do konca nie zalapalam,
                                                    szukam w necie mebelka do kuchni na pocztek i z dziecieciem sie konsultowalam...
                                                  • pia.ed Re: Ogladalas dzisiejszy "Sydnytt"? 01.03.18, 22:17

Jak zrozumialam, to po wypadku, kiedy pijany Wegier jechal na autostradzie pod prad,
                                                    i zabil 5 osob
                                                    zaczeto wprowadzac czeste kontrole trzezwosci w Ystad dla kierowcow ciezarowek
                                                    przyjezdzajacych z Polski ... bo chlali na promie.

Potem zbudowano "alkoholbom" czy jak sie to nazywalo, cos w rodzaju bramki
                                                    dla kierowcow ciezarowek, gdzie byla automatyczna kontrola trzezwosci.

PS. wypadek mial miejsce kolo Svedala, na szosie Ystad - Malmö dobrych pare lat temu,
                                                    a dzisiaj moze jest rocznica?
                                                    .
                                                  • xystos Re: Ogladalas dzisiejszy "Sydnytt"? 02.03.18, 08:04
                                                    ja zawsze tuż po zaokrętowaniu
                                                    szłem do baru na bigos z polską
                                                    bułką i zawsze spłukiwałem to
                                                    paroma butelkami ŻYWIEC EXPORT,puźniej kajuta i spałem
                                                    jak dziecię aż do zjazdu z promu,raz misie przydażyło.że
                                                    majtek dostawszy kluczyki od Kendo auto z promu mi wyprowadził-no oczywiście dostał na kilka ŻYWCÓW,ja nigdy pod wpływem niejeździłem i bardzo ostrożnie mając całą rodzinę w
                                                    aucie.
                                                  • kendo Re: Ogladalas dzisiejszy "Sydnytt"? 02.03.18, 10:11
                                                    *Pia
                                                    pokazywali wczoraj ten "automat alkoholomierz",

*Xystos,
                                                    to swieta prawda,nigdy nawet po piwku nie siadales za kierownica...miales raj kiedy ja moglam zjechac z promu sama...
                                                  • pia.ed Wyjazd do Polski ... 03.03.18, 00:55
                                                    kendo napisała:

> *Xystos,
                                                    > to swieta prawda,nigdy nawet po piwku nie siadales za kierownica...
                                                    miales raj kiedy ja moglam zjechac z promu sama...

>

Pytanie, KTO prowadzil samochod po polskich drogach? wink Przeciez po kilku mocnych piwach ma sie alkohol we krwi co najmniej 12 godzin. Czyzby w Polsce byly wyzsze dopuszczalne promile niz w Szwecj?

• kendo Re: Wyjazd do Polski ... 03.03.18, 10:01
                                                    pia.ed napisała:

> kendo napisała:
                                                    >
                                                    > > *Xystos,
                                                    > > to swieta prawda,nigdy nawet po piwku nie siadales za kierownica...
                                                    > miales raj kiedy ja moglam zjechac z promu sama...

> >
                                                    >
                                                    > Pytanie, KTO prowadzil samochod po polskich drogach? wink Przeciez po kilku moc
                                                    > nych piwach ma sie alkohol we krwi co najmniej 12 godzin. Czyzby w Polsce byly
                                                    > wyzsze dopuszczalne promile niz w Szwecj?
                                                    >
                                                    > ***

jak to kto JA,
                                                    z promu zawsze boje sie zjezdzac,a wtedy "bylam swiezo upieczonym kierowcom"

bylismy pare razy zatrzymywani na polskich drogach przez policje,
                                                    kontrolowali tylko papiery i nie umieli ich czytac,
                                                    odwracali i dopiero kiedy poatrzyli na "S"to oddawali papiery i kazali jechac...
                                                  • pia.ed Re: Wyjazd do Polski ... 03.03.18, 12:30
                                                    kendo napisała:
                                                    >
                                                    z promu zawsze boje sie zjezdzac,
                                                    a wtedy "bylam swiezo upieczonym kierowcom"
                                                    .

>
                                                    >
                                                    Nawet mi do glowy nie przyszlo, aby bac sie zjezdzac z promu,
                                                    przeciez zjezdza sie z predkoscia 10 km/godz ...
                                                    Obecnie panicznie boje sie jezdzic po polskich drogach sad
                                                    bo wiekszosc kierowcow to "kandydaci na samobojcow"...
                                                    a ja nie chce byc wmieszna w samobojstwo rozszerzone.

*

.
                                                  • kendo Re: Wyjazd do Polski ... 03.03.18, 16:47
                                                    pia.ed napisała:

> kendo napisała:
                                                    > >
                                                    > z promu zawsze boje sie zjezdzac,
                                                    > a wtedy "bylam swiezo upieczonym kierowcom"
                                                    > .

> >
                                                    > >
                                                    > Nawet mi do glowy nie przyszlo, aby bac sie zjezdzac z promu,
                                                    > przeciez zjezdza sie z predkoscia 10 km/godz ...
                                                    > Obecnie panicznie boje sie jezdzic po polskich drogach sad
                                                    > bo wiekszosc kierowcow to "kandydaci na samobojcow"...
                                                    > a ja nie chce byc wmieszna w samobojstwo rozszerzone.
                                                    >
                                                    kazdy ma swe fobie,

masz racje,
                                                    teraz w kraju coraz wiecej zmotoryzowanych i to mlodzi ludzie,
                                                    czasami bez fantazji jada i nie zwazaja na znaki drogowe mowiace o predkosci.
                                                  • pia.ed Re: Wyjazd do Polski ... 04.03.18, 14:02

Konkretnie pisze o odcinku ze Swinoujscia do Szczecina.
                                                    Jest calkowicie odnowiony, wszedzie autostrady,
                                                    i przypomina bardziej tor wyscigowy
                                                    niz autostrade z szybkoscia najwyzej 130 km/godz.

Ta sama trasa trzeba jechac bez wzgledu na to
                                                    czy sie jedzie do Wroclawia czy do Warszawy,
                                                    tylko ze przy Szczecin Dabie wjezdza sie na inna szose...

Dla mnie ten ruch jest bardzo meczacy,
                                                    bo trzeba dostosowac sie do szybkosci innych,
                                                    a ja nie jestem posiadaczka BMW wink

.
                                                  • kendo Re: Wyjazd do Polski ... 04.03.18, 14:24
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > Konkretnie pisze o odcinku ze Swinoujscia do Szczecina.
                                                    > Jest calkowicie odnowiony, wszedzie autostrady,
                                                    > i przypomina bardziej tor wyscigowy
                                                    > niz autostrade z szybkoscia najwyzej 130 km/godz.
                                                    >
                                                    > Ta sama trasa trzeba jechac bez wzgledu na to
                                                    > czy sie jedzie do Wroclawia czy do Warszawy,
                                                    > tylko ze przy Szczecin Dabie wjezdza sie na inna szose...
                                                    >
                                                    > Dla mnie ten ruch jest bardzo meczacy,
                                                    > bo trzeba dostosowac sie do szybkosci innych,
                                                    > a ja nie jestem posiadaczka BMW wink
                                                    >
                                                    znam ten problem,
                                                    takie same "nowe trasy autostradowe" sa pobudowane juz niemal przez cala Polske,
                                                    z Wroclawia tez,jadac kiedys autobusem dalej,kierowca po raz pierwszy wiozacy pasazerow dalej,pogubil sie "w gaszczu slimakow/rond,
                                                    to Unijne pieniadze zrobily,
                                                    ze Polskie drogi sie poprawily,
                                                    trasy przez Gorzow/Zelona Gore tez rozbudowane,
                                                    nie wiem,jak bedzie mi sie jechalo,jak bede musiala samochud wziasc...
                                                  • xystos Re: Wyjazd do Polski ... 05.03.18, 01:17
                                                    www.expressen.se/noje/kenneth-gardestad-ar-dod-avled-i-morse/

det kann mam fa i.andradelar.av
                                                    ryggradet.
                                                  • kendo Re: Wyjazd do Polski ... 05.03.18, 08:33
                                                    xystos napisał:

> www.expressen.se/noje/kenneth-gardestad-ar-dod-avled-i-morse/
                                                    >
                                                    > det kann mam fa i.andradelar.av
                                                    > ryggradet.
                                                    >
                                                    >

ehhhhhhhh,
                                                    juz sobie nie fantazjuj,by na probach,ktre tak czsto brali by wiedzieli,ze cos jeszcze jest ukryte w organizmie..

a tak pozatem,
                                                    to nie wiem czemu tak wychwalaja jego brata Ted,ktory popelnil samobojstwo,
                                                    spiewa w eliminacjach do Eurowizji...
                                                  • pia.ed Wyjazd do Polski ... 05.03.18, 13:47

Podczas dwoch ostatnich wyjazdow do Szczecina za kazdym razem gubilam sie
                                                    w Szczecin-Dabie ... lezy przed Szczecinem.
                                                    Na autostradzie dali tylko swie mozliwosci: skierowac sie do Dabie-Centrum,
                                                    albo jechac dalej autostrada - do Kolbaskowa!

Poniewaz znam te okolice, wiec wiem ze Kolbaskowo lezy na granicy z Niemcami,
                                                    a tam akurat nie mialam wtedy ochoty jechac wink
                                                    Prawda byla taka, ze jednak powinnam jechac dalej w strone Kolbaskowa ...
                                                    bo dopiero za Dabiem bedzie szyld kierujacy do Szczecina ... i nie tylko,
                                                    bo takze na Gorzow i Bydgoszcz.
                                                    Kiedys znalam te trase "jak wlasna kieszen" ... ale to bylo przed wieloma laty...

.
                                                  • pia.ed Kiedys dyskutowalysmy o poduszkach... 17.03.18, 19:19

Napisalam, ze jest teraz moda na poduszki na lozku
                                                    ale chodzilo mi wylacznie o taka ilosc poduszek jak na zdjeciu.
                                                    Co z nimi zrobic, kiedy sie idzie spac? wink

www.tv.nu/p/1EXgEa-L-5iuo
                                                    .
                                                  • pia.ed Morgi .. 20.03.18, 11:38

Mialas napisac jak rosnie Twoja [u]zielenina[u] na placu syna ...
                                                    czy juz cos wzeszlo?

.
                                                  • kendo Re: Morgi .. 20.03.18, 18:27
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > Mialas napisac jak rosnie Twoja [u]zielenina[u] na placu syna ...
                                                    > czy juz cos wzeszlo?
                                                    >
                                                    > .
                                                    nic nie rosnie,
                                                    ziemia zamarznieta,
                                                    sniezyczki tylko zakwitly i niektore kwiaty wypuszczaja juz swe zielone "listeczki" do gory..
                                                    ma na ten rok inne plany zwiazane z ogrodem,
                                                    wiec cierpliwie czekam na efekt...
                                                  • pia.ed Pisalas wczoraj na temat Triangeln... 21.03.18, 15:40

Dziwnie napisali: mezczyzna grozil "grupie" ... ale tylko slownie, bo nie mial broni ...
                                                    Znalezli go poznym wieczorem, ale w innym miejscu niz w centrum handlowym.

www.skd.se/2018/03/21/27-arig-man-greps-efter-hot-pa-triangeln/
                                                  • xystos Re: Pisalas wczoraj na temat Triangeln... 22.03.18, 19:57
                                                    24kristianstad.se/2018/03/21/trafikskolan-har-gatt-i-konkurs-kunderna-ar-redan-salda/
                                                    zawsze świeże wieści z gumna
                                                  • xystos Re: Pisalas wczoraj na temat Triangeln... 22.03.18, 20:01
                                                    24kristianstad.se
                                                  • xystos Re: Pisalas wczoraj na temat Triangeln... 23.03.18, 06:44
                                                    www.valio.se/laktosintolerans/laktosfria-produkter
                                                  • pia.ed Laktosfria ... 23.03.18, 12:56
                                                    xystos napisał:

> www.valio.se/laktosintolerans/laktosfria-produkter

A czy wiesz, ze wiele osob niepotrzebnie takie produkty kupuje?
                                                    Czytalam, ze osoby ktore uwazaja od wielu lat, ze laktoza im szkodzi
                                                    powinny probowac takie produkty i jesc je na poczatek w minimalnej ilosci...
                                                    potem zwiekszac dawke ...

Podczas takiego eksperymentu przeprowadzonego przez naukowcow okazalo sie,
                                                    ze niektore osoby ktore twierdzily ze sa uczulone - wcale uczulone nie byly!

.
                                                  • xystos Re: Laktosfria ... 23.03.18, 15:54
                                                    "Podczas takiego eksperymentu przeprowadzonego przez naukowcow okazalo sie, że niektore osoby ktore twierdzily ze sa uczulone - wcale uczulone nie byly!"

i to stwierdzili naukowcy siedzący w portfelach
                                                    lobby mlecznego

lactosfree milk oznacza że cielęta dostają
                                                    ekstra odżywkę a świniaki juz niepachną/smakują rybami.

na poludnie od Alp,od Grecji po Iberię
                                                    dorośli meszczyźni nirpiją krowiego mleka
                                                    ktòre według nich jest dla dzieci,kobiet i tych
                                                    mniej wiedzących.
                                                  • kendo Re: Laktosfria ... 24.03.18, 07:45
                                                    pia.ed napisała:

> xystos napisał:
                                                    >
                                                    > > www.valio.se/laktosintolerans/laktosfria-produkter
                                                    >
                                                    >
                                                    > A czy wiesz, ze wiele osob niepotrzebnie takie produkty kupuje?
                                                    > Czytalam, ze osoby ktore uwazaja od wielu lat, ze laktoza im szkodzi
                                                    > powinny probowac takie produkty i jesc je na poczatek w minimalnej ilosci...
                                                    > potem zwiekszac dawke ...
                                                    >
                                                    > Podczas takiego eksperymentu przeprowadzonego przez naukowcow okazalo sie,
                                                    > ze niektore osoby ktore twierdzily ze sa uczulone - wcale uczulone nie byly
                                                    > !
                                                    >
                                                    > .
                                                    bedac w kraju kupuje mleko "normalne " z ta sama zawartosci tluszczu co tu,
                                                    tu kupujemy bez laktozy,
                                                    uzywam przewaznie do kawy w kraju i dostaje sensacje zoladkowe..
                                                  • kendo Re: Pisalas wczoraj na temat Triangeln... 24.03.18, 07:43
                                                    xystos napisał:

> 24kristianstad.se/2018/03/21/trafikskolan-har-gatt-i-konkurs-kunderna-ar-redan-salda/
                                                    > zawsze świeże wieści z gumna
                                                    >

no,jak mogla isci szkola nauki jazdy w konkurs?
                                                    przeciez tyle mlodziezy i kazdy chce byc za kolkiem?
                                                  • xystos Re: Kakerlacka 07.12.17, 19:31
                                                    w właściwym kraju mieszkasz
                                                    wystarczy że wwygooghlasz
                                                    lort sverige a dostaniesz wystarczająco dużo danych co
                                                    by starczyło do nowego doktors
                                                    avhandling
                                                  • xystos Re: Kakerlacka 07.12.17, 19:48
                                                    www.minnenasjournal.nu/lubbe-avslojade-lortsverige/
                                                    googluj dalej I głębiej
                                                  • lusia_janusia Re: Bustrengo 30.03.18, 08:03

*Kendo, kawalek jego czeka na Ciebie,
                                                    teraz wyjelam wszystko na drozdzowke ze skork pomaranczowa,
                                                    to dam znac kiedy bedzie gotowa zebys przyjechala zabrac oba
                                                    dla Was.
                                                  • lusia_janusia Re: Bustrengo 30.03.18, 12:15
                                                    *Kendo,
                                                    to mozesz pomalu sie szykowac, bo drozdzowka juz stygnie.
                                                  • lusia_janusia Re: za miasto 31.03.18, 11:12
                                                    Kendo, to juz jestem gotowa.
                                                    Tylko czekam na Twoj telefon,
                                                  • lusia_janusia Re: obiad swiateczny... 02.04.18, 10:45
                                                    *Kendo, moze przyjde wczesniej
                                                    to pomoge przy obiedzie?...
                                                  • lusia_janusia Re: obiad swiateczny... 02.04.18, 11:23
                                                    *Kendo, dziekuje,
                                                    tez sie juz sama troche oblewalam pod prysznicem,
                                                    za 20 min bede mniej wiecej gotowa, i doczlapie pewnie
                                                    za okolo godzine?
                                                    Dam znac jak wyjde z domu.
                                                  • lusia_janusia Re: arangemang.. 07.04.18, 11:29

Kendo, to czekam na Twoj telefon,
                                                    juz jestem gotowa, w miedzy czasie ubiore te ch... ponczochy
                                                    i dokoncze sobie obiadek.
                                                  • pia.ed Filmy historyczne? 10.06.18, 14:19

Kendo, ledwo znalazlam Twoja "poczte" ...

Nie wiedzialam o tym dunskím filmie, ale jesli mam byc szczera, to historia Danii nie jest dla mnie priorytetem...
                                                    wole filmy z historii Anglii, bo w nich sie lepiej orientuje - po uczeniu sie tego w liceum i na studiach...

Wczoraj chyba na programie " K" byl film o Henryku, krolu Anglii i jego pierwszej zonie, ktora rodzila martwe dzieci...
                                                    i nie chciala dac mu rozwodu, wiec zmuszony byl "skrocic ja o glowe",
                                                    by ozenic sie z mlodziutka Anna Boyle i miec upragnionego syna, dziedzica dynastii Tudorow.

Patrzylam na telewizje od godz 20 00 do godz. 02 00, bo byl naprawde ciekawy program!

.
                                                  • pia.ed Re: Filmy historyczne... 10.06.18, 16:08

Nie przeczytalam dokladnie o czym byl dunski film ogladany przez Ciebie...
                                                    ale jeden, chyba dunski, kiedys ogladalam ...
                                                    To bylo o "szalonym krolu", ktorego jako nastolatka ozeniono z ksiezniczka z innego kraju
                                                    i jak ona sie meczyla z szalonym mezem o rozumie dziecka, aby dac mu potomka
                                                    ktorego wszyscy oczekiwali...

Potem krol zmarl, wdowa po szalencu znalazla sobie kochanka, z ktorym razem rzadzila krajem,
                                                    co sie komus nie spodobalo, wiec kochanka stracono, a krolowa zeslano razem z dzieckim
                                                    na bezludna wyspe, gdzie zmarla ...

Piszac to, zaczelam sie zastanawiac, czy to jednak nie byl angielski film historyczny wink

.

• pia.ed Gwałciciel poszukiwany ... 30.08.18, 16:08

Czytałam o tych przypadkach. Oba były w nocy na pustkowiach poprzedzajacych blokowiska... Nigdy w zyciu bym tamtedy nie szła. Chodze wieczorami, a kiedys nawet nocami, ulicami w centrum - tam zawsze sa ludzie ...

www.sydsvenskan.se/2018-08-30/polis-slapper-fantombild-pa-valdtaktsman-i-malmo

.
                                                  • pia.ed Re: Gwałciciel poszukiwany ... 30.08.18, 16:29

www.skd.se/2018/06/26/slapper-bild-pa-misstankte-valdtaktsmannen/
                                                  • lusia_janusia Re: Gwałciciel poszukiwany ... 30.08.18, 21:15
                                                    *Pia, teraz gwalciciele nie czekaja na nocny mrok,
                                                    wiele jest przypadkow gwaltow w dzien.
                                                  • pia.ed Gwałciciel poszukiwany ... 30.08.18, 23:55

lusia_janusia napisała:

> wiele jest przypadkow gwaltow w dzien.

To prawda, dlatego nie powinno sie chodzic samej
                                                    po terenach gdzie nie ma ludzi, np. po po lesie.

.

• kendo Re: Gwałciciel poszukiwany ... 31.08.18, 11:19
                                                    no wlasnie,
                                                    tak lubie grzyby zbierac i boje sie sama w las isc,choc jest blisko zabudowan,
                                                  • pia.ed Gwałciciel zatrzymany ... 31.08.18, 22:39

Teraz beda sprawdzac, czy jego DNA zgadza sie ze znalezionym na miejscu przestepstwa...

www.sydsvenskan.se/2018-08-31/man-anhallen-misstankt-for-overfallsvaldtakterna-i-malmo

.
                                                  • pia.ed Schwytano nastepnego gwalciciela ... 01.09.18, 14:11

w Göteborg, kiedy nielegalnie probowal dostac sie
                                                    na statek plynacy do Ameryki Polnocnej ...

www.sydsvenskan.se/2018-09-01/dna-topsades-nar-han-forsokte-lamna-landet-binds-nu-till

.
                                                  • pia.ed Czerniak i inne choroby skory 23.01.19, 15:58

Przy okazji czytania tego artykulu przypomnialo mi sie, ze juz dawno chcialam Cie o cos zapytac...
                                                    Chodzi mi o badanie "pieprzykow", ktorych co raz wiecej pojawia sie w naszym wieku.
                                                    Pisalas, ze chodzisz co roku na sprawdzenie. Kto Ci sprawdza? Lekarz pierwszego kontaktu
                                                    czy lekarz skorny? A jesli lekarz skorny, to ktos musial Ci wystawic skierownie, prawda?
                                                    Napisz jak wyglada dostanie sie na takie badanie, bo mnie w mojej prywatnej przychodni wszystkiego odmawiaja!

zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101580,24375912,kobieta-zmarla-bo-lekarze-nie-wykryli-czerniaka-jej-rodzina.html#s=BoxLSCzol1

.
                                                  • jaga_22 Re: Czerniak i inne choroby skory 23.01.19, 16:24
                                                    Jeszcze 3 lata temu nie musieliśmy mieć skierowania do okulisty czy dermatologa.
                                                    Teraz wydaje skierowanie lekarz p.k. To dermatolog ma przyrząd który rozpozna czy pieprzyk
                                                    nadaje się do wymrożenia czy innej likwidacji.,czy do onkologa.
                                                  • kendo Re: Czerniak i inne choroby skory 24.01.19, 09:15
                                                    *Pia
                                                    roczna kontrola u "domowego lekarza",
                                                    zawsze prosze o popatrzenie na nie,
                                                    wiem,ze trzeba miec skierowanie od niego do skornego-dermatologa,

*Jagus,
                                                    dokladnie i tu tak przebiega "przeglad piepszykow"
                                                  • pia.ed Re: Czerniak i inne choroby skory 24.01.19, 15:10

O ile przeczytalas artykul, to wiesz, ze zmarla mloda kobiet miala "pieprzyk" na lydce!
                                                    W naszym przypadku powinnysmy wiec u lekarza rozbierac sie do majtek i biustonosza,
                                                    a mnie przez 40 lat u lekarzy rodzinnych nic takiego sie nie zdarzylo!!!
                                                    Najnowszy lekarz osluchuje mnie nawet przez bluzke!
                                                    Moze dlatego ze jest szalenie kulturalny, i uwaza, ze rozebranie byloby dla mnie krepujace?

.

kendo napisała:

> roczna kontrola u "domowego lekarza", zawsze prosze o popatrzenie na nie...

• kendo Re: Czerniak i inne choroby skory 27.01.19, 19:43
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > O ile przeczytalas artykul, to wiesz, ze zmarla mloda kobiet miala "pieprzyk"
                                                    > na lydce!
                                                    > W naszym przypadku powinnysmy wiec u lekarza rozbierac sie do majtek i biuston
                                                    > osza,
                                                    > a mnie przez 40 lat u lekarzy rodzinnych nic takiego sie nie zdarzylo!!!
                                                    > Najnowszy lekarz osluchuje mnie nawet przez bluzke!
                                                    > Moze dlatego ze jest szalenie kulturalny, i uwaza, ze rozebranie byloby
                                                    > dla mnie krepujace?
                                                    >
                                                    > .
                                                    >
                                                    >
                                                    > kendo napisała:
                                                    >
                                                    > > roczna kontrola u "domowego lekarza", zawsze prosze o popatrzenie na nie.
                                                    > ..

>

w nowej przychodni mam lekarke,
                                                    wlasnie czekam na odpowiedz odnosnie pieprzyka,
                                                    dzis odpadl juz strupek,
                                                    i chyba jest OK,bo inaczej by sie nie goilo??
                                                  • pia.ed Re: Czerniak i inne choroby skory 27.01.19, 19:56

Ja mam juz kika pieprzykow wycietych, ale to bylo wylacznie dlatego,
                                                    ze siedzialy w miejscu narazonym na tarcie ... a to moze z czasem spowodowac raka.

.
                                                  • pia.ed Mello 2019 02.02.19, 17:35

Kiedy bedziesz zakladala watek, to wklej tylko ten LINK...
                                                    Nie mam zwyczaju kupowac TV programu, wiec bede mogla tu zajrzec
                                                    w razie potrzeby. Juz dostrzeglam, ze w nastepna sobote w Malmö
                                                    bedzie wystepowala Margot, czyzby jako przedstawicielka Szwecji???
                                                    A dlaczego nie jako przedstawicielka Polski wink

www.tv.nu/melodifestivalen/artiklar/antligen-dags-for-melodifestivalen
                                                  • pia.ed Melodifestivalen juz DZISIAJ 20 00 TV1 02.02.19, 17:55

Patrzec chyba nie bede ...

www.tv.nu
                                                  • pia.ed Melodifestivalen 2019 03.02.19, 11:07

Moze byc na mojej poczcie, bo chyba nikogo innego nie interesuje ...
                                                    a ja zaczne patrzec dopiero na "Druga szanse".
                                                    Wczoraj nie udalo mi sie zmusic chocby na chwile, bo byly inne,
                                                    duzo ciekawsze programy! big_grin

.
                                                  • lusia_janusia Re: April 2019 15.04.19, 08:18
                                                    Kerndo, to juz jestem naszykowana, mam nadzieje ze po mnie
                                                    wstapisz i Cie askortuje po miescie? hhhiii
                                                  • lusia_janusia Re: April 2019 11.02.20, 10:42
                                                    Kendo, sprawdz czy masz glos wlaczony w telefonie?.
                                                  • kendo Re: April 2019 13.02.20, 10:34
                                                    lusia_janusia napisała:

> Kendo, sprawdz czy masz glos wlaczony w telefonie?.
                                                    >

mialam na wibracje nastawione,
                                                    bo przeciez w szpitalu bywam,

juz mam na glos nastawione
                                                  • kallisto Re: April 2019 30.05.20, 20:41
                                                    Kendus odbierz pocztę na yahoo😊
                                                  • kallisto Re: April 2019 30.05.20, 20:47
                                                    Już sobie poradzilam, ale pocztę możesz odczytac😊
                                                  • lusia_janusia Re: April 2019 16.12.20, 09:40
                                                    Kendo, jak dzisiaj jestes w miescie,
                                                    to o ktorej byscie byly gotowe, to zabieram sie
                                                    za obiecany piernik dla siostrzxenca, dopoki moge
                                                    sie jeszcze ruszac jako tako?..... i w drodze powrotnej
                                                    do domu byz go odebrala.?
                                                  • lusia_janusia Re: April 2019 03.02.21, 13:46
                                                    Kendo, nie zapomnij zabrac odemnie pelerynki do fryzjera.
                                                  • lusia_janusia Re: mobil 2021 04.02.21, 20:04
                                                    Kendo, sprobuj zadzwonic na mojego mobila,
                                                    bo mi dalo informacje;
                                                    "Inget mobilt nätverk är tillgänglit", sms tez nie moge wyslac.
                                                    na domowy sie nie
                                                    dozwonisz bo slaba bateria. Dzisiaj zaladowalam pieniadze to saldo mam.
                                                  • lusia_janusia Re: mobil 2021 04.02.21, 21:13
                                                    Chyba mi zamkneli, bo przeciez co rusz mi
                                                    sie pokazywalo zeby ubdatowac? a ja klikalam
                                                    ze poziej...

Jak jedziesz jutro do dzieciecia, to moze zajedz
                                                    po drodze do mnie i wez to ustrojstwo niech syn popatrzy
                                                    co z tym fantem zrobic=
                                                  • lusia_janusia Re: mobil 2021 04.02.21, 21:20
                                                    Dzwonilas na domowy chyba 2x bo sie zaraz rozlaczalo,
                                                    musze kupic te cholerne baterie, zawsze zapomne jak jestem
                                                    w miescie.
                                                  • lusia_janusia Re: mobil 2021 04.02.21, 21:45
                                                    To bede czekala z niecierpliwoscia. dziekuje.
                                                  • lusia_janusia Re: mobil 2021 05.02.21, 09:52
                                                    Kendo nie zapomnijcie dzisiaj o mnie.
                                                  • maria88 Re: mobil 2021 11.02.21, 08:42
                                                    Wysłałam do Ciebie maila
                                                  • maria88 Re: mobil 2021 01.03.21, 09:01
                                                    ...........
                                                  • maria88 Re: mobil 2021 07.03.21, 16:21
                                                    @
                                                  • lusia_janusia Re: mobil 2021 09.03.21, 09:30
                                                    Kendo, wczoraj sie bateria rozladowala prawie calkowicie
                                                    i klikalo i tez byl sms wiadomo od kogo?...jednoczesnie
                                                    w tym samym czasie, dopiero jak sie podladowal telefon
                                                    moglam go odczytac.
                                                  • kendo Re: mobil 2021 09.03.21, 09:33
                                                    musimy ukrocic nasze rozmowy,
                                                    albo sprawdzac stan bareii kiedy bablamy sobie..
                                                    dzis tylko z Alensu SMS-y doszly,

miej sobie dobrze
                                                  • lusia_janusia Re: mobil 2021 08.04.21, 21:12
                                                    Kendo jak nie zdegusotwalas buleczek, to moze
                                                    jakas fotke bys zrobila i pokazala?,
                                                    bo ja nie mam mozliwosci.
                                                  • maria88 Re: mobil 2021 12.06.21, 18:48
                                                    Mam pytanie czy nie dawałaś swojej psince jedzenia gotowanego
                                                    z pokruszoną do tego suchą karmą?
                                                    Tak sobie myslę, bo moja psina nie je suchej karmy bo nie ma zębów
                                                    przez co traci wiele witamin. Jedzenie które jej gotuję
                                                    to jest prawie cały czas to samo i nie ma tyle wartości
                                                    co karma sucha. Gdyby bylo mozliwe to bym
                                                    mieszała.
                                                  • maria88 Re: mobil 2021 15.07.21, 11:42
                                                    Czy i jaka szczepionką zaszczepiło się
                                                    Twoje dziecię?
                                                    Moje dopiero się zarejestrowało.
                                                  • maria88 Re: mobil 2021 15.07.21, 17:12
                                                    Jeszcze raz dzięki.
                                                  • lusia_janusia Re: mobil 2021 23.07.21, 14:09
                                                    Kendo,
                                                    po zapomniany telefon przyrowerkuje pod wieczor!!!!!!..............

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka