Dodaj do ulubionych

Nadeszla wiosna ...

08.02.16, 16:41
Zobaczylam w gazecie zdjecie w wiosennymi kwiatkami i wyszlam dzis do naszego ogrodka w poszukiwaniu wiosny. No i rzeczywiscie znalazlam smile kwitnie vintergäck i przebisniegi.
Z pod ziemi wyszly juz wysoko zonkile ... innych nie moge odroznic bez kwiatka,
ale jest ich kilka ...

www.expressen.se/kvallsposten/gott-om-vartecken-redan-nu-i-sydsverige/
Obserwuj wątek
    • pia.ed Re: Nadeszla wiosna ... 08.02.16, 16:51
      Vintergäck - niestety polskiej nazwy nie znam .. .ale po lacinie to:
      Vintergäck Eranthis hyemalis, ibland stavat Eranthis hiemalis

Wystepuje od Iraku do Danii i poludniowej Szwecji ... gdzie kwitnie w marcu ...

www.google.se/?gws_rd=ssl#q=vinterg%C3%A4ck
      • lusia_janusia Re: Nadeszla wiosna ... 08.02.16, 18:26
        https://i68.tinypic.com/2rxjvko.jpg
        *Pia, takie widzialas te kwiatki, tez czytalam na necie w gazecie.
        W sobote w TV mowil, ze na poludniu kraju juz wiosna
        Te sa z 27.luty 2015 roku..

----
        Serce miej otwarte dla wszystkich,
        zaufaj niewielu
        W. Shakespeare
        • dorka556 Re: Nadeszla wiosna ... 08.02.16, 18:45
          Te żółte kwiatki, to ranniki. Pierwsze wiosenne kwiatki.
          Kwitną razem z przebiśniegami.
          • lusia_janusia Re: Nadeszla wiosna ... 08.02.16, 22:19
            *Dorka, dziekuje,
            ja to nie mam pamieci do takich nazw, raz do roku sie spotyka kwiatki,
            a pozniej sie o nich nie mysli.

https://i67.tinypic.com/2qu6l3m.jpg
            Zdjecie z ubieglej wiosny.
            • pia.ed Re: Nadeszla wiosna ... 08.02.16, 22:51
              W Zoo urodzil sie bialy niedzwiadek, ale matka go opuscila ...
              Zobaczcie jak sie rozwija pod okiem trosklwej opiekunki smile

tv.aftonbladet.se/abtv/articles/108682
              • greis52 Re: Nadeszla wiosna ... 09.02.16, 15:58
                ja co prawda roślinek wiosennych nie widziałam,
                ale po obecności motocyklistów na jezdni wiem że nadeszła wiosnawink
                • slo-miana Re: Nadeszla wiosna ... 09.02.16, 17:56
                  Ale cudowny misiaczek jak pluszak. To chlopczyk,bo siusiaka nawet pokazalbig_grin
                  U mnie tez wiosna, ptaki co raz piekniej swiergola, przebisniegi wyskoczyly z ziemi, temperatura na plusie chociaz dzisiaj bylo dosc chlodno i wialo nieprzyjemnym wiatrem.
                  • lusia_janusia Re: Nadeszla wiosna ... 09.02.16, 18:41
                    *Pia, ogladalam to na gazecie w kompie.

*greis, tutaj tez na motorach sezon sie zaczal, ale dla mnie to jednak jeszcze zima trwa.

*SLO-mianka, zanim przyjdzie wiosna, to troche poczekamy, a temperatury tez u mnie
                    sie wahaja, ale caly czas na plusie.
                    Przyjemnego wieczoru zycze.
                    • kendo Re: Nadeszla wiosna ... 12.02.16, 12:55
                      lubie wiosenne rostopy z dachow,
                      kiedy slonce swieci i tworza sie wielkie sople https://i67.tinypic.com/v6j8n9.jpg

*
                      osolek na przystanku gdzies na trasie,mieli tam i kroliczki i golebie,a ten stal smutny z pochylona glowa.. https://i68.tinypic.com/2jb46z5.jpg
                      • lusia_janusia Re: Nadeszla wiosna ...2016 12.02.16, 13:26
                        *Kendo, ladne sople wiszace, przypominaja mi sie dziecinne lata,
                        jak to zimy byly.
                        A osly maja to do siebie, ze glby im wisza hhhiii.,...hhhiii......
                        • kendo Re: Nadeszla wiosna ...2016 12.02.16, 13:32
                          *Lusia,dziekuje
                          temu jakos nic nie wisialo,choc zagladalam nawet by zobaczyc co za plec i nic nie widzialam..mial bardzo gruba siers ale grzywka byla mieciutka..

tak tez pamietam sople z dawniejszych "dziecinnych zim"pieknie wtedy bylo i nawet wiecej promieni slnca tez sie doswiadczalo
                          • pia.ed Re: Nadeszla wiosna ...2016 12.02.16, 13:50
                            A osly maja to do siebie, ze glby im wisza hhhiii.,...hhhiii......

To co temu osiolkowi w koncu wisialo? Bo odpowiedz kendo mozna roznie rozumiec wink

• lusia_janusia Re: Nadeszla wiosna ...2016 12.02.16, 14:10
                              *Pia,( ..glby) mialo byc lby, z pospiechu wybijaja sie inne
                              klawiatury, bo pisze wszystkimi palcami, bo to umiem.

http://www.gify.net/data/media/193/osiol-ruchomy-obrazek-0046.gifhttp://www.gify.net/data/media/193/osiol-ruchomy-obrazek-0033.gif

A to chyba oslica, bo ma kokardke na ogonie i sama sobie ja podziwia.
                            • kendo Re: Nadeszla wiosna ...2016 12.02.16, 14:12
                              pia.ed napisała:

> A osly maja to do siebie, ze glby im wisza hhhiii.,...hhhiii......
                              > ]
                              >
                              > To co temu osiolkowi w koncu wisialo? Bo odpowiedz kendo mozna roznie ro
                              > zumiec wink
                              >
                              > ****

hi hi Pia
                              i o to wlasnie chodzi
                              a mial zwieszona glowe ,wygladal na smutnego,pisze w rodzaju meskim,bo moze wlasnie za tym sie "schylalam by zobaczyc" o on tesknil za rodzajem zenskim.

a glby to co to jest??,rodzaj meski moze??
                              • slo-miana Re: Nadeszla wiosna ...2016 12.02.16, 16:24
                                kiedy widze takie smutne zwierzatka to az serce mi sie kraje,bo mysle,ze jest bardzo nieszczesliwe. moze osły maja to w naturze,ale mimo wszytsko zal patrzec na taka mordke.
                                a ja czekam na obiad,moje miesiowo w piecu,ziemniaki dochodza, surowka z marchwi gotowa.
                                Kendus widze,ze sie juz nie zle rozbrykalas na forumsmile
                                • pia.ed Re: Nadeszla wiosna ...2016 12.02.16, 20:41
                                  Dzis jadac przez park zobaczylam bazie na wierzbie placzacej, rosnacej nad kanalem w zacisznym i naslonecznionym miejscu ...

• kendo Re: Nadeszla wiosna ...2016 16.02.16, 15:39
                                    wiosna juz sie budzi ze snu,
                                    https://i68.tinypic.com/2ngzscw.jpg sarny blisko labedzi sie "wypasaja"
                                    co dziennie przechadzajac ta sama trasa,pewnie matka z zeszlorocznym dziecieciem lub dwie ciezarne,
                                    z daleka je sciagnelam,az pod gospodarstwo podeszly..

https://i63.tinypic.com/2i89hnc.jpg sniezyczki juz pod drzewm lilaka ladnie ozdabiala jego pniaczek,to mozna napisac,ze chyba juz wiosennie sie zapowiad
                                    • lusia_janusia Re: Nadeszla wiosna ...2016 16.02.16, 15:58
                                      *Kendo, dzisiaj tez czulam wiosne w powietrzu, jeszcze do tej
                                      pory slonce na niebie.

Sarny moze szukaja juz sobie miejsca, zeby mlode urodzic?
                                      Sniezyczki pieknie wygladaja pod bylym drzewkiem bzowym.
                                      • pia.ed Nadeszla wiosna ... 2016 20.02.16, 13:47
                                        Zrobilo sie juz jasniej ... na polnocy w ciagu jednego tygodnia
                                        przybyla jedna godzina "jasnosci"...

Tu jest kilka rad na te pore roku smile

www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article22299733.ab

Nu går det väldigt hastigt och för de flesta blir det också lustigt. Efter den långa, mörka hösten och vintern är nu våren och ljuset på väg tillbaka. I norr blir dagarna nu faktiskt under en vecka en timme ljusare.

*
                                        • kendo Re: Nadeszla wiosna ... 2016 20.02.16, 15:16
                                          ..cyt..Och för att få bäst effekt av det återvändande ljuset rekommenderar Arne Lowden att vi ska möta våren utan solglasögon.

– En del kan tycka att det blir lite drastiskt med sol i ögonen. Men om man inte ska köra bil så är det bra om man försöker hälsa det här med glädje och utan solglasögon...

rekomendacja z cytatu..
                                          by slonce wiosenne witac bez slonecznych okularow,
                                          • pia.ed Re: Nadeszla wiosna ... 2016 22.02.16, 22:40
                                            W niektorych miejscowosciach Szwecji od jutra zaczyna sie wiosna ...

www.expressen.se/vadernytt/gladjebeskedet--nu-ar-antligen-varen-har/

.
                                            • lusia_janusia Re: Nadeszla wiosna ... 2016 23.02.16, 08:40
                                              *Kendo, 'Pia,
                                              Wiosne widze co rano przez okno, ale jak wyjde po zakupy,
                                              czy spacer, to niestety, wieje zimnym wiatrem, mimo ze termometer
                                              wskazuje plusowa temperature.
                                              Ale wiosna przyjdzie prawdziwa, wiec tylko czekam.
                                              • lusia_janusia Re: Nadeszla wiosna ... 2016 26.02.16, 16:22
                                                Niedoszlam do Ciebie Kendo, wysiadlam wczesniej z autobusu,zahandlowalam.
                                                I wrociwszy do domu znowu wybralam sie na krotszy wymarsz.

https://i67.tinypic.com/2uqjiqf.jpg

Wiosna juz jest, bo spotkalam swoje labedzie, ktore juz trzeci rok z rzedu spotykam.

https://i63.tinypic.com/25kir0k.jpg

W tym roku b. wczesnie ich spotkalam, na kanale.

https://i67.tinypic.com/23vgx2g.jpg

https://i65.tinypic.com/11toocp.jpg

https://i63.tinypic.com/dmz0jd.jpg
                                                • maria88 Re: Nadeszla wiosna ... 2016 26.02.16, 17:07
                                                  U mnie też juz prawie wiosna ale bez słońca. Nocą w poblizu O, w dzień ponuro +3.
                                                  Przed blokiem zakwitły przybiśniegi, to kwiatki wiosenne.
                                                  Niechaj zima nie wraca.
                                                  • lusia_janusia Re: Nadeszla wiosna ... 2016 26.02.16, 18:34
                                                    *maria88, tak by sie juz chcialo, zeby bylo cieplo,
                                                    ale niestety nie mamy wplywu na pogode - a szkoda.
                                                    Tylko mozemy sie odpowiednio do niej przystosowac z ubiorem i humorem.
                                                  • kendo Re: Nadeszla wiosna ... 2016 26.02.16, 18:42
                                                    wiosna chyba juz wszedzie sie skrada,
                                                    po nocnych przymrozkach szybko sloneczko osusza szron..

Lusia widac,ze labadzki pewnie w poblizu sie ulokuja z gniazdem

gdybym specyjalnie czekala to bylabym zawiedziona,
                                                    ale zajecie przy kuchn,to nawet nie slyszalam SMS-a ktory wyslals,ze plan sobie zmienilas..
                                                    nastepnym razem bedzie inaczej
                                                  • lusia_janusia Re: Nadeszla wiosna ... 2016 26.02.16, 18:49
                                                    *Kendo, tak jakos dzisiaj wyszlo, bylo goraco w autobusie,
                                                    i po drodze mi sie zmienily plany.
                                                    https://i65.tinypic.com/esrf2x.jpg
                                                  • maria88 Re: Nadeszla wiosna ... 2016 27.02.16, 16:39
                                                    Slońce nawet mocno świecilo ,na balkonie +20 w słonku
                                                    a jak wyszłam to zimnisko okrutne bo wiał zimny przenikliwy wiatr.
                                                    Latwo o przeziębienie. Uważajmy aby się nie wyletnić.
                                                  • kendo Re: Nadeszla wiosna ... 2016 27.02.16, 16:46
                                                    *mario
                                                    teraz najgorszy period by sie przeziebic,
                                                    slonce oszukuje przez szybe,
                                                    wiatr swoje ochladza w kazda nieotulona szyje..

dbajmy o zdrowko z wiosny
                                                  • lusia_janusia Re: Nadeszla wiosna ... 2016 28.02.16, 08:40
                                                    Wczorajsza sloneczna pogoda zainspirowala mnie do mycia okien.
                                                    Jestem zadowolona ze swojej pracy, ale dzisiaj mam zasluzony odpoczynek.
                                                  • kendo Re: Nadeszla wiosna ... 2016 28.02.16, 09:34
                                                    o,tez powinnam swe obmyc po zewnetrznych stronach,
                                                    niedlugo przyjdzie mi swiecic swiatlo podczas dnia.....
                                                  • slo-miana Re: Nadeszla wiosna ... 2016 28.02.16, 13:16
                                                    no tak,zaczna sie wiosenne porzadki na balkonach, w ogrodkach. sama tez sie musze wziac z aokna,ale jeszcze poczekam chwile,przed swietami chyba pomyje.
                                                    macie jakies pomysly na nowe sadzeniaki do skrzynek lub do ogrodka?
                                                  • pia.ed Przedwiosnie ... 2016 01.03.16, 10:37
                                                    U mnie poznikaly slady wiosny ... jakby zatrzymala sie w rozwoju ... Kiedy wyjrze oknem to widze tylko szaro-bure kolory, bo lodowaty wiatr nie pozwala rozwijac sie roslinkom.
                                                    W parkach nie ma nic innego jak setki zanieczyszczajacych trawniki ptakow wodnych. Uff! uncertain
                                                    Slonko jakos rzadko wychodzi zza chmur ...

.
                                                  • lusia_janusia Re: Przedwiosnie ... 2016 12.03.16, 00:11
                                                    U mnie byla dzisiaj piekna pogoda(tzn wczoraj) bo to juz sobota.
                                                    Nazbieralo mi sie troche spraw do zalatwienia, Kendo przyjechala
                                                    pobyla z "Maluszkiem" a ja spokojnie moglam grzebac sie w papierach.
                                                    Jak niektore instutucje pracuja w Polsce to ..... juz nie koncze.....
                                                  • kendo Re: Przedwiosnie ... 2016 12.03.16, 08:38
                                                    ufffffffffffff..
                                                    z wiosny zawsze sie cos nowego "nazbiera do zalatwienia"
                                                    a jezeli chodzi o polskie biura to trwa wszystko miesiacami...
                                                    no ale moze teraz juz cos sie" ruszy do przodu Lusia"
                                                  • lusia_janusia Re: Przedwiosnie ... 2016 12.03.16, 09:20
                                                    Mam taka nadzieje, chyba bede musiala tez wydeptac sciezki
                                                    w Zus-sie w kraju, bo inaczej sie nie da.
                                                  • maria88 Re: Przedwiosnie ... 2016 12.03.16, 11:23
                                                    Oby zima nie wróciła.Nawet ciepło i bez wiatru ale dalej brakuje mi słoneczka.
                                                    Swieta tuz, tuż do porządkowania przydałoby się jego ciepełko.
                                                  • kendo Re: Przedwiosnie ... 2016 12.03.16, 12:57
                                                    *Mario
                                                    tu przymrozki noca do -3 stopni,
                                                    okna juz od poludniowej strony obmylam w tamtym tygodniu
                                                    a w tym od polnocnej strone we wnatrz chatki,
                                                    moze na drugi tydzien na zewnatrz obmyje..

tu slonecznie i gdyby nie powiew mrozikowym wiatrem,
                                                    byloby calkiem wiosennie
                                                  • pia.ed Pozytywy z "LAPANIEM SLONCA" ... 20.03.16, 13:01
                                                    Trzeba korzystac ile sie da, bo pomaga nie tylko na witamine D ...

www.sydsvenskan.se/sverige/aven-for-lite-sol-kan-vara-skadligt/
                                                  • maria88 Re: Pozytywy z "LAPANIEM SLONCA" ... 22.03.16, 11:34
                                                    Dzisiaj u mnie prawdziwy dzień marcowy.Słonko, potem kropi,
                                                    potem deszcz z gradem i zimny wiatr.
                                                    Ale to chyba końcówka zimna.
                                                  • kendo Re: Pozytywy z "LAPANIEM SLONCA" ... 22.03.16, 13:35
                                                    wystarczy pol godzinny spacer w sloncu by !zaliczyc! dniowa dawke "jego dobroczynnosci"
                                                  • pia.ed Re: Pozytywy z "LAPANIEM SLONCA" ... 22.03.16, 21:36
                                                    Oprocz pomocy w wytwarzaniu witaminy D, slonce zmniejsza ryzyko zapadniecia na choroby serca i zwapnienia zyl. Dlaczego? Tego naukowcy jeszcze nie odkryli ...
                                                    Wiemy tylko, ze slonce wyzwala tlenek azotu ktory jest pozytywny dla naszego systemu naczyniowego.
                                                    Slonce wyzwala takze endorfine w naszym ciele, co powoduje ze czujemy sie zadowoleni.

Men varför ett måttligt solande kan minska risken för till exempel hjärt-kärlsjukdomar är fortfarande oklart.

— En huvudhypotes har ju varit att undvika D-vitaminbrist ...

— En annan har varit att solning frisätter kväveoxid som är positivt för kärlsystemet.
                                                    En tredje är att kroppen har ett inbyggt belöningssystem med en endorfinfrisättning.

.
                                                  • kendo Re: Pozytywy z "LAPANIEM SLONCA" ... 23.03.16, 08:52
                                                    nigdy nie opalalam sie "plackeim,by byc brazowa,
                                                    nad morze parasol zawsze biore,
                                                    spacer wzdluz plazy w sloncu robie,pozniej siadam, czy sie klade,promienie i tak pod parasolem mnie znajduja
                                                  • pia.ed Re: Pozytywy z "LAPANIEM SLONCA" ... 23.03.16, 14:34
                                                    "Gosciu, siadz pod ma lipa, a odpocznij sobie" ...

Tak sie powinno opalac, bo nawet przez grube konary drzewa i przez liscie
                                                    przedostaje sie potrzebna dawka slonca ...

Ja z kolei ja nalezalam do tych, ktorzy potrafili przelezec na plazy 8 godzin bez zadnej ochrony...

*
                                                  • kendo Re: Pozytywy z "LAPANIEM SLONCA" ... 23.03.16, 21:11
                                                    wlasnie tak sie opalam Pia,
                                                    rzadko kiedy na "pelnym sloncu"
                                                    w ogrodzie pod czeresniami...

skora wysycha/marszczy sie przez takie opalanie.
                                                  • slo-miana Re: Pozytywy z "LAPANIEM SLONCA" ... 24.03.16, 08:31
                                                    och jaki fajny słoneczny temacik, upragnione cieplo nadchodzi.
                                                    to prawda o czym pisze Pia, słonce i ciepło bardzo pozytywnie wpływa na samopoczucie, ludzie lubia się wygrzewać, nabywają energii, sa zadowoleni. nie jestem zwolenniczka żeby lezec plackiem na pelnym sloncu,ale przy jakies ochronie, na cieplym morskim piasku z zimnym napojem w reku piasku, dreptanie po brzegu morza, masaz dla stop to owszem. już nie długo, już za chwile będzie piekna kolorowa wiosna,a potem nasze ukochane lato. i jakiekolwiek by nie było to sama nazwa tej pory roku przyprawia nas o uśmiech na buzismile
                                                  • kendo Re: Pozytywy z "LAPANIEM SLONCA" ... 24.03.16, 10:48
                                                    *Slomko
                                                    dokladnie ciepelko nadchodzi
                                                    po Wielkanocy juz bedziemy sie powoli rozbierac z zimowego odzienia,
                                                    cho ja czesc juz pochowalam np.kozaku,ale cieple okrycia zewnetrze jeszcze nakladam,co czasami az mnie do paski doprowadza,bo sie czlek "upoci" na marszowych rundach"
                                                  • kendo Re: Ptaszydla 02.04.16, 10:36
                                                    http://i67.tinypic.com/2r78wh3.jpg wydziobaly przez cala zome wielkie dolki,
                                                    a ze ziarna zostalo wiec jeszcze ucztuja

nowa komorka zdjecie robilam przez okno,
                                                    musze wytestac wszystkie funkcje bo inaczej co nieco dziala niz poprzednia,
                                                    glowa "trzy na cztery" od wczorajszych wszystkich technicznych informacji
                                                  • kendo Re: wiosna 2018 r. 08.04.18, 12:59
                                                    nareszcie iscie wiosennie,
                                                    niemniej wiaterkiem powiewa zdradliwie,

zurawie starym zwyczajem zlatuja na ulubione zerowiaska,
                                                    na razie dosjadaja kukurydze i kartofle zeszloroczne,
                                                    pozniej rozsypia im ziarno...
                                                    piekne zdjecia o zachodzie slonca...
                                                    www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/langbenta-gaster-i-solnedgang/
                                                  • lusia_janusia Re: wiosna 2018 r. 08.04.18, 14:32
                                                    *Kendo, faktycznie ladne zdjecia zurawi wiosenne.

Ja tez przyszlam z rundy, oszolomiona wiosenna pogoda,
                                                    bylo przyjemnie. Teraz pora na jakis obiadek?.
                                                  • kendo Re: wiosna 2018 r. 08.04.18, 15:08
                                                    lusia_janusia napisała:

> *Kendo, faktycznie ladne zdjecia zurawi wiosenne.
                                                    >
                                                    > Ja tez przyszlam z rundy, oszolomiona wiosenna pogoda,
                                                    > bylo przyjemnie. Teraz pora na jakis obiadek?.
                                                    >

tak,dzis pieknie,
                                                    ale wiaterek powiewa..

bede u dzieciecia po 17 godz.w porotnej drodze wpadne ..
                                                  • xystos Re: wiosna 2018 r. 10.04.18, 21:29
                                                    www.google.se/search?q=dom+spokojnej+starosci+lubawka&oq=dom+spokojnej+starosci+llubawka&aqs=chrome..69i57.22797j0j7&client=ms-android-huawei&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8
                                                  • kendo Re: wiosna 2018 r. 11.04.18, 09:33
                                                    ja w te domy jakos nie wierze,
                                                    znajoma zalatwila swej mamie takie mijsce i co rusz musiala doplacac,
                                                    "matka szybko odeszla"
                                                  • pia.ed Wiosna 2018 r ... pogoda 15.04.18, 18:23

wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,23274100,nowy-tydzien-ma-zaczac-sie-paskudnie-imgw-wydal-ostrzezenia.html#Z_BoxNewsImg&a=66&c=96#Z_MT2

W Malmö juz sie zaczela brzydka pogoda sad W nocy po raz pierwszy
                                                    od wielu tygodni
                                                    spadl deszcz, a teraz kropi... i bedac w miescie po poludniu rowerem
                                                    zmarzlam w mojej cienkiej kurteczce, mimo ze jeszcze nie zaczelo padac

Na szczescie ubralam leginsy pod spodnie,
                                                    a na glowie mialam cienka welniana czapeczke,
                                                    bo glowa jest moim najczulszym punktem
                                                    i bardzo o nia dbam.
                                                  • kendo Re: Wiosna 2018 r ... pogoda 15.04.18, 20:19
                                                    tu Pia od srody ma byc juz bardzo cieplo...

a sprawa ubrania to juz tez wiosenne ciuszki powyciagalam i chodze,
                                                    bluzki jednak cieplejsze ,spodnie rowniez..

modne sa teraz apaszki wiazane na szyji,tym trojkatem na przud obowiazkowo,
                                                    zawsze je lubialam,wiec juz uzywam ten system...
                                                    na glowe przepaske nakladam,rowerkujac wiatr ekstra chlodzi glowe..
                                                  • lusia_janusia Re: Wiosna 2018 r ... pogoda 15.04.18, 21:10
                                                    *Pia, *Kendo, przez glowe uciaka nawiecej ciepla
                                                    z naszego ciala. Ja na rower tez jakis berecik, a latem jak
                                                    wieje to z apaszki robie przepaske na glowe.
                                                  • pia.ed Re: Wiosna 2018 r ... pogoda 16.04.18, 01:35

Tak, przez glowe ucieka najwiecej ciepla,
                                                    dlatego zima potrafie miec na sobie podwojne czapki,
                                                    bo przez jedna przewiewa ...
                                                    a jak mam wiatr w plecy to jeszcze nakladam kaptur
                                                    aby mi tyl glowy i kark nie zmarzl...
                                                    Dzisiaj sie "wyletnilam" bo temperatura byla tylko 9 C,
                                                    jutro zaloze dluga kurtke w ktorej przechodzilam zime.
                                                  • lusia_janusia Re: Wiosna 2018 r ... pogoda 16.04.18, 09:40
                                                    *Pia, i dobrze ze tak dbasz o siebie, na rowerze bedzie Ci
                                                    rowniez cieplej po udach podczas rowerkowania.
                                                    Ja tez jestem czula na wiatry kiedy rowerkuje i sie zabezpieczam
                                                    odpowiednim ubraniem.
                                                  • kendo Re: Wiosna 2018 r ... pogoda 16.04.18, 10:08
                                                    wiosenna aura zawsze "zdradliwa"
                                                    nie ma co za wczesnie sie "wyletniac ciuszkowo"
                                                    ja np,zatrzymalam czesc obuwia zimowego,
                                                    kozaki i ocieplane korzoszkiem pochowalam...

tez wrazliwa jestem na wiatry,wiec chronie swa glowizne roznymi przepaskami/cienkimi czapeczkami
                                                  • pia.ed Wiosna 2018 r ... wypuszczenie krow na pastwisko 21.04.18, 17:36

www.expressen.se/kvallsposten/nu-ar-varen-har-och-ingen-ar-gladare-an-kossorna/

To wiosenna atrakcja dla Szwedow ... Wypuszcenie krow na trzecim zjeciu.
                                                  • kendo Re: Wiosna 2018 r ... wypuszczenie krow na pastw 23.04.18, 17:41
                                                    pia.ed napisała:

>
                                                    > www.expressen.se/kvallsposten/nu-ar-varen-har-och-ingen-ar-gladare-an-kossorna/
                                                    >
                                                    > To wiosenna atrakcja dla Szwedow ... Wypuszcenie krow na trzecim zjeciu.

smiesznie sie na nie patrzy jak podskakuja niezdarnie..
                                                  • kendo Re: Wiosna 2018 r ... nareszcie kwitnie forsycja 23.04.18, 17:42
                                                    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/52d6b1c07cf7.jpg
                                                    przy parkowej alejce
                                                  • lusia_janusia Re: Wiosna 2018 r ... nareszcie kwitnie forsycja 23.04.18, 20:46
                                                    Co roku coraz wiecej jet chetnych ludzi do podziwiania;
                                                    jak krowy sie ciesza, ze juz wypuszczone sa na zielona
                                                    trawke.

*Kendo, przyjemnie sie spaceruje przy tak kwiecistej alejce.
                                                  • kendo Re: Wiosna 2018 r ... nareszcie kwitnie forsycja 23.04.18, 20:50
                                                    lusia_janusia napisała:

> Co roku coraz wiecej jet chetnych ludzi do podziwiania;
                                                    > jak krowy sie ciesza, ze juz wypuszczone sa na zielona
                                                    > trawke.
                                                    >
                                                    > *Kendo, przyjemnie sie spaceruje przy tak kwiecistej alejce.
                                                    >
                                                    >
                                                    zastanawiam sie czemu takie nijakie to zdjeie wyszlo?
                                                    bylo slonecznie przeciez..
                                                    ale na zywo bylo slicznie podziwiac "sciane zolta"
                                                  • pia.ed Wiosna 2018 r ... drzewa wisni zakwitly 24.04.18, 01:43

W Malmö po kilku cieplych dniach nagle wszystko rozkwitlo,
                                                    kwitna kasztany w naslonecznionych miejscach....
                                                    Rozkwitly påskliljor kilka tygodni za wczesnie,
                                                    no a przede wszystkim kwitnie chinska wisnia...

.
                                                  • kendo Re: Wiosna 2018 r ... drzewa wisni zakwitly 24.04.18, 08:32
                                                    drzewa juz sie zielenia,
                                                    leszczyny/brzozy sieja swe pyly,
                                                    ptaszyny gniazda wija zbierajac suche zdzbla traw..
                                                    wiosna ruszyla "pelna para"
                                                    dzis zobacze w miescie tez drzewa wisni japonskiej kolo sadu,zawsze tam pieknie kwiata..
                                                    nocny deszcz zmyl resztki soli..
                                                  • lusia_janusia Re: Wiosna 2018 r ... drzewa wisni zakwitly 24.04.18, 08:39
                                                    *Pia. Kndo,
                                                    Wiosna jest wg mnie najpiekniejsza pora roku,
                                                    wszystko budzi sie z zimowego letargu i rozkwita
                                                    ku naszemu dobremu sampopoczuciu - mozna tak powiedziec.
                                                  • xystos Re: Wiosna 2018 r ... drzewa wisni zakwitly 24.04.18, 12:52

taak,wszystko rośnie na wiosnę,
                                                    radujmy się.
                                                  • kendo Re: Wiosna 2018 r ... drzewa wisni zakwitly 25.04.18, 12:15
                                                    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/66057c2f86b9.jpg
                                                    japonska wisnia,mlode drzewko,za pare lat bedzie cudownie obsypane kwieciem

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2361440694b5.jpg

takie zonkile sa w parku,

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/928bb0c57b40.jpg

wesolo sie spaceruje alejkami,patrzac na takie wesole kwiatki
                                                  • kendo Re: Wiosna 2018 r ... nawet do parku 06.05.18, 20:06

idac do niego,
                                                    tak lasnie niezapominajka i mleczk na chodnilu calkiem przy kamienicy rosly
                                                    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3f109a5ed454.jpg

w parku klomby z roznymi kwiatam
                                                    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3f109a5ed454.jpg
                                                  • kendo Re: Wiosna 2018 r ... nawet do parku 06.05.18, 20:09
                                                    kendo napisała:

>
                                                    > idac do niego,
                                                    > tak lasnie niezapominajka i mleczk na chodnilu calkiem przy kamienicy rosly
                                                    > https://naforum.zap
> odaj.net/thumbs/3f109a5ed454.jpg
                                                    >
                                                    > w parku klomby z roznymi kwiatam
                                                    https://naforum.zapodaj.net/thumbs/2591645102e6.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/0102dfae9dc6.jpg

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/fac6c62548d7.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka