Dodaj do ulubionych

::: LUTY:::

01.02.17, 07:22
http://www.gify.net/data/media/405/zima-ruchomy-obrazek-0056.gif
„W chwi­li de­cyz­ji przyszłość za­mienia się w przeszłość.”
- Antoni Kępiński

*Czasem się luty zlituje że człek niby wiosnę czuje ale czasem sie tak zżyma że człek prawie nie wytrzyma.*

*Luty stały, latem upały.*

*Czasem tak się luty rozklei, że się wół napije z kolei.*

*Gdy luty zimny i suchy, sierpień będzie gorący*.

LUTY niech nam sprzyja w zdrowiu i z piekna pogoda.
Obserwuj wątek
    • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 01.02.17, 07:40
      WITAM w nowym miesiacu LUTYM najkrotszym w roku.

Jeszcze ciemnica za oknem, ludzie juz w pralni rozpoczynaja sobie dzionek.
      Ja nic dzisiaj nie musze, corka odbierze "Maluszka" i mam wolne,
      odwiedzi mnie kolegowna, czas nie bedzie sie dluzyl.

https://i67.tinypic.com/2q3n8yr.jpg
      "Lutowe słonko przygrzało sople
      I po tych soplach spadają krople.
      Piękna pogoda, więc na podwórze....

Zycze przyjemnej srody nam Wszystkim.
    • xystos Re: ::: LUTY::: 01.02.17, 08:57
      Niechaj sie nam darzy w tym krótkim
      miesiacu
      gdy Kendo kupowala Corolle ostatniego lutego to sprzedawca napisal date 31 februari ,ile to bylo ekstra jezdzenia by to poprawic bo juz w sieci ta data byla ...
      • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 01.02.17, 09:04

gdy Kendo kupowala Corolle ostatniego lutego to sprzedawca napisal date 31 febr

*Xystos, to rzeczywiscie, jakis niepismienny pracownik pracowal
        • jaga_22 Re: ::: LUTY::: 01.02.17, 10:41
          Witajcie w lutym... ani się obejrzymy i będzie przedwiośnie.
          Słoneczka nie ma i minusowo.
          Sprzedawca myślał,że styczeń się nie skończył.
          Miłego dnia
    • maria88 Re: ::: LUTY::: 01.02.17, 11:12
      A ju znam takie przysłowie "Luty obuj ciepłe buty"
      Wczoraj wyczytałam że zima ma byc jeszcze sniezna i mrozna.
      Dzisiaj ponuro i 0.
      Od rana mysląc o sprawa które jeszcze powinnam zrobić,
      ze dopiero siadając do campa LUSIA mi przypomina,że to luty
      juz sie zaczął. Czas szybko biegnie jak człowiek jest starszy.
      Pozdrawiam Was i dobrego dnia życzę.

• xystos Re: ::: LUTY::: 01.02.17, 17:42
        www.ricoh-imaging.se/se/product/910740/theta-360.html?gclid=CIXrqM-k79ECFQlfGQodPCkHYQ

fajna kamerka,chyba sobie sprawie
        taką zabawkę
        • jaga_22 Re: ::: LUTY::: 02.02.17, 08:38
          Witajcie Vistulanie,pora wstać smile

https://www.gifyagusi.pl/gify/images/394zyczenia_napis_stronka-agusi.gif
        • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 02.02.17, 08:50
          Chyba sie wyspalam, ale spogladajac w okno ze taka szarowka, to nie zachecalo
          wcale do wstawania, ale juz jestem po sniadaniu i dopijam kawke z Wami.

Zapowiedziany smog z Polski dotarl do nas i jutro ma wracac ponownie tam skad
          przyszedl, takie beda ruchy powietrza w atmosferze.

Dzisiaj czwartek, wiec pojde sprawdzic, czy jeszcze Qi-gong joga funkcjonuje.
          https://i63.tinypic.com/2wgzucg.jpg
          Przyjemnego zimowego dzionka Wam zycze.
          • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 02.02.17, 09:05
            *Xystos, jestem ciekawa, gdzie ta kamerke zamontujesz?.

*JAga, przyszla jak poszlam sobie po dolewke kawki, oby dzien byl
            taki kolorowy w wydarzenia jak Twoje przywitanie.
            • xystos Re: ::: LUTY::: 02.02.17, 09:16
              "*Xystos, jestem ciekawa, gdzie ta kamerke zamontujesz?."

wyślę ją do Babci,montarz łatwy
              na rogu chaty od strony drewutni
              kamera obejmuje prawie 360* i
              mozna podlaczyc do "chmury" i
              bedzie tam dokońca świata.
              • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 02.02.17, 09:33
                *Xystos, szkoda ze tak pozno doszedles do tego,
                bo akurat naszlam sasiada jak przecinal nasza siatke ogrodzenia w poludnie w bialy dzien.
                Tuje wypadalo przy wtedy przyciac.
                Nie wiem czy by mama chciala to zaakceptowac,, zreszta nie wiem dalej jak ja
                uzywac i przegladac to co sie w niej nagralo?. Daj sobie spokoj.
                • maria88 Re: ::: LUTY::: 02.02.17, 09:45
                  Witam. Wstałam nawet wczesnie ale poranna krzątanina zajęła
                  mi czas. LUSIA szykuje sie na gimnastykę to fajnie. Myslę,
                  że ja tez gdzies załapię tylko bliżej cieplych dni aby nie
                  bylo tyle problemów z przebieranką.
                  Pochmurnie, mzawka i b.slisko. Widzę jak ludzie chodzą
                  b.ostroznie. Tez czeka mnie wyjscie po jedzonko dla
                  psiny. Spokojnego dnia życzę.
                  • jaga_22 Re: ::: LUTY::: 02.02.17, 10:49
                    Dziękuję za pozdrowienia od Kendo i i również bardzo ją pozdrawiam smile
                    Ni z gruszki ni z pietruszki zaczęło u mnie śnieżyć.
                    W Szczecinie jest wysokie zanieczyszczenie,to cały smog nie doszedł do Was.
                    Nowina... Opolanka urodziła 3-ci raz bliźniaki i 3-ci raz parka.

http://i67.tinypic.com/23tkyyw.jpg
                    • maria88 Re: ::: LUTY::: 02.02.17, 18:42
                      Słyszałam w wiadomosciach. Może leczyła sie hormonalnie,że tak
                      sie jej zdublowały dzieci.
                      Pogoda jak widze nie ciekawa była dzis w stolicy. Wszystko się tam kręci
                      to i pogoda też.U nas dzień bez słońca i bardzo slisko.
                      Nie odważyłam sie dalej chodzić.Może jutro.
                      Mają byc opady sniegu z deszczem czyli szaruga.
                      Trzeba dbac o zdrówko.
                    • xystos Re: ::: LUTY::: 02.02.17, 19:01
                      "Opolanka urodziła 3-ci raz bliźniaki i 3-ci raz parka."

każde dziecko to dar Boży
                      widocznie ta opolanka czymś
                      się Bogu zasłużyła.
                      • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 02.02.17, 22:43
                        Opolance sie szczesci w dzieciach, moze powinna zagrac w jakas gre moze by wygrala
                        tez podwojnie.

Ja po przyjsciu z gimnastyki zjadlam kapusniaczek, przejzalam nowe reklamy i poszlam
                        do sklepu po regal do piwnicy, oczywiscie go kupilam tylko jak taki ciezki pakiet przytaszczyc do domu. W sklepie poprosilam o ich wozek , nie obylo sie bez rozmowy z
                        szefem, ale mi pozyczyli. okolo 50o m.

Prawie do wieczora go skladalam, metalowe ramy bez srub i gwozdzi, trzeba bylo tylko w odpowiednie dziurki mocowac wszystkie wypustki, juz mialam dosyc i zalowala, ze sie sama za to zabralam ale dalam rade i jestem z siebie b.dumna i mam wszystko jak pod kancik w komorce poukladane.

Teraz juz oddalam sie do lozka bo czuje sie b.zmeczona.
                        Przyjemnego wieczoru dla Nocnych Markow.
                        • xystos Re: ::: LUTY::: 03.02.17, 05:41
                          klassikradiopuremozart.radio.de

dobre w dzień,dobre do poduchy

Dnia Dobrego Wam Zyczę
                          • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 03.02.17, 07:45
                            Piatkowo, lutowo, cieplutko Was witam.
                            Za oknem szaro i tak ma byc caly dzien rowniez.

Wstalam jakas niedowypoczeta, rece mnie bola az po szyje od tego wczorajszego
                            skladania polek w regal, metalowe toto to jest troche ciezkie i niewygodne do skladania,
                            czasem sie samo rozlazilo.

Dzisiaj chyba bede opoczywac, albo mnie gdzies poniesie tam gdzie wczoraj nie dojechala.

Samych przyjemnosci >Wam zycze.<
                            • maria88 Re: ::: LUTY::: 03.02.17, 09:06
                              LUSIU taka sama pogoda u mnie.Ponura i +2.
                              Zle sie czujesz z przepracowania.Za duzo tego bylo na jeden dzień
                              + poranna gimnastyka. Ja tez lubie sobie sama to i tamto zrobić
                              ale czasem trzeba się z wiekiem oszczędzać. Radzę wziąć coś
                              lekko p.bólowego np.APAP.
                              Zdrowego dnia zycze i udanych zakupów .
                              • jaga_22 Re: ::: LUTY::: 03.02.17, 11:34
                                Witajcie... zdrowi i obolali big_grin
                                To jak Ty Lusiu ćwiczysz i jesteś taka obolała,widać nie wszystkie członki ćwiczą.
                                Mogłaś tę robotę rozłożyć na 2 razy,ale w pełni Ciebie rozumiem big_grin
                                Pomyśl Lusiu ile kalorii spaliłaś i będzie mniej bolało big_grin
                                Natrzyj sobie członki choćby spirytusem.A mnie boli udo i wlazło w bark,
                                też idę sobie zrobić nacieranko,ale humor mam od rana choć nie mam przyczyny tongue_out
                                • alfredka1 Re: ::: LUTY::: 03.02.17, 13:44
                                  Lusiu , jesteś dzielna !!! stolarka domowa !!!
                                  dawno dawno temu , gdyWodnik ciagle poza domem byl , wszystko co udało się kupic skladalysmy z corka ...
                                  i tak by zostało do dzisiaj ale takie dziwne czasy nastaly - kupimy - a oni przywoza do domu i jeszcze skladaja .
                                  wlasciwie to dobrze bo :lata bo lata nie te sad(
                                  • maria88 Re: ::: LUTY::: 04.02.17, 09:20
                                    Pochmurnie, ponuro ale jest -1 więc pod nogami sucho
                                    i nie ślisko. Przynajmniej rano.
                                    Mam duzo planów na dzisiaj wiec zmykam i
                                    i dobrego dnia zyczę.
                                    • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 04.02.17, 10:32
                                      Witam WAS spozniona dzisiaj troszeczke.

Od rana wzielo mnie na porzadkowanie korespondencji i ukladanie w odpowiednie
                                      teczki., przybyla jeszcze jedna bo emerytura z Polski, nadplacilam im troche podatku,
                                      wiec w pismie obiecali, ze jest do worownania przy nastepnym obliczaniu roku, jak znowu nadplace to zwroca mi - mam nadzieje?, na czerwono zrobilam sobie uwage w widocznym miejscu.

Pogoda wilgotna i deszczowa dzisiaj chyba dziala na moje sampooczucie, ale mimo to nie rozkladam sie, bo to najgorzej sie rozkleic....
                                      Apap nie mam w domu, spirytus? wodke 40 %, ale kto by mi plecy nim smarowal jak jestem sama, moze sie rozruszam przez caly dzien i zapomne o niedomaganiu.

Deszcz, chyba zbil ten smog na dol do ziemi, po deszczu mam nadzieje bedzie czysciej nad glowami. Naglosnili ten temat w kazdym kraju, moze i drzewiej tez bywaly takie zanieczyszczenia tylko nie podawali do publicznej wiadomosci.?.

Zycze Wam przyjemnej soboty.
                                      • jaga_22 Re: ::: LUTY::: 04.02.17, 10:42
                                        Trochę nam wywiało,ale z mieszkania ciepełko też sad
                                        Idę do kuchni nastawić ogórkową na boczku,będzie do chleba.
                                        Nie miałam co wymyślić,a w lodówce są 3 ogórki,szkoda zmarnować.
                                        Miłego dnia pracusie.
                                        • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 04.02.17, 15:20
                                          *Jaga, dokladnie jedzienia nie powinno sie marnowac, ja zakiszam w sloiczkach,
                                          tak zeby bylo na raz do salatki i nic zeby nie zostalo na ozniej.
                                          U mamy w piwnicy jeszcze znalazlam ogorki z 2015 co kisilysmy z corka jak byla
                                          u babci z "Maluszkiem" Salatka smakowala nam na swieta dodatkowo - z mysla o corce i "Maluszku"
                                      • xystos Re: ::: LUTY::: 04.02.17, 16:10
                                        "Apap nie mam w domu, spirytus? wodke 40 %,"

APAP
                                        substancja dzialajaca ro PARACETAMOL
                                        w szwecji znane pod nazwa substancji
                                        czynnej albo;Alvedon,Panodil,I może jeszcze jakaś nazwa.
                                        niezwalcza inflamacji lecz tylko obniża
                                        temperature I jest łagodnie obniżajacy ból.
                                        Moim zdaniem ASPIRIN,MAGNECYL itp
                                        jest lepszy zwlaszcza przy bólach reumatycznych itp
                                        • xystos Re: ::: LUTY::: 04.02.17, 16:14
                                          www.fass.se/m/produkt/19350131000010/uidpublic
                                          • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 05.02.17, 09:13
                                            ;;;;; NIEDZIELA ;;;;;

I juz mamy pierwsza niedziele lutego, zamglona, deszczowo od wczoraj.
                                            Nic nie bylo z moich planow do centrum handlowego wczoraj, wieczorem przypomnialo mi sie,
                                            ze nie mam zadnego pieczywa w domu wiec pobieglam po jakas ciemna bulke, na moje szczescie byly i to juz nawet po obnizonej cenie wiec zamiast zaplacic 22,- za 4 bulki zaplacilam 11 kr, i mam na 4 dni jedzenia

Zycze Wam dobrego samopoczucia i duzo slonca na niebie.

Takie nic nierobienie nie wplywa dobrze na moje samopoczucie, chyba znowu wejde w jakas
                                            szafe, i na nowo bede przegladala, selekcjonowala garderobe. Juz nawet wiem jakie ciuszki wyselekcjonuje dla mlodej dziewuszki do Polski, ktora jest polsierota, tak musze sie zapakowac, zeby nie placic za dodatkowy bagaz.
                                            • jaga_22 Re: ::: LUTY::: 05.02.17, 10:44
                                              Witam..
                                              To widać Lusiu,że masz w sobie jeszcze dużo krzepy.Ja długo nie mogę chodzić
                                              i szukam coś do siedzenia.
                                              Dziś wszędzie pochmurno i parę st - było rano.Od wtorku wieszczą duże ochłodzenie
                                              a ja liczę na pomyłkę wink
                                              https://encrypted-tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRc1E_lCLop_Qt-J-n6_HanURUIWjHJB9FDV5ahJcWLcHrvMowa
                                              • maria88 Re: ::: LUTY::: 05.02.17, 13:12
                                                Ponuro zaczyna podwiewać -1. Jaga pisze o ochlodzeniu wiec musze jutro
                                                myslec o spacerku do Urzędu Skarbowego. Zaraz podgrzeje obiadek i potem
                                                przejrzę czasopisma..Miłego popołudnia zyczę.
                                                • maria88 Re: ::: LUTY::: 05.02.17, 18:44
                                                  Wrócilam ze spacerku. Snieg drobniutki na nowo wybielił wszystko.
                                                  Pada kaszka czyli zima będzie wracac jak zapowiadają.
                                                  Karambole na drogach.
                                                  Cieplutkiego wieczorku ze smaczna kolacja zyczę.
                                                  Ja chyba wyciągn swoja mufinkę do herbatki.
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 06.02.17, 09:09
                                                    „Na dzień świętej Doroty, ma być śniegu nad płoty”
                                                    „Po świętej Dorocie wioska cała w błocie”
                                                    „Św. Dorota zapowiada śnieg i błota”
                                                    „Po Św. Dorocie wyschną chusty na płocie, a jak nie wyschną, to człeka mrozy do chałupy wepchną”
                                                    Tyle przyslow, i pewnie w kazdym regione bedzie inaczej.

Rozpisalam sie we wpisie, kliknelam tam gdzie nie trzeba i sie rozwialo, widac jeszcze sie nie obudzilam na dobre.

Snieguje za oknem przy +1,o C wybieram sie dzisiaj porowerkowac do Xystosa na chwile posiedziec.
                                                    Wczoraj przesiedzialm w domu prawie nic nie robiac, nudy.... nie lubie takich ponurych, mokrych dni.
                                                    *Jagi wczorajszy obrazek okrasil weselej cala mroczna niedziele.

Wam zycze, na caly tydzien slonca na niebie, dobrego samopoczucia.
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 06.02.17, 11:23
                                                    przechodze trudny okres,niemoge sie
                                                    przyzwyczaic ze w autobusie nawet
                                                    kobiety ustepuja mi siedzace miejsce
                                                    albo przytzymuja drzwi bym wszedl
                                                    wygodnie
                                                    taka grzecznosc moze dobic czlowieka
                                                    ..chyba pociesze sie piwkiem.
                                                    Pzdr
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 06.02.17, 12:16
                                                    *Xystos, za kazdym razem jazdy autobusem, doswiadczasz nowych przyjemnosci.
                                                    Przypomnij sobie czasy kiedy Ty jezdziles autobusami i ustepowales miejsca,
                                                    wiec Twoja szlachetnos teraz z nawiazka wraca do Ciebie, a to chyba przyjemnie
                                                    tak sie poczuc?.....
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 06.02.17, 12:36
                                                    .. musze wiec sie przyzwyczaje
                                                    ale poczatki odbieram jako upokarzajace

a moze to moj rollator na ludzi tak
                                                    odzialywuje?moze niejestem az tak stary
                                                    ?
                                                  • pia.ed Re: ::: LUTY::: 08.02.17, 14:23
                                                    xystos napisał:

> a moze to moj rollator na ludzi tak odzialywuje? moze nie jestem az tak stary?

Oczywiscie ze zwraca uwage rollator, bo on oznacza, ze z jakiegos powodu masz problemy z poruszaniem sie i utrzymaniem rownowagi. W autobusie sa nawet specjalne dwa siedzenia, (po prawej stronie przy wejsciu) przeznaczone dla ludzi, ktorym sie ciezko poruszac (bez wzgledu na wiek) i tam jest duza przestrzen na wyciagniecie nog ... albo na rollator.

Gdybys byl tylko stary, to chyba wiesz jak jest w Szwecji? Nie ma zadnego przepisu,
                                                    ze starym ludziom trzeba ustepowac miejsca w autobusie, metrze czy w kolejce w sklepie. Mieszkam w dzielnicy, w ktorej jest wielu ludzi w wieku 80 - 90 lat, i tam nikt miejsca w kolejce im nie ustepuje. Tak jest i nikt nie narzeka.
                                                    Jesli ustapia w autobusie czy metrze, to kobiecie obladowanej zakupami, ktorej "zabraklo rak" do przytrzymania sie... Kobiecie w ciazy tez miejsca sie nie ustepuje, bo ciaza to nie choroba ani inwalidzwtwo.
                                                    .

.

.
                                                  • jaga_22 Re: ::: LUTY::: 08.02.17, 16:46
                                                    Pokazują w tV na mapce,że w nocy będzie cieplej,bo tylko -5. Cały dzień było -8
                                                    Zajrzałam teraz u siebie,tak się pomylić? już jest -10.
                                                    Ja też miałam pomidorówkę,ugotowaną na rosole z udek,a pomidory z puszki z bazylią.
                                                    Ugotowałam tylko makaron.Naprawdę była pyszna .
                                                  • maria88 Re: ::: LUTY::: 08.02.17, 19:32
                                                    Nie dawno skończyłam robotę z ta lodówką. Wydawalo mi się ,że zrobię to
                                                    raz dwa, ale niestety. Wszystko trzeba odczekać. Najpierw jak się rozmrozi, potem
                                                    mycie i suszenie i ponownie schłodzenie przed wlozeniem produktów.
                                                    Lodówka jest samo rozmrazająca sie ale co pewien czas sama ją rozmrażam.
                                                    Jak dobrze że mam to juz za sobą.
                                                    Na dworze temp.spada juz jest poniżej 10-ciu. Aby do maja....
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 09.02.17, 06:37
                                                    -3,5*C pruszy sniegiem mniej niz
                                                    ostatnie dwa dni,niewieje wistr,
                                                    prognoza na piec dni na minusie
                                                    wiec snieg sie utrzyma.

Dobrego Dnia Zycze
                                                  • alfredka1 Re: ::: LUTY::: 06.02.17, 12:36
                                                    Nie jest przyjemnie .... ja gdy wsiadam do autobusu czy tramwaju od razu staję przy oknie z tylu wagonu i tylem do publiczności ...
                                                    Ale Ty Henryku , nie denerwuje się , trudno , musisz przecierpieć okres rekonwalescencji .
                                                    Pozdrawiamy smile)
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 06.02.17, 13:16
                                                    dzieki za pocieszenie Alfredko,wiem
                                                    ze musze to zaakceptowac miemoge
                                                    robic fochow gdyz bylo jeszcze gorzej
                                                    ..chyba kupie sobie ciemne okulary I
                                                    bluze z kapturem.
                                                    Pzdr
                                                  • jaga_22 Re: ::: LUTY::: 06.02.17, 13:43
                                                    Cieszyć się trzeba,że ludzie są jeszcze wrażliwi,a nie wymyślać.
                                                    Każdemu nie dają rollatora,tylko potrzebującemu.Ja nie mam,
                                                    a też czasem ktoś wstanie z młodych i wcale się nie gniewam.
                                                    Miłego dnia,bo u mnie paskudnie z pogodą.Rano miałam problemy z internetem,
                                                    może już będzie dobrze.
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 06.02.17, 15:23
                                                    Jaguś z tobą inna polka,Kobiecie
                                                    ustepuje sie miejsca I drzwi przytrzymuje

w mlodosci w pekaesie wystarczylo ze
                                                    dziewczyna byla ubrana w sukienke
                                                    z wysoka talia a najblizej niej siedzacy
                                                    facet miejsca jej ustepywal sadzac ze
                                                    dziewczyna jest w ciazy.
                                                    Pzdr
                                                  • maria88 Re: ::: LUTY::: 06.02.17, 16:33
                                                    Witam. Nocką znowu naśnieżyło i jest bielutko.
                                                    Korzystając z dobrej pogody bez wiatru i opadów przewędrowałam
                                                    chyba pół miasta załatwiając sporo spraw w urzędach.
                                                    Gotowy obiadek miałam wiec podgrzałam i jestem po.
                                                    Nogi mi teraz mało nie odpadną a jeszcze czeka mnie spacerek z psiną.
                                                    Pocieszam się,że za długo nie zechce nocką spacerować.
                                                    Xystosie to dodatkowe wsparcie, ten rolator
                                                    daje ludziom sygnał,że wymagasz pomocy.
                                                    I tak byc powinno.
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 07.02.17, 09:24
                                                    "Xystosie to dodatkowe wsparcie, ten rolator daje ludziom sygnał,że wymagasz pomocy.
                                                    I tak byc powinno."

..dotychczas to ja pomagalem,az tu
                                                    nagle zwrot o 180*,niejest latwe by
                                                    w tam krotkim czasie zaakceptowac
                                                    siebie jako beneficjenta ludzkiej
                                                    zyciwosci.

u nas trawnimi biale e drogi I chodniki
                                                    bez sniegu,jest chlodno.

Milego Dnia Wam Wszystkim Zycze
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 07.02.17, 09:24
                                                    ;;;;WITAM ;;;;;;
                                                    w przypudrowanym sniegiem wtorku, wiaterek rozwiewa nasypany sniezek po bokach kraweznikow,
                                                    Powietrze widac suche -2,o C.

Mam dzisiaj wyjscia do urzedow, musze to pozalatwiac.

*Xystos, moze ze pomagasz sobie rulatorem w chodzeniu to jestes wrazliwszy na reakcje otoczenia, pomysl jak Ty bys siedzial w autobusie i sytuacja bylaby odwrotna, to zareagowalbys podobnie, jak ludzie reaguja do Ciebie w tej sytuacji. Przeciez nie jestes pierwszym i ostatnim takim pasazerem.

*Alfredka ustawia sie pecami w autobusie, ale podejrzewam, ze wiele ludzi szturchalo ja w lokiec i odstepowalo swoje siedzace miejsce???

Zycze Wam pogodnego nieba na dzisiaj.
                                                  • jaga_22 Re: ::: LUTY::: 07.02.17, 10:39
                                                    Cześć.. wpadłam na chwilę i idę chorować do łóżka wink
                                                    U mnie zimno -7 a śnieżynki tańczą,jedna szuka drugiej.
                                                    Dobrego dnia.
                                                  • maria88 Re: ::: LUTY::: 07.02.17, 14:33
                                                    Ojej JAGA nam zachorowała oby szybko minęło choróbsko.
                                                    U nie też taki mróz, proszy sniegiem i podwiewa.
                                                    Kolejny raz pomyslałam tej zimy że jak to dobrze,że
                                                    nie pozbyłam sie kozuszka. Dzisiaj tez niespodziewanie
                                                    musiałam wyjść i przydał się bo jednak na dworze
                                                    nie przyjemnie. Trzymajcie sie cieplutko.
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 07.02.17, 16:21
                                                    *Jaga, to dziwne ze zlapalas jakiegos wirusa, siedzac tylko w domu, z tego co
                                                    piszesz rzadko wychodzis na zewnatrz. Ale jak ktos w domu z wirusem to latwo
                                                    sie przenosi w zamknietych pomieszczeniach.
                                                    Zycze wiec szybkiego wyzdrowienia, mam nadzieje, ze siegnelas do ludowej medycyny
                                                    i odpowiednio sie kurujesz.

*maria88, wlasnie, nie ma to jak cieple kozuszki, paltociki i butki na odpowiedniej podeszwie,
                                                    zeby stabilnie stapac po oblodzonych chodnikach.

U mnie caly dzien ponuro, a platki sniegowe wiatr przegania w rozne strony.

Przyjemnego wieczoru Wam zycze.
                                                  • alfredka1 Re: ::: LUTY::: 07.02.17, 20:37
                                                    Xystosie , kaptur i ciemne okulary TAK ..ale koniecznie do tego spraw białą laskę ...
                                                    dobrzy ludzie może nawet wniosą Cię do wagonu ....
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 07.02.17, 21:24
                                                    *Alfredka, z poczuciem humoru, zreszta Xystos, tez tego nie bierze na
                                                    powaznie, ale zabim sie przyzwyczai do odmiennych sytuacji, to bedzie
                                                    tak reagowal, tak mysle?......
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 08.02.17, 05:38

w tej chwili -4,8*C I wieje wiatr
                                                    pada snieg przez cala noc
                                                    "kurzawa",nieprzyjemnie bedzie
                                                    dzisiaj nosa z domu wysciubic.

Milego Dnia Zycze
                                                  • maria88 Re: ::: LUTY::: 08.02.17, 08:15
                                                    U mnie też wieje drobnym śniegiem i na razie -10.
                                                    Tez nie przyjemna pogoda do wychodzenia
                                                    więc żeby się nie przeziębić jesteśmy z pisną w domu.
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 08.02.17, 09:48
                                                    SNIEZNY CHAOS za oknem, a w pokojach cieplutko, dzisiaj nigdzie nie musze
                                                    wychodzic, ale nie wiem czy dam rade w domu posiedziec, trzeba sie hartowac
                                                    nawet w taka pogode, pozniej jak plog przejedzie po chodnikach moze pojde na okolo
                                                    kwartery.

Boruja w mieszkaniu pietro wyzej, trudno wytrzymac, wyszlam popytac, to podobno juz dzisiaj nie beda borowac.

Przeziebionym zycze szybkiego pokonania wirusow nam Wszystkim przyjemnej srody.
                                                  • dorka556 Re: ::: LUTY::: 08.02.17, 10:30
                                                    Witam, wszystko na odwrót. Na Podhalu lekki mrozik, leży śnieg sprzed 2 tygodni, nie pada. Widocznie całe zimno powędrowało daleko na północ i dobrze. Miejcie sobie też trochę zimy.
                                                    Lusia, nie ma nic gorszego niż remont w sąsiednim mieszkaniu, wiem jak się czujesz. Najlepiej wyjść z domu i czekać końca. Już niedługo.
                                                    Na razie trzymam się zdrowo, ale prawie wszyscy moi znajomi są przeziębieni, kaszlą, kichają i bardzo narzekają.
                                                    Udanego dnia.
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 08.02.17, 11:01
                                                    *Dorka, to dzieki temu, ze uskuteczniasz swoje wyjscia z kijami i plecaczkiemto czujesz sie zachartowana, oby jak najdluzej przetrwac w dobrym zdrowiu do lata.
                                                  • jaga_22 Re: ::: LUTY::: 08.02.17, 11:37
                                                    Witam... przedtem poleciałam na migrenę,to już wiem,że cierpisz Lusiu,
                                                    może to przez te wiercenia u sąsiada.Okropna przypadłość,bo nie wiadomo kiedy złapie.
                                                    Ja też nie wiedziałam,że nagle mnie katar chwyci,a przy tym jak zwykle ból głowy.
                                                    Z gardłem i kaszlem sobie poradziłam,a nos zakraplam i też lepiej.
                                                    Jakoś się musimy ratować.Teraz mam jeszcze -9 ma się podnieść do 7.
                                                    Przynajmniej widno,a rano nawet słonko zajrzało.

Fajny pomysł,chociaż ja tam akurat nie kupuję,bliżej mam do Biedronki

next.gazeta.pl/next/7,151003,21345035,nowy-pomysl-tesco-rusza-w-polsce-zakupy-z-polki-od-razu-do.html#Czolka3Img
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 08.02.17, 12:10
                                                    *Jaga. to b.dobrze ze juz jestes na nogach i sobie radzisz z wirusem,
                                                    moczone nogi w cieplej wodzie z sola tez dobrze robia ale to trzeba
                                                    zaraz do lozka sie polozyc.

Takie handlowanie ze scan, to juz u nas od dawna w duzych marketach funkcjonuje,
                                                    oszczedza sie czas stania w kolejkach do kasy.
                                                  • alfredka1 Re: ::: LUTY::: 08.02.17, 12:40
                                                    Mroz niewielki le wilgoc od Odry jest paskudna bo robi wrazenie zamarzania na gębusiach ..
                                                    Na obiad pomidorowa z "lanymi" kluskami , obiadow "dwudennych" od dawna nie jadamy. Na deser jabłecznik i oczywiście kawa .
                                                    Przeziebien i grypopodobnych nie ma puk puk ..
                                                    Corka już ze strunami głosowymi ma dobrze i wykłady będą .
                                                    Jagusiu - tylko za wcześnie nie wychodz z domu .
                                                    i w ogole wszystkim Wam zycze zdrowia zdrowia ...
                                                    U nas na 1. piętrze tez wyyyyyyyje radio , ale chyba niedlugoucichnie bo sasiadka wali czyms twardym w kaloryfery !!
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 08.02.17, 13:01
                                                    *Alfredka, dawno nie jadlam takiej zupki,
                                                    akurat mam noge z kurczaka to pasuje i przecier pomidorowy zakupiony w Polsce,
                                                    zakupilam tez 1 kg krupczatki maki na szarlotke, ale na takie lane kluseczki to duzo nie
                                                    trzeba takiej maki.

To macie iscie grypowa pogode za oknem Alfredko, grunt to dobre jedzenie, deserki i
                                                    cieplutko w domku.
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 09.02.17, 08:27
                                                    *Xystos cofnal sie w kolejce ,
                                                    przenioslam wpis wg dat.

-3,5*C pruszy sniegiem mniej niz
                                                    ostatnie dwa dni,niewieje wistr,
                                                    prognoza na piec dni na minusie
                                                    wiec snieg sie utrzyma.

Dobrego dnia zycze

WITAM WSZYSTKICH

Przysypalo nas sniegiem, odsniezone tylko ulice i chodniki ze zwalami sniegu,
                                                    na podworku do polowy balkonu sniegu lezy, wczoraj odmiotlam dla ptakow
                                                    sciezke do kombu z kwiatami i dzisiaj jest zrownane na jednym poziome.
                                                    Dopije kawe, i wezme lopate z garazu i odloze po jednej lopacie snieg, zeby
                                                    nakarmic biedne kosy, ktore czekaja na jablka.
                                                    Dalej leniwe prozszy.

http://www.gify.net/data/media/405/zima-ruchomy-obrazek-0032.gif

Zycze Wam zdrowego czwartku.
                                                  • maria88 Re: ::: LUTY::: 09.02.17, 10:46
                                                    LUSIU to macie pieknie. U mnie bez słonka ale kurzy sniegiem
                                                    i jest nie przyjemnie bo -6 w tej chwili a bylo więcej.
                                                    Zima jak kiedyś bywała.Ludzie kula sie w skafanderkach,
                                                    które są dobre jak nie ma takiej zimy. Kożuchy to najlepsza
                                                    rzecz. Maluchy tez jak pamiętam ubierane były w kozuszki.
                                                    Przypominalo mi sie,że mam moja kupiła nam kozaczki góralskie
                                                    z białej wełny obszyte brązowa skórką i z tyły wzdłuż
                                                    zapinane .Takie i dzisiaj bym nosiła. Ponadto miałam
                                                    wełnianą czerwona czapeczkę, szalik i rekawiczki robione
                                                    na drutach z wzorem gwiazdek sniegowych.
                                                    Zyczę ciepelka w domkach i smacznych jedzonek.
                                                  • jaga_22 Re: ::: LUTY::: 09.02.17, 11:55
                                                    Witam..u mnie trochę napadało chyba wczoraj i sobie leży,za to mróz trzyma ciągle -8 dzień i noc.
                                                    Też z rozrzewnieniem wspominam udziergane przez mamę czapeczki,szaliczki i rękawiczki,a nawet skarpety.
                                                    Ja takich umiejętności nie posiadam.Zrobiła jeszcze pajacyki dla mojego najmłodszego,jak był mały,
                                                    pamiętam,że był to ścieg ryżowy.Dalej mnie męczy katar ,ból głowy i czasem kaszel.Kiedy już się wydaje,
                                                    że jest lepiej,to rano się okazuje,że jest chyba gorzej.
                                                    Potem jakoś dochodzę do formy po aspirynie i nacieraniu.Widać trzeba czasu.
                                                    A Wam zdrówka życzę.
                                                  • maria88 Re: ::: LUTY::: 09.02.17, 18:46
                                                    To złapało Cię przeziębienie.Jak masz warunki do poleżenie to się wygrzewaj.
                                                    Dobrze jest posmarować wszystko bolące spirytusem jak masz lub "maścią końśką.
                                                    Wydaje mi się ,że Twoje mieszkanie nie jest za ciepłe i stąd to podziębienie.
                                                  • jaga_22 Re: ::: LUTY::: 09.02.17, 19:34
                                                    Maść końska nie pomogła,ale mam coś lepszego maść Vaporub,
                                                    jest na bazie kamfory,terpentyny i lawendy.Mam nadzieję ,że jutro będzie lepiej.
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 10.02.17, 07:02
                                                    -2,6*C ale bezwietrznie,chyba zaczna
                                                    odsniezac na powaznie
                                                    a w domu +23*C i zimne Piwko

Milego Dnia Zycze
                                                  • jaga_22 Re: ::: LUTY::: 10.02.17, 09:49
                                                    Witajcie...
                                                    Xystos teraz się pije grzane piwko,a nie zimne.
                                                    U mnie dalej -8 ale mam słoneczko.
                                                    Jak się czujesz Lusiu ?Mówili dziś w TV ,że w dzisiejszej Wyborczej będzie wszystko o alergii
                                                    mogłaby Kendo kupić.Tyle co zapamiętałam,to nie można czekolady,piwa,kawy,wina
                                                    orzechów i dużo innych .Każdy atak zostawia ślad w mózgu i trzeba się starać żeby pilnować
                                                    diety.Noo łatwo nie macie.smile
                                                    Posyłam słoneczko.

https://wgrajo.pl/img/dsc03637.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 10.02.17, 11:08
                                                    WITAJCIE... piatkowo...

Nie zaszkodzi sie cieplej ubrac, bo za oknem nie wydaje sie przyjemnie, pochmurno, ale juz nie sypie sniegiem. KOmuna zdziwiona, ze przez 2 doby nasypalo tyle, ze beda wywzic za miasto, juz zaczeli od wczoraj widzialam wywrotki ze sniegiem wywozili, jak przyprowadzalm "Maluszka" na nocna zmiane do siebie.

www.kristianstadsbladet.se/kristianstad/snomangden-sticker-ut-i-hela-landet/
                                                    Moj tinipick nie funkcjonuje, a to zdjecie z gazety blisko mojego domu.

Zaraz wyjde odmowic mieszkanie, ktore wczoraj ogladalam na osiedlu, gdzie zawsze mi sie podobalo, mieszkanie ladne prawie jak 3 pokojowe, ale te same pieniadze za czynsz, to sie
                                                    nie oplaca pakowac i przewozic wszystko na inne miejsce za ta sama cene i w dodatku na 4 pietrze bez windy, a tu czlowiek z roku na rok nie mlodnieje i coraz mniej fizycznych sil ma.

Miejcie sobie dobrze, *Jaga niech sie wygrzewa, to wirusy nie lubia ciepla,
                                                  • jaga_22 Re: ::: LUTY::: 10.02.17, 11:19
                                                    Pewnie ze się nie opłaci.Po co Ci takie duże mieszkanie i jeszcze bez windy.
                                                    U mnie też tinypic nie działa,a właściwie to z rana prawie nigdy nie ma
                                                    ja korzystam z tego linka.Dla mnie najfajniejszy i prosty.

wgrajo.pl/
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 10.02.17, 12:39
                                                    "Xystos teraz się pije grzane piwko,a nie zimne."

u mnie w chatce goraco +23 do +24*C
                                                    takze chodze tylko w szortach gimnastycznych ,zajzala sasiadka cukier
                                                    pozyczyc i niemogla oderwac oczu od
                                                    moich nóg,od razu widac ze to obeznana
                                                    z pieknem osoba,bede ja musial blizej poznac,zaprosić na herbatke ?
                                                  • pia.ed Re: ::: LUTY::: 10.02.17, 12:57

xystos napisał:

> chodze tylko w szortach gimnastycznych ,zajrzala sasiadka cukier pozyczyc
                                                    i nie mogla oderwac oczu od moich nóg, od razu widac ze to obeznana z pieknem osoba,
                                                    bede ja musial blizej poznac zaprosić na herbatke ?

Znalazles te scenke w Mitt livs novell czy sam wymysliles? big_grin

.

• xystos Re: ::: LUTY::: 10.02.17, 13:05

..noo jak możesz Pia,ja najprawdziwszą
                                                    prawdę piszę,mógłbym bardziej sie
                                                    pochwalić ale ja wstydliwy jestem
                                                    więc sie niepochwalę.
                                                  • pia.ed Re: ::: LUTY::: 10.02.17, 15:07
                                                    xystos napisał:

...noo jak możesz Pia, ja najprawdziwszą prawdę piszę,
                                                    mógłbym bardziej sie pochwalić ale ja wstydliwy jestem
                                                    więc sie nie pochwalę.

>

Teraz rozumiem, odwiedzila Cie 92- letnia sasiadka ...
                                                    ktora niedowidzi
                                                    i wziela Cie za harcerzyka w krotkich spodenkach wink

.

• xystos Re: ::: LUTY::: 10.02.17, 15:58
                                                    ..??? ,na wiecej niż 50lat niewygląda
                                                    noo ale szwedki dobrze zakonserwowane są ..a pytać się o
                                                    wiek niewypada
                                                    ty znasz moją sasiadkę z piętra niżej?
                                                  • maria88 Re: ::: LUTY::: 10.02.17, 16:33
                                                    JAGO zapominałam o tej Vaporub nie uzywałam ale
                                                    kolezanka bardzo sobie chwaliła. Więc wracaj do zdrówka.
                                                    XYSTOS zaczyna myslec o podrywkach więc widac,że
                                                    zdrówko wraca i apetyt tez.
                                                    LUSIU bardzo słusznie robisz rezygnując z mieszkania
                                                    tak wysoko bez windy. Kupuj tylko na Ip. ew.II.
                                                    Nigdy nie kupuj na ostatnim pietrze!
                                                    Wiem co piszę, bo był czas, że sprzedawałam
                                                    i kupowałam mieszkania.

• xystos Re: ::: LUTY::: 10.02.17, 17:34
                                                    my kiedyś mieszkaliśmy na ostatnim
                                                    piętrze - to było zimne mieszkanie zimą

obecnie na drugim ale też ostatnim
                                                    pietrze ale po wymianie regulatorów
                                                    jest bardzo cieplo mimo że to jest
                                                    wysokie mieszkanie 3,5 metrów do
                                                    sufitu,tak budowano w latach 50tych.
                                                  • maria88 Re: ::: LUTY::: 11.02.17, 08:39
                                                    Dalej zima -12 i wiatr nie przyjemny.
                                                    Trzymajcie się cieplutko.
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 11.02.17, 08:48
                                                    -2*C i bezwietrznie,czytalem kiedys w jakims periodyku,ze magnetyczny biegun polncny przesonol sie na Syberie,a wiec na poludnie.
                                                    ponoc w przyszlosci oba bieguny znajda
                                                    sie na dzisielszym rowniku,ponoc to cykliczne zjawisko.

Soboty Dobrej Nam Zycie
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 11.02.17, 08:49
                                                    www.tylkoastronomia.pl
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 11.02.17, 09:10
                                                    Witajcie.

*Pia, *maria88, *Xystos, udal sie Wam zart. Zreszta Xystos ma to do siebie, ze z powaznych spraw potrafi zartowac.

Za oknem snieg dalej lezy, w tygodniu zapowiadaja plusowe temperatury, to pewnikiem sam sie roztopi, na razie przymrozony sobie lezy i partiami na chodnikach slizko.

*Jaga, kiedys wlasnie weszlam w ten link ale go nie rozgryzlam, przy okazji posprawdzam
                                                    jak sie z nim obchodzi. dziekuje.
                                                    wgrajo.pl/
                                                    Wczoraj z miasta wrocilam troche zmeczona do domu, myslalam ze jakis wirus mnie zaatakowal, ale w nocy wpoczelam i obudzilam sie w pelni sil.
                                                    Czego i Wam zycze na dzisiejsza sobote.
                                                  • jaga_22 Re: ::: LUTY::: 11.02.17, 12:55
                                                    Witajcie...
                                                    Lusiu to jest bardzo proste wchodzisz w Przeglądaj ,wybierasz zdjęcie i Wyślij i wszystko.
                                                    Kopjujesz link gdzie pisze forum,{3 od góry)

wgrajo.pl/

Ja dalej się kuruję,tym razem biorę na odporność,bo nie mogę się pozbyć wirusa.
                                                    Rano było m-10 ,teraz już cieplej,a nawet słonko wyziera bladziutkie.
                                                    Miłego dnia
                                                  • dorka556 Re: ::: LUTY::: 11.02.17, 20:03
                                                    maria88 napisała:
                                                    .
                                                    > LUSIU bardzo słusznie robisz rezygnując z mieszkania
                                                    > tak wysoko bez windy. Kupuj tylko na Ip. ew.II.
                                                    > Nigdy nie kupuj na ostatnim pietrze!
                                                    > Wiem co piszę, bo był czas, że sprzedawałam
                                                    > i kupowałam mieszkania.

Są różne opinie, moja dobra znajoma (dużo starsza od Lusi), sprzedała mieszkanie na I piętrze i kupiła na IV (bez windy!). Jest bardzo zadowolona. Twierdzi, że nareszcie nikt jej nie stuka nad głową, mieszkanie jest ciche i ma same zalety. Jest b. ciepłe. Ponieważ to IV piętro ma większe kaloryfery a płaci mniej, mnożą przez jakiś współczynnik.
                                                    Mario, dlaczego uważasz, że te mieszkania są gorsze?
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 11.02.17, 20:31
                                                    z uplywem czasu niejesteśmy
                                                    młodsi i sprawniejsi

na starość kazde piętro to Mont Ewerest

Nocy Dobrej Wsiem Zyczem
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 12.02.17, 09:15
                                                    WITAM..: VIATULAN :::::
                                                    Wczoraj wybralam sie na runde, ale zawrocilam z drogi, poniewaz zimny wiatr smagal
                                                    bardzo zimno po policzkach. Pryzmy sniegu na krawedziach chodnikow leza nadal, ale
                                                    chodniki sa wyskrobane do golych plyt i posypane piaskiem a w niektorych partiach sola.

*Dorka, kazdy inaczej ocenia wartosci mieszkan, gdzie chcialoby sie mieszkac.
                                                    Usytuowanie bloku mi odpowiadalo, bo blisko do duzego sklepu i natury, bilisko
                                                    lasek brzozowy moj ulubiony na rundy, ale tak jak *Xystos pisze, biore pod uwage
                                                    swoje predyspozycje fizyczne. "balkonika" nie oddalam na wszelki wypadek, a stoi w
                                                    piwnicy, ew. na I pietro jeszcze moge sie decydowac.
                                                    Sytuacja jest skomplikowana ja wyjezdzam tak czesto do mamy.
                                                    Tu funkcjonuje - wypowiedzenie mieszkania na 3 m-ce, jak sie juz zdecydowalam na nowe.
                                                    Opuszczam wysprzatane to stare ostatniego dnia po 3 m-c i wprowadzam sie do nowego.

Cena tez musi mi odpowiadac, w moim czynszu mam wliczona wode, smieci i 4 progr.TV
                                                    w innych bulogach woda jest placona oddzielnym rachunkiem, a ja mam wlasna pralke i zmywarke do naczyn- ktora zamiaruje sprzedac, wiec wody zuzywam indywidualnie.
                                                    Ceny mieszkan pogalopowaly przez ostatnie 2 m-c b.szybko do gory, tak, ze w tej chwili
                                                    nie mysle o kupnie wlasnego, tylko jako wypozyczenie.

Za oknem ponuro i slizko, pozniej pojde do apteki kupic cos z olejem do kapania, bo podobno mam b.sucha skore tak orzekla P,dr. i czekam na czas do dermatologa.

https://i68.tinypic.com/264l4xv.jpg

Zycze dla Jagi efektow odchudzania
                                                    I nam wszystkim przyjemnej niedzieli.
                                                  • maria88 Re: ::: LUTY::: 12.02.17, 11:04
                                                    Odpowiadam. Na ostatnim piętrze najbardziej jest gorąco w lecie
                                                    bo nagrzewa się dach i wieksze naslonecznienie mieszkania.
                                                    Na ostatnim IVp. moja sąsiada bardzo narzeka i ma zamiar się wyprowadzać.
                                                    Opady deszczu bardzo niszczą ramy okien.
                                                    Jest duzo włamań jeżeli jest balkon .
                                                    Jeżeli mieszka tylko 2-3 lokatorów to równiez na ostatnim
                                                    piętrze napady na mieszkańców.Moja kuzynka mieszkała
                                                    w wieżowcu na ost.pietrze, to było nie do wytrzymania latem.
                                                    Stale rolety, wentylator i mimo to żar w mieszkaniu.
                                                    Ponadto tak jak pisze Xystos wchodzenie na IVp.
                                                    z zakupami to z wiekiem tylko pogorszenie sobie
                                                    standartu zycia.A jeszcze Lusia ma pieska do spacerków...
                                                  • maria88 Re: ::: LUTY::: 12.02.17, 11:09
                                                    Nocką było -10 teraz -6. i wieje bez opadów, pochmurnie.
                                                    Idzie ocieplenie.
                                                    Spokojnej niedzieli, wypoczynku, powrotu do zdrowia i smacznych jedzonek.
                                                  • maria88 Re: ::: LUTY::: 12.02.17, 11:21
                                                    LUSIU dziękuje za smaczny poczestunek.
                                                    Jeśli mogę doradzic to tylko kąpiel kleikiem z nasion lnu.
                                                    Nie wiem czy w Szwecji len jest dostepny.
                                                    Ja po kapieli smaruje sie oliwką z aloesem Jonsona Beybi
                                                    dla niemowląt. Profilaktycznie trzeba łykac beta-caroten
                                                    wiesiołek -Oparol i pić skrzyp.
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 12.02.17, 11:38
                                                    *maria88, dziekuje za podpowiedz, jak bylam u mamy zjadlam
                                                    cale 30 szt tabletek skrzypu i co dzien popijalam herbatke ze skrzypu.
                                                    Wlasnie sprobuje nastepna kuracje tych drugi tabletek od marca zaczne.
                                                    Problem jest w tym, ze plecow mi nie ma kto smarowac.
                                                  • jaga_22 Re: ::: LUTY::: 12.02.17, 12:04
                                                    A co ma skrzyp do natłuszczenie ciała? nie lepiej kupić jakiś balsam do ciała?

www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/domowa-apteczka/skrzyp-polny-wlasciwosci-i-zastosowanie_39856.html

Ja używam balsamu do ciała Biały jeleń bez alergenów,skóry wrażliwej,skłonnej do alergii.

www.sklep.pollena.com.pl/bialy-jelen-balsam-ciala-200ml-p-587.html
                                                  • jaga_22 Re: ::: LUTY::: 12.02.17, 12:08
                                                    Nie mam problemu ze smarowaniem.Nakładam balsam na zewnętrzną stronę dłoni.

Miłej niedzieli smile
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 12.02.17, 12:16

w tej chwili na wysokości drugiego
                                                    piętra +1,7*C,wieczorem chyba okolo
                                                    zera i w ten sposób zima dotrwa do
                                                    końca lutego.

podeszwów nienamaszczajcie,bedzie
                                                    ślizko.
                                                  • maria88 Re: ::: LUTY::: 12.02.17, 12:38
                                                    Skrzyp jest do wewnątrz albowiem zawiera krzem.
                                                    Związki krzemu utrzymują prawidlową elastyczność i
                                                    odporność naskórka i w tym przypadku zalecany
                                                    jest osobom starszym.Jest zielem odtruwajacym organizm.
                                                    Stosując skrzyp dłuogotrwale nalezy przyjmować wit.B compl.
                                                    Balsamy zewnętrzne działają i krótkotrwale. Dają tylko
                                                    komfort chwilowy ale nie leczą.
                                                    Stałe stosowanie tylko ich powoduje,że skóra staje się leniwa
                                                    jeszcze bardziej sucha i przestaje wydzielać
                                                    enzymy do nawilżania, natłuszczania.
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 12.02.17, 16:17
                                                    Nie kazdy balsam pasuje do kazdej skory.
                                                    Kupilam rekomendowany przez lekarza dla swojej
                                                    www.laroche-posay.co.uk/product-treatments/Lipikar/Lipikar-Baume-AP-p11838.aspx
                                                    w zestawie z kremem do duchu.

Podobno ostatnia rewelacja, wynalazek laboratorium, zdam relacje jak na mnie dziala.
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 13.02.17, 06:29
                                                    to była krotka noc,do trzeciej
                                                    od tej godziny surfowanie i
                                                    czekanie na czas śniadania

o wpół do ósmej jak w każdy
                                                    poniedziałek wyjazd na próby

ja się chyba unich zamelduje
                                                    poranna gazete mi tam dostarcza
                                                    noo i młode pielegniarki do bajerowania
                                                    może któraś da się podszczypnąć ?

Dnia Miłego Nam Wszystkim Życze
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 13.02.17, 08:09

på plats,i väntan på Draculan.
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 13.02.17, 08:58
                                                    *Xystos, mam nadzieje, ze obylo sie wszystko bezbolesnie i za pierwszym
                                                    uklocia razem.

Witam poniedzialkowo Was.
                                                    Jak zwykle za oknem ponuro +1,o C w srodku tygodnia ma byc plusowo do +5.
                                                    Widac chyba duzych mrozow juz nie bedzie?.

Zadnych konkretnych planow, wszystko na luzie co mysli przyniosa.
                                                    Przyjemnego tygodnia Wam zycze w zdrowiu i sloncem na niebie,
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 13.02.17, 09:06

za piątym razem Dracula dostala co chciała,według niej jestem Zombi bez
                                                    krwi.

Pzdr
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 13.02.17, 09:11
                                                    *Xystos, to wspolczuje cierpienia,
                                                  • jaga_22 Re: ::: LUTY::: 13.02.17, 10:41
                                                    Witam...
                                                    Żeby krew leciała trzeba było wypić z godz przed pobraniem szklankę wody.
                                                    Widać masz gęstą krew.Rano było -8,ale w dzień ma być tylko -3.
                                                    Dziś najstarszy wnuczek ma urodziny 22 lata.Przynajmniej nie zapominam,
                                                    Miłego poniedziałku.http://s19.rimg.info/b8f5aecb95e7b5450a60d1d2177ba239.gif
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 13.02.17, 12:03
                                                    ano mam gęstą krew,a wszystkiemu
                                                    winna prohibicja mnie dotycząca,
                                                    Piwko dobre ale krwi nierozcieńczy.
                                                    Pzdr
                                                  • maria88 Re: ::: LUTY::: 13.02.17, 14:24
                                                    Xystos ma tyle rozrywki co wyjście do laboratorium.
                                                    Dobrze że podchodzi do tego z poczuciem humoru.
                                                    Xystosie duzo pij wody mineralnej niegaz. nie bedziesz miał gestej krwi.
                                                    Jago gratulacje, że masz juz takiego dorosłego wnuka.
                                                    Niech się dalej dobrze chowa na chwałę dziadkom i rodzicom.
                                                    Lusiu czasem dobrze nie miec planów bo wtedy rózne sprawy
                                                    układaja sie dobrze.
                                                    Ja juz zaliczyłam tez wychoidne z psina 2 razy i bez psiny też.
                                                    Teraz idę skończyć gotowanie zupy pomidorowej z lanymi kluseczkami.
                                                    Slonko pięknie wyjrzało chociaz mrozik jeszczc trzyma.
                                                    Wczoraj słyszałam zapowiedź, że zbliża się ocieplenie wiosenne.Oby...
                                                    Dobrego popołudnia zycze.
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 13.02.17, 15:13
                                                    "Xystosie duzo pij wody mineralnej niegaz. nie bedziesz miał gestej krwi"

no właśnie,chodzi o ustalenie optymalnej
                                                    dawki Waran który krew rozcieńcza
                                                    to potrwa parę miesiecy zanim taką
                                                    dawkę się ustali nieryzykują wylewu

służbę zdrowia mamy dobrą,do wszelkich specjalistów najdłużej
                                                    dwa miesiące.czekania a jeżeli już
                                                    się załapie i w ich trybiki wpadnie
                                                    to się ma tak jak ja-trzech różnych
                                                    specjalistów w tym samym szpitalu
                                                    jako "lekarz wiodący" i moim zdaniem
                                                    niekonsultuja mojej sprawy ze sobą i
                                                    dlatego te nakładające się na siebie
                                                    czasy prób i wizyt ..powoli zaczynam
                                                    się do tego przyzwyczajać a to niedobrze

poczta przychodzi do nas dwa razy
                                                    dziennie,prawie codziennie któraś z
                                                    poczt doręcza mi wezwanie albo na
                                                    nowe badania albo wizyta u lekarza
                                                    to jest trochę upierdliwe gdyż niemogę
                                                    sobie pozwolić napić się dobrego wina

konowały w ten sposób trzymają mnie
                                                    na niewidzialnej smyczy.

obyśmy zdrowi byli
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 13.02.17, 12:01

pięć razy ale bez większego bólu
                                                    wszyscy troje starali się jak mogli

Lusia jeżeli kiedyś pujdziesz do nich
                                                    na próby to poproś żeby Gunnel krwi
                                                    ci upuszczala ,to ich najzdolniejsza
                                                    Dracula , nawet z Zombi krwi upuści.
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 13.02.17, 17:04
                                                    *Xystos, niestety wlasnie ze szpitala mam niemile wspomnienia oddnosie
                                                    podania kontrastu do tomografi, do 2x tylko pozwolilam sie ukluc niewprawionej
                                                    pielegniarce, i poprosilam o anestozjologa, ktory za pierwszym razem wbil sie do
                                                    zyly i podal kontrast.
                                                    Pielegniarka oczywiscie byla niezadowolona z calej tej sytuacji.
                                                  • maria88 Re: ::: LUTY::: 13.02.17, 17:15
                                                    Bardzo dobrze zrobiłaś LUSIU nie pozwalając
                                                    praktykować na sobie.
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 13.02.17, 17:35
                                                    *maria88, ja to juz mam typowe problemy z pobieraniem krwi,
                                                    w przychodni mnie znaja i przychodzi zawsze ta sama pielegniarka.
                                                    Juz jestem tak dlugo na tym padole, e sie i nawet przyzwyczailam
                                                    do tej niedogodnosci, ale zawsze nowa pielegniarke uprzedzam
                                                    o tych trudnosciach.
                                                  • pia.ed : LUTY: Zawiadomienie ze SKYPE 13.02.17, 18:00

Cześć! Jesteśmy ze Skype'a. Chętnie udzielimy porad i wskazówek, aby ułatwić Ci codzienne korzystanie ze Skype'a. Chcielibyśmy także opowiedzieć o innych produktach i usługach Microsoft, które mogą Ci się spodobać. Jeśli nie chcesz otrzymywać wiadomości od bota, możesz wyłączyć je w dowolnym momencie.

Wszystkie wiadomości będą zgodne z Umową o świadczenie usług firmy Microsoft i Zasadami zachowania poufności informacji firmy Microsoft.

Nowe Moji i emotikony są już dostępne. Wyślij walentynkę (heart), wiadomość do przyjaciół, rodziny albo kogoś wyjątkowego, o kim myślisz (inlove)!

• xystos Re: ::: LUTY::: 13.02.17, 18:29
                                                    Lusiu,z takimi jak my to nawet
                                                    patolog będzie miał przerąbane ...
                                                  • alfredka1 Re: ::: LUTY::: 13.02.17, 20:58
                                                    Dziękuję , nie skorzystamy .
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 14.02.17, 07:28
                                                    o 07:00 - 4,6*C bezwietrznie i piekny
                                                    wschód slońca wcześniej,purpurowy
                                                    zwiastujący słoneczny dzień.

Radosnych Walentynek Wam Wszystkim
                                                    Życzę
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 14.02.17, 07:37
                                                    https://i67.tinypic.com/f4h53a.jpg

Wtorkowo, Valentynkowo,
                                                    zycze Nam aby bylo przyjemnie, zdrowo, bez stresu.

A tak to nic szczegolnego, dla mnie najzwyklejszy dzien bedzie.
                                                  • dorka556 Re: ::: LUTY::: 14.02.17, 08:50
                                                    Dziękuję Xystosowi za walentynki, to pierwsze w tym dniu i mam nadzieję, że nie ostatnie.
                                                    Na Podhalu piękne słońce, ciepło, teraz jeszcze -4*C, ale dzień będzie na plusie.W powietrzu czuje się już wiosnę, ptaki śpiewają.
                                                    Taka pogoda jest od tygodnia. Tak wczoraj wyglądał Giewont.
                                                    Miłego wtorku.

https://wgrajo.pl/img/002tkt.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 14.02.17, 09:23
                                                    *Dorka, dziekuje za fotke Giewontu, widac, chyba troche jest
                                                    przydymiony smogiem.
                                                    Gory okazale w swoim majestacie, zupelnie inne od Karkonoszy ze szczytem Sniezki.
                                                    Wiosne tez sie czuje u nas, kaczki na kanale juz plywaja w parach, mewy nad dachami
                                                    fruwaja, szukajac odpowiedniego miejsca na gniazda, drobniejsze ptaszki swiergocac nawoluja sie w pary. Sniegu haldy nadal leza, ale jakby sie kurcza od wiatru a dzisiaj od rana slonce nam przyswieca.
                                                    Ogarne sie po kawce i chyba wyrusze gdzies w plener?.
                                                  • maria88 Re: ::: LUTY::: 14.02.17, 09:45
                                                    Witam i od razu dziekuję za piękne widoczki gór DORCE i karteczkę
                                                    Walentynkowa od LUSI. Do mnie tez nareszcie dotarło słonko
                                                    i bedzie umilać dzionek. Podobnie jak LUSIA jak sie nieco
                                                    ociepli,-8 teraz wybiorę się w plener.
                                                    Udanego dnia zyczę.
                                                  • jaga_22 Re: ::: LUTY::: 14.02.17, 09:59
                                                    Witam Walentynkowo i również dziękuję za piękny widoczek gór.
                                                    U mnie jeszcze -6 to podobno ostatnie podrygi tej zimy.
                                                    Dziękuję też za życzenia od Xystosa.

https://4.bp.blogspot.com/-0jJYkMJTgRM/TzllRY0tvUI/AAAAAAAAEDk/Id4T8AojG4I/s1600/m.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 14.02.17, 10:21
                                                    To miejmy sobie milo w te dzien,..........................................
                                                    zaraz wychodze w plener bo szkoda slonca, a powrot planuje
                                                    juz autobusem.

https://i63.tinypic.com/mjomcm.png
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 14.02.17, 10:46

ja też okolo dwunastej z domu wychodzę
                                                    o trzynastej mam spotkanie z ..facetem,
                                                    tym razem z kardiologiem,w Walentynki
                                                    psia krew.
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 14.02.17, 11:03
                                                    *Xystos, nie zapomnij o rekawicach, zeby nie zamarzly ci dlonie.
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 14.02.17, 12:24
                                                    9*C wyjątkowo ciepło,z rozpiętą kurtką.
                                                  • maria88 Re: ::: LUTY::: 14.02.17, 16:19
                                                    Kochani u mnie słoneczko bylo zdradliwe. Po wyjsciu
                                                    okazało sie wredne zimno od wiejącego wiatru.
                                                    Nie zachęcała pogoda do dłuższego spaceru.
                                                    U Was wiosna chyba będzie szybciej.
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 15.02.17, 05:25
                                                    -4,7*C bezwietrznie i czarno jeszcze
                                                    wczoraj w autobusie mlodziez dyskutowala o wiosennych kolekcjach
                                                    w których sklepach etc,ogolnie dyskutowali o wiośnie,bylo cieplo
                                                    w poludnie wiec wielu w rozpietych
                                                    kurtkach lub plaszczach.
                                                    gdy Kendo do domu wróci to wiosna
                                                    będzie na banq.
                                                    Miłego Dnia Nam Życzę
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 15.02.17, 08:48
                                                    Witam
                                                    Dokladnie, wczoraj byl rekord ciepla o tej porze roku 13,5 oC
                                                    Patrzac na ptaki z mojej obserwacji to jeszcze przyjdzie mrozik, ktory nas moze zaskoczyc.
                                                    Dzisiaj bedzie pogoda rowniez sloneczna, w miejscach zaniecionych wcale nie jest tak
                                                    cieplo, zimne powiewy wiatru przypominaja nam o zimowej aurze.

"Maluszka" juz nakarmilam, prawie reka go karmilam, zrobil sie na starosc (11 lat w tym roku) chyba wybredny, albo leniwy do jedzenia.

Zycze wam przyjemnej srody.
                                                  • jaga_22 Re: ::: LUTY::: 15.02.17, 11:48
                                                    Witajcie...
                                                    U mnie też słonko,ale leniwe,a za oknem +1
                                                    Jeszcze nie czekam wiosny,bo u mnie jej nie widać.Maluszek jeszcze nie jest taki stary,
                                                    ale może ma jakiś problem w pyszczku.Zajrzyj mu może ma gardziołko czerwone,
                                                    albo coś innego.

http://i67.tinypic.com/33jl02a.gif
                                                  • pia.ed Re: ::: LUTY::: 15.02.17, 11:54
                                                    xystos napisał:

> gdy Kendo do domu wróci to wiosna
                                                    > będzie na banq.

A ja pozwole sobie stwierdzic, ze wtedy dopiero rozpocznie sie zima ...

W tej chwili na termometrze za oknem mam +7,2 stopni C
                                                    a poniewaz zapowiadano tylko slaby wiatr z poludnia,
                                                    wiec powinno byc cieplo smile

.
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 15.02.17, 13:15
                                                    niekracz o zimie,wiosna ma byc i juz
                                                    juz widze siebie na spaceru w parku
                                                    w koszyku rollatora zgrzewka dobrego
                                                    Piwka i papierowa tutka dla kamuflarzu
                                                  • maria88 Re: ::: LUTY::: 15.02.17, 15:26
                                                    U mnie o 7-mej było -7 teraz slonko wyszło a lekki
                                                    mrozik trzyma. Dalej chodzę na spacery w kozuszku
                                                    i wcale mi nie za gorąco.
                                                    XYSTOS na wiosne trzeba jak najdłużej ubierać sie cieplo!!!
                                                    Bo to ciepełko jest b.zdradliwe. Nie patrz na mlodzież ich
                                                    krązenie krwi jest inne.
                                                    Przypominam,że nie dawno wyszedłes z zapalenia płuc
                                                    i ledwie Cię odratowano. Czekaj spokojnie na ciepłe dni w kwietniu.
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 15.02.17, 15:49

na rehab ostrzegano mnie przed
                                                    nagłymi i częstymi zmianami
                                                    temperatur
                                                    ty mi tez odradzasz wczesne wiosny
                                                    powitanie
                                                    chyba coś w tym jest

Pzdr
                                                  • maria88 Re: ::: LUTY::: 15.02.17, 18:52
                                                    Teraz wieczorkiem za oknem mgła temp.spadła -4.
                                                    Pewno na drogach slisko.
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 15.02.17, 20:02
                                                    u nas tez taka pogoda czasami jest
                                                    wtedy boje sie o syna ktory codziennie
                                                    do pracy dojezdza
                                                    przewaznie mamy "angielskie zimy"
                                                    mokro i na plusie.

obejze 17 odcinek "Ojciec Mateusz"
                                                    a puzniej pojde spac przy dzwiekach
                                                    Amadeusza.
                                                    Nocy Dobrej Zycze
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 16.02.17, 04:53
                                                    img-s-msn-com.akamaized.net/tenant/amp/entityid/AAmUSdV.img?h=449&w=728&m=6&q=60&o=f&l=f

slicznosci,i ekologiczne.
                                                  • maria88 Re: ::: LUTY::: 16.02.17, 07:54
                                                    Witam szybciutko bo zaraz po sniadanku wybywam. Na dworze -5 i basniowo za oknem.
                                                    Po wieczornej mgle szron na drzewach i wszędzie dalej lezy jeszcze sporo sniegu.
                                                    W dzień ma być -+0.
                                                    Zdrówka na dzis życze.
                                                  • jaga_22 Re: ::: LUTY::: 16.02.17, 08:30
                                                    Witam u mnie było -6 za to w dzień ma być +4 i słonko świeci.
                                                    Brakuje przejrzystości powietrza,ciągle zamglone.Dziś już ma powywiewać to co szkodliwe,
                                                    ale jakoś wiaterku nie widzę.
                                                    Dobrego dnia http://smiles24.ru/data/smiles/smiles-pogoda-247.gif
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: 16.02.17, 08:44
                                                    WITAM

*Xystos, tylko kolor mi sie podoba.
                                                    *maria88, *Jaga, to juz u Was widac ze wiosna jest za progiem, wiatr oczysci
                                                    przejzystosc i przyjemnie bedzie w sloncu spacerowac.

U mnie od poniedzialku wiosennie, noce sa jednak na minusie, piaskarka przejechala teraz
                                                    po chodnikach, topiacy snieg z pod kraweznikow rozlewa sie po nich.

https://i64.tinypic.com/2eusj2c.jpg

Zycze Wam udanych zalatwienia spraw na wychodnym i dotlenienia sie w sloneczku.
                                                    U nas powrot grypy oglosili dzisiaj w gazecie.
                                                  • pia.ed Re: ::: LUTY::: 16.02.17, 10:11

U mnie nic posypywac nie musza, bo chodniki i ulice od dawna wolne od tej odrobiny sniegu ktory spadl przed tygodniem.
                                                    Chyba 10 dni temu przeczytalam w prasie, ze w ogrodach juz pokazuja sie kwiatki zwiastujace wiosne. Przejezdzajac kolo 200-letniego cmentarza w centrum, zatrzymalam sie na chwile
                                                    i rzeczywiscie zobaczylam przebisniegi i vintergöken, ktorej to nazwy nigdy po polsku nie potrafie zapamietac. Zaraz to znajde i wkleje.

Znalazlam tez artykul o nastepnej fali grypy i powrocie "vinterkräksjuka" czyli pewnego rodzaju choroby zoladka, ktorej podczas ktorej charakterystycznym objawem sa gwaltowne wymioty. Lekarze zalecaja jak zwykle dokladne mycie rak mydlem.

www.gp.se/nyheter/v%C3%A4stsverige/varningen-ny-influensav%C3%A5g-p%C3%A5-v%C3%A4g-1.4160130
                                                  • pia.ed Re: ::: LUTY::: Vintergäck 16.02.17, 10:18

sv.wikipedia.org/wiki/Vinterg%C3%A4ck
                                                    .
                                                  • lusia_janusia Re: ::: LUTY::: Vintergäck 16.02.17, 12:32
                                                    Podobno, podobno, ma byc wczesna i ciepla wiosna?.
                                                    Rece to chyba juz tak wymylam ze dostalam suchej skory,
                                                    ktora musze specjalnie smarowac specjalnymi kremami.
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 16.02.17, 12:35
                                                    "vinterkräksjuka" czyli pewnego rodzaju choroby zoladka"

..czyli żołądek trzeba dezynfekować
                                                    to uniknie się tej choroby.
                                                  • pia.ed Re: ::: LUTY::: 16.02.17, 13:42

xystos napisał:

> "vinterkräksjuka" czyli pewnego rodzaju choroby zoladka"

> ..czyli żołądek trzeba dezynfekować to uniknie się tej choroby.

Zmartwisz sie kiedy napisze,
                                                    ze szwedzcy lekarze wcale nie rekomenduja plynu do dyzenfekcji z aptek,
                                                    tylko uwazaja, ze czeste mycie rak mydlem i woda w zupelnosci wystarczy
                                                    big_grin

.
                                                  • xystos Re: ::: LUTY::: 16.02.17, 14:02

..rzeczywiście zmartwiłaś mnie.
                                                  • maria88 Re: ::: LUTY::: 16.02.17, 16:27
                                                    LUSIU u nas lezy pelno sniegu i mrozne noce
                                                    to do wiosny jeszcze nie szybko.
                                                    W dzień po raz pierwszy czekając na autobus
                                                    miejski odczułam ciepło
                                                    sloneczka na twarzy.
                                                    Kupiłam nareszcie papier do drukarki
                                                    bo juz kilka dni temu mi sie skonczył.
                                                    Kupiłam tez ładny biustonosz i w domu po
                                                    przymiarce jestem zadowolona z zakupu.
                                                    Kupiłam 1/2 kurczaka z grila i psina sobie podjadła.
                                                    Oczywiscie dałam mu pierś ze srodka bez przypraw,
                                                    bo uwielbia. I takie inne drobiazgi których mi
                                                    brakowało.

• pia.ed :: LUTY:: Sprzeczne z ogolnymi pogladami? 16.02.17, 14:12

Zawsze slyszy sie, ze latwo zlapac jakiegos wirusa kiedy jest chlapa.
                                                    Kiedy powietrze oziebi sie i osuszy z powodu mrozu
                                                    staje sie "zdrowym powierzem", ktory zabija wirusy...

A tu okazuje sie, ze jest dokladnie ODWROTNIE.

Naukowcy ze szpitala Mt.Sinai ujawnili, że wirus grypy łatwiej rozprzestrzenia się w zimnym i suchym powietrzu, ponieważ takie warunki sprzyjają jego żywotności.
                                                    W takich warunkach trudniej jest również pozbyć się go z gardła...

Wilgotność powietrza powyżej 80% redukuje chorobotwórcze działanie wirusów.
                                                    Wilgotność może być dla wirusów przeziębienia i grypy niekorzystna.

Często zarażamy się wirusem, gdy osoba chora kichnie lub zakaszle.
                                                    Cząsteczki śliny wyrzucone podczas kichnięcia mogą przemieścić się
                                                    nawet na odległość 5 metrów. Dlatego zamknięte pomieszczenia
                                                    takie jak mieszkania, biura, klasy szkolne są często miejscem,
                                                    w którym bardzo łatwo zarazić się wirusem.

Wysoka wilgotność powietrza, z kolei, zmniejsza tę odległość i wirusy krócej przebywają w powietrzu.

.
                                                  • lusia_janusia Re: :: LUTY:: Sprzeczne z ogolnymi pogladami? 17.02.17, 08:20
                                                    WITAJCIE....
                                                    Juz nie napisze ze za oknem mokro i grypowo,

Naukowcy ze szpitala Mt.Sinai ujawnili, że wirus grypy łatwiej rozprzestrzenia się w zimnym i suchym powietrzu, ponieważ takie warunki sprzyjają jego żywotności.
                                                    W takich warunkach trudniej jest również pozbyć się go z gardła...

wiec chyba odpowiednie nieprzeciekajace buty ubiore i wyjde sie dotleniac.
                                                    Wczoraj pochodzilam po sklepach w Galeri, spodobala mi sie typ podkoszulka z
                                                    krotkim rekawkiem, ma 3 motywy na piersiach haftowane i wysadzane malymi
                                                    kamyczkami, motywy marin kolo ratunkowe, ster i kotwica - typowo letnie, ale na taki
                                                    ciuszek cena wydawala mi sie wygorowna 299,- kr, pocmokalam i odlozylam.

*maria88, to mialas bogaty dzien wczoraj i udane zakupy, nawet Hakusia uszczesliwilas
                                                    odpowiednim mieskiem.
                                                    *Jaga, czeka na prawdziwa wiosne i przejrzyste widoki przez okno.
                                                    Mam nadzieje, ze *Pia jest odpowiednio ubrana na taka pogode i nie zlapie
                                                    zadnego wirusa na siebie,
                                                    *Xystos, chyba ma jeszcze troche gotowcow w zamrazarce , to obiadki ma na razie
                                                    z glowy.
                                                    Ja tez myje, myje rece, wczoraj wieczorem czulam sie lekko jakby grypowo, od razu
                                                    popilam 2 zabki czosnku z mlekiem +lyzka miodu i dzisiaj ok.

Zycze Wam przyjemnego piatku.
                                                  • maria88 Moze bedzie wiosna? 17.02.17, 08:34
                                                    Zaczyna szybko sie ocieplać . Teraz tylko +1 i jest sloneczko.
                                                    Mam ochotę na zrobienie wielu rzeczy z rana a zobaczymy jak sie ułozy.
                                                    Zaraz sniadanko a potem spacerek z psiną a potem bez.
                                                    Dobrego dnia.
                                                  • jaga_22 Re: Moze bedzie wiosna? 17.02.17, 09:06
                                                    Witajcie.
                                                    Wiosny nie doczekałam tylko jesiennego deszczu.Ja już przestaję słuchać naukowców ,bo co chcą to plotą.
                                                    Wczoraj wyczytałam,że szwedzcy naukowcy udowadniają,że kto dużo mleka pije to krótko żyje.
                                                    Zdaje się,że zapominają,że niektórzy po prostu pić nie mogą,bo nie trawią laktozy.Alergicy tyż nie mogą
                                                    wszystkiego pic czy jeść co nie znaczy ,że nie jest zdrowe.
                                                    Miłego dnia.Dziś kotki świętują.
                                                    https://animowane-gify.pl/uploads/kotek_z_napisem_hello.gif
                                                  • maria88 Re: Moze bedzie wiosna? 17.02.17, 09:44
                                                    Fajne zdjęcie kiciusia i z okazji ich święta zyczę
                                                    Twoim kiciom JAGO długiego życia.
                                                  • pia.ed Mleko szkodzi? 17.02.17, 10:05
                                                    jaga_22 napisała:
                                                    Wczoraj wyczytałam,że szwedzcy naukowcy udowadniają,
                                                    że kto dużo mleka pije ten krótko żyje.

Skad wiec bierze sie dlugowiecznosc Szwedow, ktorzy powinni wymierac jak muchy?
                                                    O tym naukowcy jakos nie pomysleli ... tongue_out

.

• maria88 Re: Mleko szkodzi? 17.02.17, 12:17
                                                    Jest jakis problem na forum stale otwierają się stare linki
                                                  • pia.ed Otwieraja sie stare linki ... 17.02.17, 12:42

maria88 napisała:

> Jest jakis problem na forum stale otwierają się stare linki

Napisz konkretnie na ktorym temacie, bo u mnie po poprawkach zrobionych przez lusie zapanowal porzadek ...

.
                                                  • lusia_janusia Re: Otwieraja sie stare linki ... 17.02.17, 14:48
                                                    *Pia, dziekuje.
                                                    *maria88, nic nie zauwazylam, ale moj stary komp juz sie prosi wymienic na nowy.
                                                    ale czekam jak bede juz na stale w domu mieszkac to pomysle, bo nieraz nie wiem
                                                    czy to jest moj pospiech, czy komp mi przesuwa liniki.?
                                                  • lusia_janusia Re: Otwieraja sie stare linki ... 17.02.17, 14:52
                                                    *acha ;; *Jaga.tak stwierdzili naukowcy w 2 klinikach gdzie prebadali wiele osob przez
                                                    kilka lat.

Moj maz wypijal sam dziennie 1 liotr albo wiecej mleka, - zyl 65 lat, ja natomiast tylko do kawy, i czasem sie skusze na jakis jogi bez cukru, bardzo rzadko,
                                                    Natomiast biale sery-twarog i wiejski b.lubie, jak jestem w Polsce to prawie co dzien zajadam
                                                    nadrabiam tutejsze braki.
                                                  • alfredka1 Re: Otwieraja sie stare linki ... 17.02.17, 15:04
                                                    Nie pijemy mleka od wielu wielu lat .
                                                    Jedynie na mleku gotuje budyn czasami ....
                                                    Twarogi tak - ale rzadko /z zielenina albo na słodko w naleśnikach/
                                                    Pozdrawiamy))
                                                  • xystos Re: Otwieraja sie stare linki ... 17.02.17, 15:33
                                                    Vikingi są genetycznie przystosowani
                                                    do picia mleka,tak samo jak chińczycy
                                                    do ryżu.

ongiś w SVT oglądalem taki pro viva
                                                    program,twierdzono że tylko to co
                                                    jadły nasze Babcie i Prababcie jest
                                                    dla nas zdrową żywnościa mtórą jednak
                                                    ilościowo należy dostosować do naszego trybu życia.
                                                  • maria88 Re: Otwieraja sie stare linki ... 17.02.17, 17:25
                                                    Własnie o tym wczesniej pisałam. To do czego nasz przewód pokarmowy
                                                    jest przystosowany jest dla nas zdrowe.
                                                  • pia.ed Re: Otwieraja sie stare linki ... 17.02.17, 17:34

Weszlam dla sprawdzenia na poczte Lusi i co zobaczylam?
                                                    Rozpoczyna sie od postow z 5 grudnia!!!
                                                    Nie pozostaje nic innego, jak na nowo zalozyc poczte lusi,
                                                    i wkleic tam stare linki.

lusia_janusia

Göteborgsposten ... pia.ed 05.12.16, 15:22
                                                    Re: Wkladki ortopedyczne ... lusia_janusia 04.12.16, 09:59
                                                    Re: Wkladki ortopedyczne ... maria88 04.12.16, 09:41
                                                    Re: Wkladki ortopedyczne ... lusia_janusia 02.12.16, 15:25
                                                    Wkladki ortopedyczne ...
                                                  • maria88 Re: Otwieraja sie stare linki ... 17.02.17, 18:25
                                                    Nic nie trzeba zmieniać bo moderatorzy coś kombinują
                                                    i ludzie się skarżą na forum o forum.
                                                  • pia.ed Wylew krwi do mozgu... 17.02.17, 17:28

xystos napisał:

> Vikingi są genetycznie przystosowani
                                                    > do picia mleka, tak samo jak chińczycy do ryżu.

Przed kilkoma laty to samo czytalam o Szwedach ...
                                                    ze maja specjalne geny
                                                    ktore powoduja, ze mleko im nie szkodzi.

A to ze ktos umiera w tak wczesnym wieku, nie musi miec z mlekiem nic wspolnego.
                                                    Pewien bardzo znany komik z Lundu mial troche po 50-ce, szczupy i raczej zdrowy,
                                                    bo pracowal bardzo intensywnie, dostal podczas snu wylewu krwi do mozgu ...
                                                    i juz go nie bylo.

Jak wiadomo, wylew krwi do mozgu moze nastapic nawet u dzieci,
                                                    bo to jest slabe naczynko ktore nagle peka,
                                                    i tego nie da sie przewidzic nawet najnowoczesniejszym badaniem mozgu ... uncertain

PS. Mari88 dalej nie podala, na ktorym temacie szwankuje ...
                                                    bo przedtem zdarzalo mi sie to na poczcie lusia-janusia.

.

.
                                                  • lusia_janusia Re: <<korekt >> 17.02.17, 20:18
                                                    To przenosze sie do swojego linku zeby zobaczyc co sie dzieje
                                                    i ew, to poprawie.
                                                  • lusia_janusia Re: << LUTY 2017 >> 17.02.17, 20:57
                                                    Chcialam zrobic korekte ale mi nie wyszlo,
                                                    sproboje w inny dzien zrobic porzadek ze swoim linkiem,
                                                  • pia.ed Re: << LUTY 2017 >> 17.02.17, 22:22
                                                    lusia_janusia napisała:

> Chcialam zrobic korekte ale mi nie wyszlo,
                                                    > sproboje w inny dzien zrobic porzadek ze swoim linkiem,

Nie wiem, czy sie da zrobic korekte ... Najprosciej byloby otworzyc nowy temat,
                                                    czyli na nowo napisac "Lusia-janusia" i wkleic link do starego tematu.
                                                    Tak samo jak zmienilas na "Dwor brytyjski" ...
                                                    A tak na marginesie to spodziewalam sie, ze beda gdzies pisac o krolowej Elisabeth,
                                                    a tu grobowa cisza ... O Katie tez nic nie pisza.

.
                                                  • lusia_janusia Re: << LUTY 2017 >> 18.02.17, 08:48
                                                    WITAM - sobotnio, pochmurno za oknem.
                                                    *Pia, probowalam tak zrobic, ale cos mi nie wyszlo.
                                                    U Brytujczykow pewnie nic ciekawego sie nie dzieje coby moglo zainteresowac
                                                    prase.

Moze kolo poludnia bedzie jasniej i bez deszczu, chociaz zapowiadali ze niz z nad
                                                    Atlantyku sie zbliza do nas.

Dzisiaj jade odwiedzic Xystosa i mam ochote zrobic to na rowerze, tylko jak
                                                    nie bedzie padalo.
                                                    https://i68.tinypic.com/poe1v.gif
                                                    Zycze Wam przyjemnej soboty ze sloncem na niebie.
                                                  • xystos Re: << LUTY 2017 >> 18.02.17, 08:52
                                                    grobowa cisza również o rodzinie
                                                    Bernadotte

po wymianie pieniedzy na banknotach
                                                    komedyjanty i lesbijki ale na żadnym z
                                                    nich miema podobizny monarchy
                                                    na monecie jest

defacto szwecja to juz nie monarchia
                                                    niestety
                                                    to zlajdaczona republika
                                                  • jaga_22 Re: << LUTY 2017 >> 18.02.17, 10:15
                                                    Witam...co z tego że na plusie,jak pochmurno .
                                                    Całe szczęście,że luty krótki,bo marzec to już prawie wiosna https://liubavyshka.ru/_ph/35/2/647120837.gif

https://liubavyshka.ru/_ph/57/2/131144469.gif
                                                  • maria88 Re: << LUTY 2017 >> 18.02.17, 11:35
                                                    Snieg zrobił się brudny i jeszcze sporo lezy +1 , trochę mżawki.
                                                    Ponuro. Za kazdym wyjsciem mam w domu pełno piachu
                                                    mimo zabezpieczeń przy drzwiach.Trzeba cierpliwie czekac na ładną,
                                                    mam nadzieję wniosnę. Dzisiaj powyciągałam do szycia
                                                    i mam zajęcie na taka pogodę.
                                                  • xystos Re: << LUTY 2017 >> 19.02.17, 07:06
                                                    wczoraj widzialem ze czesc moich
                                                    sasiadow w lekkich wiosennych
                                                    kurteczkach chodzilo-zrobili premiere

w.ubiegly poniedzialek kupilem sobia
                                                    taka kurteczke-bardzo lekka
                                                    ale chyba poczekam by ja zaczac
                                                    uzywac
                                                    Miłej Niedzieli Życze
                                                  • lusia_janusia Re: << LUTY 2017 >> 19.02.17, 08:38
                                                    WITAM...
                                                    https://i68.tinypic.com/poe1v.jpg
                                                    zycze dla VISTULAN.

Juz obsluzylam "Maluszka" poszedl na spotkanie swojej mamci i pomaszerowali
                                                    do domu, teraz juz wczesnie widno to dopomina sie wczesniejszej rundy, mzawka pada z nieba przydal by sie deszcz, ktory by zmyl troche piachu z chodnikow.

Nasteptny dzien z nic nierobieniem, moze pomyszkuje po katach i cos wynajde zeby
                                                    sie nie nudzic.
                                                  • pia.ed << LUTY 2017 >> za pare dni wiosna 19.02.17, 11:30

W srode w naszym Skåne nastapi meteorologiczna wiosna,
                                                    mimo ze meteorologiczna zima jeszcze nie przyszla ...

www.expressen.se/kvallsposten/meteorologernas-dom-pa-onsdag-blir-det-var/
                                                    ...
                                                  • pia.ed << LUTY 2017 >> wiosenne kwiaty 19.02.17, 15:12

Tylko jak sie one nazywaja? Kilka z nich znam, ale nie wszystkie ...

www.gp.se/nyheter/sverige/hit-kommer-v%C3%A5ren-f%C3%B6rst-1.4164278
                                                    .
                                                  • maria88 Re: << LUTY 2017 >> 19.02.17, 08:48
                                                    Witam i ja. Ponuro i wilgotno. Piesiek wyspacerkowany.
                                                    Zaraz będzie sniadanko. Trzymajcie sie w zdrowiu i dobrym nastroju.
                                                    XYSTOS schowaj głęboko lekką kurteczkę to jeszcze nie pora
                                                    żebys ją teraz nakładał.LUSIU Ty tez jak masz okazje to odpoczywaj.
                                                  • lusia_janusia Re: << LUTY 2017 >> 19.02.17, 09:11
                                                    *maria88, dla mnie najlepszym odpoczynkiem jest wyjscie z domu w nature,
                                                    najlepiej mi sie maszeruje, dotlenia, do domu przychodze inaczej zmeczona,
                                                    a herbata z dodatkami zawsze ukoi marszu zmeczenie.
                                                  • maria88 Re: << LUTY 2017 >> 19.02.17, 09:44
                                                    Ja tez lubię dotleniać się i odpoczywać poza domem.
                                                    Wszędzie staram się chodzic pieszo o ile nogi wytrzymują
                                                    odleglość.
                                                    Psina powoduje, że tego ruchu na codzień mi nie brak i stosownie
                                                    do wieku i zdrowia staram się nie zasiedzieć w mieszkaniu.

• lusia_janusia Re: << LUTY 2017 >> 19.02.17, 11:27
                                                    *maria88, corka zostawia mi bilet do autobusu, ale rzadko z niego
                                                    korzystam bo wole sie przespacerowac - mowiac uskuteczniac swoj
                                                    szybki marsz, wtedy czuje sie najlepiej i nie mam problemu z zasypianiem.
                                                  • lusia_janusia Re: << LUTY 2017 >> 20.02.17, 00:59
                                                    To mamy juz 20 luty. corka obchodzi urodziny, wtedy.....
                                                    byl piekny sloneczny dzien bez sniegu z lekkim tylko przymrozkiem.
                                                    Spicie sobie smacznie, a ja pilnowalam godziny zeby za dnia zadzwonic z zyczeniami do
                                                    corki, bo u niej jest 6 godzin czas do tylu od europejskiego.

Witam Was poniedzialkowo,
                                                    zyczac na caly tydzien dobrego zdrowia i pogodnego nieba.
                                                    Mamy miec +8,o C i slonce zza chmur tez ma sie nam pokazac.
                                                  • maria88 Re: << LUTY 2017 >> 20.02.17, 09:01
                                                    Witam wszystkich. Zauważam ,że Jagi nie ma. Moze grypisko zmoglo?
                                                    LUSIU serdecznie zyczenia wszystkiego co najlepsze dla Ciebie i Córci.
                                                    Czy masz je 2 czy jedną? Bo piszesz o dużej róznicy w czasie a
                                                    przeciez widujesz córcię z maluszkiem.
                                                    U nie wychodzi slonko +2 i dzisiaj ma byc ładnie ale od jutra
                                                    pochmurno i opady deszczu. W ten tydzieć mimo pogody
                                                    mam zaplanowane częste wychodne.
                                                    Dbajmy o zdrowie.
                                                  • jaga_22 Re: << LUTY 2017 >> 20.02.17, 10:19
                                                    Witam...
                                                    Marz rację Mario,wczoraj cały dzień przeleżałam w łóżeczku.
                                                    Dziś trochę lepiej,już ugotowałam rosół,gotują się nóżki i upiekłam muffinki.
                                                    Trochę posiedzę .Grypy chyba nie mam,bo gorączki też nie mam,boli głowa i plecy.
                                                    Już było lepiej.Niestety aspirynka nie pomogła.
                                                    Lusia chyba uchwyciła moment i zadzwoniła do córki,teraz odsypia.
                                                    Zdrówka życzę.
                                                  • lusia_janusia Re: << LUTY 2017 >> 20.02.17, 12:15
                                                    *maria88,dziekuje,
                                                    mam 2 corki, starsza wygrala konkurs na kontrakt do pracy w Kanadzie na caly rok.
                                                    a mlodsza to ma "Maluszka", ktorego pilnuje jak ona pracuje,

**Jaga, wypacaj wirusy i przeziebienia, bo wiosne zapowiadaja podobno ciepla,
                                                    i tak sobie mysle, ze bys moze zaczela powtorke z kijkami?....

Juz od 6,30 nie spie, "Maluszek" juz czuje wiosne w powietrzu nawet nie chcial
                                                    sniadania zjesc, tylko dopopinal sie rannej rundy, gdzie spotkalysmy corke z autobusu
                                                    wysiadla z pracy i zabrala go do domu.
                                                    Przyjdzie ponownie w srode i zostanie do czwartku rano.

Przyjemnego popoludnia Wam zycze.
                                                  • maria88 Re: << LUTY 2017 >> 20.02.17, 15:45
                                                    To fajnie. Myslę,że ta córcia pozostanie już za granicą
                                                    a druga dobrze, że jest blisko Ciebie.Moje dziecię
                                                    kocha swój kraj i jak na razie nie mysli o zmianie.
                                                  • maria88 Re: << LUTY 2017 >> 20.02.17, 15:52
                                                    JAGO czy nie za duzo zaplanowałaś na dzisiaj?
                                                    Mnie znajomy lekarz radzi przyjmować Polopirynę S ale
                                                    tylko małych dawkach 0,3 + Rutinoscorbin.
                                                  • jaga_22 Re: << LUTY 2017 >> 20.02.17, 18:10
                                                    Mario musiałam wykorzystać czas kiedy lepiej się czułam.Na jutro jeszcze został rosół no i reszta.
                                                    Miałam iść wcześniej do łóżka,ale jakoś mi nie spieszno.Do jutra.
                                                  • lusia_janusia Re: << LUTY 2017 >> 20.02.17, 18:43
                                                    *jaga, czuje sie wyoceta, zlozona wirusem do lozka odpoczela
                                                    i chce odrobic zxaleglosci, ale co za duzo to nie zdrowo, jak to przyslowie
                                                    mowi. Jutro pewnie bedziesz podwojnie odpoczywac i zajadac to co napichcilas
                                                    dzisiaj.

*maria88, ta corka nie mysli opuszczac Szwecji, jest b.zdolna i pracowala juz w
                                                    wielu krajach Europy i nawe w Azjij, dostalam juz zaproszenie zeby
                                                    ja odwiedzic, tylko czasy musimy w rodzinie zsynhronizowac.

• xystos Re: << LUTY 2017 >> 20.02.17, 19:15

i wkrótce po lutym
                                                    koci miesiąc tuż tuż
                                                  • maria88 Re: << LUTY 2017 >> 20.02.17, 20:32
                                                    To masz pociechę z dziecka. Miłe to.
                                                    Jutro i pojutrze ma padać chyba w całej Polsce
                                                    więc życzę zdrówka.
                                                  • xystos Re: << LUTY 2017 >> 21.02.17, 05:56
                                                    kto z kurami spac chodzi
                                                    ten z koguta pianiem wstaje

otworzylem okno i czuje wiosne
                                                    jest sucho i na plusie

Milego Wtorku Zyczę
                                                  • lusia_janusia Re: << LUTY 2017 >> 21.02.17, 07:36
                                                    WITAM.....
                                                    *Xystos, dokladnie ja od tej samej godziny juz dreptam,
                                                    za oknem +5 wieje sztormowo, dwudniowy deszcz osuszylo
                                                    na ulicach.

Juz o godz,6,oo otworzylam oczy i przez zamkniete okno, jeszcze
                                                    szaro bylo, slyszalam spiewanie kosow i innych ptakow.
                                                    Oznaki nadchodzacej wiosny.

Trzymajcie sie zdrowo lub do konca wykurujcie przeziebienia.
                                                  • maria88 Re: << LUTY 2017 >> 21.02.17, 09:20
                                                    U nas niestety ponuro i pada drobny deszcz.
                                                    Chlapa pod nogami, wieje wiatrzysko i psina szybko
                                                    zmykał do domu. Tak prawdopodobnie ma być
                                                    tez cały marzec. Xystosie i Lusiu cieszcie się
                                                    że u Was widać wiosnę bo w Polsce brzydkie przed wiośnie.
                                                  • jaga_22 Re: << LUTY 2017 >> 21.02.17, 10:44
                                                    Witajcie... Nie jest źle tylko pogoda mogłaby być lepsza.W tej chwili nie pada,
                                                    tylko niebo zasnute szarością.

"Przedwiośnie przychodzi, gdy średnia dobowa temperatura powietrza jest wyższa od 0C i niższa niż +5C. Na Mazowszu średnio pojawia się w ostatnim tygodniu lutego."

To faktycznie już niedługo,za oknem mam O! +8 a w nocy było +4 to ja jaż
                                                    mam przedwiośnie .Fajnie,że dziś nie muszę gotować.Lubię robić kilka rzeczy naraz,
                                                    bo jakoś szybciej mi to idzie big_grin
                                                    Miłego wtorku mimo paskudnej pogody.
                                                    Lenka się przygląda jak pan chodzi sobie.

https://i65.tinypic.com/2cpvo85.jpg

• maria88 Re: << LUTY 2017 >> 21.02.17, 20:55
                                                    Teraz wieczorem duzo śniegu zmył deszcz i jutro ma tez padać.
                                                    Pogoda raczej domowa.
                                                  • lusia_janusia Re: << LUTY 2017 >> 22.02.17, 00:09
                                                    Pogodowo, bylo wzglednie, nawet slonce na niebie troche czasu wisialo,
                                                    wialo sztormowo i wieje nadal zimno. Najlepiej przez okno w taka pogode
                                                    popatrzyc.

Ale znowu wybralam sie w miasto i nakupilam ciuchow, bo cos w szafach mi
                                                    sie kurcza, ale spodnie musze odniesc, bo w przymiezalni nie zauwzylam, ze zamek zle wszyty i zaprasowany.

Lenka dopinguje pancia i pewnie liczy kroki ile metrow przejdzie?.
                                                  • dorka556 Re: << LUTY 2017 >> 22.02.17, 08:38
                                                    Witam, zrobiłam tak jak radzi Lusia. Popatrzyłam przez okno. Rano było pięknie, teraz już się chmurzy i zapowiadają deszcz.
                                                    Najlepiej w domku, z książką. Nic nie muszę, pełny luz.
                                                    Miłego dnia.

https://wgrajo.pl/img/004ckc.jpg
                                                    https://wgrajo.pl/img/002bpb.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: << LUTY 2017 >> 22.02.17, 09:04
                                                    WITAM....
                                                    *Dorka no ladne masz n codzien widoki, widac ze ostrosc obrazu na zdjeciach
                                                    ju normalna, czyli smog zostal wywiany.

U mnie dzisiaj pada mzawka o 12,30 przyjdzie nadprogramowo "Maluszek" to nie bedzie
                                                    mi sie nudzilo siedzac w domu, krzyz nadal mnie boli, nie wygrzaglam Voltarenem, chyba
                                                    musze jeszcze raz powtorzyc, ale mimo ze umyje rece w ustach czuje dziwny smak tej
                                                    masci, chyba jestem uczulona?...

Miejcie sobie zdrowo srodowo.
                                                  • jaga_22 Re: << LUTY 2017 >> 22.02.17, 09:20
                                                    Witajcie...
                                                    Jakbym miała takie widoki jak Dorcia,to bym siedziała z nosem w szybie.Na morze człowiek spojrzy i już,
                                                    a na góry człowiek patrzy i rozmyśla.Moje smarowanko zdało egzamin.
                                                    Za oknem +5 i bardzo pochmurno.Jak córka chodziła to Lenka też się tam ulokowała i przyglądała.
                                                    Miłego dnia https://arcanumclub.ru/smiles/smile218.gif
                                                  • xystos Re: << LUTY 2017 >> 22.02.17, 09:27
                                                    mnie też moich gór brakuje
                                                    czasami chce mi się wyć

ładny widok na Śnieżkę
                                                    pieknie wygląda w maju
                                                    jeszcze ośnieżona a w
                                                    okół wiosna
                                                    taki widok jest z domu
                                                    moich Teściów.
                                                  • maria88 Re: << LUTY 2017 >> 22.02.17, 09:45
                                                    Witam po obejrzeniu pięknych widoczków gór.
                                                    U mnie za oknem pogoda zachęcająca do wyjscia z domu.
                                                    Słonko i +4 ale faktycznie to wieje zimny wiatr
                                                    i spacer nie był zbyt przyjemny.
                                                    Zdrówka zycze i dobrego dnia.
                                                  • maria88 Re: << LUTY 2017 >> 22.02.17, 15:52
                                                    Zachmurzyło się,wiatrzysko zimne i zaczyna kropić.
                                                  • lusia_janusia Re: << LUTY 2017 >> 23.02.17, 07:46
                                                    Maluszek nie da posiedziec przy kompie,
                                                    musze z nim wyjsc juz teraz.....
                                                  • maria88 Tłusty Czwartek 23.02.17, 08:08
                                                    Powiedział Bartek,że dzis Tłusty Czwartek,
                                                    a Bartkowa uwierzyła i racuchów nasmażyła.
                                                    Zdecydowanie pączki będą kupione.
                                                    W nocy duzo padało ale raniutko o dziwo sucho.
                                                    Jest pochmurnie +3 i chyba po południu będzie
                                                    padało . Wiatr nie przyjemny.
                                                    Miejcie się zdrowo.
                                                  • jaga_22 Re: Tłusty Czwartek 23.02.17, 09:19
                                                    Wczoraj się wypadało,dziś sucho na razie i od czasu do czasu mizerne słonko wyjrzy.
                                                    Za oknem +7 Zjadłam półtora pączka i parę chruścików.

https://wgrajo.pl/img/czwartek.gif
                                                  • lusia_janusia Re: Tłusty Czwartek 23.02.17, 10:28
                                                    Dzisiaj nie tylko Tlusty Czwartek ale tez;;;;

**Międzynarodowy Dzień Pomocy Potrzebującym
                                                    ***Ogólnopolski Dzień Walki z Depresją
                                                    ****Dzień bez Łapówki
                                                    Jak wiadomo, wcale nie trzeba być doświadczonym mechanikiem, żeby umieć
                                                    dobrze posmarować. Brudna robota w czyściutkich kopertach to smutna polska rzeczywistość, z którą postanowili ... »
                                                    ****Święto Geografii Wojskowej

Bede pamietala zeby sie nie objadac paczkami jak je oczywiscie kupie w Polskim sklepie,
                                                    ew, nasmaze swoich racuchow, jak nie bede sie czula zmeczona. Tu sprzedaja Berlinmunkar, ktore sa tylko wygladem podobne do paczkow, ale smakuja inaczej.
                                                    Juz wystarczajaco dzisiaj sie napracowalam. Bo umylam 2 okna w duzym pokoju.

Zycze Wam przyjemnego tego dnia. virtualnie posmakowalam paczkow od Jagi. dziekuje.
                                                  • maria88 Re: Tłusty Czwartek 23.02.17, 14:47
                                                    Skoro myłaś okna Lusiu to pogoda musi być okey u Ciebie.
                                                    Własnie wróciłam kawiarni i wiatrzysko zimne dalej wieje.
                                                    Pączki 2 skonsumowane i mała czarna. Na dzisiaj
                                                    wystarczy balowania. Spacerek tez zaliczony.
                                                  • maria88 Re: Tłusty Czwartek 24.02.17, 08:37
                                                    Udanego piatku i załatwiania sprawek
                                                    Zdrówka tez zyczę.
                                                    U mnie sztormowa pogoda z silnym zimnym wiatrem i chowającym się
                                                    juz sloneczkiem chociaz termometr wskazuje +8.
                                                  • jaga_22 Re: Tłusty Czwartek 24.02.17, 08:45
                                                    http://i63.tinypic.com/qna43l.jpg
                                                    U mnie pada i pewnie w całym kraju dziś jednakowo i +7
                                                    Zjadłam wczoraj 3 pączki,a dziś dokupione ,bo będzie drugi wnuczek,
                                                    to jednemu nie odpuszczę big_grin
                                                    Udanego dnia Wam życzę z pieskiem czy bez.

• xystos Re: Tłusty Czwartek 24.02.17, 09:44
                                                    wczoraj wieczorem zaczelo śnieżyć
                                                    to dzisiaj mamy 2cm kołderkę czystego
                                                    sniegu.

parkuje rollator na zewnątrz wiec
                                                    przymarzły hamulce musiałem kazdemu
                                                    z kółek zaaplikować. kilka kopniaków
                                                    by zaczeły się krecić.
                                                  • lusia_janusia Re: Tłusty Czwartek 24.02.17, 10:14
                                                    WITAM.
                                                    *Jaga. *maria88, *Xystos, u nas bylo wczoraj sztormowo i snieznie, dzisiaj
                                                    temp, na 0,o C i slizko w niektorych partiach chodnikow, ale slonce przyswieca
                                                    na calego.

Widze po wspisach, ze wczorajsze paczki Wam nie poszkodzily, ja natomiast
                                                    w galeri kupilam nasza SWMLE i tez mi smakowala, pogoda nie sprzyjala,
                                                    zeby sie ruszyc do Polskiego sklepu. Bedac w Polsce zawsze sobie pozwole
                                                    na posmakowaniu paczkow.

Przyjemnego piatku Wam rowniez zycze.
                                                  • jaga_22 Re: Tłusty Czwartek 25.02.17, 08:22
                                                    Witam... pogoda całkiem fajna,nawet słonko się pokazało i jest na zerze.
                                                    Przyzwyczaiłam się do pączków.Dziś po śniadaniu znowu zjadłam zamiast muffinki.
                                                    Miłej soboty https://liubavyshka.ru/_ph/80/2/960554222.gif
                                                  • maria88 Mamy sobotę. 25.02.17, 08:49
                                                    U mnie tez slonecznie temp.0 ale zimny nie przyjemny wiatr.
                                                    Nad ranem poprószyło i jest lekka pokrywa sniezna.
                                                    Za to w poniedziałek ma być +8 , może idzie do wiosny.
                                                    Trzymajcie się w zdrowiu.
                                                  • lusia_janusia Re: Mamy sobotę. 25.02.17, 09:48
                                                    *Jaga,o sobie dogadzasz dobrymi smakami, ja zawsze zaliczam paczka u mamy
                                                    jak przyjeachalam i jak odjezdzam.

*maria88, tez nie lubie wiatru przy slonecznej pogodznie, bo mam problem z szalikami,
                                                    jak okrece szyje cieplejszym to sie poce i odwrotnie, jest mi zmimo po brodzie.

*Xystos, w szpitalu, wczoraj mu mieli dodatkowo upuszczac krwi i dzisiaj lekarze juz chyba
                                                    beda wiedzieli co odpowiednio zaordynowac. Kendo tez dostala nr telefonu odemnie do szpitala to bedzie dzwonic.

Za oknem pieknie slonecznie temp, 0,o C ale widze po galeziach drzew ze wieje chyba
                                                    polnocny zefirek, wiec nie bardzo cieplo bedzie.
                                                    http://www.gify.net/data/media/136/urlop-i-wakacje-ruchomy-obrazek-0170.gif
                                                    Poslylam wam sloneczka tam gdzie brakuje i zycze zdrowego, przyjemnego weekendu.
                                                  • maria88 Niedziela 26.02.17, 06:19
                                                    Witam porankiem.Psina mnie obudziła wdrapując
                                                    sie do mnie co rzadko jej sie zdarza.
                                                    Na dworze sloneczka nie widać jak na razie,
                                                    nie pada nic, sucho na chodnikach , snieg znikł
                                                    temp.0. Zaraz przygotuję ciasto na mufinki
                                                    a po spacerku upiekę.
                                                    Pogodnej niedzieli wszystkim zyczę.
                                                  • xystos Re: Niedziela 26.02.17, 08:31
                                                    gdy ja Pieski miałem,poranny spacerek
                                                    był pierwszą czynnością którą zaczynałem dzień,puźniej śniadanie
                                                    wspólne z Pieskiem a potym prysznic
                                                    zaden Piesek nielubi kąpieli wiec w
                                                    łazience byłem sam.
                                                    Dnia Dobrego Życzę
                                                  • lusia_janusia Re: Niedziela -luty 26.02.17, 08:46
                                                    Witajcie,
                                                    powstaswaliscie przy ostatniej niedzieli lutego wczesniej.
                                                    Ja sie obudzialam przy wlaczonym TV i mialam nastawiony na Dunski kanal.
                                                    Pokazywali pieszki szczenaki 3 rasy, wiec lezalam i ogladalam do tej pory.
                                                    W Australi na fermie byly pieski, bawily sie z koza, ktora ich jednoczenie
                                                    pilnowala. Napatrzylam sie, az mi sie zachcilo takiego maluszka miec na wlasnosc.
                                                    Ale zdaje sobie sprawe, ze w mojej teraz sytuacji zyciowej jest to nie realne,

Wcoraj ieczorem sie rozpadal descz ze sniegiem, dzisiaj na razie nie pada ale jest
                                                    pochmurno.

Na dzisiaj zaplanowalam sobie wyjscie w odwiedziny do Xystosa w szpitalu i chyba pomaszeruje, bo nie wiem jak dzisiaj autobusy jezdza, czy tak czesto jak w xwykly dzien.

Zycze Wam przyjemnej niedzieli.
                                                  • pia.ed Re: Niedziela -luty 26.02.17, 12:22

Lusiu, czy masz kupione tak duzo kanalow, ze dunski program mozesz ogladac?
                                                    Bo chyba nie dochodza do Ciebie sygnaly z Kopenhagi tak jak do mnie ...
                                                    mieszkam 18 km od Danii.
                                                    Kendo mowila, ze te publiczne programy ktore ja ogladam bezplatnie , DK1 i DK2
                                                    do niej nie dochodza ...
                                                    A do xystosa nie mozesz pojechac rowerem? To bedzie "od drzwi do drzwi" ...
                                                  • xystos Re: Niedziela -luty 26.02.17, 13:06
                                                    DR czyli duńską telewizje mielismy juz
                                                    od 1978 roku i to nie przez kabelecz duzą
                                                    zbiorczą antenę na dachu bloku
                                                    byly wtedy aż trzy kanały;dwa szwedzkie
                                                    i jeden duński.
                                                    wtedy były ciekawsze programy-było
                                                    oczym z kolegami rozmawiać ,krało sie
                                                    też grupowo w StrykTipset i oglądało w
                                                    soboty zimą a niedziele latem "TipsExtra"
                                                    było fajniej,ludzie mieli wiecej kontaktów
                                                    z sobą,teraz moje pokolenie leciwe już
                                                    a ich dzieci i wnuki bez przerwy z słuchawkami w uszach odcieci od spolecznosci i rzeczywistosci.

obecnie jezeli lubi sie mecze pilkarskie
                                                    to trzeba wykupić pakiet z sport a to
                                                    koszt okolo 400kr miesiecznie plus abonament 2300kr rocznie

dobrze ze jest internet i uslugi VAP
                                                    za siedem dollarów miesiecznie
                                                    niemając juz anteny satelitarnej
                                                    w dalszym ciągu mam dostęp do
                                                    europejskich telewizji.
                                                  • jaga_22 Re: Niedziela -luty 26.02.17, 12:23
                                                    Witam...
                                                    Widzę że wszystko w porządku to się cieszę.
                                                    Ja sobie poleniuchowałam jak zwykle w niedzielę,bo oglądam serial z całego tygodnia.Odcinki krótkie nie lubię,
                                                    a tak 2 godz.mam z głowy.Dopiero o 11-tej zjadłam śniadanie i upiekłam muffinki.
                                                    Są mniej kaloryczne od pączków i bardziej wartościowe.
                                                    Miłej niedzieli.
                                                  • maria88 Re: Niedziela -luty 26.02.17, 15:25
                                                    Jak byśmy sie umówily JAGO bo ja też upiekłam mufinki.
                                                    ale troche przesłodziłam. Dałam znowu mrożone porzeczki
                                                    i bałam sie że będą kwaśne dodałam nie potrzebnie
                                                    więcej cukru. Nie będę do nich słodzić kawy,herbaty.
                                                  • jaga_22 Re: Niedziela -luty 26.02.17, 17:31
                                                    Do tej pory dawałam do muffinek smażone jabłuszko ze śliwkami .Słoiczków już nie mam i kupuję
                                                    powidła śliwkowe,dziś z węgierki,a są też śliwkowe.To słoiczek starcza mi na kilka razy.Łyżka ciasta,łyżeczka
                                                    powideł i znowu łyżka ciasta.
                                                    Ponieważ nadzienie słodkie,to do ciasta daję tylko 2 czubate łyżki cukru.

https://wgrajo.pl/img/dsc03772cjc.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: Niedziela -luty 26.02.17, 18:54
                                                    *Jaga, apetycznie wygladaj Twoje muffinki,

*maria88, do mniej kalorycznej kawy czy herbaty zjesz preslodzone
                                                    mufinnik, ja tez swoje pieklam z czerwonymi porzeczkami, nawet dzisiaj
                                                    zanioslam dla Xystosa na poczestunek.

*Pia, bez problemu ogladam Dunska TV 1 i 2 program.

• jaga_22 Re: Niedziela -luty 26.02.17, 19:06
                                                    Ja już kończę,oszczędzam jeszcze oczy.Dobranoc
                                                  • maria88 Re: Niedziela -luty 26.02.17, 19:35
                                                    Wyszły piękne Twoje mufinki. Moje jak przestygły to nie sa za słodkie.
                                                    Dałam 1/2 szklanki cukru. Na drugi raz dam tylko 2 łyzki tak jak Ty dajesz
                                                    i zrobię tez z takim nadzieniem bo porzeczki skończyły sie.
                                                    Sliwki mam swoje w słoiczku.
                                                  • xystos Re: Niedziela -luty 27.02.17, 07:03
                                                    wczesne poranki ,nocna zmiana chce
                                                    nadrobic stracony czas na hi hi i upuszcza krew z pacjetów na akord
                                                    do sniadania ponad godzina-trzeba się
                                                    ratować soczkiem.
                                                    dzisiejszy poranek wyraźnie róžny
                                                    weekend's porankom.
                                                    Dnia i Tygodnia Milego Życzę
                                                  • maria88 Re: Niedziela -luty 27.02.17, 07:48
                                                    Witam. Czytam,że Xystos tez rankiem wybudzony.
                                                    W szpitalach poniedziałek to chyba najbardziej
                                                    ruchliwy dzień dla lekarzy i pielegniarek bo
                                                    plany na cały tydzień co z pacjentami będą robić
                                                    po badaniach krwi i tymi co dotarli.
                                                    U mnie pochmurno bez wiatrzyska i chyba
                                                    na plusie. Długo wieczorem siedzielismy
                                                    z psinka więc on odsypia i jeszcze
                                                    nie ma ochoty wychodzic.
                                                    Ja zaliczyłam sniadanko /galaretkę/
                                                    i będe ogarniac chałupkę.
                                                    Dobrego dnia zyczę.
                                                  • lusia_janusia Re: >>> LUTY <<<<< 27.02.17, 08:22
                                                    Witam...http://www.gify.net/data/media/707/witaj-i-witajcie-ruchomy-obrazek-0114.gif
                                                    Ja tez juz dawno dreptam po mieszkaniu, obudzily mnie stuki na pietrze,
                                                    gdzie remontuja mieszkanie.
                                                    Za oknem trudno powiedziec, pochmurno , w nocy cos padalo, zadnych planow na dzisiaj,
                                                    wolne od "Maluszkqa" do piatku, chyba ze cos niespodziewanego corce bedzie sie dzialo?.
                                                    Zycze wam zdrowka na caly tydzien w oczekiwaniu na wiosne i przyjemnosci
                                                    na caly poniedzialek.
                                                  • dorka556 Re: >>> LUTY <<<<&# 27.02.17, 08:37
                                                    Witam, u Lusi pochmurno a u mnie za oknem piękny słoneczny dzień. Zapowiadają +10, na razie jest 0*C. Idealny dzień do spacerów. Narciarze będą mniej zadowoleni.
                                                    Xystos, czekamy na dobre wieści o Twoim zdrowiu. Nie zawiedź nas, plisss...

...a za oknem tak
                                                    https://wgrajo.pl/img/003flf.jpg
                                                  • jaga_22 Re: >>> LUTY <<<<&# 27.02.17, 09:06
                                                    Witam..
                                                    Widzę,że macie dziś pracowity poniedziałek i chory dzielnie się trzyma.
                                                    Piękny poranek u Dorki.
                                                    U mnie na plusie +7 ale ani promyczka słoneczka,nie cierpię już tych burych chmur.
                                                    Lusiu długo już remontują lokal nad Tobą,bo co można robić tak długo.
                                                    Pewnie gdzieś się wybierzesz na spacer bez Maluszka,coś wykombinujesz
                                                    i poszukasz wiosny.U mnie jej jeszcze nie widzę.Wyszło słonko,pewnie nie na długo,ale się ucieszyłam.
                                                    Miłego Wam dnia https://smayls.ru/data/smiles/animashki-napitki-336.gif
                                                    https://smayls.ru/data/smiles/animashki-pogoda-63.gif
                                                  • jaga_22 Re: >>> LUTY <<<<&# 27.02.17, 09:11
                                                    xystos 27.02.17, 08:40
                                                    w domu leżą wezwania. na próby 29--II

Skąd lekarze wzięli taki dzień? jutro koniec lutego!
                                                  • maria88 Re: >>> LUTY <<<<&# 28.02.17, 07:46
                                                    Mamy juz koniec miesiąca i za oknem prawdziwa wiosna.
                                                    Musze powyciagac bliżej lżejsze ubrania bo wczoraj zrobiło
                                                    sie naprawde ciepło powyzej +10 i było mi w poludnie
                                                    za goraco. Teraz chyba jest +7 i jak sie słonko nie schowa
                                                    to będzie cieplutko.
                                                    Udanych planów wszystkim zyczę.
                                                  • xystos Re: >>> LUTY <<<<&# 28.02.17, 08:37
                                                    statystyka:
                                                    najwiecej zapaleń płuc jest na wiosnę

uważaj na migdałki Mario.

Pzdr
                                                  • xystos Re: >>> LUTY <<<<&# 28.02.17, 08:34
                                                    to mnie sie.zle wystukalo,mialo
                                                    byc 28-II
                                                  • xystos Re: Niedziela -luty 27.02.17, 08:40
                                                    w domu leżą wezwania. na próby 29--II
                                                    z sekcji nerkowaj (to samo pietro) ale
                                                    tutejsi lekarze jeszcze tego niewiedza
                                                    bada kontaktowac lekarza od nerek i
                                                    może konieczne jutrzejsze proby pobierze sie w pokoju,oddział pummologiczny też ma mnie na swojej
                                                    liście i przypuszczam ze tez o mojej
                                                    obecnej sytuacji nic niewiedzą

..ale z moim poczuciem humoru ..może być
                                                  • maria88 Juz Poniedziałek. 27.02.17, 08:49
                                                    DORKO jak pięknie u Ciebie!
                                                    Dziękuję za widoczek gór.
                                                    LUSIU ratuj siły i zdrowie jak masz czas.
                                                  • lusia_janusia Re: LUTY 2017.II.28. 28.02.17, 08:45
                                                    Witjcie...
                                                    Tak to juz koncowka lutego,
                                                    a jutro juz marzec i wiosna stoi za pasem kalendarzowa, temperatury jednak
                                                    pokazuja wczesniejsze ocieplenie, ale cos mi sie wydaje, ze jesze popada snieg
                                                    i przyjdzie lekki mrozik, pamietam ze i w maju padal snieg.

Ale poki co cieszmy sie piekna pogoda i spacerujmy w sloncu lapiac vit.D.
                                                    Zdrowka i optymizmu Wam zycze.
                                                  • pia.ed Re: LUTY 2017.II.28. 28.02.17, 10:46

Dopiero wczoraj wieczorem zauwazylam, ze to juz ostatni dzien miesiaca ...
                                                    Normalnie o tym mysle wczesniej, ale w tym roku nie pomyslalam tongue_out

.
                                                  • lusia_janusia Re: LUTY 2017.II.28. 28.02.17, 10:50
                                                    *Pia, posprawdzaj, czy pozaplacalas wszystkie rachunki.???
                                                    Wydaje mi sie teraz z minionej perspektywy, ze luty minal szybko.
                                                  • jaga_22 Re: LUTY 2017.II.28. 28.02.17, 11:48
                                                    Dobrze mówisz Lusiu,trzeba korzystać z wiosennej pogody dopóki jest ładnie.
                                                    Mówili,że przyjdzie ochłodzenie i deszcz.Luty bardzo szybko minął ,a że nie było
                                                    dokuczliwych mrozów to tym bardziej.
                                                    Mruczek był dziś na pobraniu krwi,zobaczymy,czy leki działają,a Lenka
                                                    coraz chętniej korzysta z balkonu.
                                                    Pozdrawiam https://wgrajo.pl/img/kumpele.jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka