Dodaj do ulubionych

Tarasy , ogrody, baopony część 2

17.05.20, 15:50
Kendus proszę skopiuj linka z poprzedniego wątku, nie mogącego zrobić na telefonie. Jest długi i ciężko się na nim przebić na końcówkę.

Wkleję to trochę zdjęć z działki. Są miejsca zadbane, ale jeszcze takie, które wymagają poprawy.
Na koniec wkleję zdjęcia krzewiku, który dzisiaj dostałem. Pięknie rozkłada gałązki, ślicznie kwitnie jest zima zielony i nie wymaga pielęgnacji ani podcinania. Najbardziej takie lubię.
Obserwuj wątek
    • kallisto Re: Tarasy , ogrody, baopony część 2 17.05.20, 15:53
      U góry są zdjęcia na których widać moje grzadki, mały foliak, a na wprost na wysokiej tyczce ptasia budka. Tam urzeduje kosia rodzina. Jutro postaram sie sfotografowac kosa, ktory nosi w dziobku przysmaki swoim maluchom.
      • kallisto Re: Tarasy , ogrody, baopony część 2 17.05.20, 15:53
        Kolejne zdjecia
        • kallisto Re: Tarasy , ogrody, baopony część 2 17.05.20, 15:54
          I kolejne
          • kallisto Re: Tarasy , ogrody, baopony część 2 17.05.20, 15:55
            Muszę po 5, bo więcej nie przyjmuje. Na każdym coś widać.
            • kallisto Re: Tarasy , ogrody, baopony część 2 17.05.20, 15:57
              Z każdej strony ujęcia i z każdego zakątka na różne rabaty krzewy, bzy, azalie etc.
              • kallisto Re: Tarasy , ogrody, baopony część 2 17.05.20, 15:58
                I ciąg dalszy
                • kallisto Re: Tarasy , ogrody, baopony część 2 17.05.20, 16:01
                  I już ostatnie. Tak to wygląda. Jest zielona, brakuje mi na niej większych okazów, takie które robią wrażenie i zapieraja dech w piersiach np. Kalina, czy dobrze mi sie wydaje, że to drzewko ma białe kwiaty jak pompony?
                  • kallisto Re: Tarasy , ogrody, baopony część 2 17.05.20, 16:02
                    A teraz krzewinka której nazwy nie znam proszę o podpowiedź, może ja znacie?
                    • jaga_22 Re: Tarasy , ogrody, baopony część 2 17.05.20, 19:44
                      Kalisto zauroczyłaś mnie swoim ogrodem.Można tu siedzieć od rana do nocy i będzie co robić.
                      Jutro też będę oglądała i pojutrze,tak mi się podoba.
                      Prawdziwa ogrodniczka z Ciebie.Daleko masz na działkę?.
                      • dorka556 Re: Tarasy , ogrody, baopony część 2 17.05.20, 21:08
                        Obejrzałam 2 x wszystkie zdjęcia Kallisto. Działka bardzo piękna, pełna różnorodnych nasadzeń. Ciekawa jestem jak długo już tę działkę uprawiacie? Utrzymanie takiego ogrodu wymaga dużego wysiłku, ale warto, efekt jest.
                        Co do pytań, to rzeczywiście kalina ma białe kwiaty wyglądające, jak pompony, ale na zdjęciach ich nie widzę.
                        Ten krzew (nie krzewinka) przypomina żarnowiec, ma podobne kwiaty. Dziko rosnące są zwykle żółte. Te ogrodowe, często są różowe, czerwone w różnych odcieniach itp. Pokrój krzaka podobny, z tym, że żarnowiec nie jest zimozielony. Kallisto, wyguglaj żarnowiec i napisz, czy jest podobny.
                    • lusia_janusia Re: Tarasy , ogrody, baopony część 2 17.05.20, 19:47
                      Kallisto, faktycznie zadalas sobie duzo trudu zeby Nam pokazac
                      swoj raj na ziemi, pieknie, zielono, kwieciscie, i wymaga duzo pracy. - dziekuje.
                      A to chyba nie o kaline Ci chodzi tylko o hortensje jest kilka gatunkow,
                      i to bukietowe maja takie kremowe pomony jak kwitna.
                      • kallisto Re: Tarasy , ogrody, baopony część 2 17.05.20, 21:30
                        Bardzo dziękuję za mile slowa😊
                        Działkę przez 40 około lat uprawiali rodzice. Wszystko sie rozroslo, zwłaszcza drzewa. Osobiście przez 3 lata zaprowadzam jakiś ład, ale daleko jeszcze do takiego jaki chciałabym uzyskać.

Jaguś autem jadę ok pół godziny. Ogrody to przeogromny teren chyba miasta gminnego. Nasza położona jest daleko od ulic dlatego trzeba podjechać samochodem, A że jest duża to działka to dzialkowicze zrobili sobie wjazdy na własny ogrodek.
                        Była jak gąszcz, musiałam się z tym jakoś uporać.

Doris to faktycznie żarnowiec, śliczny jest i Pięknie rośnie, cieszę się że go mam. Fajna taka wymiana ogrodnikow na rosliny i teraz musze powiedziec, ze bardzo lubię tak sadzic, pielic, wyrywać, przesadzać, chyba się wyciągnęłam.
                        Gdy rośnie na moich oczach to aż radość bije. Nie byłam 6 dni, A tam szczypior do zrywania.
                        Jeszcze nie wszystko kwitnie, nie ma jeszcze hortensji i innych kwiatów.

Lusiu o kaline mi chodzi. Pomponowa hortensje też mam.
                        Jest pięknie, zielono, tylko jeszcze zbyt chłodno na posiadowki.

Jak usuwalam niechciane rośliny to mówiłam, że nic nowego nie wsadze do ziemi, A tu samo wrece wpada, dzisiaj kupiłam dwa klematisy. Nie wiem czy się przyjmą, jeśli tak i wykwitna to zrobię fotke. Kiwi zdechł, znalazłam złamaną gałązkę i suchy patyk. Ale to dobrze, widziałam na YT , że kiwi musi mieć mocny stelaż miałabym kłopot.
                        • kallisto Re: Tarasy , ogrody, baopony część 2 17.05.20, 21:35
                          Aha i jeszcze jedno na terenach ogrodów są mieszkalne domy takie całoroczne. Jak kogoś nie stać na własne M to tam może mieszkać, jest woda z sieci, energia elektryczna i każdy robi szambo. Aleje są szerokie, szambiarka z łatwością dojeżdża. Więc jest to rekreacja, korzyść, Ale tez teren zamieszkały. Jak mijam sąsiadów, którzy od lat mieszkaja to im trochę zazdroszczę. Co prawda w naszym też można mieszkać ale tylko latem. Jak już rozłóż manele to pokaże Wam jak wygląda wnętrze.
                          • kallisto Re: Tarasy , ogrody, baopony część 2 17.05.20, 21:46
                            Zobaczcie, coś niesamowitego, tutaj ktoś miał dopiero talent
                            • dorka556 Re: Tarasy , ogrody, baopony część 2 17.05.20, 22:38
                              Wystarczy pokonać 96 schodów, aby wejść na sam szczyt Wieży widokowej i zobaczyć niezwykły obraz namalowany za pomocą tysięcy krzewów, drzew i kwiatów.
                              Do stworzenia obrazu niezbędne było blisko 20 tys. odpowiednio dobranych roślin:drzew, krzewów, kwiatów i tony kamieni, żwiru i kruszywa.
                              • jaga_22 Re: Tarasy , ogrody, baopony część 2 18.05.20, 11:05
                                Przyszłam na spacer do ogrodu Kalisto żeby podziwiać.
                                Faktycznie jeszcze jest za zimno ,trzeba poczekać na ocieplenie żeby korzystać do woli
                                z uroków ogrodu .Pielenie i grzebanie się w ziemi,to też przyjemność,choć kosteczki mogą boleć big_grin
                                • jaga_22 Re: Tarasy , ogrody, baopony część 2 18.05.20, 11:14
                                  www.ogrodjp2.pl/
                                  • dorka556 Re: Tarasy , ogrody, baopony część 2 18.05.20, 12:43
                                    Powiedzcie mi, co oznacza, w tytule wątku, słowo baopony? Czy to literówka (nic mi nie przychodzi na myśl), czy to coś po szwedzku, czy może szyfr dla wtajemniczonych?
                                    • kendo Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 18.05.20, 13:22
                                      baopony wiem co to moze byc za slowo balkony

ogrob bedzie bajeczny jak wszystko roskwitnie i pachniec bedzie..
                                      Kallisto,masz faktycznie co robic podczas wolnych dni,
                                      ale trud sie zwroci z nawiazka w postaci "rajskiego ogrodu"
    • kendo Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 18.05.20, 13:32
      link z pierwszej czesci ogrodniczego watku

forum.gazeta.pl/forum/w,11086,92971518,92971518,tarasy_altany_balkony_ogrody.html
      • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 18.05.20, 20:51
        Dziewczynki bierzcie proszę poprawkę na moja "wadę fabryczna"😁 to miały być balkony, A tak się starałam nie zrobic bledu😥😥
        • lusia_janusia Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 19.05.20, 07:18
          Kallisto, Dorka, Jaga, to sie nazywa fantazja zeby stworzyc takie
          naturalne malowidlo z krzewow, podobne u nas robia jesienia
          z jablek, co roku ukladaja obraz z tysiecy jablek o roznej tematyce.
          kiedys tez pokazywalam go w watku Kivik.

Kallisto, zycze Ci duzo sily i fantazji do uprawy aTwojej perly ogrodowej,
          chetnie bedze podziwiala poczynania pokazywane na zdjeciach.
          • jaga_22 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 19.05.20, 11:12
            Tak...tak Kalisto ja też proszę o zdjęcia już posianych,posadzonych warzyw jak podrosną.
            • kendo Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 19.05.20, 12:12
              *Kallisto,
              nie ma nad czyn ronic lez,
              kazda z nas robi literowki czasami,
              nie zwracam na to uwagi a probuje sie sama domyslec o co chodzi

zawsze czekam na nowe zdjecia z ogrodu.
              • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 21.05.20, 20:05
                Wklejam nowe zdjęcia kwitnących krzewów. Azalia już była, ale dzisiaj jest bardziej wykwitnieta. Jest też krzewiku, kwiaty którego nazwy nie znam. Pięknie kwitną ale tez patrzą. Może Dorga wie co to takiego. Na razie maja pączki. Inne kwitnące, kolorowe.
                • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 21.05.20, 20:08
                  Teraz będzie klematis. Kupiłam z kwiatami, nie padły więc mam nadzieję że będzie pial się w gore. I jeszcze kilka różnych pelargonii i żeń-szeń, te są w skrzynkach i donicach.
                  • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 21.05.20, 20:10
                    Ostrzyglam dzisiaj bukszpan w kulę, zobaczycie różnicę przed i po.
                    • lusia_janusia Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 21.05.20, 21:33
                      Kallisto, mialas pelne rece roboty, a ogord kwieciem stoi, pieknnniiieee.
                      Bukszpananowi tez wymodelowalas piekna fryzure.

Wkrotce bedzie final dopieszczania grzadek i z przyjemnoscia
                      bedziecie sie relaksowali, chociaz to tak w praktyce nie wyglada,
                      bo co rusz sie trzeba do czegos przychylac.
                      • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 21.05.20, 21:39
                        Wracając z działki tak właśnie myślałam, że koniec z pracami, ale chyba tym się nie skończy. Jutro jadę do ogrodniczego, już zrobiłam sobie listę zakupow1😁
                        • lusia_janusia Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 21.05.20, 22:06
                          Kallisto, jak pogoda pozwala i czujesz sie nie zmeczona, to rozwijaj
                          swoje kreatywne ogrodowe poczynania, ale nie zapomnij tez i odpoczywac.

Ciekawa jestem reakcji Twojej mamy jak zobaczy te zmiany?
                          • kendo Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 22.05.20, 13:41
                            *Kallisto,
                            masz "bajeczny ogrod"
                            naprawde kosztuje duzo wkladu fizycznego,
                            ale sie odzwajemnia urokliwymi barwami kwiatow i formami krzewow,

rodzice tez duzo wsadzili kasy w rozne krzewinki i kwiaty..
                            SLICZNIE MASZ

tu na szycie bloku rabtka zaniedba i takie wyrosly kwiatki,
                            sliczny kolor niebieski w ksztalcie dzwoneczkow,co nie wiem jak sie zwa
                            • jaga_22 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 22.05.20, 16:57
                              Bukszpan Kalisto trafił do fryzjera big_grin
                              A u Kenduli prawdopodobnie dzwonek brzoskwiniolistny.
                              A ja dziś dostałam zamówioną Sundewillę.

https://9.allegroimg.com/original/067a89/033a0062431abdb9c2cc629017e9

• dorka556 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 22.05.20, 18:30
                                No proszę, zgadłam (na zaprzyjaźnionym forum), jaki kwiatek Jaga nabyła.
                                Jestem pod wrażeniem ogrodu Kallisto. Wiem ile to pracy wymaga, ale efekt wspaniały.
                                Wczoraj w Ogrodzie Botanicznym zauroczyło mnie kiwi pstrolistne. Nie dość, że ma smaczne owoce, to jeszcze pięknie prezentuje się. Niestety zdjęcia robiłam pod słońce i nie widać jego uroku. Kallisto polecam.
                                • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 22.05.20, 18:39
                                  Kendus kwiatuszki niebieskie tez mialam, juz przekwitly, dzisiaj wyrywalam suchle lodyzki... ogolnie sa urocze jak krasnalkowe kwiatki smile
                                  Jaguś ten Twoj nowy kwiatek widzialam dzisiaj w ogrodniczym, przystanelam przy nim nawet i to jest chyba z pnacych jak klematis?

Dorus, chyba w przyszlym roku zrobie zakusy na kiwi ponownie. Kupie w ogrodniczym, nie w biedrze.

Dzisiaj walczylam z bluszczem, co roku na wiosne i pod koniec lata trzeba robic z nim porzadek, panoszy sie jak wariat jakis. Cala sciana z konca dzoalki obrosnieta jest bluszczem, jest bardzo leciwy, modych odrostow ma chyba tysiacce. Jest taka sciana odgradzajaca sasiadow, ktorzy kiedys mieli kury. Efektownie wyglady, robi granice,ale masa tez z nim roboty tymbardziej,ze musi wyrywac pędy idece ku sasiadom, wiec wchodze na wysoka drabine i wyszarpuje do wyciecia galezie. Ciezka robota nie jest,ale czasochlonna.
                                  Dziaisj wrocilam wczesniej, ugotowalam szczawiowke z wlasnego szczawiu, obzarlam sie jak prosie sad Co ja zrobię, ze taka żerta jestem?...sad((

Acha dokupilam jeszcze zdisiaj 10 truskawek, 4 krzaczki poziomek, 2 ogorki salatkowe i cukinie. Fasole i cukinie posialam na miejscu starego kompostownika to bedzie roslo jak talala.
                                  • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 22.05.20, 18:42
                                    Lusiu, moi rodzice zgodzili sie na zmiany. Mialam robic rewolucje po swojemu, oczywiscie zeby nie bylo tak,ze calosc przewrocilam do gory nogami to zostawilam poszczegolne rabaty,zeby sie mama nie zanudzila big_grin
                                    ale wszytsko co robie to spotyka krytyka, co kupie rowniez, zbija mnie z pantalyku. Posadzilam dzisiaj nowo kupione poziomki, wiec bylo stwiedzenie, ze tak mi zarosna i zapędują, że sie nie pozbieram. Poslucalam, posluchalam, swoje zrobilam smile)) i tak jest na kazdym kroku, juz do tego przywyklam, ze widocznie inaczej nie umie chociaz wiem,ze potrafi. dlaczego taka jest? nie wiem, chociaz by choc raz cos pochalila.....
                                    • kendo Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 23.05.20, 13:23
                                      ale sie masz Kallisto z mama,
                                      fakt poziomki i truskawki puszczaj pedy,jak sie nie przypilnuje i nie oberwie to rozploza sie po calym ogrodzie,
                                      poziomki beda faworytami dla wnukow,
                                      pieknie dopieszczasz ogorod,

*Jagi kwiatek tez bedzie sliczny jak podrosnie i obsypie sie kwieciem..
                                      a te niebieskie kwiatki co pokazlam to nie ta nazwa,
                                      bede ,maja podluzne dlugi listki..
                                      • kendo Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 23.05.20, 13:24
                                        acha i Dorki spacer w Botanicznym,
                                        no ciekawe kiwi,myslalam z poczatku,ze to drzewko chusteczkowe..
                                        • lusia_janusia Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 23.05.20, 13:34
                                          Niesamowite Kallisto ile masz sily i zamozaparcia do pocznan w ogrodzie
                                          i nic Ci nie przeszkadza, robisz swoje, poziomki tez sa co nie puszczaja tych
                                          wasow, sp.mama miala w ogrodzie, od sasiada przechodzily te plozace to
                                          bylo troche obrywania.

To tyle gatunkow kwii jest?, nawet nie wiedzialam, Dorka pewnie tez, co pokazala
                                          nam na fotkach.

Nie wiem czy ten Jagi kwiatek tutaj nazywa sie hibiskusem? listki ma podobne.
                                          • kendo Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 29.05.20, 12:03
                                            zrobilam bukiecik z kwiatkow szczypiora,
                                            postawilam go blizej pomidora,
                                            moze jakis owad zostanie przyciagniety zapachem i siadzie na kwiatek i zapyli go,

bzy u dzieciecia zakwitly,
                                            nawet nala odnozka zakwitla na bialo,

a wjezdzajac juz na podjaz do domu nad dachem szybowaly dwa bociki,
                                            szkoda ,ze nie moglam lepiej je w objetktyw "zlac" slonce mnie razilo,
                                            ale widac za to piekne niebieskie niebo
                                            • jaga_22 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 29.05.20, 14:41
                                              Miałam pomidory,prAWIE 4-TE P. NIGDY NIE WIDZIAŁAM OWADÓW,A POMIDORY BYŁY.
                                              Dzwoniła sąsiadka,czy chcę 2 pomidory,no pewnie,skoro nie mam kwiatków,niech będą pomidory.
                                              • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 29.05.20, 16:48
                                                To mnie pocieszylas Jago, bo na moim balkonie też nie widzę owadów. Myślisz, że kwiaty same się zapylaja?😁

Kendus piękne niebo i bociany i bzy i dom w którym mieszkalas, a który ja pamietam😊 ale z mamy z mężem wspomnienia, rejs, spotkanie, wspólne spędzanie czasu, zwiedzanie, smakołyki spod Twojej ręki i kawa parzone co rano przez s.p. Henia. Piękne wspomnienia 😊
                                                • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 29.05.20, 16:51
                                                  Nowe kwiecia zakwitly. Piwonia ostro biskupiego koloru, troszke inny niż na zdjęciu. Dziki rumianek na środku trawnika, nie koszè go, jest uroczy, samosiejka.,
                                              • dorka556 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 29.05.20, 17:01
                                                Jaga, Kallisto, pomidory są wiatropylne. Wystarczy potrząsnąć krzaczkiem.
                                                • lusia_janusia Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 30.05.20, 07:24
                                                  Kendo, nietypowy, przyjemny bukiecik zrobila, ladnie sie prezentuje.
                                                  Zdjecia bzow piekne i przez ekran czuje ich zapach, a niebo typowe
                                                  do tych okolic.

Kallisto ciag dalszy pokazuje nam swojego rajskiego ogrodu pelnego
                                                  piwoni i soczystej zieleni, nawet rumianka wychodowala.

Dorka pocieszyla chyba nas wszystkie ze pomidorki samopylne, wiec
                                                  jest nadzieja, ze cos z kwiatkw sie zawiaze. U Jagi wysoko na pietrach
                                                  tez zawsze miala.
                                                  • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 30.05.20, 07:54
                                                    Cudowna wiadomość z tym wiatropyleniem. Dlatego też u Jagi zaowocowały. Fajnie, że tu takie urocze znawczynie są, zawsze czegoś mozna się dowiedzieć, skorzystać z rady i zastosowac😊

Jeśli chodzi o dziki Lusiu to robimy silne umocowania, ale zastanawiamy się nad kupnem nowego ogrodzenia, dodatkowego, płotu nie siatki. Dzisiaj okaże się jaką decyzję podejmiemy.

• kendo Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 30.05.20, 11:56
                                                    *Lusia /Kallisto dziekuje..
                                                    opowiadam Lusi nieraz jak poznalysmy sie i jak rozwinela sie nasza przyjazn,i tak dlugo trwa..

*Kallisto
                                                    no pieknie piwonie(u dzieciecia sa rozowe,ale slabiutkie,bez nawozu,dopiero poczki maja),

*Dorka dobra rade zapodala,
                                                    wiec bede potrzasac swym krzaczkiem pomidorowym..
                                                  • jaga_22 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 30.05.20, 19:00
                                                    Kalisto,na pewno to jest rumianek,bo bardzo podobna jest maruna bezwonna.Rumianek poniżej.

Roślina pokrojem tak bardzo przypomina pospolity rumianek, że nazywa się ją czasami rumiankiem bezwonnym. Faktycznie, oba chwasty są bardzo podobne – jedyną różnicą między nimi jest to, że maruna nie wydziela zapachu. Co więcej, w przeciwieństwie do rumianów i rumianków, maruna bezwonna jest zwykłym chwastem – nie wykazuje żadnych wartości leczniczych

https://lh3.ggpht.com/_7D1MyJsmqe4/TQNpEeXe3XI/AAAAAAAAZms/bDUwspzUCjA/s800/Tripleurospermum%20maritimum%20syn.Matricaria%20perforata%20-%20Maruna%20bezwonna%202C%20Maruna%20nadmorska%20%20.JPG

https://www.swiatkwiatow.pl/userfiles//image/rumianek_pospolity_uprawa2.jpg
                                                  • dorka556 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 30.05.20, 19:35
                                                    kendo napisała:

> *Lusia /Kallisto dziekuje..
                                                    > opowiadam Lusi nieraz jak poznalysmy sie i jak rozwinela sie nasza przyjazn,i t
                                                    > ak dlugo trwa..

Kendo, Kallisto, jeżeli to nie tajemnica, to też jestem ciekawa skąd się znacie i jak długo?
                                                    Kallisto, gdzie znajduje się ta Twoja piękna działka? Swoją miałam na Podhalu, zimno, krótki okres wegetacji ograniczał dobór roślin, ale dawałam radę.

• kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 30.05.20, 20:22
                                                    Dorus z Kendo poznalysmy się właśnie na Vistuli , to chyba było w 2008 roku ? Dokładnie nie pamiętam, Kendo pewnie wie😊
                                                    Potem rozmawiałyśmy na Skype, potem dostaliśmy zaproszenie od Kendo, potem Kendo przyjechała do nas . I ta znajomość trwa do dzisiaj 🤗🤗

Dorus nie jestem z Warszawy, jestem z zachodu, blisko niemieckiej granicy w zasadzie jakbym się uparla to moge tam pójść na pieszo 😊

Niestety ta moja działka doprowadza mnie czasami do szewskiej pasji. Dzisiaj musieliśmy zainwestować na zapory przeciw dzikim. Sama opłata roczna za działki wynosi 520 zł do tego prąd i woda i do tego naprawa płotu dzisiaj pochłonęła kolejne setki. Zla jestem, bo te pieniądze mogłabym przeznaczyć na coś bardziej pożytecznego. Niestety ogrody działkowe leżą blisko rejonów bardzo zarosnietych, a że panosza się bezczelnie po całym terenie to robia szkody. Strasznie kosztowny biznes ta dzialka. Zazwyczaj co roku cos sie dokupuje lub w cos inwestuje. Fakt, ze jest to miejsce urocze do posiedzenia wiosna i latem. Dzisiaj rozstawilismy bujak było chłodno, ale i tak przyjemnie. Jutro też jedziemy, zabiorę gotowy obiad do odgrzania.
                                                  • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 30.05.20, 20:49
                                                    Zaintrygowało mnie logowanie pomidorów u Jagi i "samozapykania" Sorki. Poczytałem sobie fajny artykuł i już wiem że nie trzeba zbyt mocno się starać, wystarczy potrzasac krzaczkami, cudowne rozwiązanie. Dobrze, że tak dużo wiecie 🤗🤗🤗
                                                  • dorka556 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 30.05.20, 20:53
                                                    Kallisto, teraz działka to majątek. Warto w nią inwestować Od 2 lat ceny działek poszybowały w górę. Czytałam, że w Wwie sięgają 70 tys.zł a przecież to tylko dzierżawa od Zwiazku Działkowców a nie własność. Masz działkę na zach.kraju, tam jest ciepło, może rosnąć wszystko. Tylko się cieszyć.
                                                    Dziki, to rzeczywiście problem, ale przejrzyj internet. Miałam problem z lisami, zagnieździły się w szopie. Chyba na allegro znalazłam środek (na bazie moczu niedźwiedzia!), świetnie sie sprawdził. Pamiętam, ze tam było też coś odstraszającego dziki. Rozumiem, że działka jest w kompleksie ogrodów. Nie są ogrodzone?
                                                    Niech się darzy, dobrych plonów.
                                                    Tutaj kawałeczek mojego dawnego ogrodu.
                                                  • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 01.06.20, 21:40
                                                    Cudowny, taki spokojny, wokoło natura, ślicznie zadrzewiony.

Dzisiaj wkleję kolejne zdjęcia irysow, pierscienic i innych krzewów, których nazwy nie znam😁
                                                    Borówki pięknie obsypuja krzewy owocami.
                                                  • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 01.06.20, 21:41
                                                    C.d.
                                                  • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 01.06.20, 21:42
                                                    Pewno nie i krzew, którzy "parzy", uczyła. Nie znam nazwy. Wredny jest, ale piękny, okazały i ślicznie kwitnie.
                                                  • lusia_janusia Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 02.06.20, 08:01
                                                    Kallisto, ogrod chyba bedzie rozkwital przez cale lato do jesieni,
                                                    piekne miejsce.

Dorka ma teraz tylko wspomnienia na fotkach ze swojego ogrodu i pracy
                                                    ile w niego wkladala co roku.
                                                  • dorka556 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 02.06.20, 08:31
                                                    Obejrzałam wszystkie piękne zdjęcia ogrodu Kallisto, skomentowałam, pochwaliłam i...Gazeta mnie wylogowała, tu i u Jagi. Teraz w skrócie, masz piękny ogród Kallisto. Pokazuj, jak najczęściej.
                                                  • lusia_janusia Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 02.06.20, 09:58
                                                    Mam nadzieje, ze ogrod Kallisto bedzie napjpieknieszy od wszystkich
                                                    ogrodow, z takim zapalem i miloscia o niego dba.
                                                  • kendo Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 02.06.20, 10:38
                                                    tez podziwiam ogrod Kallisto,
                                                    irysy w roznych barwach i naparstnica-digitalis,
                                                    pieknie bedzie kwitla do konca lata..
                                                    innych kwiatkow nieznam z nazyw.
                                                  • jaga_22 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 02.06.20, 11:45
                                                    oJEJ,TYLE KWIATÓW? kALISTO OPANUJ SIĘ .To jak ogród botaniczny big_grin
                                                    Widać,że zdrowie dopisuje.
                                                    Teraz wiem,dlaczego Dorki nie ma u mnie wink myślałam,że zapomniała,ano tak bywa.
                                                    Ja też zapominam skopiować co napisałam i nieraz mi ucieknie,bo w międzyczasie gdzieś sobie kliknę
                                                  • kendo Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 02.06.20, 12:07
                                                    *jagus,
                                                    no wlasnie z kliknieciami tak mamy,
                                                    ja podobnie zajze tu i tam i pozniej wszystko zniknie co napisalam bo poszlo gdzies inndziej,

a ogrod Kallisto bedzie po prostu bajeczny,

mogla by jeszcze "tematycznie go podzielic"
                                                    stworzyc cztery pory roku,
                                                    stworzyc zacieniony/sloneczny kacik,
                                                    jest tyle roslinek co mozna skomponowac bajke..
                                                  • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 02.06.20, 16:42
                                                    Dziękuję Wam Vistulanki za mile słowa. Rośliny rosną od wielu lat, co raz mama ,A teraz ja dosadzam nowe. Nie wiem tylko po co, chyba po to żeby jesienią mieć więcej pracy😁
                                                    Wszystko to rośnie na pół arowej działce. Fajna, bo duża, jest przestrzeń, ale momentami zbyt duza do obrobienia. Wczoraj siekalam młode pędy bluszczu, który zarasta nam jedna ścianę. Porobilam trochę porządków z nuechcianymi roślinami szczególnie z takimi, które rosną gdzie chcą one, a nie tam gdzie ja bym chciala. Kolejnym razem mam zamiar obciąć suche kwiatostany bzu.
                                                    Pytanie do Was czy rzeczywiście jest konieczność wycinania gałęzi z przekwitlymi kwiatami?
                                                    Z jednej strony zostały brzydkie brązowe grona, a z drugiej czy ktoś w parkach lub innych swoich ogrodach robi z nimi porządek?
                                                  • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 02.06.20, 16:47
                                                    Acha nie tykam się pielęgnacji azalii, rododendronow i róż. Przy nich wciąż trzeba coś robic, przycinać, urywac, zbierać zrzucone kwiaty, opryskiwac przeciw mszycom (roze) i w kółko macieja przy nich jest jakiś zachód. Dosc jest wokol prac zebym sie jeszcze pastwila nad czyms co sprawia mi srednia radosc. Rodofendrony i roze sa piekne. Niestety mam fisia na punkcie takich roslin o ktore trzeba nadmiernie dbac i je pieścić. Na róże lubię patrzeć, nie lubię ich za kolce i za mszyce i za kaprysny charakter. Zostawiam te pielęgnację mamie, które z nich nigdy nie wychodzi. Z każdą wizyta coś przy nich robi . Za dużo czasu zajmuje jak dla mnie lubię mało wymagające rośliny.
                                                  • dorka556 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 02.06.20, 16:50
                                                    Zawsze słyszałam, że bez nie obcinany w następnym roku, będzie gorzej kwitł. To nie prawda Kiedyś nie obcięłam i kwitł tak samo. Obcina się ze względów estetycznych i tyle. Podobnie z rododendronami. Wyłamuje się suche kwiatostany, bo szpecą roślinę.
                                                  • jaga_22 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 02.06.20, 18:20
                                                    A to znalazłam o cięciu lilaków.

niepodlewam.pl/ciecie-lilakow-po-przekwitnieciu/
                                                  • lusia_janusia Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 02.06.20, 21:38
                                                    Kwestia obcinania przekwitlych kwiatow i krzewow
                                                    to jak sie zapatrujemny na estetyke wlasnego ogrodu,
                                                    ja jestem za i zawsze to robilam, wszystko co przekwitalo
                                                    oblamywalam lub obcinalam.

Powodzenia Kallisto w poczynaniach i dopieszczaniu ogrodu.
                                                  • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 03.06.20, 09:48
                                                    Tak wyglądają krzaczki pomidorów na moim balkonie. Podobno są to odmiany niskie, puszczam na jeden pęd, żeby nie było zbyt gęsto choć i tak są blisko siebie. Zobaczę co z tego wyjdzie. Już mają rozwijające się z pączków kwiaty, zaraz będę je kolysac w celu zapylenia.
                                                    Czosnek zaczyna łamać listki, za 3 tygodnie wyciągnę jeden z ziemi i sprawdzę jak wygląda główka.
                                                  • lusia_janusia Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 03.06.20, 09:51
                                                    Kallisto, ja mam takiej samej wielkosci swoje 2 krzaczki pomidorow jak Twoje wygladaja, a por widac ma sobie dobre miejsce i ladnie Ci rosnie.
                                                  • kendo Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 03.06.20, 11:06
                                                    mi sie wydaje,ze to nie POR a czosnek ,
                                                    czyli wsadzials go w skrzynkach?
                                                    ladnie rosna roslinki(-tfuu-tfuuuu,)to od uroku..

ogrod wymaga pielegnacji caly czas,
                                                    najlepiej sobie stworzyc taki,coby nie pochlanial od nas za duzo pracy,

powodzenia Kallisto i czasami odpocznij podziwiajac swoj wysilek nad nim.
                                                  • kendo Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 05.06.20, 06:23
                                                    *pamietacie lubiny,
                                                    sa roznokolorowe,
                                                    na naszym okrkegu takie sobie kwitna

*drugie zdjecie,to chba glog tak ladnie zakwitl?
                                                  • lusia_janusia Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 05.06.20, 13:12
                                                    Kedo, ale dorodne te lubiny, a glog pamietam jak chodzilysmy do
                                                    pszedszkola to roslo kilka drzew glogu, ktory zapamietalam i tez
                                                    kwitl tak na rozowo,
                                                  • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 05.06.20, 17:17
                                                    Kocham łubin za jego urok , połączenie koloru kwiatostanu z bogatymi liscmi w kolorze zieleni pięknie kontrastuje. Kwiaty rosnace w górę, liście w dok dają fajny wizualny efekt. Sama bym je posadzila gdyby nie to, że moja mama ich nie lubi. Znowu odzywa się "gdzie kucharek sześć.....". Ale nie powiedziane, że nie posadze ich w przyszlym roku. Miałabym trzy rodzaje podobnie kwitnących kwiatów malwy, pierscienicy i łubinu. Muszę tylko wiedzieć czy łubin (łopian, druga nazwa) nie jest zbyt ekspansywny lub zagrażający innym roślinom,?
                                                    Proszę Dorus poradz, posadzilabys?
                                                    Sa to kwiecia, które obrastaja na dziko zbocza, drogi. Wielki mam też do nich sentyment, rosły przy domu moich dziadków wzdłuż torów kolejowych (poniemiecka trasa kolejowa). Pamiętam, że już wtedy mnie zachwyciły.
                                                  • dorka556 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 05.06.20, 18:26
                                                    Łubin jest bardzo ładny, ale rosnący dziko. W ogrodzie, jest ekspansywny, rozsiewa się a kłącze też powodują rozrost. Jest wiele kwiatów, które z powodzeniem mogą zastapić łubin.
                                                    Zamiast łubinu można posadzić np. ostróżki, naparstnice w różnych kolorach, albo floksy. Niestety te ostatnie śmiecą, ale umiejętnie przycinane b. długo kwitną. Malwy kocham.
                                                    Kallisto, już kiedyś wspominałaś o pierścienicach. Ponieważ nazwa kojarzyła mi się tylko z obłymi brrr...zwierzątkami, obleciałam internet. Nic nie znalazłam, Proszę pokaż zdjęcie, albo napisz jak wyglądają.
                                                  • jaga_22 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 05.06.20, 19:47
                                                    Łubin miałam na działce od strony drogi, ale poza ogrodzeniem. Sam potem rósł.
                                                    Nie słyszałam o takim kwiatku pierścienice.Google podpowiada robaki wink
                                                  • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 05.06.20, 20:55
                                                    Bo to miala byc NAPARSTNICA😁😁 naparstek, a pierscionek to prawie to samo😁

Czy chcecie zobaczyć jak wygląda nasz domek dla krasnoludków w którym śpimy, gotujemy i nazywamy toalety w pokoju kapielowym😊😊😊?
                                                  • dorka556 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 05.06.20, 21:04
                                                    Super skojarzenie! Przypomniało mi się jak syn 6latek pochwalił się, że wyrywał POŻAR. Okazało się, że to była ognicha.
                                                  • dorka556 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 05.06.20, 21:09
                                                    Czekam niecierpliwie na domek krasnoludków. Chętnie obejrzę.
                                                  • lusia_janusia Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 06.06.20, 06:20
                                                    Kallisto, lubin jak dlugo rosnie na jednym miejscu to jego korzenie
                                                    w ziemi trwardnieja, robia sie bardzo twarde, sp,mama miala w ogrodzie
                                                    pozniej chciala sie ich posbyc, to korzenie rabalam siekiera i po kawalku
                                                    wyciagalam z ziemi, ale tez je b.lubie-

Naparstwnice (digitalis) www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=kwiatki+digitalis-naparstnice
                                                    One okraszaja cale ogrody na wysokosc potrafia rosnac bardzo wysoko,
                                                    z roku na rok same sie rozsiewaja i mlode flance mialam zwycaj przesadzac
                                                    w rozne miejsca tam gdzie chcialam wypelnic luke w ogrodzie.
                                                    I wlasnie malwy i naparstnice by sie uzupelnialy w pionie, bo malwy wysokie
                                                    a naparstnice do ich polowy wysokosci, tak sobie to wyobrazam i ladnie sie
                                                    by prezentowaly na tle bialej sciany domku. Zawsze byly u nas w ogrodzie w roznych kolorach.

Twoj domek dla krasnoludkow to pewnie jak w bajce wsrod kwiatow,??
                                                    Oczywiscie pokazuj, pokazuj swoje osiagniecia ogrodnicze.
                                                  • jaga_22 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 06.06.20, 12:00
                                                    Faktycznie,naparstnice przypominają duże naparstki big_grin

https://static.fajnyogrod.pl/media/uploads/images/naparstnica_DFuYcVa.jpg

• kendo Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 06.06.20, 13:03
                                                    piekne sa naparstnice -dygitalis,
                                                    robia z nich medycyne dla sercowcow,
                                                    dziecie ma tez je w ogrodzie,
                                                    w roznych kolorach,a ze ziemia marna sie zrobila to nie sa wysokie..

tez czekam na domek krasnoludka,

a co do lubinu,to prawda,mialam go w ogrodie i korzenie strasznie twarde byly gdy pozbywalam sie,
                                                    pilnowalam i obcinalam przekwitle kwiatki coby sie nie rozsiewal.
                                                  • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 06.06.20, 17:20
                                                    Załączam kilka rzutów domku z przodu, z tarasu i salony że srodka😁 teraz jest z rodzaju "Wieś tańczy i spiewa". W przyszłym roku będziemy modernizowac.
                                                  • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 06.06.20, 17:21
                                                    I C.d.
                                                  • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 06.06.20, 17:25
                                                    I cd. Ostatnie. W następnym wątku Ci dam zdjęcia roślinne
                                                  • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 06.06.20, 17:26
                                                    Host inaczej funkie są piękne, okazałe, nie wymagające pielęgnacji, zawsze zielone, rosną na kształt kopuły.
                                                  • kallisto Hosty i ciemiernik 06.06.20, 17:29
                                                    Zapomniałem dołączyć zdjęć 😁
                                                    Jest i kotek jeden z wielu młuci pasztecik koci.

kallisto napisała:

> Host inaczej funkie są piękne, okazałe, nie wymagające pielęgnacji, zawsze ziel
                                                    > one, rosną na kształt kopuły.
                                                  • dorka556 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 06.06.20, 18:17
                                                    Kallisto, domek krasnoludków? To raczej Willa Królewny Śnieżki. Prezentuje się świetnie i z zewnątrz i w środku. Brakuje tylko Właścicielki.
                                                  • jaga_22 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 06.06.20, 19:11
                                                    Domek bardzo zadbany,malutki,ale wszystko jest co trzeba.Można powiedzieć całodobowy.
                                                    A ogrzewanie też jest? Strasznie dużo pracy Was to kosztuje.
                                                  • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 06.06.20, 19:24
                                                    Jaguś domek kiedyś het czasu wręcz stawiał tato. Domek jest murowany, oblozony w panelach. Ogrzewania w nim nie ma, bo miała to by po prostu altana. Z czasem tato dobudowano z tylu domku i z tego zrobił maleńki pokoik i aneks kuchenny. Kiedyś dawno temu jak było jednoizbowe pomieszczenie to do toalety wchodziło się od zewnątrz. Od czasu dobudowki łazienka jest w środku z korytarza na lewo. Kuchnia kiedyś była w miejscu pod oknem tam gdzie stoi lawa. Jakaś czad temu mama przeniosła kuchnię na "drugi koniec" . Niemniej jednak można tam spać, gotować i zrelaksować się przez całe lato. W przypadku chłopów mamy grzejnik elektrycznymi olejowy j szczerze mówiąc nie ma potrzeby używać. Jest woda z wodociągów, jest licznik. Jest szambo, jeździ szambiarka. Więc tak na prawdę służy jako letnia chatka.

Dorus właścicielka jak rzuci się na bujaki wtedy zrobi sesje😁😁😁

• lusia_janusia Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 07.06.20, 04:09
                                                    Kallisto, to masz pelne rece roboty z ogrodem i trzymanie
                                                    ladu w domku i wokol niego.
                                                    Piekne miejsce macie do relaksu dla calej rodzinki (klanu).
                                                  • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 08.06.20, 18:14
                                                    Moje pierwsze pomidorki na balkonie. Nie wiem tylko czy to normalne krzaki czy koktajlowe?
                                                    Za rada koleżanki powiazalam czisnki. To ona wypatrzyla, że pojawialy sie wykwity. Za 2 tygodnie wyciągnę z ziemi glowke, zobaczę czy odpowiednio duże.

Dorus czy myślisz, że mogę rozrzedzic krzaczki pomidorów i przesadzić do tej z której wyciągnę czosnki? W jednej skrzyni mam gęste, ta po czosnku będzie pusta, ale, że krzaczki są dobrze osadzone ,kwitną to może być dla nich takie zabójstwo przesadzanie,tez tak myślisz?
                                                  • dorka556 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 08.06.20, 18:42
                                                    Ja bym pomidorków nie ruszała. Nawet ,gdyby to nie było zabójstwem, to bardzo opóźni plonowanie. Owoce ładnie zawiązane. Szkoda, by było.
                                                  • dorka556 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 08.06.20, 18:47
                                                    Kallisto, jak masz miejsce kup ze 3 krzaczki koktajlowych, najlepiej Koraliki. Stara odmiana niezniszczalna, nie choruje. Owocują obficie do mrozów a tych nie ruszaj.
                                                  • kallisto Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 08.06.20, 19:17
                                                    Dorus mam samosiejki koktajlowe, krępe, stara odmiana, jak mówisz owocuje do późnej jesieni. W tak ogromnej ilosci oeocuja, że ich nie przejadamy, z roku na rok jest coraz więcej krzaczkow.
                                                    Swoich więc nie ruszam, niech rosną, dziękuję 😊😊
                                                  • lusia_janusia Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 09.06.20, 04:42
                                                    samosiejski pomidorow zawsze rosly w hacjendzie,
                                                    jak przyjezdzalysmy to mialysmy co obrywac, same sie
                                                    nasiewaly, ktrych nie pozbieralysmy z podkrzaczkow.
                                                  • jaga_22 Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 09.06.20, 09:58
                                                    To już taki krzak pomidora? .
                                                    a ja ciągle nie mam żadnego.Sąsiad powiedział,że są jeszcze małe.Ale co to szkodzi? Jak małemu da się większą doniczkę,to szybko urośnie i nie będzie się wyciągał tylko rozrastał i mężniał.
                                                    Po co mi obiecywali ? wink
                                                  • kendo Re: Tarasy , ogrody, balkony część 2 link 1 09.06.20, 12:54
                                                    *Kallisto,
                                                    domeczek sliczniutki,
                                                    przyjemnie chyba sobie macie kiedy sie wszyscy spotykacie,
                                                    ogrod zdabany relaksuje milo i naladowuje Was,
                                                    pomidorki juz takie duze-niech rosna i dojrzewaja..
                                                  • kallisto Naparstnice 09.06.20, 21:48
                                                    Dziękuję Kendus😊

Pokaże Wam jak pięknie rozkwitaja NAPARSTNICE.
                                                  • kallisto Piwonie i irysy 09.06.20, 21:50
                                                    I jeszcze pyszne truskawki, ale sklepowe spod Warszawy😊
                                                  • lusia_janusia Re: Piwonie i irysy 09.06.20, 23:47
                                                    Kallisto, naparstnice wdziecznie wygladaja nad nizsza zielenia,
                                                    a piwonie pieknie zakwitly, irysy rowniez ladny kolor maja i duza kepka.

truskawki piekne, rowno dojrzale, ja dzisiaj chcialam kupic, ale
                                                    byly male i na pol dojzale to sie nie zdecydowalam na kupno.
                                                  • jaga_22 Re: Piwonie i irysy 10.06.20, 11:11
                                                    Identyczne truskawki mam od wczoraj,niby ładne i słodkie,ale w smaku nie takie jakbym chciała.
                                                    Lubię podłużne które mają zapach poziomki.Dodam banana i zrobię koktajl na jogurcie,albo mleku.
                                                  • kendo Re: Piwonie i irysy 11.06.20, 11:36
                                                    *Kallisto
                                                    sliczne kwitance naparstnice /irysy
                                                    masz przy czym sie przychylic ale rados i satysfakcja wielka.

truskawki przedwczoraj zakupilam,2 litry,
                                                    nawet sa smaczne choc powinny bardziej "sloncem smakowac"
                                                  • kallisto Kotek, NAPARSTNICE i takie tam 12.06.20, 11:18

Nie mogę napatrzec się na te zwisające kapturki, są takie urodziwe i bogate w kwiaty. NAPARSTNICE same się rozsialy, w tym roku jest chyba że 30 na całym terenie. Chyba się w nich zakochalam😁 szkoda, że nie można ich włożyć do wazonu, a może można kto wie?
                                                  • kallisto Reszta zdjęć i kociak 12.06.20, 11:20
                                                    Kociak szczęśliwy, bo nakarmiony, krąży wokół z wielką ostroznoscia
                                                  • kallisto Kompozycje doniczkowe 12.06.20, 11:23
                                                    W ub roku posadzilam trzy małe iglaste krzaczki, zaczęły usychac. W jednej zostawilam jałowiec, do drugiej dokupilam jałowiec jakiś Gold, dosadzilam fuksjowe pelaśki, ale doloze jeszcze jakiś żywy seledyn dla odbicia koloru. Włożyłam gałązki bluszczu żeby coś zwisalo.
                                                  • lusia_janusia Re: Kompozycje doniczkowe 12.06.20, 13:58
                                                    Kallisto u nas sprzedaja pnace do dolu, jaznozielone listeczki podobne
                                                    do malych talarkow, by pasowaly w tej donicy.
                                                    Tylko nie wiem jak sie one nazywaja.
                                                  • kendo Re: Kompozycje ogrodowe 13.06.20, 17:40
                                                    dzis dogladalam swej rabatki,
                                                    naparstnice w pelnej krasie,
                                                    wydawalo mi sie,ze i piwoniom zrobilam zdjecie a nie mam w telefonie,
                                                    szypior kwitnacy obcielam,bedzie nowy pozniej

a taka rabatka na naszym tu blokowisku
                                                  • lusia_janusia Re: Kompozycje ogrodowe 14.06.20, 06:35
                                                    Jakie intensywne kolory tych naparstnic,
                                                    rabatka przed blokiem rowniez kolorowa.
                                                  • kallisto Re: Kompozycje ogrodowe 14.06.20, 09:57
                                                    Jak kolorowo, ślicznie, oczy się ciesza, fajne chyba miejsce do zamieszkania Kendo?
                                                  • kendo Re: Kompozycje ogrodowe 15.06.20, 08:03
                                                    *Lusia/Kallisto,
                                                    na lichej ziemi jakos kwiatki sie trzymaja,
                                                    wnet zakwitna zolte lilje,
                                                    osiedle spokojne,"ogrodnik z pomocnikiem"co tydzien dogladaja wszelakie rabaty/klatki schodowe sprzataja/kosza trawy i trzymaja porzadek wokol blokow.
                                                  • kallisto Re: Kompozycje ogrodowe 15.06.20, 13:49
                                                    Jadę dzisiaj skleić trawnik. Zobaczę czy rozkwitu lilie. W piątek pączki już były mocno nabrzmiale.
                                                    Okazuje się, że w tym roku nikomu nie weszła fasola A ta z sadzonek padła. Co może być Na rzeczy?🤔
                                                  • jaga_22 Re: Kompozycje ogrodowe 15.06.20, 16:16
                                                    Kalisto,a jak się klei trawnik? wink
                                                    Coś w tym roku nie sprzyja moim kwiatom domowym,nie chcą rosnąć,marnieją.
                                                    Myślę,że kwiaty z rabatki Kendo dostały dobrej ziemi,bo bardzo ładnie kwitną.
                                                  • dorka556 Re: Kompozycje ogrodowe 15.06.20, 17:57
                                                    Nie wiem jak Kallisto będzie kleić. jestem ciekawa. Może ma trawę z rolki? Ja po zimie często łatałam miejsca, gdzie trawa wypadła. Wycinałam darń z innego miejsca, dopasowywałam i kleiłam, przydeptując. Na drugi dzień śladu po łataniu nie było.
                                                  • kallisto Re: Kompozycje ogrodowe 15.06.20, 20:08
                                                    No z klejeniem moglabym miec problem, a z koszeniem poszlo mi latwo😁😁
                                                    Na zdjęciach jest krzew którego nazwy nie znam, może wiecie co to takiego? Kwitnie na różowo, dosc duże kwiaty. Obecnie jest ich kilka ale mnóstwo w pączkach.
                                                    Załączam też mój dzisiejszy bukiet kwiatowy. Co raz mniej piwonii więc dolozylam białą ogrodowa gipsowke, lewkonie i NAPARSTNICE. Nie wiem dlaczego jak piszę z nazwy kwiat to wrzuca mi zawsze z dużych liter, chyba żebym do głowy sobie wbiła, ze to żadne pierscienice😁😁😁
                                                    No i rozpoczyna się sezon na lilie. Dzisiaj obcielam przekwitniete irysy i piwonie. Za jakiś czas wybujaja hortensje.
                                                  • lusia_janusia Re: Kompozycje ogrodowe 16.06.20, 01:20
                                                    Kallisto, b.ladny bukiet znowu ulozylas.
                                                    Kendo znalazla z hacjeny fioletowa fasolke szparagowa
                                                    posadzila i jej wzeszla, dala mi kilka sadzonek i posadzilam ja
                                                    w skrzynce po kwiatkach i dostala juz paczki kwiatow, czekam jak
                                                    sie rozwina, Kendo mowi ze u niej opadaja kwiatki,

a moje pomidory kwitna intensywnie i kwiatki sie oblamuja i odpadaja,
                                                    tez nie wiem co jest na rzeczy, juz pooblamywalam krzaczkowi liscie
                                                    i zostaly tylko kwitnace kscie i czekam.
                                                  • jaga_22 Re: Kompozycje ogrodowe 16.06.20, 15:30
                                                    Kalisto,to może być głóg dwuszyjkowy.
                                                    Lubię takie bukiety z różnych kwiatów.Te drobniutkie dodają dużo uroku .

https://www.gardenersdream.co.uk/images/crataegus-laevigata-crimson-cloud-tree-p3295-35408_image.jpg
                                                  • jaga_22 Re: Kompozycje ogrodowe 16.06.20, 15:35
                                                    Są różne odmiany.

kielkowski-szkolka.pl/produkt/glog-dwuszyjkowy-posredni-pauls-scarlet-crateagus-media-laevigata-pauls-scarlet-903

https://kielkowski-szkolka.pl/obrazki/obrazek_903_1.jpg?date=1592314347
                                                  • lusia_janusia Re: Kompozycje ogrodowe 16.06.20, 18:31
                                                    Mnie sie wydaje ze to nie glog, raczej rosnie jak drzewo, a to
                                                    krzaczaste pokazala Kallisto tylko kwiatka, moze jak wiecej
                                                    rozkwitnie to zblizenie trzeba dac na liscie i kwiatka, zeby mozna
                                                    bylo rozpoznac,
                                                  • kallisto Re: Kompozycje ogrodowe 16.06.20, 19:07
                                                    Jaguś z bluzka kwiat wygląda tak, podobny do malwy. Liście są jak malwy tylko miniaturowe.
                                                  • kendo Re: Kompozycje ogrodowe 17.06.20, 12:54
                                                    wiem jak sie zwie,to hibiskus,
                                                    sa rozne kolory,
                                                    widzialam w bieli/wrzosie/niebieskim

sliczny bukiet skomponowalas Kallisto,
                                                    ja nie moge miec zadnych cietych kwiatow ,
                                                    wszystkie mnie uczulaja
                                                  • jaga_22 Re: Kompozycje ogrodowe 17.06.20, 17:27
                                                    Hibiskus bylinowy

https://static.fajnyogrod.pl/media/uploads/images/hibiskus-bylinowy.jpg

Hibiskus bagienny https://i.pinimg.com/originals/7e/6c/13/7e6c1320b96da4d6863e95b4998bf5ab.jpg

A to od Kalisto.Ten z telefonu jest trochę inny i bardziej podobny do hibiskusa.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/3/hc/ub/cvmf/meaZkxXceXi3HkTfX.jpg
                                                  • lusia_janusia Re: Kompozycje ogrodowe 17.06.20, 18:45
                                                    Ot i Ci zadwozdka?? ..., zaden z pokazanych alternatyw nie
                                                    przypomina pokazanego przez Kallisto, chyba by trzeba w ogrodzie
                                                    botaniczynm dopasowac ze zdjeciem?.
                                                  • kendo Re: Kompozycje ogrodowe 18.06.20, 17:29
                                                    ja zrobilam zdjecie temu kwiatkowi,co spotkalam na marszu przy willi rosnacy
                                                    podobny do Kallisto co zamiescial
                                                  • kendo Re: na balkonie 18.06.20, 18:06
                                                    na moim balkoniku,

* fasolka niebieska
                                                    * koperek /libstika-magi/lawenda
                                                    * dwie doniczki z kartofelkami
                                                    * i pomidor po prawej stronie zdjecia,w skrzynce:szczypiorek/pietruszka i nawt nagietka
                                                  • kallisto Re: na balkonie 18.06.20, 19:40
                                                    Sliczny ogrodek, jak zaowocuja roslinki to bedzie co jesc😊 koper pieknie rosnie, moj sie nie udali zla jestem z tego powodu.

Byłam na działce, posadzilam dwa drzewka kolumnowe, jabłoń i czereśnie. Zobaczymy czy się przyjmą i czy za rok zaowocuja.
                                                  • lusia_janusia Re: na balkonie 18.06.20, 20:51
                                                    Kendo roslinki ladnie rosna, ale widze kwiatek calkiem zle sie
                                                    czuje cos zmarnial?.

Kallisto a jakie to sa drzewka kolumnowe, na pewno zaowocuja,
                                                    ale owocow duzo nie bedzie, dopiero za jkies 3 lata.
                                                  • kendo Re: na balkonie 19.06.20, 10:27
                                                    *Kallisto/Lusia dziekuje za balkonik,
                                                    wlasnie Lusia
                                                    ten kwiatek chyba juz na marne zejdzie,slyszal pewnie,jak z niego bylam nie zadowolona bo oszukal mnie z kwiatkami,ktore mialy byc wysokie a byly ledwo co widoczne przy ziemi..

koperek mozna wsiac jeszcze,zdazy wyrosnac..
                                                    moj pierwszy tez sie nie udal a to wlasnie drugi siew.

tak zakwitly biale roze posadzone przy tutejszej prali,
                                                    zabach niebianski,
                                                    jak otworze odkna to czuje go w miszkaniu
                                                  • lusia_janusia Re: na balkonie 19.06.20, 11:27
                                                    Kendo, roze pewnie rano z rosa niebiansko pachna.
                                                  • jaga_22 Re: na balkonie 19.06.20, 13:10
                                                    Różne zieloności na balkonie.Aż się dziwię,że takich plonów się doczekałaś Kendo.
                                                    Ziemniaków już nie sadzę,bo kłopot z ziemią ,a potem wynosić.Oboje ledwo łazimy wink
                                                    Szkoda,bo tyle jeszcze było planów.
                                                  • kendo Re: na balkonie 19.06.20, 16:23
                                                    *Jagus,
                                                    fakt,jest troche wnoszenia i wynoszenia ,
                                                    po sezonie,trzeba wszystko obmyc i niech czeka ewentualnie na nastepny period z checiami do "sadzenia"

moze tym razem jakies plony zbiore,?
                                                    troche zle sobie zaplanowalam,
                                                    ale innym razem zrobie inaczej..

*Lusia
                                                    tak pachnie cudnie,
                                                    stala bym kolo nich caly dzien i zachwycala sie ich urokiem i zapachem
                                                  • kallisto Re: na balkonie 19.06.20, 19:29
                                                    Moje krzaki pomidorów na balkonie maja już 12 owoców. Jedne groszki mniejsze, jedne większe. Fajna sprawa z tym ogródkiem balkonowym bylebym się zbyt szybko nie cieszyła, bo moga to być pierwsze jak i ostatnie plony😁
                                                  • lusia_janusia Re: na balkonie 19.06.20, 21:22
                                                    U mnie na balkonie jeden krzak pomidora do gory pedzi ze wzrostem,
                                                    chyba bede musiala mu lebka ukrocic i poscic od korzenia
                                                    jednego wilka zeby wyrosl i owocowal,
                                                  • kendo Re: na balkonie 20.06.20, 12:38
                                                    ciekawie cos "uprawiac" na balkonie,
                                                    cieszy sie czlek ,jak sie udaja plony,,
                                                    moj pomidorek dopiero kwiatki zbrazowialy i pewnie wnet pokaza sie tez owocki,
                                                    fasloka juz ma straczki i zaczynaja sie robic fioletowe.
                                                  • jaga_22 Re: na balkonie 20.06.20, 18:50
                                                    A ja dziś wreszcie dostałam te 2 obiecane pomidory.Mocno wyciągnięte,wiotkie.Były w pudełkach po jogurcie.Przesadziłam do donic i mam nadzieję,że się wezmą do nadrabiania zaległości.

• kendo Re: na balkonie 22.06.20, 10:29
                                                    *Jagus,
                                                    faktycznie,pomidorki iscie modelowe,
                                                    ale zabiora sie u Ciebie,
                                                    masz "zielone pluszki do upray",
                                                    niech rosna i meznieja i daja duze zbiory
                                                  • jaga_22 Re: na balkonie 23.06.20, 12:48
                                                    Marnie z kwiatuszkami u mnie tego lata.Lenka Was przywita bukietem .

• lusia_janusia Re: na balkonie 24.06.20, 08:53
                                                    Jaga, mam nadzieje ze pomidorki beda mialy rowniez owoce
                                                    chociazby na smak? a Lence do twarzy w tych kolorach, lilje pewnie pachna?.
                                                  • jaga_22 Re: na balkonie 24.06.20, 16:02
                                                    Słabe pomidorki,tylko liście nabrały intensywniejszej barwy.Nieważne,żeby tylko pachniały.
                                                    Na drugi rok sama posieję w marcu.W tym roku przez koronavirusa i przez to,że mieli remontować,
                                                    to niczego nie zorganizowałam.
                                                  • lusia_janusia Re: na balkonie 25.06.20, 08:49
                                                    Jaga przy Twoich zielonych paluszkach szybko pomidory nabiora
                                                    ochoty do wzrostu i bedziesz sie cieszyc przyrostem.

Na moich 2 krzaczkach zauwazylam ze mszyce zaczynaja sie do nich
                                                    lepic. Poki co to nie jest tego duzo to palcami zbieram, ale bede obserwowac,
                                                  • kallisto Re: na balkonie 27.06.20, 18:37
                                                    Podsylam kilka zdjec z wczoraj. Zobacznie jak pieknierozkwitla malwa drzewiasta (moze hibiskus) ,i roze. Na kolejnym wyleguje sie kot dzialkowy. Tsk sie kotu nauczyły, że jak słyszę gdy wjeżdżamy to od razu przychodzą prosić o jedzenie.

Jeśli chodzi i pomidory to powinny wystrzelić do góry. Moje wsadzilam do ziemi, zasunelam suwak w foliaku, pomidory sie sparzyly, wygladaly jak zdechlaki. Staly tak ze 3 tygodnie az ruszyly w gore. Niestety nie ma na nich jeszcze owicow, balkonowe maja za to ze 30.
                                                  • kallisto Re: na balkonie 27.06.20, 18:43
                                                    I ciag dalszy.
                                                    Naparstnice już przekwitaja, teraz sezon na malwy i hortensje. Puki są jeszcze w powijakach.
                                                  • jaga_22 Re: na balkonie 27.06.20, 18:54
                                                    Piękne,kocham ten kolor.
                                                    Kotek uznał,że to jego ogródek.Niech z Wami zostanie.
                                                  • lusia_janusia Re: na balkonie 28.06.20, 14:35
                                                    Kallisto, pieka pora roku, gdzie mozemy przyjemnie spedzac
                                                    czas wsrod kwiatow.
                                                    Szkoda ze tak niefortunnie wyszlo z pomidorami, ugotowaly sie pod
                                                    folia, moze cos da sie jeszcze uratowac. Teraz chyba musi byc folia otwarta
                                                    caly czas.?
                                                  • kallisto Re: na balkonie 28.06.20, 20:25
                                                    Lusiu one odzyly, nic im nie jest, pieknie rosna, kwitna tylko zalazkow pomidorow nie widac.
                                                    A taki mam dzisiaj bukiet.
                                                    W tym roku komponuje bukiety, jest z czego i pięknie wyglądają nawet te kwiaty, które nie stylowo wazonowe.
                                                  • lusia_janusia Re: na balkonie 29.06.20, 07:59
                                                    Kallisto, lubie wszelakie kwiaty w wazonach, ale nie wszystkie
                                                    moge miec, ze wzgledu na alergie, Ty masz pieknie, letnio,
                                                    kolorowo tego lata w wazonach.
                                                  • jaga_22 Re: na balkonie 29.06.20, 10:34
                                                    Ja na odwrót,lubię wszystkie kwiaty ale w ogródku. Dziś właśnie wyrzuciłam bukiet który był piękny
                                                    parę dni tamu.Codziennie zmienić wodę ,przyciąć,przejrzeć,wyrzucić i patrzeć jak z dnia na dzień umierają.
                                                  • kallisto Re: na balkonie 29.06.20, 15:13
                                                    Prawdę mówisz Jaguś, w sezonie cieszyły mnie przez chwilę. Co prawda jeśli miałam to bukiet z kwiaciarni, teraz mam swoje, puki mi się nie znudzi to zrobię stół.

Lusiu są faktycznie, które uczulaja, ale i takie jak naparstnica, ktora podobno jest trujaca. Nie będę sprawdzać czy tak jest niemniej jednak z takimi roślinami trzeba ostrożnie się obchodzić.

Czy wiecie może po 1 jak nazywają się te drobne białe kwiatki?
                                                  • jaga_22 Re: na balkonie 29.06.20, 19:09
                                                    Może margarytki?

http://regiodom.pl/portal/sites/regiodom/files/imagecache/755x/images/regiodompl/5/margerytki_0.jpg?oocqtn
                                                  • lusia_janusia Re: na balkonie 29.06.20, 20:27
                                                    www.sadowniczy.pl/product-pol-136777-Krwawnik-kichawiec-The-Pearl-P9.html

Kallisto, to chyba te kwiatki podobne sa do stokrotek, ale nie one
                                                    to chyba Krwawnik kichawiec?
                                                  • kallisto Re: na balkonie 29.06.20, 20:45
                                                    Tak to chyba krwawnik kichawiec. Swoja droga dziwna nazwa ani z krwią ani z kichaniem nie zwiazany😁
                                                  • kendo Re: na balkonie 30.06.20, 09:12
                                                    moja fasolka szparagpowa fioletowa,
                                                    po ugotowaniu ma byc zielona,
                                                    dzis zrobie na podwieczorek degustacie
                                                  • lusia_janusia Re: na balkonie 30.06.20, 09:56
                                                    Kendo, morgi uprawia na balkonie i jako rarytas
                                                    dzisiaj sie delektuje fasolka, znam jej smak bo w Hacjendzie
                                                    ja uprawialam, b.b. dobra.
                                                    Przez wiruca jestem uwieziona i nie mozna sie nigdzie dalej wybrac.
                                                  • jaga_22 Re: na balkonie 30.06.20, 11:26
                                                    Jadłam taką fasolkę z ciekawości,czy będzie zielona big_grin jednak wolę zieloną.
                                                    Nie pomyślałabym ,że na balkonie można uprawiać fasolę,plon okazały big_grin
                                                  • kallisto Re: na balkonie 30.06.20, 15:08
                                                    A ja nie wiedziałam, że jest fioletowa. Jak widać na balkonie mozna wszystko 😊😊
                                                  • kendo Re: na balkonie 01.07.20, 09:35
                                                    dziekuje,
                                                    tak w ramach eksperymentu
                                                    wsadzilam fasolki w skrzynke,
                                                    ktore kupilam w 2018 roku,
                                                    jak widac "suche zianro" nie starcilo na swej wartosci a wyroslo dajac plon,

wczoraj nie mialam czasu posmakowac,
                                                    ale w najblizsze dni to zrobie.
                                                  • jaga_22 Re: na balkonie 03.07.20, 12:21
                                                    Takie miałam pomidory 2 lata temu.Teraz z dwóch został jeden i nawet nie kwitnie.

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/36671159_610128362692853_2576710129667801088_n.jpg?_nc_cat=110&_nc_sid=8024bb&_nc_oc=AQkOEdUc6W-fNXpMHy49cFiGwK2QblgjiXLgndEenI6THQOD9_tt6j01o1l8IZtRlSEvRs0KaAVXYgt_zL3NkWQ6&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=b76fea5b9caa95797315e47d98193039&oe=5F2575CF
                                                  • kallisto Re: na balkonie 03.07.20, 15:14
                                                    Jaguś moje dwa krzaki też jeszcze nie kwitną.
                                                    Na dokładkę jeden krzak z dziwnymi liśćmi niby odmiana Kmicic ale nie jestem pewna. Krzewy na balkonie maja mnóstwo pomidorków, na działce do teraz nie miał żaden owocu i też nie wiem co się dzieje. Kwiaty były, dalej kwitną więc jest nadzieja że coś będzie.
                                                  • lusia_janusia Re: na balkonie 03.07.20, 15:44
                                                    Na moim krzaczkowym pomidorku obalatywaly kwiatki, jakby je kto
                                                    oblamal, jak poobrywalam lisicie to sie zabral, kwiatki kwitna i sie zawiazuja
                                                    pomidorki, a drugie krzaczystko pnie sie do gory i kwiatkow na ksciach
                                                    malo i nie bedzie duzo pomidorkow maja byc te malutkie?
                                                  • kallisto Re: na balkonie 04.07.20, 16:54
                                                    Chce Wam pokazać kolejne kwitnące rośliny. Oczywiście nie wiem jak nazywają się te fioletowe, ale wiem że jest m.in.hortensja pomponowa, zaczynają kwitnąć juki i malwy, głosy też każdy zna.
                                                    Zebrałam dzisiaj ok. 10 truskawek, były przepyszne i bardzo soczyste, 20 poziomek, 40 borówek i ok 20 deko malin.
                                                    W przyszłym roku zrobię dodatkowe rabate na truskawki, dosadze poziomek. Dzisiaj też skosztowalismy pierwszego małego ogórka. Pomidory sa o dziwnym ksztalcie, takie pomarszczone sakiewki. Moze to taki gatunek?

• kallisto Re: na balkonie 04.07.20, 17:07
                                                    Zapomniałam podłączyć zdjecia😁
                                                  • lusia_janusia Re: na balkonie 04.07.20, 17:45
                                                    Kallisto, teraz najpiekniej kwitna wszystkie kwiaty, taka hortensje
                                                    mamy w hacjendzie i floksy.

Mam nadzieje, ze zrobisz sobie plan calego ogrodu z rozmieszczeniem
                                                    wszystkich krzaczkow, grzadek i posadzonych kwiatow, i co roku masz
                                                    wglad ew, do zmieny na inne kwiaty, krzewy i grzadki.
                                                  • kallisto Re: na balkonie 04.07.20, 21:30
                                                    Lusiu długo nie uda mi się zrealizować moich pomysłów. Zaczęłam komponować nowa rabata, chciałem żeby składała się z 2 najwyżej 3 roznychroslin, moja mama nawsadzala mi jakichś badyli.....
                                                  • kallisto Re: na balkonie 04.07.20, 21:30
                                                    Lusiu długo nie uda mi się zrealizować moich pomysłów. Zaczęłam komponować nowa rabata, chciałem żeby składała się z 2 najwyżej 3 roznychroslin, moja mama nawsadzala mi jakichś badyli.....
                                                  • jaga_22 Re: na balkonie 05.07.20, 09:11
                                                    Kalisto,śliczne masz kwiatuszki.A może te badyle dodadzą uroku? ciekawa jestem tych badyli.
                                                    U mnie jeden pomidorek się uchował i chyba widzę zawiązki na kwiatuszki big_grin

• kallisto Re: na balkonie 05.07.20, 10:26
                                                    Sama muszę zobaczyć co to jest. Nie lubię bałaganu, musi jakoś wyglądać estetycznie nawet rabata kwiatowa.
                                                    Jaguś A co to za pięknie kwitnący kwiat? Typowo balkonowy?
                                                  • lusia_janusia Re: na balkonie 05.07.20, 11:11
                                                    Jaga darowany pomidorek sie zabral, szkoda ze ten drugi padl,
                                                    ale i z tego bedzieszmiala moze co obskubywac.
                                                    Tan kwiatek u Jagi to wyglada mi na hibiskusa?.

Kallisto, mama jeszcze chce Tobie moze w jakis sposob pomoc
                                                    z kwiatkowymi rabatkami, a jak to badyle wieloroczne to mozna
                                                    przesadzic pozniej w inne miejsca?.
                                                  • kallisto Re: na balkonie 05.07.20, 11:22
                                                    Bardziej chce mi wejść w paradę i swoje 3 grosze wcisnąć. Jeśli ja mam robić tak jak mi się podoba, bo takie było wszystkich założenie to tak powinno zostać.....
                                                  • jaga_22 Re: na balkonie 05.07.20, 12:34
                                                    Masz rację Kalisto,umowę trzeba dotrzymywać,ale przecież nie pójdziesz na wojnę z mamą wink
                                                    To jest Sundevilla którą kupiłam w maju i wreszcie ma więcej pączków i zaczyna kwitnąć.
                                                    Myślę,że ten różowy to hibiskus.Na przyszły rok to sobie zapiszę co kupię,bo zawsze myślę,że zapamiętamwink

• lusia_janusia Re: na balkonie 05.07.20, 12:52
                                                    Jaga, sundewila to u nas ten kwiatek nazywa sie " Flittiga Lotta" - sumiennie,
                                                    obficie kwitnaca,nie lubi byc przemoczona i czesto ma mszyce.

Kallisto, to moze mamy juz ostatnie propozycje sadzenia?, a na drugi rok
                                                    juz inwencje tylko pozostawi dla Ciebie. Niemniej zycze Wam wszystkim
                                                    wspanialego i dlugiego zycia.
                                                  • kallisto Re: na balkonie 05.07.20, 15:15
                                                    Dziękuję Lusiu.
                                                    Nie z.mieni się to szybko I faktycznie nie idę na wojne😁
                                                    Pamiętacie moje białe kwiatki o ktore pytałam? Okazało się, że jest to marina.
                                                  • jaga_22 Re: na balkonie 05.07.20, 19:59
                                                    Innych kwiatków pod nazwą marina na Google nie znalazłam.Może to nazwa regionalna.

www.e-katalogroslin.pl/plants/3016,ketmia-syryjska-marina_hibiscus-syriacus-marina
                                                  • kallisto Re: na balkonie 05.07.20, 21:35
                                                    Jaguś miało być maruna. Jak zwykle zrobiłam blad😡😡😡
                                                    Krwawnik kichawiec jest bardzo do niej podobny przy czym maruna ma żółty środek, a krwawnik jest pełnym kwiatkiem, rosną bardzo podobnie w kępie i nawet listki maja podobne. Krwawnika tez sobie posadze, jest uroczy i długo stoi w wazonie.
                                                    Chce też kalinę, kwitnie od maja do lipca. Nie znalazłam jak długo kwitnie jaśmin, też chciałabym posadzić.
                                                  • kallisto Re: na balkonie 05.07.20, 21:43
                                                    Taka jest między nimi roznica
                                                  • kendo Re: na balkonie 06.07.20, 05:47
                                                    slicznie kwitna u Was kwiatki,
                                                    w ogrodzie i na balkonie,

*Kallisto,
                                                    jasminy sa o roznych zapachach,
                                                    tych mocno pachnacych,to mnire dusza,
                                                    sasiad za murkiem ma co pachnie lagodnie,
                                                    a i tak zapach az na ulice sie roznosi..
                                                  • kendo Re: w ogrodzie 06.07.20, 06:13
                                                    na pozostalej rabatce
                                                    zakwitly lilje i nagietka,i lawenda,
                                                    kolo lawndy wsiala sie pietrucha i wnet by znowu kwitla,
                                                    powyrywalam,
                                                    rabatka pojasniala i wyrazniej widac kwiecie..
                                                  • kallisto Re: w ogrodzie 07.07.20, 06:51
                                                    Ale ślicznie Kendo😊😊 moje ulubione kolory, żółte kwiaty na tle zieleni i lawenda, pięknie kolorowo.
                                                    Pewnie chetnie wracasz do ogrodu przy domu?
                                                  • kendo Re: w ogrodzie 07.07.20, 09:28
                                                    dziekuje Kallisto,
                                                    Twoj ogrod ,jest ja w basni zaczarowany"
                                                    tak,chetnie wracam,
                                                    by sie poprzychylac przy tej rabacie,
                                                    bedziemy troche zmieniac z dzieciem w ogrodzie,
                                                    zobaczymy,jak nam pojdzie.
                                                  • kallisto Re: w ogrodzie 15.07.20, 18:53
                                                    W balkonowym ogrodzie grona pomidorasów sobie wisza. Jefnych ksztal bardzo dziwny , nie wuem jaka to odmiana.
                                                  • lusia_janusia Re: w ogrodzie 16.07.20, 10:43
                                                    Kallisto, masz sporo pomidorkow i bedziesz delektowac sie
                                                    nowymi smakami, mama kiedys kupowala takie podluzne pomidorki
                                                    na przetwory, byly bardziej miesiste i mialy mniej pestek.
                                                  • kendo Re: w ogrodzie 17.07.20, 09:11
                                                    tfii..tfiii oby nie zauroczyc,
                                                    pieknie sie wiaza pomidorki,
                                                    moja planta jakas marniuta,dopiero trzy sie zawiazaly
                                                  • kallisto Re: w ogrodzie 17.07.20, 10:33
                                                    no ladnie owocuja, dwa dojrzale juz zjadlam. Jutro zobacze jak dzialce rosna. Bylo sporo wiec moze juz cos dojrzalo.
                                                    Lusiu akurat z pomidorow nie bede nic robic, za duzo roboty. gdybym nie pracowala to pewnie bym robila,ale nie chce tak tyrac przy sloikach za bardzo.
                                                    Bodobaja mi sie przepisy z dzemamy na żelfixie. Nigdy nie robilam z jego dodatkiem,a teraz syzbko sie gotuje, pakuje i finisz.
                                                    Zmieniam repertuar na salatkowe z ogorkow, musze tylko miec dobre przepisy.
                                                  • lusia_janusia Re: w ogrodzie 17.07.20, 18:47
                                                    Kallisto, w niecie jest do wyboru rozne przepisy w polaczeniach roznych.
                                                  • dorka556 Re: w ogrodzie 18.07.20, 07:26
                                                    Lusia, nie ma to jak sprawdzony, polecany przepis. Czasami w necie ma dobre opinie, dużo gwiazdek a do d...y. Już tak miałam. Niestety sałatek nie robiłam. Mam tylko dobre przepisy na ogórki kiszone, marynowane.
                                                  • lusia_janusia Re: w ogrodzie 18.07.20, 08:37
                                                    Wczoraj juz poznym wieczorem ogladalam na YT jak facet
                                                    zaprawial ogorki do foljowych workow i na rano byly maloslone.

Moze kiedys wyproboje ten przepis tak na kilka tylko ogorkow.

. www.youtube.com/watch?v=-6wiQVsIlQE
                                                  • kendo Re: w ogrodzie 18.07.20, 19:59
                                                    dzis u dzieciecia bylysmy,
                                                    slicznie kwitna zolte lilje,
                                                    Lusia zrobila zdjecie i wyslala mi na komorke,
                                                    nie umie sobie wlozyc w swoj album,
                                                    dziecie pomoze to pochwale sie,

moja planta z pomidorami,jakos po woli rosna pomidorki,
                                                    a kiedy dojzeja to nie wiem,
                                                    najlepiej fasolka sie udala/szczypiorek..koperek
                                                  • kallisto Re: w ogrodzie 19.07.20, 20:54
                                                    Wczoraj zrywalismy wisnie, drylowalismy w domu i wszystko poszlo do kubla, robaczywe!!!! Ani jablek w tum roku, ani gruszek, ani sliwek!!! Wisnie w polowie slesniale i zgnile, areszta robaywa, ale plony😡😡😡😡
                                                  • dorka556 Re: w ogrodzie 20.07.20, 07:46
                                                    Kallisto, Twoje owoce są Eco. Ja kupuję na bazarku, dorodne, bez jednego robaczka. Drzewa były na pewno, tyle razy pryskane, że ani 1 robaczek nie miał szansy się uchować. To cena zdrowej żywności.
                                                    Drylowałam 2 kg wiśni, nigdy więcej bez drylownicy. Kiedyś używało się do tego wsuwek do koków, teraz agrafek, niestety ich nie miałam. Musiałam użyć małego nożyka - szło opornie, ale dżem wyszedł dobry.
                                                  • kallisto Re: w ogrodzie 20.07.20, 08:33
                                                    Dorus drylownica, a drylownica, jedna nowa wyrzuciła do śmieci, bo nie spełniała swojego zadania. Teraz mam rewelacyjna, taka sama konstrukcja, a dzieli migiem i nic nie zatyka.
                                                    W ub. Roku zanim się dorobilam to na YT wypatrzyłam jak słomka fantastycznie dryluje,wyciska pestke. Idzie szybko.
                                                    Eco wiśnie owszem tylko co z tego kiedy jeść nie można i bierze obrzydzenie?😡
                                                  • dorka556 Re: w ogrodzie 20.07.20, 08:43
                                                    Też oglądałam to YT. Niestety mnie nie wychodziło. Może szyjkę butelki miałam niedopasowaną do wiśni? Kallisto, próbowałaś, czy tylko oglądałaś?
                                                  • lusia_janusia Re: w ogrodzie 20.07.20, 08:49
                                                    Kallisto, to przykre jak wlasne wychodowane nie nadaje sie do jedzenia.
                                                    Ja narwalam z Kendo troche wisni w sobote i tez drylowalam agrafka,
                                                    ale szlo mi sprawnie, nie bylo tego duzo, bardzo slodkie wisnie, tak ze
                                                    cukru zelujacego dalam o 10 dkg mniej do wagi wisni i b.b.dobry dzem
                                                    wyszedl.
                                                    Pomyslalam sobie, ze jak w piatek beda Polskie wisnie w Polskim sklepie
                                                    to ew, bym dokupila jak Dorka i zrobila wiecej takiego dzemu do drozdowki, bardzo
                                                    lubie na podwieczorek do herbatki i caffe-latte, albo juz do poduszki
                                                    z herbatka wspomagajaca sen.
                                                  • lusia_janusia Re: w ogrodzie 31.07.20, 08:57
                                                    Przeniesiony lin z ..LIPIEC -pelnia lata ...

kallisto Re: --
                                                  • lusia_janusia Re: w ogrodzie 31.07.20, 09:04
                                                    Przeniesione z linka ...LIPIEC-pelnia lata ...

kendo Re: --
                                                  • kallisto Re: w ogrodzie 31.07.20, 11:47
                                                    Doruś nie szyjką butelki tylko słomką. problem w tym,ze mam zapasy z lat, dzisiaj słomki są tekturowe.
                                                    działa drylowanie , sama to robiłamsmile i gdybym nie miala porzadnej drylownicy dalej robilabym to slomką.

kallisto napisała:

> Dorus drylownica, a drylownica, jedna nowa wyrzuciła do śmieci, bo nie spełniał
                                                    > a swojego zadania. Teraz mam rewelacyjna, taka sama konstrukcja, a dzieli migie
                                                    > m i nic nie zatyka.
                                                    > W ub. Roku zanim się dorobilam to na YT wypatrzyłam jak słomka fantastycznie dr
                                                    > yluje,wyciska pestke. Idzie szybko.
                                                    > Eco wiśnie owszem tylko co z tego kiedy jeść nie można i bierze obrzydzenie?😡
                                                  • dorka556 Re: w ogrodzie 31.07.20, 11:57
                                                    Słomkę miałam dobrą, ale wiśnia spadała z szyjki butelki.
                                                  • kallisto Re: w ogrodzie 31.07.20, 13:39
                                                    Aaaaaa to o to chodzi. Ja wiśnie trzymakam w palcach i slomka wyciskalam pestke. Wiśnie do drugiej miski. Dlaczego chcialas, zeby wpadla do butelki?😊
                                                  • dorka556 Re: w ogrodzie 31.07.20, 14:57
                                                    Oglądałam filmik na YT i tam pestki wpadały do butelki. Zaraz wypróbuję Twój sposób.
                                                    Nie cieknie po palcach?
                                                  • kendo Re: w ogrodzie 31.07.20, 18:17
                                                    widze Lusia troche porzadkow zrobila,
                                                    nierazsie nam zdazy,ze pobalaganimy troszke...

Kallisto/Dorka
                                                    o jakis skomplikowanych ustrojstwach slomkowych rozmawiaja??
                                                    zawsze w domu agrawka drylowalam wisnie..
                                                  • kallisto Re: w ogrodzie 31.07.20, 18:21
                                                    Kendus nikt nie podpowiedział mi, że można agrafka, co znalazłam to uzylam😊
                                                    Dorus cieknie, ubierz rękawiczki. Sok zawszewycieknie czy dzięki słońce czy butelce czy drylownicy.
                                                  • kendo Re: w ogrodzie z rozami 31.07.20, 18:22
                                                    *Kallisto wybrane rozne,
                                                    tez mi sie podobaja

rozaria.pl/czarne-roze-wielkokwiatowe-black-baccara
                                                    rozaria.pl/pnace-roze-don-juan
                                                    rozaria.pl/zolte-roze-pnace-goldstern
                                                  • lusia_janusia Re: rosliny ktore zagrazaja innym 05.08.20, 07:54
                                                    www.expressen.se/leva-och-bo/tradgard/tradgardsskotsel/snart-kan-syrener-i-tradgarden-bli-forbjudet
                                                    Mora Aronsson, prezes Szwedzkiego Towarzystwa Botanicznego i biolog w Species Data Bank, opracowała listę zagrożeń dla 1000 roślin w Szwecji, które są lub mogą stać się zagrożeniem dla naszych rodzimych gatunków i bioróżnorodności.

Wkrótce bzy w ogrodzie mogą zostać zakazane
                                                    Opublikowano: 3 sierpnia 2020 r. O godz. 12:28
                                                    Tematy w artykule: Ogrodnictwo Drzewa i krzewy Ogrodnictwo

Czy wiesz, że kwiaty w Twoim ogrodzie mogą stanowić zagrożenie dla przyrody?

Kilka z naszych najpopularniejszych roślin ogrodowych może zniszczyć całą szwedzką florę - nasze rodzime gatunki i bioróżnorodność.

Liliowy, rosa i wiciokrzew to tylko niektóre z wielu, które znajdują się na liście zagrożeń, którą opracowała biolog Mora Aronsson i które mogą zostać zakazane w przyszłym roku.
                                                  • kallisto Re: rosliny ktore zagrazaja innym 05.08.20, 21:14
                                                    Musi i to prawda że są roslinytrujace, samactskue miałam np. Difenbahia. Jednak nie jem liści ani lodyg to czego się bać? Trzeba się ostrożnie obchodzić i tyle. Bardziej przelotkach trzeba uważać bo może gryźć liście.
                                                    Na działce też są, podobno bukszpan należy do trujących.
                                                  • kendo Re: rosliny ktore zagrazaja innym 06.08.20, 09:25
                                                    ja zrozumialam z artykulo,
                                                    ze niektore gatunki rosli sa tak inwazyjne w rozwoju,
                                                    ze zagrazaja innym gatunkom w rozwoju,i te wymieraja bezpowrotnie,

a ze jest wiele trujacych to wiem,
                                                    pracujac w ogrodzie bez rekawiczek od razu czuje ich trujace soki w ustach lub dostaje wysypke na rekach..
                                                  • lusia_janusia Re: rosliny ktore zagrazaja innym 06.08.20, 09:49
                                                    I pozniej jak bez rekawiczek ochronych sie robi to zchodzi
                                                    spalona skora przez soki od chwastow.
                                                  • kendo Re: rosliny ktore zagrazaja innym 06.08.20, 09:52
                                                    dokladnie Lusia,
                                                    ja juz kskonczywszy pracke w rekawiczkach ,
                                                    wyrwalam pare trawek rosnacych miedzy plytkami
                                                    i skorka z opuszkow palcow zaczyna schodzic..
                                                    czyli dla mnie trawka tez trujaca jest..
                                                  • kallisto Re: rosliny ktore zagrazaja innym 06.08.20, 17:35
                                                    Kendo czy zawsze byly takie reakcje czy nabylas je z wiekiem?
                                                  • lusia_janusia Re: rosliny ktore zagrazaja innym 07.08.20, 06:15
                                                    Kallisto, jakos w mlodszym wieku sie na to nie zwracalo uwagi,
                                                    ale jak sie grzebie w grzadkach, to zawsze sa zniszczone paznokcie
                                                    i cale dlonie, od grabek zawsze mialam bable, odciski, ktore pekaly
                                                    podczas pracy, teraz prawie wcale tego nie robie, czasem pomoge
                                                    siostrzencowi i po miesiacu skora na dloniach sie regeneruje po
                                                    roznych kremach i balsamach do rak.

Ale zauwazylam ze po niektorych niechcianych roslinach czuje
                                                    w ustach ich rozne smaki mimo ze wyrywam je w rekawicach albo
                                                    nawet i nie. Ubieralam ostatnio 2 pary bawelniane i na nie ochronne,
                                                    albo odwrotnie, ale skutek zawsze byl ten sam.
                                                  • kallisto Re: rosliny ktore zagrazaja innym 07.08.20, 10:56
                                                    Ojej to nielada problem. Nie mam z tym problemu, choc nigdy nie wiadomo co sie przyczepi. MOja mama na dzialce miala rutę, która "parzyla", Nie wolno bylo robic przy niej bez rekawic. Wytrzebila to w cholerę. Dzisiaj rosnie jeszcze krzew mojżesza, jest tak piękny bialy i fioletowy,ze ja nie chce go usuwac i obcinam w rekawicach. nie ejst wrazliwa wiec potem tez nie pozostawia mi sladow na skorze.
                                                  • kendo Re: rosliny ktore zagrazaja innym 07.08.20, 17:25
                                                    *Kallisto,
                                                    zawsze mialam problem z wyrywanymi roslinkami,
                                                    robily mi wysypke/swedzialy dlonie/skora schodzila..
                                                    nawet dzis bedac w kwiaciarni po jakies wybor kwiatow,
                                                    to czulam je wszystkie w ustach,mialam gorycz,
                                                    tak ze szybko oblecialysmy z Lusia kwiaciarnie,
                                                    popodziwialy kwiaty i wyszly...acha paprtotke kupilysmy
                                                  • kallisto Re: rosliny ktore zagrazaja innym 08.08.20, 21:26
                                                    Dzisiaj pokaze Wam jakie w tej chwili kwitna jwiaty na dzialce.
                                                    Malwy co roku były bardzo imponujące, w tym roku są bardzo mizerne, cis z nimi nie taka.zzarte, suche
                                                    ...
                                                    Zaczyna kwitnąć hibiskus, białe pomponowa hortensja i druga, nie znam jej określenia, ale jakaś pink cos tam 😁reszta na zdjeciach
                                                  • kallisto Re: rosliny ktore zagrazaja innym 08.08.20, 21:28
                                                    Pelargonie i malwy
                                                  • lusia_janusia Re: rosliny ktore zagrazaja innym 09.08.20, 07:37
                                                    Kallisto, piekna pora na piekne kwiaty, ukwiecone, kolorowo,
                                                    slicznie, ale zdaje sobie sprawe, ze jest przy tych kwiatach wiecej
                                                    pracy niz przy grzadkach, ile to wody potrzebuje do przezycia,
                                                    przekwitniete paki poobrywac (ja zawsze tak robie miejsce dla
                                                    nowych kwiatow)
                                                  • kallisto Re: rosliny ktore zagrazaja innym 09.08.20, 08:26
                                                    To prawda Lusiu, chciałabym mieć takie krzewy bezobsługowe. Wiem, że tak się nie da. Dzisiaj obcielam kilka suchych krzaków piwonii. Woda jak szybko mija lato....
                                                  • lusia_janusia Re: rosliny ktore zagrazaja innym 09.08.20, 09:07
                                                    Kallisto, Dokladnie, lata rawdziwego mamy 2 miesiace, jak pogoda dopisze
                                                    to wrzesien i pazdziernik czasem nas sloncem rozpieszczaja ale i wtedy
                                                    jest praca w ogrodzie bo juz przygotowuje sie go do odpoczynku zimowego.
                                                  • jaga_22 Re: rosliny ktore zagrazaja innym 09.08.20, 17:12
                                                    Piękne,aż oczy wyłażą z zachwytu big_grin
                                                  • kallisto Re: rosliny ktore zagrazaja innym 10.08.20, 09:12
                                                    Jaguś kwitną, ale susza ich zabija i prazace słońce. Co prawda podlewamy, ale aura robi swoje. Wczoraj była burza, poprosili, postraszyli i tyle z deszcze co kot naplakal.
                                                    Borówki chyba nie cierpią na brak wody, posypane sa korą, dzięki której ziemia tak szybko nie pasuje. Owocuje znakomicie w sporych ilościach.
                                                  • dorka556 Re: rosliny ktore zagrazaja innym 10.08.20, 09:23
                                                    Kallisto, kwiaty masz piękne, ale ta pelargonia tak mnie zachwyciła, że muszę też mieć. Mimo upału poleciałabym zaraz do kwiaciarni. Tylko gdzie? Od dawna nie widziałam ich w sprzedaży. Może popytam ogrodników na moim wszystko mającym bazarku i zamówię. Na ogół te pelargonie ładnie pachną. Twoja pachnąca?
                                                  • kendo Re: rosliny ktore zagrazaja innym 10.08.20, 13:09
                                                    *Kallisto,
                                                    cudnie i pachnaco masz obecnie w ogrodzie,
                                                    pelno pewnie i motyli i koloroych zuczkow,ktore chca troszke nektaru z kwiatow,

od pelasi mam uczulenie,ze az oddychc nie moge tak mnie dusza..

tak mamy tu na naszym terenie wsrod blokow,
                                                    przechodzac zawsze obok tej rozy musze ja powoachac,
                                                    pachnie ,jak dla mnie niebiansko..
                                                    jest tez laweczka obrosnieta bluszczem,
                                                    przyjemnie w chlodzie troszke odpoczac..
                                                  • kallisto Re: rosliny ktore zagrazaja innym 10.08.20, 14:17
                                                    Ale z piękne róże, pełne, duże i do tego pachnące? Śliczny kolor.

Dosia różowa pelargonie ma bardzo subtelny zapach, bordowe nie pachną. Różowa jest pospolita, bordowe są delikatniejsze.
                                                  • kallisto Re: rosliny ktore zagrazaja innym 10.08.20, 14:18
                                                    A tutaj zadaszenie, dość prymitywne, ale ile cienia daje. W tle jeden z moich lobuziakow.
                                                  • lusia_janusia Re: rosliny ktore zagrazaja innym 11.08.20, 08:21
                                                    Hej !!! .....
                                                    Kallisto, takie zadaszenie chociaz troche ochroni glowy przed
                                                    sloncem, masz wesolo na ogrodzie w wnukami,

Kendo, roza pieknie obsypala sie kwieciem, chyba bym tam czesciej
                                                    przechdzila zeby nawachac sie zapachu.

Ciekawa jestem czy Dorka w kwiaciarni znalazla pelasie
                                                    ktora sie tak zachwycila u Kallisto?.

Dzisiaj wtorek, mamy slonce ale i wiatr juz nie bedzie ponad
                                                    25,oC akurat pogoda nadajaca sie na rower lub marsz.
                                                    Zaraz tylko pozalatwiam wpisy w kompie i wybiore sie chyba na
                                                    rowej no galeri handlowej na polnocy miasta, to kawalek drogi,
                                                    akurat wypelnie zaplanowane rowerkowanie. Obiad mam polowe
                                                    jakas salate dorzuce, moze cos ciekawego dokupie w sklepie,

Przyjemnego wtorku Nam zycze.
                                                  • dorka556 Re: rosliny ktore zagrazaja innym 11.08.20, 09:30
                                                    Dzień dobry. Chętnie posiedziałabym, pod tym zadaszeniem, na huśtawce z książką w ręce. Kallisto masz piękny ogród, pracy jest co niemiara, ale warto.
                                                    Kendo pokazała tak piękną różę, że chciałoby się wetknąć w nią nos, mimo kolców i napawać zapachem. Lusia, pelasia musi poczekać do wiosny. Teraz nie sezon na pelargonie. Jeszcze jutro sprawdzę na bazarku. Może uda się zamówić. Mam nawet gdzie ją przechować przez zimę. Na korytarzu, na półpiętrze jest chłodniej. Stoją tam kwiaty mojej sąsiadki, ale jest tez dużo wolnego miejsca. Nikomu nie przeszkadzają, wszyscy z 4 i 5 pietra jeżdżą windą (mieszkam na 4tym).
                                                  • kendo Re: rosliny ktore zagrazaja innym 11.08.20, 18:36
                                                    fajne zadaszenie przed sloncem,

dzis u tesciowej w ogrodeczku scielam roze czerwone i podalam jej ,
                                                    znowu maja kwarantanne,bo ktos zachorowal,
                                                    dobrze ze test na corona ma OK-czyli jeszcze nie zarazona
                                                    zrobie zdjecie czerwonej rozy i pokaze...
                                                  • jaga_22 Re: rosliny ktore zagrazaja innym 11.08.20, 20:25
                                                    Ładnie z Twojej strony Kendo,że pomyślałaś o przyjemności dla teściowej.Na pewno bardzo się cieszyła
                                                    z ostatniej róży ze swojego ogródka
                                                  • lusia_janusia Re: kwiaty - pelargonie i inne... 12.08.20, 08:13
                                                    W poniedzialek bylysmy z Kendo w duzych wiaciarniach za
                                                    miastem to bylo pelno pelasi w roznych kolorach i formach
                                                    kwiatow, w niektorych mi przeszkadza ich specyficzny zapach,
                                                    ale juz sa w sprzedazy chryzantemy w doniczkach i u nas
                                                    mode na balkonach i przed domami sie je wystawia, my kupilysmy
                                                    po paprotce, moje zawsze ladnie rosna i z wiosny juz byla przestarzala,
                                                    wyrucilam ja cala a teraz nowa bede pielegnowac.
                                                  • kallisto Re: kwiaty - pelargonie i inne... 12.08.20, 08:29
                                                    Dawno temu miałam paprotke karlowata, ale była wymagająca. Nigdy jednak nie miałam z długimi liscmi. W moim domu i u teściowej od zawsze wisiały nad stołem, nad lawa, nad głową. Kojarzą mi się wyłącznie z jednym, z uwagą hodowczyn " uważaj kwiat, uważaj nie strac, uważaj bo liscie" i w kółko to samo. Przez nie znienawidzilam paprocie i wiszące kwiaty,które smagaja po głowie, przeszkadzają, utrudniają życie. Mam kwiaty sztuk 4 stojące na parapecie dwa, jeden na komodzie, jeden na kuchennym blacie. Wszystkie są male, jeden średni. I tyle mi do szczęścia wystarczy. Są mało wymagające,wystarczy zapewnić nawilżanie nawet odżywek nie potrzebują.
                                                  • lusia_janusia Re: kwiaty - pelargonie i inne... 12.08.20, 08:41
                                                    Kallisto, dokladnie, takie zwracanie uwagi dziala na nas upierdliwie
                                                    i zniecheca do pewnych gatunkow kwiatow, ja w kuchni mam 4 doniczki
                                                    na oknie z tego wzgledu zeby zaslonic troche widoki do wewnatrz kuchni
                                                    z podworka bo ludzie przechodza do swoich klatek i do dentysty w klatce
                                                    obok inwalidzi z balkonikami bo nie ma schodow.

Na storczyki sie juz zmeczylam, jeden mi jeszcze zostal i kwitnie to szkoda
                                                    mi sie go pozbywac, pare razy zmienialam mu kore, ale widac ze juz staruszek
                                                    i tez sie go pozbede, te nowe w sklepach to maja teraz jakos b.wysokie te
                                                    kwitnace lodygi i mi sie to nie podoba, sa tez krotsze ale musze odpoczac
                                                    chyba pare sezonow, paprotka mi wypelni miejsce i lampa stez stoi w oknie.
                                                  • kallisto Re: kwiaty - pelargonie i inne... 12.08.20, 10:08
                                                    Storczyki piękne są gdy kwitną ale gdy zostają mu same liście to tracą urodę. Wystające pędy, liście sztywne, duże odstępy w kwitnieniu. Osobiście mimo, że kwiaty są urodziwe to ich nie lubię.
                                                    Teraz są fajne odmiany zielonych kwiatów, zupełnie nie takie jak kiedyś. Była trzykrotka, szeflera, fikus, filodendrony. Takie bardzo pospolite wyszły już z naszych domów.
                                                  • kallisto Re: kwiaty - pelargonie i inne... 12.08.20, 10:10
                                                    Zapomniałam dodac, że uwielbiam hoję, niewymagahacy rosnący zielony kwiat czasami kwitnący w śliczne skupiska kwiatków.
                                                  • lusia_janusia Re: kwiaty - pelargonie i inne... 12.08.20, 10:20
                                                    Kallisto, czy to ten kwiat co pachnie tak duszaco dla mnie,
                                                    kiedys zostalam nim obdarowania i po pol godziny
                                                    wynioslam go na balkon a wieczorem i z ranna rosa zapach przez
                                                    otwarty balkon czulam na pokojach.
                                                  • kendo Re: kwiaty - pelargonie i inne... 12.08.20, 17:44
                                                    *Kallisto,
                                                    uffffffffff,alez mialas upomnienia,
                                                    nic dziwnego,ze nie masz ochoty na wiszace itp..
                                                    Jaga ma hoje,
                                                    dla mnie kwitnaca jest duszaca i nie kupuje..
                                                    paprotke w sypialni ustawilam na stoliku na razie,zima na parapet ustawie,jak nie biedzie za bardzo "rozlozysta"
                                                    jesienia sa nowe dostawy roznych odmian,moze sie skusze na jakis ...
                                                  • kendo Re: w ogrodzie 12.08.20, 17:57
                                                    Jagus,
                                                    moze jeszcze do konca wrzesnia
                                                    beda jeszcze nowe rozyczki,
                                                    bo mieszkanie sie tu wypowiada na 3 miesiace,
                                                    to drzewko rozy,obecnie nie pielegnowane,
                                                    moze jutro porowerkuje i podleje ,
                                                    zawiaza sie nowe paczki,
                                                    pewnie,ze sie cieszyla z rozyczek,pewnie myslala,ze scinam dla siebie,
                                                    dwa razy dostala bukiecik rozany
                                                    niech ma tesciowa wyrzuty sumienia,
                                                    bo ja ich nie mam,dbalam caly czas by miala to co potrzebuje,
                                                  • kallisto Sezon na swierszcze 15.08.20, 21:34
                                                    Czy u Was też slyszycie te koncerty? Czy to sezon na swierszcze, Cyklady etc? U mnie na osiedlu się pojawiły, A do tej pory nigdy ich nie było. Myślę, że to nie koszone obszary trawników i zielencow spowodowały warunki do mieszkania i cykania.
                                                    Na działce istny koncert, nie wiem czy w spaniu będzie mi przeszkadzać czy usnę bez problemu przy takiej muzyce w naturze?
                                                  • lusia_janusia Re: Sezon na swierszcze 16.08.20, 09:48
                                                    Kendo, ladny kolor rozy nie wyplowialy przez slonce.
                                                    Kallisto, tutaj tez sa swierszcze i slychac szczegolnie jak rowerem
                                                    jade przez Natur Rum i blisko mnie w malym parku, jak slysze ich
                                                    granie to dla mie juz jesien, oby byla ciepla, bo mokrej aury te owady
                                                    nie lubia.
                                                  • kendo Re: Sezon na swierszcze 17.08.20, 08:38
                                                    *Kallisto
                                                    co roku sa u ogrodzie ,
                                                    w sobote nawet jeden na altane wskoczyl,
                                                    kiedy mieszkalismy jeszcze,to pojawily sie wielkie zielone chyba na 5 cm.dlugie..

*LUsia,
                                                    tesciowa bardzo sie z nich ucieszyla,
                                                    bede musia podejs/podrowerkowac i podlac drzewko...
                                                    tak pali slonce,to moze wyschnac..
                                                  • jaga_22 Re: Sezon na swierszcze 17.08.20, 09:59
                                                    Śliczne pełne róże .Mam hoję ciąglę tę samą i jej córkę.W tym roku córka kwitnie od czasu do czasu,nawet niedawno kwiatki miała.W lecie i tak mam balkon otwarty ,to zapach się nie kumuluje.
                                                    Storczyk mi został tylko jeden podarowany przez syna,chyba w zeszłym roku i ciągle kwitnie,
                                                    ale już biednie wygląda.Pomału pozbywam się kwiatów.Z wiszących tylko mi 3 zostały.

• lusia_janusia Re: Sezon na swierszcze 17.08.20, 13:20
                                                    Jaga, przy kwiatach w domu na parapetach tez trzeba o nie dbac,
                                                    nie tylko podlewac. ja tez wymieniam teraz, storczyki mi sie znudzily,
                                                    kupilam paprotke i mam drzewko szczescia w salonie to mi wystarczy,
                                                    a w kuchni musze sie troche oslonic od ciekawskich oczu to troche
                                                    gesciej doniczki stoja.
                                                  • kallisto Re: Sezon na swierszcze 17.08.20, 20:17
                                                    Sliczne roslinki.
                                                    Dzisiaj w pracy robiłam porządek z kwiatami, a mamy dość dużo, zamię, 2 młode hoje, dwie begonie królewskie, dwie mini palmy, 2 mini storczyki, pieniazka, 2 grudniki, 2 difenbachie, Kalanchoe, skrzydlokwiat, 3 drzewka szczęścia (grubosze) i jeszcze jakiś mi nueznany.
                                                  • lusia_janusia Re: Sezon na swierszcze 18.08.20, 07:24
                                                    Kallisto to prawie jak w kwiaciarnik co sprzedaja kwiaty, jest
                                                    co robic, podlewac obracac doniczki w oknie zeby prosto rosly,
                                                    obrywac obeschniete listki i kwiatki, ale przyjemnie jest oko
                                                    zawiesic na ktoryms z kwiatkow.
                                                  • kendo Re: Sezon na swierszcze 18.08.20, 12:52
                                                    lubie kwiecie,
                                                    ale alergia mi ukrocila ich posiadanie,
                                                    do niektorych wystarczy ze sie zblize i mam juz uczulenie,typ goszko w ustach a po dotknieciu niektorych wysypki czy niesmak w gardle..
                                                    paprotka na razie dobrze mi sprzyja,
                                                    skrzydlokwiaty mialam i chyba powroce do nich,
                                                    ladny kolor storczyka,
                                                    moj przekwitl i chyba sie go pozbede..
                                                  • kallisto Re: Sezon na swierszcze 18.08.20, 16:05
                                                    Miałam dzisiaj zrobić zdjęcia prasowej kwiaciarni i zapomniałam, jutro To zrobię.
                                                  • kallisto Z ogrodu 18.08.20, 16:20
                                                    Popatrzcie jakie pomidory dostałam od koleżanki. Jest miłośniczką różnych gatunków i rodzajów. Od czarnych koktajlowych przez żółte okrągłe i gruszkowe, czerwone, żółte zebry i kolosy sakiewki po porzeczkowy. Te ostatnie rosną w kisciach, niestety dojrzewają nierownomiernie dlatego te groszki są poza kiscia. Hoduje je w szklarni, dlatego warunki są odpowiednie, plony obfite od 4 tygodni jak z ciepłych krajów. Dla porównania największy i najmniejszy pomidor.
                                                  • kendo Re: Z ogrodu 18.08.20, 17:43
                                                    *Kallisto
                                                    faktycznie okazale eksponaty pomidorkowe,
                                                    tu kupowalam nieraz koktailowe niemal czarne,
                                                    trzeba chyba tez byc smakoszem pomidora i miec wyczulone kubki smakowe co do kazdego innego gatunku.
                                                  • kallisto Cudo 23.08.20, 20:34
                                                    Pasiflora lub męczennica pańska zakwitla na moim stelażu. Oryginalny kwiat, dbalam podlewalam, nie wiedziałam, że będzie rosło, a o kwitnienia nie marzyłam. Tymczasem odwdzieczyla sie na razie dwoma kwiatkami,reszta w pączkach. Bardzo sie ciesze tymbardziej, ze z mojej ręki tej wiosny wsadzona do ziemi sadzonka tak pieknie wyglada. Jest szansa, że za rok bedzie większa, A jest niezmiernie kapryśna ta pasiflora.
                                                  • kallisto Re: Cudo 23.08.20, 20:35
                                                    I o zdjeciu zapomnialam, teraz juz jest.
                                                  • jaga_22 Re: Cudo 24.08.20, 12:38
                                                    Piękna pasiflora,ciekawe dlaczego ją nazywają męczennicą?
                                                  • kendo Re: Cudo 24.08.20, 13:47
                                                    slicznie zakwitla,
                                                    a pachnie tez?
                                                  • dorka556 Re: Cudo 25.08.20, 08:37
                                                    Jaguś, nazwa pochodzi od cierpienia (Męki Pańskiej). Ponoć widać tam rany i koronę cierniową. Siałam kilka razy nigdy mi nie zakwitła. Drugim kwiatem, przy którym poległam, była kobea. Wysiewałam już w styczniu i nigdy nie zdążyła zakwitnąć. Mieszkałam wtedy na Wybrzeżu. Tam też był krótszy okres wegetacji i może to było przyczyną.
                                                    Jestem pod wrażeniem umiejętności Kallisto.
                                                  • lusia_janusia Re: Cudo 25.08.20, 09:10
                                                    Kallisto,imponujace, czyli wychodzi na to ze masz "zielone paluszki" do
                                                    uprawy, tk sie tutaj mowi.

Ja naliczylam 5 kolorow na rozkwitlym 3D kwiatku.
                                                    Zycze dalszych ogrodniczych osiagniec.
                                                  • kendo Re: Cudo 25.08.20, 09:49
                                                    tylko pogratulowac Kallisto
                                                    za pielegnacje kwiatka,ktory zakwitl..
                                                    jezeli przezimuje ,chyba bedzie go trzeba nakrycj jakimis galazkami przed mrozami,
                                                    bedzie obficiej kwitl-powodzenia zycze
                                                  • kallisto Re: Cudo 25.08.20, 19:08
                                                    Drugi rzut pomidorów,reszta dojrzewa.
                                                    Szczerze mówiąc pasiflorę kupiłam jako klematisa, pewnie była jakaś podnazwa,albo kwiat jest odmiana klematisow.
                                                    Pielegnowalam wyłącznie podlewajac, postawiłam stelaż, widać jak się pięknie pnie i ma sporo paczkow. Niestety jedna łodyga wyschla. Może na wzrost zadziałał kompost. Cześć roślin pada, ale są takie o które bardzo dbać nie trzeba, jak funkia czy trzmielina. Lubię takie mało wymagające krzewy. Z pasiflory jestem dumna, mam nadzieję, że za rok bedzie większa, choć jeśli na zimę zgubi liście, wysuszy się lodyga to pewnie od ziemi zacznie wypuszczać nowe? To znowu będzie niewielkich rozmiarów. Szkoda, że dopiero teraz zaczyna rosnac i kwitnąć. Dwa klematisy zaczęły się piac i zdechly przez ten upal.
                                                  • dorka556 Re: Cudo 25.08.20, 19:41
                                                    Kallisto, pasiflora jest ciepłolubna.
                                                    Zimą temperatura nie może spadać poniżej +10*C. Na ogół u nas trzyma się ją w mieszkaniu, tylko na zimę przenosi się do chłodniejszych pomieszczeń. Owoce podobno są jadalne.
                                                  • kallisto Re: Cudo 25.08.20, 22:00
                                                    Czyli musialabym ja wykopac, possdzic w donice i przechowac zima do wiosny w domu?🙉
                                                  • lusia_janusia Re: Cudo 26.08.20, 08:32
                                                    Kallisto dla pieknego kwiatu mozna sie poswiecic?...
                                                  • kendo Re: Cudo 26.08.20, 11:03
                                                    slicznie bedzie dalej kwitla,
                                                    ma duzo pakow,
                                                    mozesz przeciez trzymac w domku letnim ,przesadzona w doniczce i moze nawet owinac ja z galazkami wystajacymi...
                                                    zycze powodzenia,-poczytaj moze w necie,jak sie ja przezimowuje.
                                                  • jaga_22 Re: Cudo 26.08.20, 11:04
                                                    A mój klematis biały przekwitł i wygląda na bardzo chorego.Listki dziurawe i czarne się robią
                                                    i usychają. Gałązka była nadłamana,to ją odcięłam i wsadziłam parę dni do wody tak sobie.
                                                    Czy ona może puścić korzonki?
                                                  • kendo Re: Cudo 26.08.20, 12:47
                                                    jakis pomor na wszystkie roslinki w tym roku padl,
                                                    pomidory nie udane,
                                                    fasolki liscie jakies kropkowane,ale daja zbiry..
                                                    mam nadzieje ,ze zakorzeni sie w wodzie szczepka-powodzenia zycze.
                                                  • lusia_janusia Re: Cudo 27.08.20, 06:58
                                                    Jaga, to koloru bialego nie spotkalam, przewaznie niebieskie,
                                                    moze uda Ci sie go rozmnozyc?.
                                                  • dorka556 Re: Cudo 27.08.20, 07:20
                                                    Lusia, białe klematisy, pod gołym niebem, po deszczach 'rdzewieją', dostają plamy. Dlatego ludzie niechętnie je sadzą. Co innego na balkonie, pod dachem, tak jak u Jagusi. Też jestem ciekawa, czy wypuści korzonki. Jaga ma talent, jej i suchy patyk zakwitnie.
                                                  • kendo Re: Cudo 27.08.20, 13:25
                                                    dorka556 napisała:

> Lusia, białe klematisy, pod gołym niebem, po deszczach 'rdzewieją', dostają pla
                                                    > my. Dlatego ludzie niechętnie je sadzą. Co innego na balkonie, pod dachem, tak
                                                    > jak u Jagusi. Też jestem ciekawa, czy wypuści korzonki. Jaga ma talent, jej i s
                                                    > uchy patyk zakwitnie.
                                                    >

o dokladnie Dorus,
                                                    usmialam sie z ..suchego patyka...
                                                    no niektorzy maja dar do roslinek,
                                                    ja jakos go starcilam przeprowadzajac sie do mieszkania..
                                                  • kallisto KOSIARKA do trawy, pytanie 10.09.20, 19:15
                                                    Czy macie jakieś doświadczenie, a pewnie najbardziej Dorka z kosiarkami do trawy? Mam na myśli czy elektryczna czy spalinowa lepsza. Wiem, że spalinowa glosna i śmierdzą spaliny. Z elektryczna na kablu walczę, bo kabel nie trzyma, bo wtyczka wypada, bo kółko odpadło. No juz wczoraj myslalam że coś mnie trafi, co nerwów sobie napsulam. Jeszcze spiecie nastąpiło i wysadzilam korki.....
                                                    Przewody są długie, ale samo jeżdżenie z kablem i przerzucanie z lewej na prawa doprowadza mnie do szału.
                                                    Samojezdne nie wchodzą w rahube, cena i nierówny teren.
                                                  • dorka556 Re: KOSIARKA do trawy, pytanie 10.09.20, 19:45
                                                    Kallisto, spalinowa jest ciężka, głośna i mało zwrotna. Kosiłam elektryczną 1500m(!!!), małą zwrotną z 40m. kablem i nigdy nie narzekałam, ani nie przecięłam. Potrzeba tylko wprawy.
                                                    Gdyby teren był równy poleciłabym bębnową. Miałam na działce. Na małym trawniku świetnie się spisuje. Działa na 'pych' a noże same się ostrzą (ocierając o siebie). Jest trochę droższa od elektrycznych, ale trawnik jest idealny. Źdzbła trawy strzyże a nie gniecie jak elektryczne i spalinowe.
                                                  • kallisto Re: KOSIARKA do trawy, pytanie 10.09.20, 20:32
                                                    Ooo super rady, bardzo Ci Doris dziękuję. Zorientuje się w cenie bebnowych.
                                                  • jaga_22 Re: KOSIARKA do trawy, pytanie 10.09.20, 20:37
                                                    Niestety nie wypuścił korzonka,tylko zmarniał jak reszta.Poobcinałam wszystkie liście na krzaczku
                                                    i widzę,że z kącików się zieleni.
                                                    Pocięłam skórkę banana, podłożyłam pod kwiatek i przykryłam ziemią,
                                                    chyba zrobił się zieleńszy.
                                                    Koszenie,to robota dla chłopa.
                                                  • dorka556 Re: KOSIARKA do trawy, pytanie 10.09.20, 21:02
                                                    No nie byłabym taka pewna, czy to robota dla chłopa. Nigdy nie pozwalałam synom, ani innym chłopom dotykać 2 rzeczy, kosiarki i pieca- niezależnie, czy to był piec co, czy kominek. Zawsze coś popsuli. W kosiarce przecięli kabel, albo kosząc uszkodzili jakieś rośliny a w piecach dymiło się. Nadawali się do wynoszenia ściętej trawy i popiołu i to nie zawsze wyrzucili tam, gdzie chciałam.
                                                  • dorka556 Re: KOSIARKA do trawy, pytanie 10.09.20, 21:12
                                                    Kallisto, kupując kosiarkę koniecznie poczytaj opinie. Kosiarka, kosiarce nie równa. Miałam jakąś niemiecką, ale marki nie pamiętam. Służyła mi wiele lat. Co ważne można było kosić nawet mokrą trawę, w deszczowych miesiącach. Trawa rośnie jak głupia a kosić elektryczną nie można.
                                                  • lusia_janusia Re: KOSIARKA do trawy, pytanie 11.09.20, 08:16
                                                    Kallisto, Dorka, akurat z kosiarkami nie bylam zaznajomiona,
                                                    Jaga pisze o jakims kwiatku, ze go ratuje skorka od banana
                                                    z dobrym rezultatem?
                                                  • kallisto Re: KOSIARKA do trawy, pytanie 11.09.20, 11:30
                                                    Jagus, chlop jest konieczny jest jest obok. Czasama bab musi być tez chłopem, jak ja wczoraj. Podpinalam przewody do kosiarki, jeden nie dzialal, drugi nie działa, trzeci zrobil spiecie, wysadzilo korki. Korki w skrzynce, gdzie klucze do skrzynki z korkami? Szukaj wiatru w polu, chlop wie, baba nie… ale uruchomiłam swój babsko chłopski umysl, znalazłam, specjalny plasku z rowkiem. Otworzyłam skrzynke, wcisnelam korki, zadzialalo. Znowu podlaczam, jeden przewod ma zlamana wtyczke, drugi, się rozpada, w tzrecim wsytaje łysy kabel,ale nic podlaczam. Podlaczylam, kosze, przewod wypada z gnizda kosiarki, trzymam przewod w rece, kosze. Kosze, odpadlo kolko od kosiarki, no myslalam,ze cos mnie trafi !!! wszytsko sfatygowane, popsute, jak można na czyms takim pracować? Wszytsko sztukowane po kilka razy, to dzielo mojego taty, takie wybrakowane połamane mu wystarczyly. Musze się inaczej zoragnizowac, musimy ponaprawiać sprzet, bo inaczej nerwy mnie zjedza i w końcu prad mnie zabije !!! Dlatego pytałam Dorki o kosiarki. Przyjrzalam się bębnowym, wiem jak działa. Rozkminimy temat z mezem i będziemy się jakos na nowo organizować, bo moim rodziciom wszytsko co jest wystarczy i szkoda nowego…. Poza tym presja jaka mam na plecach, jeden z nich mowi kosic, drugiz nich,ze można poczekać i hustawka decyzji…
                                                  • lusia_janusia Re: KOSIARKA do trawy, pytanie 11.09.20, 12:37
                                                    Kallisto, przeczytalam Twoje zmagania z kosiarka, jestes odwazna,
                                                    ja bym juz ta robote zostawila jak cos z pradem sie dzieje.

Mam nadzieje, ze podejmieci trafna decyzje co do kupna nowej
                                                    kosiarki, chociaz to juz jest prawie jak musztarda po obiedzie, bo cala
                                                    zime do polowy wiosny bedzie stala nieuzywana.

Stara kosiarka ew, jeszcze raz tylko skosisz trawe i wystarczy na
                                                    sezon jesienno-zimowy i z wiosny nabedziecie nowy prima sprzet
                                                    ku zadwoleniu koszacego.?
                                                  • kendo Re: KOSIARKA do trawy, pytanie 11.09.20, 13:16
                                                    *Lusia,
                                                    ech tam,
                                                    trawe mozna jeszcze skosci ostaniego pazdziernika lub w listopadzie,jak pogoda odpowiednia,

*Kallisto,
                                                    mamy do tej pory kosiarke spalinowa-benzynowa,(stoi jako rezerwa)
                                                    dziecie kupilo robota co sam kosi,
                                                    rezerwowa mozna kosic z zbieraczem,czyli worek sie naklada i zbiera sciata trawe,
                                                    lub jechac bez "zbieracza",mieliscinki i nie widac ich lezacych na trawie,pod warunkiem,ze trwa nie jest pod kostki,,jest lekka w prowadzeniu,bo ma naped co ja "napedza",fakt przy starcie glosna,ale pozniej mozna wytrzymac..STIGA marka,
                                                    wysokosc ciecia trawy mozna regulowac,przez podnoszenie i opuszczanie kolek.

*Jaga
                                                    a co to za kwiatka tak pielegnujesz??
                                                  • kallisto Tulipany 15.09.20, 17:13
                                                    Kupilam dzisiaj w Biedronce.
                                                    Kiedy wkladac cebulki do ziemi?
                                                  • kallisto Re: Tulipany 15.09.20, 17:15
                                                    I kolejne papuzie, pierzaste i kolorowe.
                                                    Ciekawe czy wyrisna, a jesli wyrosna to czy w takich barwach?
                                                  • kendo Re: Tulipany 16.09.20, 08:38
                                                    *Kallisto
                                                    tulipany slicznie beda ozdabiac wiosennie ogrod,
                                                    mysle ze juz na poczatku pazdzierniak mozna w ziemie wsadzac.
                                                  • kendo Re: drzewo 16.09.20, 09:04
                                                    takie sobie roslo,
                                                    sliwa,uformowala sie w "parasol nad trawnikiem,
                                                    nie stety ,korzenie pod trawa sie rozrastaly i niszczyly trawe,wypuszczajac galaski z tych korzonkow,
                                                    byla firma i sciela drzewo,
                                                    widac na zdjeciu,
                                                    jak trawa na tych pelzajacych korzeniach wysychala..

pod murkiem juz zakonczona ,zlikwidowana rabatka,
                                                    troche jeszcze trzeba pod polowa zywoplotu z tui tez trae wyrwac bo sie pozasiewala..
                                                    reszte fotek bedzie pozniej.
                                                  • kallisto Re: drzewo 16.09.20, 09:20
                                                    Kendus cebule już mogę wkładać do ziemi.
                                                    Pamietam Twój ogródek smile)) Przestrzeń, ład i porządek smile
                                                    Śliwy wyrastają z ziemi nawet po wycieciu, podobnie bzy. sama u siebie walcze i to jest walka z wiatrakamismile
                                                  • lusia_janusia Re: drzewo 16.09.20, 09:58
                                                    Kallisto, siostrzeniec zkupil prepart ktory sie wbija w pien scietego
                                                    drzewa i zawartosc preparatu wsiaka w sciety pien i do korzeni go
                                                    spala, zobaczymy czy bedzie skuteczny?.
                                                  • kendo Re: drzewo 18.09.20, 09:17
                                                    *Kallisto,
                                                    dziekuje,
                                                    teraz ogrod wydaje sie jeszcze wiekszy po scieciu sliwy,
                                                    wyborowalismy dziury w pniaku i Syn powbijal preparat ..
                                                    zobaczymy czy bedzie jakis rezulta..

z wykarczownym bzem tez dwa lata walczylam,
                                                    korzenie zaczely na trawe "wlazic",
                                                    ale dalam rade i juz nie wyrasta..

zostaly dwa drzewka bzow,
                                                    przed domem,Lusia zlikwidowala rabatke,

jutro albo w niedziele polozymy specyjalny "obrus"ktory nie doposci by chwasty rosly,
                                                    przy murku tez z Lusia polikwidowaly kwiaty,
                                                    zostal tylko bukszpan/bambus i lisc laurowy-co wcale nie pachnie ale jest nawet zima zielony

trawa tez juz zacztyna sie zielenic,
                                                    podczas upalow byla nie podlewana,bo by trzeba bylo podlewac pozniej regularnie..
                                                  • kallisto Re: drzewo 21.09.20, 21:32
                                                    Popatrzcie jak zielono. Nie widac jesieni.tylko trawa rozwiala swoje zdzbla. Po ostatnich deszczach trawa rosnie jak na drozdzach.
                                                    Docenilam bardzo urok pelargonii. Nigdy nie lubilam tych kwiatiw, takie oklepane na kazdym balkonie. Niestety musze odszczekac i powiem, ze sa piekne w swoich kolorach, wciaz kwitna ciagiem od wiosny, malo wymagajace. Smiem powiedzie. Nawet, ze sie w nich zakochalam. Na wiosne zasadze ich duzo wiecej.
                                                  • lusia_janusia Re: drzewo 22.09.20, 06:04
                                                    Kallisto, kazde kwiaty maja swoj urok, to tylko od nas
                                                    zalezy czy je wlasnie lubimy i za co podziwiamy.

Lato nie bylo gorace to nie wypalilo trawy i jeszcze chyba
                                                    trzeba bedzie kosic zanim przyjdzie zima.?
                                                  • dorka556 Re: drzewo 22.09.20, 08:46
                                                    Kocham pelargonie i chyba nigdy mi się nie znudzą. Kallisto masz bardzo piękny ogród.
                                                    Co to jest, to niebiesko-pomarańczowe na ostatnim zdjęciu?
                                                  • kendo Re: drzewo 22.09.20, 09:55
                                                    *Kallisto
                                                    pieknie kwitna pelasie,
                                                    tez kiedys je mialam w roznych kolorach/odmianach,
                                                    obecnie uczulaja mnie,nawet,jak blisko ich siedze,
                                                    trawki tez masz duzo do koszenia..

*Dorka
                                                    ja mysle,ze to pewnie piskownica dla wnukow nakrywana ,
                                                    by zwierzatka sie w piasku nie zalatwialy,
                                                    albo zbiornik na wode.
                                                  • kallisto Re: drzewo 22.09.20, 14:18
                                                    To jest piadkownica muszelka, a na niej bujaczek dla malucha, ktory juz powinien byc wywieziony do ecoportu.
                                                    A co do peladiek to obrzydly mi dlatego, ze moja tesciowa hiduje od wiekow wciaz te same o tym samym kolorze i co roku wciskala mi szczepki. Teraz gdy kolorow inodmian jest tak wiele toozna je pokochac.
                                                  • kendo Re: drzewo 22.09.20, 17:15
                                                    jak to z dobroci ,
                                                    mozna sobie cos obrzydzic niechcacy,
                                                    miala zawsze dobre zamiary..
                                                    podobaja mi sie tez w rozniastych kolorach,
                                                    moge je podziwiac tylko u kogos,
                                                    Jaga tez zawsze miala ladne na balkonie.
                                                  • kallisto Re: drzewo 22.09.20, 17:20
                                                    To w takim razie na nadtepny sezon pisadze wiecej, gesciej i roznego koloru.
                                                    Moj balkon zaczyna wygladac porzadnie. Zaraz go doprowadze do calkowitej czystosci.
                                                    I chyba pobiegne po nowy dywanik na korytarz, a z korytarza wyniose na balkon. Ten na balkonie jest piekny, ale kudlaty, niechbgo lichow. Wszystko siedzi w srodku, ciezko idkurzyc.
                                                  • kendo Re: drzewo 22.09.20, 17:52
                                                    na balkonie mam wykladzine zielona,"plaska" bez sterczascych klaczkow..
                                                    przypominajaca trawke,

latwo sie odkurza,z brzozy naleciale nasionka,
                                                    po slonecznych dniach odkurze,
                                                    na dworze wytrzepie,
                                                    doschnie dobrze(teraz mgly nocne/poranne) zwine i do piwnicy wniose.
                                                  • jaga_22 Re: drzewo 22.09.20, 18:48
                                                    O! a Wy tutaj.Zatęskniłam za swoimi pelargoniami,a miałam kilka rodzajów i takie jak Kalisto też,
                                                    ale w tym roku nic nie mam.

To akurat przedwczoraj mi przesłali z fb jako wspomnienie.
                                                    Zaczęłam oglądać album i żal mi się zrobiło,a wszystko przez balkon,bo mieli robić i covid smile

https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/21751712_477221089316915_3796751175373200436_n.jpg?_nc_cat=103&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=EnwwaXc62NoAX8nV8jD&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=b1cfa7002ed2e7951cea71057778a287&oe=5F8DE8B4

• kallisto Re: drzewo 22.09.20, 19:06
                                                    Aaaaale pieknosci !!!! Jaskrawe kolory z zielonymi liscmi pieknie kontrastuja. Slicznie Jagus.

Kendus ja na balkon klade to co wymieniam gdzie indziej czyli z korytarza. Taki byl bo taki byl trend . praktyczniejsza sa bez wlosia, pladko tkane. Juz upatrzylam sobie i jutro zajafe po pracy. Dzisis juz mi sie nie chcialo gonic zwlaszcza, ze mialam troche prasowania.
                                                  • lusia_janusia Re: drzewo 23.09.20, 09:14
                                                    Jaga, faktycznie pieknie wygladaja te pelasie,
                                                    i futrzaki kocie tez sie pieknie komponuja z ich kolorami.

Pelasie kwitna caly sezon letni do jesieni, jak sie ma dobra reke to
                                                    przezimuja do nastenego lata i tez ciesza oczy swoimi penymi kwiatami
                                                    i kolorami.
                                                  • kendo Re: na balkonach 23.09.20, 10:43
                                                    *Jagusia
                                                    sliczne kolory pelasi,
                                                    jest teraz wspomnienie,

*Kallisto,
                                                    to masz juz balkon na zime uporzadkowany,

dzis do Syna podjade,
                                                    bedzie juz plot postawiony,
                                                    pozostanie uporzadkowanie granicy pod plotem,
                                                    bo dzialka jest wyzsza..
                                                  • kendo Re: na balkonach 24.09.20, 15:00
                                                    plot niemal skonczony,
                                                    tak wygladalo bez niego,
                                                    byl zywoplot posadzony,
                                                    a tak z plotem,napisala bym z parkanem
                                                  • kallisto Re: na balkonach 24.09.20, 16:22
                                                    Ale pomyslowy. W takiej konstrukcji jeszcze nie widzialam. Pieknie, zielono, nowoczesnie👏👏
                                                  • jaga_22 Re: na balkonach 24.09.20, 16:26
                                                    Czyli sąsiad się odgrodził płotem.Drzewo to jego,a samochód Twój? dobrze rozumiem?
                                                    Chyba pomaluje płot? i jeszcze taki wysoki?,Aha,żeby mu nie zaglądać big_grin
                                                  • kendo Re: na balkonach 24.09.20, 16:49
                                                    Kallisto/Jaga dziekuje,
                                                    nowoczesnie,
                                                    wszedzie w ogrodach sa podobe "ploty" z wezszych lub szerszych desek,
                                                    sa impregnowane i nikt nie maluje,pozostaja naturalne,

my wybudowalismy sie wczesniej i postawiliniski plocik i choinki posadzili,co gdy byly wysokie huragany polalamy,
                                                    sasiad posadzil sobie po wybudowaniu domu,
                                                    zywoplot liguster,
                                                    30 lat sobie rosl ,az padl,
                                                    przyciol ,ale nie odpuscil nowych galazek,
                                                    z Synem sie dogadal i wspolnie zamowili "plotowego"
                                                    i jest parkan...
                                                    tak,Jagus,
                                                    czerwony samochod to moj..
                                                  • lusia_janusia Re: na balkonach 24.09.20, 17:33
                                                    Kenodo, tak wlasnie sobie wyobrazalam ten plot,
                                                    ciekawe czy sasiad teraz na pustej ziemi zasieje trawe,
                                                    bo chyba kwiatami nie beda obsadzac, a syn ma teraz wygode.
                                                  • kendo Re: na balkonach 25.09.20, 06:35
                                                    mysle,ze trawe zasieje,
                                                    nie maja zdnych rabat kwiatowych.
                                                  • kendo Re: parkan/plot 29.09.20, 14:28

juz skonczony,
                                                    * na pierwszym zdjeciu,
                                                    tak wyglada od Syna domu

* na drugim zdjeciu wyglad od sasiada strony
                                                    w puste miejsce po wykarczowanym zywoplocie-liguster,dosieje trawe,
                                                  • jaga_22 Re: parkan/plot 29.09.20, 17:25
                                                    No i fajnie jest.Dobra decyzja aby zaimpregnować płot,bo z czasem by niszczał.
                                                  • kendo Re: parkan/plot 30.09.20, 07:26
                                                    *Jagus,
                                                    dechy sajuz impregnowane,
                                                    z czasem beda ciemniec powoli i mam nadzieje ze bardzo dlugo beda stac
                                                  • lusia_janusia Re: parkan/plot 30.09.20, 08:16
                                                    Kendo, fachowo postawiony plot, b.mi sie podoba,
                                                    jeszcze jak brameczke sie zrobi od granicy pola to
                                                    bedzie finisz i piesek sasiadow nie bedzie przychodzil
                                                    i podsikiwal kantow.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka