kendo 01.09.23, 06:55 ** Gdy nadejdzie wrzesień, rolnik ma zawsze pełną kieszeń. ** ** Wrzeszczy wrzesień, że już jesień. ** zycze Nam slonecznych dni i milych chwielk. * Vistula * gram milosci ma wieksza wartosc niz tona luksusu Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 01.09.23, 07:12 witajcie Vistulaneczki, jakos sie szybko wyspalam, jak to Lusia pisze +13C/noca padalo/apodczas dnia obiecuja +19C miejmy udane chwilki ostanie juz kwitnace kwiatuszki... Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 01.09.23, 07:43 Cześć Kendo, dobrze ze założyłaś wrzesien😊 Fajnego, pogodnego dnia, a dla mnie ( bom jedyna pracująca) szybko umykających godzin w ten najukochańszy piątek 🥳 Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 01.09.23, 08:41 hej Kallisto, o jejku,samiutka w pracy, nie boisz sie? ale zycze milych chwilek i szybko umykajacych Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 01.09.23, 09:11 Hej !!! ..... Kendo, piekna typowa jesienna czolowka z dojrzalymi juz baldachimami jarzebin. Tez juz jestem na chodzie, jak to popularnie sie mowi... Planow mam chyba za wiele, ale moze te priorytetowe uda mi sie zrobic, chociaz pogoda za oknem nie nastraja, noce juz chlodne, kaloryfery cieplem sie wlaczaja, w dzien pozniej sie ochladzaja. Kallisto jedyna pracujaca kobieta w naszej spolecznosci, chyba o tym myslala, Mam nadzieje ze kazda z Nas bedzie miala mily dzien, czego zycze. Cytat dnia: „Jesteśmy tym bogatsi im więcej rzeczy zbędnych zdołamy odrzucić.” - św. Jan Paweł II Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 01.09.23, 09:19 Lusia, dobre motto na dzien dzisiejszy, wlasnie przegladalam szuflade z przydasiami, bo chce reorganizacje z nimi zrobic zamknelam je poniwnie szybko, witaj i mysle,ze uporasz sie z planami dzisiejszymi i bedzie czas na zasluzony odpoczynek, jabluszka tez urocze,typowo jesienne Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 01.09.23, 10:19 Piekne powitanka KENDO LUSI i KALISTO na nowy miesiąc. Oby był dla nas łaskawy. Nocke wprawdzie miałam budząca bo pełnia, ale zerwałam sie z budzikiem i juz zaliczyłam laboratorium co odwlekałam. Motto na wrzesień b.dobre i takie mam zamiar spełniac w wolnych chwilach chociaz jak LUSIA tych planów jest sporo bo nie nadążamy z realizacją. Czym teraz przestaję się przejmować. Dzionek powinien byc słoneczny i to mi wystarczy do dobrego samopoczucia. Udanego startu w nowy miesiąc zyczę. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 01.09.23, 10:28 Tak właśnie myślałam o tym ze w gronie Vistulanek jedtem pracująca😁 Obecnie jedtem w rozjazdach, załatwiam sprawy i czekam na Rektorkę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 01.09.23, 11:52 Już jestem i witam Was serdecznie. Założenie było inne,a wyszło inaczej,myślałam,że wzięłam tabletkę przeciwbólową,a ona sobie leży.A mówią że wystarczy placebo,żeby pomogło Jak widać samo myślenie nie pomaga Mam zamiar znowu zerwać z zastrzykami,bo już nie wyrabiam,a nie widzę żadnej poprawy,a coraz słabsza jestem. Coraz więcej mam skutków ubocznych,ale najpierw zrobię badanie. Pogoda u mnie jak u Was.Rano 13-cie, a teraz 19. Rano zamknęłam balkon i przyniosę pierzynkę,w nocy marzłam. żeby wiedzieć na czym stoję. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 01.09.23, 12:42 Piekna zapowiedź września Jago, tak jak dzisiaj mogłoby być cała jesień aż do kwietnia🤭 Czas mi się dzisiaj dłuży, już chcialabym stad uciec🥳 Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 01.09.23, 12:44 Biedna Jagusia, niestety liczymy na to ze lek zrobi cuda, gorzej jak nie robi cudów ale żeby nie psuł innych częściej. Ciekawi mnie czy jeśli odstawisz to zyskasz na siłach? Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 01.09.23, 15:58 witajcie Maria/Jagusia, sliczny obrazek z grzybkami i przyslowiem obiecujacym nam caly wrzesn cieplutki i sloneczny, o jejku Jagus, moze wlasnie najpier wyniki porob i do lekarza z nimi i opowiedzeniem,ze sie zle po nich czujesz, moze jest cos inne i bedzie bardzie pomagalo? Maria rozsadnie do pracki podchodzi i dzieli sobie w zaleznosci do sil, ja tez tak ostanio robie, Kallisto juz chce do domku z pracy, pewnie juz w domowych pieleszach, albo po drodze jakies sklepy zalicza... +18C i z wiaterkiem i sloneczkiem samych przyjemnosci popoludniowych i wieczornych Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 02.09.23, 09:08 hej,jej przy sobocie po robocie, jak to sie drzewiej mawialo, sloneczko swieci/+16C/a o 6:30 kaloryfery robily sie cieplejsze,ob bylo tylko+11C za oknem a pewnie przy czujnikach pogodowych ponizej +10C.. wiec siedze sobie w saloniku z laptopen na kolanach z nogami na podnozku,a sloneczko grzej mi stopy.. w miedzyczasie lyk kawusi sobie dozuje .. bedzie mily marsz dzisiaj. miecie sobie przeudany weekendzik naszlo mnie na wspomnienia psiunkowe, to nasza Jesi,pierwszy psiun w szwecji, szatanica byla okropna.tylko sp.pancia uwazala. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 02.09.23, 09:22 Kendo, to charakterna byla, ale patrzy ciekawie, Znalam inna tej samej rasy Dalmatynke, byla tez wesola, jak mnie widziala to sie usmiechala, podnosila gorne lepy pokazujac zabki i chciala zeby ja glaskac pod broda. Hej !!!! .. Faktycznie slonce przyswieca, bedzie natlok ludzi na imprezie w parku, rolnicy beda wystawiac swoje wyprodukowane plody, oczywiscie sprzedawac tez, beda upieczone tradycyjne kolacze i chlebki ronego rodzaju, jak zawsze przy takich imprezach. Moze sie przejde i z marszu popatrze, bo kupowac chyba nic nie musze. Przyjemnej soboty Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 02.09.23, 09:33 hej Lusia, a no byla charakterna skubaniutka.. oddalismy ja dla dziaka mieszkajacego nad jeziorem, no wlasnie zapomnialam o tym "jarmarku rolniczym" moze sie wybiore rowerkiem? udanego dzionka-dzis odpoczywaj ** tez nic nie mam na Youtubie,puste ramki"** Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 02.09.23, 10:02 No wlasnie tez od wczoraj mam tylko puste ramki, moze trzeba sie jakos specjalnie zalogowac?, popytaj dzieciecia, bo mialam dzwonic sama kolo poludnia. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 02.09.23, 10:14 Witajcie. Nocny chłód daje o sobie znac, u nas jednak jeszcze nie grzeją, jeszcze nie czas. Chyba dopiero w październiku ciepłownia uruchamia grzanie i to tez trzy wieczory musza mniej nie wyższa temperaturę niż ileś tam o którejś tam godzinie. Chyba ze zmieniły się zasady, nie sledze tego bo i tak rzadko ogrzewam. Może Maria i Jaga będą cis wiedziały na ten temat? U nas cudowne słońce, ostre grzanie od rana. Sprawunki mamy już za soba, o 9:00 byliśmy w sklepie. Udało mi się kupić skrzydła indycze i udziec wołowy na bitki. Ok 13:00 jedziemy na wieś, pobrykać na łące😁 Zaraz zamieniam sue w barbera czy tez w barberkę, będę strzygła zarost męczyźnie😁 Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 02.09.23, 18:32 Witam i jak czytam to wszedzie bylo sloneczko. Na odmiane u mnie padalo nockai do godz.14tej a teraz okna juz zamknełam bo chodek miałam na plecach. Rano co nieco pokreciłam sie w chalupce a potem poszłam na pogrzeb.Zmarła sąsiadka ponad 90 lat lat od pewnego juz czasu leżąca. Po powrocie czas mi szybko uciekł przy gotowaniu obiadu i teraz przysiadłam na chwilę. Pogoda bardzo niestabilna więc wszystko nie idzie zgodnie z planem. Czas zajeła mi tez drukarka bo cos sie w niej zacielo i nie moge uruchomić. Poczekam do poniedziałku na fachowca.Nie ma rady. Udanego wieczorku i dobrej nocki życzę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 02.09.23, 20:13 witaj Mario wieczornie i pozdrwiam Vistulanki juz witane, tak,cieplutko dzis bylo, jak prawdziwe lato,choc w podmuchach wiatru czulo sie juz jesien, oj Mario,i znowu jakas awaria sprzetu..moze nic powaznego.. Kallisto na wsi bawila i ladowana energie na caly tydzien mam nadziej,ze wieczor mamy przyjemny ,, taki ogromny kasztan rosnie w poblizu blokow LUsi Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 03.09.23, 08:48 Myśłałam,że jestem ostatnia a tu cisza. W nocy znowu padalo i dopiero teraz słonko wychodzi. Jestem na zwolmionych obrotach chociaz wstałam po siódmej. Pora sie rozruszać , więc idę cos przegryżć i kawka. Kolo mnie też sa 2 duże kasztanowce. Liscie im już pożółkły wiec zaraz chyba będa leciały kasztany . Udanej niedzieli zyczę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 03.09.23, 09:47 Witam Mario i reszta Vistulan Ja też dziś pospałam i to bez wspomagania prawie do 8-mej. Całkiem ciepło jak na wrzesień o poranku,bo 18st. Wczoraj było bardzo ciepło. Po południu nie miałam internetu,ani telewizji, Zawsze piszemy do siebie choć parę słów jak jest na wyjeździe,ona wysyłała na pocztę,a ja nie mogłam odebrać. Parę zdjęć z Wrocławia. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 03.09.23, 15:33 Jeszcze parę.Na końcu widok z wieży kościelnej. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 03.09.23, 15:46 Witajcie. Piękne zdjęcia Jago, dzieki Ali możemy obejrzeć kraj w pigułce😊 nigdy nie byłam we Wrocławiu a bardzo chciałabym choć raz tam pojechać. Czy Ala podróżuje autem czy pociągiem? Czy była kiedyś w zachodniej częścią Polski? Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 03.09.23, 17:18 witajcie z opoznieniem, Lusia mnie z samego rana zwabila bo upiekla kolacza, wiec pojechalam, trudno zobaczyc, ale na dzwoneczkach siedzialy sobie wrobelki, dzis ze spaceru po miescie. miejmy mily wieczor. pogoda zapowiadala sie OK,ale pozniej sie ochlodzilo i rozwietrzylo mocniej, dzieki za zdjecia z Wroclawia, bylam pare razy w miescie, sliczne sa niektore stare uliczki, Maria chyba sie roskrecila i moze cos ciekawego nawet i zrobila Kallisto marzy o odwiedzinach Wroclawia, Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 03.09.23, 18:16 Widzę 3 wróbelki.Ławka w pięknym otoczeniu kwiatów. Jeszcze parę zdjęć dodam. Ala ma swoje ulubione miejsca,przeważnie morze i góry. Wrocław bardzo jej się podoba. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 03.09.23, 18:20 Ciekawe to rusztowanie z dzwoneczkami. KENDO główkowałam próbując uruchomic drukarke ale niestety. Jutro musze szukac fachowca i znowu wydatek. Jak pech to pech, jak kupiłam tusz to drukarka nie chce działać. Z tego to wyczytałam przyczyna może byc po aktualizacji Windowsa. Pogoda nie stabilna, albo pada albo słonce, chlodniej w chacie bo u nas dopiero zaczną grzać po 1 października. Na pocieszenie, to że znowu idzie ocieplenie pod koniec tygodnia. Spokojnego wieczorku życzę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 04.09.23, 07:11 Wroclaw tez mi sie podoba.. szkoda,ze jakos nie mozemy soebie same zalatwic bledow technicznych..echhh witajcie Vistulaneczki, polezcie sobie jeszcze pod cieplymi kolderkami, ja sie jakos wyspalam... zapowiedzieli dzis slonce,ale jeszcze tez spi sobie niemniej zycze Nam go nad glowami i milego startu na tydzien i dzien dzisiejszy takie aranzacje kwiatowe w wielkich donicach na miescie poustawiali.. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 04.09.23, 10:43 Zdjecia chyba Ala robila na Ostrowiu Tumskim., most na Ostrow Tumski, tam tez jest siedziba biskupow, -dziekuje. Dzwoneczki z wrobelkami to na Malym Rynku, o godz, 12, zawsze dzwonia. Komuna w tym roku zaprojektowala przyjemne arangemangi kwiatowe dla przystrojenia ulic, Hej !!! Wczoraj wyjatkowo bylam zajeta, a wieczorem juz nie mialam sily na nic, Natomiast dzisiaj juz jestem po alertem, mam troche wiecej pracki, Nie wiem jak to jest, ze zawsze sie cos wynajduje , chyba zeby sie nie nudzic. Sloneczko za oknem, przez otwarty balkon jesienny, cieply, powiew jesieni wplywa do sypialni. Zycze Nam przyjemnego poniedzialku i calego tygodnia bez zadnych awarii. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 04.09.23, 11:51 Witajcie... Kendo wita piękną kompozycją.Jeszcze ze 2 m-ce będzie cieszyć oko. Lenka dziś z nami spała. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 04.09.23, 13:02 Jaga. widze ze Ala ogladala rowniez we Wroclawiu Panorame Raclawicka, podziekuj Ali za zdjecia. To juz przyjechala do domku?. Lence brakowalo towarzystwa w nocy to zmienila sypialnie. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 04.09.23, 14:51 Witam, od ranka się kręce czekając na fachowca. Zrobiła pranie 2 razy, i wietrzyłam cieplejsza kołdre i poduszkę z piór. Slonko zacheca do domowych pracek a rannek rzeźki przypomina o zbliżajacej sie jesieni. Spisałam sobie pilne sprawki i zakupy i trzeba je powoli realizować. We Wrocławiu byłam i ogladałam Panoramę, dech zapiera,że cos takiego mozna namalowac. Udanego popołudnia zyczę. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 04.09.23, 14:56 Zostawię na szybko poniedziałkowe powitania, zaraz jadę do rodziców. Zanim co to załączam fajne obrazki Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 04.09.23, 15:05 witajcie Vistulaneczki, no,kazda z Nas ma zajecie, ja dzis sie lenie,wszystko mam porobione na razie.. zapracowanym zycze pomyslnej pracki z dobrym rezultatem, Lenka chciala ciepelka w lozeczku,kolo Pani sie pogrzac. sliczne przywitanie od Kallisto Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 04.09.23, 15:15 Lusiu,Ala pojechała na tydzień.Dziś ma być w ZOO. Bardzo jej się podobała Panorama Racławicka.Zawsze jej dziękuję od Was. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 04.09.23, 15:51 Dzisiaj Dzień Czekolady. Więc należy skonsumowac trochę domowych zapasów. Smacznego zyczę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 04.09.23, 16:22 Pamietam otwarcie Panoramy Raclawickiej, byly tlumy ludzi, Przyjezdzaly autokary ze zwiedzajacymi z dalekich miast w polsce. Wroclawskie zoo jest jednym z nawiekszych w Polsce, Kiedys jak pracowalam we Wroclawiu, i nie bylo co robic w biurze, to z kolezanka wybralysmy sie tramwajem do jego zwiedzania, a powrot do pracy juz wzielysmy taxi zeby bylo szybciej, nikt nie zauwazyl ze nas nie bylo, Dzien czekolady, akurat mam w domu to wieczorem podegustuje sobie pod TV. Tez wasne sprawy zapisuje na liscie, zeby nie umknely z pamieci. Przyjemnego popoludnia i wieczoru Nam zycze, oraz przespanej spokojnej nocy. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 04.09.23, 18:08 Nie wiedziałam,że dzień czekolady,ale jak jutro pójdę da badanie,to mi wyjdzie cukier Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 04.09.23, 18:33 Dawno nie byłam w naszym ZOO, musze kiedys tam pojechać. Hipopotamów kiedys nie było, zyrafy chyba tez nie ale teraz..... Była zmiana lokalizacji więc teraz teren jest duzy. Cukru pare dni temu miałam 93 więc dzisiaj połknęłam spory batonik czekoladowy. Fachowiec sie nie pojawia, chyba przyjdzie jutro. Nie znoszę wyczekiwania. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 04.09.23, 20:03 dzieki Jagus za ZOO, bylam tam bardzooooo dawnoooo ja kupilam ostanio cukierki mietowe typ nadzienia jak grylazowe i zjadlam juz dzis 2 st. uff,nie slowny jakis ten fachowiec, a zadzwonil przynajmnie,ze dzis nie moze przyjsc? tu by nie miala racji bytu z takim "zachowaniem" ciekawego wieczoru przed TV Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 05.09.23, 09:06 witajcie Vistulaneczki w bardzo sloneczny tu poranek +16C a obiecane mamy +24C i niech tak bedzie, porowerkuje w sloncu, Wam zycze tez duzo slonca nad glowami i w serduchach,tam gdzie jestescie,spokoju ducha.. jeszcze w parku kwita niektore roze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 05.09.23, 09:16 Dzień dobry Kendula i reszta Vistulan... Tak pięknie słonko świeci,że dostałam więcej energii.Miałam rano iść na badanie i zrezygnowałam,jeszcze trochę pobiorę lek od cholesterolu i wtedy zobaczę. Bardzo lubię nasze ZOO ale już dawno nie byłam,a tam trzeba nabić kilometry. Nie ma Ali,to koty w nocy nas okupują,domagają się pieszczot. Dziś o 1.30 Myszka obudziła mnie domagając się głasków. Teraz tylko 16,ale ciepło. Dobrego i zdrowego dnia. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 05.09.23, 09:31 Witaj Jagusia,no tak kociaki tesknia za swoja ulubiona Pania, ale w nocy budzic do piesztot?? biedne kociaczki,za niedlugo naciesza sie swa Pania, sliczne zaproszenie do kawusi z kociaczkiem -dziekuje miej sobie mily i udany dzionek i poprawy cholesterolu, dawno co mi robili test na niego, przy okazji bycia u lekarza poprosze o to skierowanie na badanie.mialam kiedys calkiem OK. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 05.09.23, 10:00 Witam i ja ze slonkiem ale poranek jest rzeźki bo tylko o 6tej +8. W ciagu dnia ma byc cieplej. Dalej jestem związana oczekiwaniem na fachowca. W domu sie nie nudzę ale zakupy tez muszę zrobić. Udanego dnia w słonku zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 05.09.23, 13:56 hej Mario, macie bardzo chloden poranki i w dodatku nie grzeja, ale sloneczko juz pewnie dogrzewa komnaty.. mam nadzieje,ze spec dojdzie dzis do drukarki i sparwdzi blad.. miej sobie udany dzionek. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 05.09.23, 17:48 Był fachmen i stwierdził,że trzeba kupic nową. Na co nie mam ochoty. Pojechałam do innego punktu razem ze sprzetem no i podjeto sie naprawy. Jutro byc może będe miała odpowiedż czy cos z niej będzie. Wracając kupiłam kaszanke do kiszonej kapustki , podjadłam i juz wiecej tego jeśc nie będe bo było jedzonko b.smaczne ale nie na moje zdrowie. Teraz słonko sięga do mojego pokoju więc chyba troche odpocznę. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 06.09.23, 07:16 Cześć dziewczynki. Oglądam Wasze zdjęcia i wszytskie sa piękne i interesujące. Przyroda i natura daje nam dużo radości. Zabytki Wrocławia imponujące, a najlepsze są hipcie z daleka wygladają na małe i rozkoszne,ale to chyba dorosłe osobniki? Chciałam napisać, że dawno nie byłam w ZOO, a przecież w Hiszpańskim w marcu byłam nie mniej jednak nasze chętnie bym odwiedziła. Przedwczorajsze popołudnie miałam tak tragiczne, że szok, nie wiem skąd u mnie tyle niemocy, byłam taką dętką... 1,5 godziny leżałam bez ruchu, nawet TV nie włączyłam, cięzko podnieść się było do 19:00. Wczoraj zdecydowanie lepiej. Dzisiaj u nas +29 stopni, cudownie cieplo będzie, to już takie ostatnie podrygi zdychającej ostrygi tego sezonu. Chociaż kto wie moze IX będzie ładny? Rozpakowuję swoje spożywcze produktu na pierwsze i drugie śniadanie i przygotuję kawkę, poczekam na koleżanki, zazwyczaj przyjeżdżam pierwsza do pracy, reszta za mną. Słoneczka na cały dzień i dużo uśmiechu. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 06.09.23, 07:50 Hej !!! Slonce od rana raduje, ze dzionek bedzie w miare dobry, mam problem ze swoja nozka, wiec oznajmian ze oddalam sie na maly urlopik zeby ja doprowadzac do uzywalnosci. Zycze Nam zdrowka i slonca nad glowami. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 06.09.23, 08:54 Witam tez z dobrze zapowiadajacą sie pogodą. Ma byc cieplo w dzień .Ranek to tylko +8. Czekam na ocieplenie w ciagu dnia. LUSIA cos zaniemogła, ale dobrze że wie że musi pofolgować. Zycze szybkiego powrotu do zdrowia. KALISTO tez doswiadczyła,że o zdrowie trzeba dbać. Więc zycze dobrego i zdrowego dzionka. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 06.09.23, 09:17 witajcie ranne skowronki, Kallisto ma chyba komplikacje pokowidowe z takimi oslabieniami gwaltownymi, Lusia z nozka zaniemogla,ma dozwolenie na maly urlopik,niech nozka dochodzi do siebie, Maria,zastanawia sie czy koszty naprawy nie beda za wyskokie, bo moze lepiej kupic nowa skriwarke? tu jak przyjdzie fakman do sprzetu to placimy mu za godzine i czas dojazdu , na firmie tez placimy za oszacowanie bledu,pozniej decydujemy czy ma byc sprzet naprawiany czy nie.. mysle,ze moze oplaca sie naprawa.. czekamy na Jagusie i bedzie "lista obecnosci podpisana" +16C/slonecznie/otwierajac okno w sypialni, juz czuje sie jednak "jesienne ciepelko i zapach jesieni" zycze nam zdrowka/dnia bez problemow. nie znam kwiatkow, ale podobaly mi sie,rosna w parku. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 06.09.23, 10:13 Dzień dobry dziewczyny.Myślałam,że coś z Kalisto,albo przeoczyłam. Post od Kendo też mi mówił,że coś z Lusią jest nie tak,ale skoro nic nie pisała, to znaczy nie chce.Nie rozumiem takiego podejścia,bo to nie jest narzekanie,tylko piszemy jak jest. Bardzo dobrze jak pomału,ale wracamy do zdrowia. Piękny dzień i tak będzie do niedzieli.Teraz mam 21,a ma być 26. Ciekawa jestem czy da się naprawić urządzenie Marii i czy warto,bo jeżeli jest niezbędne,to musi być.Mój też jest chimeryczny,ciągle krzyczy,że brak paliwa, ale poklikam i znowu drukuje,a drukarka musi być. Polepszenia zdrowia potrzebującym. taka u mnie pogoda. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 06.09.23, 10:17 Piękny kolor krzewów,chyba kwiatów ,takich nie widziałam. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 06.09.23, 12:35 Jak dziewczynki studiowały to mieliśmy drukarki. Od wielu lat nie mamy. Jak trzeba to drukuje w pracy i wydaje mi się ze nie będzie mi potrzebna ale jak byłam na wolnym to druki robiła mi sasiadka albo córka. Co prawda bardzo sporadycznie ale jednak, zobaczymy za dwa lata czy będzie nam niezbędna. A co np drukujecie w domu? Jaguś i znowu drażnisz moje oczy urocza kompozycją😁 Kendo łąka wyglada pięknie. Rośliny podobne do tamaryszka. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 06.09.23, 14:53 Jaga/Kallisto witajcie,i dziekuje,ze zdjecia sie podobaja, nie znam tamaryszka,ale jak bede w parku,moze bedzie tabliczka przy tych kwiatach.bo nieraz sa z nazwami roslin, dokladnie Kallisto pieknie kwiatki kwitna u Jagusi Naszej,i niebo niebiesciutkie takie jak i tu, zebry tez ladnie sie prezetuja,,taka egzotyka dla nas.. kiedys drukowalam rozne wzory czy jakas recepte,terz dla samej mnie jakos nie uzywam,a ostanio tez sie zbuntowala i nie chciala zaskoczyc.. dziecie ma "wypasiona",wie jak cos potrzebuje to u Njego kopiuje. i tak wiecej jak polowa dzionka zlecialo, dalej mam sloneczko i +22C, czego i Wam zycze takiego samego. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 06.09.23, 17:51 Wreszcie się zabrałam za skierowanie na RTG płuc i nic nie załatwiłam, bo tam gdzie byłam kierowana,Przychodnia nie odnowiła na NFZ. A po drugie maszyna im się popsuła i nie wiadomo kiedy naprawią. Oszukują ludzi ile się da. Ale już wiem gdzie zrobię prywatnie za 140zł bez łaski. Gorąco też i we Wrocławiu,to trochę wody dla ochłody. Na końcu iglica. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 06.09.23, 20:08 Piękne fotki.Jakie to teraz mozliwości sa, że kazdy mając dobry aparat zrobić zdjęcia pamiątkowe z podrózy. JAGO wieki nie robiłam rtg płuc a teraz sie boję chociaz tez powinnam to zbadać. Za kazdym razem lekarz mnie osłuchuje ale nie proponuje rtg. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 06.09.23, 21:12 Jagus a co to za iglica? Piekny stawik z mosteczkiem zaroślami i altanka. Piękne miejsca zwiedza córka i pogoda dopisuje😊 A mnie schodzą popołudnia….. zanim się obejrzecto wieczor. Byłam u fryzjera, ładnie mnie obcięła. Nie byłam u Agi, ostatnio na dawal ścina. I zmeczona jestem i żołądek boli…. Trzymajcie sie dziewczynki, rano napisze witanki. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 06.09.23, 21:14 Mario ja ze względu na branie zastrzyków na rzs.muszę być pod kontrolą. Ponieważ to moje cholerstwo potrafi wszystko zaatakować,nie tylko kosteczki Rok temu mi robiono rtg w szpitalu i jakieś zacienienie zauważyli. Jak nie kaszlesz,nic Ciebie nie dusi,to chyba wszystko w porządku. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 06.09.23, 21:40 O masz ci los Kalisto,teraz żołądek boli .Może masz no-spa? Poczytaj o iglicy. Ala mieszka blisko tej fontanny. pl.wikipedia.org/wiki/Iglica_(Wroc%C5%82aw) Dalej widok z Mostka Pokutnic Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 07.09.23, 08:42 Witam.Słonko mam a dalej co to nie wiem. Czekam na telefon w sprawie drukarki a inne sprawy tez czekają do załatwienia. Prawdę mówiąc to gna mnie do wyjścia. Jak się ułozy to tak będzie. Udanego dnia zyczę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 07.09.23, 09:29 Witaj Mario i reszta dziewczyn. Ja też mam coś do załatwienia,może dam rady. Bardzo słonecznie i ciepło jak na poranek,bo już 21st. Dobrego dnia Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 07.09.23, 15:32 no nareszcie jestem, pralam od samego rana az 8 wsadow do maszyn wlozylam, to juz letnie ciuszki w ktorych na pewno chodzc juz nie bede, witajcie Zalogo,no slonca brak tu/+19C,bardzo wilgotno, ech z naszymi bolesciami, zycze nam ich jak najmniej, dobrych zalatwien spraw i oczywiscie milego popoludnia z nadchodzacym wieczorem wczorajsza rabatka u dzieciecia w ogrodzie. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 07.09.23, 16:08 Hej. A już chyba konam, no tak umysłowo daje mi do wiwatu pewna sprawa służbowa ze aż dostałam mroczków przed oczami przed wyjściem. Jakby kto ze mnie wszystkie siły wycisnął. Teraz już znam historie Wrocławskiej iglicy, musi ciekawie wyglądać z bliska. I jest nawet mniejsza iglica, pewnie nie tak efektowna jak ta wysoka? W każdym mieście jest coś ciekawego i każde ma swoją ciekawa historię. Idę odpocząć, bo ledwo żyje a na 18 na paznokcie. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 07.09.23, 16:51 Kallisto,o rany,az tak Cie pracka wykonczyla? odpoczywaj teraz przy relaksujacej muzyce, moze wrocisz do stanu z ktorego bedziesz zadowolona.. a moze "na paznokciach sie zrelaksujesz? Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 07.09.23, 17:27 KENDO o ile znam sie na kwiatkach to w Waszym ogródku rosnie nagietek i teraz kwitnie.Jezeli tak, to mozesz zrobić sama w prosty sposób maśc - super lekarstwo na wiele schorzeń m.in. i na zylaki. Moge napisac jak i co. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 07.09.23, 17:33 Mario,dokladnie to nagietka, lubie ja,o tej porze roku kwitnie bardzo dlugo i w szare jesienne dni ozlaca ta czesc ogrodu, moze i bym zrobila ta masc,jezeli skladniki bede moga tutaj zakupic.. wiec dziekuje i podaj recepte. milego juz zblizajacego sie wieczoru, fakman zadzwonil o drukarce? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 07.09.23, 19:45 W aptekach ziołowych,a może i w zwykłych,są też herbatki. www.tanie-leczenie.pl/masc-nagietkowa-20-g.html Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 08.09.23, 07:07 O i jestem dzisiaj pierwsza. więc witam Was bardzo serdecznie w kolejny piękny ciepły dzień i najukochańszy dzień pracujących Mój ogrodowy budzik tak się dzisiaj rano wytężał w tym budzeniu, że nie sposób było spać Przyjechałam do biura, więc mam chwilę czasu żeby coś napisać, bo jak widać popołudnia mam zajęte, albo źle się czuję albo jestem poza domem. Dzisiaj tez ostatni dzień pracki, w poniedziałek przed 10:00 staruję ku szpitalowi, już się cała trzęsę ze strachu mimo tego, ze wiem co będzie robione i w jaki sposób to strach mnie nie opuszcza. Bylebym tylko trafiła na salę z normalnymi pacjentkami. Zabieram ze sobą słuchawkę do telefonu, będę słuchać powieści i relaksować się na łóżku Myślę, że dzień wytrzymam ale potem z nudów będę grymasić, szkoda, ze to aż cztery dni, mogłabym rekonwalescencję wykonać siedząc w domu. Niestety taka opieka, muszą zagwarantować, że wypiszą mnie zdrową bez powikłań, to w końcu żołądek. No dobra to biegnę do kuchni po kawę i czekam na moje tzw. psiapsi Serdeczności na cały piąteczek Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 08.09.23, 09:05 witaj Kallisto, o jejku,znowu szpital i zoladek bedzie "pod lupa" bede trzymac kciuki w poniedzialek, Jagus,szedzi nie wierza w rozna tam takie ziolowe mazidla za bardzo, moze w sklepikach z ziolami mozna cos takiego znalesc ale cena bedzie wysoka, witajcie tez pozostale Vistulanki, mamy dzis mgliscie/+15C/duza wilgotnosc, mgla ma zwyczaj do pory lunchu zniknac i bedzie pewnie cieplutko, zycze dla Kallisto spokojnej pracki a dla Nas milego dzionka. takie roslinki zostawila Lusia na balkonie, czesc moze przezimuje.. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 08.09.23, 09:52 Witam z letnia pogodą i sloneczkiem. Dalej mam dzionek nie zorganizowany planowo bo czekam na telefon po ewentualny odbior drukarki. Musze byc w domku lub w poblizu. Zycze wszystkim dobrego dnia. KENDO pozdrawiaj LUSIE. Niech zdrowieje ta nózka. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 08.09.23, 11:03 Witajcie... Lusia nie ma ochoty pisać,bo co ma noga boląca do napisania kilku słów. Widać przyczyna bardziej złożona. U mnie bardzo ciepło,teraz 23st. to jeszcze parę st. dojdzie. U mnie układanie dnia nie funkcjonuje,bo zależy jak ja się będę czuła. Kalisto ,żadne leki nie pomogą,musi być operacja? Będę trzymała kciuki za powodzenie. Kwiatki Lusi te w środku na pewno wytrzymają,reszty nie znam. Świerczek powinien wytrzymać,trzeba o nim poczytać. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 08.09.23, 14:31 witajcie Maria/Jagusia z letnim bukietem powitala,sliczne sa te letnie kwiatki, co dzien rozmawiam z Lusia, dziekuje,pozdrowie do Was.. o i drukarka naprawiona, nie trzeba nowej kupowac? zycze sloneczka cieplego, tu mgla gdzie sie wyniosla i sloneczko swieci +21C i chyba wiecej nie bedzie . Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 08.09.23, 17:40 I nastało popołudnie. Wciąż cieplutko a każe murach😡 Była córka z wnuczka, pojechały do drugiej córki i u niej na noc Zuzia zostanie. Jutro u nas będą 8 urodziny wnuka, alecte dzieci się starzeją😂😂😂 Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 08.09.23, 19:44 o jejku Kallisto,to juz 8siem lat ? duzo radosci mu zycze i pieknych wynikow w nauce... Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 09.09.23, 07:32 witajcie w bardzo mglista sobote, choc mgla ma znowu odslonc slonce,jak wczoraj i +23C ma byc, zobaczymy co sie stanie,niemniej zycze Nam weekendowego sloneczka i przemilego relaksu Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 09.09.23, 08:11 Dziekuje Kendo za piękne życzenia i urodziwa w swojej czerwonej krasie róże. Dzien dobry dla Ciebie i dla pozostałych babeczek które tu się pojawia. U nas kolejny bardzo ciepły dzień. W sierpniu okropna ziąb a we wrzesniu upały. Zbieram sue z łóżeczka, ogarnę się i mykniemy po sprawunki. Musze upiec dzisiaj dwa ciasta. Wspaniałej soboty🌹🌹 Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 09.09.23, 09:52 witaj Kallisto i pozostale Forumeczki, tez sie z grubsza ogarnelam, poczekam az mlga sie ulotni i pomaszeruje - porowerkuje do dalszego sklepu po owoce slonko proby robi wydostania sie z za mlgy +17C na razie. zycze Tobie i rodzinie udanego weekendu i dla Forumeczek tego samego Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 09.09.23, 10:58 Dzień dobry Wszystkim... Słonko przygrzewa od rana, na razie 22st,a będzie 27. Noc była ciężka,po przebudzeniu o 1-szej do 4-tej w ogóle nie spałam i nic nie pomagało.Jeszcze wieczorem było 25st. ciężko było oddychać. Po niedzieli ma się zmienić nawet o 10st. mniej. Obiadu nie muszę gotować,bo wczoraj zrobiłam knedle,na które czeka Ala. Wczoraj dostałam stolik,będzie mi łatwiej,ale siedzieć i tak będzie trudno. Muzeum Narodowe,to już ostatnie zdjątko od Ali. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 09.09.23, 11:08 pieknie dom obrosniety bluszczem-dzieki za fotke i powitanie, witaj Jagusia, no my mamy +20C obecnie,i slonecznie sie robi, zaraz wybywam z domu na dlugi marsz zycze milego relaksu i moze krotkiej dzemki . Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 09.09.23, 11:54 Bardzo urzekają mnie takie obrośnięte zielenią budynki i kamienice, zawsze mysle wtedy jakie ptaszki tam się kryją? Wstawiłam do piekarnika Murzynka inplacek ze śliwkami, zobaczymy jakie wyjdzie. Skorzystałam z internetowego przepisu. I taka ciekawostka piana z białek ubita z proszkiem budyniowym olejem. Dziwne połączenie aż mam objekcje😱 Jagus zrób proszę zdjecie stoliczka. Zamawiałaś na Allegro? Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 09.09.23, 15:53 Witam wszystkich .Lato na całego i wcale mi nie za gorąco chociaz za oknem termometr wskazuje +40. Nocki sa chlodne i wszystko sie wyrównuje. LUSI dalej nie widzę .Wydaje mi się, że jest poza domem bo inaczej to by cos napisała. KALISTO dzisiaj w gronie dzieci i wnucząt. Przykładna mama i babcia. JAGA podobnie jak ja raz lepiej raz coś tam...i tak to. KENDO jak nakręcony zegarek zawsze chodzi i nie poddaje się. Dobrej soboty zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 09.09.23, 17:28 Mario,no podsumowalas Nas... usmialam sie,ale musze napisac,ze coraz bardziej nie chce mi sie byc zorganizowana/czasowa/jakos zaczyna brakowac mi czasami motywacji,ale "ciagne woz pod gore jakos" jutro na caly dzin do dzieciecia sie wybieram,ma byc +26 C,posiedzimy tam na altanie,/pogadamy/poczytam/moze cos przy rabatce zrobie,jak slonko mnie nie bedzie prazyc. milego wekendowania. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 09.09.23, 17:58 Widze że i do KENDO słonko mocniejsze wrócilo. Miłego rodzinnego spotkania życzę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 09.09.23, 18:12 dziekuje Mario, w tej chwili mam balkon otwarty i okna rozsuniete,troche markize tez opuscilam by na meble nie swiecilo za mocno i cieplutko mam.. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 10.09.23, 09:10 Witam niedzielnie ze słonkiem i relaksowaniem się. Jak od lat niedziela jest dla mnie dniem w którym poza czasem przymusowym gotowaniem nic innego nie robię z pracek domowych. Najczęsciej to jest zadbanie o swoje zdrowie i aparycję. Lubię go spedzać w domowych pieleszach i z reguły rzadko opuszczam chałupkę. Wszystkim mamom i babciom życze miłego spędzania niedzieli w rodzinnym gronie. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 10.09.23, 10:28 hej Mario,pierwsza dzis sie przywitalas, mam podobne podejscie do niedzieli, wszak,dbanie o swe kosmetyczne zaboegi wykonuje w piatek wieczorem, niedziele mam totalnie luzna... poswiecam na odwiedziny czy stworzenie sobie milych chwilek w domu z ksiazka przy klasycznej muzyce i czyms slodkim na talerzyku obok i aromatyczna herbata. slonecznie juz po porannej mgle i +20C zycze Nam pieknych chwilek tam gdzie jestescie. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 10.09.23, 11:41 Witajcie dziewczyny ... Maria chyba odgadła przypadłość Lusi,trudno czekamy aż się pokaże.Z opisu Marii o niedzieli jak spędza,to u mnie teraz jest codziennie niedziela Pogoda dalej aż za piękna,dziś ma być 28.U mnie na balkonie zawsze więcej. W tej chwili podają 25st.Noc była niezła,spałam do siódmej,a kwiat głogu wypiłam jak się obudziłam Kalisto,zrobię dzisiaj zdjęcie.Córka mnie krytykuje,że nie kupiłam lepszego.A po co mi lepszy? dla mnie akurat.Mam stolik żeby zjeść i na laptop. Potem składam nóżki częściowo i odkładam. Przez ten ostatni rok posypałam się totalnie Kendo piękne zdjęcie,dziękuję Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 10.09.23, 13:46 Dzień dobry niedzielne. Wolny dzień, leniwy, wszystko na zwolnionych obrotach. Po śniadaniu włączyłam słuchowisko i usnęłam, tuż po 12:00 wstałam i zaczęłam pakowac walizkę do szpitala. Wypełniona po brzegi, najwiecej miejsca zajął szlafrok i 3 średnie butelki wody. Jagus czekam cierpliwie, musze zmobilizować się i tez kupię, pewnie praktyczna i wygodna? Trzeba sobie robic wygody jeśli jest to możliwe, dobrze ze mieszkacie z córka, zawsze jest pomoc pod ręka. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 10.09.23, 15:13 Własnie wczoraj wypisałam z netu, tak na wszelki wypadek listę rzeczy ktore powinno sie zabrac do szpitala. Ku mojemu zdziwieniu lista jest długa i częśc rzeczy muszę dokupić. KALISTO jestes bardzo dzielna.Trzymam kciuki. Wszystko będzie okey.Musi być! Acha pamietaj aby po zabiegu oprózniano Ci często worek z moczem /to pisze na wszelki wypadeik/ bowiem zaleganie moczu w worku prowadzi do stanów zapalnych b.bolesnych. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 10.09.23, 15:28 witajcie popopludniowo. tak szybciutko Was witam i zmykam na altanke, dziecie musialo mi cos w laptopie sprawdzic to od razu ja sprawdzam,co w rzeczce sie dzieje, pieknie na dworze +27 C albo i wiecej na dworze, nie wytrzymalam i paluchy w rabarke wlozylam, byla jeszcze lawenda pare galazek i nac pietruszki to sobie scielam.. a ten stoli to chyba tez mam co wspominacje,jak wroce do domu cykne mu fotke, tu w szpitalu nie musimy miec wlasnej wody,szpital dolewa do szklaneczki jak potrzebujemy, miejcie sobie milo Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 11.09.23, 09:05 witajcie w mglisty poranek/+16C, pozniej jest obiecane slonko i ponad +20C, swiatowe wiadomosci nie ciekaawe, afrykanski swinski pest wsrod dzikich swin sie rozszeza, las zamkniety tam gdzie zostaly znalezione zwloki swin,po przyjsciu do domu trzeba sanowac obuwie,, dobre ze swinki nie jadam,farnerzy hodowli swin w strachu... trzesienie ziemi w Maroku...uschhh niemniej zycze slonca w sedruchach i nad glowa Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 11.09.23, 09:34 Hej !!!! Jestem, i moj stan nozki troche sie poprawia, ale musze ja b.oszczedzac, nie pomogly babcine kuracje, kapusty i inne oklady, stopa unieruchomiona i czekam az bedzie ok. zebym mogla normalnie chodzic. Kazdy krok obciaza druga strone, ktora tez juz zaczyna doskwierac z bolem, tak ze slucham sie lekarza i odpoczywam. Chetnie bym teraz gdzies wyjechala, ale kontuzja stopy pokrzyzowala wszystkie moje plany. Za Kallisto trzymam dzisiaj kciuki za pomyslny zabieg i rehabilitacje po nim. Widac Kendo byla u syna, fotka z rabatki juz w typowo jesiennych kolorach. Zycze Nam dobrego samopoczucia i wszyskiego dobrego. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 11.09.23, 10:05 witaj Lusia cieplutko, mysle,ze niedogodnosc z czasm beda malec i nozka bedzie wracac do zdrowia, tak bylam u dzieciecia, dzis tez mialam podjechac,ale chyba w domu zostane,ma miec fachowcow od borowania studni,wiec nie bedzie spokojnego siedzenia na altanie, miej sobie laskawy dzionek i odpoczywaj nozke za rada doktora. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 11.09.23, 10:24 A ja witam Was z izby przyjec, dokumenty złożyłam i czekam na wezwanie. Odebrałam wynik histo, nie jest zły ale i dobry nie jest. Rozwija mi się metaplazję żołądka co oznacza ze błona śluzowa zmienia strukturę na błonę jelitowa. Jest to średnie stadium, a są trzy. Przez rok posunęłam się o jeden stopień…. Omówię z lekarzem czym będą leczyć. Lusia dlaczego nóżka aż tak Ci się zbuntowała? Skręciłaś ją? Wiecie co, pięknie wyremontowany szpital, ciekawe jak będzie na gorze? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 11.09.23, 10:18 Witaj Lusiu ,Kendo i reszta. Cały czas myślałam,że masz problem z nogą z żyłami,a nie że ze stopą, widać zapomniałam Są leki,będzie dobrze,a dlaczego druga stopa? Od rana piękne słoneczko,zapowiadają na dziś 29st. teraz 24 to idę złapać trochę słoneczka na balkonie,póki się da. Parę dni ma być chłodniej,a później znowu gorąco. Trzymaj się Kalisto,najgorsze jest czekanie ,będzie dobrze Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 11.09.23, 11:25 Cześć Kalisto,super fotka.Miejsce pobytu tymczasowego,to duże wsparcie dla psychiki oczekującego.Fajnie ,że przy oknie. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 11.09.23, 11:28 Tak fajne miejsce tylko łóżko postawiłabym odwrotnie😁 ale tak jak jest ustawione to bardziej dostępne podczas wizyt lekarskich. Brak mi tu moich pieleszy, 5 poduszek 😂 Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 11.09.23, 12:59 Witam wszystkie obecnie a zwłaszcza LUSIE i KALISTO. Wracajcie zdrowe na forum. KALISTO nic dziwnego że z doza zaufania idziesz na zabiegi skoro taki fajny szpital, lepszy niz jeden hotel w wyposażenie. LUSIU ta noga to chyba jakas powypadkowa. Cos jakby przez mgłe kojarzę,że chyba pisałas o jakims uderzeniu sie w palce. Czy tak? Pogodę mamy wszystkie super oby tak jak najdłużej bo grzanie w c.o. dopiero od 1 pażdziernika co tez łaczy sie ze zwiekszonym i opłatami., ech... Zycze dobrego poniedziałku i całego tygodnia. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 11.09.23, 14:52 Taka tabliczka wisi przy moim łóżku. Zjadłam obiad, moja wspollezaca pani cukrzycowa dostała normalny mięsny obiad kompot i sok pomidorowy, a ja kompot, sok owocowy, zupę i ryż z sosem jagodowym. Póki co fajnie tu😁 Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 11.09.23, 14:54 Zauważyłam na opisie histo ze moje wycinki z żołądka oglądała sława onkologii prof. Jan Lubiński, słyszałyście o nim? Na zdjęciu moj soczek, pierwszy raz widze tak zapakowany. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 11.09.23, 15:44 Soczku nie widzę Ja leżałam głową do okna,to miałam fajnie,też było gorąco. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 11.09.23, 16:15 kongres-zdrowiepolakow.pl/czlonek-rady/prof-dr-hab-n-med-jan-lubinski/ No...powiem, że nawet przystojniak ten Twój profesor. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 11.09.23, 16:51 Mario, a zona profesora była u nas wykladowczynią, osobiście jej nie widziałam ani razu ale nazwisko się przewijało z roznych okazji. Jago no taki to sok😁 smaczny nawet. Nudy na pudy, głośno od ulicy, pociągi nieopodal hałasują, a do jutra jeszcze tyle czasu…. Po co oni mnie tu dzisiaj chcieli????? Przed chwila była pielęgniarka z termometrem i wyszło nie wiadomo skąd 37,4. Przy przyjęciu miałam 36,8. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 11.09.23, 17:24 I kolacja. Cztery plastry szynki drobiowej, dwa plastry sera, dwa ogromne liscie sałaty, chleb, masło. Gdybym tu polezalam tydzień to wyszłabym szersza niż dłuższa😂 Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 11.09.23, 18:55 A tak nagłasniaja ,że jedzenie szpitalne do kitu. Az mi sie wierzyc nie chce że to szpital dla kazdego w ramach NFZ. U nas szpital regionalny to tragedia pod kątem korzystania z urzadzeń socjalnych. Jedna łazienka i wc na kilka sal kilkuosobowych. Ale co duże miasta to i szpitale lepsze. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 11.09.23, 18:58 Jak sie zorientuja,że robisz fotki to pomyślą, że jestes z jakiej gazety i będą skakać koło Ciebie. Spokojnej nocki. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 11.09.23, 19:31 witajcie wieczornie, no Kallisto,super trafilas na oddzial szpitalny, tu nie uswiadczy sie takiej lazienki z prysznicem, jest co prawda duza,ze pacjet moze wozkiem wjechac,ale prysznic sie nie zalania zadna zaslona dokladne proby krwi porobia i beda wiedziec jak leczyc..trzymamy kciuki zatem jutro znowu. tu jedzenie szpitalne jest OK,przy wpisie sie pytaja czy sie jest alergicznym i czy jakiegos jedzenia sie nie lubi-to sie nie dostanie sliczna masz fryzurke,pasuje Ci. Jaga /Maria ,cieszcie sie z ciepleka, tu sie nam oziebia i mgliscie bedzie jutro Jagi motto i bukieciki na dzis tez ,by troski zniknely-a kysz,a kysz... milego wieczoru... za oknem zrobila sie bardzo mgliscie,/+18C Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 11.09.23, 20:45 Dziewczyny to raz trafiło mi się z łazienka i niestety z bliska tontak pięknie nie wyglada. Połamana deska klozetowa, odkręcona słuchawka prysznica na szczęście dało się przykręcić. I czy łazienka z wejściem od pokoju to dobrecrozwiazanie? Po części tak ale jak ktoś bąki puszcza to wszystko słychać 😱😂Jedno okno w ogole się nie otwiera. I Mario ja z ukryciacrobilam zdjęcia😂 Coś musi być z tym szpitalem, pacjenci zjechali się z Poznania i ze Slupska. No czy w Poznaniu nie ma gastrologii? Aż wierzyć mi się nie chce. Dobrej nocki zycze Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 12.09.23, 08:58 Kallisto,dziekuje za nocke,spalam bajecznie, dzis kciuki trzymamy za Ciebie i fluidy spokoju wysylamy, witajcie Vistulanki, za oknem nie ciekawie +17C, zycze nam udanego dnia. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 12.09.23, 09:45 Dzień dobry Kendo i pozostałe forumeczki. Wciąż czekam na badanie, mam wenflon do podania znieczulenia a potem do kroplówki. Moja pani z łóżka obok jest po badaniu, czeka na opis i zmyka do domu. Jej badanie to jakiś „eus”, badali z kontrastem trzustkę. Mnie już jeść nie wolno, usta mogę tylko zwilzac. Lekarz pozno przychodzi wiec nie wiem o której raczy przyjść, może dopiero po poludniu. Złe spałam, okropny hałas za oknem, napady bólu głowy mam, nie wiem z jakiego powodu. Wiecie co, porównuje dawniejszy personel a obecny, kiedyś był jakiś mało dostępny, opryskliwy, małomówny. I w tym szpitalu i w poprzednim i nawet covidowym zespół medyczny jest sympatyczny, uśmiechnięty, rozmowny. Dzisiaj przyszła kolejna zmiana pan i tez są miłe. Ale tez nasłucham się jęków pacjentek, chyba bardzo cierpiące w bólach. Tak sobie rozmawiamy z panią z łóżka obok o obiadach i potrawach i zachciało mi się śledzi w oleju z cebulka. Zaplanowałam zrobić knedle i szare kluski z kapusta i….. nie wiem czy będę mogła umieścić te smakołyki w swojej diecie? Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 12.09.23, 10:04 witaj Kallisto, najgorszy czas wyczekiwania, zawsze sie dluzy w nieskonczonos, mam nadzieje,ze zawolaja niebawem i bedzie po wszystkim, mysle,ze dostaniesz jakies propozycje co do djety, trzymam kciuki i przytulam dla otuchy. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 12.09.23, 11:27 Witajcie kochani... to Kalisto jeszcze czeka? wszystko musi być przygotowane jak należy.Jak jest wenflon,to na pewno niedługo. Wszelkie operacje starają się robić z rana,bo przecież pacjent na głodniaka. Gorąco jak diabli,na razie 26,a ma być 29.żadnego wiaterku,jeszcze jutro tak będzie, potem chwilowa ulga. Miałam rano iść na pobranie,ale córka wstała bardzo wcześnie,to nie chciałam się plątać,pójdę jutro jak dam radę. Sąsiadka przyniosła mi wielkiego kabaczka.Na dziś już mam uszykowane co na obiad,mielona karkówka,to muszę się zabrać za robotę,kabaczek poczeka. Znam te kwiaty Kendo,te jesienne mają ładne ubarwienia,ciekawa jestem czy zimują. Moja wiekowa pelargonia,myślałam,że w tym roku nic z niej nie będzie, chciałam wyrzucić,żadnego pączka nie miała i odwdzięczyła się. Wracajcie dziewczyny do zdrowia. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 12.09.23, 10:05 Witam cieplutko. KALISTO wysyłam pozytywne fluidy, żebys czuła się teraz i potem bezbolesnie. Mam domowe plany ale pogoda ma byc goracą więc zmiany moga byc. Nogi do południa wytrzymują a potem musze oszczedzać. LUSIU znam to co teraz przechodzisz ale to podobnie jak u mnie nie tak szybko wraca sie do zdrowia. Powolutku i będzie lepiej. Cierpliwosci trzeba na pewno.Trzymaj sie i teraz myśl tylko o sobie. Wszystkim życzę dobrego dnia. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 12.09.23, 10:34 witaj Mario, och to nasze zdrowko,byle sie juz nie pogarszalo.. plany tez mam ale zobacze co zrobie, przestalo padac,najgorsza ulewa chyba rykoszetem przeszla,wiec ide na marsz i od razu do sklepu wstapie po karte do telefonu. miej sobie udany dzionek i jak najmniej niedyspozycji w nozkach. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 12.09.23, 12:15 Hej !!!!! Jestem cala zdegustowana swoja sytuacja niemocy, noge musze trzymac prwie na wyciagu, co uniemozliwia normalne siedzenie, lezac mam odpowiednia wyprofilowana poduszke od corki, ktora tez robi mi caly serwis, co dzien pyta co jeszcze moze zrobic, przez wzglad na jej obiwiazki sluzbowe i domowe nie chce jej pomocy naduzywac, ale nie czuje wiekszej potrzeby w pomocy jak do tej pory. Wydaje mi sie ze Kallisto chyba musiala wspomoc sie kasa, zeby w szybszym tempie dobranc na badania i otrzymac takie lokum szpitalne?,(bo jak kogos stac to takie jego zamierzone prawo.....?) bo chyba w dalszym ciagu taki system w Polsce funkcjonuje?. Ja na swoja wizyte do specjalisty, i po drodze wszelkie badania trwalo przepisowo 3 m-c. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 12.09.23, 12:19 Jaga, pieknie cieszy Twoje oczy pelasie, ja tez mysle swoje odszczepic jesienia i przetrzymac w domu do przyszlej wiosny, nie wiem czy mi sie powiedzie?. Najbardziej teraz to bym chciala chodzic na swoje marsze, juz boki mnie bola i plecy od odpowiednich pozycji, ale pogoda sie wlasnie dzisiaj zalamala, przeszla ulewa przynajmniej nad moja ulica, i burza, temp, tez spadla +20..C pochmurno. obiadu nie musze, corka wczoraj mi podrzucila to bede sie delektowala smakiem, a ugotowalam sobie wczoraj marchewche z groszkiem, miala byc na kolacje, ale zjadlam inne menum z corka. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 12.09.23, 12:24 Dostalam zlecone od lekarza 9 zastrzykow przeciw zakrzepowych, o zgrozo, tragedia, 2 pierwsze przyjechala Kendo i o tej samej godzinie musze je brac, pozstale przemoglam sie ze strachem, bolesciami i nieudolnoscia i robie sobie sama, wczoraj chyba przyszedl kryzys, przymierzalam sie 3 x, ale dalam rade, jeszcze mam 2 do wykonania. Niezaleznie od roznych nastrojow i stanow samopoczucia, zycze Nam przyjemnego wtorku. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 12.09.23, 14:29 Pragnę wyjaśnić ze żadna kasa się nie wspomogłam. Nie stać mnie na takie długie pobyty w szpitalu. Póki co to korzystam ile wlezie z funduszowym usług, dlaczego miałabym za to płacić? Lusiu czekałam dwa miesiące, nie wiem czy to długo czy krotko zważając na ten zabieg bo to nawet nie operacja Na zabieg wciąż czekam, wiedziałam ze będzie pozno i jestem cierpliwa. Wiem tez z doświadczenia nie własnego ze mogą mi to przełożyć na kolejny dzień. Chyba się wtedy wścieknie, bo to będzie oznaczać pobyt o dzień dłużej. Prostuję temat odkręconej słuchawki prysznica, okazało się ze to z powodu legionelli odkręcają,a ja kąpałam się bo sama ja odkręciłam😁 Słyszałam tez rozmowę jakiejś inspekcji, ze baterie do wymiany. Myślałam ze ktoś zbiera zamówienia na wymianę baterii np. Do ciśnieniomierzy ale jak druga osoba rzuciła słowo o legionelli to skojarzyłam te słuchawkę. Muszę ja do wieczornej kapieli dokręcić. Cały dzień jestem o głodzie, wytrzymuję, bo wiem ze tak trzeba. Niepokoi mnie to czekanie, robi się pozno. Niestety zabiegi wykonują w tym samym gabinecie w którym robili mi badanie i w którym przyjmują pacjentów z ulicy. Dlatego to tyle trwa i wiem ze w każdym szpitalu jest podobnie. Nudzę się jak mops, trochę czytam, trochę oglądam ale ile można wciąż na tum samym łóżku???? Acha i mój zachwyt sala pryska, bo od zewnątrz od 1,5 roku robia remont szpitala, stoją rusztowania, wymienili okna ale wykończenia futryn od środka nie zrobili. I widać ze najpierw malowane były sciany a potem wstawiane okna. Co za porąnana kolejność!!!😱 Acha i ta odkrecona deska nie działa od maja, bo jakiś pan Darek jej nie naprawił😁 maj a wrzesien to przecież tylko chwila😁 Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 12.09.23, 15:33 Dziewczynki już wróciłam. Zabrali mnie o 14:45. Przygotowanie jak do operacji tlen, środki dożylne, kontrola na monitorze i bardzo szybki zabieg. Było cudownie nic nie czułam. Idę odpoczywać jest otumaniona i trzaska mi mozgownica Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 12.09.23, 15:42 o i juz po strachu/niepokoju, dobrze wszystko poszlo, teraz pare dni pod obserwacja i do domku wypisza z lista pewnie zakazanych potraw/przypraw, mus sie zagoic w zoladku dobrze na spokojnie czego zycze Kallisto-usciski i wracaj do zdrowia. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 12.09.23, 15:47 no i po strachu macie dziewczyny, Kallisto, czekala dwa miesiace /Lusia trzy w zupelnie z innymi zabiegami, teraz pozostaje powrot do zdrowka i tak trzymajcie dziewczyny, zycze Wam szybkiego gojenia sie milego popoludnia Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 12.09.23, 15:50 Lusia to pare razy blyslo i pomruczalo, no popadalo troche ale jakos jak juz na marsz szlam to asfalt byl suchy,, nie pojechalam do Maxi po warzywa,beda na drigi tydziek w Kvantum w tej samej cenie to zakupie.. har så bra Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 12.09.23, 15:55 Jagus,tak one przezimowuja w ogrodzie, nawet nie musze je przykrywac,wiosna obcianam such galazki i nowe wyrastaj, sa wdzieczne bo do pozniej jesien kwitna, Twoje balkonowe tez obficie kwitna, ja kiedys przezimowalam pelasie w mieszkaniu, ale ze mam na nie alergie to nie kupije i nie mam zadnych kwiatow na balkonie, wystawilam palemki dwie, ktore z jakiegos powodu uschly,obcielam susz i widze,ze nowe galazki wyrastaja..-moze cos z tego bedzie. zycze na jutro udanej drogi do "wampirka" i milegp popoludnia i wieczoru na dzis. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 12.09.23, 17:01 Dobrze że juz po zabiegu u KALISTO i teraz jeszczce napewno na wynik musi poczekać i napewno tez dieta. Mysle że dostanie na podwieczorek lody.Właśnie o takiej profilowanej poduszce pod nogi pisałam i radziła. Moja jest bardzo zuzyta a nigdzie nie moge teraz uświadczyc takiej w sklepach. Jestem do niej tak przyzwyczajona,że bez nie nie usnęłabym. Zastrzyki w brzuch to juz nie żarty, Teraz juz po zakończonym leczeniu trzeba dmuchać na zimne ztale brac leki i odpoczywać z nogami uniesionymi. Nosic tez rajstopy specjalistyczne. Ja tak robię. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 12.09.23, 17:02 Wszystko mi sie zlalo. Nie wiem dlaczego.Przepraszam.Trudno odczytać. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 12.09.23, 17:55 Kalisto już z głowy ma zabieg.Może jaką książkę wypożyczysz? u mnie była biblioteka szpitalna. U Lusi też coraz lepiej z nogą,a ja dalej nie wiem co się z nogą stało? Mario,a jakiej poduszki szukasz? Ja już zdążyłam swój stolik popsuć,urwałam jedną nogę ale mąż już naprawił,nóżka jest na stałe przyklejona.Mnie to nie przeszkadza. Córka się śmieje ze mnie,a nie mówiłam ??? Zrobiłam mielone na dwa dni i bardzo się umęczyłam. Tylko raz byłam w tym roku w parku,choć mam pod nosem. Jutro będę chciała zrobić pobranie krwi, a w innym miejscu pojechać po wynik rtg . Jutro też ma być tak gorąco.Lenka dziś spała na balkonie,aż jej zazdrościłam Pelargonie zawsze trzymam w domu od jesieni jak już zaczynają być przymrozki. Jak przekwitnie,to może wezmę szczepki i odmłodzę,bo zrobił się krzaczor. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 12.09.23, 18:54 Jagus zdolna jestes tak samo jak ja, zawsze nowa rzecz zepsuje nie długo po kupnie😁 Mario nie daja tu lodow, dostałam trzy duze strzykawki w zyle i dwie duze butelki kroplówki😊 Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 12.09.23, 19:11 Mario zajzyj do Jysk moze kupisz u nich, ja swoja kupilam dawno temu w Lidl, uzywam jak nogi za bardzo dokuczaja.. Jagus,sliczny obrazek z kociakiem i panienka czytajaca.. zycze rowniez sily na jutrzejsze dotarcie na pobranie krwi i odebranie rendgenowskiego opisu, Kallisto dzis bez jedzonka? na plynnym odzylnym..... moze to tak trzeba ,by rana sie spokojnie zagajala, wieczor bardzo wilgotny,jak zadnego roku, to chyba przez te ulewy,ktore jakos nas oszczedzily co nieco, spokojnego wieczoru nam zycze. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 12.09.23, 19:35 Też Wam zycze spokojnej nocki. KENDO własnie w Lidlu kupiłam lata temu i od tamtej pory nie mają bo stale sprawdzam. Moze jutro pójde do specjalistycznego sklepu żeby mi zamówili, bo dotychczasowa rozpada sie. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 13.09.23, 09:10 sliczne dobranocki dostalam-dziekuje.. witajcie Forumeczki, czekamy na Kallisto i co doktory powiedzieli i kiedy do domciu wypusza.. Jaga ,szczesliwie dotrzyj do wampirka i po wyniki rentgenowskie i powrot do domciu, Maria mej udany dzionek bez bolu nozek i zalatwiaj co trzeba Lusia jakos powoli wraca do zdrowia i dzis ostatni zastrzyk bierze-trzymam kciuki i posylam dobre fluidy, a za oknem ponuro i pewnie bedzie padac zaraz/+15C tylko, zycze Nam slonca nad glowa i w serduchach. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 13.09.23, 09:59 Witajcie... też czekam co u Kalisto się dzieje. Kendula,pamiętałaś o moim wampirku? niewiele brakowało,a bym nie pojechała, bo nie mogłam znaleźć skierowania Nawet mąż mówił wieczorem żebym przygotowała,ale ja przecież wiedziałam gdzie leży Jednak kiedy już byłam całkiem zrezygnowana po kolejnym szukaniu, zajrzałam do 4-tej teczki w której nie powinnam tam schować,tylko do pierwszej. Ważne ,że już mam z głowy,teraz jeszcze jak dojdę do siebie,to może skoczę po wynik badania rtg. Dobrego dnia Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 13.09.23, 10:37 ales sliczny bukiecik chryzantemowy, rojasnil mi dzionek,bo brak tu slonka, witaj jagusia,ale masz sie z pamiecia,czy z kladzeniem skierowan, ja klade zawsze na wierzchu by miec na oczach i nie przegapic terminu.. ale dobrze,ze juz znalazlas i dojdziesz tam gdzie trzeba czego zycze ,jak i udanego dzionka. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 13.09.23, 10:52 Witajcie babeczki. Jestem po śniadanku, dostałam kleik ryżowy, mało smaczny. Zjadłam tylko polowe i czułam nasycenie po wczorajszym dniu postu. Przywieźli panią, która od dwóch tygodni chodziła z objawami przedudarowymi😱 Podłączyli ja do monitora, pakują mnóstwo leków i kroplówek. Cała noc u nas lał deszcz, teraz się wypogadza tylko co z tego kiedy jestem uziemiona😱 Prawie bez przerwy pakują we mnie kroplowy i jeszcze dożylnie wielkie strzykawa medykamentów. Ogólnie czuje się dobrze, nic nie boli, chce mi się tylko pysznej mojej kawy z mleczkiem😁 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 13.09.23, 11:55 Hej !!!! Dobrnelam w koncu tutaj, jakos okropnie dlugo mi wszystko teraz to trwa, ale jakos daje rade, i tylko to co mi przeszkadza, to to, ze nie moge normalnie sie poruszac. Jestesmy juz w takim wieku ze przygotowani musimy byc na rozne niesodzianki od naszej pamieci i zdrowia-sampoczucia, ktore nie wiadomo z ktorej strony sie pojawia z bolami i niedyspozycjami. Kallisto juz pelna nadziei, ze po takich dozach medykamentow wyjdzie wyzdrowiona-wyleczona(poprawnie ma byc, juz zapominam Polskich slow) ze szpitala do domku i bedzie sie trzymac odpowiedniej diety, zeby tego dobrego nie pospusc co naprawili. Mam nadzieje ze sroda bedzie normalnym dniem z wypelnieniem naszych planow, zakupu odpowiedniej poduszki dla maria88, dla Jagi dotarcia do wampirka i odebranie rtg wyniku, dla Kendo pewnie przyjemnej lektury rozpoczetej ksiazki, a Kallisto pewnie sie dowie o terminie wyjscia do domu ze szpitala. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 13.09.23, 13:06 Witam dopiero bo od sniadania krecę sie przy duzym oknie /potrójne szyby/. Juz umyte ale pozostalo mi jeszcze zrobiebie porzadku przy oknie bo musiałam to i owo poodsuwać. Potem ugotowałam zupkę fasolową z kiełbaską i grzankami, podjadłam, chwila relaksu i dalej zanim słonko mi nie zacznie dokuczać. KALISTO na dietce i napewno jeszczce chyba przez kilka dni tak będzie. U mnie piekne słoneczko wiec posyłam mnóstwo promyków i ciepełka. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 13.09.23, 13:34 No właśnie dowiedziałam się ze mojego doktora na oddziale nie ma i mie bywa, robi tylko badania i zabiegi jak trzeba. Wiec prawdopodobnie kontrolnego badania nie będzie jaknto sobie umyśliłam…… i nawet nie będę miała okazji z nim porozmawiać….. może, mozexw zaleceniach przy zapisie będzie wskazana kontrola za jakiś czas. Czyli znowu czeka mnie prywatna kontrola u gastrologa 😡 i czar prysł na fajny szpital😡 i na dokładkę z tego co słyszę to wypisy są ok 15😡😡😡😡😡 i juzcjestem zła!!!!! Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 13.09.23, 13:49 witajcie Forumeczki, o jeku Kallisto,liczylas na wyscie dzisiaj do domku? chyba tak szybko nie,bo jezeli daja kroplowki i inne medycyny dozylnie i kleik na sniadanie,to chwile polezysz sobie...ale nie ma zlego co na dobry by nie wyszlo.. Maria z oknem wielkim sie uporala, dzieki nowemu ustrojstwu,co z podlogi stojac moze obmyc okna.. Lusia,jakos powolutku daje sobie rade a w razie co to zawsze jestem pod telefonem.. Jagusia chyba juz soboe poradziala i w domku bedzie siedziec.. slonca brak w dalszym ciagu, bardzo duza wilgotnisc, +16 C, miejcie sobie udany dzionek, dla Kallisto/Lusi zycze blogiej cierpliwosci i powolutku "szarzowac" dzionek. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 13.09.23, 13:53 Kallisto, jak to mowia .. nie chwalic dnia przed zachodem slonca... Moze tak zle nie bedzie, chyba ma dr jakies ograniczone godziny, na spotkania z pacjentami w cztery oczy? gdzie mozesz taka zamowic i sobie porozmawiac, a najprawdopodobnie wszelkie wskazowki beda w wypisie ze szpitala?. Maria88, a takie 3 dzielne okno to juz bedzie do swiat stalo, i czekalo na nastepne mycie przed B.Narodzeniem,? Milego popoludnia Nam zycze, oddalam sie na kanpke i noge zawieszam na poduszce Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 13.09.23, 14:10 Lusiu vis a vis mojej sali jest gabinet lekarski, różni się tam kręcą a mojego ani razu. Dostałam obiad, zupa grysikowa-smaczna, ziemniaki-pastewne, duszony kurczak-delikatny w smaku i gotowana marchew o smaku ryby!!!! Kto gotuje marchew o smaku ryby???? Najsmaczniejsza zupa i kompot- bardzo dobry. Mam gotowana mannę z poniedziałku to sobie domem😡 Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 13.09.23, 14:46 no smaczny dietetyczny obiadek, ale marchewka ze smakiem ryby??chyba pomylili bujonowe kostki przy gotowaniu.. miejcie sobie OK. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 13.09.23, 15:03 Okazało się ze to dynia była, mimo to czy marchew czy dynia to nie może mieć posmaku ryby!!!!! Choć powiem Wam ze raz kupiłam mrożone mango i tak samo paskudnie smakowało i śmierdziało ryba. Czyli niektóre po rozmrożeniu owoce są tak ochydne!!!! Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 13.09.23, 17:35 Kalisto już naprawiona i wcinać musi choć nie zawsze smakuje Załatwiłam najpierw krew i ledwo doszłam do domu,bo nie wzięłam przeciwbólowego.W tamtą stronę wzięłam taxi,a z powrotem tramwaj i autonogi Najpierw odpoczywałam,potem zjadłam,poleżałam i przed południem pojechał Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 13.09.23, 17:52 Samo mi się wysłało No więc chyba nic złego nie ma w płucach.Napiszę : W polach dolnych płuc zgrubienia przyoskrzelowe i zmiany pasmowate włókniste/niedodmowe.Poza tym miąższ płucny bez zagęszczeń. Sylwetka serca prawidłowa.Krążenie płucne wydolne. Aorta nieco wydłużona.miażdżycowa. Prawoboczne skrzywienie kręgosłupa piersiowego. Te badania,to przez branie zastrzyków,które mogą uszkodzić niejedno Długo odpoczywałam po powrocie,bo upał niemożliwy,spocona na twarzy. Odkurzyłam dokładnie,ale na mokro już nie dałam rady. Jeszcze mamy 28st.a miało padać. Kalisto powiem tylko,że masz szczęście,a szpital,to szpital. Lusia zmaga się z bolącą nogą,a ja dziś walnęłam się z rana w palce u nogi i jeden mam sino czerwony i bolący,trochę spuchnięty. Nie pomyślałam żeby wstawić nogę do zimnej wody,a później zapomniałam. Może jeszcze nie jest za późno.Hej! Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 13.09.23, 18:17 Jak widzę u kazdej z nas cos tam pobolewa. Oby gorzej nie było. Pokończyłam co bylo planowane , odpoczełam godzinkę polegując . Słonko się chowa i zapowiadaja na jutro tylko do +21. Zobaczymy. Przed chwilą zjadłam podwieczorek, gotowana kukurydzę z masełkiem. Zaraz popiję herbatką i moze wczesniej sie polożę bo ta nocka była niespokojna . KALISTO sa pewne procedury po takich zabiegach i nic nie przyspieszysz. To co wycieli zawsze badają a wynik mało kiedy jest szybko. A czy wiesz kto Ci robił ten zabieg? Czy ten lekarz ktory Cie pokierował? Jesli tak, to on napewno zechce sam z Toba porozmawiac i wyjasnić. Nie zrobi tego wczesniej az będa wyniki. Wtedy zarejestruj sie do niego na NFZ a nie prywatnie.Niby dlaczego masz iśc prywatnie? A może bedzie miał dyzur nocny? Popytaj pielegniarki. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 13.09.23, 18:19 JAGO nie znam sie na rtg ale nie widzę nic złego w opisie. Nacieki to czesto pozostalosci po przeziębieniach, zapaleniach. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 13.09.23, 18:39 Pytałam kolejna pielęgniarkę i nie omieszkam zapytac innych. Ta podpowiedziała mi żebym jutro udała się do rejestracji przy gabinecie i mam zapytac czy wypis dostanę dobrekinod niego czy poczta do domu. Będzie ponoć jeszcze dzisiaj na obchodzie inny lekarz to jeszcze jego zapytam choć śmiem wątpić ze pielęgniarki zawsze wiedza lepiej niż ci hrabiowie. A ten mój podobno robi tylko badania i zabiegi nie jest lekarzem na oddziale, to na cholerę mnie tu kładł???? Dobrze ze gabinet w którym on pracuje i oddział gastro jest wctym samym budynku😡😡😡😡 Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 13.09.23, 19:43 wiadac Jagusia z plucami ma OK, juz jeden klopot z glowy,jak to sie mowi, my tu upalow nie mamy ,chlodno bylo dzis,obecnie+15C, sliczny pisinek nad kasiazkami Jagus, Kallisto bardzo niecierpliwa jako pacjetka, trzeba czekac na decyzje lekarza i wyniki,moze celowo nic nie mowia,bo czekaja na wyniki,bo na pewno wyslali na proby, acha,Jagusia ma bolacy paluch...oj,ojjjj,dmuchamy by mniej bolalo, Maria zadowolona z dnia dzisiejszego, plan wykonany,a ja sie obijalam troche i czytalam.. zycze Nam spokojnego wieczoru i przespanej nocki. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 13.09.23, 20:27 To ja się z Wami żegnam do jutra Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 14.09.23, 08:58 Kallisto,swieta prawa z motta na dobranoc, witajcie Forumeczki w sloneczny poranek/+9C o 6 godz.bylo, wiec kaloryfery cieplutkie i blogo cieplo w domciu. mam nadzieje,ze juz dzis duzo lepiej czuja sie Nasze Vistulanki niedysponowane czego Im zycze bardzo a ponadto zycze nam samych dobrych chwilek i udanego dnia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 14.09.23, 10:33 Hej !!! Wydaje mi sie ze taen dr co Cie kierowal Kallisto, pracuje razem w tym samym zespole i role maja podzielone, ciesz sie ze juz jestes po zabiegu, teraz tylko wyczekiwac pozytywnych wiesci o zdrowiu. Sloneczko na niebie gosci, coraz wiecej zoltych lipowych listkow lezy juz na chodnikach, jesienne mgly przypominaja o zblizajacych sie dniach krotkich, wilgotnych od mgly i z Babim latem, chociaz ja juz go wczesniej odczulam. Milego czwartku Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 14.09.23, 10:46 Hej wszystkim. Przebieram już nogami by stad wyjsc, wyjsc na powietrze. Tym razem ten pobyt jest dla jak wiezienie, nie ma gdzie pochodzić, nie wolny wyjsc do ogrodu, kawalek świata oglądam przez brudne od remontu szyby okienne na rusztowania i korony drzew które słaniają się po błękitnym niebie. I tak mi żal ze jeszcze tu jestem…. Jest jednak nadzieja ze niebawem otrzymam informacje o wypisie. Miła pani zajęła się moja sprawa, zleciła personelowi od doktora ze chcę wyjsc do domu. Jeśli dr sprawdzi parametry badań krwi i jeśli będą dobre to wszystko powinno skończyć się pozytywnie. Wypis mogę dostać listem do domu, musze jednak wiedzieć na jak długie zwolnienie mogę liczyć. Rozmawiając z ta mila i widać bardzonogarnieta panią powiedziałam ze wypis mogę dostać listem ale muszecwiedziec czy powinnam jutro wrócić do pracy? A ona „aaaa to jak pani pracuje to zgłoszeniem żeby wystawili zwolnienie”. No to na tę chwile moj dylemat ruszył do przodu. Wcześniej każda mówiła coninnego, powiedziałam im ze jak nie wyjdę dzisiaj to im ucieknę. No to zaraz wzięły się w karby😁 Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 14.09.23, 11:35 Witajcie dziewczyny.... Kalisto niepoprawna,widać dobrze się czuje zdrowotnie. A co to jest 4 dni? ja byłam 2 tyg. może było mi łatwiej,bo było nas 5,wszystkie młodsze,.Do książki nawet nie zajrzałam,mogłam wyjść do parku przy szpitalu, ale tylko raz byłam,wyszłam bo córka przyjechała. Jeżeli coś się niedobrego zadzieje,odpukać,to będzie to Twoja wina. Lusi coraz lepiej z nogą co cieszy. Kendo,a ja wieczorem jeszcze raz przykrochmaliłam w ten sam bolący palec. No to sobie ulżyłam słownie Położyłam się spać z zimnym okładem i jest dobrze, troszkę spuchnięty i kolorowy ,podobny do Twoich kwiatków W nocy padało,to dobrze się spało.Jest tylko 20st. ale fajnie. Słonko wygląda zza chmur. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 14.09.23, 12:55 KALISTO jest ryzykantka i zachowuje sie jak rozkapryszone dziecko. Tak nie wolno postepować. Gdyby były jakies komplikacje,nie daj Boże, to wina byłaby Jej. Lekarze tego nie lubią jak ich się , ponagla. Na pewno lekarz musi zadecydować czy może wyjść. A teraz juz po kolei Witam wszystkich. Musiałam napisac parę słow do KALISTO. Ochlodzilo sie u mnie, nad ranem padało, lekkie zachmurzenie. Pogoda mi nie przeszkadza w prackach domowych. Jestem z siebie zadowolona bo umyłam juz ostatnie okno, balkonowe i jeszcze nie skończyłam ogarniać bałaganu z tym zwiazanego. Duzo rzeczy jest do odsuniecia w poblizu, dodatkowego odkurzenia z umyciem podłogi. Firanki i zasłonki zmienię w innym terminie bo są okey. JAGO a może okład z kapusty? KENDO ma podgrzewane juz mieszkano nocką, to przyjemnie. Spokojnego dnia zyczę. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 14.09.23, 13:36 Mario,kapustę wolę zjeść Palec nie boli,choć okład mokry lezy obok,gdybym znowu się walnęła Chodzę teraz boso,bo kapeć uwiera i łatwo o coś walnąć. Ciekawa jestem jak spacerek wypadł Kendo i Lusi. Może znowu będzie jakiś kwiatuszek ? Jedno małe pranko uskuteczniłam,to zawsze coś Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 14.09.23, 15:08 U mnie dziś pogoda w kratke więc zadne pranko by nie wyschło. Jednak czuje zmęczenie po dzisiejszym pracowitym dzionku. Pokój skonczony ale troche jeszcze bałaganu w kuchni zostało bo to jakas sciereczka, jakas miseczka, szczotka etc. Odsapnę i ide skonczyć. Przykre ale prawdziwe,że pracuje sie juz wolniej, ostrozniej i czas ucieka. To LUSIA juz spaceruje oby nie bylo za wczesnie . Mnie lekarz powiedział 3 mce uważać i a wynik bez gwarancji 100%-ej. Leczenie żylaków to paskudna sprawa. Nie wiem, bo LUSIA nie pisze, ale to napewno był zakrzep w żyle głównej bo spuchła nawet stopa. Udanego wieczorku zyczę. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 14.09.23, 17:21 KALISTO przepraszam o ile Cię obraziłam . Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 14.09.23, 17:35 no i w koncu jestem w swoim ukochanym domku. przed 15:00 pielegniarka przyniosla mi do sali sluchawke telefonu, a tam glos dora, przywitalam sie grzecznie i slucham co ma mi do powiedzenia,a on "slyszalem,ze chce pani zostac u nas do poniedzialku", a ja PANIE DOKTORZE JA CHCE DZISIAJ DO DOMU, PROSZE MNIE NIE STARSZYC pogadalismy, bardzo sympatyczny czlowiek, dostalam dwa tygodnie zwolnienie na rekonwalescencje zoladka. Wipis mam odebrac w srode za tydzien, akurat jak z mezem bedziemy na badaniu gastro. Wynik histo do odebrania za 7 tygodni. I napisze Wam o mojej współpacjentce, którą przywieziono przedwczoraj wieczorem. Pogotowie zabralo ja z domu, bo miala baaaardzo opuchniete nogi, problemy z oddychaniem i krązeniem,niewydolnosc. Podlaczono ja do monitora, okazalo sie ze ma migotanie przedsionkow i bardzo wysokie tętno 151 przy saturacji 85. Lekarz prowadzacy informowal ja,ze jest zle ale dzisiaj postawil jej dramatyczną diagnoze, serce jest do wymiany, problem w tym ze nie w jej wieku, lat 66, dwie zastawki calkiem zepsute, serce dziala w 15 %. Diagnoza powalila ja totalnie. Problemw tym,ze nie ma dobrej rodziny ktora by sie nia zaopiekowala, syn pijak i recydywista. starsznie mi jej żal.... i niestety łazienka w pokoju wychodzila mi bokiem..... nie dosc,ze wszytsko slychac co dana osoba w niej robi to pani H. idac z calym oprzyrzadowaniem i stojakiem od kroplowki robila okropny halas. w dzien to pol biedy ale w nocy, masakra, do tego monitor wydawal piszczace dzwieki ktore nijak spac nie pozwolily. ale wracajac do łazienki, stwierdzam, ze lepiej jednak gdy lazienka jest na korytarzu, nikomu sie nie przeszkadza. a pani miala taka maniere ze drzwi za soba nie zamykala!!! Nie lubilam jej za to,ale mimo to pomagalam jej, przebrac sie w koszule, podregulowac lozko, przypiac elektrodę gdy sie odkleiła żeby miała ciąg pomiaru. Bardzo ją to wszytsko wkurzało, aż mnie tym złościła, zero cierpliwości. Dziwiła się po co jej to wszytsko podpinali, a ja starłam sie ją uspokajać, była opryskliwa do personelu, grymasiła na jedzenie, bo co prawda to prawda pod wczoraj dawali nam paszę dla świń chyba Mimo to próbowałam ją zrozumieć i ją wspierać na tyle ile mogłam, popłakała się na koniec, ze wracam do domu. Uściskałyśmy się na koniec, w środę ja odwiedzę bo tam będę, zobaczę jak się czuje. Umęczyłam się dzisiejszej nocy aż głowa mnie z niewyspania bolała a nie chciałam prosić o kroplówkę bo nie wiedziałam o której godzinę dostane sygnał na wyjście. W dzień tez już zaczęłam łazić po korytarzu bo ile można leżeć? Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 14.09.23, 17:36 Mario no coś , ja nie taka szybka do obrażania a za takie coś ?absolutnie Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 14.09.23, 19:51 Witaj KALISTO w domowych pieleszach.Faktycznie z taką współolatorką nie mozna czuc sie dobrze w jednym pokoju. Zycze dobrych wyników a teraz stosuj sie do zalecenia lekarza i dbaj o siebie. Wyspij sie dobrze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 14.09.23, 20:33 Dziekuje Mario, tak moje pielesze, puszyste piernaty, śliczna łazienka i nie krępująca toaleta😂 Ogarnęła co miałam do ogarnięcia i bez pośpiechu, bo jutro wolne. Oczywiście moje chłopiszcze nie pomyślało o posłaniu rabatek i domowych kwiatów. Boże co z nich zostali, zwłaszcza balkonowych, rozpacz ludzka😱🙈🙈🙈 Idę kàpu kàpu, do jutra babeczki🌺 Pa. Dziekuję Wam za wsparcie i za miłe zyczenia😘🥰 Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 15.09.23, 08:17 Dzień dobry. Zaskakująco wcześnie się obudziłam, na dokładkę wyspana choć wczoraj usnęłam po 24:00. Piękny słoneczny dzień ale chyba zimno okrutnie, musiałam ubrać przejściowy szlafrok. Przejściowy - średnio cienki średnio grubszy. W tym najgrubszym jest przyjemnie i mięciutko ale zbyt gorąco jeszcze na tę porę roku. Zaraz ide ogarnąć chałupkę, wstąpi sąsiadka, przyjaciółka, chce dowiedzieć się co i jak. Jaguś, aleś nieszczęśliwa z tym palcem i zobacz jak to jest, nie dość, ze raz oberwał to musiał i drugi, co za złośliwość losu. Człowiek czym bardziej uważa, tym bardziej naraża się na uszkodzenia. Mój mąż to tak ma, że jak na nosie powiesi okulary to tym mniej widzi i tym bardziej się potyka Tylko czyta mu się lepiej w okularach. Wiecie, nie mogę patrzeć na te moje kwiaty, aż żal serce ściska jak marnie wyglądają, tez mu nie przypomniałam o kwiatach ale czy dużo trzeba myśleć, ze w upałach trzeba je podlewać?????? Już robi się iście jesienna temperatura, można przesortowąć letnie rzeczy i większość pochować głęboko? Trzymajcie się w dobrym humorze i bezboleśnie, bo co raz nas więcej z obolałymi kulasami, najpierw Maria, potem Lusia i Jaga, ojjjj Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 15.09.23, 08:49 Witaj Kalisto i reszta dziewczyn Już po moim kłopocie z paluszkiem,tylko przy dotknięciu boli i ciągle kolorowy, a ja przecież lubię kolory jesienne Poszłam wcześnie spać,bo mi się zachciało . Wreszcie zrobiłam co trzeba,kwiaty podlałam wieczorem,to dziś nie będę podlewała. Teraz jak będzie chłodniej,to co 2 dni,albo i 3. Zrobiłam z mężem tim.On wystawia butelki przez okno,(kiedyś były takie duże zielone kwadratowe z nakrętką.) po jakimś napoju,a ja tylko podlewam. A butelki trzymam w kuchni zawsze napełnione. Mimo,że tylko 12 st.to ciepło,bo słonko i nie ma wiatru,byłam w samej koszulce. Kalisto,mogłaś podpowiedzieć mężowi,niestety ale tak to jest Trzymajcie się zdrowo. Lusia z Kendo poszły wczoraj i..... Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 15.09.23, 09:30 witajcie Vistulaneczki, no kallisto wreszcie w swoim lozeczku noca spala, mam nadzieje,ze wszystko OK z brzuszkiem i nie bedzie sie zajadac ostrymi/ciezko strawnymi potrawami, a co do kwiatkow,to tak jest z "chlopami"ze o nich nie mysla,albo przeleja, Jagusia biedna powtorke z rozrywki z paluchem zrobila, wiem to bol okropny,ja na razie tylko czasem o chodniczek w hallu sie "zahacze",bo innych nie mam, niech paluszek juz nie boli...dmucham na zlagodzenie bolu,a kolor jesienny to teraz na czasie i tu bardzo modny Jagus, Maria zadowolona z porzadkow w salonie, bedzie az do BN,i zasluzony odpoczynek i glowa wolna o mysleniu pozadkowaniu, tak,spacer Lusie troche wymeczyl, szlysmy duzo wolniej ale i tak bylo obciazenie, dzis zawitam i zobacze ,jak nozka wyglada, od razu pojemnik na szczykawki biore,bo sa specyjalne,ktore sie z apteki bierze i wyrzuca takie odpady, bierze sie od razu nastepny, wiec taki byl wczoraj dzionek, ale to w innym watku, Jagus,kwiatek z miasta bedzie jutro, a dzis,wazka,ktora usiadla mi na buta,kiedy z Polonia siedzialysmy na laweczce na naszym osiedlu. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 15.09.23, 10:16 Kendula,dobrze,że powiedziałaś o ważce,bo bym nie zobaczyła,choć taka duża A dlatego,bo pierwsze zobaczyłam buty i kombinowałam o co chodzi? 2 takie same,tylko przy jednym bucie paluszki zobaczyłam. Wszystko się wyjaśniło, jak ja mogłam nie zobaczyć takiej dużej ważki Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 15.09.23, 11:28 Hej!!!... Kallisto witaj w domowych komnatach, zycze przyjemnej rekonwalestencji w oczekiwaniu na wyniki, ktore beda na medal. Kendo, wazka Ci sie podsunela pod obiektyw, kiedys u mnie na bakon takie przfruwaly, ae mialy wiecej kolorowe skryzdla. Jaga ma tylko wspomnienie po zderzeniu z paluchem w postaci kolorow, maria88 juz ma glowe spokojna bez zaprzatania mislami o oknach, przez ktore swiat teraz wyglada jasniej. Ja dalej kustykam, ale co dzien troche lepiej, wieczor pokazuje ile uzywalam stopy to objetosciowo pokazuje. Kendo przyjdzie na lunch, razem zjemy i pojdziemy sie dowiedziec, czy wznowili cwiczenia gin-gonga, tam gdzie chodzilysmy swego czsu blisko mnie. Ciekawego piatku w przezycia Nam zycze. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 15.09.23, 11:38 Witam dalej slonecznie ale zimny poranek +10 i teraz nie wiele podskoczyło. Wiatrzysko tez chlodne i nawiewa chmurki akrywajace sloneczko. Podobnie jak KALISTO będe przesuwanie ciuchow w szafie robic bliżej jesienne ,dalej letnie. Od rana planowałam wyskoczyc na ryneczek ale czekam az wiecej sie ociepli. Zbieram się więc powoli do wyjścia. Zycze wszystkim zdrówka i ciepełka w domku i na dworze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 16.09.23, 08:57 Hej !!!! . Sobotni poranek ze sloncem, po sniadaniu, nie wiele planow ze wzgledu na niewygode nogi. Ale jakis krotki spacer musze zrobic zeby sie kosci nie zastaly, obiad mam od corki. Przyjemnej soboty Nam zycze. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 16.09.23, 09:24 Cieszę się LUSIU, że powracasz do zdrowia. Jak chcesz i mozesz napisz co to bylo. U mnie sloneczko ale rzeźki poranek tylko +10 i w nie grzeja jeszcze. Bedzie do +20. Jestem bez planowania ale wiem co trzeba. Dobrego dzionka zyczę. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 16.09.23, 11:14 Witajcie. Widze, ze jyz niektóre z Was na nóżkach, a ja Popijam kawkę po dokonaniu wielkich zakupów. Byliśmy na targu po warzywa, kupiłam jaja od gospodarzy z wozu. Halibuta na kolacje i wedzonego dorsza , będzie co szamać kilka dni. Pogoda piękniutka, chłodem wiele ale ogólnie piekny dzień którego i Wam zycze🌹 Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 16.09.23, 11:23 Zazdroszce Ci KALISTO że mozesz kupić swieże ryby wedzone. U nas to świństwo nie do zjedzenia. Jak mozesz to rzuc przepis na swoj wypiek ze sliwkami i pianką. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 16.09.23, 11:29 Dzień dobry Wszystkim. Dobrze,że chociaż piękne słonko mam,19 st. ale niewiele daje,bo wiaterek ostry. Nieprzyjemny miałam ranek,bo siedząc w łóżku nagle poczułam jak mi drętwieją obie nogi.Wiedziałam,że za chwilę zaczną się okropne bóle skurczowe. Jakoś wytrzymałam,potem miałam nogi jak poparzone tak paliły,a najbardziej kolana,chociaż normalnie mnie nie bolą. Dziś Ala wzięła kuchnię w swoje ręce. Na szczęście mam już za sobą i trochę czasu minie,nim znowu mnie złapie. Najbardziej się boję jak gdzieś idę lub jadę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 16.09.23, 12:04 czytam, ze pogode mamy wszedzie prawie jednakowa, ale najwazniejsze ze slonce przyswieca. Tez moze poczynie jakis zakup na przechadce, bo inaczej to mam wszystko w domu co potrzebuje. Maria88, O swojej niedomagajacej nodze moze kiedys opisze historie, ale w tej chwili to nie mam na to nastroju. Inspirowana Kallisto rybnymi zakupami, jutro chyba zrobie sobie lososia na obiad. Takie rumiane jablka jak u Jagi na fotce dostalam od corki z ich ogrodu, a kwiatkow w wazonie nie moge ze wzgledu na alergie. Kendo pewnie robi zakupy dla syna, bo najlepiej i naszybciej z rana bo nie ba duzo ludzi po sklepach w sobot. Milego poludnia Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 16.09.23, 14:58 Każda z nas z kulasami ma problemy, najbardziej Jaga, wiec co czujesz, mój tata miał takie skończę ze aż wykręcali mu łydki i stawałem się twarde jak stalowa lina, bardzo cierpiał. Znosił to wiele lat, nie pomyślał żeby pochodzić po specjalistach porobić badania pod jakim kontem leczyc. Jak już trafił do szpitala to się okazało ze dorobił się polineuropatie obwodowej/ stwardnienia rozsianego bocznego. Teraz mu łydek nie skręca, nie ma skurczy ale cały system neurologiczny od pasa w dół wysiada….. Jagus robiłaś pod kontem skurczy EMG? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 16.09.23, 15:40 Nie Kalisto nie robiłam,ale jak byłam w szpitalu,to sprowadzali ortopedę i pytał czy mam odkręgosłupowe skurcze.Kazał kupić rowerek i wzmocnić stawy. A jak nie pomoże,to operacja.W tej chwili jestem zapisana na listopad do ortopedy,sama znalazłam.Ale mam wątpia,zobaczymy. 23st. ale paskudny wiatr. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 16.09.23, 15:56 noz choinka, juz sie bylam wpisalam, ale pewnie nie kliknelam dobrze i musze ponownie sie wutac z zami, wiec pozdrawiam cieplutko, +19C a podczas lunchu bylo +20C, wieje zimnym wiatrem, miastowe kwiatki,44miecie sobie mily weekendzik Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 16.09.23, 18:17 No to mamy chłodne wiatry, oznakę zbliżającej się jesieni. Nie mam dretwienia całych nóg ale paluszk8i stop od czasu do czasu tak, mysle że to za przyczyną haluksów i czesciowego ich skrecania się w jedna stronę, mimo systematycznego noszenia przeze mnie wkładek. Skurcze tak, ale jak pominę branie magnezu o czym muszę pamiętać. JAGO może to z leków np.na cisnienie, cholesterol. W ulotce mojego leku na cisnienie jest informacja,ze skutkiem ubocznym sa zaburzenia nerwowo obwodowych kończyn. Ale lekarze wcale nie przejmuja sie tym,że pacjent ma skutki uboczne i dalej zapisują lek. Tak to jest,że na jedno się leczysz a na drugie szkodzi. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 17.09.23, 08:31 Dzień dobry. No to mamy kolejna niedziele wrzesnia. Pieski szczekają pod oknami, wyprowadziły swoich opiekunów na spacer😁 Jakieś taszki wydają dźwięki ale zupełnie nie wiem których to głosy. Kogut już się wykrzyczał albo jeszcze spi bo to przecież niedziela, prace pobudować zaczyna później😁 Nie mam planów na dzisiaj, nawet dzieci nie przyjdą wiec luz bluz , mogę odpoczywać po wczorajszej „wolnej „ sobocie. Niech ten dzień upływa nam w dobrym humorze i w dobrym zdrowiu. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 17.09.23, 09:05 o sloneczniki i kawusia, dziekuje Kallisto i witaj wraz z jeszcze nieobecnymi Forumeczkami, ptaszki juz po jeseinnegu cwiraja,nawet wrony juz smetnie dzioby dra, mamy mglisie /+14C, tez niby zadnych planow,ale czekam na telefon o dzieciecia.. miejcie sobie udany odpoczynek niedzielny Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 17.09.23, 09:22 Witajcie... pięknie jest od rana 18st. i słonko. Uśmiałam się z Kendo,że musiała ponownie się witać z nami Poszłam wcześnie spać i jak obudziłam się po 23-ciej,to myślałam,że po spaniu. Poleżałam ,nic nie brałam i jakoś dospałam do rana. Nic nie będę robiła,kuchnią będzie zajęta Ala. Kendo znowu nas uraczyła pięknym gazonem. Słonko cieszy i kotki,Lenka w swoim koszyczku. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 17.09.23, 09:53 hej Jagusia, no Myszka upaja sie sloneczkiem przez szybe i chyba leki na drugim zdjeciu widac.. tez obudzilam sie wczesnie w nocy o trzeciej nad ranem i nie usnelam dokonczylam czytanie ksiaki i zejde do "piwnicznej bibjoteki",tam gdzie mamy kawiarednke drutowa i cos sobie znowu wybiore. miej sobie udana niedziele i bez boli. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 17.09.23, 10:47 Witam niedzielnie!!!! ... z bladym sloncem, ktore chowa sie za biale obloczki, ktore smetnie przesuwaja sie po niebie. Takie tez mam i podejscie do dzisiejszej niedzieli, moze wyjde bez pomocy na podworko, zeby potrenowac stope?. Polowe obiadu mam, reszte dogotuje, deser jakis w zamrazarce; lody i kawalek wlasnego upieczonego sernika, to do wyboru. Kawe swoja wypilam bez towarzystwa slonecznkow, ale to b.typowe kwiaty jesieni, ktore swoimi barwami rozpromieniaja jeszcze letnia zielen. Slonce juz coraz nizej, ale Myszce jeszcze przygrzewa w ogonek. Wlasnie takie gazony z kwiatami stoja przed blokami dla staruszkow. Relaksowej niedzieli Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 17.09.23, 11:05 Kendo zobaczyła leki nie wiem co widzisz,bo moje leki są w sypialni w jednym miejscu.A właściwie w dwóch,bo jest duża szuflada tylko na ten asortyment i obok na szafce przy łóżku. Dzienną porcję mam w kieliszku,bo bym się pogubiła,albo zapomniała Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 17.09.23, 12:05 Witam jeszcze w letniej porze roku i ze słonkiem chociaz ranek to tylko +10. Duzo wpisow a ja chociaz wstaje o 8mej to jestem dopiero w południe bo tak mi czas ucieka. JAGO dostrzegłam Twoje geranium, jest bardzo dekoracyjne. Na drugi raz posadze tak jak Ty to robisz w podłuznej donicy i kilka szczepek razem, żeby bylo gęste. U mnie tylko 1 badyl pnie sie do góry chociaz czubek mu uciełam i ma 2 odgałezienia. Codziennie musze go podlewać w podstawkę a mimo to liscie ma blade. Stał przy oknie a wczoraj postawiłam na oknie i zasłania prawie całą szybę nawet zdjełam roletę.Okno połudn.zach. Jak dalej bedzie taki nijaki to na nowo posadzę szczepki a jego wyrzucę. Ten pomysł z lekami w kieliszku podoba mi się. LUSIA szykuje sie na samodzielny spacerek a KENDO w odwiedziny do dzieciecia. KALISTO odpoczywaj i nabieraj sił. Pogode masz tez ładną do spacerku. Dobrej niedzieli i smacznego obiadku zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 17.09.23, 12:31 O jakim kieliszku z lekami piszesz Mario?😁 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 17.09.23, 13:41 Zapach od geranium mi nie przeszkada, ale jestem na niego uczulona jak dotkne sie listkow, . Kallisto, maria88, odniosla sie do wpisu Jagi, ze szykuje sobie swoje tabletki na dzien w kieliszku, zeby ich nie zapomniec, a inne ma pochowane w szufladach. Milego popoludnia Nam zycze, tez sie slonce u mnie rozochocilo i swieci na 21..,C Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 17.09.23, 14:34 To ja pokaże moje sortery, okrągłe tygodniowe pudełko jest na popołudniowe leki, dwutygodniowy kolorowy na ranne dawki, a porcelanowe mini na nocne . To w kaszubskie wzory przywiozłam z Jastrzebiej Góry, bardzo mnie wowczas zauroczyło. Kupiłam jako pamiątkę a służy jako pojemnik na środki nasenne. Maleńkie jest i kojarzy mi się z pigułkami na globus hrabiankę sprzed czasów 😁 Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 17.09.23, 15:07 Mario,ja geranium podlewam normalnie od góry,aż woda przeleci na podstawkę, ale szybko pobiera i z podstawki.Pojemnik musi być większy,bo ma dużo drobnych korzeni.Lubi ziemię bardziej ścisłą,ale ja też kupuję w sklepie i biorę jaka jest.Z braku wody liście szybko robią się zwiędłe.Na szczęście po podlaniu wracają do formy.Ja też podlewam codziennie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 17.09.23, 15:23 A Kallisto zapomniala podlaczyc zdjecia do pkazania pojemniczkow na medycyne?, ale w moim kompie sie pokazuja ostatnio z opoznieniem?. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 17.09.23, 15:50 witajcie popoludniowo Forumeczki, jak zwykle Kallisto zapomniala wkleic zdjecia na sortery tabletkowe, mam tez kilka, ale uzywam dwa male do tabletek na tarczyce,bo mam dwie dawki o roznej "wadze mg," +21C i sloneczko,lato jeszcze trwa, ciepelka i milych nastrojow zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 18.09.23, 08:26 witam poniedzialkowo, juz po polowie miesiaca,szybko czas ucieka, za oknem bardzo pochmurnie,ze musialam swiatlo sobie zapalic by moc pisac na laptopie, nawet pare kropli deszczu na szybach zauwazylam, a wybieralam sie do Lusi rowerem, samochodu nie chce wyciagac jak pada,bo pozniej wycieranie uffff... moze rospogodzi sie to porowerkuje, zycze Nam slonca w seduchach/nad glowa i duzo optymizmu Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 18.09.23, 09:00 Witaj Kendo i reszta dziewczyn. Myślałam już,że się pomylili z prognozą,bo wieczorem padało i się ochłodziło. Jenak słonko się zlitowało i znowu rozbłysło,ma być 27,teraz 19st. Miłego spędzenia dnia życzę. Wypatrzyłam kwiatki,które też mam,oj chyba to nie te Róża wypuszcza nowe liście i ma małe 2 pączki.Dobrze,że zauważyłam, bo były oblepione białymi mszycami.Muszę coś innego spróbować,pokroję czosnek niech postoi i naciągnie. Smacznej kawusi Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 18.09.23, 09:01 Hej !!!! ... Nie pochwale dzisiejszej aury za oknem, w nocy popadal deszcz, podczas dnia slonca nie zapowiedzieli, wiec dzien bedzie taki sobie,,,,,? Kendo robila zdjecie podczas poludnia, a wyglada jakby bylo robione wieczorem, niemniej arangemangi kwiatowe w tym roku prezentuja sie ladnie, dobrane w kompozycjach kolorystycznych. Kallisto male puzdereczko b. mi sie podoba, okragle z podzialem na dni, wnuczka mi zarekwirowala do swojej zabawy, bo lubi bawic sie w doktora i ordynuje medycyne- drobne jej cukiereczki spelniajace role tabletki. Zycze Nam milego poniedzialku i calego tygodnia. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 18.09.23, 09:20 Witajcie. Promienie słońca rozświetlają poranek. Piękne kompozycje kwiatowe. Dobrze ze jeszcze rosną i możemy je podziwiać. U nas ma być 28 st. C, czy pamiętacie takie upały z ubiegłych wrzesni? Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 18.09.23, 09:27 To zatrzymama sobie kawe od Jagi a od Kallisto mufinke z jagodami na podwieczorek, mile obrazki i zdjecia kwiatow, rozjasniaja barwa szpalte naszych powitan - dziekuje. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 18.09.23, 09:49 witajcie Zalogo, ciesze sie,ze jesetscie i moczycie stopki co dzien w rzeczce.. Lusia byl cien w tym miejscu do donica stala.. cieszcie sie sloneczkiem bo tu nam go brak +17C ale wieje i deszcz wisi w powietrzu,nie wiem czy do Lusi sie zjawie, ladne powitania Jagusi z kawusia z motylkami i serduszkam a Kallisto piekna dama z mufinka, rozna rowniez sie "zabrala" i cieszy Jagusie, siedze i marzne w stopy, wyjatkowo chlodno mam dzisiaj, wiatr przez wszystkie wietrzniki wywiewa ciepelko.. miejcie sobie wspanialy dzionek acha Jagus,to nie tabletki-leki mialam na mysli pisalam o Lence,ze kawalek uszka jej widac i tak literowka powstaa,ze -leki zamiast lenki Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 18.09.23, 10:00 Witam i ja. Slonecznie i ciepło +15.ma byc jeszczce cieplej do jutra potem troche opadów. Czekam na telefon z firmy ,gdzie zostawiłam drukarkę więc narazie nic nie planuję. Ciepełko posyłam dla LUSI i KENDO. Wszystkim zycze dobrego dnia. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 18.09.23, 10:19 witaj Mario, no moze dzis juz bedzie drukarka w domciu.. ciepelko za oknem +18C juz ale wieje strasznie wiec bedzie zimno, bo w domu jest zimno .. miej sobie udany dzionek Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 18.09.23, 10:51 No to w kraju mamy wciąż lato, cieszmy się tym ciepłem, bo jak zmieni się aura w pluchę to będzie smutno i źle. Brak słońca tez nie sprzyja optymizmowi. Wróciliśmy z zakupami, zakupiłam na jutro karkówkę, którą pani zmieliła i przygotuję danie, jeśli będzie smakowite to podam przepis. Wygląda tak: na zmielone uprzednio ugotowane ziemniaki z dodatkiem masła etc. układa się smażone mięsko z warzywami i zapieka. Trochę z tym roboty, ale raz nie zawsze. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 19.09.23, 08:30 chyba znam to danie zapiekane z miesem mielony, ale poczekam na ewentualny opis, witajcie Dziewczyny, slonce anemiczne/+17C/wieje/i ma najprawdopodobniej padac, niemniej jednak plan dnia jest i dobre samopoczucie, czego i Wam zycze kiedys Lusia cyknela zdjecie stokrotkom Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 19.09.23, 08:32 Zostawiam kilka słów na dobry początek dnia i życzenia z obrazka. Jestem już po śniadanku, trochę poleżakuję, później już mam zorganizowana cześć dnia, najpierw przygotowanie obiadu, potem do rodziców. Mam dała namówić się Play na zmianę sieci, odejść od Plusa. No i ma teraz, nie dość ze musiała zapłacić karę plusowi to abonament w Playu nie jest taki jak obiecywali 20 zł tylko 45. Musze iść z nią i zapytac skąd taka kwota????? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 19.09.23, 09:17 Witajcie Vistulanki.... Kalisto już ma zapewnione zajęcie,którym trzeba będzie się zająć. Już nie wierzyłam,że słonko wyjdzie,nawet by było nieźle, teraz 18,ma być 22 jutro 25,to dobrze,bo mam coś do załatwienia. W nocy jeszcze wszystkie drzwi pootwierane i zimno nie było,bo w dzień było bardzo ciepło. Już obsikałam różę wodą z czosnkiem,bo znowu mszyce napadły. Stokrotki wdzięczne kwiatuszki i sama nazwa jest miła i wieloznaczna. Ten owad na róży nazywa się nadrzewek długoskrzydły,taką miałam podpowiedż Miłego wtorku Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 19.09.23, 09:51 Hej !!!! - wtorek dla przypomnienia..... Jaga powinnas nie miec zadnych intruzow fruwajacych na balkonie, bo siatka jest zamontowana, ale to tylko bezpieczenstwo dla kociakow, a dziurki duze to glodne owady szukaja jedzenia i siadaja na slodkie soczki rozy. Takie to male a tak wysoko potrafi fruwac. Ja nie wiem co mi nastepne godziny po sniadaniu i kawie przyniosa?, obiad mam do podgrzania, dorsz na jarzynkach i kasza jeczmienna, nawet nie wiedzialam ze smak mnie zadawolil. Kendo doszukala sie mojej fotki - dziekuje za jej pokazanie, widzialam na nie skoszonej trawie na naszej polance takie kepki w tym roku tez. Pogodowo, chyba bedzie nie ciekawie, bo wieje, wczoraj wieczorem padal deszcz, wiec juz typowo jesiennie za oknem. Milego wtorku w zadawalajacym zdrowiu i z wykonaniem wlasnych zada zycze Nam. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 19.09.23, 10:18 Witam i dziękuje za dobre życzenia na dzisiejszy dzionek. Kawke dopijam Tchibo rozpuszczalną ze smietanką tez rozpuszczalna Clemona, poslodzona miodem naturalnym, taka mi najbardziej odpowiada. Zauwazyłam,że jak pije kawkę letnią, nie gorącą to lepiej na mnie działa zdrowotnie. A za oknem....jest ciepławo +18 z lekkim wiatem , slonko za chmurkami czasem wyjrzy, ale dzionek ma byc z przelotnymi opadami więc nie zachęca do wyjścia dalej . Jutro ma byc ładniej . Zycze zatem spokojnego dnia i domowego ciepełka. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 19.09.23, 15:51 hej Wszystkie Dziewczatka, widze,ze macie dzionek zaplanowany,ja tez, pogode tez macie sliczna, a tu ulewa byla,gdzy bylysmy z lusia w jednym z lokali,kiedy wyszlysmy,to tylko wielkie kaluze pozostaly, niech sie nam darzy w reszcie dnia. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 19.09.23, 18:49 i kolejny dzień września zleciał, szarówkę za oknem juz widać, ale słonko wciąż gdzieś zapuszcza swoje promienie skrząc na błękitnym niebie. Chyba włączę sobie jakiś fajny film. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 19.09.23, 20:13 tu mamy juz calkiem ciemno dopiero siadlam po kuchennych obowiazkach, relaksujcie sie juz bo to czas zaraz do lozeczek maszerowac. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 20.09.23, 09:13 witajcie Vistulaneczki sloneczko na razie,chociaz gdzies tam popadalo w Kirunie,na polnocy szwecji calkiem tam wysoko napadalo 35 cm sniegu i -1C duze kontrasty tem.tu +17C obecnie zobaczymy co dzionek Nam da, zycze piknych bestresowych chwilek, miastowe kwiatki przy sklepie... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 20.09.23, 09:21 Hej !!! .. Minelysmy sie Kendo w drzwiach o tej samej minucie wpisu. Fotka chyba dzisiaj bedzie rozpromieniac dzisiejszy dzien, bo ... nie nalezy chwalic pogody przed zachodem slonca,.. zaczelo sie chmurzyc, jakby na ponowny deszcz? Nic nie mam do roboty, obiad dostarczono, na pyszne sniadanie corka zaprosila, to tylko wypada jak sie usadowic odpowiednio w fotelu lub na kanapie i wziac sie za czytanie lektury. Wczoraj wialo dosyc mocno, wywialo cieplo z pokoi , nie da sie siedziec bez sweterka na bluzce jeszcze cienkiej, Przyjemnego kolejnego dnia tygodnia(srody) Nam zycze. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 20.09.23, 09:27 hej Lusia, dokladnie tez czulam wczoraj chlodek w pokojach, ale wczesniej poszlam do lozeczka, jakos tak zmeczona sie czulam, a moze ta giimnastyka 45 min,sklonila me cialo do polozenia sie, moze czaczne tez zwiekszac swe cwiczenia na silowni do dluzszych sesji..? zycze udanego dnia i jak bedzie padac,to zostane i poloze Ci kolor na wlosy. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 20.09.23, 09:35 Dzień dobry w środku tygodnia. Niesamowite Kendo to conpuszesz o pogodzie i sniegu. Gdy czytam takievinformacje o zimie to wzbudza się we mnie agresja 😁 tak nie lubię zimy😡 U nas pogodnie acz chłodno, nadzieja jest ze jutro w Kołobrzegu będzie ciepło, tak przynajmniej obiecali prognostycy. Piątek ma być deszczowy wiec tyłki będziemy moczyć w jakuzzi i siedzieć w kawiarni . W południe jedziemy na badanie gastroskopowe męża, będę trzymać go za nogi żeby nie zwiał z leżanki 😂 Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 20.09.23, 09:36 Zapomniałam dołączyć jakże pięknych życzeń 😊 Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 20.09.23, 09:35 witam nowa "dzuszyczke co Nas czyta "123gruba_1973",nie wstydzi sie, przywitaj sie. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 20.09.23, 09:41 hej Kallisto, no piekne motto na dzien dzisiejszy, dziekujemza nie,staram sie doceniac kazdy dzien ,ze dalam rade ze wszystkimi zalozeniami co chcialam wykonac.. udanego rekaksiku tam gdzie bedziecie..mysle,ze to w ramach az do niedzieli zostaniecie. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 20.09.23, 09:44 Oj! Kendo, przestraszylas ja, nakrylas ja z reka w nocniku?... Nastepnym razem pewnie bedzie odwazniejsza?. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 20.09.23, 09:46 szkoda,ze Ludzie tylko czytaja a nie chca sie przywitac z nami.. juz musze sie zbierac... Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 20.09.23, 10:54 Kendo z niecierpliwoscia czekam na nowa Twoja fryzure, i oczywiscie chyba z nowym kolorem?. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 20.09.23, 15:23 Dobijam dopiero i witam. Słonko jest, wiatr tez i jutro będzie zmienna pogoda którą czułam w nocy po kosteczkach. Zrobiłam zakup owoców i nabiału . Trafiłam na fajne adidaski oczywiscie kupiłam i jest b.ucieszona bo jeszcze przez jesień w nich polatam. Juz tez zjadłam zupke pomidorową i kawałek slodkiej chałki z masełkiem i dzemem z brzoskwini. Teraz chwilka relaksu i mysle o zmianie firanki chociaz w jednym pokoju. Spokojnego popołudnia zyczę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 20.09.23, 16:37 Maria88, narobilas mi ochoty na ta chalke, chyba niebawem musze sobie upiec. A adidaski tez bym potrzebowala o jeden nr wieksze z szerokimi noskami, zeby w halkusa nie ugniatalo. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 20.09.23, 18:25 witam Marie, a Jagusia gdzies sie zagapila i nie podpisalam listy obecnosci, chyba juz frianka wisi w salonie i slicznie przytulnie wyglada, kazda z Nas dzis spisala sie na medal i wykonala zadanie, wieczor juz i nareszcie zasluzony odpoczynke, miecho przerobilam i warzywa, czekam na tania cukinie i papryka moze tez bedzie wtedy tansza to lecze bym jeszcze sobie dorobila, zima jak znalazl, oczywiscie bede przeplatac innymi saltami.. miejcie sobie mily wieczor. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 20.09.23, 19:26 Witajcie... wcale się nie zagapiłam,tylko byłam w szpitalu. Miałam się zgłosić do Poradni Reum.Na dziś ,była data podana,ale bez godziny.Pojechałam i nic nie załatwiłam,bo powinnam była się zarejestrować 3 m-ce temu. No nic, zarejestrowałam się na 3-ciego pąździernika do Poradni Reum. i właściwie nie wiem po co? Trochę pochodziłam i ledwo doszłam do domu Przy okazji zgubiłam aparat,wróciłam się ,ale bez nadziei znalezienia i spotkałam młodego człowieka który mnie poznał i oddał aparat. Miłego wieczoru Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 21.09.23, 08:53 Jagusia,sliczne zdjecia zrobialas z parku i szczescie,ze sa jeszcze uczciwi mlodzi i oddali zbube, a nie za czesto gubisz rzeczy?? witajcie Vistulaneczki dzis slonecznie od rana/+16C/na razie bez wiatru/obiecane +24C zycze Nam duzo radosci na dzien dzisiejszy. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 21.09.23, 09:06 Witajcie. Ostatni taki słoneczny dzień u nas, aż oczy się radują tak pięknie . Ciężka bardzo miałam nockę, po dwóch pigułkach nie mogłam usnąć😭 obudziłam się ok. ósmej wiec chyba piec godzin snu mi wystarcza😁 Spokojnego i pogodnego dnia życzę Wam dziewczynki🌹🌹🌹🌹 Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 21.09.23, 09:24 hej Kallisto, po wczorajszym byciu ze slubnym na badaniach, zostawilo slad w psyhice i nie moglas sie zrelaksowac dobrze do snu, miewam tez takie nieraz nocki,ale nic nie bire,wlaczam TV i przy nim szybko jakos nieswiadomie usypiam.. miej sobie mimo wszystko piekny dzionek. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 21.09.23, 10:13 Witaj Kendo i Kalisto ja dla odmiany spałam dobrze po pokonaniu całej trasy,ale trochę jestem obolała. Najgorzej,że miałam zadzwonić rano do Przychodni zarejestrować się na dziś a tylko do 9-tej i zapomniałam Jutro będę musiała iść z rana,żeby się załapać. Dziś jest znowu pięknie,jutro pewnie już tak nie będzie. Aparat położyłam na ławce obok żeby coś podnieść i zapomniałam. W domu ciągle wszystko gubię i co zrobić? myślę,że wszystko przez lek który biorę. Innych oznak nie stwierdzam A to są moje schody do domu z parku, drugi dom stoi w poprzek i widać kawałek na samej górze. Bardzo ładne kwiatki,tych białych to nie znam. Ptak,to chyba gawron,zleciał z gałęzi i widać ,że coś chce ode mnie, wcale się nie boi.Niestety nic nie miałam. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 21.09.23, 10:25 Hej !!!! Slonce raduje caly dzien, pieknny jesienny dzionek bedzie, zalozylam sobie gdzies poczlapac z balkonikiem, musze trenowac stope, dobra i wygodna podporka, przy okazji zakupie kalafiora bo b.lubie 25,.kr/kg,(wzglednie tani) chcialabym tez sobie zrobic taki domowy sos do pizzy smarowania z pomidorow, papryki, cebuli i cukini, ale jakos brak mi odwagi na dlugie stanie przy kuchni. Obiadu nie musze pitrasic, jeszcze mam Lasange od corki. Jaga schody do pokonania sa lagodne, ale jak sa problemy z chodzeniem, to i te wydaja sie trudne do pokonania. Zdjecia udane, widac juz na nich zolknace jesienne liscie. Mialas szczescie, ze odnalazlas aparat. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 21.09.23, 10:29 W przeciwienstwie do Kallisto sie wyspalam, nawet na bis, bo 5,30 popilam tabletke i pozniej jeszcze przytulilam glowe do poduszki i pospalam do 8,30, czuje sie wypoczeta. Mimo nieprzespanej nocki dla Kallisto zycze skladnego dzionka bez zmeczenia. Kendo, zyczy Nam duzo radosci, ale jak nie czujemy boli to juz duza radosc, ja tak uwazam. To powtorze za Kendo, slonca cieplego nad glowami przez caly dzien Nam zycze. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 21.09.23, 11:00 Moja nocka tez była nie najlepsza ale juz o tym nie myslę. A co do zasypiania przy tv tez tak robiłam. Kilka dni temu usłuszałam,że prowadzi to to do udaru i nie powinno sie zasypiać ogladajac tv. Dzisiaj koniec lata i jesień za progiem. Zycze ciepłej przyjemnej jesie4nnej aury. Chyba trzeba rozejrzeć sie za kasztanami i zrobic jakis lek na nózki. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 21.09.23, 13:14 witam Lusie/Marie, tak cudnie dzis na dworze mamy, tu gdzie siedze,cichutko,nawet ptaszyna nie zaspiewa,sroka tylko sobie pochodzi po trawce w poszukiwaniu robaczkow. niebo niebiesciutkie Maria przypomniala juz o jesieni ,ze to juz dzisiaj? o jeku, pieknie nas wita sloncem i zolknacymi liscmi na niektorych drzewach. Lusia testa swe sily z juz zdrowiejaca nozka, oby nie przeforsowac,bo bedzie spuchnieta, zycze Nam udanego radosnego dnia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 21.09.23, 15:05 Kendo, spuchnieta to ona jest bez chodzenia, ale nie ma na razie tragedi, na sile nic sie nie da, bo booolll nie pozwoli. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 21.09.23, 18:20 Narzie poza porywami wiatru tez nic nie zapowiada chlodnej jesieni lub zmiany pogody na szarugę. Ni mniej zapowiadają powolne ochlodzenie i przelotne opady. Nie grzeje u nas c.o. więc wolałabym aby pogoda była stabilne po 1 pażdziernika to musieliby włączyć gdyby nocki były dalej chłodne . Podwyzki opłat za c.o sa spore i zmuszają do oszczędności spoldzielnie. Ale oszczędzanie na ludzkim zdrowiu nie powinno być. Dobrej nocki zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 21.09.23, 20:09 Lusia,za jakis czas nozka bedzie OK, trzeba wytrzymac bol.. Mario,tu dzis podali ,ze az o 15% podniesli ogrzewanie w illach,,ci co maja ten specyjalny system grzewczy, co gdy budowalismy dom,to byla inowacja grzewcza i tanio mialo byc, a dzis powiedzieli,ze powinni jescze wiecej % podwyzszyc.. ech polityka . miejcie sobie ciekawy wieczor, ja juz wyprysznicowana /nakremowana z herbatka z melisy klikam w laptopa. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 22.09.23, 07:33 Witam w pierwszy dzionek jesieni kalendarzowej, koniec tez z latem. W nocy bylo chlodno +10 miałam uchylone okno i budząc sie poczułam, że pokój wyziebiony. Słonko jest więc dzionek nie bedzie chyba najgorszy. Dopiero wstałam, zaraz sie oporządzę i do roboty. Zycze wszystkim dobrej pogody i udanego dnia. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 22.09.23, 08:53 hej MARIO,DZIS SKOWRONKUJESZ alez mi sie popisalo wielgasnymi ... obecnie mamy +17C/bez wiatru i slonce niezdecydowane czy wygladac zza chmurek pozatem dzis juz piteczek, tydzieni mi zlecial bardzo szybko, zycze Nam laskawego dnia i spelniania planow dzisiejszych Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 22.09.23, 08:55 kendo napisała: > hej MARIO,DZIS SKOWRONKUJESZ > > alez mi sie popisalo wielgasnymi ... > obecnie mamy +17C/bez wiatru i slonce niezdecydowane czy wygladac zza chmurek > > pozatem dzis juz piteczek, > tydzieni mi zlecial bardzo szybko, > > zycze Nam laskawego dnia i spelniania planow dzisiejszych > oczywiscie zdjecie na dzien dzisiejszy z Rynku Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 22.09.23, 09:54 Witajcie dziewczynki. Wczoraj mieliśmy dość zorganizowany dzień. Po zameldowaniu się w hotelu poszliśmy prędziutko nad morze, po obiedzie na dłuższy pobyt na płazy. Pogoda była wyśmienita, ludzi plazujacych sporo. Weszłyśmy do wody po kolana. Mogłyśmy poleżeć w bikini. Później prześle kilka zdjec z hotelu. Wieczoram poszliśmy pokręcić nóżka jak mówi Kendo na parkiecie przy parkowej muszli. DJ fajnie gralni śpiewał, tańczących było sporo. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 22.09.23, 10:12 Hej !!!! ... Kallisto sie rehabilituje na 100 %, dobrze ze pogoda jeszcze dopisuje. Widac morze bez fal, zapomnialam jak taki stan na morzu bez fal sie nazywa?. Kendo dokumentuje komunalne aragemangi ulic w gazonach kwiatowych, podobaja mi sie, bo w spokojnych kolorach jesiennych. Jaga chyba juz wykonala telefon o ktorym wczoraj zapomniala?. maria88, chyba juz trzeba zamykac balkon na noc, bo slonca coraz mniej i slabiej grzeje, to nie dogrzeje wyziebionych noca pokoi, U mnie dalszy ciag trenowania stopy w normalnym bucie, musze odwiedzic obuwniczy sklep, ale jakos mi tam nie po droze. W reklamie pokazali drobne owoce kwi, opakowanie 25 kr, musze tam dotrzec, w pobliskim sklepie o 15 kr drozsze. Smakowalam w Polsce tego gatunku, sasiad mnie poczestowal, a rosna tak jak winogron pnac sie po kratkach. Zycze Nam pogodnego nieba i nastroju na piateczek. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 22.09.23, 14:06 Witajcie dziewczyny... Lusiu,nie dzwoniłam,bo miałabym wizytę po południu,a i tak dzień zleciał. Rano Ala zarejestrowała mnie na 10.40 i pojechała do pracy. Już jestem po wizycie , po drugim śniadaniu i wreszcie dopadłam łóżeczka. Dziś nie było tak dobrze i ledwo się dowlokłam.Ale mam już z głowy wyniki. Trochę mi cholesterol spadł,ale jeszcze jednego mam za dużo.cukru 118 mogłoby być mniej.Reszta może być. Kalisto urlopuje,bo pogoda dopisuje.Piękny widok. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 22.09.23, 14:38 Hotelowy hol, restauracja i ceberek z grzańcem który podali w lampce przy promenadzie. Słodko kwaskowaty bardzo smaczny i gorący rozgrzewający. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 22.09.23, 16:23 KALISTO masz szczescie że oboje z męzem lubicie relaksowac sie w ten sposób. Wyglądasz jak nastolata i nic dziwnego że mąż lubi sie z Toba pokazać. A co to za kobietka z Wami? Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 22.09.23, 16:26 Nie napisałam nic o kurteczce. Napewno bedziesz zwracac uwage i wygladac w niej szałowo. Mąz ma racje wybierajac dla Ciebie ten kolor a ponadto będzie praktyczna w uźyciu. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 22.09.23, 17:22 Kallisto w wieku produkcyjnym jeszcze jestes, co dzien do pracy, bedziesz miala co w ciuszkach przebierac i sie pokazywac, Szal dopelnia krope nad "i" w tym zestawie. Hetel widac dobrze dba o gosci, to czujecie sie dobrze przy obojetnie jakiej pogodzie. No tez jestem ciekawa tej drugiej, damy-osobki do towarzystwa?. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 22.09.23, 17:23 Jaga podzielam Twoj bol z kosteczkami, ja tez dalam sobie do wiwatu, za daleko pomaszerowalam, ale tabletka uspokoilam troche bolu. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 22.09.23, 18:07 Mario, ta babeczka to zona przyjaciela męża. Oni mieszkają dwa piętra nad nami. Znamy się od uuuu lat, od czasu wprowadził. Boguś i maz pracowali w jednej firmie. Dziekuje za mole słowa. Mario lubimy oderwać się rowniez myślami od codziennych obowiazkow i pracy. Idziemy zaraz na kolacyjkę. Dobrze nam tu mimo deszczu ….. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 22.09.23, 19:18 wkleilam sam wpis Kallisto juz bez zdjec, na Jej prozbe usunelam musze przyznac,ze ladnie wyglada, wraz z znajoma i slubnym. Wrocilismy z obiadu, wszystko takie pyszne i wybór duży. Przed obiadem byliśmy na długim spacerze, jak to w nadmorskiej miejscowości pełno knajpek, kafejek straganów z bibelotami. Bylo stoisko z wyrobami skórzanymi polskich produkcji, wpadła mi w oczy skórzana tunika, bardzo oryginalnie uszyta. Chciałam przymierzyć żeby wyleczyć się z chęci zakupu. Mierzylam beżową z delikatna poswiatą złota, piekna była. Przymierzyłam czarna, wahałam się i gdyby nie mój mąż który zawsze jest ZA zakupem to pewnie bym nie kupiła. Przekonała mnie jest oryginalność, fason i to ze jest wielofunkcyjna. Może być tunika do spodni, legginsów, jako letnia kurtka i narzutka na sukienkę, zima pod płaszcz. No i skusilam się, paninopysvila cenę, dodała gratis szał, wyszłam zadowolona. Na zdjęciu nie oddaje efektu elegancji. Wyglada jak indiańska ale w rzeczywistości jest piekna. Załączam kilka zdjec z naszego hotelu, są takie spoczniki między piętrami z dekoracjami w starym stylu. W hotelu jest taras z widokiem na morze. Nasz hotel od morza dzieli pas zieleni parkowej. Od południa rozpadało się wiec o 16:09 umówiliśmy się na basen i jakuzzi. Ot i tak spędzam tu czas, miło, spokojnie, na luzie. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 23.09.23, 08:38 witajcie Vistulaneczki, bardzo slonecznie od rana/+17C, niemniej kaloryfery cieplutkie sa jeszcze/bez wiatru na razie, przy sobocie po robocie, ale wczoraj tylko odkurzylam,dzis na mokro podlogi zrobie zycze nam cudnego dnia te tuje rosna przy kaciku do opalniania, dziecie chce je skrucic rowno z "plotem" Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 23.09.23, 09:24 Hej !!!! Tez sie melduje, nie wiem jak uplynie sobota, ale przy slonecznej pogodzie pewnikiem szybko i milo, czego Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 23.09.23, 12:03 Witajcie dziewczyny... lato jak nożem uciął znikło.Mamy jesień piękną i kolorową, Trochę chłodniej się zrobiło ,zaraz południe ,a tylko 18st. do tego bez słonka Wczoraj zdążyłam zdjęcie obejrzeć,tylko zapomniałam się wypowiedzieć, Kalisto jak dziewczyna,mąż też fajny,sąsiadka chyba starsza? Wypoczywajcie dla zdrowia i zadowolenia własnego. Coś u tujach.Czytałam,że nie powinno się przycinać więcej jak 1/3 drzewka. www.facebook.com/watcczkująh/?v=498229295019427 Kwiatki moje niektóre znowu pączkują. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 23.09.23, 13:19 Nareszcie i ja Witam. Jest cieplo od rana bylo +15 potem +20 i tak trzyma ale tez i nie ma słonka, nawet parno.Ma padać Ja juz 2 razy zaliczyłam ryneczek i market .Jestem teraz mądra i nie dzwigam jednorazowo. Kupilam warzywa i owoce,oraz nabiał. Juz ugotowałam i podjadłam rosołek z łazankami na duzym udzie kurzym. Teraz to udo podziele i opanieruję i będzie miesko na dzis i jutro do drugiego danie , kartofelki, mizeria. KALISTO a jaki syn ma powód , zapytaj, bo tuje chyba stracą na uroku. JAGI ogrodek balkonowy jeszcze w pełnej krasie. Udanych sobotnich planów zyczę. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 23.09.23, 14:27 Mario to nie mój syn, a syn Kendo😁 Kolejny dziennika nam na spacerach. Wczoraj zrobiliśmy ponad 9000 kroków, dzisiaj 10390. Slonko dalej swieci, odpoczywamy po obiedzie, o 15:00 umówiliśmy się na kolejna szwędaczkę, tym razem pójdziemy jad samo morze. Jest bardzo dużo ludzi, kuracjuszy ale i takich turystów jak my. Posiłki sa tak wyborne w smaku ze poprosiłam o przekazanie kucharzom podziękowań. Dopychamy się owocami, potem staramy się to wszystko zgubić na spacerach. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 23.09.23, 09:28 Witajcie. Aaale piękne testuje Kendo, kształt choinek, po scieciu nie beda już takie efektowne. Ale młodzi maja swoj gust i jak syn zrobi to i tak będzie dobrze, fajnie ze może zmieniać w ogrodzie, każda zmiana przynosi coś fajnego. Ależ nam pogoda dopisuje, co prawda dzisiaj dość chłodno ale słonecznie. Co się dziwić toz to 23 wrzesien. Przyjemnej soboty, fajnych spacerków i serdeczności na dzisiaj.🥰🥰🥰 Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 23.09.23, 09:35 Lusia/Kallisto witajcie i nieobecne jeszcze Maria/Jaga dokladnie Kallisto,dziecie chce miec wszystko pod "linijke" bedac dzieckiem,rysunki tez byly pod "linijke" sonce ma byc do wczesnego popoludnia a pozniej deszcz, wiec czas na marsz isc i zycze Wam tez milego dnia Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 23.09.23, 16:02 Kallisto odpoczywa, odpoczywa i laduje sie jodem, jest dobry jak wiatrem wieje od morza. Smacznych rybek swiezych tez bym pojadla, ciekawe jakie gatunki serwuja na tych wybiegach dla turystow?. Tez zauwazylam ze noszenie ciezkich zakuow w siatce nie sluzy nogom, dlatego ostatnio na wieksze bralam balkonik i przywozilam w koszyku bez obciazenia. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 23.09.23, 17:03 Jednak kucharzenie zajmuje sporo czasu i stania w kuchni. Niby nic nie miałam wielkiego do zrobienia ale suma sumarum jestem zmęczona. Ponad planowo tez kilka rzeczy zrobiłam w pokoju. Jak siły pozwalają to nie umiem byc bezczynna. Dzionek nawet był ciepły, teraz temperatura spada jak to bywa jesienią. Tak pobyt nad morzem to samo zdrowie. KALISTO korzystaj jak masz takie mozliwości. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 24.09.23, 09:26 Witam jesienią, bo pochmurnie i w nocy padalo. Ma sie przejasnić więc slonko doda otuchy do życia. Zaraz wezmę medykamenty i potem chyba zajme sie glo,wą. Moze pomaluję a nawet zmienie kolor bo ostatnio farba nic mi sie nie trzymała. Udanej niedzieli żyvczę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 24.09.23, 10:11 witaj Mario, dzis pierwsza przy iedzieli skowronkujesz, witam pozostale Forumeczki tez +14C/slonecznie7<z lekkim wiatrem dzionek ma byc cieplutki po wczorajszej ulewie z blyskawicami, krotka byla ale intensywna, dziecie wyslalo zjecie,jak lalo tam miejcie sobie mila niedziele, zdjecie kiedys zrobione w drodze do konikow,ktorych juz nie ma od dawna. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 24.09.23, 10:41 Witaj Mario i Kendo,oraz nieobecni ,chyba na razie Kamień wielki narzutowy,u nas też są ,przeważnie ze Skandynawii. Konik został na drugim planie Wieczorem padało i nic nie poschło na balkonie,ale jest podeschnięte. Słonka nie ma i pewnie nie będzie,tylko 15st. Jest nadzieja że w przyszłym tygodniu jeszcze ciepełko zawita. Ze wczorajszego spaceru w Łazienkach od Ali. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 24.09.23, 15:07 witaj Jagusia, sliczne zdjecia, widac juz poczatki jesieni na drzewch, za oknem brzoza juz dostaje zilte liscie,wisza,jak winogronowe kiscie .. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 24.09.23, 15:11 oczywiscie jakos kliknelo mi sie za szybko, zycze oczywiscie milego popoludnia i wieczoru. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 24.09.23, 15:14 Witajcie. Wrocilismy i co? Odciąży do garów 😡😡😡😡 Usmażyłam dorsza którego przywieźliśmy z rybnego targu. „Targ”- wielka nazwa, takie targi kojarzą miesięczne wieloma straganami, tym czasem dzisiejsze to dwa sklepy z rybami świeżymi i jeden stragan z wędzonymi w porcie. Nie mniej jednak ogromny wybor, cdorsz w czterech różnych postaciach od 38 zł tusza do 58 polędwica. Halibut 45 zł za kg, drożej niż u nas😱 A co nam serwowali rybnego w restauracji: stek z rekina smażony, śledź w panierce (fuj), i flądra- bardzo smaczna aż dokładkę brałam. Zimne rybne zakąski to śledzie w 8 różnych smakach, owoce morze, łosoś wędzony. Ogólnie potrawy były bosko pyszne aż poprosiłam o przekazanie podziękowań kucharzom. Wszystko co dobre szybko się kończy, wczorajsza potańcówka pozwoliła rozruszać mięśnie i stawy. Podczas długich spacerów mocno dotlenialismy płuca i szare komórki. Dzisiejsze niebo było pogodne ale wiatr wzmógł fale na morzu. Kłębiły się białe bałwany, szum wody wyraźnie było słychać. Dobrze, ze będę jeszcze w domku to odpoczne po wczasach 😁 Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 24.09.23, 22:33 Dobry wieczor,!!! Tak sie jakos dzisiaj przy niedzieli zagapilam, przypomnialo mi sie ze sie nie przywitalam i nie zdalam krotkiej relacji. Niedziela minela szybko, wieczor mnie zastal, z lektura, wiec ja odlozylam i poczytam jutro przy swietle dziennym. Spokojnej nocy Nam zycze. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 25.09.23, 08:22 Witam znowu pierwsza bo potem duzo planów i moge nie miec czasu. Sloneczko mam od rana +15 potem ponad +25, zobaczymy jak będzie. Wszystkim zdrowego poniedziałku i dobrego nastroju życzę. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 25.09.23, 08:31 Hej !!! ... Maria88, to masz cieplutko jak na poranna pore , bo umie tylko +10..C i na polach mgla. Slonce jest, jakies plany rowniez, ale tylko plany, wieczorem bedzie wiadomo jak dzien minal. Zycze Nam milego poniedzialku. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 25.09.23, 08:57 Dzień dobry w ostatni poniedziałek wrzesnia. Szybko spałam raz przy razie😁 po 6:00 już miałam otwarte oczy ale co z tego kiedy wałkonię się jeszcze w pieleszach🙈 Plany mam duże, nieczułe co domowe a poza domowe. Musze odwiedzić moja ciocie która jest po operacji guza, moze wpadnę do rodziców, po poludniu mam umówiona ostatnia wizytę u doktorki od powiek. Dzień rozplanowany tylko żeby jeszcze chciało mi się wyjsc spod kołdry. Ale widze ze Jaga tez się kokosu w swoich pieleszach to nie czuje się osamotniona😁 Obiecałam sobie owsiankę na śniadanie i czas byliby ja zrobić. Miluskiego dnia, nie przemeczajcie się zbytnio zwłaszcza te które maja kłopoty z nóżkami. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 25.09.23, 08:59 Mario/Lusia witam jak rowniez witam pozostale Vistulanki, tu bylo +7 C okolo 8smej godz, obecnie szybko temperatura do gory podchodzi +11C,ma byc cieplutko ,jak pogodynka pokazywala az do srody. miejcie sobie udany dzionek juz jesiennie pod niektorymi drzewami.. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 25.09.23, 09:06 witaj Kallisto, no dzionek masz juz zaplanowany, i niech zgodnie z planem sie spelnia, tez mialam zjesc owsianke,ale mleka mi braklo, wczoraj zapomnialam kupic, wiec mini pize zjadlam co wczoraj robilam wlasnie na takich "chlebkach " sobie zrobilam,widac tego nieustrojonego i nie upieczonego, mozna je jesc z wedlina czy z maslem i marmolada,wole jednak w tej upieczonej formie jak pizza udanych planow i dobrego dnia. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 25.09.23, 09:10 Witajcie... po pochmurnym świtaniu,nie spodziewałam się słoneczka. A jednak mam i 14st. nie jest źle. Dziś mój dzień gotowania,to chociaż zrobię na 2 dni.Chciałam z indyka, niestety mam wieprzowinkę i będą pulpety do kaszy,ale jeszcze nie wiem do jakiej,bo mam różne. Wczoraj robiłam pieczone udka kacze,niestety nie byłam zadowolona,a robiłam niby dobrze Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 25.09.23, 09:28 Kendo, to chyba juz Japonska wisnia gubi lisiecie. Wlasnie takie mini pizze sobie na kolacje chyba zrobie?. Jaga, kaczka ma w sobie duzo tluszczu, ale obiad mimo wszystko zjedliscie, nastpnym razem bedzie inne menu z tego mieska. Jesien w sloncu skapana ma piekne kolory, ponura przywoluje rowniez takie samopoczucie, cieszmy sie jak najdluzej taka pogoda. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 25.09.23, 09:38 witaj Jagusia z slicznym jesiennym obrazkiem i wierszykiem, oj dawno jadlam kaczuche, przewaznie kupowalam piesi, musze u araba popatrzec,moze bedzie bo sa przepiorki/indyk .. Lusia te kabanosy z Lidla pasuja akuratnie na te mini pizzy udanego dnia i smakolykow na Jagusinym talerzu z wybrana kasza-dawno jaka kolwiek jadlam. moze do bitkow zrobie? Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 25.09.23, 17:51 Kendo u Ciebie juz taka jesień z dywanem zoltych liści????? Tak plan zrealizowalam, nie bylam tylko u rodzicow, zasiedzialam sie u ciotki na ploteczkach. Dobrze się czuje juz teraz a bylo zle. CHłonkę jej ściągali, zrobili onkoplastykę czyli uzupełnili brak po wyciętym mięsciu czymś specjalnym. Podobno robią to wszytskim onkologicznym pacjentkom. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 25.09.23, 20:15 tak Kallisto, juz jesiennie sie tu zrobilo, nawet przy +22C czuje sie jesienny zapach, dobrze ,ze ciosia juz na polepszeniu ze zdrowie, technika pooperacyja juz coraz lepsza,niech wraca do zdrowia. zycze Nam spokojnego wieczoru Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 26.09.23, 09:17 witajcie Forumeczki Vistulankowe, za oknem bardzo mgliscie /bez wiatru/+11C/kaloryfery byly z rana cieplutkie, teraz juz sie chlodniejsze robia, dzionek jakos zleci ,bo moze cos sie wynajdzie do zrobienia zycze Nam skladnego dnia podczas marszu juz widac dojrzewajace owoce rozy i innych krzewow. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 26.09.23, 09:40 Cześć wszystkim. Jesienny dzień piekny i słoneczny. Czyż by to już była złota Polska jesień? Liscie na drzewach jeszcze wiszà, co prawda soczystej zieleni już nie maja a znaki jesiennych barw niewinnie przemykają to aura i kalendarz wskazują jesień. Czekam na holu dworcowym na Tatianę i Sviatika, jedziemy do neurologa. Dwie godziny podróży w jedna stronę. Miłego dnia i dużo slonka na dzisiaj. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 26.09.23, 09:52 witaj kallisto, czyli masz dzionek zaplanowany, robiac dobry uczynek i pomagajac potrzebujacej rodzinie, mam nadzieje,ze doktor da jakas pozytywna nadzieje..miecie sobie dzien pelen optymistycznych mysli, to bedzie dzien udany czego bardzo zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 26.09.23, 10:15 Witajcie... czekam i czekam na słonko,ale pewnie już nie wyjdzie. Nie śpię już od 4-tej,znalazłam na stoliku ziółka,wypiłam,ale nie pomogły. Mąż upomina ,że mam śliwki,obiecałam,że coś upiekę, a tak mi się nic nie chce robić,poleżę jeszcze troszeczkę. Kalisto już służy pomocą Tatianie.To neurologa nie ma w Szczecinie? Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 26.09.23, 10:30 Jagus,dokladnie, milosc - przyjazn bezwarunkowa od pieska a czasmi nawet od czlowieka witaj wtorkowo, czasami sa takie dni,ze na nic nie mamy ochoty, ale po pewnym czasie "zaskakujemy" i dzionek wydaje sie udany-laskawy czego Tobie zycze. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 26.09.23, 10:46 Hej !!!! .. Poranek b.b.mglisty juz podali w radio, ze jest kilka wypadkow, i ruch na szosach ograniczony. Dokladnie taka przyjazn jak na obrazku od Jagi, nigdy Ci nic nie wypomi, nie bedzie sie licytowac. Niby jakis plan jest od rana ulozony, ale jak sie czlowiek rozkreci, to nagle te plany sie zmieniaja, wychodzi wieczorem ze zrobilo sie wszystkiego ponad plan. Udanej podrozy bez przeszkod zycze dla Kallisto i jej podopiecznych, Nam Wszystkim udanego wtorku ze sloncem nad glowami, Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 26.09.23, 13:44 witaj Lusia, dokladnie z planami tak jest, moje sie zmienily i zaraz do Ciebie podjade,jak herbatke wypilam, miej sobie udany dzionek Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 26.09.23, 16:33 Moje plany też uległy zmianie,bo nic nie zrobiłam. Wyciągnęłam robaka z pąka róży,który się usadowił w środku.Mała gąsieniczka pękata,cała nakrapiana w środku.Myślę,że na jutro już by była masa mszyc. Szkoda mi dnia,bo teraz tak pięknie i ochota do zrobienia czegoś,ale za 2 godz. szybko się ściemni.Może jutro będzie lepiej. Ciekawa jestem jak poszło u Kalisto? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 26.09.23, 17:18 Tak mam teraz pięknie i słonecznie.Nie można ocenić rano jaki będzie dzień. Jutro ma być 27,a pojutrze 30. niech grzeje,rano i tak jest chłodno,prawie zimno. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 26.09.23, 18:12 Dzionek miałam namieszany i jeszcze sie z Wami nie witałam. Ale widzę,że nie tylko ja nie wiele zrobiłam a juz wieczór. Nocka była z duża mgłą. Do południa bylo zimno. Potek kilka godzin ocieplenia i juz wieczór zapada. Znajoma handlarka namówiła mnie na kupno sliwek i zaczełam smazenie. Jeden garnek juz przypalił sie bo zapomniałam o nich. Przelozyłam do drugiego i dale,j ale to jutro będe smazyc. Mysłałam nawet o tym,że Kalisto nic nie pisze a miała jechać z Nimi do lekarza. Zaraz pozamykam okna bo wieje chlodem . Dobrej spokojnej Nocki zyczę. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 26.09.23, 20:50 Jestem. Mało załatwiliśmy choć dokumentów było dużo. Wredna z początku neuroloźka fukała i zadawała głupie pytanie. Całe NFZ!!!! Potem zmieniła ton. Kazała wrócić z wynikiem TK głowy na który jeszcze czekają. Kolejna wizyta w grudniu. Nie dość ze babsko spóźniło się pół godziny to jeszcze długie wizyty i ta podróż😱😱😱 w domu byłam o 19:00, zmeczona jak pies. Sviatik jest bardzo pogodnym i grzecznym chłopcem. Nie dość ze ma ogromne problemy wyszkolenia to na dokładkę musi mieć operacje na dolne powieki ktore zawijają mu się z rzęsami w kierunku gałek ocznych. Takie operacje wykonują gdzieś w Polsce, jeszcze nie wiem gdzie. Nie chce używać języka polskiego, niewiele liter polskich pamięta ale rozumiecwszystko co się do niego mówi i błyskawicznie odpowiada i reaguje. Ogromne znaki zostawiła jego wada i operacja przepukliny której nie wypadali przy porodzie. Tatianka jest bardzo dobra mama, chodziła do specjalistów w Ukrainie, a tam zbywali ich, nie pomagali a wręcz szkodzili. Jest nadzieja ze ktoś dziecku pomoże tutaj. Bardzo dużo pracują z nim w domu, postępy są ale to krople w morzu….. Po raz drugi będzie w drugiej klasie, co będzie dalej nikt nie wie. Ot i tyle o małym chłopcu. Spokojnej nocki, sama tez już się kładę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 27.09.23, 09:10 witajcie Vistulanki, straszna mgla dzisiaj,ale do pory lunchu ma sie rozwiac/+13C/w domu czuje sie wilgotnosc kiedy kaloryfery nie grzeja, strasznosci kallisto z tym chlopcem, szkoda rodzicow,ale robia co moga i dzieki Tobie moze bedzie jakas poprawa? tu tez rodzice przybyli ze swymi dziecimi co im czegos brakuje "w rozwoju",jednemu rodzicowi musza robic dializy... inne dziecko niecale 2 latka juz musi miec okulary...gluchoniemi tez cala rodzina przybyla,, Jagusia wczoraj jesenny bukiet kwiatkow pokazala w koszyku z ptaszkiem, Maria tez plany pozmieniala zycze Nam slonca nad glowami i w serduchach Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 27.09.23, 11:40 Witaj Kendo i reszta dziewczyn.Ugotowałam rosół ,jeszcze makaron i robota z głowy na dziś,bo nie ma ciepłej wody od rana,dopiero o 20-tej dadzą. Dzień bardzo ładny od rana,choć ranki są zimne.Teraz 22st. a miało być 27. jeszcze do piątku włącznie mamy prawie lato. Do rosołu wolicie koperek,czy pietruszkę,bo ja wolę pietruszkę. Jutro będzie lepienie pierogów z mięsa rosołowego. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 27.09.23, 11:59 Jaga, nigdy nie jadlam rosolu okraszonego koprem, chociaz slyszalam ze wiele gospodyn kopru do rosolu dodaje, najlepszy dla mnie z pietruszka. maria88, mimo namieszania wczorajszych planow juz zaczela smazyc powidla sliwkowe, to chyba trwa pare dni taka produkcja.? Hej!! ... Mgla juz gdzies sie ulotnila, slonce nie proznuje, na polnocy kraju bylo dzisiaj -.0,9 C w nocy, a w mojej krainie ma byc az +24..C. Kallisto, faktycznie poswiecilas caly dzien dla tej rodziny, dobrze ze masz wolne od pracy to wypoczniesz i ochloniesz, miejmy nadzieje, ze pomoc w poprawie zdrowia chlopca posunie sie do przodu i znajda odpowiednie leczenie. Trudno przewidziec jakie dzisiaj plany mnie nawiedza, ale bezczynnie nie bede siedziala.... Zycze Nam milej srody. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 27.09.23, 13:25 Dzień dobry bardzo😁 Najpierw odpowiem Jadze, tradycyjny rosół lubie z natką, choć jakby mi kto podał z koprem to bym nie pogardziła😁 Czasami gotuje rosół, zamiast makaronu wsypuję ryż, lycha słodkiej smietany i wtedy dużo kopru. Raniutko pojechałam do rodziców. Namawiam mamę na wizytę u psychiatry ale ona jak to ona wie lepiej i będzie nas tak soba męczyć😡😡😡😡 Byłam na manicure, polizyla kompani wściekły róż ale piekny i do tego pyłek błyszczący delikatny. Sliczne są. Zaraz idę robic obiad, który wcześniej przygotowałam, na dzisiaj ryż z drobiem, papryka, pieczarkami etc w sosie kwaśno słodkim. Na jutro uplanowalam zupę gulaszowa, dawno nie jadłam. Na piątek pieczone udka, wszystko zapeklowane i nabiera smaku. Piekny kolejny dzienni właściwie trudno powiedzieć czy letni czy jesienny. Jeśli ze względu na temperaturę to letni ale patrząc na kasztany które spadają z drzewa i żółknące na kasztanowce liscie to jesienna aura. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 27.09.23, 18:29 Witam. Dzionek siee kończy ale ja mam jeszcze wiele do zrobienia. Pół dnia straciłam ale nareszcie mam sprawna drukarkę w domu. Potem musiałam zaliczyc wysyłke na poczcie, potem zakupy w markecie, potem zlozenie wysuszonych reczników a sliwki czekaja jeszcze do ponownego przesmazenia. Acha na rosole jaki mi pozostał zrobiłam zupke pomidorową na dzis i jutro. Zmierzch za oknem wiec zmykam. Dobrej nocki zyczę. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 27.09.23, 20:06 rosol z natka pietruszki, nie smakowalam z koperkiem,ale smak moge sobie wyobrazic, jak ryz dosypie i dodam koperku.. tak dzionek uciekl, i wieczor,juz ciemno za oknem miejy go udany i zrelaksowny by szybko usnac. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 28.09.23, 08:57 Świt rozjaśniał kilka godzin temu. Długo nie mogłam dojść do siebie, dobudzalam się odnośnej. Po owsiance czuje się bardziej rześka. Cały dzień mam wolny, bez wyjazdów z domu, ostatnie chwile wolności. Założyłam sobie, ze jeśli będę czuc się złe to wio na zwolnienie. Choć znam siebie plan planem a realizacja będziecie łeb😁 Oglądam rolników z Podlasia, Gienek z Plutycz jest moim ulubieńcem😁 bardzo dobry charakter człowieka, bardzo uczuciowy, ciekawa postać. Jego syn Andrzej to furiat, co raz mniej go pokazują, częściej udział w programie bierze córka Gienka, Paulina. Na dobry dzień zostawiam Wam uśmiech😊💕🌹 Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 28.09.23, 09:07 witaja Kallisto, mam nadzieje,ze dotrzymasz slowa ,sama dla siebie,ze na zwolnienie pojdziesz.. tu tez juz reklamuja "rolnik szuka zony"nieraz ogladalam na wyrywki ten program, powitalas Nas z usmiechem/serduszkiem i niech dzionek bedzie laskawy dla Nas Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 28.09.23, 09:11 oczywiscie witam pozostale Vistulanki,mgliscie mamy/+16C/obiecaja +22C moze tak byc,jak dla mnie. zdjecie wyzej to "moja brzoza" patrze na nia codziennie siedzac w salonie.widac,jak luz listki sciela dywan u jej "stop" Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 28.09.23, 09:12 Witaj Kalisto i reszta dziewczyn. Piszę z rana,bo muszę się z rana zająć pierogami.Wczoraj wyszedł pyszny rosół,to go nie będę zamieniała na pomidorówkę pręga dodana do kurczaka to super smak. Jestem po śniadaniu,ale ciągle jeszcze w łóżku,po tabletce i czekam aż będę mogła coś zrobić. Dzień piękny 17st. ma być 25st. może być. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 28.09.23, 09:14 Kendula często na siebie wpadamy Faktycznie brzoza już jesienna. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 28.09.23, 09:39 Witam. Podobnie jak u JAGI pogoda w pełni lata. Ranki chlodne cieplej dopiero w południe. KENDO moja brzoza siega ponad 2p. blok i jest w odleglosci 7 m stad mam mało słonka. i duzo smieci w mieszkaniu w porze jesieni. Gotowac wiele n ie zamierzam ale tez nie mam ochoty na opuszczanie dzisiaj mieszkanka. Wszystkim zycze spokojnego dnia. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 28.09.23, 09:44 hej Jagusia, no tak nieraz guzy sobie nabijamy, ja wczoraj nalepilam pierow ruskich 35st, i 10 st ze sliwkami wegierkami bo braklo mi nadzienia ruskiego... zycze udanych smakow pierozkowych takiego rosolku tez by zjadla ,ru nie wiedzialam pregi.. ale dodaje nieraz skrzydlo indora, ktore wlasnie musze zakupic i wolowe i araba,zawsze maja swierzutkie i zrobic rosol z duzo warzywami, kiedy liscie z brzozy opadna mam duzo jasniej w salonie w dni pochmurne,a w sloncu ,troche robi cien,ze meble nie sa "naswietlane i nie musze markizy za bardzo obnizac. dznia bez bolu zycze i smaczych pierozkow. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 28.09.23, 09:47 o,i Maria sie z nami wita, hej,hej Mario, nie wiem w metrach,jak oddalona jest brzoza od moich okien, ale tez wydaje mi sie ze blisko i smieci nasionkai/listkami jak wieje, wnet siedzac na kanapie nie bede widziec nieba ,co roku wyzsa rosnie,ze sie nie polamie podczas tutejszych duzych wichor? miej sobie mily dzionek w domowych pieleszach. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 28.09.23, 12:55 Hej !!! .. To juz czwartek!!!! .... Kallisto, cos mi miglo na Youtubie, chyba jeden z odcinkow chwile poogladalam, Od rana nie chcialo mnie wposcic na bloga, kazalo mi probowac za chwile, Jesien juz wszem i wobec widac na kazdym kroku, oby byla w miare sloneczna, bez duzych wiatrow i duzych opadow deszczu, to czlowiek bedzie sie dobrze czul i mentalnie przygotowywal do zimowej aury. Przyjemnego dzionka Nam zycze. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 28.09.23, 14:46 Oj uciekło mi Nalepiłam 61 pierogów i już zjadłam obiad z 5-ciu pierogów i wypiłam szklankę rosołu z natką pietruszki.Wyszły bardzo smaczne ,zjadłabym więcej,ale później odsmażę i znowu popiję rosołkiem. Mimo,że siedziałam,to kręgosłup mocno rozbolał,mąż gotował,to ja poszłam do łóżka. Teraz muszę jeszcze zrobić ruskie pierożki,ale to już po niedzieli. Trochę odpoczęłam i... może wezmę się za placek, trzeba korzystać,że mam dobry humor,a śliwki czekają, jutro już piątek. Różyczka jesienna ,jeszcze jest parę pączuszków. Mimo pyzatego spałam całkiem nieźle Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 28.09.23, 17:15 Wieczór nastaje, tak dawniej mówiona. Było inaczej niz przewidywałam. Po obiedzie ułamała mi sie cała korona ostatniego zęba trzonowego, więc szybki kontakt z dentystką z błaganiem o pomoc bo nie było na dzisiaj miejsca w jej grafiku ale sie udalo,że zostałam przyjeta i jak narazie dziura zalepiona. Na jak długo nie wiadomo.Nie przewidziany wydatek na zdrowie, ale nie ma wyjscia. JAGO czy Ty te pierozki wycinasz wykrawarką ? Chodzi mi o te ozdoby na brzegach. Kwiaty na balkonie masz piekne i jak narazie chyba chlodne nocki im nie szkodzą. Wczoraj juz prawie miałam kupić Stephanidusa był nie drogi 16 zł w markecie. Uwielbiam tego kwiatka bo cudnie i długo kwietni3e na bialo. W USA robione są tez z niego wiazanki slubne. Nie kupiłam bo nie gromadzę ostatnio kwiatow a te co mam to i tak za wiele. Uciekam smazyc sliwki. Miłego wieczorku zyczę. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 28.09.23, 17:20 www.urzadzamy.pl/rosliny/doniczkowe/stefanotis-bukietowy-aa-chLA-FQx7-vo33.html O tym kwiatku napisałam. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 28.09.23, 17:38 Jak sie domyslam Jaga nalepila chyba pierogow z miesem z rosolku, inspirujemy sie nawzajem menum. Jesienna pora chyba to robi, bo wnet bedzie chlodniej i chlodniej, cialko bedzie chcialo ciepla, a dobre jedzenie bedzie nas kalorycznie ogrzewac. Faktycznie Jagi balkon w pelni lata kwieciem obsypany, U mnie tez w planie pierogi ale ruskie. A mario88, ten kwiatek to chyba b.intensywnie pachnie, pamietam kiedys chyba podobnego dostalam i musialam go umiescic na balkonie, nie odpowiadal mi ten migrenowy zapach. Przyjemnego wieczoru Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 28.09.23, 17:38 Piękne kwiaty u Jagi, jeszczec aka pora ze spokojnie mogą kwitnąć. Ten bialy pokazany przez Marię widzę niejednokrotnie w sprzedaży. Mario czy on długo kwitnie? Jago 61 pierogów to bardzo dużo😱 pewnie podzielisz dzieciom?😊 Mario mówisz o zlamanej koronie i zaślepionej dziurze . Jeśli złamała się korona to powinna być skonstruowana chyba od nowa? Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 28.09.23, 18:10 Kalisto,wcale nie tak dużo,będzie na parę dni,może wnuczek wpadnie. Tak ,to mięsko mieszane z rosołu. ciasto robiłam ręcznie i wyszło idealne.Wykrawane szklanką,a zlepiane palcami. Nauczyła mnie teściowa,przyciskam dwoma palcami raz przy razie,a potem znowu od początku biorę falbankę w dwa palce, uciskając i przesuwając palce do tyłu i do przodu .Nie wiem co z tego zrozumiałaś A teraz coś upiekłam,ale jeszcze nie wiem co.Miałam 4 duże śliwki,to pokroiłam w cząstki,zrobiłam kruche ciasto,dałam cukier waniliowy i cynamon.do śliwek. Co by nie wyszło,to się zje Chyba kiedyś miałam takiego kwiatka, ale do domu już nie chcę więcej,mam kłopot z podlewaniem. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 28.09.23, 18:26 Jak ciasto wyjdzie dobre to z łupieniem nie ma problemu. Podobnie zaciskam palcami falbanki może tylko nie cofam się do tylu😁 fajny masz Jago zapasik. Tez by mi się przydał, musze córce zlecić wyrobienie ciasta. Pa. Chcemy jechać na marsz do Warszawy. Kontakt w sprawie transportu darmowego chyba już nie przyjmuje zgłoszeń. A te pisuarowe łajzy publikowali PKP, nie ma mozliwosci kupienia biletów na 1.10!!!! Wyobrażacie to sobie?????? Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 28.09.23, 19:30 Fajne te Wasze dyskusje i ciekawe, wiec robota lezy a ja siedzę w kampie. Więc tak ,falbanek nie umiem , ale podobaja mi sie i bede próbowała kiedys i napisze czy wyszły. Zaklejam uciskając wkolo jednorazowo. LUSIU kwiatek to inna odmiana hoji. Ten ma bardzo delikatny i przyhemny zapach. Jest hoja woskownica i jej kwiatki barwy rózowej mocno pachną. Tez nie znosze tego zapachu a jak zakwitnie to jeszcze w pakach obrywam KALISTO nie pamietam dokładnie jak długo kwitnie ,kiedys go miałam ale mysle ,że do 2 tygodni. Jak nie kwitnie tez jest dekoracyjny , inny niz inne kwiatki. Gdyby było jak to ja tez pojechałabym na ten marsz, ale to za daleko. Moze będa lokalne musze poczytać. Idę dalej smazyc sliwki bo wyłaczyłam siadając do netu. Dobrej Nocki Zyczę. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 28.09.23, 20:08 Transport organizują wojewódzkie KOD-u. Niestety do naszego nie dodzwoniłam się,centralny podał mi ten sam nr. Napisałam SMS, może dostanę informację. Pociąg wcześniejszego dnia nijak nam nie pasuje albo z 2 przesiadkami albo za pozno. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 28.09.23, 20:24 oj pirogowo/sliwkowo sie zrobilo w tym tygodniu.. moje 35st ruskich starczy na pare obiadow, falbanek nie umie,zaklejam by farsz nie wyszedl podczas gotowania, o jeku Mario,problem z zebem-koronkateraz ekrta uwaga na gryzienie czegos twardziejszego.. ufff.zycze by sie dobrze "zalepienie " trzymalo, kwiatka tego nie moge miec,nawet lagodnie pachnacy przyprawia mnie o bol glowy,bo niektore zapachy maja w sobie chemiczne czasteczki co powoduja u mnie migrene. ciekawego wieczoru Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 29.09.23, 07:19 Wy tu jeszcze o pierogach a mnie kogut pieje i budzi swiat do życia🥳 Pierwsza Was witam, odsłaniam rolety bo myslecsobie, ze wszystkie powoli zaczniecie się budzić?😊 Obudzilam się kilkanaście minut wcześniej nawet wyspana i chyba pójdę do kuchni zakręcić się koło śniadania.🍳🥨☕️ Słodkiej pobudki🌝🌻 Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 29.09.23, 09:14 Witaj Kalisto ranny ptaszku Ja pospałam sobie prawie do 7-mej i tylko 2 razy wstawałam Słoneczko mam od rana,a że nie mam nic do roboty,to zatrudniłam pralkę. Rano chłodno,ale jak na koniec września,to i tak bardzo ładnie. Pomału się ociepla,mam 16st. balkon otwarty. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 29.09.23, 09:17 hej Kallisto, Vistulowy skowronku, ja obudzilam sie przed 7 godz. i do osmej czytalam w lozeczku, tez po sniadaniu i kawke pije, coraz chlodniejsze poranki, kiedy za oknem slonce spi jeszcze za chmurami i kaloryfery nie czesto daja ciepelko +15C,czyli bedzie wilgotno strasznie i chyba juz kurteczke puchata naloze na marsz, mijmy nadzieje, ze dzionek-piateczek bedzie laskawy dla Nas, kwiatki miastowe, jeszcze slicznie wygladaja. Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 29.09.23, 10:11 To prawda petunie juz sa w roznych kolorach kiedys byly tylko biale i niebieskie. Hej !!! ... Tez juz dreptam od wczesnych godzin, za oknem pogoda nie zdecydowana, chmurzy sie i rozjasnia, ale poki co to jeszcze nie pada deszcz. Mam nadzieje ze dzien dzisiejszy mnie czyms zaskoczy, co bede chciala bez przymuszonej checi zrobic?. Zycze Nam milego piatku.... Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 29.09.23, 10:48 Witam. Tak szybko minął mi tydzień z wieloma niespodziankami ale wychodzę na prostą.To co bylo nie planowane zrobione a co bylo to na nastepne dnie zostalo. I tak t6o. Nocka bardzo chlodna ale slonko teraz grzeje i bedzie lepiej. Jutro maja byc opady i pazdziernik dzisiaj zapowiedzieli z duzym ochłodzeniem i opadami. Wczoraj nazbierałam kasztanów i narazie mam problem jak wybrać z nich miąższ bo twarda skorupa jak diabli. Powidła juz w słoiczkach, wczoraj zakonczyłam smazenie. Z 2kg mam 3 małe słoiczki i wystarczy. Zaraz zabieram sie za czyszczcenie dywanu a potem muszę skontaktować się ze spnia w sprawie ubezpieczenia. Udanego piątku zyczę. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 29.09.23, 11:50 Mario do czego używasz miąższu z kasztanów? A ja wróciłam " z objazdówki", zawiozłam "materiał" do badania celem potwierdzenia czy wyleczyłam się z HP (wynik będę obierac internetowo ok. 14:00), potem pojechałam do szpitala odebrać zapomniane dokumenty, po drodze małe zakupy w pepco i biedrze. W pepcko kupiłam fajne organizery do lodówki, nie wiem dlaczego wcześniej nie chciałam takich używać? warzywa zawsze szwędały mi się po półkach i zostawiały bałagan. Kupiłam leginsy i czapeczkę na rozmiar 56 dla Zuzkowejcmałpki Mendy. Mąż zaraz kończy pracę i będziemy miec cały dzień wolny. Jak widzę to tez długo spać nie mogłyście? Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 29.09.23, 15:46 Kallisto/Maria sie obrobly, Lusia czeka na przyplyw jakiesj pracki, Jagusia szfuje pralce do prania a na mnie czeka odkurzanie, przez wypieki nie zdazylam oczysci chatki.. miejcie sobie przyjemne popoludnie i wieczor. Odpowiedz Link
kendo Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 30.09.23, 09:41 dzis ostani dzionek wrzesnia nawet moge napisac,ze byl wzgledny pod katem pogodowym i prackowym, niemniej czesc pracy do zrobienia z ciuszkami typowo letnimi, ktore trzeba zamienic juz na jesienne, za oknem nieco powiewa/+15C a ma byc tylko +17C,wiec chlodek. zycze Nam wspanialego weekendziku Odpowiedz Link
lusia_janusia Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 30.09.23, 10:25 Hej !!!! Noc mialam nie ciekawa z wybudzaniem, pospalam dluzej, lysy pewnie sie rzadzi?. Petunie jeszcze takie piekne w kolorach i pakach, upaly ich nie spalily, bo takowych nie bylo, Czekam na Kendo, musze ogarnac podlogi bo wczorajsza stopa nie pozwolila na dreptanie po marszu ulicami. Milej ostatniej soboty wrzesniowej Nam zycze. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 30.09.23, 10:31 Wpadam się przywitać i życzyć udanego dnia. Mamy wnuka na pilnowanie, starsza wnuczka pojechała na konne zawody. W ubiegłym tygodniu uczestniczyła w sztafecie biegowej na stadionie i solo biegach, zajęła 4 miejsce. Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 30.09.23, 12:37 O! nareszcie udało mi się samej naprawić laptop,ciągle mi przerywało i mówiło,że wystąpił problem. Pogoda typowo jesienna 19st. i bez słonka,ale jest dosyć ciepło,bo nie ma wiatru, nawet koty leżakują na balkonie. Chciałam odkurzyć ,to po krótkiej chwili odmówił mi posłuszeństwa, pewnie córka odkurzała i nie wyczyściła,co za dzień a to mały bezprzewodowy. Trzymajcie się zdrowo. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 30.09.23, 12:46 szczęśliwe te Twoje kotki Jaguś, takie pękate A ja przygotowałam już obiad, indor piecze się w piecyku, zupa pomidorowa gotowa, musze wymyślić jaką surówkę można zrobić z cukinii. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 30.09.23, 12:51 Witam wszystkie Babeczki ciepłym i bezwietrzynym dzionkiem. Jednak juz zaczyna sie chmurzyc i zgodnie z zapowiedzia pogoda popsuje sie. Wylatałam sie od rana i zrobiłam potrzebne i nadprogramowe zakupy. Kupiłam połlitrowa szklanke z uszkiem i jak przyniosłam do domu to okazalo sie ,że ma rysę. Musiałam pójśc ponownie do wymiany z nia. Bez problemowo wymieniono na inną. Wczesniej myslałam o takich duzych szklankach. Więc czas mi sie z prackami domowymi przesunął. Wczoraj póznym wieczorem ugotowałam barszczyk czerwony z fasolka , więc teraz podjadłam i do roboty póki siły i chęci są. Udanej soboty zyczę. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 30.09.23, 17:28 Juz pokropiło ,zapada wieczór ale spokojnie bez wiatrzyska. Spokojnego wieczorku i dobrej nocki zyczę. Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 30.09.23, 18:47 Można się jeszcze wpisać ostatni raz w wątku wrześniowym, ale kto wie może nie będę spac i coś zostawię na dobranoc? O godzinie 24:30 robimy pobodkę, po pół godzinie wyruszamy do centrum, zaparkujemy auto i podejdziemy na miejsce zbiórki. Już zaczynam czuc ekscytację….. trochę tez się boję, ale przejście z Ronda Rafosława do Ronda Dmowskiego zajmuje ok 60 minut, trasa 3,8 km nie jest nie do pokonania. Nie wiemy tylko jak daleko będzie od parkingu autokarowego, być może podjedziemy metrem lub tramwajem. Odpowiedz Link
maria88 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 30.09.23, 20:38 Po pół godzinie będziesz gotowa do wyjscia? To Cię podziwiam. Wypoczywaj z nogami w gorze przed podróżą. W którym miejscu będzie zaparkowany samochód to chyba nie wiesz ale przypuszczam,że organizacja bedzie dobra i nie za daleko. Jesteście bardzo dzielni ! Odpowiedz Link
kallisto Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 30.09.23, 21:23 Tak bo kanapki mamy już gotowe, kolacja zjedzona, kąpiel uskuteczniania, mąż zaparzy kawe do termosu, toaleta i w drogę 😊 Odpowiedz Link
jaga_22 Re: ** WRZESNIOWE POWITANIA ** 01.10.23, 08:28 To już niedaleko celu Kalisto.Podziwiam Ciebie i męża,że nie wybił Tobie pomysłu z głowy Redaktorka wita starsze małżeństwo na Dworcu Centralnym,którzy przyjechali z Jeleniej Góry. Do mety mają 4km.Na poprzednim marszu też byli. Odpowiedz Link