Dodaj do ulubionych

Lilith koniunkcja Algol

29.08.12, 18:12
Czy może ktoś zetknął się z horoskopem, w którym Lilith była w koniunkcji z gwiazdą Algol, bardzo nieprzyjemną jak wiadomo? Koniunkcji ścisłej, jak to z gwiazdą być powinno.
Do tego kwadrat do Marsa w Lwie, Algol oczywiście w Byku (27).
Efekty są wiadome, łatwo sobie wyobrazić, pytanie o sposób pozytywnej realizacji takiego układu, czy istnieje w ogóle, można coś sobie wyobrazić?
Osoba niepełnoletnia, ale wkrótce będzie pełnoletnia. Lilith 10 dom, Mars 1 dom, Ceres na Ascendencie. Lilith z Algol są na ogonie Latawca, z Chironem i Neptun/Uran, a na przedzie bomba Merkury/Jowisz/Pluton. Słońce 8 Strzelca, Księżyc 24 Wagi.
Mi po głowie chodzi jakieś aktorstwo (?).

Lwi
Obserwuj wątek
    • acrux_79 Re: Lilith koniunkcja Algol 30.08.12, 01:05
      Lilith w 27 stopniu Byka (około) przebywała:

W okolicach stycznia 1933, listopada 1941, września/października 1950, lipca/sierpnia 1959, czy też maja/czerwca 1968.
      Ciekawsze postacie publiczne? (od razu linkuję do kosmogramów)

www.astro.com/astro-databank/Sontag,_Susan (brak godziny)
      www.astro.com/astro-databank/Garfunkel,_Art (tzw "Dirty Data")
      www.astro.com/astro-databank/Murray,_Bill (niestety... brak godz)
      www.astro.com/astro-databank/Spacey,_Kevin (j.w....)
      www.astro.com/astro-databank/Minogue,_Kylie (rating B, przyzwoity)

Ale mówimy o osobach prywatnych. Hmm. Właśnie przeglądam własną tabelkę kosmogramów prywatnych i zwracam uwagę na te przedziały (plus kwiecień 1977, luty 1986, grudzień 1994).

1) Rocznik 77' charakteryzuje się koniunkcją Algol-Lilith-Jowisz, dość ścisłą. Osoba (mężczyzna) jest dość mocno uduchowiona, ale zarazem ma "fisia" na punkcie seksu (egzaltowany władca wierzchołka V w domu I?). Aktorstwo? Raczej dwulicowość (niestety).

2) Rocznik 1968 (kobieta). Pisarka i artystka, w dawnych czasach mówiło się o tym "bohema". Stellum Bliźnięta.

Muszę przyznać, że mam wybitnego pecha. Z jednej grupki ponad 200 osób, z drugiej prawie 100, a tylko ... dwa w miarę reprezentatywne przykłady uncertain . Przy szukaniu Lilith z Algol zwróciłbym jednak uwagę na te zakresy czasowe. Przesuwa się średnio 3 - 4 stopnie na miesiąc, więc szansa odnalezienia osoby z pozycją 27 Byka jest b. duża.

Pozdrawiam!
      • lwi2 Re: Lilith koniunkcja Algol 30.08.12, 08:02
        Znalazłam - Amelia Earhart 24.07.1897:
        pl.wikipedia.org/wiki/Amelia_Earhart
        Pilotka, która zaginęła lecąc naokoło świata wzdłuż równika, ostatnio odnaleziono jej samolot na dnie morza (chyba).

Lwi
    • acrux_79 Odnośnie horoskopu, j.w. 30.08.12, 01:45
      Właśnie odtworzyłem sobie ten horoskop.
      Bogactwo aspektowań zaskakuje.

Najbardziej daje się we znaki Mars (z racji posadowienia przy wierzchołku), no chyba, że (jak kto woli) mocniej akcentujemy Ceres. No i jeśli dobrze widzę, Wenus ustawia się na IC, albo przy IC, co też ją wyróżnia.

Wenus jest w trygonie z Saturnem i ogólnie nikt ich mocno nie prześladuje, więc ten motyw można z lekka opuścić.
      Za to Mars jest w znaku Słońca - punkt dla Słońca. Ale z racji posadowienia, raz jeszcze, wiadomo, że Mars ma moc działania większą.

Mars jest najbliżej aspektu z Jowiszem (największym ciałem), dalej następują Pluton i Merkury. Zatem śmiem ryzykować, że to kwadratura Mars/Jowisz z całej stellum (Jowisz-Pluton-Merkury) jest najistotniejsza. Zważywszy na pozycję Słońca (też w Strzelcu, znaku Jowisza).

"Jowiszowość" tego radixu jest więc podwójnie uderzająca - Słońce w znaku Jowisza i mocny Mars w znaku Słońca; oraz Mars aplikujący kwadraturą do Jowisza. Na dodatek władca IX wierzchołka to prawdopodobnie Mars, albo w gorszym razie Jowisz. Obydwa ze sobą mocno skrojone. A władca IX wierzchołka na ASC, lub mający duże znaczenie w radiksie musi mieć wielkie znaczenie.

Jest to więc horoskop osoby, która może pójść w czynności Marsowo - Jowiszowe, a więc podróż, nauczanie, emigracja, edukacja, prawo, lekarz (ostatecznie Byk->Wenus na IC w Skorpionie).
      Aktor być może, ale sugeruję się tym, że jest ostra kwadratura Księżyc/Uran aplikująca (bliższa), a Księżyc/Neptun separuje, plus fakt, że Księżyc jest w znaku powietrznym i domu III. Zdaje się, że to raczej mobilność (intelektualizm), niż aktorstwo, choć i ono jest niewykluczone.

Tu by było fajniej, gdyby Słońce już było w domu V, a zdaje się, że trochę brakuje. Poza tym trafia ono na ścianę w postaci Saturna. Kwadratura do Saturna niestety silniejsza, niż porównywalna w orbach półkwadratura z Neptunem. Na domiar wszystkiego Neptun w znaku Saturna, Koziorożcu.

Pozdrawiam!
      • lwi2 Re: Odnośnie horoskopu, j.w. 30.08.12, 08:15
        Podróż, emigracja - tak, to było i chodzi po głowie, ale na razie przeważa "wielkie rozrabiactwo" na które jakoś trudno rodzicom znaleźć sposób (ojciec jest cudzoziemcem).

Lwi
        • szczepan4053 Re: Odnośnie horoskopu, j.w. 05.09.12, 22:19
          Pani lwi2,
          Ten aspekt( Algol koniunkcja Lilith) może to oznaczać, że posiada w sobie mroczną animę, obdarzoną zdolnoscią zniewalania mężczyzn. Czy ona może być aktorką tak, to wspaniałą.......... horrorze, kryminalistyce, erotyce.....

Gandalf
          • lwi2 Re: Odnośnie horoskopu, j.w. 06.09.12, 11:08
            To jest chłopak sprawiający trudności wychowawcze duże, każdy załamuje ręce, ja też załamałam widząc ten aspekt. Aktorstwo wydawało mi się jakimś pomysłem (bitwy się rekonstruuje i przedstawia, itd.). Ale może coś innego, bardziej w zasięgu, bo aktorstwo mogłoby tylko rozbuchać te aspekty.
            Lwi
            • revived Re: Odnośnie horoskopu, j.w. 06.09.12, 15:08
              Hi,
              Idąc standardowo wypada przeanalizować pozycję Merkurego,bo jak wiadomo to pokaże typ mentalności,skłonności i predyspozycje umysłowe i tego typu inklinacje.Merkury pokazuje w którą stronę idą zainteresowania,światopogląd,także po tym można poznać jakieś specyficzne zacięcie intelektualne i ewentualnie wtedy ukierunkować na wybrany cel.
              Hardkorowo-Lilith oficjalnie równoważy się Chironem,a awangardowo jak radzi Wroński,poprzez Lulu.Cóż,testowałem tą Lulu,Selenę,czy jak kto woli Biały Księżyc na sobie i kilku osobach,także widzę,że to w kosmogramie funkcjonuje sobie na swoich prawach.W każdym razie z moich obserwacji wynika,że to aktywnie beneficzny punkt.Wroński ujmuje Lulu jako" ziemskiego przedstawiciela naszego anioła stróża".Z mojej strony widzę to raczej jako potencjał kreatywnej energii,którym możemy dysponować obdarzając nim zarówno siebie i innych.Mógłby to być taki nasz wewnętrzny ładunek,a zarazem prowiant wydobywający z nas cechy być może niespodziewanie najlepsze.
              • lwi2 Re: Odnośnie horoskopu, j.w. 06.09.12, 17:33
                revived napisał:

> Hi,
                > Idąc standardowo wypada przeanalizować pozycję Merkurego,bo jak wiadomo to poka
                > że typ mentalności,skłonności i predyspozycje umysłowe i tego typu inklinacje.M
                > erkury pokazuje w którą stronę idą zainteresowania,światopogląd,także po tym mo
                > żna poznać jakieś specyficzne zacięcie intelektualne i ewentualnie wtedy ukieru
                > nkować na wybrany cel.
                > Hardkorowo-Lilith oficjalnie równoważy się Chironem,a awangardowo jak radzi Wro
                > ński,poprzez Lulu.Cóż,testowałem tą Lulu,Selenę,czy jak kto woli Biały Księżyc
                > na sobie i kilku osobach,także widzę,że to w kosmogramie funkcjonuje sobie na s
                > woich prawach.W każdym razie z moich obserwacji wynika,że to aktywnie beneficzn
                > y punkt.Wroński ujmuje Lulu jako" ziemskiego przedstawiciela naszego anioła str
                > óża".Z mojej strony widzę to raczej jako potencjał kreatywnej energii,którym mo
                > żemy dysponować obdarzając nim zarówno siebie i innych.Mógłby to być taki nasz
                > wewnętrzny ładunek,a zarazem prowiant wydobywający z nas cechy być może niespod
                > ziewanie najlepsze.

Bardzo dziękuję Ci za te uwagi, są super, sama nie wiem dlaczego każdy wątpi jak widzi ten przypadek. A przecież Merkury niezły, Chiron tworzy Latawca, Selena tylko rozprowadza Węzły Księżycowe, ale zawsze (może coś jeszcze, sprawdzę).
                Dzięki jeszcze raz!

Lwi
                • revived Re: Odnośnie horoskopu, j.w. 06.09.12, 23:01
                  Bardzo proszę i dziękuję za miłe słowo.Poza tym wg mnie,co drugi nastolatek to zjawisko problematyczne.Nie popadając w jakąś skrajną patologię,ścisłe porąbanie w tym okresie to nic unikatowego.
                  • szczepan4053 Re: Odnośnie horoskopu, j.w. 08.09.12, 07:15
                    Pani lwi2, może on ma Kompleks Meduzy – poczucie zagrożenia u mężczyzny, prowokowane przewrażliwieniem pod względem wyrazu oczu kobiety z nim rozmawiającej.
                    Tak przyszło mi do głowy, bardzo współczuje tego chłopaka. Jakie jest dla niego lekarstwo na neutralizowanie koniunkcji to Tarotowy Kapłan. Musi odnaleźć człowieka, który ma ogromny autorytet, a może jemu jest potrzebny ojciec...... Pani lwi2 może będziesz wiedziała, w czym jest problem u niego.........
                    Pozdrawiam Gandalf
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka