Dodaj do ulubionych

Planety retro w solariuszu

20.01.14, 01:28
W solariuszu na najbliższy rok Wenus wypada w retro, cofa się. Podpowiedzcie proszę jak taka Wenus objawia się w danym roku. Czy w sprawach którymi włada (relacje, finanse) nie da się pójść do przodu? Czy ta 'wsteczność' ma tu jakieś znaczenie? W tym konkretnym wypadku Wenus ustawiła się do tego w koniunkcji do władcy natalnego horoskopu w domu 5 (8 solaranym). Na co warto zwrócic uwagę?
Obserwuj wątek
    • acrux_79 Re: Planety retro w solariuszu 22.01.14, 00:44
      Szczerze powiedziawszy, to ... nie zastanawiałem się nad tym. Są dwie opcje intepretowania tegoż. "Optymistyczna" traktuje retrogradację jako powrót do dawnych spraw. "Realistyczna" widzi retrogradację jako jeden ze znaczących elementów osłabienia działania planety.
    • tamara401 Re: Planety retro w solariuszu 22.01.14, 18:17
      Jeżeli Wenus jest retro tzn. że znajduje się w fazie dolnej koniunkcji ze Słońcem,albo już się odbyła ta dolna koniunkcja albo dopiero się odbędzie w danym roku solarnym.Oczekiwałabym próby nowego nastawienia Wenus to coś na kształt kontry psychicznej jaką Wenus daje Słońcu,jest sprzeczność w zachowaniu i próba przełamania dotychczasowych wzorców,tak jakby człowiek nagle próbował czegoś innego,nawet wbrew sobie.Coś na kształt ... nigdy tego nie robiłam ale teraz chcę postąpić inaczej,chcę czegoś nowego,To taka próba przetasowania swego dotychczasowego systemu wartości.Oczywiście taką próbę Wenus przeżywamy kilkakrotnie w swym życiu,bywa że idące za tym wydarzenia są ledwo uchwytne i bardzo subtelne,ale wszystko zależy od tego jak kształtują się pozostałe tranzyty zwłaszcza planet ciężkich. Może to też to być ten raz gdy na trwałe dokonamy konstruktywnego przetasowania kryteriów życiowych.Zwróciłabym uwagę/gwoli obserwacji/ na trzy momenty kiedy Wenus po raz pierwszy osiągnie punkt zodiaku późniejszej koniunkcji ze Słońcem,moment koniunkcji oraz przejście Wenus znów już po koniunkcji przez ten punkt.Gdy Wenus przejdzie po raz pierwszy przez ten punkt zaczyna się coś na kształt dwunastodomowej fazy cyklu Wenus/Słoce,coś się czai,coś jest trzymane w tajemnicy,coś nie jest gotowe,moment koniunkcji na ogół wiąże się z" wyjściem" na jaw tego co skrywała faza dwunastodomowa, i przedstawia jakoby asymilację nowych treści,ponowne przejście Wenus przez punkt koniunkcji kończy sprawę.Nie podejmowałabym się jednoznacznie stwierdzić,że musi to przynieść kłopoty,czasami jest to szalony krok w rozwoju osobistym.Wszelkie napięciowe sytuacje w horoskopie są wołaniem psyche o równowagę,o korektę.
      • marinasun Re: Planety retro w solariuszu 23.01.14, 16:52
        Jak zwykle bardzo ciekawie piszesz. Ale co to jest punkt zodiaku?
        • tamara401 Re: Planety retro w solariuszu 23.01.14, 19:30
          To punkt gdzie dochodzi do koniunkcji Słońce/Wenus to miałam na myśli,chodzi o stopień zodiaku np. 22 stopień Koziorożca gdzie 11.01.2014 o jakieś tam godzinie odbyła się ostatnia koniunkcja Wenus i Słońca,ale jak spojrzysz w efemerydę to wenus przemierzała ten punkt już 1 grudnia ubiegłego roku i w okolicach 23 lutego tego jeszcze raz ten punkt przekroczy.Jeżeli masz ochotę przyjrzeć się swoim nastrojom, odczuciom,by poczuć retrogradacje Wenus zwróć uwagę na te daty.
          • marinasun Re: Planety retro w solariuszu 24.01.14, 00:03
            Acha. Rozumiem. 11,01 rzeczywiśice był dość udany w sensie zadowolenia ale w odniesieniu do nauki bardziej niż typowo wenusowych dziedzin. Poczekam na 23 II.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka