Dodaj do ulubionych

Światła w progresji

14.08.04, 19:24
Co oznacza koniunkcja słońca progresywnego na plutonie i uranie? i księżyc
progresywny na MC w progresjach.Czy to ma jakieś duże znaczenie?
Może ktoś sie wypowie na ten temat. Będe wdzieczna.
Obserwuj wątek
    • pantomass Re: Światła w progresji 14.08.04, 20:34
      Witaj

Tak, z reguły progresja Świateł jest bardzo ważna. No, przynajmniej ja zwracam
      na to uwagę. Przy innych planetach nie jest to takie istotne, no, chyba że w
      progresjach zmieniają ruch na retrogradacyjny.

Co do Twojego pytania, to popatrz jak wygląda w Twoim horoskopie urodzeniowym
      sytuacja Uraniczna i Plutoniczna, to znaczy, czy jest tam jakiś wątek, w którym
      te planety występują. Innymi słowy, czy jesteś podatna na takie oddziaływanie.
      Na przykład jedna z moich znajomych ma urodzeniową kwadraturę między Plutonem a
      Słońcem. Jest ona na tyle ważna, że to jedna z nielicznych kwadratur w jej
      horoskopie, w którym ogólnie rzecz biorąc jest mało aspektów. W momencie, w
      ktorym Słońce progresywne stanęło w sekstylu do Plutona, związane to było z
      zetknieńciem się ze śmiercią.

Podkreślam również, że bardzo ważne jest wyczytywanie przyszłości nie tylko za
      pomocą jednego aspektu, dobrze by było sprawdzić jeszcze tranzyty, które
      powinny w jakiś sposób potwierdzić naszą prognozę.

Co do progresywnego Księżyca, to przyznaję, że bardzo lubię tę technikę.
      Sprawdzam nie tylko progresje Księżyca przez domy i aspekty, które tworzy, ale
      rówież tak zwane lunacje progresywne i deklinacje progresywnego Księżyca.

Lunacje progresywne to aspekt jaki tworzy progresywne Słońce z progresywnym
      Księżycem. W tym przypadku bardałem tylko dwa aspekty - koniunkcję, czyli nów
      progresywny i opozycję, czyli pełnię progresywną. Wyniki są bardzo zadowalające
      i widać wyraźnie (przynajmniej na tych przykładach, które udało mi się zebrać),
      że coś tam jest.

Co do deklinacji progresywnego Księzyca, to nie będę Ci tłumaczył na czym to
      polega, bo musiałabys najpierw zapoznać się z terminem deklinacja.

A, co do progresywnego Ksieżyca, to zwracam również uwagę na zamknięcie się
      progresywnego cyklu Księżycowego. To jest mniej więce podobne do cyklu Saturna
      i w przypadku pierwszego domknięcia następuje w okolicach 28 roku. Symbolika
      tej techniki nakazuje nam twierdzić, że właśnie w momencie domknięcia się cyklu
      progresywnego Księżyca człowiek przeżył już wszystkie stany emocjonalne, jakie
      dane mu było przeżyć. Zwraca się również uwagę (Aroyo), że w tym czasie
      człowiek uzyskuje samowystarczalność emocjonalną.

I na zakończenie jeszcze wierszyk. Dzisiaj jestem w stanie wieszczym i uprawiam
      wieszczenie najwyższych lotów, do czego pomocne mi są słowa naszego Wieszcza
      narodowego Adama Mickiewicza. Oto one:

"Jeśli los ślepy nie zawsze,
      Nie zawsze błądzi w wyborze -
      Miejsce na względy łaskawsze
      Posiadasz na jego dworze;
      Na przychylne dla mnie wsparcie
      Użyj Twojego znaczenia;
      Niech na wybranej karcie
      Zapiszę do wyciągnienia
      Z koła, którem obraca nie mniej ani więcej
      Nad potrzebną mnie ilość; dwakroć sto tysięcy."

No, więc jak już tam coś załatwisz, to daj znak-sygnał.
    • aarvedui Re: Światła w progresji 15.08.04, 14:14
      nie piszesz,jakich progresji używasz.
      domyślam się,że sekundarnych,albo prymarnych.
      generalnie uważa się,że sekundarne dotyczą stanów wewnętrznych,natomiast
      prymarne sytuacji zewnętrznej,biegu życia(jak i tranzyty)
      progresje świateł po swojemu(charakter słoneczny lub lunarny) aktywizują różne
      punkty radixu.
      aby uściślić czasowanie okresów,trzeba je interpretować wspólnie z bieżącymi
      tranzytami - często aktywatorami sytuacji w progresji.

pełen obieg księżyca sekundarnego to po prostu zamknięcie lunarnych doświadczeń
      (np. widoczne powiązanie obiegów księżyca i okresów hormonalnych kobiet)
      tak samo solarne i inne.
      można dojść do wielu wniosków analizując po prostu archetypowe,podstawowe
      znaczenia planet i cyklicznej natury życia.
      • cassadaga5 Re: Światła w progresji 15.08.04, 16:50
        Oczywiście chodzi mi o sekundarne progresje. Progresywny księżyc na MC??
        Piszecie dość niejasno, dla takiego dyletanta jak ja jest to niezrozumiałe.
        Ale kiedy progresywny księzyc był na natalnym ksieżycu (księżyc mam w IV domu)
        to zmieniłam mieszkanie w którym mieszkam do dzis.
        Czyżby jakaś zmiana pracy.(przyznam że bardzo bym chciała)
        Pozdrawiam.
        • cassadaga5 Re: Światła w progresji 16.08.04, 19:14

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka