Dodaj do ulubionych

mistyczny prostokąt

11.05.06, 22:08

Jakie macie obserwacje na temat tego aspektu?
Obserwuj wątek
    • iokepine Re: mistyczny prostokąt 11.05.06, 22:10
      tak to jets, jak sie szybko pisze... Zespołu aspektów , oczywiście.
      • czupakabra27 Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 13:59
        temat oklapł, a ciekawość pozostajesmileczy taki układ daje naprawdę kogoś o
        mistycznych predyspozycjach? jakieś przykłady z życia, obserwacje?
    • czupakabra27 Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 14:02
      a tu conieco zarchiwizowano:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=11132&w=19885223&v=2&s=0
      • czupakabra27 Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 14:24
        to co napisała All jest niesamowicie interesujące. mam taki cholerny wiatrak, na
        szczęście nie ścisły tylko 6 stopniowy, ale jednak. nie mogę jednak z tego
        archiwalnego wywodu dociec jak znaleźć w swoim horoskopie ten zapalnik - planetę
        od której kółko zaczyna się kręcić w obłędnym tempie.
      • iokepine Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 14:26
        Tamten wątek z mistycznego prostokąta zjechał błyskawicznie na wielki krzyż, a
        to są nieco inne bajki.

kombinacja sekstyli, trygonów i opozycji funkcjonuje inaczej niż kombinacja
        opozycji i kwadratursmile
        • czupakabra27 Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 14:48
          spojrzałam w swoje kółko i już jestem zupełnie zidiociała. wiatrak czy
          prostokąt? chyba prostokąt bo wygląda to tak:
          6 stopniowy układ kwadratur:
          Saturn - Lew (16,15st) 12d.
          Jowisz - Byk(22,02st) 9d.
          Wenus - Wodnik (16,43st) 6d.
          Uran - Skorpion (10,32st) 3d.

a może jeśli nie ma opozycji pomiędzy Jowiszem i Uranem a między Wenus i
          Saturnem jest, to to ogóle nic nie jest, tylko zbieranina kwadratur?

czy ktoś może wie o co w tym chodzi?
          • neptus Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 15:48
            Zbieranina luźnych kwadratur. Za duze orby, zeby to uznać za Wielki Krzyz, a
            juz na pewno nie prostokąt, bo prostokąt to dwa trygony i dwa sekstyle.
            • czupakabra27 Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 16:19
              Neptus_dziękuję za szybką, konkretną i treściwą odpowiedźsmile
          • all2 Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 19:17
            Tak jak Ci napisała Neptus, to się nie łapie na krzyż. Ale jest seria twardych
            aspektów. Różnica w działaniu taka, że nie wszystko uruchamia się naraz, tylko
            idzie to bardziej po kolei. Przy ścisłym krzyżu wszystkie planety reagują prawie
            jednocześnie. U Ciebie wygląda to tak: tranzyt uderza najpierw w Urana na 10
            stopniach. Uaktywniają się przy tym kwadratury do Saturna i Wenus. Czyli idzie
            jakiś impuls, a potem reakcja, jednocześnie: i chciałabym i boję się. Wpływ
            tranzytu przesuwa się teraz w stronę tych 16 stopni i powiększa się napięcie
            między tym chciałabym i boję się albo chciałabym a nie mogę, bo życie mi rzuca
            kłody. I wreszcie dochodzi do 22 stopni, Uran już się wyłącza, za to włącza się
            Jowisz, czyli jakieś korzyści albo nauka z tych rozterek, jednocześnie
            kwadratura Jowisz Wenus - niedosyt i Jowisz Saturn - huśtawka nastrojów, nie
            wiadomo, czy się cieszyć z tego, co się wydarzyło, czy czuć się rozczarowanym.
            Cała ta batalia rozgrywa się w krzyżu stałym - trudno zadziałać
            niekonwencjonalnie, trudno porzucić stare wzorce myślenia i działania, gdy się
            nie sprawdzają. Uzupełnij to sobie domami. Seria kończy się na dziewiątodomowym
            Jowiszu, więc przypuszczam, że do wszystkiego po fakcie potrafisz sobie dorobić
            ideologię smile Co nie jest chyba najgorszym wyjściem. I tak do następnego tranzytu smile
            • all2 Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 19:23
              tak w skrócie, to w tym układzie kluczowa jest opozycja Wenus Saturn. Ta
              opozycja najpierw jest uaktywniana od strony Urana, potem przegryza się sama ze
              sobą, a na koniec wyciszana jest jowiszowo. Jak struna, najpierw trącana z
              jednej strony, a potem z drugiej.
              • czupakabra27 Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 21:32
                All_dziękuję, Ty tak literacko ujęłaś moje rozterkismile rzeczywiście ja mam takie
                "myślówy" że głowa mała - sama nie nadążam,później trochę ekslpozji na przemian
                z implozją, a na na końcu jest zawsze jakaś ideologia, wyciąganie wniosków,
                czytanie mądrych książek i obietnice poprawy aż... do następnego uderzenia w
                strunę.
                cieszę się, że to się nie zaczyna Jowiszem ("miłe złego początki...") tylko nim
                kończy. on jednak ma w sobie coś balasamicznego.
                • czupakabra27 Re: mistyczny prostokąt 31.07.06, 22:11
                  Dodam jeszcze, że jak Uran zaczyna harcować pstrykajac w Wenus to najpierw
                  pozwala sobie rezonując z Księżycem, bo mam go z Wenus w luźnej koniunkcji.
                  Kwadraturek mi nie pożałowali.
                  • potrek Re: mistyczny prostokąt 01.08.06, 00:17
                    Mistyczny prostokąt według mnie jest figurą szans do wykorzystania. Składa się
                    z 2 sekstyli + 2 trygrony + 2 opozycje. Opozycje często według mnie pokazują
                    osoby stające nam na drodze, stawiające nam jakiś problem , wyzwanie czy
                    brzydko mówiąc kłodę pod nogi. Dzięki aspektom sekstylu który nam daje dynamikę
                    do działania, zaangażowanie plus aspekt trygronu który daje przychylność
                    otoczenia za sposób w jaki podchodzimy do problemu, rokuje sukces w naszym
                    działaniu. Nazwał bym to fartem : spada się jak lew – zawsze na cztery łapy smile
                    Ale trzeba uważać na wysokość piętra wierzowca by cię nie zeskrobywali nożem z
                    asfaltu. smile Zwrócił bym także uwagę na to jakim aspektem Mistyczny Prostokąt
                    się kończy, bo jak opozycją to wszystko może iść fantastycznie z górki na
                    początku, a na samej mecie będzie asfalt i zeskrobywanie łyżeczką, tego co z
                    Lwa zostało ( tranzyty uderzają w opozycje schodząc z aspektu sekstylu czy
                    trygronu i już się na harmonijne aspekty prawie nie załapując) Przy tranzycie
                    planety retogradujacej efekt będzie odwrotny smile czyli beneficzny. Tak bym to
                    widział smile
                    Pozdrawiam potrek
                    • czupakabra27 Re: mistyczny prostokąt 01.08.06, 09:43
                      a czy mógłbyś wrzucić tu dane jakiejś osoby z mistycznym prostokątem?
                      • male_conieco Re: mistyczny prostokąt 01.08.06, 10:31
                        5.05.1982 i 6.05.1982
                    • neptus Re: mistyczny prostokąt 01.08.06, 11:20
                      Jakos nie bardzo to widze w praktyce, Potrek. Mam taka osobke z prostokatem w
                      najblizszej rodzinie i z tego, co widze, ten uklad jest "senny", bardzo rzadko
                      wykorzystywany, wlasciwie zauwazane sa jedynie opozycje, a i to nie zawsze, bo
                      je te trygony i sekstyle lagodza. W sumie to uklad bardziej destrukcyjny niz
                      dobroczynny.
                      • potrek Re: mistyczny prostokąt 01.08.06, 20:19
                        Mam kliętkę ur 28.04.1980 r H- 13:15 Łódź. Jest osoba bardzo aktywną i
                        przedsieborczą także moja żona ma tą figurę i też nie można powiedzieć że jest
                        osoba apatyczną smile Co prawda obie te osoby mają także inne figury w tym T-
                        kwadrat i może on przede wszystkim rusza ich tyłki z miejsca . Więc nie upieram
                        się Neptusku, gdyż nie mam takiej praktyki jak ty smile . Chciałem tą figurę
                        wytłumaczyć, jak nie jest to bliskie prawdy, to dziękuje za sprostowanie.
                        Niechciał bym nikogo wprowadzić w bład. Człowiek się uczy całe życie smile
                        Pozdrawiam potrek
                        • neptus Re: mistyczny prostokąt 01.08.06, 23:21
                          Potrek, nie chodzi mi o podwazanie twojej opinii. Jestesmy tu wszyscy po to,
                          zeby dyskutowac i uczyc sie. Nie spotkałam nigdzie poza Tierneyem opisu tej
                          figury. Pisze to, co wynika z mojej praktyki, chociaz nie jest to zbyt czesto
                          spotykana figura. Ja wsrod klientow spotkalam zaledwie kilka takich ukladow.
                          Najblizej znam ten przyklad rodzinny, bo obserwuje go od narodzin juz 30 lat.
                          Z tego, co widze w horoskopach, to nie jest to zbyt napedzający układ, a jesli
                          napedza to do autodestrukcji. Znane mi przypadki tez wszystkie mają inne uklady
                          dynamiczne i dzieki temu funkcjonuja na zewnątrz. Wole już Wielki Krzyż niz
                          prostokąt. Obie fugury sa zamkniete ale w Krzyzu energia kwadratur jest na tyle
                          silna, ze przy tanzytach go potrafi "rozerwać". Prostokat nie ma tak silnego
                          potencjału i bez dodatkowych układow dynamicznych trudno go wykorzystac.
                          S3kstyle sa po prostu za slabe.
                          Oczywiscie, w kazdym horoskopie to funkcjonuje nieco inaczej, zalezy tez od
                          tego, jakie planety tworza figure i jakie jest ich znaczenie w danym horoskopie.
                          W opisywanym przypadku bardzo korzystna okazala sie relokacja, w ktorej jeden z
                          naroznikow prostokata znalazl sie dokladnie na ascendencie. Przez ulozenie
                          wzdluz horyzontu nastapilo silne wzmocnienie jednej z opozycji. Wł. horoskopu
                          bardziej identyfikuje sie z tym, co uklad niesie i lepiej go realizuje.
                          • potrek Re: mistyczny prostokąt 01.08.06, 23:53
                            Nie odebrałem twego postu Neptusie, że pragniesz podważać moje zdanie. Masz po
                            prostu większe doświadczenie ode mnie, co ja w Tobie cenie, ale nie powoduje to
                            moich frustracji smile Postaram się spojrzeć powtórnie w tekst Liwina o figurach
                            planetarnych, czy opisuje Mistyczny Prostokąt. A jak nie, to z pewnością
                            opisuje Trójkąt Synetyczny. Mistyczny Prostokąt składa się z dwóch Trójkątów
                            Synetycznych. Wrócę też z pewnością do Dynamiki Aspektów by odkurzyć trochę
                            szare komórki smile
                            Pozdrawiam cię serdecznie potrek
                            • tina544 Re: mistyczny prostokąt 02.08.06, 10:08
                              A jak myslicie, czy mistyczny prostokąt działa także wtedy, kiedy czwartą
                              planeta w układzie staje sie planeta tranzytujaca? Pozdrowienia dla wszystkich.
                              • neptus Re: mistyczny prostokąt 02.08.06, 21:08
                                tina544 napisała:

> A jak myslicie, czy mistyczny prostokąt działa także wtedy, kiedy czwartą
                                > planeta w układzie staje sie planeta tranzytujaca? Pozdrowienia dla
                                wszystkich.

W czasie tranzytu funkcjonuje. Oczywiście realizuje sie trochę inaczej, niz
                                urodzeniowy. Do układów urodzeniowych przyzwyczajamy sie przez cale zycie,
                                tranzyt stanowi pewne zaburzenie tego stanu, do którego przywyklismy. Dynamika
                                może być w przypadku tranzytu silniejsza.
                            • iokepine Re: mistyczny prostokąt 02.08.06, 19:21
                              Mam taką małą hipotezę natemat mistycznego prostokąta - ze jest ja samochód.
                              Samochód, póki silnik nie zapali, nei ruszy. Moze sobie stać i ładnie wyglądać.

Są mistyczne prostokąty Merce, są i Daewoo...
                              Ale o Daewoo lepsze, jesli jeździ, a nie stoi,

Zastanawiam się nad planetą -zapalnikiem w takich układach.
                              • iokepine Re: mistyczny prostokąt 02.08.06, 20:32
                                Jeśli ktoś moze przytoczyć opis Tierneya, będzie mi bardzo miło. Nie mam tej
                                książeczki jeszczesmile
                                • iokepine Re: mistyczny prostokąt 02.08.06, 21:53
                                  W wątku o cukrzycy Potrek podaje przykład osoby, która jest właścicielem 2
                                  takich figur - Pierwsza to Uran opozycja Saturn, Neptun i Kowertex opozycja
                                  Wertex, druga to Mars opozycja Proserpina (aka Xena) i Ep opozycja Hygeja. Jeśli
                                  się uprzeć, to jest jeszcze jeden, już po samych osiach głównych, ze Słoneczkiem
                                  jako jedyną planetą na DSC. Teoretycznie z tego ostatniego ukłądu wynika, ze
                                  powinna mieć bardzo sympatyczne życie towarzyskie i udany zwiazek. Potrek, jak
                                  to co wiesz o tej osobie ma się do tych układów?
                                  • lwi2 Re: mistyczny prostokąt - W. Mann 20.08.06, 16:01
                                    Wojciech Mann ma mistyczny prostokąt, pomiędzy Merkurym, Jowiszem, Saturnem i
                                    Uranem, w znakach powietrznych i ognistych. 25.01.1948 r., Świdnica. Jemu dał
                                    akurat dużo.
                                    Lwi
                                    • neptus Re: mistyczny prostokąt - W. Mann 20.08.06, 16:07
                                      Szczególnie w obwodzie. wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka