Dodaj do ulubionych

11 11 - dlaczego

05.11.23, 18:56
Dlaczego jesteś Polakiem?
Julian Tuwim
To on napisał w "Kwiatach Polskich" w trzydziestą rocznicę odzyskania niepodległości:
... Piorunem ruń gdy w imię sławy
Pyszałek chwyci broń do ręki
Nie dopuść panie, by miecz nieprawy
Miał za rękojeść znak twej męki...

Tu tekst Tuwim o sobie:
Jestem Polakiem, bo mi się tak podoba.

To moja ściśle prywatna sprawa, z której nikomu nie mam zamiaru zdawać relacji, ani wyjaśniać jej, tłumaczyć, uzasadniać. (...)
Gdyby jednak przyszło do uzasadnienia swej narodowości, a raczej narodowego poczucia, to jestem Polakiem dla najprostszych, niemal prymitywnych powodów przeważnie racjonalnych, częściowo irracjonalnych, ale bez »mistycznej« przyprawy. Być Polakiem – to ani zaszczyt, ani chluba, ani przywilej. To samo jest z oddychaniem. Nie spotkałem jeszcze człowieka, który jest dumny z tego, że oddycha.
Polak – bo się w Polsce urodziłem, wzrosłem, wychowałem, nauczyłem, bo w Polsce byłem szczęśliwy i nieszczęśliwy, bo z wygnania chcę koniecznie wrócić do Polski, choćby mi gdzie indziej rajskie rozkosze zapewniono. (...)

Polak – bo mi tak w domu rodzicielskim po polsku powiedziano. Bo mnie tam polską mową od niemowlęctwa karmiono; bo mnie matka nauczyła polskich wierszy i piosenek; bo gdy przyszedł pierwszy wstrząs poezji, to wyładował się polskimi słowami; bo to, co w życiu stało się najważniejsze – twórczość poetycka – jest nie do pomyślenia w żadnym innym języku, choćbym nim jak najbieglej mówił.

Polak – bo po polsku spowiadałem się z niepokojów pierwszej miłości i po polsku bełkotałem o Jej szczęściu i burzach.

Polak dlatego także, że brzoza i wierzba są mi bliższe niż palma i cyprus, a Mickiewicz i Chopin drożsi, niż Szekspir i Beethoven. Drożsi dla powodów, których znowu żadną racją nie potrafię uzasadnić.

Polak – bo przejąłem od Polaków pewną ilość ich wad narodowych.

Polak – bo moja nienawiść dla faszystów polskich jest większa, niż faszystów innych narodowości. I uważam to za bardzo poważną cechę mojej polskości.

"Ale przede wszystkim – Polak dlatego, że mi się tak podoba.”
aga
Obserwuj wątek
    • ytartu Bo nienawidzę faszystów polskich bardziej niż inn. 05.11.23, 20:09
      aga-kosa napisała:

> Dlaczego jesteś Polakiem?
      > Julian Tuwim
      > To on napisał
      ...

> Polak – bo moja nienawiść dla faszystów polskich jest większa, niż faszystów in
      > nych narodowości. I uważam to za bardzo poważną cechę mojej polskości.
      >
      > "Ale przede wszystkim – Polak dlatego, że mi się tak podoba.”
      > aga

Świetny tekst. Najbardziej podoba mi się "bo nienawidzę faszystów polskich bardziej niż innych". Coś w tym jest. Duńscy czy kanadyjscy neofaszyści mało obchodzą. A polscy wyjątkowo wku...wiają. Fajne też jest porównanie do oddychania - czy jest się dumnym, że się oddycha? Niemniej wydarzenia w Polsce mają wpływ na samopoczucie - np. po ostatnich wyborach odczuwa się coś w rodzaju dumy z polskości.
    • stefan4 Chmury nad nami rozpal w łunę... 05.11.23, 22:24
      aga-kosa:
      > Dlaczego jesteś Polakiem?

Tuwim ma rację. To pytanie nie wymaga odpowiedzi: jestem, bo jestem i już.

Ale pytanie, czego chciałbym dla Polski, to inna sprawa. Program pozytywny Tuwima został wyartykułowany w ,,Kwiatach Polskich'' ociupinkę wcześniej, niż ten kawałek, który zacytowałaś. Tuwim chce tego:

Daj nam uprzątnąć dom ojczysty
          Tak z naszych zgliszcz i ruin świętych
          Jak z grzechów naszych win przeklętych:
          Niech będzie biedny, ale czysty
          Nasz dom z cmentarza podźwignięty.
          Ziemi, gdy z martwych się obudzi
          I brzask wolności ją ozłoci,
          Daj rządy mądrych, dobrych ludzi,
          Mocnych w mądrości i dobroci.

Dalej jest już program negatywny: o pięści, rozpędzaniu, strącaniu koron, trupiej czaszce, piorunie... — wielka poezja, ale nienajlepszy program polityczny.

Ale kto dzisiaj ma lepszy?

- Stefan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka