Dodaj do ulubionych

władcy ASC w Rybach

06.12.06, 12:05
Jeżeli mamy ASC w Rybach to jest dwóch władców: Neptun i Jowisz. Mam kłopot
przy jednym horoskopie. Nie jestem pewny, który jest bardziej tym władcą.
Neptun jest w XII domu, ale Jowisz za to w Strzelcu (VIII dom). Jowisz ma
więcej aspektów, ale większość to kwadratury. Ewidentnie Jowisz jest
mocniejszy (Słońce w Strzelcu), ale czy to znaczy, że jest pierwszorzędnym
włascą ASC?
Obserwuj wątek
    • dori7 Re: władcy ASC w Rybach 06.12.06, 13:10
      Sa rozne szkoly, np. Arroyo kaze patrzec niemal wylacznie na starego wladce.

Ja patrze na nowych, w koncu od czegos ich mamy, a na starych pomocniczo, w
      mysl zasady: Bogu swieczke, a diablu ogarek suspicious

W przypadku Ryb jakos naturalniej pasuje mi do nich Neptun, za to zawsze mam
      klopot z asc. Wodnikami, bo w wielu przypadkach Saturn wydaje sie mocniejszy i
      bardziej znaczacy w zyciu tych osob suspicious
      • neptus Re: władcy ASC w Rybach 08.12.06, 18:37
        Ja patrze wyłącznie na nowych władcow. Co do Wodnika, to Uran wcale tak bardzo
        sie od Saturna nie różni. Nawet planety wyglądają podobnie, oba globy mają
        pierscienie "dystansowe" i spory układ satelitow. Uran jest zawsze nietypowy
        ale bardzo czesto jest nietypowo konserwatywny i zaden Saturn mu w tym nie
        dorówna. Wiecej rewolucji zrobiły w historii Koziorożce niż Wodniki.
    • ruda_ma_ruda Re: władcy ASC w Rybach 07.12.06, 10:45
      U mnie neptun w strzelcu i jowisz w koziorozcu sa w koniunkcji na MC (odbierają
      dużo aspektów) a ASC oczywiscie ryby, słonce lew. Czy w takim razie możliwe jest
      przewaga w takiej konfiguracji dwoch władców cech "rybich" mało zauważam u
      siebie archetypowych cech lwa , moze dlatego ze słonce w VI ?
    • pestka34 Re: władcy ASC w Rybach 12.12.06, 18:36
      mam bardzo podobny uklad do opisanego, tylko wladcy odwrotnie sie ustawili-
      neptun w VIII w strzelcu, a jowisz w XII w wodniku no i rzadzi niestety
      neptun... Do tego slonce we lwie. Czy sa wlasciwie jakies plusy neptuna? Bo
      chyba przydaloby sie go w koncu troche polubic...
      • dori7 Re: władcy ASC w Rybach 12.12.06, 18:55
        pestka34 napisała:

> mam bardzo podobny uklad do opisanego, tylko wladcy odwrotnie sie ustawili-
        > neptun w VIII w strzelcu, a jowisz w XII w wodniku no i rzadzi niestety
        > neptun... Do tego slonce we lwie. Czy sa wlasciwie jakies plusy neptuna? Bo
        > chyba przydaloby sie go w koncu troche polubic...

Cale mnostwo. Np. Neptun w Strzelcu to jedna z najwspanialszych mozliwych
        inspiracji dla tworczosci i rozwoju Slonca w Lwie smile)
        A taka recepcja Jowisza i Neptuna (Neptun w Strzelcu, Jowisz w XII domu) jeszcze
        bardziej sprzyja glebokim poszukiwaniom i moze byc wyjatkowo kreatywna i
        rozwojowa kombinacja.

Poza tym - Neptun i Ryby to bezinteresowna milosc. Nie ta wiazaca sie z
        przyjemnoscia milosc erotyczna Wenus, ani tez laczaca sie z poczuciem
        bezpieczenstwa emocjonalnego milosc Ksiezyca, lecz to, co chrzescijanstwo nazywa
        miloscia blizniego - milosc do ludzi i do swiata.

O Neptunie jest opasla ksiazka Liz Greene: "The Astrological Neptune and the
        Quest for Redemption". Naprawde warto, bardzo inspirujaca i poszerzajaca
        horyzonty pozycja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka