zdecydowany2 19.01.06, 15:16 CZY ODNOWA W DUCHU ŚW. Z PARAFII NA KOPERNIKU SIE DO TEGO PRZYCZYNI? CO O TYM WYŚLICIE? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
frida2 Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 19.01.06, 21:33 Przyczyni? A niby w jaki sposób? Odpowiedz Link Zgłoś
zdecydowany2 Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 20.01.06, 10:42 Podobno szej odnowy odszedl od Kosciola i zalozyl swoj wlasny :) Odpowiedz Link Zgłoś
frida2 Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 21.01.06, 01:16 Rzeczywiście, rozłam jak cholera. Odpowiedz Link Zgłoś
tycjani Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 21.01.06, 12:51 a może cos więcej napiszesz na ten temat? nie wszyscy wiedzą o co w ogóle chodzi więc jak tu się wypowiadać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ruda344 Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 28.01.06, 18:11 w kosciele kat.w Głogowie istniala grupa ludzi skupiona w tzw.odnowie w Duchu Św.Jest to dosc postepowa grupa skupiona na sluchaniu tego, co Bog mowi do ludzi, a nie co ksiadz mowi do ludzi.w bardzo wielu takich wspolnotach okazuje sie, ze nie zawsze te wypowiedzi sa zgodne-wystarczy czytac Biblie wnikliwie.To jest zagrozenie dla kosciola kat.W Glogowie ksiadz zabronil spotykania sie tej grupie w kosciele, utworzyli ono wlasna wspolnote, spotykaja sie obecnie w kosciele zielonoświątkowym-z nimi mają zrezsta bardzo dobre relacje, z obydwoma zborami.Jest czlowiek, ktory prowdzi te spotkania-podobno zreszta byly ksiadz kat. Odpowiedz Link Zgłoś
zdecydowany2 Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 30.01.06, 14:40 Czy nie zrobi sie z tego cos takiego, ze "ten czlowiek" bedzie jak ksiadz? Bedzie trzeba go sluchac, no i stanie sie takim guru, ktory nikogo nie musi sluchac... bedzie sobie interpretowal Biblie na swoj sposob. A wiara opiera sie na, Biblii, tradycji, Kosciele... Ksiadz jest posluszny biskupowi, biskup papiezowi. A taki koles, komu? Swojej pysze??? Zgadzacie sie z tym??? Odpowiedz Link Zgłoś
frida2 Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 30.01.06, 14:47 zdecydowany2 napisał: > Czy nie zrobi sie z tego cos takiego, ze "ten czlowiek" bedzie jak ksiadz? > Bedzie trzeba go sluchac, no i stanie sie takim guru... Dlaczego trzeba? Człowiek nie musi, co najwyżej może. Każdy ma swój rozum i powinien go używać. Odpowiedz Link Zgłoś
zdecydowany2 Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 30.01.06, 14:54 Tak. To "trzeba" kryje wiecej... Wiesz. Wyobraz sobie, ze odchodzisz z Kosciola. Jestes w nim od urodzenia, sa w nim Twoi rodzice, przyjaciele, znajomi... i nagle Ty sie wylamujesz. Idziesz za kims, kto mowi NIE temu wszystkiemu, w czym uczestniczylas, a nawet wiecej, w czym chcialas glebiej uczestniczyc (bo po to chodzialas na dodatkowe spotkania). Mi sie wydaje, ze w pewnym momencie ta nowa grupa i ten ktos, zastepuje Ci wszystkich innych. Bo on jest silny, odwazy i na ten moment uwazasz, ze wie lepiej. Pozniej zostajesz sama... I zostaje Ci tylko on i jego grupa, albo tylko on. Zostajesz z nim, bo sama jestes za slaba. Idziesz za nim najpierw z wyboru, pozniej z musu. Moze wyolbrzymiam... ale tak mi sie wydaje. Odpowiedz Link Zgłoś
frida2 Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 30.01.06, 18:16 To jest sprawa tych ludzi, słabych ludzi dodajmy, dla których nie jest istotny absolut-Bóg. Taka sama historia jest z ojcem dyrektorem pewnego radia. Mam wrażenie, że zamiast wierzyć w Boga, ludzie ci wierzą w niego. Odpowiedz Link Zgłoś
zdecydowany2 Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 30.01.06, 20:11 Tak. Calkowicie sie z Toba zgadzam. Pojawiaja sie takie jednostki zakompleksione, ktore chca miec wladze (wspomniany ojciec dyrektor, byly ksiadz, animatorzy "odnowowi", "oazowi" itp.) i ciagna za soba slabych. Z zalozenia, z tego nic dobrego nie bedzie. Nie moze przeciez chory prowadzic slabego... slepy, slabowidzacego... BADZIMY SILNI! POKORA (wobec Nauku Kosciola, autorytetow moralnych, naukowych itp.), TO NIE WYRAZ SLABOSCI, A SILY!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aklekiel Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 27.01.06, 19:52 mnie też interesuje ten temat, czy można prosić o więcej szczegółów???? Odpowiedz Link Zgłoś
kot5514 Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 03.02.06, 15:32 raczej sie nie przyczyni. ale byly ksiadz kat. odszedl od kosciola kat. bo ma babe. a w innym kosciele moze ja miec. no i wziol sobie jakis ludzi jako przykrywke a oni glupio poszli. no i wogole oni tez chca miec z tego kase- szczegolnie ci szefowie. Odpowiedz Link Zgłoś