Dodaj do ulubionych

ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM?

19.01.06, 15:16
CZY ODNOWA W DUCHU ŚW. Z PARAFII NA KOPERNIKU SIE DO TEGO PRZYCZYNI? CO O TYM
WYŚLICIE?
Obserwuj wątek
    • frida2 Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 19.01.06, 21:33
      Przyczyni?
      A niby w jaki sposób?
      • zdecydowany2 Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 20.01.06, 10:42
        Podobno szej odnowy odszedl od Kosciola i zalozyl swoj wlasny :)
        • frida2 Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 21.01.06, 01:16
          Rzeczywiście, rozłam jak cholera.
    • tycjani Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 21.01.06, 12:51
      a może cos więcej napiszesz na ten temat? nie wszyscy wiedzą o co w ogóle chodzi
      więc jak tu się wypowiadać ;)
      • ruda344 Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 28.01.06, 18:11
        w kosciele kat.w Głogowie istniala grupa ludzi skupiona w tzw.odnowie w Duchu
        Św.Jest to dosc postepowa grupa skupiona na sluchaniu tego, co Bog mowi do
        ludzi, a nie co ksiadz mowi do ludzi.w bardzo wielu takich wspolnotach okazuje
        sie, ze nie zawsze te wypowiedzi sa zgodne-wystarczy czytac Biblie wnikliwie.To
        jest zagrozenie dla kosciola kat.W Glogowie ksiadz zabronil spotykania sie tej
        grupie w kosciele, utworzyli ono wlasna wspolnote, spotykaja sie obecnie w
        kosciele zielonoświątkowym-z nimi mają zrezsta bardzo dobre relacje, z obydwoma
        zborami.Jest czlowiek, ktory prowdzi te spotkania-podobno zreszta byly ksiadz
        kat.
        • zdecydowany2 Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 30.01.06, 14:40
          Czy nie zrobi sie z tego cos takiego, ze "ten czlowiek" bedzie jak ksiadz?
          Bedzie trzeba go sluchac, no i stanie sie takim guru, ktory nikogo nie musi
          sluchac... bedzie sobie interpretowal Biblie na swoj sposob. A wiara opiera sie
          na, Biblii, tradycji, Kosciele... Ksiadz jest posluszny biskupowi, biskup
          papiezowi. A taki koles, komu? Swojej pysze??? Zgadzacie sie z tym???
          • frida2 Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 30.01.06, 14:47
            zdecydowany2 napisał:

> Czy nie zrobi sie z tego cos takiego, ze "ten czlowiek" bedzie jak ksiadz?
            > Bedzie trzeba go sluchac, no i stanie sie takim guru...

Dlaczego trzeba?
            Człowiek nie musi, co najwyżej może.
            Każdy ma swój rozum i powinien go używać.
            • zdecydowany2 Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 30.01.06, 14:54
              Tak. To "trzeba" kryje wiecej... Wiesz. Wyobraz sobie, ze odchodzisz z
              Kosciola. Jestes w nim od urodzenia, sa w nim Twoi rodzice, przyjaciele,
              znajomi... i nagle Ty sie wylamujesz. Idziesz za kims, kto mowi NIE temu
              wszystkiemu, w czym uczestniczylas, a nawet wiecej, w czym chcialas glebiej
              uczestniczyc (bo po to chodzialas na dodatkowe spotkania). Mi sie wydaje, ze w
              pewnym momencie ta nowa grupa i ten ktos, zastepuje Ci wszystkich innych. Bo on
              jest silny, odwazy i na ten moment uwazasz, ze wie lepiej. Pozniej zostajesz
              sama... I zostaje Ci tylko on i jego grupa, albo tylko on. Zostajesz z nim, bo
              sama jestes za slaba. Idziesz za nim najpierw z wyboru, pozniej z musu. Moze
              wyolbrzymiam... ale tak mi sie wydaje.
              • frida2 Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 30.01.06, 18:16
                To jest sprawa tych ludzi, słabych ludzi dodajmy, dla których nie jest istotny absolut-Bóg. Taka sama historia jest z ojcem dyrektorem pewnego radia.
                Mam wrażenie, że zamiast wierzyć w Boga, ludzie ci wierzą w niego.
                • zdecydowany2 Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 30.01.06, 20:11
                  Tak. Calkowicie sie z Toba zgadzam. Pojawiaja sie takie jednostki
                  zakompleksione, ktore chca miec wladze (wspomniany ojciec dyrektor, byly
                  ksiadz, animatorzy "odnowowi", "oazowi" itp.) i ciagna za soba slabych. Z
                  zalozenia, z tego nic dobrego nie bedzie. Nie moze przeciez chory prowadzic
                  slabego... slepy, slabowidzacego... BADZIMY SILNI! POKORA (wobec Nauku
                  Kosciola, autorytetow moralnych, naukowych itp.), TO NIE WYRAZ SLABOSCI, A
                  SILY!!!
    • aklekiel Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 27.01.06, 19:52
      mnie też interesuje ten temat, czy można prosić o więcej szczegółów????
    • kot5514 Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 03.02.06, 15:32
      raczej sie nie przyczyni. ale byly ksiadz kat. odszedl od kosciola kat. bo ma
      babe. a w innym kosciele moze ja miec. no i wziol sobie jakis ludzi jako
      przykrywke a oni glupio poszli. no i wogole oni tez chca miec z tego kase-
      szczegolnie ci szefowie.
      • zdecydowany2 Re: ROZŁAM W KOŚCIELE KATOLICKIM? 05.03.06, 18:02
        no, no, no...
      • zdecydowany2 Re? 05.03.06, 18:02
        no, no, no...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka