dziewiarz 16.10.03, 10:06 Bo ja osobiscie zadnych zmian nie widze. Wybralismy prezydenta, ale czy ktos widzi jakas poprawe w zyciu kulturalnym Legnicy ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ivek Re: Co zmienily wybory prezydenckie ? 16.10.03, 10:17 dziewiarz napisała: > Bo ja osobiscie zadnych zmian nie widze. > Wybralismy prezydenta, ale czy ktos widzi jakas poprawe w zyciu kulturalnym > Legnicy ? Poprawy nie, za to pogorszenie tak. Vide Port Legnica, klopoty finansowe instytucji kulturalnych itd. Ivek Odpowiedz Link Zgłoś
ledwozipie PORT LEGNICA 16.10.03, 10:30 A możecie mnie poinformować kto jest prezydentem Legnicy?? Z jakie jest partii, albo opcji politycznej? Z Portem Legnica to faktycznie porażka. To był rewelacyjna inicjatywa. Legnica uważana jest dalej za stolicę polskiej poezji, właśnie dzięki portowi. Kilka razy byli w Wałbrzychu poeci z portu ze swoimi wieczorkami autorskimi, często też kupowałem od nich książki przez Internet. No cóż, straciła Legnica, zyskał Wrocław do którego port się przenosi. Wielka szkoda, że władze do tego doprowadziły. Przypomina mi się podobna historia z Toruniem, który z własnej winy utracił Camerimage na rzecz łodzi. Pozdrawiam ps. Mam ochotę na waszego tysięcznego posta i będę się na niego czaił. :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ivek Re: PORT LEGNICA 16.10.03, 10:43 ledwozipie napisał: > A możecie mnie poinformować kto jest prezydentem Legnicy?? Z jakie jest partii, > > albo opcji politycznej? Prezydentem Legnicy jest Tadeusz Krzakowski reprezentuje opcje tzw. Lewicowa, poniewaz reprezentowal SLD w wyborach prezydenckich. Jesli chodzi o Camerimage to nie wiem czy na te przenosiny nie mialo wplywu to, ze w Lodzi jest szkola filmowa i David Lynch wyrazil swoj zachwyt tym miastem i jego postindustrialnym charatkerem. Ja osobiscie bede si czail na 10.000 posta ;) pozdrawiam, Ivek Odpowiedz Link Zgłoś
jedynataka Re: PORT LEGNICA 16.10.03, 11:17 w powaznych wyborach w Legnicy jeszcze nigdy nie wygral nikt poza lewica... kiedy ludzie przejrza na oczy? Odpowiedz Link Zgłoś
ivek Re: PORT LEGNICA 16.10.03, 11:40 jedynataka napisała: > w powaznych wyborach w Legnicy jeszcze nigdy nie wygral nikt poza lewica... > kiedy ludzie przejrza na oczy? Juz to poniekad kiedys tutaj pisalem, ale ostatnio do glosowania za kontrkandydatem Krzakowskiego tj. za Jaskowskim namawial ksiadz z ambony. Mnie to od razu ustawia w opozycji do zamierzonego przez kler celu. Jednak ten sam ksiadz zaintrygowal mnie jednym zdaniem, a wlasciwie pytaniem: "jak dlugo Legnica bedzie nazywana mala Moskwa". To zdaje sie w ogole jest charakterystyczne dla bylych miast wojewodzkich dolnego slaska, ze lewica znaczaco wygrywa wiekszosc wyborow. Moze jak sie narodzi klasa srednia z prawdziwego zdarzenia, a mlodziez przestanie zlewac wybory samorzadowe i na poziomie krajowym to wlasnie wtedy ten smutny stan sie zmieni. pozdrawiam, Ivek Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: PORT LEGNICA 16.10.03, 12:01 Polityka jest ciekawa a czasami obrzydliwa. Legnica chyba zawsze była lewicowa i to ta z górnej półki. Myślę, że miasta takie jak nasze nie potrzebują władzy z lewej czy z prawej strony. Lecz ludzi zaangażowanych w życie regionu. A przede wszystkim uczciwych. Ludzi, którzy pomogą budować fabryki a nie sklepy, miejsca aktywnego wypoczynku dla całego społeczeństwa Zlikwidują pijaństwo pokątne, ułatwią nam codzienne życie, a wtedy i goście z zewnątrz częściej będą odwiedzać nasze miasto, a nie oglądać w telewizji „legędę o zakaczawiu”. Pozdrawiam, Swek1 Odpowiedz Link Zgłoś
ledwozipie Re: PORT LEGNICA 16.10.03, 12:23 WOW. Ale mi zaimponowaliście. Nie spodziewałem się takich szybkich odpowiedzi. Wróżę wam piękną przyszłość we wzmacnianiu forum. Wałbrzych także zawsze kojarzony był z czerwonymi (no w końcu z Wałbrzycha pochodzi pierwszy baron SLD 0 Jego Ekscelencja, Łaskawie Nam Panujący I Sekretarz Marek Dyduch :-))))). Ostatnie wybory prezydenckie wygrał jednak niejaki Kruczkowki, (kiedyś zapalony klerofil, teraz klerofil ukryty bo wstąpił do platformy) i wcale nie jest lepiej, wręcz przeciwnie. Moim zdaniem nie ma znaczenia z jakiej opcji jest prezydent, ważne aby był kompetentnym i sprawnym managerem. Przykładem jest Leszek Orpel - burmistrz Jedliny Zdroju (uzdrowisko niedaleko Wałbrzycha), facet jest jednoznacznie kojarzony z kościołem i przez to ma mnóstwo wrogów, ale jako prezydent jest świetny. Jedlina kwitnie, planowane i realizowane są nowe inwestycje i wszyscy są zadowoleni. Pozdrawiam ps. A Camerimage drogi ivku uciekł z Torunia zanim w Łodzi pojawił się Lynch. Uciekł z tego samego powodu co z Legnicy zmył się PORT. Odpowiedz Link Zgłoś
jedynataka Re: PORT LEGNICA 16.10.03, 13:01 mnie znaczaco zniechecily do glosownia, czy nawet pmyslenia o panu Jaskowskim jako o przydencie Legnicy jego ataki na najpowazniejszego kontrkandydata - Krzakowskiego. mowienie o kims, ze jest zly, bo jest rozwiedziony pachnie mi absolutna zdewocialoscia i totalna manipulacja z gatunku najgorszej socjotechniki. Czemus takiemu mowie zdecydowanie nie!. Ani grama finezji w tym nie bylo, podobnie jak w sponsorowaniu budowy conjamnie dwoch kosciolow w Legnicy. Zenada. O jego przeszloscie szkoda wspominac. Zgadzam sie calkowiecie ze tym, ze w kazdym miescie potrzebni sa ludzie przygotowanie do rzadzenia, ale i pasjonaci tego. nie pazerni wladzy, nie kolesie. normalni ludzie z wizja. Wtedy zapewniem, ze zadna etykietka partyjna by mi nie przeszkadzala, choc, moze reka by mi zardzala gdybym miala wybrac kandydata samoobrony czy lpr. Marzy mi sie odejscie na emeryture starej gwardii i przyplyw swiezej, mlodej krwi. Tak w biernych, jak i w czynnych wyborach. Podejrzewam, ze poki to nie anstapi - nadal bedziemy zyc w takiej a nie innej rzeczywistosci. ze swojej strony moge tylko chodzic na wybory, ew. nieco bardziej czynnie popierac innych kandydatow (co zreszta robilam), niestety jako doplyw swiezej krwi do ratusza, siebie nie widze. Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: PORT LEGNICA 16.10.03, 13:22 I na pewno nie zobaczysz się 3 listopada bo cytat „Ponieważ w tym roku Święto Zmarłych przypada w „sobotę świąteczną”, Prezydent Legnicy Tadeusz Krzakowski – zgodnie z kodeksem pracy oraz ustawą o pracownikach samorządowych – postanowił, że miejscy urzędnicy samorządowi będą mieć wolne w poniedziałek 3 listopada. Tego dnia Urząd Miasta będzie nieczynny. Wszyscy petenci powinni zatem załatwić swe sprawy przed weekendem lub poczekać do wtorku 4 listopada. - Odpowiedz Link Zgłoś
goska35 Re: PORT LEGNICA 16.10.03, 17:50 Co wiem to powiem. 1) Nie może być dniem wolnym piątek - bo nie jest w listopadzie tylko w październiku...:) 2) Nie jest to jakieś widzimisię, tylko urzędowo wolny dodatkowy dzień 3) u mnie w firmie każdy pracownik ma prawo i obowiązek "odebrać" sobie ten dzień wolny własnie w listopadzie, co niezwłocznie czynimy...:) 4) zastanawia mnie tylko dlaczego cały urząd nie pracuje, gdyby kilka osób się jednak zjawiło może chociaż częściowo swoje sprawy możnaby pozałatwiać :( Pozdrawiam Małgośka Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: PORT LEGNICA 16.10.03, 19:16 Przepraszam za głupie pytanie, ale od ok 17,00 nie puszczane są moje wypowiedzi. Gosiu dlaczego piątek? To jest dzień gdzie ludzie jadą do swoich bliskich.Pozdrawiem Odpowiedz Link Zgłoś
goska35 Re: PORT LEGNICA 20.10.03, 17:06 dlatego nie piątek, bo piątek wypada 30 pażdziernika Pozdrawiam Małgośka PS. jak zwykle późno, więc nie wiem czy już aktualne jest Twoje pytanie :) Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: PORT LEGNICA 20.10.03, 17:10 goska35 napisała: > dlatego nie piątek, bo piątek wypada 30 pażdziernika > > Pozdrawiam > Małgośka > > PS. jak zwykle późno, więc nie wiem czy już aktualne jest Twoje pytanie :) > Gosiu w piątek jest 31 październik, i dalej nie rozumiem. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ivek Re: PORT LEGNICA 17.10.03, 07:38 ledwozipie napisał: > WOW. Ale mi zaimponowaliście. Cala przyjemnosc po naszej stronie nieprawdaz? ;) Przykładem jest Leszek Orpel - burmistrz Jedliny Zdroju (uzdrowisko > niedaleko Wałbrzycha), facet jest jednoznacznie kojarzony z kościołem i przez > to ma mnóstwo wrogów, ale jako prezydent jest świetny. Jedlina kwitnie, > planowane i realizowane są nowe inwestycje i wszyscy są zadowoleni. Pozdrawiam Nalezalo sie Jedlinie Zdroj moim zdaniem. To w koncu relatywnie biedna, ale za to bardzo urokliwa miejscowosc. Zwlaszcza o tej porze roku tzn. w czasie Polskiej Zlotej Jesienni. > ps. A Camerimage drogi ivku uciekł z Torunia zanim w Łodzi pojawił się Lynch. > Uciekł z tego samego powodu co z Legnicy zmył się PORT. Aaaa to nie bylem jednak doinformowany w tym wzgledzie. No coz to naturalna tendencja jest, ze silniejsze (nie koniecznie wieksze) osrodki przejmuja to co dobre z tych mniejszych. Tak jest nawet z pilkarzami Miedzi Legnica, jak tylko ktory cos pokaze to natychmiast zabieraja go do Zaglebia Lubin. Nie kazdy tak jak Ty wraca po studiach do rodzinnego miasta Ledwozipie. pozdrawiam Ivek Odpowiedz Link Zgłoś
swek1 Re: Co zmienily wybory prezydenckie ? 26.10.03, 12:18 Wyburzenie trzech kamienic na rogu ulic Chojnowskiej i Jagiellońskiej kosztowało legnickich podatników prawie dwa miliony złotych! Radny Adam Wierzbicki jest zdania, że władze miasta celowo ukrywały prawdziwy koszt, bo się wstydzą, że wykiwał ich inwestor. Opolska firma HRE, która kupiła działkę za cztery miliony złotych, miała wybudować w tym miejscu nowoczesny kompleks handlowo-usługowy. Jednym z warunków było wyburzenie kamienic. Dziś nie ma ani kompleksu, ani zdrowych kamienic. Kamienica od strony Jagiellońskiej rzeczywiście nadawała się do wyburzenia. Była w fatalnym stanie. Ale pozostałe to były zdrowe domy. Jeszcze rok temu administrator budynku, Zarząd Gospodarki Mieszkaniowej, wyremontował tam dach. - A potem się okazało, że musimy się stąd wynosić. W zasadzie to nie ma co narzekać. Na Chojnowskiej w niektórych mieszkaniach żyły po dwie rodziny. Teraz każda ma swoje lokum - mówią lokatorzy nieistniejącej już kamienicy. Obiecanki cacanki Dwa lata temu legnicka gmina sprzedała działkę firmie HRE Polska. Spółka ta siedzibę ma w Opolu. Stoi za nią zachodni, a dokładniej - niemiecki, kapitał. Ówczesne władze zainkasowały cztery mln zł. A HRE zobowiązała się postawić w krótkim czasie ogromny kompleks handlowo-usługowy. Miało być multikino, galeria handlowa, piętrowy parking oraz restauracja. Umowa zobowiązała miasto do wyburzenia trzech pobliskich kamienic. Po wybudowaniu centrum inwestor miał je odbudować. Na parterze miał się znaleźć ciąg sklepików i lokali usługowych. Z czasem okazało się, że inwestor chciał ruszyć z budową, ale w grę wchodził tylko hipermarket. O wcześniejszych planach zapomniał. Wtedy w legnickim magistracie usłyszał - nie. Nie ma winnych - Po pierwsze, uchwała rady miejskiej wyraźnie zabrania stawiania w tym miejscu jakiegokolwiek hipermarketu. Na takie sklepy są w mieście przeznaczone już konkretne miejsca. Po drugie, HRE i tak nie może nic teraz robić, bo wygasła ważność planu zagospodarowania przestrzennego dla tej części miasta. Będziemy się dogadywać, gdy taki plan powstanie i zatwierdzą go radni - tłumaczy Jadwiga Zienkiewicz, zastępczyni prezydenta Legnicy. Dlaczego firma z Opola nagle zmieniła plany wobec kupionej działki? HRE to spółka developerska. Na inwestowanie w Legnicy potrzebowała sporego kredytu, ale go nie dostała. Do tego z przedsięwzięcia wycofało się kilku zachodnich inwestorów. - W ten sposób HRE straciła swoje pięć minut - twierdzi Jadwiga Zimoląg, dyrektorka wydziału gospodarki przestrzennej, architektury i budownictwa w legnickim urzędzie miasta. - Moim zdaniem, w całej sprawie wina jest... niczyja - dodaje Zimoląg. Kiepski interes Czy w takim układzie wyburzenie zdrowych kamienic nie było nadgorliwością? Przecież tak naprawdę gminna kasa wzbogaciła się nie o cztery mln tylko o połowę mniej. Bo tyle wychodzi, kiedy odliczy się koszty rozbiórki oraz remontów mieszkań dla wysiedlonych lokatorów. Nad tymi kwestiami zastanawia się miejski radny Adam Wierzbicki. - Dlatego napisałem interpelację w tej sprawie do prezydenta. Dostałem odpowiedź, że rozbiórka kosztowała nieco ponad 100 tys. zł. Ale zapomniano, że do kosztów trzeba dodać koszty przesiedleń. Wychodzi na to, że kosztowało nas to łącznie prawie dwa miliony zł! - grzmi radny Wierzbicki. Według radnego, świadczy to o niegospodarności władz miasta. - Prezydent bierze 5 mln kredytu w banku. A tu dwa miliony kosztów wyburzenia zdrowych kamienic. Ale wszystko to efekt podpisania umowy z niewiarygodnym partnerem - oburza się Wierzbicki i dodaje, że zastanowi się, czy nie skierować całej tej sprawy do komisji rewizyjnej rady miasta. - Przecież tu chodzi o wydawanie publicznych pieniędzy. Zastrzegam, że to walka o kasę, a nie walka polityczna - dodaje radny, znany ze swoich prawicowych poglądów i krytycznych wystąpień przeciwko rządzącej Legnicą lewicy. Ciekawe, kiedy i jak tą pustkę nasze władze wypełnią? Odpowiedz Link Zgłoś
ivek Re: Co zmienily wybory prezydenckie ? 27.10.03, 09:21 swek1 napisał: Dziś nie ma ani > kompleksu, ani zdrowych kamienic. No nie jest to optymistyczna wiadomosc na pewno. Sprawa nie jest jednak przegrana, gdyz ceny nieruchomosci w centrach polskich miast beda rosly i byc moce uda sie sprzedac te tereny korzystniej. W tym wypadku zle oceniono mozliwosci finansowe potencjalnego inwestora. Znow zle sformulowano umowe (powinni partycypowac w kosztach wyburzenia tych kamienic, musieliby wczesniej wylozyc kase). te budynki i tak wygladaly nie najlepiej, wiec ostatecznie chyba skoro Ci ludzie zyskali na przeprowadzce to nie jest tak fatalnie. Oby tylko nastepny inwestor byl lepszy od HRA. pozdrawiam, Ivek Odpowiedz Link Zgłoś