Dodaj do ulubionych

self employed

IP: 80.51.219.* 12.06.05, 23:11
powiedzcie mi jak to jest z self employed. ide otwieram swoja dzialnosc. czyli nie zglaszam sie do home office. jednak po miesiacu chce pracowac w jakiejs firmie, a dodatkowo po godzinach sobie dorabiac jako self employed. czy jest takie cos mozliwe, bo pracujac u kogos juz nie jestem chyba self employed, ale z drugiej strony dalej prowadze firme swoja w tym samym czasie. Jak to sie ma o prawa ? czy musze sie rejestrowac w HO ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Cezary Re: self employed IP: 194.74.11.* 13.06.05, 11:17
      Nie jestem pewien ale wydaje mi sie ze jest to bez roznicy czy pracujesz jako
      SE czy jestes zatrudniony przez kogos. Chyba i tak bedziesz musial wyslac WRS
      tzn ten Home Office o ktorym mowisz.

Jednak teraz nie ma z tym juz zadnego problemu. Wystarczy wyslac odpowiedni
      form, dowod osobisty badz paszport, 3 zdjecia, zaswiadczenie od pracodawcy o
      zatrudnieniu no i 50 funtow. czekasz jakies 3tyg i wszystko masz z glowy.
      Pamietam jak w zeszlym roku w okolicach wrzesnia na odpowiedz trzeba bylo
      czekac nawet 3 mc.
    • Gość: Iga Re: self employed IP: 80.51.236.* 13.06.05, 23:43
      Ja pracuje jako employed i jako self employed jednoczesnie. Niestety musisz
      zglosic sie do Home Office i do Inland Revenue.Poniewaz od wlasnej dzialalnosci
      bedziesz musial placic national insurance , ale jest to tylko 2 funty
      tygodniowo, wiec nie jest to duzy problem.No i oczywiscie po przekroczeniu
      progu 4800 funtow zaczniesz placic podatek do IR.
      • Gość: dudeek Re: self employed IP: 80.51.219.* 14.06.05, 08:34
        Iga a powiedz mi taka rzecz. Wyczytalem, ze musze trzymac receipts i invoces.esli moja dzialanosc jest nastawiona wylacznie na uslugi, naprawy domowe, to musze klientowi wystawic fakture, paragon?
        • Gość: Iga Re: self employed IP: 80.51.236.* 15.06.05, 22:19
          Jako self employed, kupujesz sobie taka prosta ksiazeczke ( jest do kupienia
          niemal wszedzie)i wypisujesz kwote jaka klient ma ci zaplacic, sobie zostawiasz
          kopie klient bierze orginal.Jako self employed masz prawo odliczyc sobie od
          podatku rozmowy telefoniczne, koszty dojazdu do klienta. Jezeli chodzi o vat ,
          to niestety Ci nie pomoge, bo nie mam o tym pojecia,bo jestem opiekunka live
          in, wiec z vatem nie mam do czynienia.Ale bycie jednoosobowa firma w Angli
          naprawde nie jest klopotliwe, wszystko uproszczone jest do minimum.
          Zycze powodzenia.
          • Gość: dudeek Re: self employed IP: 80.51.219.* 15.06.05, 23:41
            wielkie dzieki Iga za pomoc. jesli bedziesz miala chwilke prosze o kontakt na gg 1693184, lub mail: dudek@infojama.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka