Dodaj do ulubionych

Czy to dużo??????

IP: *.chello.pl 05.08.05, 22:37
Proszę powiedzcie mi czy 17.500 Euro rocznie to duże pieniądze ( i nie chodzi
mi o prosty przelicznik ;))..raczej o koszty życia w Cork - Irlandia . Wcale
niekoniecznie musi mi chodzić o koszty odkładania czegokolwiek..lecz
zwyczajnego godnego życia.Dzięki za odpowiedz.
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: Czy to dużo?????? IP: *.chello.pl 06.08.05, 01:06
      spoko wystarczy i na pewno coś sobie odłożysz nie odmawiając sobie za wiele
      • Gość: misiek Re: Czy to dużo?????? IP: *.bas502.dsl.esat.net 08.08.05, 21:54
        to jest ponizej minimum socjalnego w Irlandii.
        Co mozna odlozyc z 1000 Euro na reke miesiecznie???
        No chyba ze mieszka sie w 3 osoby w jednym pokoju i odzywia wylacznie jedzeniem
        marki Tesco, wtedy z 200 mozna odlozyc.
    • Gość: Mikee Re: Czy to dużo?????? IP: *.b-ras1.chf.cork.eircom.net 08.08.05, 23:00
      Na reke wyjdzie jakies 1365E/m-c wiec spoko. Na mieszkanie, z kims oczywiscie
      licz jakies 300-350E/m-ce (normalne warunki, a nie piwnica z 10 ziomalami :D ).
      Gdybys sama chciala wynajac mieszkanie z 1 sypialnia, to licz 675-750E.Ogolnie
      mysle, ze na jedzenie, oczywiscie pifo w weekend i inne zabawy ;) wydasz 250-
      350E.
      • Gość: BB Re: Czy to dużo?????? IP: *.chello.pl 10.08.05, 17:35
        A jak się zarabia w Cork? W Irlandii generalnie? Jakie są podatki - słyszałam ze
        niskie.Ile trzeba zarabiać, żeby żyć godnie ( na godz. lub rocznie)?
      • Gość: fan barcy Re: Czy to dużo?????? IP: *.j.pppool.de 11.08.05, 17:03
        17500 euro rocznie to zaledwie 1458 euro miesiecznie.
        Czy to duzo czy malo? Zalezy od standardu jakiego wymagasz i od tego na jakim
        etapie zycia jestes (troche patetycznie to brzmi, chodzi o to czy masz 20 lat i
        chcesz zarobic na notebooka wegetujac na konserwach turystycznych, czy masz 30 i
        chcesz normalnie zyc przez dluzszy czas nie upadlajac sie).
        Na moje oko 1500 euro brutto w Irlandii to b. niewiele, ale jak w polsce
        siedzisz na lawce pod blokiem to pewnie bedzie Ci dobrze...

Pzdr
        • Gość: pelipe Re: Czy to dużo?????? IP: *.as1.srl.dublin.eircom.net 11.08.05, 20:42
          tak sie sklada ze 1500 brutto to jakies 1450 netto wiec nie jest tak zle bo te
          nedzne 300e z kawalkiem na tydzien to naprawde upodlenie sie na maksa nawet na
          konserwy nie staczy uwazam ze lepiej pracowac w polsce za niewyobrazalna stawke
          1500 zetek :)))))))))))))))))))))))
          >Na moje oko 1500 euro brutto w Irlandii to b. niewiele
          a na moje oko to caliem wpozo zeby sobie na loozie zyc nawet moze z 400e na
          miesiac zostanie :)))
          • Gość: fan barcy Re: Czy to dużo?????? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 11.08.05, 21:04
            Nie twierdze ze lepiej pracowac w polsce za 1500 PLN. Uwazam ze polska to
            straszne dno, dlatego mnie tam nie ma. Nie napisalem tez kategorycznie ze 1500
            euro brutto (na marginesie - 1500 brutto to 1450 netto?? Podatki i inne
            obciazenia to tylko 50 euro?? Chyba sie zagalopowales) to zla kasa. Wszystko
            zalezy od tego jak sie traktuje taki wyjazd i prace - zreszta wystarczy jeszcze
            raz przeczytac co napisalem wyzej. A z tymi konserwami i upodleniem to
            oczywiscie takie zartobliwe przegiecie, ale sorry, zapomnialem ze w sieci trzeba
            dodawac emotikony, bo inaczej trudno sie polapac co jest ironia a co nie, prawda?
            • Gość: pelipe Re: Czy to dużo?????? IP: *.as1.srl.dublin.eircom.net 12.08.05, 00:57

> (na marginesie - 1500 brutto to 1450 netto?? Podatki i inne
              > obciazenia to tylko 50 euro?? Chyba sie zagalopowales)
              no troche tak bo wyjdzie jakies 1420e netto :)
              a co do standardu zycia
              120e tydzien mozna miec pokoj z netem w nowej chacie 4 osoby na 4 sypialnie
              living room , sitting room standard typu skorzane kanapy i 40calowy telewior
              jedzenie jesli samemu przygotowywac to 100e na tydzien poprostu nazwal bym juz
              lekka przesada nie da sie tyle zjesc
              no i ciagle zostaje ponad 500e tak na drobne wydatki
              to byl wariant zycia na poziomie troche lepszym od wegetacji
              teraz bardziej oszczedny
              miejsce do spania gdzies w ilus 30e tydzien
              jedzenie 30e i nie jestes wcale glodny oszolomy potrafia za 10 15 przezyc ale
              nie polecalbym
              30 bilety jakies browary
              wtedy zostaje jakis 1000e na miesiac na drobne wydatki
              wiec nie jest tak zle a mowimy tu o niskich zarobkach
              bo 24000 28000 to juz sie robi calkiem milo
    • Gość: B Re: Czy to dużo?????? IP: *.chello.pl 12.08.05, 09:18
      Kurcze wcale mi nie pomagacie - może inaczej ile wy zarabiacie i jak sobie z tym
      radzicie.Dzięki
      • Gość: tomek Re: Czy to dużo?????? IP: 80.48.123.* 12.08.05, 20:00
        Ciekawy temat. Właśnie dostałem propozycję pracy za 7,60euro/h. Czy da się za
        to żyć?Fakt, po miesiącu ma być więcej, można brać nadgodziny, praca w
        niedzielę, ale czy warto? Poradźcie proszę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka