Dodaj do ulubionych

Porównajmy

12.05.10, 11:05
wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,7871621,105_osob_zginelo_w_katastrofie_samolotu_w_Trypolisie.html
Ze 104 pasażerów przeżyło 8 letnie dziecko. Jakie jest prawdopodobieństwo że w
katastrofie z której ginie ponad 100 osób jedna przeżywa? To tak dla
niektórych którzy głoszą że "katastrofa samolotu prezydenckiego nie mogła się
wydarzyć bo tak wynika z prawdopodobieństwa".
Obserwuj wątek
    • feral_kid Re: Porównajmy 12.05.10, 11:33
      Oglądałem na CNN zdjęcia z katastrofy.Z samolotu zostały same szczątki a rozbił się przy lądowaniu.
    • zuzka111 Re: Porównajmy 12.05.10, 11:38
      porównuj...

"Według świadków samolot eksplodował przy podchodzeniu do
      lądowania i rozpadł się na części. Świadkowie relacjonują, że na
      miejscu katastrofy trwa akcja ratunkowa. Nad Trypolisem panują dobre
      warunki atmosferyczne."
      • ubijaj.tuda Re: Porównajmy 12.05.10, 15:58
        zuzka111 napisała:

> porównuj...
        >
        > "Według świadków samolot eksplodował przy podchodzeniu do
        > lądowania i rozpadł się na części.

Znowu ru*kie strielali? Ech zuzka... Ciebie to można łyżkami jeść :)))
    • absurdello Policzmy proporcjonalnie 12.05.10, 12:49
      Przy 104 pasażerach 1 dziecko

Przy 96 pasażerach (96/104)~0,923 dziecka ;) Pytanie czy licząc od
      strony nóg czy od strony głowy, bo to może wpłynąć na stan ogólny
      dziecka.

PS W samolocie prezydenckim nie było dzieci, więc przyjmując
      odgórnie, że 1 dziecko = 0.5 dorosłego, to mogło tam przerzyć:

0.5*0.923=0.4615 dorosłego, a to dużo mniej niż 0.923 dziecka ;))
      • absurdello Miało być przeżyć a nie przerzyć :) 12.05.10, 12:50
        Przepraszam
      • state.of.independence Re: Policzmy proporcjonalnie 12.05.10, 13:44
        absurdello napisał:

> PS W samolocie prezydenckim nie było dzieci, więc przyjmując
        > odgórnie, że 1 dziecko = 0.5 dorosłego, to mogło tam przerzyć:
        >
        > 0.5*0.923=0.4615 dorosłego, a to dużo mniej niż 0.923 dziecka ;))

I tak jesteś sporym optymistą. Moim zdaniem jednak powinieneś uwzględnić
        dodatkową "wagę" dla lądowania głową lub nogami do dołu. Niestety nikt z nas tej
        wagi nie zna.

Natomiast nie liczyłabym dziecka jako 0.5 dorosłego. Policzyłabym normalnie.
        Tyle, że nawet gdyby 0.923 osoby miało realną szansę przeżyć sam fakt rozbicia
        się samolotu... to i tak nie oznacza, że ta osoba przeżyłaby kolejne 2 minuty
        czy 5 minut.
        • state.of.independence P.S. 12.05.10, 13:49
          Jakby ktoś chciał porównywać, to z tego samolotu, który rozbił się pod
          Trypolisem jeszcze mniej zostało niż z prezydenckiego Tu:

wiadomosci.wp.pl/gid,12257945,title,Pierwsze-zdjecia-z-katastrofy-w-Libii,gpage,8,img,12258760,galeria.html
          No ale może i tutaj ktoś wyskoczy z teorią o zamachu?
          • ploniekocica Re: P.S. 12.05.10, 13:56
            Wyskoczy, wyskoczy .... w Polsce.
            Ja już czytałam opinię, że teraz musi się dużo samolotów rozbijać, żeby
            uprawdopodobnić to, iż Smoleńsk to był wypadek. Nie wiem, czy to jest jeszcze
            głupota, czy już podłość.
            • state.of.independence Re: P.S. 12.05.10, 14:09
              No, najlepiej jakby tu ktoś wyskoczył z tą "bombą paliwowo-powietrzną".
              Definitywnie Trypolis lepiej by się nadawał do tej teorii: szczątki samolotu
              rozrzucone po większej powierzchni, z samolotu same ścinki. Jeno się statecznik
              pionowy ostał, kółka i kilka foteli...

A zamiast czekać na rozbijanie się nowych samolotów ja bym niektórym radziła
              pooglądać zdjęcia z różnych katastrof lotniczych. To zostało z Concorde'a 10 lat
              temu:
              wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title,Ruszyl-proces-ws-tragedii-lotniczej-sprzed-10-lat,wid,11917340,wiadomosc.html
            • tojabogdan ze statystyk wypadków wynika, że dzieci 12.05.10, 14:13
              ze statystyk wypadków wynika, że dzieci (o ile odpowiednio zabepieczone) oraz
              mniej lub bardziej kompletnie pijani dorośli (przepraszam dzieci za to
              zestawienie) doznają zdecydowanie mniej poważnych urazów.
              Powody tego są znane.
              Osobiście widziałem skutki wypadku, koniec lat siedemdziesiątych, gdy kompletnie
              pijany lekarz rozbił się dużym fiatem, z którego cała pozostała jedynie klapa
              bagażnika. On nawet nie zrealizował tego, co się wydarzyło, wygrzebał się na
              czterech (na dwóch i tak nie byłby w stanie stanąć) spod kupy złomu. Miał
              jedynie drobne siniaki.
              • state.of.independence Re: ze statystyk wypadków wynika, że dzieci 12.05.10, 14:21
                Wiesz, kwestia tych kompletnie pijanych osób to jest dla mnie fenomen, którego
                nie podejmuję się wyjaśniać. Co do dzieci - no możemy uwzględnić, że dziecko z
                powodu mniejszej powierzchni ciała, bardziej elastycznych kości i tym podobnych
                przyczyn ma większe szanse na przeżycie niż dorosły, ale nie obstawałabym przy
                takim przeliczniku jaki zastosował Absurdello. Nawet gdyby liczyć pesymistycznie
                to katastrofę pod Smoleńskiem miała szansę przeżyć statystycznie mniej niż
                jedna osoba. I wszystko mi się tu zgadza.

• madameblanka Re: P.S. 12.05.10, 14:05
            > Jakby ktoś chciał porównywać, to z tego samolotu, który rozbił się pod
            > Trypolisem jeszcze mniej zostało niż z prezydenckiego Tu:

no właśnie to samo rzucilo mi sie w oczy, no i zdjęcie 10 - akurat jadłam, brrrr!
            • state.of.independence Re: P.S. 12.05.10, 14:13
              Myślisz, że to może być fragment ludzkich zwłok? Niemożliwe, przecież po takich
              katastrofach jeszcze się "ubija tuda" ocalałych ;-P
    • xara.xara Re: Porównajmy 12.05.10, 14:46
      Wśród pasażerów libijskiego samolotu, który rozbił się w Trypolisie było kilkudziesięciu Holendrów – powiedział premier Holandii Jan Peter Balkenende. W związku z katastrofą holenderskie MSZ powołało sztab kryzysowy.

www.tvp.info/informacje/swiat/tylko-8latek-przezyl-katastrofe-samolotu/1785026
      Holender potrafi....
      • ae911truthorg Re: Porównajmy 12.05.10, 15:08
        Na wszelki wypadek podesłał bym ich naszych specjalistów.
        Klicha - dla ustalenia godziny katastrofy
        Hypkiego - on udowodni, że to wina pilotów
        Nowaka - specjalistę specjalnej troski od spraw wszelakich
        • igor_uk Re: Porównajmy 12.05.10, 17:13
          ae911truthorg ,a ja by na ich miejscu zwrocil sie do ciebie.Ty ,po jednemu rzutu
          oka na zdjecie z katastrofy ,juz by wszystko wiedzial.To sprawka ruskich.
    • zuzka111 Doskonały przykład na katastrofę po eksplozji... 12.05.10, 18:04
      Bardzo podobnie wyglądają szczątki Tupolewa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka