Gość: joana-jaski IP: *.ntlworld.ie 16.10.11, 20:54 Mam pytanie. Chce kupić pianino do ćwiczeń. Co wybrać cyfrowe czy klasyczne? A może ktoś ma do sprzedania niedrogo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gg Re: pianino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.10.11, 22:36 Jeśli masz miejsce w domu to oczywiście kupuj pianino. Ogłoszenia sprzedających wiszą np. w Szkole Muzycznej na Strażackiej. Jeśli nie masz wystarczającej przestrzeni to kup pianino elektroniczne ale musisz się liczyć z wydatkiem 3000 zł i w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość:   Re: pianino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.11, 12:52 www.pianina.pl/sklep/5,pianino-cyfrowe-casio-cdp-100-gratis-lawka.html www.sklepakord.pl/p4078,pianino-cyfrowe-cdp-100-firmy-casio.html allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=CDP-100+CASIO Nie przesadzajmy, że 3k bo 1700 używka 1400 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aro Re: pianino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.11, 13:36 posiadamy pianino do odsprzedaży córka uczyła się na nim grać u państwa Skoczylasów, proszę o maila to podamy szczegóły Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piaf Re: pianino IP: *.dynamic.chello.pl 17.10.11, 19:51 Do ćwiczeń tylko pianino normalne, cyfrowe wypacza rękę i cały efekt diabli biorą Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stah Re: pianino IP: *.xdsl.centertel.pl 17.10.11, 20:45 Jeśli do nauki na początek proponuję od razu typowo klasyczne,, na dobre ta nauka wyjdzie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość:   Re: pianino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.11, 22:06 Współczesne piana cyfrowe mają mechanizm młoteczkowy jak w fortepianie czy pianinie więc nic się nie wypaczy. Klawisz ma identyczny opór jak w instrumentach klasycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: pianino IP: *.ntlworld.ie 18.10.11, 00:09 Dobry wieczór, Jestem zainteresowana zakupem pianina. Proszę o bliższe informacje oraz cenę. Podaję mój adres e-mail joanajaski@interia.eu Odpowiedz Link Zgłoś
joana-jaski Re: pianino 18.10.11, 21:02 Gość portalu: aro napisał(a): > posiadamy pianino do odsprzedaży córka uczyła się na nim grać u państwa Skoczyl > asów, proszę o maila to podamy szczegóły Witaj aro, jestem zainteresowana pianinem, prosze o blizsze informacje i cene. Moj e- mail joanajaski@interia.eu oraz tel 23 671 41 73. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gg Re: pianino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.10.11, 22:07 Dlatego napisałem, że od 3000 zł w górę, ponieważ liczy się jakość klawiatury. Klawiatura powinna być "ważona" a nie tylko pseudo "dynamiczna". Ważona klawiatura potrafi zastąpić instrument klasyczny w jakimś stopniu, ale nie w pełni. Nic nie zastąpi prawdziwego filcu na młoteczkach drewnianych i prawdziwych brzmiących strun. W dalszym ciągu polecam instrument klasyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość:   Re: pianino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 01:31 Pojęcie klawiatura dynamiczna nie odnosi się do oddziaływania mechanicznego klawiszy (na rękę grającego). Klawiatura dynamiczna to taka która potrafi rozpoznać prędkość ataku na klawisz i im jest szybszy wysterować moduł obwiedni tak by dźwięk był głośniejszy. To jest symulacja naturalnego instrumentu ale nie działania mechanizmu młoteczkowego tylko wpływu dynamiki ataku na klawisz na głębokość pobudzenia struny do drgań. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pianista Re: pianino IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.11, 21:47 Wątek dotyczy pianina do ćwiczeń. Jeśli tak, to raczej pianino klasyczne. Są egzemplarze elektroniczne o których tu wcześniej pisano z klawiaturą "ważoną" ( nie mylić z dynamiczną, gdyż ona zapewnia tylko głośność dzwięku w zależności od prędkości uderzenia w klawisz ), które dają podobną charakterystykę przełamania punktu początkowego uderzenia w klawisz jak w fortepianie czy pianinie. Jest to właśnie ważne przy ćwiczeniu, gdyż kształtuje siłę w palcach i decyduje w zasadzie o tym, czy w przyszłości ktoś poprawnie zagra na fortepianie czy pianinie, czy też będzie grał tylko na klawiszach elektronicznych pośledniej klasy. Kupując instrument należy sobie zadać też podstawowe pytanie. Czy posiadamy zdolności muzyczne tzn. przede wszystkim słuch muzyczny, gdyż wydatek jest spory a efekt mimo najlepszego instrumentu w przypadku braku w/w zdolności będzie żaden. W mojej ocenie na 10 osobników takie zdolności posiada 1 osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joana-jaski Re: pianino IP: *.ntlworld.ie 19.10.11, 23:59 Dziękuje wszystkim za rady i cenne sugestie. A jeśli ktoś miałby do sprzedania pianinko to prosze o tel 023 671 41 73. Odpowiedz Link Zgłoś